Šta je novo?

Tableti i njihov OS - opsta diskusija

Pa gde bi drugde mogao biti popularan nego medju tabletima? :)

Drugi popularni gadgeti su prodati u milijardu primeraka?
Kako ocekujete normalnu raspravu kad ne verujete ni cinjenicama? Ako 15 miliona prodatih ipada nije popularnost, onda stvarno ne znam sta je. Mozda 100 prodatih galaxy tabova i 30 prodatih kineskih tableta u Srbiji koje je igoritza dovukao.

Drugi popularni gadgeti su prodati u milijardu primeraka?
Kako ocekujete normalnu raspravu kad ne verujete ni cinjenicama? Ako 15 miliona prodatih ipada nije popularnost, onda stvarno ne znam sta je. Mozda 100 prodatih galaxy tabova i 30 prodatih kineskih tableta u Srbiji koje je igoritza dovukao.

Koliko je iPadova prodato u Srbiji? Daj nam neke cinjenice, posto vidim da dobro baratas njima.

da li se to probrani apple svet kiti brojevima prodatih ipad tableta ?:D

1.kada pricamo o operativinim sistemima, onda brojke nisu vazne :p WIN vs OSX - Windows 7 - 240 miliona prodatih liceni samo u 2010. OSX - pogledaj pod 2. - win market share 92%, apple osx 6-7%

2.kada pricamo o prodatim racunarima(mac, mbp itd), onda brojke nisu vazne :p apple tek 4. po broju prodatih racunara u USA , iza HP, Dell, Toshiba...5. worldwide

3.kada pricamo o pametnim telefonima, onda brojke nisu vazne :p apple 3. po smart phone share worldwide

jel?

sad odjednom glavna stavka :D

svaka cast ipadu na broju prodatih uredjaja, 30 miliona za sad? (jel?:S) tome najvise doprinosi hajp koji je digao apple sa post pc killer mega giga pricom, i naravno jer nije bilo drugih igraca ;)

Poslednja izmena:
Ma iPad je dostigao tu prodaju jer do sada (mada ni sad) nema konkurenciku. Ovi sa Honeycombom se jos nisu zagrejali, a BB Playbook i HP se tek ocekuju. A sta ako i M$ uleti nepozvan :) a ima da doleti od negde sigurno (sta tad a?)

'Ajde da i ja dodam malo na diskusiju, jer je dosta zabavna...

Ima nekoliko razloga zbog kojih postoji suštinska razlika između iOS-a i Androida.

Prvo, fragmentacija platforme. Mobilne naprave (telefoni, tableti itd) sa Androidom se danas isporučuju sa vrlo različitim verzijama Androida, od Eclair-a, FroYo-a, Gingerbread-a pa do Honeycomb-a. Osim različitih verzija OS-a, tu su brojne hardverske konfiguracije (s tastaturom, bez tastature, sa fizičkim dugmićima, bez fizičkih dugmića, razne rezolucije ekrana itd). Naspram toga, iOS se prodaje sa jednom jedinom verzijom OS-a, tri ekranske rezolucije (originalni iPhone/iPod Touch, "Retina" i iPad) i oko tri procesorske konfiguracije (3GS, A4 i A5).

Rezultat ovoga je da se ogromna većina programera radije opredeljuje za iOS nego za Android. Ankete među programerima (u Americi) nedvosmisleno to potvrđuju: razvoj za iOS je znatno jednostavniji i brži nego za Android. Osim toga, plasman aplikacija je neuporedivo efikasniji, s obzirom da je celokupan proces krajnje jednostavan i centralizovan. I na kraju najvažniji razlog za programere: vlasnici sprava sa iOS-om kupuju znatno više aplikacija nego vlasnici Androida. Čak i na američkom tržištu (gde narod ima para za aplikacije i ne bavi se toliko piraterijom), korisnici iPhone-a su u mnogo većem broju spremni da daju pare za aplikacije nego korisnici Androida, koji uglavnom "kupuju" besplatne aplikacije. Na zapadnom tržištu (tamo gde se u principu pravi najviše para od prodaje aplikacija), Android i iOS imaju približno ravnopravno učešće. Bez obzira na to, količina potrošenog novca na aplikacije neuporedivo je veća na iOS-u nego na Androidu.

Atraktivnost platforme (OS + hardver) u velikoj meri zavisi od broja kvalitetnih aplikacija (kakva korist od odlične i jeftine sprave, ako s njom ne može ništa korisno da se uradi?). U tom smislu, prednost Apple-ovog eko-sistema je još uvek veoma velika u odnosu na ostalu konkurenciju (Android, WebOS, WinMob7, Symbian...). Sve dok je iOS atraktivniji za programere, platforma će imati znatno veći broj korisnih i kvalitetnih aplikacija. Shodno tome, sve dok platforma ima znatno veći broj kvalitetnih i korisnih aplikacija, biće popularnija kod većine korisnika.

I na kraju, jedan od najznačajnijih (i teško merljivih) faktora u celoj priči je to što je taj Apple napravio celokupan eko-sistem koji je monolitan, jednoobrazan i potpuno transparentan za korisnike. Učesnici foruma poput ovoga (čitaj: geek-ovi i njihovi simpatizeri) vrlo često potpuno zanemaruju taj faktor, a on je u stvari najznačajniji razlog za trenutni uspeh Apple-a kao kompanije. Kada jedna kompanija (štaviše, jedan čovek) osmisli sve, od hardverskog dizajna, preko operativnog sistema, do sistemskog i uslužnog softvera i sve to objedini u jednu monolitnu celinu preko celokupne proizvodne linije, od malog iPod Shuffle-a, preko ostalih iPoda, iPad-a, iPhone-a, Mac-ova, sve do Apple TV-a, onda ne bi trebalo da čudi što obični potrošači (kao što je npr. moja tetka) konačno pristaju da preskoče tu tehnološku barijeru i zakorače u 21. vek tehnologije.

Na brojnim forumima, pa i u medijima koji prate tehnologiju, često se čuju komentari na račun Apple-a i njihovih kultnih sledbenika, "fanboi"-ja. Takvi komentatori ne shvataju gde je suština Apple-ove prednosti. Kada je u pitanju savremeni digitalni uređaj, njegovu upotrebnu vrednost ne definišu samo karakteristike i funkcije na listu papira. Da je tako, onda je moj Sony-Ericsson telefon iz 2005. bio superiorniji od originalnog iPhone-a iz 2007 (pored svih funkcija koje je imao iPhone -- muzika, web, e-mail, foto aparat, IM, SMS, telefon, adresar, kalendar, JAVA aplikacije, itd. -- imao je i neke koje iPhone nema: FM radio, LED blic/baterijsku lampu, copy/paste, snimao je video). Naravno, vlasnici tog Sony-Ericssona nisu koristili gotovo nijednu od svih tih funkcija.

U celoj ovoj priči najviše fascinira odnos onih koje Apple i njegovi proizvodi iz nekog razloga nerviraju. Pre petnaestak godina, Apple je bio (relativno) mala kompjuterska kompanija sa platformom ne većom od 2%, sa ukupnim brojem korisnika ne većim od 20 miliona (na celoj planeti), koji su bili gotovo emotivno vezani za platformu. Stvari su se od tada znatno promenile. Apple danas ima preko 250 miliona korisnika svojih proizvoda (Mac, iOS), od kojih veliku većinu ne interesuju pitanja razlika između operativnih sistema, hardvera, prepucavanja fanboi-ja i sličnog. Kao i za sve ostale stvari, korisnici Apple-a danas su većinom ljudi koji su kupili spravu zbog toga što im ona najbolje radi posao. Mnogi iz onog anti-Apple tabora imaju problem da tu činjenicu prihvate i olako trpaju sve u isti "fanboi" koš.

