Šta je novo?

Da li PC igre umiru?

Zli bokser

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2005
Poena
350
Poslednja izmena:
Tržište diktira ekspanziju i/ili odumiranje bilo kojih proizvoda tako da u skladu sa veličinom tržišta biće i odgovarajuće količine PC igara.
Problem je što PC gejmeri odumiru :) tj starimo i sve se manje igramo a novi naraštaji igraju neke druge igre...

Ne potrišem se ja puno oko toga, prilično je to veće od mene :)
Siguran sam da ću uvek moći da nađem čak i više (meni zanimljivih) igara nego što imam vremena da igram uopšte a to što klinci vole konzole to je njihova stvar (problem :d)

U poslednje vreme cesto naletim na neke tekstove gde se spominje 'smrt' PC igara. Kao razlozi se najvise spominju konzole, sve slabija prodaja pc naslova...

Ja sam to čitao još pre skoro 10 godina! Još od pojave Sony PS2... ;)

Ima i vise nego dovoljno kvalitetnih naslova da od izumiranja nema nista.
Ista je kolicina dobrih igara kao i pre 10 godina samo smo se mi malo zasitili ili smo sve vec probali pa se zato cini da ih je manje.

^^ a dobro je jer je sve ostalo na tome :p

Uporedi ti kreativnost i legende iz tog vremena i ovo sto sada izlazi. Sada igra nije vredna ako dolazi od nekih novajlija ili ako ne koristi shadere model 22.6 :p To je najveci problem. Zato sto se ne prave igre , vec interaktivni filmovi za PC (gde je svaki drugi aspekt igre pod velikom senkom grafike , linearnosti i kastracijom izdavaca kojima je bitno da se igra prodaje svima, narocito tupavim klincima koji znaju samo WASD , lmb, rmb i skrol :p ).

Srecom stvari se u poslednje vreme popravljaju , ali neke prave poplave exkluziva za PC bas i nema.

Zavisi šta se podrazumeva pod umiranjem. To što se sad štancuju samo igre prilagođenje "avarege Joe"-u i što se samo gleda na to da se igra proda u zilion primeraka, da se više para pumpa u marketing nego razvoj igara, to je već druga stvar. I od toga ne pati samo PC, već i sve platforme, ali to je već druga stvar o kojom smo raspravljali n puta u drugim temama....

Uskoro ce Portal2 sa hydra kontrolerom pa spremite 100e i podrzite inovativnost.
Kolicina kvalitetnih naslova je ista, linearnost je na istom nivou ali su zato forumi prepuni trolova kojima nista ne odgovara.

+1 :d
Krivi su samo PC igraci sto bi samo pirate da igraju, zato trziste i "propada", a svi zivi igraju sve zivo. Mene iskreno zabole cosak za ovo, jedino mi je krivo sto je sve manje RTS igara, tj skoro da ih ni nema. :(
Kupite nesto orginalno pirati !! :p

Konzole nove generacije su i dalje malo skuplje za nase uslove, cenim da ce ovo ovome moci tek za 5-10 godina da se prica kao realnom.

Krivi su samo PC igraci sto bi samo pirate da igraju, zato trziste i "propada", a svi zivi igraju sve zivo. Mene iskreno zabole cosak za ovo, jedino mi je krivo sto je sve manje RTS igara, tj skoro da ih ni nema. :(

Rece pirat :D

Slazem se sa tobom, ali je isto tacno da su sad dosle nove generacije sa novim interesovanjima :S:

BTW, ne verujem da ce PC gaming izumreti skoro, pogotovu sto je jos uvek u samom vrhu preferiranih gaming platformi, a ima i dosta besplatnih igrica :banana:

Konzole nove generacije su i dalje malo skuplje za nase uslove, cenim da ce ovo ovome moci tek za 5-10 godina da se prica kao realnom.

Polovna konzola kosta kao jedna graficka srednje klase. Samo moras orignal da kupis, predjes, prodas, zamenis i to je to.

Da odmah bude rečeno, piraterija je kriva :p

Dok se gaming industrija *****iše sa investicijama tipa COD:MW2 (razvoj igre $40M, plasman i marketing i bonusi Sonyiju i MSu $150M) i pravi igra koje moraju da se prodaju bar u 4 ili 5 miliona primeraka da bi ušle u pozitivno...

Ne računajući Simse i ekspanszije jako jako malo igara ikada se na PC prodalo u sada obaveznih minimum 5 miliona za konzolne igre. Blizz i dalje gurai to je to, davno su prošli dani kada se jedan Myst mogao prodati u nekoliko miliona.

Plus gomila (l)Amera ni nema pojma da PC gaming xebeno postoji. Ekskluzivitet igara ne pomaže, sve što valja za PC će se portovati ako iole može, gomila konzolnih franšiza čuva svoju ekskluzivnost i zahteva prosečnog američkog potrošača da posedaju bar jednu aktuelnu konzolu.

Milijarde su uložene u marketing da se tržište igara na konzolama izgradi i održi. PC nije imao nikoga. Games for Windows na glavnom sajtu ima link za XBawks Live sajt.

Moguće je da se kraj megamilionskih igara približava. Zasićenje je moguće, i pored negativnog primera koje daju FIFA, NBAL i NFS ja stvarno mislim da ljudi neće kupiti COD 14 i Halo 8.
Takođe EA sprema samoubistvo sa SW TOR. Po nekim pričama u razvoj i marketing će otići preko pola milijarde, to je oko 5 miliona prodatih kopija i 2 miliona pretplatnika na bar godinu dana da se izađe ne pozitivno. EA nikako da shvati da ne može šut sa rogatim.

A što se samog linkovanog članka tiče. Na "tužne sudbine" Brajana Rejnoldsa i Dejvida Brejbena i drugih je Quzma skrenuo pažnju pre mesec dva u svojoj kolumni. Bio sam ubeđen da su ljudi uštedeli dovojno da se povuku sa scene i odmore, kad ono međutim. Inače da podsetim da je Zynge veći od EA i ActiBlizza.

Poslednja izmena:
Da odmah bude rečeno, piraterija je kriva
a da nije tu pripomoglo i pohlepnost izdavckih kompanija
plus nema toliko ni ideja za igre da ih stvarno ljudi cene

Evo sta je rekao cika Gejb Njuel ranije, klip je od pre godinu ipo dana. Poptuno se slazem sa covekom, nemam nista da dodam.

[YOUTUBE]pLC_zZ5fqFk[/YOUTUBE]

Newell je genijalan covek, ne samo zbog vrsnih naslova iza sebe, vec mi se oduvek kod njega svidelo i to razumevanje i sagledavanje gaminga iz svakog ugla.

A sto se tice tih biznis planova i svega, to jeste danas neizostavni deo visokobudzetnih naslova, ali nekako ne mogu da se oduprem utisku da tu ide mnooogooo vise love na marketing i promociju nego na sam razvoj igre. Danas je ista stvar i sa muzickom i filmskom industrijom, uopste sa industrijom elektronske zabave.

Lady Gaga je samo nastavak Madone (tj, Britni Spirs koja odavno vise nije 'in" ) , ona je prozivod, nesto sto treba pokriti trziste tupavih klinkica a koje one dve matorke vise ne zadovoljavaju. I sad, posto ni glas ni pesme ne mogu da budu kvalitetnije (kao paralela invoativnosti i zaraznosti u gaming industriji) e onda cemo da udarimo po sledecoj stvari koje bi te klinkice trebalo da odusevi - da bude teska ludaca (opet paralela > tezak hype i shaderi 320.6 :p ) jer je to ono o cemu njeni fanovi pricaju i sto ih uzbudjuje. ****s kvalitet muzike! Ona je "likusa" :p

Undefined je postovao:
Dok se gaming industrija *****iše sa investicijama tipa COD:MW2 (razvoj igre $40M, plasman i marketing i bonusi Sonyiju i MSu $150M) i pravi igra koje moraju da se prodaju bar u 4 ili 5 miliona primeraka da bi ušle u pozitivno...

..ja se kladim u svoju patku da u sam razvoj igre nisu potrosili ni 15 miliona $ , ali da je zato na marketing , pr , etc. otislo oko 30ak mil. $ najmanje.
Da su oni ulozili vise u razvoj te igre , ne bi ona izgledala isto kao cod4:mw (1) samo malo sarenija i sa par perkova vise :p
Mada to moze biti i posledica odlaska dvojice najbitnijih ljudi sa chela infinity warda, koji planiraju da (ponovo) oforme novi gaming studio van okrilja activision-a, i da pokopaju cod fransizu :)

Vise o ovome za one koji ne znaju , imate na netu, cak se spominje i naziv studia i da je taj novi "cod killer" vec uveliko u razvoju.

+1 :d

A sta cemo mi koji imamo steam i originale na njemu? Kojem trzhishtu mi pripadamo? Valve labaled?
:wave:

Pirati nisu toliko problem kao nezavrseni i losi proizvodi. Pirat da nema izbora ne bi ga kupio original jer nema para tako da proizvodjaci nista ne gube.
Kupis Magicka i dobijes nefunkcionalan proizvod i onda narednih nedelju dana svaki dan novi patch. Sledeci put ces im reci ne hvala.
Kupis igru za pc, a ono multiplatform naslov koji nije prilagodjen za tast+mis. Bolje da izadje dva meseca kasnije pa da je kolko tolko optimizovana i prilagodnjena za pc. Bolje i za izdavaca i za igrace.
Ima gomila primera bahatosti pa im posle pirati krivi...

Uopravo tako. :D I za bahatost nase vlade je kriva svetksa kriza, a opet se trosi na najjednostavije sajtove 26 000 evra :p

Kimins je ubo u srz... (Gledam,izasao 11 patch za Magicku?) I sva ta silna neoptimizovanost...
Kad se spomene optimizacija uvek mi padne na pamet Freelancer... Sa onim hardverom iz 2003 da se dobije takva grafika i tako brzo ucitavanje nivoa i dan danas da se igra...momci su odrzali lekciju iz pravljenja igara... Cak i IL2 sam igrao na integrusi od 8mb i to fino a i dan danas je pojam simulacije letenja...
Sada treba da puknes vise stotina evra da bi odigrao pristojno igru koje su vecinom krs,sve se gura na net multiplay... ili mi samo matorimo... :)

Poslednja izmena:
Mislim da si se uhvatio za totalno pogrešan primer. :) Magicka je izašla pre mesec dana, a do danas je zakrpljena 99% i košta 9.99 evra, a ne 50. Da, svestan sam da igra nije tog kalibra pa da košta toliko, ali je (što je i najvažnije) zabavnija i pruža više od većine igara koje se prodaju po 5x većoj ceni, a čiji rupe neretko nikada ne budu zakrpljene. Takođe, na igri radi tim od samo 7 ljudi, koji se danonoćno trudi da zakrpi primećene rupe i koji redovno obaveštava igrače i sluša njihove primedbe kako bi igru učinili još boljom.

Poslednja izmena:
Primer je savrsen. Za samo pola meseca su ispravili toliko toga. Dakle mogla je izaci malo kasnije i ukupni utisak bi bio daleko bolji.
Kazu da je bilo beta testiranje, a bas ne verujem jer su greske vidljive cim se upali igra. Znaci u prodaju otisla beta verzija...

call of duty moj dobar drugar.....dok je nama naseg dobrog drugara nema pc-u smrti xD

Nekad sam igrao COD, danas ne igram niti cu u buducnosti igrati. Bete organski ne podnosim kao i nezavrsene igre koje se vode pod full release. Updateovanje, patchovanje i ostale zavrzlame nikako ne mirisem. Cenim samo super solid stable izdanja koja ne odstupaju od originalnih korena i ideja. release date mi je apsolutno na poslednjem mestu. Ali ja sam cini mi se u manjini. Pogledajte npr lozane na Crysis (beta) temi.

znas kako,nista dok ne izadje Metal Gear Solid : rising,svaki nastavak je bio remek delo :)

Mislim da si se uhvatio za totalno pogrešan primer. :) Magicka je izašla pre mesec dana, a do danas je zakrpljena 99% i košta 9.99 evra, a ne 50. Da, svestan sam da igra nije tog kalibra pa da košta toliko, ali je (što je i najvažnije) zabavnija i pruža više od većine igara koje se prodaju po 5x većoj ceni, a čiji rupe neretko nikada ne budu zakrpljene. ...

Sve to stoji i skidam kapu bilo kom dev-u,jer ja ne znam ni Pacman-a da napravim,da ne bude zabune.
Samo mi je smesno da dam pare za neku igru ( bilo to cak i 5 evra) i da budem beta tester... Kao sto kaze Kimins sigurno bi bilo bolje da su sacekali jos 2 nedelje i peglali...inace nisam Magicku naveo da bi je ne znam sad tu pljuvao vec sama brojka patcha za tako kratko vreme...
ALi je igra super kad sve saberemo,igra se od 7 do 77,jednostavan i zabavan koncept,ideja je perfektna...
I da budemo realni,posto svi trcimo da "kupujemo" igre,treba da smo i sa ovim zadovoljni :)

Poslednja izmena:
PC igre ce izumreti kad izumre i sam PC kao platforma.

Nazad
Vrh Dno