Šta je novo?

ASUS P67 zvanična tema

evo upravo sam provrteo linx + cpu vantage temperature idu max do 67c za najtoplije jezgro, voltaza se penje do 1.31v . U idle 1.024v trenutno.

Na netu idu price da je sigurna voltaza do 1.52v. Neki drve da je 1.35, drugi suprotno. SKK?

Ja imam tri različite P67 mašine (poslednja WS revolution za koju ću izbaciti rezove i oc tut do kraja nedelje) i nemam probema koji se spominju (LLC na extreme, EIST i svi C statusi isključeni, 1.32V za proc, 1.55V za mem, 4.4GHz). Siguran napon je onaj koji tranzistori mogu da izdrže, polazeći logikom 980X procesora :) ne bi se igrao sa 1.5V jer sa i sa tim procesorima počinjalo sa sličnim naponima, pa onda nakon 6-7 meseci počeli su da se prijavljuju i mrtvi procesori :) stoga ko voli nek izvoli. Sitniji proizvodni proces povlači i manji napon za dugotrajniji vek komponeti procesora, 1.5V je davno ali davno korišćeno za 24/7 :)

... međutim na tih 1.5V bih se popeo mozda i ja za nekih 6-7 meseci kad sve bude iskristalisano, tj. ako ne bude "mrtvih".

Poslednja izmena:
Jose G: On the data sheet provided, you have all the information requested, the safest way to run it is on defaults.
***@yahoo.com: on data sheets it says 1.52v
***@yahoo.com: can u confirm that is maximum safe voltage?
Jose G: Is on the data sheet
Jose G: ?
Jose G: Then yes
Jose G: That will be on page 78
Jose G: http://download.intel.com/design/processor/datashts/324641.pdf
Jose G: Do you have any other queries
Jose G: ?
***@yahoo.com: so, that voltage is safe for 24/7 usage whiting processor warranty?
Jose G: That is correct

mada mi je ovaj techy delovao malo neozbiljno, ja opet ne bi isao preko 1.35 za svaki dan.

Poslednja izmena:
Ja sam moje probleme resio :) evo vec 2 nedelje radi bez problema da kucnem u drvo :D Znaci pali iz prve i za sad ni jedan BSOD.

Bios: 0804
CPU: 4.5GHz - napon 1.28v

Nisam probavao preko 4.5GHz mislim da nemam potrebe pogotovo ako moram da dodajem veci napon zbog 100 200MHz.

Ta voltaza/napon od 1.52v je sigurni maksimum za 24/7 ali samo ako je proc na defaultu, ako je oc-ovan degradirace pre ili kasnije.

Ta voltaza/napon od 1.52v je sigurni maksimum za 24/7 ali samo ako je proc na defaultu, ako je oc-ovan degradirace pre ili kasnije.

Kakve to veze moze da ima ? Bitna je voltaza koja ide kroz proc + grejanje. To na koliko GHz radi, nema veze sa degradiranjem.

Na osnovu cega to tvrdis, naravno da ce svi oni koji su ukljuceni u distribuciju iceg govoriti da to ne valja :)
Ja koliko vidim za sad ima mrtvih tek na +1.6v i to poneki koji ko zna zasto je izgoreo i na kojoj voltazi :)

Ja sam moje probleme resio :) evo vec 2 nedelje radi bez problema da kucnem u drvo :D Znaci pali iz prve i za sad ni jedan BSOD.

Bios: 0804
CPU: 4.5GHz - napon 1.28v

Nisam probavao preko 4.5GHz mislim da nemam potrebe pogotovo ako moram da dodajem veci napon zbog 100 200MHz.

posto imamo isti kombo (proc i hladjenje) jel mozes da mi kazes koje su ti temperature u idle i load ?

Putsio sam linx 10 min

Load jedno jezgro 62C ostala 55 do 59.
Idle oko 27-30C

Oba fana su montirana i podesena na low profil. Sobna temp oko 20C

Nije mi jasno zasto mi u load cpu-z cita 1.264V jel moguce da je toliko velik vdroop? Idle mi pokazuje 1.272V ponekad skoci na 1.280V.

U biosu je namesteno 1.280V

Evo i intel burn test na max posle 22 min

EDIT: nisam dugo ulazio u bios :) ipak je napon za CPU stavljen na 1.270V to je vec OK valjda

Prilozi

• test.jpg
    test.jpg
    283.3 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
Nije mi jasno zasto mi u load cpu-z cita 1.264V jel moguce da je toliko velik vdroop? Idle mi pokazuje 1.272V ponekad skoci na 1.280V.

