Šta je novo?

iPad 2

@salac
Veca akrobatika je cackanje po folderima nego koriscenje iTunesa i to za svakog prosecnog korisnika deluje primitivno i komplikovanije, ali sacekaj JB, imaces iFile i mocices da cackas koliko zelis.

Slozicemo se jedino da se - ne slazemo. Meni bas itunes deluje primitivno i komplikovano ( i to narocito za pocetnike) kao i ceo taj iOS sistem baratanja sa fajlovima, a napisao sam i zasto.

Mogu i sada da se preskacu koraci tako sto se koristi napr. iPhoneexplorer, bez ikakvog JB-a, no to opet nije bas pocetnicko trkeljisanje po uredjaju niti je za pocetnika toliko jednostavno kao sto je moglo (i trebalo) da bude.

Ok, potpuno je jasno zasto je to tako napravljeno - korisnici se usmeravaju da sve sto im treba skidaju sa itunes store-a i trose novac, ali to ne znaci da meni ili nekom drugom taj nacin rada mora obavezno i da se svidja :)

ps. i meni za ovu temu stizu notifikacije mailom, tek da se zna :)

Ne znam cemu 35 strana rasprave oko nicega. iPad2 jeste trenutno najbolji tablet, ne mozda hardverski, ali software-ski sigurno. Ne mislim tu naravno da je iOS bolji od Androida, nego na broj aplikacija koje su bas pravljene za iPad sto ga poprilicno izdvaja od svih honeycomb tableta i ostale buranije. Ne verujem da ce to jos dugo da bude tako, tj bice sve dok google ne ispegla honeycomb i uvede bar neke standarde, pa samim tim i developeri pocnu da prave standardne aplikacije za sve HC tablete (nadam se sa istom rezolucijom, jer u suprotnom ce da nastane haos). Meni je taj nedostatak aplikacija bio dovoljan razlog da se sada odlucim za iPad2 i ako mislim da ce vec do kraja godine biti totalno druga slika, prilicno srecnija, nego sto je danas sa android tabletima. Jedna korisna stvar kod apple-a je sto njihove proizvode i posle god dana prodas po pristojnoj ceni :) tako da mi nece biti tesko da ga u nekom trenutku prodam i predjem na neki android tablet ukoliko za to osetim potrebu.

Teško da su to frustracije, više bi ih nazvao stvarima koje mi smetaju.

Tehnička diskusija je pokušana - obrnuto je na priču sa brojem aplikacija iPad-a i udelom na tržištu protiv direktnih rivala. Pokušana je diskusija o manama iPad-a i iOS-a - te mane su preokrenute magično u prednosti . Pokrenuta je bila priča o zatvorenosti sistema - preokrenuto je u to kako Apple to radi u našem najboljem interesu. Pokrenuta je priča o tome kako neko od konkurenata zapravo može da parira iPad-u 2 - kao rukom je odnešena diskusija i insistiralo se da svi samo kopiraju Apple. Alternative iPad-u 2 - pa nema ih, iPad 2 je najbolji tablet i niko nikada neće moći da dostigne njegov nivo, barem neki ljudi odavde tako misle. Svako ko uđe u ovu temu a da ne deli isto mišljenje kao Apple korisnici automatski ovde nije poželjan. Da li treba da pominjem nepriznavanje bilo čega osim Apple proizvoda i pljuvanje po sve što nije Apple i to sve u sigurnosti "svoje teme" kako je nazivaju, mada i dalje ne kapiraju da ovde nije ništa "naša tema, vaša tema" svako ima pravo da dođe i iznese svoje mišljenje o iPad-u i Apple-u, bilo da je loše ili dobro.

Istina je da su Apple korisnici često malo "up their own ass", ali pogledaj samo postove korisnika koji su protiv apple-a. Žao mi je što su tvoje postove modovi obrisali, i tvoji su bili prilično drski (i fazonu: "žao mi je apple korisnika, oni su budale"). Kvalitet iPhonea 4 je možad dostignut, hardverski, ali touch and feel tog telefona nije. To možda čak i nije stvar ukusa, pre je aksioma. Kvalitetniji je od bilo čega na tržištu. Igram se sa naslednikom Galaxy Taba, vrlo je kvalitetan uređaj, ali NIJE kao iPad 2. Meni je čak i žao što je tako, ali tako je. Sutra ću ljudima morati da držim predavanja o tome kako i zašto treba da kupe taj Galaxy Tab 2, ali to je posao i nema veze sa onim u šta sam ja ubeđen. Ni prići mu nije iako ima ekran veće rezolucije i više memorije, a sve zbog dve stvari - OS-a, koji je raspad (iako radi kako treba, meni je Android jednostavno raspad, jer je ružan, manje intuitivan i ume da brlja oko najosnovnijih stvari) i zbog druge stvari, a to je kvalitet izrade. iPad 2 izgleda kao da je napravljen od jednog parčeta materijala (isto je i sa iPhoneom) i takav touch and feel nema nijedan drugi uređaj u klasi. Što se iOS-a tiče, ne znam šta je na njemu više "smor" u odnosu na Android i zašto OS uopšte treba da bude "zabavan". Ne zabavljaš se OS-om, nego kontentom, aplikacijama i igrama... OS je tu da što lakše / brže / bolje obaviš taskove.

Na kraju sam tu samo da kažem da i jesmo tu da razmenimo iskustva, ali je razlika u tome što ti nisi nedeljama ili mesecima koristio iOS (jesi na nekom matorom modelu, ali 4.3.x nisi i zato je glupo da pričaš), a ja Android ipak jesam dosta koristio i stvari koje iznosim su potpuno realne. Opet - ne radi se o fenserisanju, o Apple marketingu i stvarima koje pričaš. Gedžeti nisu nikakav statusni simbol, to može da bude skup sat, automobil, dobro odelo... Danas klinci u raspaloj šesnaji imaju iPhone 4 i Incredible S - zašto bi to bio statusni simbol za nekog gospodina u odelu koji vozi kola od 30-40k evra ? :)

Inače, od mene imaš plus za Galaxy S, svrati da vidiš dvojku, kick ass je! ;)

E da, i mali dodatak gornjem postu... ona priča da Apple korisnici posmatraju druge kao "niža bića i sl." važi u dvorištima osnovne i eventualno srednje škole. Kad se malo više budeš kretao po IT krugovima, videćeš da se Apple korisnici ne razlikuju od ovih što koriste Win 7P, Android, RIM ili BADU... Štaviše, dosta njih menja uređaje, proba razne stvari i onda (jako često) ostaju na najboljem (evo pitaj Pecu kako je tekla njegova mobile priča od 2008 na ovamo :)). Neki od onih koji su se kleli u Android posle nekog vremena takođe prelaze na iPhone (Bane, driver) i svedok sam toga da je mnogo više njih popizdelo i prešlo na iPhone nego što su popizdeli i prešli na nešto drugo... No, opet, to je jedan krug ljudi, ne mora ništa posebno da znači...

^tako je, ljudi su ljudi, ne postoje nikakva visa bica samo zato sto koriste neki proizvod. Ja imam prijatelje koji imaju iPhone, pa nista, zezamo se kao i uvek :) cak svi do jednog gledaju na to kao na sasvim obican najobicniji fon (dvoje su menjali iP za N8, zbog kamere :D ). Dajte vise sa tom pricom, to su samo najobicniji moguci uredjaji, svako koristi ono sto mu odgovara, donosi novac, zabava i razni razni drugi nacini ( mnogo vise ljudi uopste nema pojma sta je to iOS ili Android, nego kupuje to sta mu se ucini interesantno, ima mogucnosti za to i tako dalje i tako dalje). Hajde da se ponasamo kao normalni/skolovani/profesionalni/inteligentni ljudi, pricajmo o manama i prednostima, o savetima, o nacinima koriscenja uredjaja, bilo da su Apple, Google ili vec bilo koje vrste, sve je to samo parce elektronike

Poslednja izmena:
Ni prići mu nije iako ima ekran veće rezolucije i više memorije, a sve zbog dve stvari - OS-a, koji je raspad (iako radi kako treba, meni je Android jednostavno raspad, jer je ružan, manje intuitivan i ume da brlja oko najosnovnijih stvari) i zbog druge stvari, a to je kvalitet izrade.