Vasicu, jednu stvar sustinski ne mogu da se slozim sa tobom - Android mozda nema takav izbor aplikacija kao iOS, takodje vecina velikih aplikacija dodje na iOS, ali ipak, to ne znaci da Android nema dobar izbor aplikacija. Skoro sve sto mi treba mogu da nadjem na Androidu. Takodje, kao internet OS, po mom misljenju, Android platforma je ipak ispred iOSa. Ne kazem nista protiv Applea, ali nije Android dostigao svoju popularnost samo zato sto je jeftiniji - postoji veliki broj podjednako skupih telefona, pa ipak, ljudi ih kupuju. Slozices se da postoji razlog za to.

@vasic

Pffft tipican apple fanboy :d . Salim se naravno. Po ovome: Lokacija : Њујорк, mogu da zakljucim da dosta ljudi u tvojoj okolini pa mozda i ti sam imas upravo ima neki Apple proizvod pa nam prenosis iskustvo iz prve ruke.

Ovo je najbitnija stvar u tvom tekstu. Ja jednostavno ne mogu da zamislim nekog Amerikanca bez barem jednog Apple proizvoda u domu, da li je to predrasuda sa moje strane ili ne ali tako je. Mogu da zamislim koliko su vama Apple proizvodi dostupniji nego nama ovde u Srbiji, pa samim tim i uzimanjeg neceg fragmentovanog kao Android i nije bas pametna opcija. Kakva je situacija kod nas i koliko Apple proizvodi kostaju u prodavnicama znate i sami, pa vecina pokusava da ih dovuce u Srbiji raznim alternativama koje ni tad nisu bas previse dostupne.

Sta meni licno smeta u svom tom fanbojizmu? Pa upravo tih nekoliko osoba koji su clanovi ovog foruma i koji smatraju sebe za neke amerikance namernom kupovinom iskljucivo apple proizvoda. Naravno, oni nece poricati cinjenicu da je taj uredjaj koji su skupo platili vredeo svaki dinar nad alternativama koje postoje, ali to rade na nacin kojim izdizu sebe iznad populacije ovog foruma, stvarajuci jednu vrstu elitizma a to bas i nije bas prijatna pojava za nas ostale. Tu je naravno neizostavno pravdanje mana koje Apple ima, i stalno ubedjivanje da te mane ili ne postoje ili nisu bitna stvar. To su jedini razlozi zbog kojih bih strpao nekog u fanboy kos, pazljivim analiziranjem kakvi su njihovi stavovi prema ostalim non-apple proizvodima i ukupnom ponasanju na forumu.

Dakle Apple kao kompaniju ne mrzim, ali mrzim ono sto pravi od ljudi, barem to sto mogu da zakljucim sa diskusije na forumu, u pravom zivotu ti isti ljudi mogu biti skroz normalni i prijatni za komunikaciju.

Da li je Apple zaista bolji od svega sto konkurencija moze da ponudi? Ta stvar je diskutabilna i iskljucivo zavisi od potreba pojedinca i njegovih ocekivanja od uredjaja.

postoji veliki broj podjednako skupih telefona, pa ipak, ljudi ih kupuju. Slozices se da postoji razlog za to.

Apsolutno; od svih mobilnih platformi koje su se pojavile otkako je Apple izašao sa iPhone-om, Android se jedini pokazao kao ozbiljna konkurencija. Nijedna druga platforma nema ni blizu toliko aplikacija kao Android (a da ne pominjemo iOS). U krajnjoj liniji, od svih ostalih mobilnih platformi, Android najviše i liči na iOS...

Trenutno živim u Americi, gde iPhone može da se kupi za $50 (3GS), ili $200 (iP4), uz ugovor na dve godine i minimum $55 mesečno (200MB + 450min). Za razliku od toga, Virgin Mobile US nudi Android po ceni od $150 (LG Optimus V) sa planom od $25 mesečno (300 min, neograničen text/data), bez ikakvog ugovora (dakle, pre-paid). Naravno, pošto mi tata nije Rokfeler, ja imam ovaj Optimus, a ne iPhone. Osim njega, imam i iPod touch (dobio letos za dž, kao promotivni poklon uz MacBook, koji sam uzeo na "studentski" popust), tako da mogu direktno da poredim dve platforme. Sa tobom se u principu slažem po pitanju izbora aplikacija, mada na iOS platformi ima stvari koje bi bilo lepo kad bi postojale na Androidu, ali ih nema. Za stvari koje postoje na obe platforme, vrlo je očigledno da je programer zbudžio verziju za Android. Skoro sve popularne aplikacije koje postoje na obe platforme izgledaju bolje, elegantnije, tečnije i stabilnije na iOS-u nego na Android-u. Vrlo je moguće da je ovde razlog i to što je moj LG prilično anemičan (spor procesor). Doduše, i iPod touch je prva generacija (ne podržava "multi-tasking"), tako da je i taj dosta slabašan. I za mene za sad najveći problem: muzika i video. Trenutno ne postoji jednostavan način za sinhronizaciju (ili ga ja nisam našao); fajlovi se prebacuju prevlačenjem, što mi nekako izgleda kao u kamenom dobu, u poređenju sa iTunes-om. Možda sam se jednostavno navikao, pa mi ovo smeta.

Opšti zaključak je da se od mene kao korisnika očekuje da dosta prčkam, čačkam i guglujem, ne bih li dobio optimalne rezultate od Androida i ako za to imam vremena, platforma je vrlo zahvalna. Apple-ov iOS je sušta suprotnost tome: nema po čemu da se čačka i prčka, jer je Apple prilično zatvorio platformu, ali je zato sve relativno jednostavno i intuitivno. Za nas starije koji imamo porodice, kredite, decu sa školskim i vanškolskim obavezama i gomilu drugih aktivnosti u životu koje nemilosrdno kradu vreme, iOS omogućava pozitivnije korisničko iskustvo. Možda ću, kad jednom otplatim kredit za stan, i ja da se učlanim u taj iPhone fan club... Za sada, LG, Android i Virgin Mobile US će morati da završe pos'o.

Poslednja izmena:
Utvrdili smo odavno da o ovome ne mozemo diskutovati nikad ;) sve se svodi na sta je bolje, a ocigledno da ono sta je meni bolje ne vazi za drugog i o tome nema price vise...

edit: inace na kraju u ratu iOS vs Android pobedice samo onaj koji dodje na >50% trzista i ko ima vise snage da iznese sve na ledjima (sto uopste i ne iskljucuje i WP7 iz trke, narocito nakon Nokie), a ovo mi sve vise lici na vec odavno vidjenu borbu u segmentu klasicnih racunara

Poslednja izmena:
Vrlo je moguće da u ratu mobilnih platformi na kraju i ne bude pobednika, već da će doći do neke pat-pozicije, gde će Android i iOS ravnopravno deliti veći deo kolača, a MS, RIM, WebOS i ostalo društvo skupljati mrvice s poda...

Poslednja izmena:
Sto se Android-a i iOS-a tice oni ce jos dugo biti veoma popularni (jer vec i jedni i drugi imaju veliku bazu korisnika, ali je evidentno da trenutno Android raste ogromnom brzinom)... Ali (iako ih ne volim, tj NE VOLIM ni jednu veliku kompaniju znaci ni Apple ni Google, ali ipak vise mrzim M$ od njih :d ) M$ nije bas za potcenjivanje, vidis iako im ovaj novi sistem nije uopste prihvacen - oni ce pokusati na misice da izguraju to, a tome u prilog ide i sadasnja situacija sa Nokijom (koja je ipak gigant i ima veliki broj obozavalaca i prisutna je u svakom delu sveta sa izuzetno jakim imenom sto se tice obilnog sveta) pa ih ne bih tako lako otpisivao (ipak imaju i ogromnu bazu programera)...
Po mom nekom misljenju definitivno ce u sledecih 5 godina ostati ova tri igraca (Google, Apple i M$), kazem ponovo da M$ ne treba otpisivati, jer mozda (ne znam tacno) imaju i najvise snage za ovo - jer imaju siguran izvor ogromnih prihoda u sledecih 10godina (Windows, Office...), a najveci su (ogroman broj programera, veliki developer centri...)

Sa tobom se u principu slažem po pitanju izbora aplikacija, mada na iOS platformi ima stvari koje bi bilo lepo kad bi postojale na Androidu, ali ih nema. Za stvari koje postoje na obe platforme, vrlo je očigledno da je programer zbudžio verziju za Android. Skoro sve popularne aplikacije koje postoje na obe platforme izgledaju bolje, elegantnije, tečnije i stabilnije na iOS-u nego na Android-u.
Upravo ovo je cela sustina stvari, ali ovde tesko da ce iko ikada da prizna tu razliku, odmah ce to minimalizirati i prikazati kao potpuno nebitnu stvar...

Poslednja izmena:
Kada pravis projekcije za 10 godina unapred računaš da će tržište ostati zakucano tokom decenije. Mene uopšte ne bi čudilo da za 10 godina klasičnih računara uopšte neće biti, pa ni Ms-ove sadašnje prednosti. Mada, realno mislim da se ova ekstremna situacija neće dogoditi. Ali ono što sigurno hoće je rast tržišta tableta na uštrb tržišta računara. Za 3-4 godine će i obični, home-useri možda radije kupovati tablete nego kompjutere. To samo znači dalji rast Androida i OSX-a i padanje windowsa.
Drugim rečima, mislim da će nareda decenija biti kritična za Ms. Takođe, pre sam sklon mišljenju da će Ms doprineti daljem padu Nokie, nego što će Nokia spasiti Ms.

sad sam pročitao vest,da prozvodjači privremeno odustaju od Androida3.0.komponente poskupljuju uredjaj,a ovi drugi androidi vrše posao.malo čudna vest..ali u suštini to je i istina.

sad sam pročitao vest,da prozvodjači privremeno odustaju od Androida3.0.komponente poskupljuju uredjaj,a ovi drugi androidi vrše posao.malo čudna vest..ali u suštini to je i istina.

mislis na ovo? link

polovicno tacno...glavni igraci ce nastaviti praviti honeycomb tablete....

google poceo da kontrolise malo... ^^ honeycomb zahteva kvalitetne komponente...i zato i ide cena gore....ali eto samsung treba da izbaci njihove tablete po dosta povoljnijim cenama....

Poslednja izmena:
A jeste culi da Apple tuzi Samsung zbog kopiranja dizajna iphone-a, ipad-a i ios-a? Samsung valjda uzvraca kontratuzbom ali za sta??

Poslednja izmena:
Hm, po osnovu cega ih tuze? Sto nisu napravili svoje uredjaje da budu roze? Kada pokusavas da napravis uredjaj sto manjih dimenzija, nemas mnogo prostora za igranje.

Ovi iz Apple-a tvrde da je Samsung Galaxy linijom potpuno iskopirao iphone, ipad i ios.

http://www.gsmarena.com/apple_sues_samsung_for_copying_iphone_and_ios_looks-news-2533.php

I neko je rekao ovde da je Android pobedio ios u USA ali evo najnovije informacije, za sada stvari stoje ovako:

http://www.gsmarena.com/apple_ios_outreaches_android_by_59_percent_comscore_study_shows-news-2536.php

hm

Android Becomes Number One in U.S. Smartphone Market Share

taj link sto si postavio, je po izvestaju comScore. comScore prati broj korisnika po internet saobracaju.... http://comscore.com/Products_Services/Product_Index/MobiLens

ali....steta sto i drugim ljudima u svetu trebaju telefoni

Smartphone_share_current.png

Poslednja izmena:
Ma nije samo iPhone i iPad, kopiraju sve zivo u poslednje vreme bez ikave maske, kazu da cak i ambalazu proizvoda, punjace... sto je stvarno smesno, a znamo svi da su cak povukli iz proizvodnje najvljen tablet kada su videli kako izgleda iPad2 :)
Samsung se stvarno trudi da im sve lici na apple i ne znam sta je apple cekao do sada?

Evo jos par primera:

simularities.jpg

af.jpg

ik.jpg

Poslednja izmena:
Ja moram da kazem da su mi po malo smesni u poslednje vreme ali ok. Ako vec kopiras kopiraj od najboljih tako kazu. :D

Pa recimo da i koriste taj stil iz pedesetih godina ali to nije ni blizu onoga sto radi Samsung koji praktikuje nelojalnu konkurenciju i pokusava da se slepa na tudja ledja sa proizvodima koji su danas na trzistu a ne ono sto je bilo pre 60 godina.

Pa recimo da i koriste taj stil iz pedesetih godina ali to nije ni blizu onoga sto radi Samsung koji praktikuje nelojalnu konkurenciju i pokusava da se slepa na tudja ledja sa proizvodima koji su danas na trzistu a ne ono sto je bilo pre 60 godina.

nije ni blizu ?:D:D:D hahahaha sad je ok sto su kopirali onaj dizajn Brauna?? cc koje licemerje....

Postoje boje koje su moderne, postoje problemi minijaturizacije koji insistiraju na nekim cistim linijama. Slazem se da je Samsung iskopirao iOS, to ne sporim, ali izuzev toga, sta su trebali da urade kako bi dobili sto manje proizvode, da ih ofarbaju u roze? Nisam Samsung fan, mislim da mi je samo matori CRT televizor Samsung proizvod, ali ne vidim kako je sam dizajn tako strasna kradja. Minijaturno je pa je minijaturno, linije su ciste, bez preteranih bravura i detalja, uklapa se u moderne zahteve koliko moze da se uklopi i to je to.

Zasto je sad Apple tuzio Samsung, pa hajde da to kazemo jer ima Samsung poprilicno otima trziste (jer ljudi kupe Galaxy S, a Apple ocigledno tu vidi korisnike iP4-ke, jer sad su izasli sa ovim tabletima i ponovo ce ih uzeti ljudi koji bi sigurno uzeli iPad 2 da nije bilo tih samsunga) i to je glavna stvar za tuzbu. A sto se Samsunga tice i Apple-a ne brinite se za njih, i jednom i drugom je ovo kao ubod komarca :) Samsung je najavio snazan odgovor na tuzbu, sto ne znaci da ce ih tuziti (mada su negde rekli da Samsung ima ogroman broj patenata sto se tice mreza i nekih koriscenih komponenti) - vec mislim da ce im malo pomrsiti planove oko iP5-ce koja je ocigledno daleko odmakla u razvoju (i pogodite cije su komponente unutra :) )

A sto se tice Android 3.0 verzije, kao sto je Google najavio nijedan uredjaj koji ne ispuni tehnicke kvalifikacije (koje su ovaj put veoma rigorozne, jer se pokusava izaci na kraj sa fragmentacijom uredjaja i nekontrolisanim izbacivanjem uredjaja koji poseduju jedva skrpljeni android), ne moze biti sertifikovan. Ja mislim da je to "onako" dobra stvar, inace odlaganje izbacivanja source code-a Honeycomba se parvda za sad cekanjem za izlazak 2.4 verzije za smartphone-ove (da bi se kao sprecilo nekontrolisano portovanje 3.0 na telefone)... Inace velike kompanije bez problema dobijaju izvorni kod Honeycomb-a, a poslednji slucaj je da je i Intel dobio izvorni kod...

sto se tice ove tuzbe, ljudi to je USA namerno postoje takve stvari, zamislite koliko drzava inkasira u svoj budzet od ovakvih parnica :) a sudije i advokati cvetaju takodje ;)
Inace kada se napravi analogija sa stvarnim zivotom ovo je ravno kao da ste tuzili komsiju jer ima slicnu frizuru kao vi

Nazad
Vrh Dno