Kakve veze ima JB sa opisom appova? Za iPad 2 postoji samo par aplikacija koje ne rade na iPadu 1. Clanove koji su propustili iPad 1 ili ranije nisu koristili Apple hardware ce sigurno zanimati sve iPad aplikacije, koje su dostupne svima u Srbiji.
Zar je ovo toliko tesko?
Paid apps -
LINK
Free apps -
LINK
Ajd da napisem nesto od onog sam ja kupio/instalirao:
OPlayer Lite - ok plejer, pusta sve sto sam probao, jedino sto mu fali je bolja podrska za subtitlove. Ko zeli subtitlove morace da ih prebaci u sub format. Jedini besplatni plejer koga sam uspeo da nadjem.
AVPlayer - aplikacija koja se placa. Ne znam ima li boljih, brzih, lepsih, ali avplayer ima sve sto mi treba - prva i veoma bitna stvar je podrska za srt titlove. Postoji i ftp/http mod gde filmovi mogu direktno da se ubace bez posredovanja itunes-a sto je svakako dobra stvar. Jedino sto nema je podrska za SMB sharing (za sada, mozda ce biti i toga u nekim narednim verzijama). Nije ni skup, tj. ima i znacajno skupljih.
Steta sto je VLC Player izbacen sa itunes store-a (kao i svi ostali programi pod GNU licencom ako se ne varam), pa ko ima i strpljenja i ipad 2 neka ceka JB kada ce moci da ga skine sa cydia-e.
Penultimate - app za hvatanje beleski. Verovatno ima i boljih/brzih/lepsih/whatever ali meni se ovaj dopao. Emulacija klasicne sveske sa par flomastera i gumicom. Ispisane stranice moguce je poslati mailom u png formatu. Jedina mana je to sto od zumiranja nema ni traga ni glasa.
Adobe Ideas - slicno kao ovo gore, postoji i lite varijanta. Lite je ogranicen po broju skica koje je moguce napraviti kao i po tome sto ne postoje lejeri. Ovde radi i zoom sto je korisno ukoliko je potrebno da se ispise nesto sitno. Iz nekog razloga rad sa njim mi je nezgrapniji nego sa Penultimate-om, ne znam ni sam zasto.
Network programi (besplatni) - za RDP - PoctketCloud; za SSH - zaTelnet; za VNC - VNC lite. Svi su besplatni i (normalno) sa ogranicenjima. Bio sam primoran da pazarim Prompt (ssh klijent) jer jednostavno ne postoji nijedan free app za to osim zaTelnet-a (koji je zestoko osakacen, em ne podrzava vise od jedne sesije em se automatski diskonektuje posle 150 klikova na virtuelnoj tastaturi). Na prvi pogled cudna situacija obzirom da ako postoji enorman broj besplatnih programa na drugim platformama to su gorepomenuti. Medjutim, obzirom da su u pitanju uglavnom open-sors aplikacije koje nisu kompatibilne sa itunes store-om, situacija je ista kao i za VLC player - besplatni se nalaze na cydia koja je, za sada, nedostupna za ipad 2.
Must have - Dropbox. Na zakljucanom ipad-u 2 bez cloud diska se jednostavno ne moze. Osim toga dropbox je podrzan na svim mogucim i nemogucim platformama, ukljucujuci i windows, osx, linux, android i sl. Ako uzimate programe sa store-a a da nisu igre, wallpaperi i sl. jedna od prvih stvari koja bi trebala da se gleda je da li doticna aplikacija podrzava rad sa dropbox-om. Cini se da dropbox polako postaje standard, pa koliko vidim mnogo aplikacija ga vec sada podrzava a jos vise najavljuje podrsku u buducim verzijama.
Eto to je ono cega sam uspeo da se setim iz glave, imam jos appova koji sluze za download sa neta, viewere i sl. ali nijednom ne mogu da se setim imena