@nano.tube
Kao i uvek, pises dobre stvari, ali fokusirao si se na to da objasnis da ima sta da se igra na PC-u i da ce tako biti i u buducnosti. Svako ko zeli da stane iza neke platforme ce uvek naci nesto za sebe da igra, tako da to nikad nece biti problem. Mislim da se kad se problemi sa PC igranjem pomenu u ovakvim diskusijama misli na kompletnu sliku, ne samo medju hard-core ljudima poput tebe koji su sposobni da isprate i na kraju i odigraju i takve igre koje pominjes.
Mislim da se ne moze i bez druge strane, ako hoces da ti platforma bude zdrava, ne mozes tako lako da kazes "Sta me boli uvo za Rockstar". Los je osecaj kad ljudi gledaju npr. Red Dead Redemption i znaju da ne mogu da ga igraju. Nek je i najgora igra, ima bar neke kvalitete o kojima su slusali zbog kojih bi voleli da je probaju, a znaju da ne mogu. Takvih primera je brdo i zato ni kod PC gejmera ne moze da vazi logika: "Igra mi se RDR, toga nema, mrzim ih, ali sta me briga, igracu Miner Wars ili Red Orchestra 2". To nije resenje. Kao da ne mozes da pogledas Avatar, ma sta svi mi mislisli o njemu. Jednostavno, na tome na cemu ti gledas, ne moze.
Druga stvar, nemoj da pravis od te druge strane nesto gde ne postoji nikakav kvalitet, jer svakako postoji. Nesto sto je blize mainstreamu ne mora nikako da bude lose, malo preterujete s tom matematickom logikom: sto sira publika, sto vise pojednostavljivanja i trazenja najmanjih zajednickih sadrzalaca = mnogo lose. Ima neceg u toj logici, ali ne moze tako striktno da se gleda. Koliko samo ima vrhunskih filmova koji su uz to i popularni... Pokusavajuci da objasnite sta znaci neka alternativa, pravite od popularnosti obavezno losu stvar. Na kraju krajeva, to je najbolja kombinacija kad se desi, meni bolja od svake alternative iz podruma: da je nesto dobro, pa zbog toga postane popularno i uspesno. Trazenje balansa izmedju svega toga je ustvari najvrednije znanje danas. Takve primere treba da gledate i o takvim da razmisljate kad pricate o "popularnim" platformama, a ne da se uhvatite najgorih primera i to poredite sa nekim teskim hard-core-om na pc-u koji igra par ljudi na svetu (i koji svakako imaju neki poseban kvalitet).
Ono sto hocu da kazem je da taj gubitak fokusa na pc kao gaming platformu koji ljudi primecuju zaista radja neke probleme, ne mozemo da ih ignorisemo: na toj platformi ce se sa takvom klimom jako tesko desiti da nesto bude mnogo dobro, skupo u pozitivnom smislu, dobro prihvaceno i samim tim popularno i uspesno. To na pc-u trenutno moze da se desi samo necemu sto je malo i jeftino, a dobro. I nedostatak tih "velikih" stvari moze i da pomogne probijanju malih, sto nije lose, to je jedan od pluseva platforme. Ali cela ta prica bi bila u redu, da igre nisu stigle dokle su stigle, pa je situacija takva da nekad zaista tesko moze bilo kakvim radom i smekom da se parira budzetu od 100 miliona dolara, a narocito sto ima i onih sa znanjem, budzetom i smekom. PC je postao potpuno neatraktivan za tu stranu po svojoj prirodi, a nekad smo gledali kako se te velike stvari radjaju na njemu (doduse sa starim cenama razvoja

).
Dobre su i jeftine alternative, ali ih ima malo i cesto im fali kvaliteta u nekim segmentima koji se danas podrazumevaju, jer se granice stalno pomeraju. Kad pricamo na nivou platformi, ne moze argument da bude : "Imam tih par igara, boli me uvo za ostalo iz mojih razloga - meni dosta."
EDIT (za one koji pricaju o grafici i grafickim kartama):
Neverovatno mi je da pricate samo o tehnickom aspektu grafike, niko ni da pomene dobar ili los dizajn, ideju, kako je nesto osmisljeno i sprovedeno u delo. Samo poligoni, rezolucija, pomeranje granica grafikom kao tehnickim aspektom. Neverovatan mi je takav pogled na igre, kao da gledas filmove "zato sto su dobri efekti".
I ja obozavam dobru grafiku, ali valjda ce svako ko ima izgradjen bilo kakav ukus prvo da primeti kako je nesto dizajnirano i osmisljeno, da li je lepo ili nije - najjednostavnije receno, a ne da li ima 8xAA i 16xAF u 1920*1200.
Ruzna i nemastovita stvar je i u 1920*1200 sa 300xAA i 800xAF i dalje ruzna i nemastovita.