Makso malo si kontradiktoran - u istoj recenici za android kazes i da radi kako treba i da brlja oko najosnovnijih stvari? :)

Ako nije problem (ili nije predugacko) objasni gde i sta brlja. Mada, kad malo bolje razmislim, i nema potrebe.... sve je to jos uvek u teskoj beta fazi a potencijalni korisnici mu dodju kao beta testeri (barem za android 3). Mozda bi interesantnije bilo da navedes sta dobro radi, iz ugla ipad korisnika.

Ne zabavljaš se OS-om, nego kontentom, aplikacijama i igrama... OS je tu da što lakše / brže / bolje obaviš taskove.

Ovo je veoma tacno.

Samo mi molim te pojasni u koju kategoriju spada maltretiranje sa baratanjem fajlovima u iOS-u, ili konkretno na ipad-u. Zabava ili lakse/brze/bolje obavljanje poslova?

Poslednja izmena:
Kako da klincu koji ima <2 god onemogucim da premesta ikonice u SpringBoardu na iPad-u? Pomocu restrikcija sam zabranio instalaciju i brisanje aplikacija, ali nikako ne mogu da zabranim premestanje ikonica.

Makso malo si kontradiktoran - u istoj recenici za android kazes i da radi kako treba i da brlja oko najosnovnijih stvari? :)

Ako nije problem (ili nije predugacko) objasni gde i sta brlja. Mada, kad malo bolje razmislim, i nema potrebe.... sve je to jos uvek u teskoj beta fazi a potencijalni korisnici mu dodju kao beta testeri (barem za android 3). Mozda bi interesantnije bilo da navedes sta dobro radi, iz ugla ipad korisnika.

Ovo je veoma tacno.

Samo mi molim te pojasni u koju kategoriju spada maltretiranje sa baratanjem fajlovima u iOS-u, ili konkretno na ipad-u. Zabava ili lakse/brze/bolje obavljanje poslova?

Nisam bio jasan. Naravno da Android radi kako treba. Sa Galaxy 2 koji ima neku 2.4 betu (to jeste slično tablet Androidu 3, ali ce ga zvati 2.4), nema ozbiljnih problema. One "osnovne gluposti" na koje sam mislio je neispoliranost, seckanje animacija, česti memory leak i nedostatak pravog quality testiranja aplikacija koje prolaze na Store-u. Onda neusaglašenost (neki imaju 2.3, a za neke još nije stigao ni 2.2), spor napredak (OS i dalje ima look & feel OS-a koji je u svom infancy periodu, a prošlo je prilično vremena od kako je izašao). Onda, dešava se da izađe high end model i da ljudi imaju ozbiljne probleme sa praktičnim funkcionisanjem telefona ISKLJUČIVO zbog neke zvčke u OS-u (primeri: Peca i njegovo bolno iskustvo sa Galaxy S, sad Dandy i očajno iskustvo sa punjenjem i zagrevanjem Xperia Arc-a... primera ima mnogo više u nižim klasama, a o iskustvima o kojima sam samo ovde čitao da i ne pričam).

Što se ipad-a tiče, i ja moram da kažem da si u pravu. Ja sam zetu, tehnički veoma potkovanom gospodinu koji radi u IT sektoru predstavništva jedne ogromne nemačke korporacije, morao do detalja da objašnjavam kako da iskoristi iPad za prezentacije. Kupili 10-ak njih i mislili da mogu da ga koriste kao USB disk i samo prevlače u njega razne video klipove i puštaju PDF-ove... Pošto uređaj nije smeo da bude jailbreakovan, bilo je potrebno da nekome detaljno objasnim kako da prebacuje fajlove u iBook (i ceo iTunes koncept) i kako da ih putem Dropbox-a preuzima i čuva u nekoj od QuickOffice aplikacija. iPad definitivno nije za corporate upotrebu jer je previše zatvoren. Ali je za kućnog korisnika kao stvoren. Sutra ću uzeti jedan iPad 2 jer mi je nešto povoljno iskrslo, ali nisam siguran da li ću ga zadržavati...

Čekaj, android 2.4 beta? Koji Galaxy S2 je ima, tek se šuška o tome u zadnjih par dana, odakle to tebi? Kako ti je radio 2.3.3, jel o problemima na njemu pričaš?

Mislim da se davno ukapiralo da je Samsung Galaxy S telefon koji jednostavno ne može da funkcioniše sa RFS sistemom, to je Samsung ukakio stvar. Stvar se lako ispravlja konvertovanjem u neuporedivo bolji EXT4 sistem, a proces traje ukupno 3 minuta ako imate toliko vremena da odvojite u vašem životu. Očekivanje da vam SGS radi dobro sa RFS sistemom je suludo.

Zanimljiva priča, sretnem ja ortaka koji je davno kupio SGS pre mene i čovek se oduševio kako mi telefon radi i nije znao u čemu je fora. Čovek je za svo to vreme imao starinski 2.1 vipov firmware, RFS sistem, pa čak nije ni rootovao telefon. Da li je to strah da ćete pokvariti telefon rootom ili flešovanjem novog roma, ili barem voodoo kernela, ili je jednostavno lenjost, zaista ne ne znam. Takvim ljudima bih barem ja rekao da preskoče ne samo SGS, nego ceo Android sistem. Takvi ljudi su za Apple, kome sve radi kako treba i gde nećeš moći ništa da čačkaš i nameštaš po svom ukusu, jednostavno će služiti svojoj svrsi. Ja nisam takva osoba i volim izazove i rešavanje problema, tako se uče nove stvari u životu i meni je cela stvar oko androida dosta zanimljiva, jer svakim danom naučiš nešto novo. Neće mi predstavljati problem da odvojim nekoliko sati čitanja i traženja po internetu, da naučim kako da ispravim neku stvar koja me muči. Sa druge strane postoje ljudi koje mrzi, ne žele, ne znaju ili jednostavno nemaju vremena da se bakću sa takvim stvarima.

Peca je odličan primer, čovek koji je zauzet po ceo dan, odakle njemu vremena da visi po forumima kako bi tražio uputstva kako da poboljša performanse svom telefonu, njega mogu savršeno da razumem. Prodao je SGS, kupio iPhone 4 i što se tiče njega on je progledao. Takvih primera ima, kapiram ja to, ali kao što uvek pričam, Android sistem nije za takav tip korisnika jer zahteva odvajanje malo više vremena da se upozna sa njegovim osnovama i potrebna je malo veća želja za učenjem. Android je daleko od savršenog sistema i ko nema strpljenja da čeka da on zaista procveta (dobar primer može da bude Honeycomb) i ne želi da se bakće sa njegovim problemima neka se odluči za iOS varijantu i to je to, nema tu previše mozganja. Dakle sve ovo što sam do sad rekao može da se svrsta u to:

1. da li korisnik ima vremena da se posveti svom uređaju
2. da li ima volju za rešavanjem problema koji mogu da nastanu ili će biti frustriran što mu uređaj secka ali neće učiniti ništa povodom toga
3. da li želi da nauči nešto u tom celom iskustvu

Ako vidite sebe kao osobu kod koje su odgovori kod stavki 1, 2 i 3 negativni, onda vama ostaje da kupite Apple tablet/smartphone.

Ako vidite sebe kao osobu gde su odgovori kod stavki 1,2 i 3 pozitivni, kupićete Android tablet/smartphone.

Prosto i jednostavno i ovakve stvari su već pominjane, ali su izgubljene u ogromnoj diskusiji koja je nastala. Nemojte reći da je ovo generalizovanje stvari jer nije, to su proste činjenice i uslovi imanja jednog operativnog sistema ili drugog.

A ako su odgovori pod 1, 2 i 3 DA, a svesno kupiš iPhone? Još ćeš napisati da je iOS za dumb uređaje.

Igrom slučaja, dobar drugar ima SGS i promenio je, ni on sam ne zna koliko ROM-ova i verzija pa sam se nagledao svih mogućih verzija i izdanja. Imao sam prilike da i pored tog SGS, vidim i probam i neke druge Andoid telefone, pa i Android tablet. Koliko god bilo lepo i praktično što ima milion aplikacija za Android, i dalje se nemogu oteti osećaju da je sam OS još uvek nekako neispoliran i bezličan. Da, kažem i mislim bezličan jer pored svih mogućnosti da ga personalizuješ do iznemoglosti, izgubi se "look & feel" samog OS-a, kao što reče Maxa. Kao bolje razmislim, Android je stvarno kao android, radi isto što i drugi ali nema dušu...

Ali dosta je bilo offtopica, tema je iPad 2 a ne iOS vs Android.

1. da li korisnik ima vremena da se posveti svom uređaju
2. da li ima volju za rešavanjem problema koji mogu da nastanu ili će biti frustriran što mu uređaj secka ali neće učiniti ništa povodom toga
3. da li želi da nauči nešto u tom celom iskustvu

Iako je za 90 % korisnika iOS idealan po ovim stavkama, koriste telefon out of the box, instaliraju par aplikacija na njega i nista vise ne pipaju, android koji je bio do pre par godina daleko iza iOS-a u trzisnom udelu, sada je ispred njega u trzisnom udelu (naravno zbog cenovne politike). I da trenutno je hardverski (u pogedu snage) iP daleko iza konkurencije, sa refreshom ce se neke stvari popraviti, ali koliko videcemo, jer je konkurencija 3-4 meseca trenutno u prednosti :). Brojke sve objasnjavaju, a ako se situacija nastavi ovim tempom, pre ili kasnije ce doci do toga da ce iOS polako poceti da odumire dok ce Android rasti :).

Trenutno se Apple drzi, ali gubi bitku jako brzo, ako nastavi istu politiku Android ce u svakom mogucem smislu biti ispred iOS-a.

Da je Android toliko los OS kao sto pojedinci ovde pricaju, cisto sumnjam da bi iko kupio neki od premium HTC/Samsung modela (Desire, Galaxy,...).

Jos nema pravih uredjaja sa Honeycomb-om (ceka se Samsung), od tada ce se verovatno krenuti u malo ozbiljniju fazu sredjivanja Honeycomb-a i developeri ce taj sistem gledati malo ozbiljnije. iPad ce i tu sigurno izgubiti bitku (Asus vec uveliko priprema Tegra 3 tablet), jer ce konkurencija (Samsung/Acer/Asus) uvek uspeti da za iste ili manje pare ponudi nesto vise. Trenutno je Honeycomb raspad, ali u neko dogledno vreme stvari ce se itekako promeniti + ne treba zaboraviti Win 8 ARM i Microsoft koji ce uci za 2 god. max na tablet trziste i napraviti samo takvu zbrku :).

Retki su korisnici kod nas koji poseduju iPhone a ne ponasaju se elitisticki, jer ga kod nas vecina populacije gleda na iPhone kao fensi detalj, a ne kao neki smart uredjaj :).

A da neko napravi posebnu temu iOS vs Android :) ?

Po tvojoj teoriji hardwerski jaci uredjaj pobedjuje, sto nije tacno. U kojim aplikacijama se to vidi da SGS2 ili LG 2X ima jaci hardware od iPhonea 4? Ni u jednoj.

Ne znam samo koji ce to tablet da dobije iPad 2 po hardwareskoj snazi, posto je A5 i graficki cip u njemu jaci od bilo cega do pojave NGP-a.

Windows Tablet ce propasti kao i WP7. Kasni ulazak na trziste, nikakav mindshare, tragican zaostatak u aplikacijama itd.

Ne znam samo koji ce to tablet da dobije iPad 2 po hardwareskoj snazi, posto je A5 i graficki cip u njemu jaci od bilo cega do pojave NGP

Ovo je za sada tvrdnja bazirana na testovima uređaja koji su se u tom trenutku mogli naći na tržištu, a to je bila samo tegra gpu. Treba videti kako će se Power VR 543 nositi sa Mali 400 i Adreno 220 u Samsungovom Exinosu odnosno Qualcomm-ovom 8260 snapdragon-u.

Nisam baš siguran da će ih A5 baš tako ostaviti u prašini, ipak ne zaboravi ko ga pravi...

GPU komponenta A5 chipa je polovina GPU NGP-a. Jesi li ti video demoe za NGP? :)

Uostalom, iPad 2 ima showcase u obliku updateovenog Infinity Bladea i Real Racing 2. Android... nema nista.

Po tvojoj teoriji hardwerski jaci uredjaj pobedjuje, sto nije tacno. U kojim aplikacijama se to vidi da SGS2 ili LG 2X ima jaci hardware od iPhonea 4? Ni u jednoj.

Ne znam samo koji ce to tablet da dobije iPad 2 po hardwareskoj snazi, posto je A5 i graficki cip u njemu jaci od bilo cega do pojave NGP-a.

Windows Tablet ce propasti kao i WP7. Kasni ulazak na trziste, nikakav mindshare, tragican zaostatak u aplikacijama itd.

Pa pazi, pa pazi i jedan i drugi uredjaj imaju dobro ispolirane OS-ove, oba sistema imaju ogroman broj aplikacija, tako da se na kraju sve svodi na hw i cenu zar ne :) ? Inace daj neki link SGS2 vs LG 2x vs iPhone 4 u nekom app-u, ja nista ne nadjoh nista konkretno za 15-ak minuta trazenja :) ?

Samo cekaj Samsung :). A sto se tice hw snage baci pogled ovde :).

Google kroz sve nacine forsira Honeycomb, optimizujuci svoje web servise za tablete (koliko su pojedini servisi popularni mislim da tu ne treba zalaziti :)) ?

Za Win 8 cemo videti, kako mi se cini Microsoft se vise nego ikada zagrejao :). Inace WP7 nije uopste propao, tek ce se uzdizati zahvaljujuci Nokia-ji :).

A sta pa posebno moze da se pise o ipadu 2 na tehnicki orjentisanom forumu kao sto je ovaj? Po neko iskustvo, licni preferencijali i to je otprilike sve. Posto je uredjaj trenutno zakatancen ne znam zaista sta bi neki prosecan posetilac benchmark foruma imao toliko opsirno da napise o samom uredjaju - kada dodje JB mozda ce da bude drugacije.

Iskustva i review-e appova je bolje potraziti negde drugde na netu. Ipak oni tamo imaju vise para od nas ovde, lakse se odlucuju za kupovinu preko itunes-a te valjda samim tim im je i lakse da uporede prednosti i mane aplikacije A vs aplikacija B.

Ja mogu da ostavim par review-a aplikacija koje sam kupio, ali sumnjam da bi to nekog posebno interesovalo (uglavnom su u pitanju networking aplikacije).

Poslednja izmena:
Kakve veze ima JB sa opisom appova? Za iPad 2 postoji samo par aplikacija koje ne rade na iPadu 1. Clanove koji su propustili iPad 1 ili ranije nisu koristili Apple hardware ce sigurno zanimati sve iPad aplikacije, koje su dostupne svima u Srbiji.

Kakve veze ima JB sa opisom appova? Za iPad 2 postoji samo par aplikacija koje ne rade na iPadu 1. Clanove koji su propustili iPad 1 ili ranije nisu koristili Apple hardware ce sigurno zanimati sve iPad aplikacije, koje su dostupne svima u Srbiji.

Zar je ovo toliko tesko?

Paid apps - LINK

Free apps - LINK

Ajd da napisem nesto od onog sam ja kupio/instalirao:

OPlayer Lite - ok plejer, pusta sve sto sam probao, jedino sto mu fali je bolja podrska za subtitlove. Ko zeli subtitlove morace da ih prebaci u sub format. Jedini besplatni plejer koga sam uspeo da nadjem.

AVPlayer - aplikacija koja se placa. Ne znam ima li boljih, brzih, lepsih, ali avplayer ima sve sto mi treba - prva i veoma bitna stvar je podrska za srt titlove. Postoji i ftp/http mod gde filmovi mogu direktno da se ubace bez posredovanja itunes-a sto je svakako dobra stvar. Jedino sto nema je podrska za SMB sharing (za sada, mozda ce biti i toga u nekim narednim verzijama). Nije ni skup, tj. ima i znacajno skupljih.

Steta sto je VLC Player izbacen sa itunes store-a (kao i svi ostali programi pod GNU licencom ako se ne varam), pa ko ima i strpljenja i ipad 2 neka ceka JB kada ce moci da ga skine sa cydia-e.

Penultimate - app za hvatanje beleski. Verovatno ima i boljih/brzih/lepsih/whatever ali meni se ovaj dopao. Emulacija klasicne sveske sa par flomastera i gumicom. Ispisane stranice moguce je poslati mailom u png formatu. Jedina mana je to sto od zumiranja nema ni traga ni glasa.

Adobe Ideas - slicno kao ovo gore, postoji i lite varijanta. Lite je ogranicen po broju skica koje je moguce napraviti kao i po tome sto ne postoje lejeri. Ovde radi i zoom sto je korisno ukoliko je potrebno da se ispise nesto sitno. Iz nekog razloga rad sa njim mi je nezgrapniji nego sa Penultimate-om, ne znam ni sam zasto.

Network programi (besplatni) - za RDP - PoctketCloud; za SSH - zaTelnet; za VNC - VNC lite. Svi su besplatni i (normalno) sa ogranicenjima. Bio sam primoran da pazarim Prompt (ssh klijent) jer jednostavno ne postoji nijedan free app za to osim zaTelnet-a (koji je zestoko osakacen, em ne podrzava vise od jedne sesije em se automatski diskonektuje posle 150 klikova na virtuelnoj tastaturi). Na prvi pogled cudna situacija obzirom da ako postoji enorman broj besplatnih programa na drugim platformama to su gorepomenuti. Medjutim, obzirom da su u pitanju uglavnom open-sors aplikacije koje nisu kompatibilne sa itunes store-om, situacija je ista kao i za VLC player - besplatni se nalaze na cydia koja je, za sada, nedostupna za ipad 2.

Must have - Dropbox. Na zakljucanom ipad-u 2 bez cloud diska se jednostavno ne moze. Osim toga dropbox je podrzan na svim mogucim i nemogucim platformama, ukljucujuci i windows, osx, linux, android i sl. Ako uzimate programe sa store-a a da nisu igre, wallpaperi i sl. jedna od prvih stvari koja bi trebala da se gleda je da li doticna aplikacija podrzava rad sa dropbox-om. Cini se da dropbox polako postaje standard, pa koliko vidim mnogo aplikacija ga vec sada podrzava a jos vise najavljuje podrsku u buducim verzijama.

Eto to je ono cega sam uspeo da se setim iz glave, imam jos appova koji sluze za download sa neta, viewere i sl. ali nijednom ne mogu da se setim imena :)

Poslednja izmena:
Kakva je trenutna situacija sa JB , hoće li skorije? Ja moj ipad2 očekujem krajem meseca, valjda će do tada biti jb-a...

Evo ovde imas par novih stvari o tome, uglavnom je ono nase cuveno "bice uskoro" :)
http://iclarified.com/entry/index.php?enid=14986
Imali su JB za iPad 2 odmah nakon sto je izasao, ali pre nego sto su ga objavili apple je to zakrpio, mnogi sumnjaju da je neko od njih kriv za to pa zato ne pricaju vise o tome na twitteru, i bitna stvar je sto se ukljucio Geohot u igri.

Izgleda da se desava neki pomak, juce sam procitao tweet musclenerd-a gde je postavio neki code ... i u odgovoru na to su neki preetpostavili da je "dump-ovao" a5 bootrom ... sto je na korak do JB-a :) E sad ... nadam se da ce se to uskoro desiti ....

...
Definitivno svako ko ima iPad 1 ili 2 i voljan je da napise neka svoja iskustva treba to da uradi. Ne vidim u cemu je tu problem niti vidim razlog da se linkuju strani sajtovi. Ako tako gledamo onda je ovaj forum potpuno nebitan i nepotreban jer sve postoji vec na nekom drugom sajtu/forumu...

Ne vidim svrhu... U par postova sam hteo da podelim lična iskustva i objasnim prednosti i mane vezano za poslovne primene "nečega" i to je sve dočekano na nož, porukama "da se spustim na zemlju", "da živim u Srbiji a ne u EU", "da iskačem iz proseka", itd. Znači, ako se ne uklapam u standardni profil (šta ja znam, valjda između 16 i 26, sa 5x8h kancelarijskim ili poslom vezanim za desktop računar, kome treba što otvoreniji uređaj kako bi mogao da radi šta hoće par sati dnevno, sa potrebom da koristim foto aparat i skajp kada sam napolju, po mogućstvu hvatam džaba bežični WiFi, ned'o Bog da upalim 3G da ne platim par stotina dinara veći račun, delim na mrežama "kul" sličice i pri tome imam potrebu da na ulici slušam muziku i nosim ranac na leđima, nikako odelo i kravata) odmah se stvara animozitet i kakva vajda od cele priče kada se odmah krene sa "VS" temom i osporavanjem (ili kako kažete "trolovanjem"). Niko nije argumentovao i napisao "da, ali postoji bolji način i primena... a to je..."

Ne vidim svrhu...

Samo ti pisi o tome sta je u naslovu teme. Veruj mi da si sa svojim zapazanjima o iPad-u (i dobrim i losim) bio neuporedivo korisniji nego pojedinci (ukljucujuci i mene) sa svojih xyz postova u kojima se uglavom trude da opisu kakvi so tu useri iOS-a a kakvi Androida... Evo i Maxa je nabavio iPad 2 pa cemo cuti jos koje misljenje. Ja sam se takodje razmisljao da nabavim jedan medjutim nisam sad u prilici da ga sebi priustim te je svaka prica o njemu i vise nego korisna.

poz.

Samo ti pisi o tome sta je u naslovu teme. Veruj mi da si sa svojim zapazanjima o iPad-u (i dobrim i losim) bio neuporedivo korisniji nego pojedinci (ukljucujuci i mene) sa svojih xyz postova u kojima se uglavom trude da opisu kakvi so tu useri iOS-a a kakvi Androida... Evo i Maxa je nabavio iPad 2 pa cemo cuti jos koje misljenje. Ja sam se takodje razmisljao da nabavim jedan medjutim nisam sad u prilici da ga sebi priustim te je svaka prica o njemu i vise nego korisna.

poz.

Zar ti nemaš iPad? Mislim jeste dobar iPad 2 za onog ko želi tablet (ja sam shvatio da mi to ne treba trenutno) ali samo ako već nemaš iPad. Osim navike da se troše pare na novo ne vidim drugi razlog za kupovinu iPad dvojke ako već imaš prvi iPad. Ionako su razlike u snazi hardvera, ista priča kao sa bržim PCjem. Za PC bar postoji kakvo takvo opravdanje jer su nove igre (veštački) zahtevne kao i ostali bloatware ali za spravicu kao što je tablet zaista nema smisla. Da, imaš i igre na iPadu, grafičke dobre ali igrivost nula. Tablet priča je otišla u istom smeru kao PC, nemaju šta novo korisno da dodaju a treba da prodaju nove uređaje pa onda udri jači hardver jer je to, jelte, najbitnije :)

Odakle ti da imam iPad? :)
iPad mi je odlicna alternativa za laptop jer su projekti koje radim vezani za studio i mobilnost mi vise nista ne znaci (do neke sledece prilike ako budem snimao terenski pa uzmem kombinaciju MBP i Apogee audio inferfejs). Surf (da, surf i bez flash-a), mail, razne aplikacije (uglavnom za pisanje i citanje dokumenata), kontroler za DAW, GPS i lokaciski servisi, kao i tezina (tj. dimenzije) uredjaja su ono sto mi se jako dopada. iPad1 mi je bio jako zanimljiv ali uvek sam imao neke prece investicije. Uopste ga ne gledam kao neku esencijalnu spravu bez koje ne mogu da zivim ali nakon visegodisnjeg iskustva sa macbook-om i iPhone-om znam tacno koje aplikacije mogu da mi olaksaju i pospese posao i zabavu.

Radi i embedded flash video i neki flash sadrzaji na iPadu... Kako, ne znam :)

Boli glava kako crta...
Mene interesuje koju olovku koristi, vidim da ima tup vrh....

Ima li kakva dobra olovka za ipad, za pisanje teksta, tj handwriting, ali da ima malo oštriji vrh, kao recimo ona koja ide uz htc flayer?

Добро, ја сам баталио да се јављам у овој теми јер нема неког смисла више. Људи су махом наклоњени капитализму и потрошачком друштву, ово мало њих што се бори против тога су изпрозивани, али сад се постују неки секташи што цртају ђаволе, јесте тај уређај моћан ал дајте нешто лепо нацртано на њему, а не секту неку... Капирам ја да је то као цртано за неку игру као концепт или шта ти ја знам, ал опет...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno