Šta je novo?

Dell U2311H IPS

Jos bih napomenuo da je porednjenje nekog LG LCDTV-a neprecizno, ne znamo ni koji je model, da li je fullhd ili hd ready, da li podrzava 1:1, i da li je uopste setovan u 1:1 ako poseduje.

LG 32LD450, koliko se secam, u svakom slucaju - 1920x1080 :trust:

Pojma nemam sta je i kako setovano, ali je ostrina bila uzasna, a sve i da si u pravu sto se tice kvaliteta ugradjenih komponenti, ima oci da mu ispadnu ako bude gledao u 32" ekran sa razdaljine od 80cm :shock:

marko_n, Dell je jeftiniji pa ukoliko vidis da ti ne odgovara, manje ces izgubiti ako ga prodas i doplatis za TV, nego da kupis TV pa vidis da ti on ne odgovara :crash:

U svakom slucaju, moras svojim ocima da se uveris, ali PRE KUPOVINE :wave:

Poslednja izmena:
LCD TV nemaju mogucnost pixel mappinga kao neki LCD monitori da pokazuju tacno onoliko pixela koliko stize signalom, nego se sve razvlaci na ceo ekran. Ne moze LCD TV da se koristi za print niti neki ozbiljan posao vezan za stampu, niti ce ikada moci. Dovoljno je pogledati Cinemu Display 30" ili Eizov 10-bitni CG303W i sve je jasno. TV ima svoju namenu, LCD monitori svoju. Ili ti kratko i jasno. Postoji EIZO, pa onda svi ostali. Tu pocinje i zavrsava se svaka prica o ekranima. Ovo sto mi imamo kod kuce (TN, LEDOVI...) i ovaj Dell je zabava za sirotinju. Za profi monitor treba izdvojiti oko 5000$.

Danas sam uzeo monitor, bio sam oduševljen, naročito prikazom boja i kvalitetom izrade. Kad sam uzeo da gledam film primetio sam istu ovu stvar. Gledajući na youtube izgleda da je taj IPS glow u pitanju kao što je mr.maX rekao. Evo i slike:

Kod mene nije ovako, ovo je prilicno lose. :(

LCD TV nemaju mogucnost pixel mappinga kao neki LCD monitori da pokazuju tacno onoliko pixela koliko stize signalom, nego se sve razvlaci na ceo ekran. Ne moze LCD TV da se koristi za print niti neki ozbiljan posao vezan za stampu, niti ce ikada moci. Dovoljno je pogledati Cinemu Display 30" ili Eizov 10-bitni CG303W i sve je jasno. TV ima svoju namenu, LCD monitori svoju. Ili ti kratko i jasno. Postoji EIZO, pa onda svi ostali. Tu pocinje i zavrsava se svaka prica o ekranima. Ovo sto mi imamo kod kuce (TN, LEDOVI...) i ovaj Dell je zabava za sirotinju. Za profi monitor treba izdvojiti oko 5000$.

Odosmo u totalno pogrešnu stranu. Ne očekujem profi monitor na kojem bih radio pripremu za štampu i slične grafičke poslove, time se uopšte ne bavim, niti ću. Ovde sam napisao za šta mi je potreban monitor.

Motivi su, želim (a verujem i mnogi drugi user-i) da pređem na neki ne-TN panel, za pormenu, a ovaj Dell me je naterao da konačno krenem da razmišljam u tom smeru. Drugo, full HD prikaz na 24" mi je sitan, a mislim da mi se i povećala dioptrija od kada sam prešao sa 22" 1680x1050 na 24" full HD, pa mi je palo na pamet da bih olakšao očima ako bih istu rezoluciju gledao na 32". :) Treće, dobro bi mi došao još jedan TV koji mogu da gledam na miru. :)

Poslednja izmena:

Nisi u pravu za pixel mapping, valjda si video 1:1 trebao si da pogodis da se radilo o pixel mappingu.
Neverovatno je kako si mogao ovakvu stvar da napises.
Jednostavno preskocite tu pricu o nekoj neostroj slici bez 1:1, uvedimo ozbiljnost u ovu temu.

Ako ne znate, nemojte da pisete.

Ok ti poredis LCDTV iz klase 500eura koji u PC klasi vrede oko 1300 eura sa monitorima iz klase od 5000 eura koji realno vrede jedva 1600-2000 eura.

2560 × 1600 na 30" je mana a ne prednost, to je kao kad bi rekao da je super to sto je 15" na laptopu u fullhd-u sa tako sitnim pixelima, da to je ok za slike ali za rad u widnows-ovom dpi-ju je van svake polemike.

Jasno je kako se odredjuje vrednost sprave, cena panela /velicina i cost sa wafera, cena elektronike, shasije, naponske , shipping, marketing i marza mp-a.

Ako cemo istinu ja ne zavidim korisnicima Apple Cinema, jednostavno ne odgovara mi IPS, ne ispunjava moje video norme, Eizo je OK, Smasungov SPVA panel sa solidnom (dobrom elektronikom doza dovoljnog pre-factory calibrisanog stanja), solidno ako ne i dobro sklapanje panela, obracanje paznje na dobro postavljanje lampi itd.
Prenaduvan ali dosta solidan. ne koriste state of the art panele iz Smasung palete ali su tu jedna generacija ispod najbolje klase.

Danas sam uzeo monitor, bio sam oduševljen, naročito prikazom boja i kvalitetom izrade. Kad sam uzeo da gledam film primetio sam istu ovu stvar. Gledajući na youtube izgleda da je taj IPS glow u pitanju kao što je mr.maX rekao. Evo i slike:

Moras kalibrisati monitor ***-a .Tako kakav je ne valja.

@Vuk
Nismo iz istog mesta da te pozovem da vidis moj monitor da vidim da li bi tako sa zarom pljuvao.
Pustio bi te da ga strucno protestiras i da upotrebis svoj najprofesionalniji skill :p

Dodao bih i to da generalno ne volim IPS u pro klasi, bilo to u Eizo-u ili Apple-u.
Kad Eizo koristi SPVA prihvatam ih ali ne po tim cenama.
Ukoliko natrci neki polovan iz grafickih studija u Svabiji ili Austriji onda ok za 300-400 eura za 27" vise od toga, cao.

Samo jos jedna stvar znaci 27"-30" Apple i Eizo su ok za rad ali 32" nije ok, jer tako?

Poslednja izmena:
Мајке ти коју он боју овде покушава да прикаже? Баш га је намучила нека. :D

Ovo nije IPS glow već tinting, ima na youtube dosta klipova i ja sam se prilično plašio toga jer nisam probao monitor pre kupovine ali srećom nema ove pojave (bar ne u ovoj meri). Samo kad je čisto crna i kad se gleda od gore iskosa onda uglovi prelaze u ljubičastu.

Na zalost ovo je katastrofalna slika i katastrofalno probijanje i neujednacenost prikaza, u stvari ovo je kombinacija.

I sad neko da mi kaze posteno onako iz srca, da li bi platili i 20 eura za ovakav monitor!!!

Nemoj da ulaziš u zabludu da po slikama možeš da zaključiš kvalitet slike... jedno su screenshotovi, a drugo lično iskustvo...

Poslednja izmena:
Odavno sam naučio razliku objektivno/subjektivno ;)

Ovo nije IPS glow već tinting, ima na youtube dosta klipova i ja sam se prilično plašio toga jer nisam probao monitor pre kupovine ali srećom nema ove pojave (bar ne u ovoj meri). Samo kad je čisto crna i kad se gleda od gore iskosa onda uglovi prelaze u ljubičastu.

Od čega to zavisi? Ok da postoje male razlike, ali otkud ovolike? Da li to znači da se ugrađuju različiti tipovi panela između serija ili se ugrađuje isti tip panela, ali sam IPS panel ima neujednačen kvalitet i karakteristike od komada do komada?

da se i ja javiom u pitanju je uips glow, bar kod mog modela. a kada vidim ovu sliku gore, ja sam jos extra prosao, to se meni ne desava...

Na slici anomalija koju je NapoleoN postavio ima svega, nije samo IPS glow. Ako fotoapart nije dodatno poremetio boje i ako onako stvarno izgleda u prirodi na onom monitoru imamo IPS glow u krajevima, tinting od zelene boje levo do ljučaste desno i probijanje svetla na trećini donje ivice.

Kratak rezime svih nedostataka na LG IPS panelima:

IPS glow - mana same tehnologije, za razliku od probijanja, odsjaj se uočava na crnoj pozadini tako što menja boju u zavisnosti od ugla gledanja (probijanje svetla ne menja boju kako pomerate glavu)

Probijanje svetla - dobro poznato svima, mada u slučaju IPS-a treba dobro razlikovati probijanje od glow-a (kao što sam napisao gore - glow menja boju kako se pomerate, probijanje ne)

Tinting - iako je ovo podložno debati, LG ove anomalije smatra da su u skladu sa samom specifikacijom panela i DELL je recimo prestao da uvažava ovo kao razlog za reklamaciju. Najlakše se uočava na beloj pozadini, dovoljno je da se otvori Google početna stranica i možete da uočite na beloj pozadini zelene, ljubičaste ili žute tonove gledano po horizontali.

Zaglavljeni/mrtvi pikseli - takođe dobro poznato, u zavisnosti od nivoa kvaliteta panela koji je proizvođač naručio od LG-a, zavisiće i kranji broj monitora bez defektnih piksela. Ako se dobije lošiji panel, najčešće će da bude bar jedan zaglavljen piksel i to uglavnom u zelenoj boji koja je i najintenzivnija, pa najviše i smeta/nervira.

@marko_n

Zavisi od loše kontrole kvaliteta LG-a i nivoa kvaliteta panela koji je naručio proizvođač monitora, svuda je isti panel, ali sa različitim anomalijama u zavisnosti od primerka do primerka, koje sam LG uglavnom smatra "standardnim" i u skladu sa onim što je naručio krajnji proizvođač.

Pa jel imam ovo osnova za reklamaciju? Da li bi kalibracija stvarno pomogla?

Meni nije jasno kako se ovako krupne anomalije, naručito mrtvi pixeli, mogu kategorisati kao "mana tehnologije" od strane proizvođača i da se reklamacije ne uvažavaju. Kako im se to uopšte isplati kad (skoro) svugde u svetu imaš return policy za HW, pa mažeš da vratiš kupljeno bez obzira na bilo šta. Ko je lud da pukne 200 ili više evra i da gleda mrtav pixel? Kontam da im je mnogo veća šteta kad ceo monitor prodaju tako i posle da im se vrati, nego da u startu odbace loše panele...

Da li bi kalibracija stvarno pomogla?

Nešto sumnjam. Kalibraciju shvatam kao fine-tuning, da se dobije bolja reprodukcija boja. Ovaj panel deluje totalno razdešeno.

Poslednja izmena:
@marko_n
Mrtvi/zaglavljeni pikseli su oduvek smatrani za manu tehnologije, i manje vise su prisutni kod svih tipova panela.
A sto se return policy tice, to kada vratis nesto jer ti se ne svidja ili sta, nema veze sa garancijom, i ne vraca se proizvodjacu, vec maloprodaji gde je kupljeno. ;)
Naravno, ako podleze garanciji moze da ide proizvodjacu, inace se obicno proda kao Open Box.

@marko_n
Mrtvi/zaglavljeni pikseli su oduvek smatrani za manu tehnologije, i manje vise su prisutni kod svih tipova panela.
A sto se return policy tice, to kada vratis nesto jer ti se ne svidja ili sta, nema veze sa garancijom, i ne vraca se proizvodjacu, vec maloprodaji gde je kupljeno. ;)
Naravno, ako podleze garanciji moze da ide proizvodjacu, inace se obicno proda kao Open Box.

Ma znam. :) Prvi TFT sam kupio pre ne znam više ni koliko godina, bio je 17" LG prvi koji se pojavio kod nas, od tada sam prošao (skoro) sve dijagonale do 24" i svaki put sam imao fobiju da će mi uleteti mrtvi pixeli, što mi se desilo do sad dva puta, jednom na monitoru, drugi put na laptopu. U suštini deblji kraj izvlače trgovci koji da su pametni ne bi pristali da prodaju ovu robu pod takvim uslovima garancije, a krivica je proizvođača što žele da zarade više, tj. ne žele da odbace defektne panele. :S: A, i navikli su nas u svetu PC hardvera na svakakve gluposti i prodaju nam m00da za bubrege već godinama, a "prostom čoveku" kad treba da prodaju TV sve mora da bude na svom mestu jer tog lika ne zanimaju ni uglovi, ni probijanje, ni pixeli, verovatno ni ne zna šta su pixeli, ali ima oči da vidi da li slika jeste ili nije OK, pa ono što oni zovu "mane tehnologije" verovatno ne bi tek tako progutao kad vidi TV u prodavnici. Tako da sam sklon da verujem ovome što priča Vuk, ali radim na tome da proverim izneto. :)

Poslednja izmena:

Da li je ovo neki test? Voleo bih da testiram moj TN cisto da vidim kakve rezultate daje. Inace ne verujem da je ovo nesto merodavno.

Pa nije test, to sam slikao aparatom Fuji F20 bez blica u skoro zamračenoj sobi skroz crnu pozadinu. U stvarnosti nije baš ovakva slika, ljubičasta je u stvari crna i nije ovoliko primetno probijanje, ali je vrlo uočljivo u donjem levom uglu, kad je ceo ekran crn ili kada su na primer crni okviri kod filmova.

Poslednja izmena:
@NapoleoN

Možeš da probaš da reklamiraš monitor, ali sve na kraju zavisi od uvoznika i/ili maloprodaje gde si ga kupio (mada ako je onako u prirodi kao i na slici, tamo su sve dugine boje i trebalo bi da može da se reklamira). Ali svaki drugi IPS monitor će ispoljavati bar IPS glow, dok tinting i probijanje zavise od primerka.

@shon3i

Ono nije nikakav poseban test, to bi trebalo da je samo crna boja (tj. test kako monitor prikazuje crnu boju).

Inače, nije do sad spomenuto, za one koje interesuje ovaj monitor za DELL sklapa QISDA (a to je nekadašnji BenQ).

Poslednja izmena:
Taj stari DELL monitor teško da ćeš naći kod nas. Jedva su i ovi novi UltraSharp monitori počeli da se uvoze.

Ako te baš interesuje taj monitor, isti panel ima i LG W2220P monitor, a on je mogao da se nabavi kod nas, pa vidi da li ga još uvek ima.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Inace,nije mi sasvim jasna ni logicna politika dobavljaca da nikad nema dovoljno proizvoda koji je trazen,da je obrnuto,bili bi zadovoljni i oni i kupci.

Dell 2209WA i taj ekvivalentni LG su dok ih je bilo kostali oko 280-290e, tako da i nisu bas povoljniji, iako su mozda malo i bolji.

Od čega to zavisi? Ok da postoje male razlike, ali otkud ovolike? Da li to znači da se ugrađuju različiti tipovi panela između serija ili se ugrađuje isti tip panela, ali sam IPS panel ima neujednačen kvalitet i karakteristike od komada do komada?

Evo i ja da se javim, mr.maX je objasnio sve, samo da dodam da sam ja pogrešio, dakle glow nije po uglovima nego svuda, ali to najmanje smeta od svega. Dakle tinting i probijanje zavise od primerka i zato je najbolje da se proveri na anomalije pre kupovine jer za to mislim da ne menjaju. Davao sam već neke linkove u drugoj temi.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?106860-Koji-24-TFT&p=2468092&viewfull=1#post2468092
A glow, dakle stavim čisto crnu i moj primerak je perfektno crn svuda, nema tintinga (ni na belom, sve je jednako, ima slika tintinga na belom na jednom linku) nema probijanja, a glow se vidi kad se recimo ustane pa se gleda od gore ali ne samo od gore (i dalje jednako crno) već i iskosa, tada prelazi u ljubičastu. Za sve to ima dosta linkova na yt može se videti, recimo:
http://www.youtube.com/watch?v=fPlx42Gj1Nw
http://www.youtube.com/watch?v=G59e7UoRt54
http://www.youtube.com/watch?v=G59e7UoRt54
Samo to uživo uopšte nije tako jezivo kao na videu (glow) niti smeta, dok tinting valja izbeći i nema svakin primerak takav problem.
Ja sam se toga dosta plašio i češljao onu ogromnu temu s linka i koliko sam primetio mnogo više žalbi je bilo u ranije vreme, nego u svežijim postovima.

@marko_n

Sve zavisi od proizvodjaca kako i kvaliteta samog panela.
Npr.Moj primer.Moj monitor ima Premium panel,5 godina garanciju,zero dead pixels!
Ne sme da se desi ni pod razno da ga ima!

Kod jeftinijih panela TN tehnologije ovo je uobicajena pojava.Samsung daje garanciju na 3 mrtva,Viewsonic na 1.
Ne znam kakvo je stanje kod ovog Dell modela ali verujem da nebi trebao da ima ni jedan!

PCBeast, ne pricam o garanciji vec o manama tehnologije.
I na monitoru kao sto je tvoj moze da se desi da ima mrtav zaglavljen piksel, ali garancija to pokriva.
Moguce i da je kontrola kvaliteta bolja, mozda proveravaju pre izlaska iz fabrike.

Naravno da uvek može da se desi, ali po mom mišljenju to nikako ne sme da snosi krajnji kupac, što je trenutno politika mnogih proizvođača. Svaka tehnologija ima mane i određeni procenat škarta. Isto tako možeš da kupiš quad core CPU i da mu jedno jezgro ne radi, ali to se ne dešava jer ga u fabrici provere i ako je defektan, ali delimično upotrebljiv, prodaju ga kao X3 procesor. Slično postoji i kod grafičkih kartica, bad sectori kod diskova, itd. TFT monitori su za sada jedini proizvodi gde su proizvođači uspeli da nametnu da se praktično defektni paneli prodaju kao ispravni, odnosno da neke njihove anomalije ne podležu garanciji.

Nazad
Vrh Dno