Šta je novo?

GTX400 (GTX460) low GPU usage problem sa drajverima [SPLIT iz nVidia drajveri teme]

Posto i sam imam dual core procesor a planirao sam da pazarim msi 460gtx hawk ova tema me je prilicno udaljila od kupovine istog...

Kao alternativa mi se namece MSI 6850 Cyclone power edition? Sta mislite o ovoj kartici?

Mozes da napravis dogovor sa prodavcima i vratis je/zamenis za 6850 posle par dana testova. U svakom slucaju, zakon ti to omogucuje

Instalirao sam ove drajvere, i nista posebno se ne desava. Neke igre i dalje ne idu preko 50% iskoricenja. Dead Space 2 na primer, dok half life 2 cinematic mod sve na max ide preko 80%. Izgleda da zavisi od igre.

Uglavnom sve mi radi ok, a to mi je bitno. Samo da uzmem neki SB pa da vozim dalje.

Fermi zamenjen Ati kartom(6950 otkljucana u 6970), izvrteh L4D2 i gle cuda-problema sa low gpu usg vise nema! GPU zakucan na 97-99 % sa vsync off, sa vsync on konstantnih 60.1 fps i zauzece naravno oko 30ak%. Dakle tacno onako kako bi "normalna" karta i trebalo da se ponasa u toj igri. Thuban je radio na 4018mHz, malopre sam ga spustio na defaultnih 3.2gHz (uz turbo core pa se moze reci da je 3.6 ipak) ali opet nema promena-GPU usage prakticno zakucan. Na karti sa 20ak% sirove snage vise, gpu usage bi, logicno, uz isti CPU, mogao da bude samo nizi, ali nije. Sto se stutteringa, seckanja i lagova tice, stigao sam da provrtim samo Warhead i tu je situacija znatno znatno bolja nego sa Fermijem, fps je tu ocekivano bolji ali ne mislim na to nego na osecaj glatkoce prilikom igranja. Ostaje da istestiram 10ak igara za konacnu ocenu, ne bih da brzam sa zakljuchcima ali mi je i ovo vec prilicno indikativno, malo je reci da sam progledao.
Villy, interesuje me posto si na AMD platformi i vozis Thubana a rekao si da si zadovoljan s tim modovanim driverima za gtx460, jesi probao sve gde je bilo problema? Zao mi sto nisam stigao da probam i te drivere, ali vidim da se neki zale da im ni to nije resilo problem.

Bolje da ovo nisi kacio, navuci ces wrath fanboyeva. :D Bas me interesuju koje ce sad argumente da izvlace ako se u medjuvremenu nisu pokrili usima? :D

Daj jednu sliku kako je kod tebe bilo sa 470 na thubanu.

Ove/sledeće nedelje kompletiram SB, pa ću postaviti ovde da vidimo razliku između e8400 i 2500k, napravite spisak igara, da znam šta da vrtim.

Mada modovana 6950 na Thubanu, zaista nije daleko od 570 na c2d, što se tiče fps-a, ne GPU zauzeća. za igru koja koristi više jezgara. No videću koliko je to stvarno slučaj, kada kompletiram SB.

http://forum.benchmark.rs/showthrea...za-igru-L4D2&p=2445571&viewfull=1#post2445571

Poslednja izmena:
Fermi zamenjen Ati kartom(6950 otkljucana u 6970), izvrteh L4D2 i gle cuda-problema sa low gpu usg vise nema! GPU zakucan na 97-99 % sa vsync off, sa vsync on konstantnih 60.1 fps i zauzece naravno oko 30ak%. Dakle tacno onako kako bi "normalna" karta i trebalo da se ponasa u toj igri. Thuban je radio na 4018mHz, malopre sam ga spustio na defaultnih 3.2gHz (uz turbo core pa se moze reci da je 3.6 ipak) ali opet nema promena-GPU usage prakticno zakucan. Na karti sa 20ak% sirove snage vise, gpu usage bi, logicno, uz isti CPU, mogao da bude samo nizi, ali nije. Sto se stutteringa, seckanja i lagova tice, stigao sam da provrtim samo Warhead i tu je situacija znatno znatno bolja nego sa Fermijem, fps je tu ocekivano bolji ali ne mislim na to nego na osecaj glatkoce prilikom igranja. Ostaje da istestiram 10ak igara za konacnu ocenu, ne bih da brzam sa zakljuchcima ali mi je i ovo vec prilicno indikativno, malo je reci da sam progledao.
Villy, interesuje me posto si na AMD platformi i vozis Thubana a rekao si da si zadovoljan s tim modovanim driverima za gtx460, jesi probao sve gde je bilo problema? Zao mi sto nisam stigao da probam i te drivere, ali vidim da se neki zale da im ni to nije resilo problem.

Upravo pređoh DS2 :) FPS skucan na 60, GPU usage 60%, Thuban na defu :) Ne mogu da nađem lek za poslednji patch Bad Companya, tako da ću to i LFD2 da instaliram sutra.

laku noć :)

Kod mene se ponasa isto kao i 266.58 i 267.05 quadro.

Jel ima neko SLI 460-ice, zanima me jel ima ovog problema sa SLi setup-om...

Ljudi rešio sam problem!

:d

Šalim se nije moja grafika, samo par dana na testiranju, inače je otključana :smoke:

Bolje da ovo nisi kacio, navuci ces wrath fanboyeva. :D Bas me interesuju koje ce sad argumente da izvlace ako se u medjuvremenu nisu pokrili usima? :D

Pa on ima AMD x6, koje je on probleme imao neznam, mozda je stvarno i imao neki HW problem sa GTX460... inace sad vidim da je lepo okacio slike sa logom CPU/GPU usage a ja to nisam video dok je imao GTX460... ili sam propustio

Isto što i sa datumom na kompu, nije navijen :p
Još uvek se testira. Imam gomilu hardvera kod kuće :)

Citao sam malo temu, i nije mi jasno jel se to desava u svim igrama ili samo odredjenim.
Napr. kod mene Crysis Warhead sve na max AA 8Q, oko 25FPS i GPU stalno 95% , npr. u Starcraft 2 u onim cutscene kad pricaju GPU je na skoro 100% dok u misijama varira od 40 - 70%. Sve to na 1680x1050 ,CPU na def.

EDIT: Driveri za Crysis Warhead su bili 266.58 a SC2 sam testirao na 266.77.

Poslednja izmena:
Citao sam malo temu, i nije mi jasno jel se to desava u svim igrama ili samo odredjenim.
Napr. kod mene Crysis Warhead sve na max AA 8Q, oko 25FPS i GPU stalno 95% , npr. u Starcraft 2 u onim cutscene kad pricaju GPU je na skoro 100% dok u misijama varira od 40 - 70%. Sve to na 1680x1050 ,CPU na def.

Sve zavisi od engina, drivera , procesora... svaki engine ima odredjenu zahtevnost u zavisnosti od rezolucije i GPU karte (razlicito se ponasa na NV i ATI razlicito koriste CPU i razlicito ga opterecuju) tako da je dosta tesko presuditi sta tacno zeza..
starcraft 2 je poznat po tome sto koristi samo 2 jezgra i zahteva visok IPC, znaci i3 minimum da bi izvukao veci GPU usage..
Crysis pre svega najvise opterecuje GPU, mada da iskljucis AA i smanjis rezouluciji i kod njega bi video mali pad u GPU usage-u (tesko se primeti jer bi padovi bili bas na milisekundama kad CPU pocne da se davi) u odredjenim momentima sa GTX460..., sa AA 8Q verovatno je GPU dovoljno opterecen da bi procesor izvalcio 25fps-a koliko pruza GPU na tim podesavanjima

Pa jedino da probam jos jednom, da stavim proc na OC 4Ghz i vidim da li ide bolji Crysis ,verovatno bi izvukao koji FPS vise, mada ja sam odigrao celu igru i zadovoljan sam kako radi.
Od lika koji mi je prodao kartu njemu je npr. zezala Mafia II znaci sve na max. APEX default i padao mu FPS u odredenim trenucima na 10FPS po par sekundi i ocajno radi,dok kod mene isti test ~40FPS non stop, dobro on ima E7200 koji je jos stavio na 3.2Ghz ali kaze isti slucaj i dalje.
A i cudno je kod Mafije 2 , kad je iskljucen Physx APEX tj. na Default onda GPU je bas opterecen ide 90%+ a kada je na Medium onda je oko 40 - 60% a i FPS pada na mizernih 19.

ovo sto je zokocx rekao se i meni desavalo kod Mafie 2.
Mislim da je resenje ati grafika i kraj price,pa nisam ja kupio gtx460 da bi ispitivao sta nevalja ima da radi na svakoj platformi.

nije cudno jer ti fizika na mafia 2 ide preko proca i ne moze da postigne i fiziku i da hrani grafiku

Pa jedino da probam jos jednom, da stavim proc na OC 4Ghz i vidim da li ide bolji Crysis ,verovatno bi izvukao koji FPS vise, mada ja sam odigrao celu igru i zadovoljan sam kako radi.
Od lika koji mi je prodao kartu njemu je npr. zezala Mafia II znaci sve na max. APEX default i padao mu FPS u odredenim trenucima na 10FPS po par sekundi i ocajno radi,dok kod mene isti test ~40FPS non stop, dobro on ima E7200 koji je jos stavio na 3.2Ghz ali kaze isti slucaj i dalje.
A i cudno je kod Mafije 2 , kad je iskljucen Physx APEX tj. na Default onda GPU je bas opterecen ide 90%+ a kada je na Medium onda je oko 40 - 60% a i FPS pada na mizernih 19.

Kada palite Physx u Mafiji 2, nešto su zeznuli i cloth simulacija umesto da radi na GPU, radi na CPU i opterećuje ga, sve ostalo što se tiče Physx-a radi na GPU, samo cloth simulacija zeza. Mada ne znam u kojoj meri kada je medium, tako da treba odraditi ovo http://segmentnext.com/2010/08/24/mafia-2-physx-apex-clothing-performance-tweak-guide/

Mislim da je resenje ati grafika i kraj price,pa nisam ja kupio gtx460 da bi ispitivao sta nevalja ima da radi na svakoj platformi.

Cek na E8500 i P35 ti isto zezalo, taj drug kazem imao je plus neku zgnj plocu neki MSI sa Nforce 650i chipsetom koja je imala jos PCIe 1.0 ,pa sumnjali smo da je do toga (do loseg chipseta) i uzeo je posle ASUS PQ5 Pro koja je novija i ima bolji chipset i PCIe 2.0 ali kaze ista prica ,jedino mozda tu i tamo koji FPS vise.

@rAMA to sam i mislio da je situacija , da cloth simulaciju iz nekih razloga radi CPU pa ga gusi i grafa ne dobije podatke za FPS dovoljno brzo.
Probacu Mafia II kad stignem kuci, jer tada kad sam testirao samo benchmark nisam imao vremena i da malo igram bas igru.

Meni Mafia 2 radi sa 99% GPU Usage. Crysis Warhead u DX10 radi takodje na 99%... Jedini problem koji sam video je Mirror's Edge na 40%, Fallout New Vegas na 70% i NFS Hot Pršut na 50%, ali nijedna igra mi ne predstavlja problem, jer sve lete. Mirror's Edge ima 50 fpsa, Fallout 80 fpsa a NFS oko 80 fpsa...

Ajd rekoh i ja da probam. Sve sam probao na 1680x1050. Win 7 x64 SP1. ForceWare 266.58. Rezultati su sa default 780/3600 za karticu, radi i do 920/4200, al nema potrebe da je gnjavim za sad.

L4D2 GPU 90-99% 140-180FPS. Sve na high AFx16 AAx0.
Fallout New Vegas GPU 40-90% 30-90 FPS uglavnom oko 70 FPS, ali kad ima mnogo neprijatelja na ekranu hoće da padne na 30-40FPS. Sve na max, AFx15 AAx4.
Hawx u DX9 modu GPU 95-99%, 160-220FPS, sve na max, AAx4.
Dragon Age Origins GPU 60-99% 70-100 FPS sve na max, AAx4.
CS 1.6 GPU 20% 60 FPS (VSync)
Crysis Warhead GPU 99% 30-45 FPS, sve na Enthusiast, AAx0.

Sve igrice rade lepo, bez naglog seckanja i sl, uglavnom nisam nigde primećivao usporenja ili iznenadni pad FPS. Jedino Fallout mi ima nekako čudne rezultate, al opet ako ne gledam u OSD od MSI AB, ne vidim da usporava.

Poslednja izmena:
Ajd rekoh i ja da probam. Sve sam probao na 1680x1050. Win 7 x64 SP1. ForceWare 266.58. Rezultati su sa default 780/3600 za karticu, radi i do 920/4200, al nema potrebe da je gnjavim za sad.

L4D2 GPU 90-99% 140-180FPS. Sve na high AFx16 AAx0.
Fallout New Vegas GPU 40-90% 30-90 FPS uglavnom oko 70 FPS, ali kad ima mnogo neprijatelja na ekranu hoće da padne na 30-40FPS. Sve na max, AFx15 AAx4.
Hawx u DX9 modu GPU 95-99%, 160-220FPS, sve na max, AAx4.
Dragon Age Origins GPU 60-99% 70-100 FPS sve na max, AAx4.
CS 1.6 GPU 20% 60 FPS (VSync)
Crysis Warhead GPU 99% 30-45 FPS, sve na Enthusiast, AAx0.

Sve igrice rade lepo, bez naglog seckanja i sl, uglavnom nisam nigde primećivao usporenja ili iznenadni pad FPS. Jedino Fallout mi ima nekako čudne rezultate, al opet ako ne gledam u OSD od MSI AB, ne vidim da usporava.

Ti imas odlican rezultat. Ako ti nije problem, mozes li da izvrtis kad nadjes vremena L4D2 sa iskljucenim hyperthreading-om? Rezultat je vise nego zanimljiv i ovako, s obzirom da su oni poljaci iz testa kojeg je postovao Zeljko dosli do zakljucka da nVidia karte bas ne mirisu HT i da vise cene fizicka jezgra ako se dobro secam. Taj i5 650 je ipak nativni dualac pa iako radi na 4gHz i ima odlican IPC, sa iskljucenim HT-om bi morao da pokaze bitno nizi GPU usage, imajuci u vidu sve do sada receno u ovoj temi.
Uzgred, gledacu da nocas konacno postavim par screnova koje imam sa 470 gtx, sa paralelnim mestima u L4D2 za 6950/6970, ali bar u ovoj igri, sigurno imam bar 15ak % veci gpu usage sa AMD solucijom, buduci da 470ka nikada nije izbacivala vise od 86%(a vecinom i nize) a AMD karta konstatno gura 97-99%.

Ono sto sam ja za sad zakljucio, barem po user testovima koji su mi delovali "realno" da je NV u odnosu na ATI nekih ~10% zahtevnija za CPU, ali ta zahtevnost se jedino primeti kad igra/engine zahteva 100% CPU-a na dual core ili quad core procesora sa nizim IPC-om...
Verujem da ta razlika varira pre svega u odnosu na engine a i na procesor jer ostaje pitanje koliko je NV/ATI optimizovan razlicito sva razlicite arhitekture procesora..

NV/ATI definitivno navise paznje poklanjaju i7-ci jer je to procesor na kojima sa rade review-i, dok ATI 100% veoma veliku paznju poklanja i AMD-u naravno :)

Ono sto sam ja za sad zakljucio, barem po user testovima koji su mi delovali "realno" da je NV u odnosu na ATI nekih ~10% zahtevnija za CPU, ali ta zahtevnost se jedino primeti kad igra/engine zahteva 100% CPU-a na dual core ili quad core procesora sa nizim IPC-om...
Verujem da ta razlika varira pre svega u odnosu na engine a i na procesor jer ostaje pitanje koliko je NV/ATI optimizovan razlicito sva razlicite arhitekture procesora..

NV/ATI definitivno navise paznje poklanjaju i7-ci jer je to procesor na kojima sa rade review-i, dok ATI 100% veoma veliku paznju poklanja i AMD-u naravno :)

Logicno je da ATI forsiraju na AMD platformama.Nego to jeste deo prednosti njihovih korisnika sto trenutno ATI potrazuje manje procesorkse snage (slabiju arhitekturu) dok Fermi za pun potencijal trazi minimum Intel-a (u najblazem slucaju Nehalem) .Zato i bude smesno kada likovi testiraju na AMD platformi Fermi-ja i na kraju dodju do zakljucka da je 6950 equal sa GTX570:d

-------------------------------------------------------------------------------

Sto se tice Mafia II primetio sam da mnogi korisnici uopste nisu podesili da fiziku odradjuje GPU vec drze ili na auto ili na cpu.Iskljucivo treba staviti da fiziku radi GPU ,ako nemate neku dedicated zasebnu a to je vec neka druga prica!
Ja nisam naisao na low GPU usage ali bacicu ovih dana detaljnije shootke.

Poslednja izmena:
Logicno je da ATI forsiraju na AMD platformama.Nego to jeste deo prednosti njihovih korisnika sto trenutno ATI potrazuje manje procesorkse snage (slabiju arhitekturu) dok Fermi za pun potencijal trazi minimum Intel-a (u najblazem slucaju Nehalem) .Zato i bude smesno kada likovi testiraju na AMD platformi Fermi-ja i na kraju dodju do zakljucka da je 6950 equal sa GTX570:d

-------------------------------------------------------------------------------

Sto se tice Mafia II primetio sam da mnogi korisnici uopste nisu podesili da fiziku odradjuje GPU vec drze ili na auto ili na cpu.Iskljucivo treba staviti da fiziku radi GPU ,ako nemate neku dedicated zasebnu a to je vec neka druga prica!
Ja nisam naisao na low GPU usage ali bacicu ovih dana detaljnije shootke.

Pitanje je da li ATI trazi manje snage, ili je problem sa softverom kod n vidije?
Kako onda u mom slucaju sve igre koje su DX10 i DX11 rade perfektno i procesor ide u 99%.
Cinjenica je da karta ima problema sa DX9. Da li je moguce da je samo u DX9 slucaju slab CPU?
Kako to kad promenim drajvere Mafija poleti? A opet sa druge strane neke igre uspore,(tj , kao da se igra na 25fps) , koje do tad-a nisu?
DS2 radi na 70% GPU, igra leti na 130+ fps, bez da stucne.
U mafiji cim pokrenem fiziku, secka kao da igram na 25fps-a, a pise 40+.
Ista je situacija i kad namestim u drajverima da fiziku obradjuje GPU.
Da nisam imao 6850 mozda ne bih ni primetio to neko usporenje, ali znam da su mi na ATI-ju ove igre letele.
Doduse primetna mi je razlika na bolje sa ovim zadnjim drajverima .
Nesto je definitivno cudno

Poslednja izmena:
@gliga79
problema sa driverima i bagovima u igrama ima na obe strane.. tesko je proceniti ko je bolji bar sto se tice kod kompatibilnosti kod igara... ja iskreno nemam problema sa GTX460 bar sa onim sto sam probao do sad

sto se tice dx9 i CPU usage-a, jedna od razloga izlaska DX10 je bas rasterecenje CPU-a gde imas vecu kontrolu nad GPU-em, jos kad se na to doda da je GTX460 u starijim igrama sposoban da prikaze 100-300 fps-a eto zato treba jak procesor ako zelis GPU usage >90%
DX9 ima overhead i kod ATI i kod NV, kod NV definitivno veci i zato se bas CPU bottleneck javlja bas kod dx9 igara i izrazeniji je kod NV-a jer je overhead drivera nesto veci

PS:
nasao sam neki stari slide

http://www.overclock3d.net/image.php?id=1274

http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/asus_en_8800_gtx_nvidias_g80_performance_revealed/1

vidi se da je razlika enormna, da su igre presle na DX10/11 mislim da CPU bottleneck skoro da ne bi ni postojao, barem sudeci po ovom grafiku, bar ne za fps, vec bi jedino igre koje bas zahtevaju jak procesor (sa razlogom) bile pogodjene

Poslednja izmena:
Prvi i zadnji link ne radi !!
Znaci da sam u pravu kad kazem da drajveri nisu ok.

Pa samo delimicno... tesko mi mozemo da znamo koliko je sam nacin rada forceware drivera kriv a koliko dx9, engine, cpu, win7 i sve ostalo

Slazem se ali uzimam u obzir da AMD(Ati )nema problem, na toj relaciji.
Ja se vracam na 6850, najverovatnije MSI Cyclone OC.

Nazad
Vrh Dno