Šta je novo?

iPhone 4 & iOS4 - zvanična tema

Da.. sim-locked ip4 koji je JB i otkljucan pomocu ultrasn0w-a se nikada nece sam zakljucati. Jedino ako zakacis telefon na iTunes i on kaze da postoji novi firmware i pita te za upgrade i ti potvrdis da hoces. Ili ako obrises ultras0w iz Cydije.

Postoji jos jedan glitch, mada mislim da je to buva koja je pustena u javnost sa ciljem da se uporpasti preprodaja ip4 iz Svajcarske. Navodno, simfree ip4 telefon moze da se zakljuca posle fw updatea ako Apple provali da telefon radi sa SIM karticom koja nije iz Svajcarske. Ja licno ne verujem u ovu pricu.

Ne verujem ni ja, nema nikakve logike.

Jel znas u cemu je tacna razlika sim locked i sim free modela ? Hardware ili software ?

@ marli
***, jel ti citas sta ti drugi odgovaraju? Pre nekoliko dana sam ti objasnio sve u vezi sa unlockom u nekoj od tema ovde kada si postavljao isto pitanje.

@ marli
***, jel ti citas sta ti drugi odgovaraju? Pre nekoliko dana sam ti objasnio sve u vezi sa unlockom u nekoj od tema ovde kada si postavljao isto pitanje.

Nisi uopste objasnio ovaj detalj sto pitam ponovo. Setio bi se da si napisao.

Zakljucavanje je vezano za baseband i preko update mozes da updateujes i verziju bb. Za neke postoji unlock, za neke ne. A mislim da je simlocked zakljucan softverski i zato je moguce pronaci exploit i otkljucati telefon.

Poslednja izmena:
Ok sad kapiram. Rizik je uzeti iz USA, otkud taj ortak na brodu zna koji je baseband verzije.

Moze se znati samo ako zna serijski broj telefona. neki od brojeva u serijskom broju su nedelja i godina proizvodnje tako da se pomocu toga lako moze proveriti koji mu je firmware preinstaliran, a samim tim i baseband.

Baseband je firmware za modem u telefonu. Ukoliko je telefon sim-locked i ima verziju basebanda koja jos uvek ne moze da se razbije, telefon ce raditi samo sa karticom iz originalne mreze. I sim-free i sim-locked telefoni koriste identican baseband. Razlika je verovatno u hw tj. upisano je u nekoj memoriji dostupnoj samo iz modema code za provajdera.
Zanimljivo mi je da niko nije napravio custom baseband koji bi ignorisao code operatora. Kada vec znaju da ga razbiju onda verovatno znaju i da ga reprogramiraju.

Pa svaki update sadrzi i baseband tako da se i na simfree telefon instalira nova verzija baseband-a. Onda je nekako locigno da se telefon zakljuca hardverski... A da li je moguce da iphone pored ios ima nesto slicno bios-u, neki kod koji pokrece ios, pa da je u tom pre os-u zapisano da li je simfree ili ne?

Poslednja izmena:
Interesantno je da neki operateri nude otkljucavanje legalno od applea nakon sto ti istekne ugovor sa njima.

Custom FW nece uvek da prodje.. sve zavisi od bootrom-a. Kod 3Gs-a ako imas novi bootrom onda nece da prodje custom fw.
Posto se fw moze skinuti sa raznih mesta. logicno je da se u njemu nalazi genericki baseband. U njemu sigurno nema code koji ce otkljucati telefon. Predpostavljam da prilikom ubacivanja novog fw, iTunes dobije SHSHs kljuceve od Applea i da se u njima nalazi info koji podesava baseband da bude otkljucan.
SHSHs je XML file i u njemu se nalaze razna blob polja ko zna kako kriptovana i kompresovana. Bilo bi zanimljivo raditi restore i snimiti SHSHs sa zakljucanim telefonom i onda traaziti od provajdera unlock pa ponovo uraditi restore i snimiti nove SHSHs kljuceve.. Sigurno postoji razlika.

i ja se isto to pitam, pa toliko su ti iphoni vec na trzistu svaki zivi haker ih cacka i jos uvik nije izasao neki cisti baseband !

Nema sim karticu i ne moze se upotrebljavati u Evropi ?!
Strasno!

edit
A da to je ona njihova mreza CDMA.

^ Pa tebe bash briga, isto ti je da imash simfree ili zakljuchan kad ga koristish legalno :)

Ja sam promenio nekoliko "chetvorki", shto zakljuchanih, shto onih sa 1.59.00, i na kraju uzeo Sim free da ne razmishljam o tim glupostima :) Koliko sam dugo gledao zakljuchani 03.10.01, sad se shtrecnem kad to vidim u About :d A i mreza se mnogo bolje "ponasa" na Sim Free telefonu...

Poslednja izmena:
Pa ja sam vec uporedio, istu karticu (VIP) sam koristio na istim mestima na 4.0.2, BB 1.59.00 i sa Ultrasn0w 1.1-1 i 1.2 (gde 1.1-1 bolje radi), a Bane ima Telenor sa 4.2.1 i njemu Ultrasn0w 1.2 bolje radi, ali ima potpuno iste "probleme", a to su mi potvrdili i drugi koji imaju 1.59.00 unlockovan. Kada uporedim sa SimFree, on mnogo brze "hvata" mrezu, pri restartu/respringu/vadjenu kartice se nikada ne deshava da je nema, kod unlockovanog u pola sluchajeva se telefon ponasha kao da je zakljuchan, pa ti kaze "invalid sim" pa morash po 5-6 restarta da bi se povratio. Takodje, pri prelasku sa EDGE<>3G, na SimFree je to mnogo brze i "sigurnije", a pod time mislim da na unlockovanom em chekash sigurno duplo vishe, em se desava da ako nadje 3G i onda ga izgubi, moze da ode u no service i tako ostane neko vreme, umesto da se vrati na EDGE. Ukupan utisak je kao da je mreza na unlockovanom "troma" i sve sporije reaguje nego na Sim Free, a prikazuje mi i veci domet na istim mestima, mada to moze da bude zbog indikatora na razlichitom firmwareu...

Mozda ce to biti drugachije sa unlockom za nove BB, ali ovo ne radi ni blizu kako je radio unlock na 3G/3Gs-u recimo, oni su radili kao sada Sim Free...

Poslednja izmena:
Ja mislim da je problem bio do iPhone delivery, jer na 4.1 desavalo mi se posle restarta da ne pronadje mrezu pa sam morao ponovo restart.
Primetio sam da ako nista ne instaliram sa cydia sem ultrasn0w, nema sanse da se to desi.
Sad na 4.2.1 od kada sam apdejtovao iPhone delivery ne desava mi se to uopste, a restartovao sam ga sigurno 20 puta, odmah pronalazi signal, i nemam nikakvih problema, dok za wi-fi prijem iP4 je najbolji od svih telefona sto sam probao.

Pa ne znam, ja sam sve isto instalirao sa Cydije ali vise nemam te probleme uopste. Bane kaze da mu sada to mnogo bolje radi na 4.2.1, ali i dalje se ponekad desava gubljenje mreze pri restartima i slicno, srecom pa radi kako treba kada jednom nadje mrezu, jedino ovo za 3G<>EDGE je malo smor da mora da se pazi. A inache, lag se primecuje i kod samog zvanja ili prekidanja veze, na Sim Free je to sve mnogo agilnije...

A sto se tice prijema, on je ubijao i sa otkljuchanim i sada, opet sam bio na nekim mestima sa loshim dometom, pricao telefonom a onda mi zena kaze "pa ja nemam domet uopshte", a ima neku onu Nokiu sto radi u bunkeru :) Wifi je tek druga prica, koliko je na ranijim bio losh, sada ubija, hvata kao Macbook (koji razbija u tome). Inace merio sam 3G na mestu gde imam samo dve crtice dometa i ishao je 600KB/s download i 250 KB/s upload, to brze od mog ADSLa :d

Poslednja izmena:
Kada si u Vrscu obavezno se javi da poredimo.
Kod mene sada sve radi normalno.

@ driver - možda su ti raniji i4 bili felerični? :d

Da, izlizali su se verovatno :)

Pazi, moze da bude i do VIPa nesto, jer recimo fon ima podrshku za Telenor jer je sva podesavanja namestio i Facetime radi odmah, na VIPu sam se zezao i sa podeshavanjima i Facetime nisam nikako mogao da namestim. Ali opet, zashto to sve radi mnogo bolje na SimFree kada je ista VIP kartica :)

Ajde izmerite koliko vremena je potrebno da nadje mrezu kada samo izvadite i vratite karticu (od trenutka kada je ubacite), i koliko mu je potrebno da predje na 3G. Dobro, drakula to ne moze, on ima iPod :d

Kod mene nadje mrezu za 8 sekundi, a na 3G prelazi za 3-4 sekunde...

Poslednja izmena:
Dobro, drakula to ne moze, on ima iPod :d

:d

Ja ću probati na pravom primeru. Izmeriću sa oficijelnom karticom i izmeriću kada/ako bude izašao unlock. Mislim da će to biti daleko validnije od tvog merenja pošto će biti u pitanju isti telefon.

Sada sam probao i 3G mi pronalazi za 10-15 sekundi, ali moram to da probam u centru grada jer je ovde jako slab 3G kod mene, uglavnom jedna crtica, dve samo ponekad. Tako mi je i na ostalim telefonima.

Da, izlizali su se verovatno :)

Pazi, moze da bude i do VIPa nesto, jer recimo fon ima podrshku za Telenor jer je sva podesavanja namestio i Facetime radi odmah, na VIPu sam se zezao i sa podeshavanjima i Facetime nisam nikako mogao da namestim. Ali opet, zashto to sve radi mnogo bolje na SimFree kada je ista VIP kartica :)

Ajde izmerite koliko vremena je potrebno da nadje mrezu kada samo izvadite i vratite karticu (od trenutka kada je ubacite), i koliko mu je potrebno da predje na 3G. Dobro, drakula to ne moze, on ima iPod :d

FT radi odmah ako nisi radio JB , podesavanja nisu potrebna ( doduse uzeo sam zvanicnu microsim karticu u vipu mozda su u njoj neka novija podesavanja koja telefonu vise prijaju ? )

kad prodjem kroz podrucje gde nema signala treba mu vise vremena da nadje mrezu nego telefonima koje sam ranije imao (imam simfree model)

Poslednja izmena:
Ma i ja imam 1-2 crtice na 3G kod mene, i eto to se bash podudara sa onim shto sam imao na otkljuchanom i4, i mnogo je sporije od otkljuchanog 3Gs ili Sim Free i4...

:d
Ja ću probati na pravom primeru. Izmeriću sa oficijelnom karticom i izmeriću kada/ako bude izašao unlock. Mislim da će to biti daleko validnije od tvog merenja pošto će biti u pitanju isti telefon.

A primerci telefona se medju sobom inache razlikuju, a razlike medju mrezama ne postoje, tako da je to bash pravi test :d

kad prodjem kroz podrucje gde nema signala treba mu vise vremena da nadje mrezu nego telefonima koje sam ranije imao (imam simfree model)

Ja josh nisam doshao u takvu situaciju, ali sam vec nekoliko puta sa i4 bio u situaciji da ja razgovaram telefonom a drugi telefoni nemaju domet uopshte, i tu ubrajam i 3G i 3Gs...

Poslednja izmena:
Kod mene FT nije hteo na vec jailbreakovanom telefonu, ali poshto nisam imao stare shsh, u to vreme nisam mogao da uradim restore uopshte, tako da FT nisam ni mogao da imam, i to je opet pricha za VIP, na Telenoru FT radi iz prve, bez obzira kad ga ukljuchio. I tako mi se skupila gomila stvari pa sam na kraju odlucio da uzmem Sim Free, i josh iz UK, da ne razmishljam vise o telefonu bar godinu dana+.

A inace probao sam FT preko Wifi i 3G, i jasno je zashto su stavili podrshku samo za wifi :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno