Šta je novo?

Dell U2311H IPS

PCBeast, ne pricam o garanciji vec o manama tehnologije.
I na monitoru kao sto je tvoj moze da se desi da ima mrtav zaglavljen piksel, ali garancija to pokriva.
Moguce i da je kontrola kvaliteta bolja, mozda proveravaju pre izlaska iz fabrike.

Ja ti upravo pricam da ne moze jel zavisi od panela i kvaliteta istog.Kapiras?
Garancija upravo jeste ta koja pokriva 5 godina (Premium) bez mrtvih piksela!Mogu da ti slikam ceo papir!
Mana tehnologije postoji to se definitivno slazem ali u izboru monitora treba gledati iz koje serije,revizije je panel i na sta proizvodjac daje garanciju,tj na koji nacin!
Ako ga kupis iz klasicne serije naravno da moze da se desi samo sto je to ucestalije na panelima sa jeftinije proizvodne trake (TN)

Sve zavisi od proizvodjaca kako i kvaliteta samog panela.
Npr.Moj primer.Moj monitor ima Premium panel,5 godina garanciju,zero dead pixels!
Ne sme da se desi ni pod razno da ga ima!

Kamo lepe sreće da je takva garancija, onda bi svako bez veće bojazni mogao da uzme DELL monitor na neviđeno. DELL-ova Premium Panel garancija koja važi na sve UltraSharp monitore od 28.2.2008. godine podrazumeva da monitor ne sme da ima nijedan svetao (pod)piksel, dok taminh (pod)piksela može da ima maksimum pet. Svetao piksel je zaglavljen piksel u nekoj boji koji se vidi kad je pozadina crna. Taman piksel (u ovo spada i komplet mrtav piksel) je piksel koji se ne pali ili je u nekoj drugoj ne beloj boji kad je pozadina skroz bela. Kao piksel se podrazumevaju i pod-pikseli. Takođe, ovo važi samo ako je monitor kupljen direktno od DELL-a, u drugim slučajevima ne mora da se primeni.

Link do DELL garancije kad su piksel defekti u pitanju, pa ko hoće da čita: http://support.dell.com/support/top...?c=us&cs=19&docid=52153&doclang=en&l=en&s=dhs

Garancija upravo jeste ta koja pokriva 5 godina (Premium) bez mrtvih piksela!Mogu da ti slikam ceo papir!

Ako ti nije problem, skeniraj garanciju koju si dobio na tvog DELL-a, pošto se to ne slaže sa onim što su objavili na svom sajtu.

Ja ti upravo pricam da ne moze jel zavisi od panela i kvaliteta istog.Kapiras?
Mana tehnologije postoji to se definitivno slazem ali u izboru monitora treba gledati iz koje serije,revizije je panel i na sta proizvodjac daje garanciju,tj na koji nacin!
Ako ga kupis iz klasicne serije naravno da moze da se desi samo sto je to ucestalije na panelima sa jeftinije proizvodne trake (TN)

Ne kapiras ti mene ocigledno. ;)

Kakvo slikanje garancije, ne pricam o tome, niti kazem da ne verujem.

Pricam o panelima koji se ugradjuju u te monitore, u fabrici u kojoj se prave naravno da moze biti primeraka sa zaglavljenim/mrtvim pikselima.
Ti dakle tvrdis da je svaki panel savrsen tj da je procenat skarta 0%?

@mr.maX
Monitor kupljen na zapadu iz Dell-a direktno.
Postojale su dve verzije istog sa 3 i 5 godina garancije.
Ja sam uzeo ovaj Premium na koji mi pise da daju 5 godina garancije bez mrtvih pixela.

Skener nemam ali cu u prolazu kad se budem setio da to ubacim u temu..

Kao npr :

Designed and manufactured to our highest standards, Dell flat panel monitors deliver the quality and reliability you expect behind the Dell logo. Each monitor is thoroughly tested and backed by a Dell Limited Warranty. The versatile UltraSharp flat panel monitors are protected by Dell’s Premium Panel Guarantee – that’s our promise to replace your monitor if even one bright pixel is discovered during the limited warranty period. There is no replacement for customer satisfaction.

@Garson
Nisi ni ti mene razumeo.
Ne tvrdim da je svaki panel savrsen vec da postoji "odabran" na koji oni garantuju kao u mom slucaju da ne sme da se desi mrtav piksel u narednih 5 godina.
Naravno ne znam pod kojim uslovima i da se desi ja imam pravo na drugi monitor u tom periodu od 5 godina.

Poslednja izmena:
@PCBeast
Pricao sam o panelima a ne konkretnim modelima. ;) Nije mi jasno zasto si uopse potegao pricu sa modelom koji podesujes.

Designed and manufactured to our highest standards, Dell flat panel monitors deliver the quality and reliability you expect behind the Dell logo. Each monitor is thoroughly tested and backed by a Dell Limited Warranty. The versatile UltraSharp flat panel monitors are protected by Dell’s Premium Panel Guarantee – that’s our promise to replace your monitor if even one bright pixel is discovered during the limited warranty period. There is no replacement for customer satisfaction.

Ne pominju se tamni pixeli, kao ni subpixeli, ovo mi deluje kao klasična podvala "zero dead pixel warranty", a kad odeš da reklamiraš ti kažu da, ustvari, ne važi u tvom slučaju. :) A ceo pixel retko kad otkaže, obično problem napravi samo jedan subpixel u okviru pixela.

Budimo ljudi iako smo Srbi. :D

Meni da se pojavi bilo kakav pixel, subpixel, sta god, zamenili bi ga u roku od odma'. Zero je zero. ;)

Ovo se odnosi samo na svetle (pod)piksele. Tamnih dozvoljavaju do 5 komada. Tako da nije sve idealno. Takođe, ako se pojavi više od dozvoljenog broja defektnih piksela tokom trajanja garancije, kao zamenu DELL uglavnom daje popravljane monitore (refurbished), mada ovo nas ne dotiče, jer DELL nema predstavništvo u Srbiji. Inače apsolutno svi UltraSharp monitori spadaju pod "premium" garanciju.

Najbolju garanciju na monitore daje HP na svoje monitore iz stare LP serije, 0 skroz mrtvih piksela, 0 svetlih piksela i 4 tamna. Dok je na ZR seriju garancija lošija, 0 skroz mrtvih piksela, 2 svetla piksela i 5 tamnih.

@PCBeast
Pricao sam o panelima a ne konkretnim modelima. ;) Nije mi jasno zasto si uopse potegao pricu sa modelom koji podesujes.

Pa malo da se hvalim :)
Salu na stranu.Potegao sam iz razloga sto itekako postoje razlike od panela do panela u kvalitetu.
Na osnovu toga zna ste sta moze da se ocekuje!

Ne pominju se tamni pixeli, kao ni subpixeli, ovo mi deluje kao klasična podvala "zero dead pixel warranty", a kad odeš da reklamiraš ti kažu da, ustvari, ne važi u tvom slučaju. :) A ceo pixel retko kad otkaže, obično problem napravi samo jedan subpixel u okviru pixela.

Druze nije to Srbija.Ja sam taj monitor uzeo iz direktnog predstavnistva DELL-a u Nemackoj.

Ovo se odnosi samo na svetle (pod)piksele. Tamnih dozvoljavaju do 5 komada. Tako da nije sve idealno. Takođe, ako se pojavi više od dozvoljenog broja defektnih piksela tokom trajanja garancije, kao zamenu DELL uglavnom daje popravljane monitore (refurbished), mada ovo nas ne dotiče, jer DELL nema predstavništvo u Srbiji. Inače apsolutno svi UltraSharp monitori spadaju pod "premium" garanciju.

Najbolju garanciju na monitore daje HP na svoje monitore iz stare LP serije, 0 skroz mrtvih piksela, 0 svetlih piksela i 4 tamna. Dok je na ZR seriju garancija lošija, 0 skroz mrtvih piksela, 2 svetla piksela i 5 tamnih.

Ocigledno ti je promaklo ovo IF EVEN!Znaci cak i ako jedan svetao piksel umre i tad podleze pod garanciju.
Sve u svemu dzabe prosipas teorije zavere jer znam sta kupujem i sta sam kupio jer nikad hardver ne kupujem neprovereno da se prethodno dobro neinformisem.
Druga stvar,pricao sam sa covekom iz predstavnistva koji mi je objasnio o cemu se radi i na kraju krajeva imam tu pisanu garanciju.
Zavisno od modela i tipa monitora bice i garancija.Konkretno za moj model daje se 3 i 5 godina.
Ponavljam.0 mrtvih piksela u okviru 5 godina garancije.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mislim da je bilo dovoljno price o mom monitoru u ovoj temi ;)

Poslednja izmena:
Vidi, monitor je namenski pravljen za spajanje sa kompjuterom, a TV je napravljen za gledanje televizije :trust:

Ja sam imao priliku da vidim kako izgleda slika na LG 32" i moram ti reci da nije ni priblizno ostra kao na monitoru (slova), mora mnogo dalje da se sedne, a i trosi vise struje :D

Nisam cackao, jer nije moje, pa ne znam da li moze da se izvuce bolja ostrina, ali posto si napisao da bi udaljenost bila 80cm, mislim da treba da zaobidjes 32" ;)

Baci pogled na ovu temu i videćeš da nisi u pravu ;)

http://forum.benchmark.rs/showthrea...ao-PC-monitor&highlight=samsung+lcd+sharpness

Samo ga treba fino ispodešavati da bi radio kao PC monitor. Uostalom Gizmor je sve lepo pojasnio u ovoj temi.

LCD TV nemaju mogucnost pixel mappinga kao neki LCD monitori da pokazuju tacno onoliko pixela koliko stize signalom, nego se sve razvlaci na ceo ekran. Ne moze LCD TV da se koristi za print niti neki ozbiljan posao vezan za stampu, niti ce ikada moci. Dovoljno je pogledati Cinemu Display 30" ili Eizov 10-bitni CG303W i sve je jasno. TV ima svoju namenu, LCD monitori svoju. Ili ti kratko i jasno. Postoji EIZO, pa onda svi ostali. Tu pocinje i zavrsava se svaka prica o ekranima. Ovo sto mi imamo kod kuce (TN, LEDOVI...) i ovaj Dell je zabava za sirotinju. Za profi monitor treba izdvojiti oko 5000$.

Samsing LCD TV imaju pixell maping. Takođe baci pogled na onu temu :)

Poslednja izmena:
Baci pogled na ovu temu i videćeš da nisi u pravu ;)

http://forum.benchmark.rs/showthrea...ao-PC-monitor&highlight=samsung+lcd+sharpness

Samo ga treba fino ispodešavati da bi radio kao PC monitor. Uostalom Gizmor je sve lepo pojasnio u ovoj temi.

Samsing LCD TV imaju pixell maping. Takođe baci pogled na onu temu :)

Slusaj Rama glupo je da mi doktoru otvaramo oci da li ima ili nema 1:1 , njemu nisu bile dovoljne moje reci, o tome da li ima ili nema. Covek je posle moje konstatacije da ima , mrtav ladan dosao i rekao preko moje reci da nema.

To je to, pokazao je svoje znanje, i tu nema vise dalje rasprave.

Covek ima prste pa nek sam istrazi, jos i mi da mu kacimo linkove.
Kad te neko striktno pita za savet ili zatrazi pomoc ili se interesuje za tehnologiju, tada mu kacimo linkove ili objasnjavamo, kad je u pitanju flame bez argumenata, tada ne vaze standardna pravila ukazivanja o istinitosti cinjenica.

Zanimljivo u celoj prici je kad neko kaze da nesto nije za neku namenu, a pri tome se ne pozove na egzaktno merenje u kome bi pokazao da je neka stavka nemoguca za kalibraciju, ili da nivo crne, bele ili game nije moguce nasetovati kako bi se dobio prefektan spektrogram.

Zanimljivo je da se puste ljudi da iskazu svoje stavove jer oni ostaju upisani.

Druze nije to Srbija.Ja sam taj monitor uzeo iz direktnog predstavnistva DELL-a u Nemackoj.

Srbija, Nemačka, Mars, svejedno je, tumačim uslove garancije, nisam uopšte aludirao na to da je eventualno (ne)priznavanje garancije povezano sa Srbijom. Čini mi se da ti ne praviš razliku između svetlnih i tamnih pixela, kao ni pixela i subpixela. Eventualno ako si ti u trenutku kupovine dobio neku spec. ponudu koja pokriva baš sve, ali ne videh scan koji si pominjao da će okačiti. Ne mora scan, otkucaj tih 1-2 rečenice pa da vidimo šta piše. Nije offtopic jer je u pitanju Dell garancija, a tema obrađuje Dell monitor.

@Vuk
Zahvalan na savetima i objašnjenjima! :)

Slusaj Rama glupo je da mi doktoru otvaramo oci da li ima ili nema 1:1 , njemu nisu bile dovoljne moje reci, o tome da li ima ili nema. Covek je posle moje konstatacije da ima , mrtav ladan dosao i rekao preko moje reci da nema.

To je to, pokazao je svoje znanje, i tu nema vise dalje rasprave.

Covek ima prste pa nek sam istrazi, jos i mi da mu kacimo linkove.
Kad te neko striktno pita za savet ili zatrazi pomoc ili se interesuje za tehnologiju, tada mu kacimo linkove ili objasnjavamo, kad je u pitanju flame bez argumenata, tada ne vaze standardna pravila ukazivanja o istinitosti cinjenica.

Zanimljivo u celoj prici je kad neko kaze da nesto nije za neku namenu, a pri tome se ne pozove na egzaktno merenje u kome bi pokazao da je neka stavka nemoguca za kalibraciju, ili da nivo crne, bele ili game nije moguce nasetovati kako bi se dobio prefektan spektrogram.

Zanimljivo je da se puste ljudi da iskazu svoje stavove jer oni ostaju upisani.

Da, ispustio sam da dodam da neki modeli imaju, a neki nemaju, a to nije razlog za prozivanje, jer ja tebe Vuce nisam prozvao ovde na forumu po bilo kom osnovu. Ako postoji tema o Dellu, a ubacena je prica da je bolje uzeti 32" LCD TV, ajde lepo da napravimo test+kalibrator i uporedimo ovog DELL-a, LCD TV 32 C530 i uzecemo od Colorsysa jedan EIZO pa da ljudi lepo vide, a ne da ostane potpuna magla i gorak ukus u ustima od nagadjanja. Ovako se bez veze raspravljamo, kacite linkove gde tip ima 32-jku koju je, kao podesio i pored toga monitor i kaze da je slika do jaja. Sta je bre do jaja?!

Gledao sam malo po netu, izgleda da je ovo što ja imam česta stvar sa ovim monitorima, kod nekih se to "probijanje" ispoljava više kao kod mene, kod većine manje (kao što već neko ovde reče da mu nije ovoliko strašno). Odgovor iz Della na jedan potpuno isti problem kao moj je: "You can initiate an exchange but you will never get one that is perfect. They all have this. If the Brightness and Contrast are maxed to 100 and you measure the brightness difference of any two points on the monitor, the brightness difference will never be greater than 25%. Which is our manufacturer specification. Unfortunately, the human eye can easily detect any 5% or 10% difference in brightness." Uglavnom hoće da zamene (mada ovo je Srbija), al opet pitanje je kako će i zamena izgledati (mada ja mislim da ne može gore od ovog mog :)). Еvo ovaj je na primer zamenio, al vidim da je i na novom monitoru isto to probijanje, samo mnogo manje (prva i poslednja slika u temi): http://hardforum.com/showthread.php?t=1545803. Takodje savetuju da se monitor ne koristi u potpunom mraku, da se postavi osvetljenje iza njega, al izem ti onda monitor. Zato savet svima koji kupuju ovaj monitor, obavezno probajte crnu preko celog ekrana pre kupovine, ako nemate priliku onda srećno! Osim ovoga ja sam zadovoljan ovim monitorom, na primer subjektivno mi je slika na njemu mnogo lepša nego na burazerovom LG 2453SQ (oštrija, boje su lepše).

Pa malo da se hvalim :)
Salu na stranu.Potegao sam iz razloga sto itekako postoje razlike od panela do panela u kvalitetu.
Na osnovu toga zna ste sta moze da se ocekuje!
Razlike postoje, ali o tome nisam pricao, vec o mogucnosti da se na svakom pojavi mrtav/zaglavljen piksel.

Jao, ne mogu da verujem :smash:

Sinoc sam doticnom reinstalirao modem i podesio Internet konekciju jer je nesto shebao, pa sam imao priliku da malo "procackam" komp i TV :type:

Znaci, 'ladno je ostavio 1680 x 1050 podesavanje koje je bilo ranije :crash:

Kako nisam imao prilike nigde drugde da vidim TV spojen na komp, mislio sam da je to krsh setup, jer jednostavno nisam ni pomislio da bi neko koristio TV u rezoluciji koja nije native :lupko:

Kad sam mu namestio rezoluciju, to je postala sasvim druga prica i izgleda sasvim OK, mada bi ja za duzi rad morao dalje da sednem :trust:

Koja je dijagonala tv-a u pitanju? cisto zbog utiska.

Zamolio bih kolege koje poseduju ovaj monitor da sumiraju utiske o istom u jednoj recenici ako je moguce. Posebno me zanima (a i jos dosta ljudi) ima li goustinga u brzim igrama i filmovima? Ima li problema sa mrtvim pikselima i tintingom.
Hvala unapred na odgovorima.

Poslednja izmena:
^Upravo ovo, razmisljam se dal da pazarim neki IPS monitor od 6ms ili pak da idem na 120Hz TN panel varijantu.
Pre svega bi ga koristio za brze FPS igre, Quake Live, CS etc

Pogledajte malo unazad - napisali su ljudi da nema ghosting-a :type:

Procitao sam celu temu. Pitao sam ovo iz razloga objektivnosti. Kad se slegne hajp i prodje neko vreme mnogo se objektivnije gleda na stvari. Zato molim uvazene kolege da odgovore na moj prethodni post.
Hvala unapred.

Zamolio bih kolege koje poseduju ovaj monitor da sumiraju utiske o istom u jednoj recenici ako je moguce. Posebno me zanima (a i jos dosta ljudi) ima li goustinga u brzim igrama i filmovima? Ima li problema sa mrtvim pikselima i tintingom.
Hvala unapred na odgovorima.

Nema goustinga, probao sam sve moguce. Takodje nema mrtvih piksela, ali tintinga ima samo kad se gleda iz gornjeg ugla, ali ovako uopste ne smeta.
Posto sam ranije imao TN panel, mogu ti reci da je ovo pravo osvezenje, sto se tice boja, ostrine, a i manje mi se oci zamaraju...
S`obzirom da se sad vec moze naci po ceni od 200eur, mislim da nema bolje kupovine od ovog monitora.
Kad budes video sliku na ovom monitoru, zapitaces se kako si do sad mogao da koristis monitor sa TN panelom... :)

http://img6.imageshack.us/img6/7374/dellz.jpg
Stigao pre neki dan, stvarno prezadovoljan, dve godine i vishe koristio Benq 21.5" fullhd i razlika stvarno preocigledna ;)
Za ovo kratko iskustvo nemam zamerke, u filmovima nema ghostinga, igre slabo igram, nemam ni jednu trenutno da probam :D, mrtvaka nema a okacio sam sliku sa crnom pozadinom
Kvalitet je na zavidnom nivou za ovu cenu, i sveukupne osobine su pozitivne, mislim da je ovo best buy opcija za trenutno trzishte monitora kod nas u ovom cenovnom rangu i u ovim dijagonalama

Poslednja izmena:
Procitao sam celu temu. Pitao sam ovo iz razloga objektivnosti. Kad se slegne hajp i prodje neko vreme mnogo se objektivnije gleda na stvari. Zato molim uvazene kolege da odgovore na moj prethodni post.
Hvala unapred.

Pošto sam sve zainteresovaniji za ovaj monitor, naručito od kad su mu spustili cenu na 200e, takođe me zanima da čujem "drugi" utisak, sad posle nedelju-dve korišćenja, da li ste uočili mane ili stvari koje vas nerviraju kod ovog monitora, što kod same slike, što kod nekih sporednih stvari tipa nekog pištanja iz trafao i tome sličnih mana?

Koliko je moguće da ova nova tura ima nešto lošije panele jer ove slike koje su neki postavili ne izgledaju obećavajuće?

Po toj ceni monitor je ubica, nema mesta razmišljanju, niti alternative ;)

Jedino ako ti je 23" malo, ako ne, spremi pare i nabaci osmeh na usta :)

Poslednja izmena:
Ja sam uzeo iz prve ture, za ovu drugu kazu da su losiji paneli. :D

Vrh Dno