U biosu je namesteno 1.280V

Evo i intel burn test na max posle 22 min

EDIT: nisam dugo ulazio u bios :) ipak je napon za CPU stavljen na 1.270V to je vec OK valjda

Na koliko ti je podesen Load Line Calibration ?

Kakve to veze moze da ima ? Bitna je voltaza koja ide kroz proc + grejanje. To na koliko GHz radi, nema veze sa degradiranjem.

Kakve veze ima ? Pa zato sto veliki napon + velika frekvencija prouzrokuju grejanje i promenu karakteristike tranzistora. U intel datasheetu imas raspon napona za procesor, mem. kontroler itd. Tamo nigde ne pise da ce procesor stabilno raditi pri visokoj frekvenciji i maksimalnom naponu. Moze da radi na kratke staze, ali na duzem vremenskom periodu.. tesko, pogotovo ako je pri loadu. Postoji odredjena granica posle koje ide blackout. :D

Na osnovu cega to tvrdis, naravno da ce svi oni koji su ukljuceni u distribuciju iceg govoriti da to ne valja :)
Ja koliko vidim za sad ima mrtvih tek na +1.6v i to poneki koji ko zna zasto je izgoreo i na kojoj voltazi :)

Cudi me da me to pitas s obzirom da si serviser i da znas oko intela dosta. Pa sam intel je izjavio da ne bi trebalo sa se sandy przi na naponu vecem od 1.38v (u razgovoru sa OCK, neko je vec linkovao u drugoj temi) a imas i na netu. Aj da kazemo da je intel po tom pitanju "konzervativan" ali ipak su oni koji projektuju/prave procesore i testiraju u svojim labovima i valjda znaju dokle je neka granica za overklok (+,- zavisno od primerka). E sad, ako ti je ukljucen c1,eist itd pa cpu bleji na 1.6ghz pri idle-u u 90% vremena to je druga stvar ali opet nagradno je pitanje koliko i kako ce tako da traje. Kao sto si sam rekao vec se pojavljuju mrtvi primerci pri jacem naponu kroz benchovanje a koliko je proslo otkad je sandy izasao ? I da se malo ispravim u odnosu na prethodni post; poredio sam napon od 1.52v (po intelu safe max) pri velikom overkloku (5ghz+) a ne pri umerenom, sto bi bilo ~ 4.5-4.8 ghz za 24/7. Uostalom, cisto sumnjam da svoj primerak drzis na 1.52v zarad par stotina megaherca vise. ;)

Ovaj post od Spacemastera kao da je prosao neopazeno ^^

Za i5 i i7 procesorima za P67 neki max za napon je u granicama 1.35V do 1.4V (sa tim što ja ne bih prelazio 1.35V). Isto tako moras da zadaš zadatak koji kaže da u max piku (HW Monitor radi i to beleženje podataka) temp ne prelazi 72-75C.

Ljudi su u zabludi da treba napon da se ošine i sve će biti ok, da temp ide i preko 80C. Prvi simptomi su degradacija tranzistora, pa shodno tome i Bsod će biti sve učestaliji.

Prosto je:
1. Linx plus Vantage CPU test (ili ceo test sa 3D-om, ja sam išao samo na CPU) ili Chinebench test.
2. Trajanje testa 1h i više
3. Max napon 1.35V
4. Max temp 72C

Ispoštuješ ovo gore i imaćeš dug vek trajanja proceora.

Hvala na opširnom objašenjenju, upravo o tome pričam, naime veoma je jednostavno:

1.6V + klok veći od def vrenosti = veća potrošnja procesora = veća potrošnja proceosra = veća disipacija temperature = veća disipacija temperature + 1.6V = degradacija tranzistora :)

Međutim pomenuti tranzistori možda su "izdržljiviji" u poređenju na one na starijoj arhitekturi, ali za tako nešto vremenski period od min pola godine biće pokazatelj. Procesori ne moraju da crknu da je teorija koju sam izneo bila tačna, jednostavno degradacija u kloku je ono o čemu pričam, svakako posle, lupam, godinu dana degradacija može biti toliko uočljiva da i proceosr ode u večita lovišta.

Kakve veze ima ? Pa zato sto veliki napon + velika frekvencija prouzrokuju grejanje i promenu karakteristike tranzistora. U intel datasheetu imas raspon napona za procesor, mem. kontroler itd. Tamo nigde ne pise da ce procesor stabilno raditi pri visokoj frekvenciji i maksimalnom naponu. Moze da radi na kratke staze, ali na duzem vremenskom periodu.. tesko, pogotovo ako je pri loadu. Postoji odredjena granica posle koje ide blackout. :D

Cudi me da me to pitas s obzirom da si serviser i da znas oko intela dosta. Pa sam intel je izjavio da ne bi trebalo sa se sandy przi na naponu vecem od 1.38v (u razgovoru sa OCK, neko je vec linkovao u drugoj temi) a imas i na netu. Aj da kazemo da je intel po tom pitanju "konzervativan" ali ipak su oni koji projektuju/prave procesore i testiraju u svojim labovima i valjda znaju dokle je neka granica za overklok (+,- zavisno od primerka). E sad, ako ti je ukljucen c1,eist itd pa cpu bleji na 1.6ghz pri idle-u u 90% vremena to je druga stvar ali opet nagradno je pitanje koliko i kako ce tako da traje. Kao sto si sam rekao vec se pojavljuju mrtvi primerci pri jacem naponu kroz benchovanje a koliko je proslo otkad je sandy izasao ? I da se malo ispravim u odnosu na prethodni post; poredio sam napon od 1.52v (po intelu safe max) pri velikom overkloku (5ghz+) a ne pri umerenom, sto bi bilo ~ 4.5-4.8 ghz za 24/7. Uostalom, cisto sumnjam da svoj primerak drzis na 1.52v zarad par stotina megaherca vise. ;)

Ovaj post od Spacemastera kao da je prosao neopazeno ^^

@D@m|r
to sto vidis vise nije vdrop koji je bez LLC i dalje velik, vec LLC prilagodjava napon opterecenju, na ultra hight cak sam vidjao da pri load-u kod mene bude veci nego na idle... naravno bez eista

@D@m|r
Pa naravno da ga necu drzat, sad sam spustio na 4.6Ghz jer kuler drzim na idle brzini..., ali opet mora da radim 24h prime/linx jer sam uzeo 8GB rama, sad sam morao da mu dignem napon za 0.005v verovatno zbog vece kolicine memorije, ili je vec degradirao sto je radio par dana na 1.5v :p

sa memtest-om sam samo gubio vreme nisam skonato najnize napone za ram jer je linx pucao (naravno AVX koji ga suludo optereti) ~125w vuce pri 4.6Ghz

Napon 1.425V i radi na 5.0GHz stabile....ali ne lezi vrazhe....kada ode u sleep vishe se ne budi....ili kada se ugasi pojavi se se sada vec mogu reci cuveno "press F1 OC failed" ...pomalo se bojim da je ovo Intel epic fail i to veliki....

Poslednja izmena:
Usput na 5.0GHz na ovom naponu NE RADI!!!!!!!!!!Ali ne radi ni na 4.8GHz...znachi CPU je extra....ali chipset izgleda EPIC FAIL!!!!!

Postoji velika verovatnoća da će ASUS P67 (ne sve) biti uskoro na tržištu (još nije ništa zvanično) :). Možda i do kraja sledeće nedelje stignu nove količine. :)

Poslednja izmena:
Postoji velika verovatnoća da će ASUS P67 (ne sve) biti uskoro na tržištu (još nije ništa zvanično) :). Možda i do kraja sledeće nedelje stignu nove količine. :)

Hvala na informaciji.

Kakva je situacija sa ekskluzivnijim modelim tipa WS, Maximus, Deluxe ili Sabertooth pošto su oni uvezeni u jednocifrenom broju? Znam da neće stići u prvoj turi ali šta ako stignu u avgustu.

Probaj na tom naponu ( 1.32V i 4.8GHz) da ga posaljesh u sleep i vratish....nema shanse...usput koje napajanje imas?
Ovo u moja konfiguracija nije ta mashina to sam shvatio....pa me zanima koja konfa je to u stvari po komponentama?
I sta se podrazumeva pod tim "meni radi" ?
Daj neke screenshotove ako mozhe....LinX,wPrime,Cinebench....
Koju verziju biosa koristish?

Nazad
Vrh Dno