Šta je novo?

Linux Mint 11 "Katya" izašao

Interesantno... nije htelo ni sa jednim programom dami bootuje mint. Dok mi fedoru 15 installirao na keca... probacu veceras sa drugim usb_om.

Sent from my HTC Divljavatra.

sa ovim od 16gb definitivno ne radi.. a steta usb3...

Nece pa nece, a bash sam se zagrejao za ovaj linux... promenio sam usb i 3vrste programa da naoravi live usb i nishta. Samo pokazuje da kruzic i da se nezto uchitava i nista se ne desava. :/

Probao i to i universal usb i lili... non stop isto. Pojavi se loading kruzic i stoji jedno sat vremena i nista. Fedoru sam iz testa installirao i uspeo za 15 min. Cudno.

Probao i to i universal usb i lili... non stop isto. Pojavi se loading kruzic i stoji jedno sat vremena i nista. Fedoru sam iz testa installirao i uspeo za 15 min. Cudno.

Mozda nije kompatibilan sa tvojim racunarom? Ni meni na Alienware M11x nije hteo da se digne novi Ubuntu 11.04 (isto kao kod tebe, stoji kruzic beskonacno), ali je isti usb radio odlicno na starom laptopu.

Dešava se da pojedine distribucije na određenim laptop računarima nefunkcionišu mada neshvatam razlog. Recimo Ubuntu se podiže bez ikakvih problema a Mint neće na drugom računaru oba rade odlično

Ja sam uspeo da ga butujem sa 8GB USB-a bez problema. Medjutim odlucio sam da instaliram ovaj Mint linux na virtuelnu masinu (VMware 7.1) i nesto mi ne uspeva. Pukne posle par minuta i onda stoji sa nekakvom greskom i nece dalje. Jedini razlog koji vidim je kad se tamo bira koji OS hocete, nema konkretno Mint da se odabere i ja onda stavim other linux kernel 2.4 npr. Ima jos ponudjeno other kernel 2.2 i 2.6. Probao sam i 2.6 medjutim isto.
Da li neko kojim slucajem zna, da li Mint moze uopste na VM?

Moze na VirtualBox.

Jel imao neko problema sa 5.1 zvukom tj. shumom? Kod mene stereo duplex radi dobro ali 5.1 shumi.

Btw juche sam probao da stavim Fedoru 15 i Mint 11 na hard jedno za drugim (pre toga samo VM probanje) i pored manjeg problema sa zvukom sam ostavio Mint. Zvuk u Fedora je jos gori, o gnome 3 da ne pricam (jedina prednost istog su glatke i trenutne animacije, sve ostalo je gore od svega do sada cak i unitija). Naravno sledi klasicno cimanje sa yumom, smaracka instalacija vlasnickih codeca i flasha (nesto sto mint ima po defaultu a u ubuntu se radi u tri koraka, u fedora iskljucivo iz terminala).

Pa tu je onda add/remove sto je smesna aplikacija u odnosu na software centar i synaptic. Definitivno Fedora ne zasluzuje da bude popularniji distro od bilo kog Debiana, za kucne korisnike pogotovo.

Btw. Firefox u gnome 3 izgleda apsolutno odvratno kao i Nautilus. Gigantsko zaobljeno X dugme i gomila praznog prostora iznad menija je nesto najruznije sto sam skoro video. Sav bling bling gnome trojke pada u vodu zbog takvih, izuzetno ruznih elemenata interfejsa. Na to treba dodati Phoronixov test koji pokazuje koliko taj DE usporava igre.

Moje misljenje je da su popularni Debian distroi mnogo ispred konkurencije kada su kucni korisnici u pitanju. Zaista nema poente smarati se sa necim sto nije Debian derivat.

Takodje bih voleo da gnome fondacija objavi da je zabrljala i da ce nastaviti da razvija gnome 2 ili bar da vrati stari interfejs a onaj gnome shell nek posalju dodjavola. Za bolje nije. Takodje ne vidim kako je izvodljivo praviti nesto od onog fail safe moda tj classic gnome 3 kada izgleda kao mockup u alpha fazi...

Moze na VirtualBox

Da dodam da sam skinuo 32-bitni Mint (jer je tako preporuceno u tekstu). Veceras cu da probam 64-bitni da vidim jel ce moci to da se instalira na VMware. Nesto mi se virtualBox ne svidja, jednom sam ga probao i nije mi nesto bio funkcionalan kao VMware. Razmisljao sam radi probe da skinem i neki drugi Linux, npr Ubuntu, cisto da vidim da li je problem do VMware-a ili samog Linuxa.
A ako neko zna, koji je kernel za Mint, 2.2, 2.4 ili 2.6?

2.6.38-8

Potpuno se slažem stobom zato sam i navodio da bi valjalo da MInt batali Ubuntu eksperimentisanje i da s eosloni na Debian u potpunosti ali da bude svež i d ase nedrži tzv. slobodnog a zapravo neslobodnog softvera kao pijan plota

Jedan minus za mint - jedini podrzani nacin za update je preko CD/DVD-a. Zasto je nemoguc upgrade preko apt-get-a ostaje potpuna misterija.

Naravno nije nemoguce da se odradi uz nesto zdrave logike i editovanje sources.list fajla, ali opet.... to je .deb distro koji bi nativno trebao da ima ovu opciju.

Ja sam baš juče otkrio da za update Minta preporučuju da se podaci bekapuju, instalira svež sistem, pa posle vrate podaci. A par dana sam ga čačkao u Virt.Mašini. Ovo je "show stopper" za mene.

Iz testa sam install ubuntu da vidim dal je do toga jer kolko sam skapirao mint zasnovan upravo na ubuntu. I cudo uspelo je. Mint odbija da rqdi, tako da ostajem na ubuntu 11.o4 da vidim sto ga svi pljuju. :D

Poslednja izmena:
Ja sam baš juče otkrio da za update Minta preporučuju da se podaci bekapuju, instalira svež sistem, pa posle vrate podaci. A par dana sam ga čačkao u Virt.Mašini. Ovo je "show stopper" za mene.

Misliš da isto nije preporučljivo i u slučaju prelaska sa Ubuntu 10.10 na Ubuntu 11.04?

ubuntu makar ima opciju za 'in vivo' upgrade, koliko god se pokazao uspesnim ili bezuspesnim... mint to nema.

Misliš da isto nije preporučljivo i u slučaju prelaska sa Ubuntu 10.10 na Ubuntu 11.04?

Backup je obavezan naravno. Ali zar nije bolje da se uradi backup, pa normalan upgrade i tek onda ako ima potrebe reinstalacija.

ubuntu makar ima opciju za 'in vivo' upgrade, koliko god se pokazao uspesnim ili bezuspesnim... mint to nema.

Posle ove poslednje diskusije, nije mi onda jasno zasto su toliko ishvalili taj Mint i davali mu prednost u odnosu na Ubuntu. Nisam ja neki napredni korisnik Linuxa, ovo mi je prvi put da sam hteo da isprobam (nakon sto sam procitao taj text na Benchu). Shvatio sam (mozda pogresno) da je Mint najbolji za pocetnike???

Pa i jeste. Teško šta možeš da upropastiš. Na Ubuntuu, jedan pogrešan apgrejd i doviđenja.

Posle ove poslednje diskusije, nije mi onda jasno zasto su toliko ishvalili taj Mint i davali mu prednost u odnosu na Ubuntu. Nisam ja neki napredni korisnik Linuxa, ovo mi je prvi put da sam hteo da isprobam (nakon sto sam procitao taj text na Benchu). Shvatio sam (mozda pogresno) da je Mint najbolji za pocetnike???

Mint i Ubuntu su u suštini jedno te isto. Ranije je razlika bila samo u šminki a sada Ubuntu dolazi sa podrazumevanim Unity interfejsom dok Mint koristi standardni gnome 2.32 (iako je unity instaliran ali ugašen lol). Unity nije toliko loš ali je sporiji od Mint interfejsa, ne samo hardverski zahtevniji nego i sporiji u radu (treba ti više koraka da bi uradio istu stvar u odnosu na Mint/Windows). Naravno unity je bolje rešenje od gnome 3 shella (što nije teško).

Ubuntu vs Mint:

(interfejs)

- ubuntu koristi unity a mint gnome panele sa mint menijem (+ za mint)
- ubuntu ima global meni dok to mint nema
- ubuntu global meni se nalazi na vrhu ekrana (macosx postavka) dok se takoreći taskbar kod minta nalazi na dnu
- dugmad za close, minimize, maximize se nalaze na levoj strani kod ubuntua (macosx) dok se kod minta nalazi na desnoj (windows)
- ubuntu default tema (radiance) je nešto manje estetski privlačna od mint-x teme
- mint ikone su lepše od ubuntu ikona
- mint podrazumevano ima tamno sivu pozadinu nautilusa (file explorer) dok je kod ubuntua bela (nije teško namestiti ali svakako plus za mint)
- compiz radi loše u oba distroa ali bolje u mintu
- ubuntu ima globalne prečice što je svakako plus (nisam siguran da li funkcionišu u mintu, nisam probao)

(aplikacije i podešavanja)

- codeci i flash plugin dolaze instalirani sa mintom dok u ubuntu to moraš sam
- mint se finansira putem reklama i zato dolazi sa prerađenim google searchom koji je nefunkcionalan (obavezno ugasiti po instalaciji sistema)
- software center u mintu ima bolji interfejs i bolje je organizovan, u ubuntu se sa leve strane prikazuje svaki repo zasebno što znači haos na ekranu kada se aplikacije dodaju sa lauchpada, plus za ubuntu je što je moguće birati dodatne pakete koje će instalirati uz aplikacije
- ubuntu dolazi sa ubuntu one (online storage servis) i ubuntu music store, plus za mint što se oba tiče
- mint update bolje i radi i izgleda, totalno user friendly

Kao što vidiš kozmetika i sitnice. Sve to možeš i sam promeniti ali je baš fazon sa Mintom što moraš manje da se cimaš u odnosu na Ubuntu. Plus je interfejs koji više liči na stari Windows (bez docka i ostalih mac-olikih gluposti).

Zajedničko za oba sistema je da rade bolje sa memorijom od Windowsa (swap se skoro pa ne koristi ako imaš 2 i više gigabajta RAMa), da su responzivniji kada se desi problem (aplikacija neka zeza) osim u slučaju compiza što je i normalno. Flash će se rušiti i na winu i na linuxu, to je do adobea.

Virusa nema, sistem traje neuporedivo duže, ne jede prostor na hardu vremenom, ne usporava posle pet sati surfovanja.

Hvala G@W na iscrpnom pregledu oba sistema.
Jel mozes ukratko da mi kazes i sledece. Naime, juce kao sto sam rekao da cu uraditi- isporbao sam i mint nikako nije hteo da radi na VMware lite-u. Instalirao sam onda Virtual box i taman sam pomislio da sam uspeo da napravim Mint virtuelnu masinu, kad ono po podizanju minta mora da bude DVD u drajvu??? Pa kako je on to napravio sistem ako mu treba DVD da se butuje. To sam mogao i bez VM-a :). Ili ja ne razumem sta se desava ili sam nesto zeznuo.
Doduse kad se podigne taj "butabilni" Mint u okviru Virtual box-a, na desktopu vidim ikonicu INSTAL MINT. Da li to znaci da tek sada treba da ga instaliram?? ufff.

Stvarno bi mogao taj neki walktr... za virtual box da robam tako da installiram taj mint i da se smirim. :D

Za sve one koji rade upgrade nije jedini način CD/DVD ali definitivno nije za početnike:

http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2

Inače na priču o razlikama i prednosti u odnosu na Windows nažalost mora se dodati da je temperatura na oba sistema (zbog radi nepodešenog kernela) ipak značajno viša nego na Windowsu (što je veoma bitno kod laptopova)

Da li je neko uspeo da namesti Global Menu na Mint 11?

Taj global meni mi je zestoko s*anje :)

Fora pokupljena sa OSX, kao 'ergonomija, uvek meni na istom mestu, trte-mrte', a u praksi moram da rolam misem 2x vise na ekranu od 15 cola ili jedno 4-5x vise na ekranu od 20+ cola. Kako li je tek ovim nesretnicima koji imaju dual monitore ne smem ni da zamisljam....

Meni se svidja, koristim ga duze vreme, i sad mi nekako cudno bez njega :) A ne mogu nigde da nadjem kako da podesim, na koji god tutorijal da sam naleteo nije hteo da radi. :/

Nazad
Vrh Dno