Šta je novo?

SPLIT: DSLR Vs. Prosumer Vs. Kompakt fotoaparati

Ukratko.
Realno, bolji za 2 klase jer spada u red full frame profesionalnih dSLR-ova.
Realno, tebi to ne treba. Prvo, nemaš u njemu ugrađen popup flash (ne kažem da je keva imati ga) što će reći zaboravi na fotkanje u slabo osvetljenim prostorijama. Razlog je zato što profi fotografi imaju saso mange od osvetljenja, blic glave, bar jedno 6-7 SB-900 bliceva, i punu torbu ostale opreme. Sa druge strane imaš odmah battery grip, i moraš da gađaš(uslovno rečeno moraš, ali ćeš ili slikati u DX modu ili ćeš imati na većini stakala koja nisu ful frejm crni okvir zbog razlike u veličini senzora) i ful frejm objektive koji su značajnije skuplji od ovih DX za nas obične smrtnike. Uzmi ti lepo taj D90, za ostalo uzmi ili blic (svetla u fotografiji uvek treba), grip, neki simpatični filter, neko lepo staklo za njega tipa 16-85 i tome slično. D3 će da te izađe jeftino, ali ćeš da se usereš dok ne kupiš opreme da bi video od njega pun potencijal.
Eto, nije smaranje šalom, niti je smaranje tipa dugo za čitanje.
Znam da će sada mnogi da skoče i kažu da bi pre uzeli D3 i da sam ja šaban, ali eto, svako valjda ima pravo na svoje mišljenje :)

Ukratko.
Realno, tebi to ne treba. Prvo, nemaš u njemu ugrađen popup flash (ne kažem da je keva imati ga) što će reći zaboravi na fotkanje u slabo osvetljenim prostorijama. Razlog je zato što profi fotografi imaju saso mange od osvetljenja, blic glave, bar jedno 6-7 SB-900 bliceva, i punu torbu ostale opreme. Sa druge strane imaš odmah battery grip, i moraš da gađaš(uslovno rečeno moraš, ali ćeš ili slikati u DX modu ili ćeš imati na većini stakala koja nisu ful frejm crni okvir zbog razlike u veličini senzora) i ful frejm objektive koji su značajnije skuplji od ovih DX za nas obične smrtnike. Uzmi ti lepo taj D90, za ostalo uzmi ili blic (svetla u fotografiji uvek treba), grip, neki simpatični filter, neko lepo staklo za njega tipa 16-85 i tome slično. D3 će da te izađe jeftino, ali ćeš da se usereš dok ne kupiš opreme da bi video od njega pun potencijal.
Znam da će sada mnogi da skoče i kažu da bi pre uzeli D3 i da sam ja šaban, ali eto, svako valjda ima pravo na svoje mišljenje :)

Slazem se, to sam mu i ja rekao :)

Ukratko.

Hvala to mi je trebalo preporuka jer znam koje cu cene optike i bliceva... Vidim u najavi je i D5100 Mozda su i zbog toga snizenja ovo je igra bez granica svaki dan nesto novo...

Nisam siguran za ovo dole što pišem, ali kako je D5100 nadogradnja na D5000 cenim da su ove veće stavke iste.
D5100 je dobar izbor, samo obrati pažnju da jednu vrlo bitnu (barem u prvi mah) stavku. D5100 nema fokusni motor, što će reći da će raditi auto-fokus samo sa novijim staklima. Nije preveliki minus jer nova stakla idu sa AF-S oznakom tj. imaju motor u sebi, ali ako se odlučiš za nešto drugo osim Nikonovih stakala moraš da juriš nešto sa motorom u sebi. Ili ćeš da fokusiraš ručno. Tipa 50mm prajm za nikona sa i bez motora je razlika oko 100tinjak eura, što nije malo.
Druga stvar je što nema Commander mod za bliceve. To znači da uzmeš bliconju neku lepu (čitaj SB-900 ;) ) daš ga detetu da ga drži kao pištolj, postaviš ga u Slave mod, popup blic na commander, i okineš i dobiješ sliku na kojoj klinac "puca" iz blica baš kada si ti to hteo ;) Ili šibneš par bliceva oko onoga što slikaš, sve u slave mod, i okineš ih sa kamere kada fotkaš. Upotreba je više nego primenljiva (a primeri su tu samo zbog, pa primera :) ).
Ovo na D5100 nema a na D90 ima. To što ima više MP nego D90 nije od presudnog značaja, barem ne meni. I dalje ćeš fotke moći da štampaš u polu plakat varijanti ako ti trebaju, jedino što je D90 malo matoriji... **** ga, *******o je dok ne kupiš, posle je lako, samo se otvaraš za opremu, pa se žena razvede od tebe kad provali koje pare si spiskao na "gluposti" ;)
U svakom slučaju, pre nego se odlučiš dobro uporedi varijante koje su ti u opticaju. Imaš tonu sajtova o tome, sa nekim likovima koji malo bolje poznaju tematiku. Čak i neki naši forumi osim ovog naravno imaju jako dobre rubrike baš na temu dSLR...

Edit
I da, imaš full HD@30 fps na ovom D5100 ali ja to ne gledam kao veliki plus, s obzirom da se radi o prvenstveno foto aparatu a ne kameri i što imaš ISO da naduvaš na 25000 ali da mi neko pokaže šta je slikao sa ISO većim od 6400 koliko je max na D90 i da je slika upotrebljiva (zrno nije problem na fotkama, ali zato noise jeste), pa da ga opravdaš za ovo gore što nema ;)
Zato D90 ima gornji displej, DOF preview, bolje kontrole... Nekako bih u toj varijanti ipak pre uzeo D90 nego D5100. Opet kažem moje mišljenje ;)

Poslednja izmena:
Nisam siguran za ovo dole što pišem, ali kako je D5100 nadogradnja na D5000 cenim da su ove veće stavke iste.
D5100 je dobar izbor, samo obrati pažnju da jednu vrlo bitnu (barem u prvi mah) stavku. D5100 nema fokusni motor, što će reći da će raditi auto-fokus samo sa novijim staklima. Nije preveliki minus jer nova stakla idu sa AF-S oznakom tj. imaju motor u sebi, ali ako se odlučiš za nešto drugo osim Nikonovih stakala moraš da juriš nešto sa motorom u sebi. Ili ćeš da fokusiraš ručno. Tipa 50mm prajm za nikona sa i bez motora je razlika oko 100tinjak eura, što nije malo.
Druga stvar je što nema Commander mod za bliceve. To znači da uzmeš bliconju neku lepu (čitaj SB-900 ;) ) daš ga detetu da ga drži kao pištolj, postaviš ga u Slave mod, popup blic na commander, i okineš i dobiješ sliku na kojoj klinac "puca" iz blica baš kada si ti to hteo ;) Ili šibneš par bliceva oko onoga što slikaš, sve u slave mod, i okineš ih sa kamere kada fotkaš. Upotreba je više nego primenljiva (a primeri su tu samo zbog, pa primera :) ).
Ovo na D5100 nema a na D90 ima. To što ima više MP nego D90 nije od presudnog značaja, barem ne meni. I dalje ćeš fotke moći da štampaš u polu plakat varijanti ako ti trebaju, jedino što je D90 malo matoriji... **** ga, *******o je dok ne kupiš, posle je lako, samo se otvaraš za opremu, pa se žena razvede od tebe kad provali koje pare si spiskao na "gluposti" ;)
U svakom slučaju, pre nego se odlučiš dobro uporedi varijante koje su ti u opticaju. Imaš tonu sajtova o tome, sa nekim likovima koji malo bolje poznaju tematiku. Čak i neki naši forumi osim ovog naravno imaju jako dobre rubrike baš na temu dSLR...

Edit
I da, imaš full HD@30 fps na ovom D5100 ali ja to ne gledam kao veliki plus, s obzirom da se radi o prvenstveno foto aparatu a ne kameri i što imaš ISO da naduvaš na 25000 ali da mi neko pokaže šta je slikao sa ISO većim od 6400 koliko je max na D90 i da je slika upotrebljiva (zrno nije problem na fotkama, ali zato noise jeste), pa da ga opravdaš za ovo gore što nema ;)
Zato D90 ima gornji displej, DOF preview, bolje kontrole... Nekako bih u toj varijanti ipak pre uzeo D90 nego D5100. Opet kažem moje mišljenje ;)

Hvala na opsirnom odgovoru ne gine mi onda d90 i neka bolja optika... :)

Aj' ti ovo proveri. Ovo je jako jako smešna cena za taj model, čak i za Dubai. Sumnjivo smešna. I duplo većih 3000$ je malo za njega. Ako je cena ta što kažeš, na tvom mestu bih ga uzeo i preprodao u Srbiji po bar 2.5x višoj ceni.

Proveri koji je to tačno model. Dal' je ovaj: http://www.bhphotovideo.com/c/product/655574-REG/Nikon_25466_D3S_Digital_SLR_Camera.html

ajde provericemo ovih dana...ja sam razumeo da je 1500... provericu tacno koliko je u dirhamima...

Aj' ti ovo proveri. Ovo je jako jako smešna cena za taj model, čak i za Dubai. Sumnjivo smešna. I duplo većih 3000$ je malo za njega. Ako je cena ta što kažeš, na tvom mestu bih ga uzeo i preprodao u Srbiji po bar 2.5x višoj ceni.

Proveri koji je to tačno model. Dal' je ovaj: http://www.bhphotovideo.com/c/product/655574-REG/Nikon_25466_D3S_Digital_SLR_Camera.html

D3(bez sufiksa) je Nikonovo telo pro klase iz recimo 2007 godine. Njegovi naslednici su D3S i D3X (12 i 24mp pored drugacijeg senzora koji koriste) i čini mi se da se više ne proizvodi (pored ove dve strvine i zašto bi) ;)
Za cenu se slažem, jer sa ovom cenom je popust preko 50%, jer mu je ulična cena oko 3500$(možda i jače)...(da X i S varijante su mnogo skuplje, tipa 6 i 10K, možda je ovo neki "refubrished" pa je "samo" 1500)
I da, slažem se da možda nije loše preprodati ga ovde pa kupovati ovde sve. Jes da je skuplje sve ali možda se i isplati na kraju...

Poslednja izmena:
Za $1500 moze da bude samo kraden ili pokvaren :)

Hm, možda jeste taj "prastari" D3 zaostao u nekom magacinu. Mada je i tada 1500$ premalo.

Poslednja izmena:
Opet sumnjivo?!? Što ne bi imalo garanciju ako je novo? Iako se ne proizvodi, servis bi trebalo da je obezbeđen bar još 10-ak godina nakon prestanaka proizvodnje.

Opet sumnjivo?!? Što ne bi imalo garanciju ako je novo? Iako se ne proizvodi, servis bi trebalo da je obezbeđen bar još 10-ak godina nakon prestanaka proizvodnje.

Druze SWAP uredjaj ima garanciju 2 godine inace to je zamenski uredjaj ako npr ti odneses aparat u servis koji je pod garancijom odneses i oni NE MOGU da ga srede daju ti DRUGI tj SWAP,ovaj izgleda da nema oznaku ni S ni X nema ih vise u proizvodnji i ovaj SWAP uredjaj je na prodaju daju garanciju naj normalnije....

Pa to je znaci ko zna koliko koriscen aparat, onda je 1500 realno.

Znači, prodaju aparate koji su uvozniku/zastupniku poslati kao zamenski ako se neki ne uspe popraviti u garantnom roku i koji nisu iskorišćeni za tu namenu?!? Jel' sam dobro skont'o?

Znači, prodaju aparate koji su uvozniku/zastupniku poslati kao zamenski ako se neki ne uspe popraviti u garantnom roku i koji nisu iskorišćeni za tu namenu?!? Jel' sam dobro skont'o?

upravo ali sto je najgore oni placaju swap aparate samo po daleko nizim cenama... isto tako je i sa mobilnim telefonima npr SWAP n8 je 260e... sa garancijom od 2 god od dana izdavanja... dakle taj tel se ne daje ljudima da korsite dok se sredi VEC ako se utvrdi da je kvar nemoguce ili jako tesko otklonjiv,te se pokvaren aparat menja SWAP aparatom i izdaje nova garancija...

Pa da, koristio je kao zamena dok je nekom drugi D3 na popravci, a zna se ko koristi D3, tako da je taj aparat preziveo svashta, kada se na to doda da se takve stvari malo cene preko + ionako jeftin Dubai, cena bi mozda mogla da bude i niza :)

Pa da, koristio je kao zamena dok je nekom drugi D3 na popravci, a zna se ko koristi D3, tako da je taj aparat preziveo svashta, kada se na to doda da se takve stvari malo cene preko + ionako jeftin Dubai, cena bi mozda mogla da bude i niza :)

Izvini ali sta je s mozgom??? Citiram samog sebe dakle taj tel se ne daje ljudima da korsite dok se sredi VEC ako se utvrdi da je kvar nemoguce ili jako tesko otklonjiv,te se pokvaren aparat menja SWAP aparatom i izdaje nova garancija...

Shta je sa tvojim mozgom ? Ako je SWAP aparat nekom dat umesto aparata koji se ne moze popraviti, kako ti sad kupujesh taj SWAP aparat kad je on nechije vlasnistvo ?

swap ili ne uzmi ga ja cu ti dati 1650 ako ga doneses ovde :) ako ti se ne svidi naravno :)

Shta je sa tvojim mozgom ? Ako je SWAP aparat nekom dat umesto aparata koji se ne moze popraviti, kako ti sad kupujesh taj SWAP aparat kad je on nechije vlasnistvo ?

Alo momak kucaj na google ocito tebi treba 10x crtati sta je SWAP uredjaj... ili se sprdas da ne shvatas ;-)
Civi videcemo jos 6 dana imam fore da razmislim :)

Poslednja izmena:
Drugim rečima to je reparirani D3 koji bi neko dobio kao zamenu u garanciji za svoj neispravan koji ne mogu da poprave.

Ako daju bilo kakvu garanciju cena je stvarno odlična i bilo bi šteta da propustiš takvu priliku. Ja bih iskreno pre uzeo D3 po toj ceni i onda polako počeo da skupljam full frame stakla, nego da kupim krop i stakla za njega...

^ Pa to je znachi D3 koji je ko zna korishcen a onda repariran ? :)

Alo momak kucaj na google ocito tebi treba 10x crtati sta je SWAP uredjaj... ili se sprdas da ne shvatas ;-)
Civi videcemo jos 6 dana imam fore da razmislim :)

Momak ? Verovatno mogu tata da ti budem :)

Ajde daj mi jedan link koji objashnjava shta je SWAP, na engleskom, posto ochigledno ne znash da napishesh na srpskom...

Igore, "swap" aparat mene, a koliko vidim i druge, asocira na zamenski aparat koji privremeno dobiješ na korišćenje dok je tvoj aparat na servisu. Kada tvoj aparat poprave, ti vraćaš zamenski aparat i uzimaš svoj.
Reparirani aparat bi bio nečiji aparat koji se pokvario, koji je vraćen u fabriku ili neki veliki servisni centar, popravljen, testiran i kao ispravan nabavljen preko servisnog kanala.

Zamenski aparat ne bih uzimao, reparirani bih ako je stvarno ta cena.

@mod:
Mogao bi split pa u "šta da kupim", čisto da ne nastradaju postovi zbog offtopica. :)

Izvini ali sta je s mozgom???

Ponovi ovakvu izjavu i odmorićeš od foruma bar na neko vreme za početak.

Aparat koji se u garanciji izdaje umesto onog koji se ne može popraviti se zove NOV APARAT. Misliš da u magacinu stoje posebno oni koji idu u prodaju i oni koji idu kao zamena za reklamirane primerke?

Swap aparat može biti samo onaj koji se upotrebljava dok se ustanovljava kvar na aparatu koji je reklamiran. Ako se u garanciji ne može popraviti, daje se NOV aparat. I tada se daje nova garancija.

Ponovi ovakvu izjavu i odmorićeš od foruma bar na neko vreme za početak.

Aparat koji se u garanciji izdaje umesto onog koji se ne može popraviti se zove NOV APARAT. Misliš da u magacinu stoje posebno oni koji idu u prodaju i oni koji idu kao zamena za reklamirane primerke?

Swap aparat može biti samo onaj koji se upotrebljava dok se ustanovljava kvar na aparatu koji je reklamiran. Ako se u garanciji ne može popraviti, daje se NOV aparat. I tada se daje nova garancija.
Izvinjavam se ako mozes izmeni moj post... Inace ovo tvrdi da je nov i nije aparat za upotrebu dok se ne sredi vec se da ako aparat nije moguce poraviti i izdaje se nova garancija ovaj aparat nije bio dat nikom ;-) jos jednom izvini ako mozes izmeni post.

Za jeftiniju robu proizvođač na recimo 10 poručenih uređaja, daje jedan za dž koji bi se dao nesrećnom kupcu kojem se pokvareni uređaj ne može popraviti. Ne da ga korisiti dok čeka popravku već da mu se orginal potpuno zameni ako se ne može popraviti. Daje mu se NOV neraspakovan uređaj u trajno vlasništvo. Na stranu što kod nas uvoznici i trgovci i ovakve uređaje prodaju kao i onih prvih 10 komada a ako se pojavi neki sa nepopravljivim uređajem, il' mu vraćaju pare ili ipak daju novi ako ih još ima na lageru, ili neki sličan zamenski. Ne znam kako to funkcioniše sa ovako skupom robom ali ovo što sam opisao se uglavnom praktikuje za jeftinu kinesku tehniku. No-name klime, VOX/FOX/OPS televizori, levi plejeri i mini linije i sl.

Igor priča o tome. E sada, nemamo pojma kako funkcioniše servis u Dubai-ju. Vrlo moguće da je aparat korišćen k'o zamenski "dok je korisnikov na popravci" pa je onda bio na reparaciji (nešto ko refubrished) ali možda je i neki zaostao iz magacina/servisa koji je čekao da bude zamenski ali nikada nije dočekao.

To je uobičajeno za servise automobila, tj. barem one malo bolje - da se dobije zamenski auto kada se popravlja tvoj. Pretpostavljam da tim 'swap' uređajem amortizuju period dok je uređaj na popravci. Takav gest sam čuo u jednom navratu da je uradio Axel Foto nekom od svojih mušterija, ali tek kad se iskomplikovao servis. Generalno kod nas takva praksa ne postoji, na žalost.

S obzirom koliko neki aparati koštaju, i da nekim ljudima predstavljaju ozbiljan kapital i sredstvo za rad, tako nešto ima potpunog smisla. Kod nas je jedino rešenje da sam amortizuješ iz svojih sredstava u slučaju bilo kakvih problema. Doćiće i do toga kad se tržište poveća i konkurencija bude adekvatna. Teško je prodavcu da ima budžet da za svaku liniju proizvoda obezbedi zamenu, ako svi zajedno uvezu jednocifren broj uređaja u toku meseca.

Nazad
Vrh Dno