Šta je novo?

iPad 2

http://www.pcworld.com/article/221793/apple_ipad_2_review_an_improvement_all_around.html

"For Apple's competitors in the tablet-device market, the iPad 2 is a bucket of water to the face. After more than a year of struggling to catch up to the original iPad, here's a new model that addresses many of the iPad's deficiencies, dramatically improves its speed, and doesn't cede any ground on price, features, or battery life. The iPad 2 raises the bar Apple set a year ago--and it's time for the rest of the industry to scramble again to catch up."

I vezano za tezinu :

"The iPad 2 is easier to carry with one hand, and the decreased weight makes it easier to hold for longer periods of time. But if you're planning on using the iPad 2 to read a lot, you'll still find yourself propping it against your chest or setting it on a table--the tablet is still not light enough to hold in one hand for extended periods of time. (For that, you'll need something more on the scale of the Amazon Kindle 3, which is less than half the weight of the iPad 2.)"

A kada sam ja to govorio savetovali su mi posetu teretani :D

Na iOS imas odavno i nasu latinicu i cirilicu.

Moje pitanje je: da iPad ima pravu našu virtualnu tastaturu, takvu koja na ekranu daje prikaz latinične tastature kakva je na kompjuterima (šđ su desno od p, čćž desno od l), ili je virtualna tastatura sa tzv. extended characters (stisneš c da se pojave čć), ili, što nalazim kao informaciju na netu, latinična virtualna tastatura kao app od 1 dolara sa našim šđčćž znacima u posebnom redu iznad qwerty reda? Obe ove poslednje varijante nisu baš zgodne za ozbiljnije kucanje teksta. (Vidim samo da postoji puna virtualna ćirilična tastatura, ali ne i latinična).

Dakle, postoji li latinična virtualna tastatura za iPad koja je ista po rasporedu slova kao i fizička tastatura na kompjuterima? Da li je ona sistemska (Apple proizvod) ili neki dodatni app? Da li se prepoznaje kao Serbian Latin (recimo) ili je Croatian, Slovenian itd.? I kako druge aplikacije sa njom sarađuju? Nalazim članke na netu da je postojao problem izvoza naših slova (posebno ćirilice) u .pdf (ponekad i .doc)? Da li je taj problem rešen?

Više me zanimaju ove informacije od dosadnog prepucavanja dosadnih hvalitelja ili mrzitelja u ovoj rubrici, jer bih iPad kupio ukoliko na njemu mogu da bez muke kucam i srpski tekst.

što se tastature tiče, po defaultu na mom ičudu na os 4.2.1 nema normalne naše tastature, moraš da pritisneš i držiš c da bi dobio č, tako je i sa srpskom i sa hrvatskom tastaturom, slovenačku nisam ni video da ima... sa druge strane ćirilica je cela tu, i nije mi jasno zašto nisu tako napravili i latinicu...

iPad sutra izlazi u Americi, a ko zna koliko cemo mi cekati da dodje do nas - verovatno mesec dana pre izlaska iPad 3 ce stici u nase prodavnice, a mi cemo opet u medjuvremenu morati da se snalazimo kako znamo da dodjemo do svakog ipad 2.

što se tastature tiče, po defaultu na mom ičudu na os 4.2.1 nema normalne naše tastature, moraš da pritisneš i držiš c da bi dobio č, tako je i sa srpskom i sa hrvatskom tastaturom, slovenačku nisam ni video da ima... sa druge strane ćirilica je cela tu, i nije mi jasno zašto nisu tako napravili i latinicu...

Hvala za odgovor. Znači, пишемо ћирилицом, pa onda to izvezemo na komp, pa konvertujemo u latinicu (ako nam treba). Ili, udružimo se s braćom Hrvatima, Slovencima i ostalim domaćim narodima, pa napravimo punu latiničnu kao app za 0.99.

Dakle, odoh da ženi kažem kako mi je bez iPada dalji život bzveze i tako to... . :Klanjanje

iPad sutra izlazi u Americi, a ko zna koliko cemo mi cekati da dodje do nas - verovatno mesec dana pre izlaska iPad 3 ce stici u nase prodavnice, a mi cemo opet u medjuvremenu morati da se snalazimo kako znamo da dodjemo do svakog ipad 2.

Ostaje jos i pitanje cene kod nas kada/ako stigne. Ako ce u evropi biti 500e za 16gb wifi only, onda kod nas nece biti ispod 650e. Snalazenje ce vam biti isplativije sigurno.

Ostaje jos i pitanje cene kod nas kada/ako stigne. Ako ce u evropi biti 500e za 16gb wifi only, onda kod nas nece biti ispod 650e. Snalazenje ce vam biti isplativije sigurno.

Na odredjenom apple forumu neki lik nudi iPad 2 za 600,700,800e u zavisnosti od modela.
U USA onaj od 32Gb kosta 600$, to je oko 430e.

Dakle, odoh da ženi kažem kako mi je bez iPada dalji život bzveze i tako to... . :Klanjanje

haha care!!

realno smor ovo za cenu... totalno je bzv sto su tako skupi kod nas... 430e nije mnogo za takav uredjaj s obzirom na to da se tek pojavio i hteli mi to ili ne uz sve nedostatke je ipak najbolja ponuda na trzistu, a izgleda da ce tako biti neko vreme...

Praksa u Evropi je da su Apple cene u EUR umesto u USD (ne baš za sve ali generalno). Prema tome ako je u USA 600$ to je u Evropi 600 evra.

Moj predlog je da skoknete do Budimpešte (najbliže, može i vozom ako ćete štedeti), kupite uređaj (iPod 1, iPod 2, šta god) i uzmete TAX FREE. Jeftinije je nego kupovati preko oglasa a i možete provesti jedan lep dan u šetnji i možda još po nešto kupite :)

Samo proverite da li imaju to što hoćete i da li daju TAX FREE (davali su do pre 6 meseci kada sam poslednji put bio).

Ne mogu da editujem gornji post...
U Austriji sigurno daju Tax Free u McSHARK (iPad 1 WiFi - od 379, iPad 1 WiFi+3g - od 499), pa ko ima varijantu Beč, Graz... vozom, mini busem... nek se preračuna, povrat je oko 10% (postoji skala pa nije fiksno)

iPad 2 će biti od 499 EUR za osnovni model

Poslednja izmena:
neko je spominjao Motorolu Xoom, evo zakljucka sa ArsTechnice:

"If you are looking for the best tablet available today, then look no further than Cupertino. If you are an Android enthusiast and you want a good tablet that runs the same software as your phone, you should wait a few months for everything to solidify before you decide which Android tablet you want. Don't jump for the Xoom just because it's the first—they rushed it out prematurely hoping to capitalize on exactly that.

The Bad:

The software is not particularly stable or robust
Requires a proprietary power adapter and can't charge through microUSB
Users have to rely on the MTP protocol to manage media on the device
The built-in e-mail client has extremely poor protocol support
There are very few third-party Android applications designed for the form factor
The Google Books e-book application doesn't support side-loading content
Very few websites handle the Honeycomb browser's User-Agent string correctly
The browser's support for advanced CSS3 features lags behind Safari's

The Ugly:

The Xoom has to be shipped back to Motorola for the LTE upgrade
Key features like Flash and the microSD slot don't work at launch"

http://arstechnica.com/gadgets/reviews/2011/03/ars-reviews-the-motorola-xoom.ars/10

kad ovako nesto procitas, onda stvarno ne cudi zasto Apple drzi jos uvek 90% trzista tableta...

Eweek-ov zakljucak:

http://www.eweek.com/c/a/Mobile-and...Missing-Features-845623/?kc=EWKNLEDP03092011A

Kao i obicno, misljenje je kao i doope; svako ima svoje.

iPad postoji već godinu dana te se razna mišljenja i "mišljenja" mogu proveriti. Razni analitičari i prodavci magle su svašta pričali tokom tih godinu dana.
http://www.asymco.com/2011/03/04/flummoxed-again/

Manje-više ista ekipa prodaje maglu i za iPad 2. Taj lik iz eWeeka je dobar primer a kao i slična mu bratija zaboraviće šta je pričao sada, kada za jedno 3-6 meseci izađu cifre prodaje iPada 2 i tzv. konkurencije.

Dakle, postoji li latinična virtualna tastatura za iPad koja je ista po rasporedu slova kao i fizička tastatura na kompjuterima? Da li je ona sistemska (Apple proizvod) ili neki dodatni app? Da li se prepoznaje kao Serbian Latin (recimo) ili je Croatian, Slovenian itd.? I kako druge aplikacije sa njom sarađuju? Nalazim članke na netu da je postojao problem izvoza naših slova (posebno ćirilice) u .pdf (ponekad i .doc)? Da li je taj problem rešen?

Ne postoji. Sistemska latin tastatura je jedna te ista, čak i za mnogo bitnije jezike kao što su nemački, francuski itd. Svi oni moraju da se dave sa tasterima kao i mi da bi dobili dodatne znakove (držiš dodirnuto C da bi se pojavilo Ć, Č itd).
E sad, svaka aplikacija ima mogućnost da napiše svoju tastaturu za unos (tj. uradi override sistemske), no ne znam ni za jednu app koja ima custom tastaturu sa slovima - uglavnom to rade za kalkulatore i slične specifične namene.

Ćiriličnu tastaturu sam iskoristio jedan jedini put - da uradim search na apr.gov.rs sajtu :) Tako da ne znam ništa o exportu u PDF i slične stvari.

Evo i trajanje baterije sa Engadgeta:
clip3.jpg

Nije zgoreg spomenuti da je ovaj rezultat Xooma ono što postiže sada, pre nego uopšte ima podršku za Flash. A koji je je l' te najznačajnija razlika u odnosu na iPad 2. Cenim da će se ovaj rezultat strmoglaviti kada Xoom dobije update sa Flashom.

To sa baterijom na iPadu je piš živi koliko traje. Juče pročitah Gruberov tekst, gde kaže da je pustio 3 filma za redom, na 50% brightness. Posle 6h toga, baterija je bila na 60%.

Naravno, o tome pričam od početka topica. Pričate o nedostacima koje iPad 2 ima, a u odnosu na njega, ostali tableti su 30-50% skuplji i totalni su poluproizvodi, ali bitno je što mogu da rade kao usb flash disk i šo imaju podršku za LTE koja se tek testira u USA. Dok ne počne da se koristi, izaći će iPad 4

^
^^
^^^

e tako!

pocetak post PC-ere koju je Apple stvorio i u kojoj gazi sve ostale nesposobne i raspale kompanije koje nisu u stanju da naprave software+hardware!

drago mi je da je Steve J. uspeo, i doziveo to da vidi, a sa druge strane isto mi je tako drago da Bill G. dodje na svoje mesto; odnosno da nejgova kompanija nema odgovor, tj. da NE MOZE da iskopira po milioniti put Steve J.! - ovog puta nije samo software u pitanju, vec ceo eko sistem koji ukljucuje izdavace novina, knjiga, muzike, filmova, igrica... a M$ je u svemu tome debelo omasio do sada! sad mogu jos malo da krcaku jos to novac sto im je ostalo od Windowsa, Officea i Servera trzista koje ce se u potpunosti urusiti za koju godinu...

Poslednja izmena:
Moze jedno objasnjenje?

Kako kupovati aplikacije iz Srbije? Ja imam kreditnu karticu, ali vidim da nema nase zemlje prilikom izbora zemlje. Mislim da je cena aplikacija pristupacna cak i nama. :)

^
^^
^^^

e tako!

pocetak post PC-ere koju je Apple stvorio i u kojoj gazi sve ostale nesposobne i raspale kompanije koje nisu u stanju da naprave software+hardware!

drago mi je da je Steve J. uspeo, i doziveo to da vidi, a sa druge strane isto mi je tako drago da Bill G. dodje na svoje mesto; odnosno da nejgova kompanija nema odgovor, tj. da NE MOZE da iskopira po milioniti put Steve J.! - ovog puta nije samo software u pitanju, vec ceo eko sistem koji ukljucuje izdavace novina, knjiga, muzike, filmova, igrica... a M$ je u svemu tome debelo omasio do sada! sad mogu jos malo da krcaku jos to novac sto im je ostalo od Windowsa, Officea i Servera trzista koje ce se u potpunosti urusiti za koju godinu...

o cemu ti pricas i sta se tebi vrti po glavi...pa to je strasno :zgran:

@ boyse
Ne znam zasto bi kupovao aplikacija iz Srbije kad mi ne postoji u app store sistemu i zasto bi se ti toliko trudio da im platis aplikaciju. Ne mozes kupiti ipad 2 zvanicno. Ne znam samo zasto bi se dovijao da im platis kad ti nisi omogucili ljudsku kupovinu njihovih uredjaja (dobro, nisu za to oni krivi).

@dusko_m

ako koristis racunare od > 1995. najverovatnije da ne mozes da skapiras to ;)

ili ako si odrastao uz kantu zvanu XT od 1983. ... ;)

ne krivim te, razumem te :) ... kako tebe, tako i sve ostale koje ne razumeju o cemu pricam. to je razumljivo ako ispunjavate jedan od gore dva navedena uslova :)

Poslednja izmena:
Moze jedno objasnjenje?

Kako kupovati aplikacije iz Srbije? Ja imam kreditnu karticu, ali vidim da nema nase zemlje prilikom izbora zemlje. Mislim da je cena aplikacija pristupacna cak i nama. :)

Mogu se kupovati aplikacije odavde bez problema, nazalost sad nemam vremena ali ako si zainteresovan mogu te preko PM-a uputiti ako se niko drugi do tada ne javi za pomoc.

Izvini Kovac ali i ja se pitam isto kao Dusan sada :d Sad je i meni smesno kako se razbacujete sa ovim 'post-pc' izrazom :) Ovih dana se smejem kako ljudi hejtuju apple i kako pojma nemaju o cemu pricaju, ali isto tako mi je sad smesna ova 'post-pc' prica :d

Moze jedno objasnjenje?

Ja koristim odavno intesa internet karticu, sam prilikom registracije izaberi recimo Hrvatsku.

@ boyse
Ne znam zasto bi kupovao aplikacija iz Srbije kad mi ne postoji u app store sistemu i zasto bi se ti toliko trudio da im platis aplikaciju. Ne mozes kupiti ipad 2 zvanicno. Ne znam samo zasto bi se dovijao da im platis kad ti nisi omogucili ljudsku kupovinu njihovih uredjaja (dobro, nisu za to oni krivi).

Ne vidim ni ja što bi ti pilićario da daš dolar za neku aplikaciju i time da podržiš developera, meni je to jadno kada neko po svaku cenu traži krekovanu aplikaciju i neće da plati 0.99$ ili, svejedno, i da je 4.99$ aplikacija uglavnom je vredna tih para. Ja dok sam bio na iOSu kupio sam gomilu aplikacija, isto sada i na Androidu.

Ja koristim odavno intesa internet karticu, sam prilikom registracije izaberi recimo Hrvatsku.

Moze i preko qvaucher-a...Lakse je za ljude koji mozda nemaju kartice ili nece da ih koriste u te svrhe.
Ja sam tako kupovao, plus sto pare koje das za qvaucher mozes iskoristiti za svasta nesto,skype kredit,dopuna za mts,rapidshare...itd.

Slazem se sa korisnikom trenje. Mozda neko nema da da 30$ za neku aplikaciju (jer sam svestan u kakvoj zemlji zivimo i koliki nam je standard, ali uvek treba razmisliti da li nam je ta skupa app zaista potrebna, da li mozemo mozda da izdovojimo toliko i da li postoji neka zadovoljavajuca alternativa), ali ako vec postoje aplikacije koje su veoma kvalitetne a kostaju 1$-5$ ne znam pa zasto ne dati, jer aplikacija je isto neciji proizvod (mnogi mesece, godine provedu razvijajuci te iste aplikacije). A neke aplikacije nam nisu bitne ili imaju neku free zamenu koja nam zavrsava posao onda ( nazalost mnogi od nas nemaju kulturu koriscenja aplikacija- koliko samo nepotrebnih stvari imamo instalirane na racunaru - koliko samo skupog sw-a imamo, a postoje odlicne free alternative koje zavrsavaju posao koji nam je bitan i sa istim ili priblizno istim komforom, ali to je posebna prica).. E sad sto nam nije omoguceno da kupimo bez muke aplikaciju, to je vec druga stvar

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno