Šta je novo?

Koji TV kupiti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da, 4850 moze da salje i zvuk i sliku preko kombinacije dvi to hdmi adapter i hdmi-hdmi kabla. Kada budes kupovao u tehnomaniji nosac taman mozes da kupis i hdmi kabl tamo, da se ne cimas. U zavisnosti od duzine koja ti treba trazis im jedan od ovih.

http://www.tehnomanija.rs/index.php?mod=catalog&op=search&keywords=hdmi+kabl&x=0&y=0

Bas se potrefilo uz S Box nosac kupujes i S Box hdmi kabl :)

Hvala ti puno,poruceno u ove sitne sate :)

A ovo oko kvaliteta/prebacivanja zvuka, moze li neko, bilo ko da objasni botu?:)Jel hdmi veza koristi neku "muzicku kartu/procesor" na samoj grafici ili grafika sluzi da prespoji izmedju muzicke kartice i tv-a?Ili mozda treba ja tu nesto da povezujem dodatno?Sta li sam se iznalupao sada..

Ja imam 4870 imam dvi na hdmi adapter i kabl od 7m, iskljucio komp, ubacio adapter u drugi slot na 4870, u ati podesavanjima je bitno da prebacis osvezavanje tv-a na 50Hz a sve ostalo ti je ok po defaultu. HDMI u TVu ide u HDMI 2. Ne mogu da se setim da li ima jos nesto, mislim da nema... ja sam izabrao clone, ne znam kako ti mislis da koristis c530. E posle toga odes na source na tv-u, izaberes hdmi 2 , a onda podesavas sliku prema svom ukusu. Mislim na tv settings i ostalo. Ne mogu da se setim da li ima jos nesto...

"Philips LCD 42PFL5405H po ceni od oko 67k"
Covek je pitao na vrhu strane a niko mu nije odgovorio. Mnoge zanima ovaj tv jer je sjajna cena a ima i 100Hz opciju. Bilo bi lepo ako ima njih koji poseduju ovaj tv da kazu nesto vise o njemu ili sto je decko vec pitao koji tip panela i koji kvalitet slike je u pitanju?

Poslednja izmena:
Za vikend sam bio u susednoj nam Hrvatskoj, u nekom od vecih trznih centara, i dok su zena i klinac razgledali igracke, ja rekoh da pogledam ponudu televizora...

Standardno Sony, Panasonic, Samsung, LG i na moje iznenadjenje VELIKI ASORTIMAN SHARP televizora...

A ovo sam uvelicao ne da vicem, nego sam se stvarno iznenadio, od izlozenih recimo 100 televizora, koji su bili razbacani (znaci nije u jednom cosku svi samsunzi, pa sve LG i tako, nego su razni proizvodjaci jedan pored drugog) tacno i sa velike udaljenosti se moglo ubosti koji su SHARP modeli.

Slika je bila mnogo dinamicnija, crne, bele, realne boje, ostre slike (da napomenem da je na svakom TV-u bio isti program) i SVI su imali, po mojoj subjektivnoj proceni tu negde ISTI prikaz, dok su na na ostalim proizvodjacima, skoro na svakom teveu drugi prikaz, te bledo, te prejak kontrast, te prejake boje itd...

Sve u svemu, bilo je i plazmi i LCD-ova, i ledova i edge ledova i najujednaceniji i nekako su iskakali SHARP-ovi LCD-i.

Znam da se na ovakvim mestima ne "bave" stelovanjem televizora, vec ih vade iz kutije i stavljaju na policu, ali ako su ovo "fabricka" podesavanja onda sam iznenadjen kako na televizorima istih proizvodjaca ima toliko drasticne razlike u prikazu na fabrickim podesavanjima, a opet iznenadjen koliko je sharp bio ujednacen.

Nemam Sharp televizor, i nisam njihov placenik, cisto prenosim nesto sto sam video i sto me je zacudilo, a kod nas je relativno losa ponuda istih, pa se ni ne uporedjuju sa brendovima koji se vise kupuju.

Gizmore, kakvi su Sharp televizori, kakvi paneli itd? imas li sta od info?

turbo

Za vikend sam bio u susednoj nam Hrvatskoj, u nekom od vecih trznih centara, i dok su zena i klinac razgledali igracke, ja rekoh da pogledam ponudu televizora...

Standardno Sony, Panasonic, Samsung, LG i na moje iznenadjenje VELIKI ASORTIMAN SHARP televizora...

A ovo sam uvelicao ne da vicem, nego sam se stvarno iznenadio, od izlozenih recimo 100 televizora, koji su bili razbacani (znaci nije u jednom cosku svi samsunzi, pa sve LG i tako, nego su razni proizvodjaci jedan pored drugog) tacno i sa velike udaljenosti se moglo ubosti koji su SHARP modeli.

Slika je bila mnogo dinamicnija, crne, bele, realne boje, ostre slike (da napomenem da je na svakom TV-u bio isti program) i SVI su imali, po mojoj subjektivnoj proceni tu negde ISTI prikaz, dok su na na ostalim proizvodjacima, skoro na svakom teveu drugi prikaz, te bledo, te prejak kontrast, te prejake boje itd...

Sve u svemu, bilo je i plazmi i LCD-ova, i ledova i edge ledova i najujednaceniji i nekako su iskakali SHARP-ovi LCD-i.

Znam da se na ovakvim mestima ne "bave" stelovanjem televizora, vec ih vade iz kutije i stavljaju na policu, ali ako su ovo "fabricka" podesavanja onda sam iznenadjen kako na televizorima istih proizvodjaca ima toliko drasticne razlike u prikazu na fabrickim podesavanjima, a opet iznenadjen koliko je sharp bio ujednacen.

Nemam Sharp televizor, i nisam njihov placenik, cisto prenosim nesto sto sam video i sto me je zacudilo, a kod nas je relativno losa ponuda istih, pa se ni ne uporedjuju sa brendovima koji se vise kupuju.

Gizmore, kakvi su Sharp televizori, kakvi paneli itd? imas li sta od info?

turbo

A cene? ovi kod nas su svi skupi a ima ih malo, sto ne pogleda cene recimo 40 c530 i cenovno njegov ekvivalent kod sharpa...

malo o panelima sa drugih foruma...

IPS Paneli

Za S-IPS i H-IPS panele se smatra da su općenito najbolja LCD tehnologija po kvaliteti slike, intezitetu boje i vidnom kutu ali to ima i svoju cijenu. Oni odgovaraju grafičkim dizanjerima koji rade sa programima gdje treba točnost i reprodukcija boja. S-IPS matrice nude najbolji vidni kut od svih LCD tehnologija sa širokim kutom čak do 178°. Prije su IPS paneli imali odaziv veći od 6ms pa su igrači često odabirali TN matricu zbog ghosting efekta, no sada Panasonic i LG nude IPS panele i sa 2-4 milisekunde.

S-IPS paneli se mogu prepoznati po slaboj nijansi ljubičaste boje na crnim trakama kad se gleda iz šireg kuta. Neki proizvođači su počeli koristiti te panele za televizore više klase, no Panasonic i LG nude S-IPS matricu u nekim jeftinijim modelima poput S20E serije kod Panasonica te LD650 kod LG-a (cijena im je oko 4500 kn).

H-IPS matrice su novija varijanta S-IPS matrica pa imaju drukčiju strukturu piksela koja poboljšava omjer kontrasta i "točkice" manje veličine pa tako poboljšavaju kvalitetu slike i cijenu dakako.

VA Paneli

VA matrice (Vertikalno poravnjanje) su na papiru po specifikacijama jednake IPS panelima, no uživo pružaju lošiju kvalitetu slike, ali još uvijek bolju od TN matrica.

Imaju širi kut gledanja od TN panela ali lošiju brzinu odaziva. Poznatiji modeli VA panela su S-PVA te MVA. Najveći nedostatak VA panela je prebacivanje boja. Prebacivanje boja je kad gledamo dio slike u jednom kutu a ona se zatim "prebaci" u drugi kut. Tad dolazi do nejednake razine osvjetljenja pa to smeta nekim korisnicima. Prebacivanje boja također uzrokuje gubitak sjene u tamnim scenama kad ih se gleda iz "centra".

i odbrane SPVA:

Odlicna tema, odlicna ideja.

Ali IPS nije bolji od VA, tocnije SIPS od SPVA.

Jedino po cemu je SPVA losiji je kut gledanja, te minorna razlika u odazivu. A ako pricamo o kutu gledanja, ionako se uzima plazma ako je ti bitno.

i zakljucak:

Ko želi dublju crnu kupiti će Samsungov S-PVA, najveći kut i manji input lag Panasonicov IPS-alpha, a ko želi malu dublju crnu nego kod IPS-a i čak lošiji kut nego kos S-PVA će kupiti neki TV sa Sharpovom inaečicom VA matrice koje se zove ASV i od sada ide i u Philipsa. Naravno ko želi sve najbolje karakteristike u jednome kupit će plazmu.

zakljucak autora teksta:

Zaključak : IPS paneli su najkvalitetnije matrice kod LCD televizora, ali su najskuplje od ostalih. VA paneli su bolji od TN panela ali lošiji od IPS, znači srednji rang. TN paneli su najbolji za gaming svrhe jer nude jako brz odaziv, no kod prikaza televizijske slike su najlošiji od ostalih. Niži rang te jeftina cijena.

Ako želite sve u jednom, onda će te se odlučiti za neku od PDP plazma.
:D:D:D:D:D

Poslednja izmena:
A cene? ovi kod nas su svi skupi a ima ih malo, sto ne pogleda cene recimo 40 c530 i cenovno njegov ekvivalent kod sharpa...

Na zalost nisam imao toliko vremena da uporedjujem cene, a i posto je bilo relativno puno prostora bas mi je ovako odgovaralo da sa odredjene razdaljine blejim u televizore :)

Tako da cene neznam, ali da sam u tom momentu kupovao TV na osnovu vidjene slike, definitivno bi bio Sharp, mada kazem sad ne ulazim u ostale karakteristike, dodatne opcije, funkcije i cenu svega.

@Stilgar

I sta si nam novo rekao? Da je subjektivno da li je IPS bolji ili S-PVA? Mislim da je vecina to vec znala do sad. Taj lik sto je pisao bio je naklonjeniji IPS panelima, ja sam naklonjeniji S-PVA panelima, ko je onda tu u pravu? Niko. Zakljucak autora: "VA paneli su bolji od TN panela ali lošiji od IPS, znači srednji rang." Eto ja se ne slazem sa tim autorom. Ima mnogo detaljnije napisano u sticky-u koji sam pisao i o S-PVA i o IPS panelima, pa ostaje na ljudima da odluce.

Za plasme se isto zna da su bolje resenje za vecinu stvari od od lcd-a.

@Stilgar

I sta si nam novo rekao? Da je subjektivno da li je IPS bolji ili S-PVA? Mislim da je vecina to vec znala do sad. Taj lik sto je pisao bio je naklonjeniji IPS panelima, ja sam naklonjeniji S-PVA panelima, ko je onda tu u pravu? Niko. Zakljucak autora: "VA paneli su bolji od TN panela ali lošiji od IPS, znači srednji rang." Eto ja se ne slazem sa tim autorom. Ima mnogo detaljnije napisano u sticky-u koji sam pisao i o S-PVA i o IPS panelima, pa ostaje na ljudima da odluce.

Za plasme se isto zna da su bolje resenje za vecinu stvari od od lcd-a.

Ako si naklonjen nekoj tehnologiji onda nisi objektivan. Nije bitno ovde STA TI ILI JA VOLIMO nego ljudi koji imaju manje iskustva-znanja sa LCD tehnologijama i traze savet sta da kupe ti eksplicitno navodis samsung sa argumentom spva panel jer se tebi licno to najvise svidja. Treba sagledati ko je korisnik za sta ce ga koristiti i na kraju koliko je spreman da plati za to zadovoljstvo.

p.s. tekst sa neta je sa BUG-ovog foruma, a okacio sam ga samo da bi i ostali videli da ima razlicitih misljenja a ne samo tvog objasnjenja o spva i ips panela koje si napisao ovde na forumu. Ljudi treba da shvate da nema idealnog tv-a sto se nekom svidja drugom ne i ova tema treba da bude samo smernica tipa sta bi covek hteo i za sta ce koristiti tv a onda na osnovu predloga ode po ovim nasim vecim marketima i odabere ono sto ce prijati njegovim ocima.

p.s. veruj mi nemam nista licno protiv tebe samo bih cenio kad bi to svoje veliko znanje malo prosirio i na druge brendove.

Poslednja izmena:
Covece, ne postoji zapisano negde da je IPS bolja tehnologija od S-PVA jer obe tehnologije imaju neku prednost i neku manu. Nije to sto ja smatram da je S-PVA bolji od IPS samo da bi se sa tobom prepirao vec sa tim znanjem koje posedujem smatram da je kontrast i dubina crne ima mnogo veci uticaj na kvalitet slike od nesto tacnijih boja i uglova gledanja. Kao sto rekoh ne pisem ja ove stvari napamet i iza svega sto kazem stojim sa cinjenicama, nije to samo licno ubedjenje kao sto ti pominjes...

Ovo je zadnji put da cu reci da ono sto ja preporucujem dolazi direkno iz mog znanja prema tehnologijama i prema tome da smatram da je S-PVA ukupno bolji od drugih tipova panela, jer kontrast i dubina crne imaju OGROMAN uticaj na kvalitet slike. Nemoj mi pricati da preporucujem Samsung zato sto se on meni svidja, vec cinjenice govore da je on najbolja kupovina. Mogu ja da preporucujem LG, ili Panasonic, ali time cu lagati i sebe i druge da je to bolja kupovina od Samsunga. Ja imam taj pogled na tehnologiju i necu da ga menjam zato sto neko uskoci da mi kaze da je LG bolji od Samsung-a, jer godine pracenja LCD tehnologije su me ubedile u suprotno. Ti imas svoje misljenje i to je ok, slobodno preporucuj ono sto mislis da je najbolje, a ja cu preporucivati ono sto ja mislim da je najbolje i nema problema.

Sacekaj malo, od prvog krecem da radim za Benchmark i nadamo se da ce biti ozbiljniji testovi televizora u kucnom okruzenju sa odgovarajucom opremom, pa ce vrednosti govoriti same za sebe. Samo treba ubediti proizvodjace i radnje da nam ustupaju televizore na testiranje u kucnim uslovima, a ne da ih testiramo u jako osvetljenim prostorijama i na nekoj polici. Za pravi test je potrebno mracno okruzenje.

Covece, ne postoji zapisano negde da je IPS bolja tehnologija od S-PVA jer obe tehnologije imaju neku prednost i neku manu. Nije to sto ja smatram da je S-PVA bolji od IPS samo da bi se sa tobom prepirao vec sa tim znanjem koje posedujem smatram da je kontrast i dubina crne ima mnogo veci uticaj na kvalitet slike od nesto tacnijih boja i uglova gledanja. Kao sto rekoh ne pisem ja ove stvari napamet i iza svega sto kazem stojim sa cinjenicama, nije to samo licno ubedjenje kao sto ti pominjes...

Ovo je zadnji put da cu reci da ono sto ja preporucujem dolazi direkno iz mog znanja prema tehnologijama i prema tome da smatram da je S-PVA ukupno bolji od drugih tipova panela, jer kontrast i dubina crne imaju OGROMAN uticaj na kvalitet slike. Nemoj mi pricati da preporucujem Samsung zato sto se on meni svidja, vec cinjenice govore da je on najbolja kupovina. Mogu ja da preporucujem LG, ili Panasonic, ali time cu lagati i sebe i druge da je to bolja kupovina od Samsunga. Ja imam taj pogled na tehnologiju i necu da ga menjam zato sto neko uskoci da mi kaze da je LG bolji od Samsung-a, jer godine pracenja LCD tehnologije su me ubedile u suprotno. Ti imas svoje misljenje i to je ok, slobodno preporucuj ono sto mislis da je najbolje, a ja cu preporucivati ono sto ja mislim da je najbolje i nema problema.

Sacekaj malo, od prvog krecem da radim za Benchmark i nadamo se da ce biti ozbiljniji testovi televizora u kucnom okruzenju sa odgovarajucom opremom, pa ce vrednosti govoriti same za sebe. Samo treba ubediti proizvodjace i radnje da nam ustupaju televizore na testiranje u kucnim uslovima, a ne da ih testiramo u jako osvetljenim prostorijama i na nekoj polici. Za pravi test je potrebno mracno okruzenje.

ne prepiremo se razgovaramo tj razmenjujemo misljenja. Nadam se da ce te nabaviti i neki dobar uredjaj za kalibraciju boja pa da mozete da kazete najbolja setovanja za pojedine vrste tv-a koji vam dodju na test. I kazi svojim buducim kolegama da se ne fataju za vrh modele za koje znamo da su najbolji i najskuplji no da se drze zlatne sredine i tu traze neki biser:) nek je sa srecom na novom poslu.

@ Gizmor

Stigo nosac i hdmi, samo me ispalili za tv,kao od ponedeljka stize.. Nisam stigao da pogledam bolje nosac,bacih samo pogled, pa imam jedno pitanje.. Koliko je lako/prakticno skidati i stavljati tv na njega?Konkretno Samsung 32c530? Ponekad,retko,ali ipak bih ga pomerio sa zida u drugu,vecu sobu bukvalno 2 m od originalnog mesta?
EDIT: GOvorim o onom s-box nosacu koji si mi ranije preporucio,cisto da ne dodje do zabune ;)

Poslednja izmena:
Odgovoricu ti ja, posto imam skoro isti nosac i 40c530. tv kacis na nosac sa dve kuke sa gornje strane, a sa donje strane imas dva srafa koja usrafljujes na gore i tako fiksiras tv da ne mrda. Znaci sto se tice skidanja nije nesto preveliko cimanje, drze ga dakle, samo dva srafa. Ono sto moze da ti bude problem jeste sto posle moras ponovo da kacis postolje na tv i to malo smara.

Eto odgovorio ti je lanmi86. Upravo te dve kuke, po meni odlicno resenje. Ta dva srafa dole i nemaju bas neku ulogu, nece tv nigde da mrda njegova tezina ga vuce na dole. Ja ih nisam zasravljivao upravo iz razloga sto mozes da povuces televizor ka sebi dok je jos uvek na kukama i tako dok ga drzis jednom rukom u vazduhu mozes lakse da pristupis prikljucima iza. Ako hoces da skines televizor povuces ga ka sebi i podignes na gore i kuke izadju iz shina nosaca, veoma je jednostavno. Po meni fenomenalan nosac za jako malo novca, da kupujem jos jedan opet bih ga uzeo.

Da li ti je bas potreban Edge LED lit televizor? Za sta ce biti koriscen prvenstveno, reci nam nesto kako bi smo mogli da ti pomognemo.

Ne znam sta znaci, da li mi je bas potreban?
Situacija je sledeca.Napokon sam prelomio da kupim LCD na kredit i usput naidjem na taj model na akciji.Koliko znam o ledu, daje zivlje boje i lepsu crnu, a trosi manje struje, pa ne vidim razlog da se uzme obican lcd, ako za slicne pare moze LED.Na stranu sto je Sony.Ovo mu dodje kao bonus, iz krajnje subjektivnih razloga.Izmedju 2 proizvoda istih karakteristika, uvek bih pre izabrao Sony, pa cak iako kosta malo vise.Nije nikakav snobizam u pitanju, vec poverenje izgradjeno dosadasnjim pozitivnim iskustvom, kakvo nemam sa drugim proizvodjacima, prvenstveno koreanskim.
TV je za iptv i povezivanje sa laptopom radi gledanja filmova i mozda poneka igrica, cisto da se opustim.Prvenstveno iptv i filmovi sa laptopa(za sada divx,a planiram da uzmem brzi net, pa cu onda hd da skidam)

Ne znam sta znaci, da li mi je bas potreban?
Situacija je sledeca.Napokon sam prelomio da kupim LCD na kredit i usput naidjem na taj model na akciji.Koliko znam o ledu, daje zivlje boje i lepsu crnu, a trosi manje struje, pa ne vidim razlog da se uzme obican lcd, ako za slicne pare moze LED.Na stranu sto je Sony.Ovo mu dodje kao bonus, iz krajnje subjektivnih razloga.Izmedju 2 proizvoda istih karakteristika, uvek bih pre izabrao Sony, pa cak iako kosta malo vise.Nije nikakav snobizam u pitanju, vec poverenje izgradjeno dosadasnjim pozitivnim iskustvom, kakvo nemam sa drugim proizvodjacima, prvenstveno koreanskim.
TV je za iptv i povezivanje sa laptopom radi gledanja filmova i mozda poneka igrica, cisto da se opustim.Prvenstveno iptv i filmovi sa laptopa(za sada divx,a planiram da uzmem brzi net, pa cu onda hd da skidam)

Neznam za koje pare si ga nasao, nasao sam ga u tehnomarketu u delta sitiju, 89999 za te novce mozes da kupis 42" (ili 40")lcd odlican, i ovaj sony ima extra specifikacije proizvodjaca ali ako imas prostora i dovoljnu udaljenost da gledas 42" incha tv razmotri odmah tu mogucnost kad uletis u kredit i das toliki novac onda nema kajanja, a fali ce ti veci vrlo brzo veruj mi. Ako uzmemo da je cena koju si nasao tu negde kao i cena u tehnomarketu (plus kamata) onda razmotri i ove modele pod uslovom naravno da ti prostor dozvoljava 40/42 incha:

Samsung televizor LCD LE-40C650
http://www.tehnomanija.rs/katalog/s...-40c650---proveriti-da-li-su-dobre-slike.html (zbog specifikacije)

Sony televizor LCD KDL-40EX500AEP
http://www.tehnomanija.rs/katalog/sony-televizor-lcd-kdl-40ex500aep.html

Panasonic televizor LCD TX-L42S20E
http://www.tehnomanija.rs/katalog/panasonic-televizor-lcd-tx-l42s20e.html

LG televizor LCD 42LD750
http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-televizor-lcd-42ld750.htm

I samo da te upozorim posto sam imao kombinaciju iptv i full hd tv, ja licno nisam bio zadovoljan kako je tv upskalovao sliku doduse bio je iz nize klase i bez 100 herca (LG 42LD450) ali zato je slika sa pc-ija igre sa pc ija i konzola 720p i 1080p izgledalo strava.

"Philips LCD 42PFL5405H po ceni od oko 67k"
Covek je pitao na vrhu strane a niko mu nije odgovorio. Mnoge zanima ovaj tv jer je sjajna cena a ima i 100Hz opciju. Bilo bi lepo ako ima njih koji poseduju ovaj tv da kazu nesto vise o njemu ili sto je decko vec pitao koji tip panela i koji kvalitet slike je u pitanju?

Evo posto sam dobio i pp na ovu temu da obznanim sta sam saznao:
http://www.avforums.com/forums/13523832-post218.html
http://www.avforums.com/forums/12685991-post2.html
http://www.gzyt88.com/Upload/DownFiles/2010.5.9_12.25.48_6322.pdf
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/...y=FEEDB_UK_79404&refnr=0079404&scy=GB&slg=ENG

Ukratko, uglavnom stavljaju tudje panele, koliko vidim saltaju se izmesju Sharp i LG panela. U konkretnom modelu se nalazi LG S-IPS panel sa oznakom LC420WUD. Naravno u pitanju je CCFL i progresivno skeniranje.
Isti panel ide u npr. Toshiba 42RV55CD, Panasonic TX-L42D25E...
Daljinski upravljac je etiketiran kao 'retko ruzan' sa cime se slazem :) . Podrzava mkv. Ne postoji mogucnost koriscenja eksternih prevoda. Garancija je 2 godine. Model je iz 2010 godine.
Da li moze da se iskljucuje 100Hz ne znam. Eto, ako neko ima jos neki za/protiv nek iznese.

^ hvala

ako gizmor, stilgar & co. imaju neke infoe u vezi navedenog lg panela, bilo bi lepo da to podele s' nama.

cena tv-a je vrlo povoljna, imajuci u vidu nazivne karakteristike. medjutim, pitanje je kako to izgleda u praksi.

evo i nekoliko priloga sa YT:
http://www.youtube.com/watch?v=lQsb4SyfDN0&playnext=1&list=PLF0470E1567613E78
http://www.youtube.com/watch?v=llSPxm9VWhg
http://www.youtube.com/watch?v=oIfJOpoFSt0&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=NTE9BJZc0L0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=a5WKdMeVjGk&NR=1

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno