- Učlanjen(a)
- 10.02.2005
- Poena
- 649
Ako izaberete srbiju kao zemlju nikakve rezultate necete dobiti. Tacnije, dobicete rezultate bez racunatog shippinga... Najbolje je staviti Sloveniju pri search-u.
Hm, meni uvek radi, tj. izbacuje mi samo artikle koji se šalju u Srbiju, ali mora da se izabere baš opcija Available to... Serbia. Tek onda treba da se poređa po ceni, gde u principu može da se upiše i Slovenija što kaže Duke. Tako neće da vam izbacuje proizvode koji se ne šalju u Srbiju.Taj advanced search uopste ne funkcionise. Milion puta sam pokusavao i da mi rezultate koji nisu tacni. Mislim na lokaciju.
Hvala na odgovoru, razumem sve to nego mene druga stvar interesuje.... zanima me ukoliko dodje do carinjenja, na koju vrednost ce oni to racunati? Na vrednost sa ebay-a (u ovom slucaju bi trebao neki racun biti u paketu zar ne?) ili tipa ukucaju model sata na gugl, odu na prvi sajt koji prodaje isti model i zveknu carinu na osnovu te cene....
.............................................................................
Carinski dug i carinska vrijednost robe
U postupku carinjenja robe, neovisno da li se isto obavlja putem poštansko-carinske deklaracije ili jedinstvene carinske deklaracije, utvrđuje se carinski dug koji je potrebno platiti.
Carinski dug čine carina, poseban porez u slučaju ako se radi o robi koja podliježe tom porezu i porez na dodanu vrijednost
Propisana stopa carine obračunava se na carinsku vrijednost robe. Carinsku vrijednost robe čini njezina transakcijska vrijednost odnosno stvarno plaćena ili plativa cijena za robu koja je predmet postupka carinjenja, ali uz prilagodbu troškova iz članka 38. i 39. istog Zakona. To podrazumijeva da se svi troškovi koji su vezani uz tu robu uključuju u carinsku vrijednost, kao npr. troškovi prijevoza i osiguranja robe ( u poštanskom prometu dakle, u pravilu, troškovi poštarine).
Osnovna isprava kojom se dokazuje transakcijska vrijednost robe je račun.
U slučaju ako poštansku pošiljku ne prati račun, carinski djelatnik će primatelju uputiti poziv za dostavu računa ili druge isprave kojom se dokazuje plaćanje te robe.
Kada je u pitanju kupovina putem ebay-a, kao isprava u postupku carinjenja može se priložiti i račun ebay-a, ali samo uz uvjet da isti sadrži sve osnovne elemente računa (naznaka kupca i prodavatelja, opis robe, plaćena cijena, način plaćanja i dr.). Također, u poštanskom prometu česti su slučajevi da prilikom Internet kupovine nema računa te, s obzirom da je riječ o kupoprodaji između fizičkih osoba, mogu biti priložene različite isprave (to uključuje i računalni ispis online plaćanja i međunarodnu poštansku deklaraciju). U oba slučaja, ukoliko ne postoji sumnja u vjerodostojnost podataka naznačenih na računu i na drugim ispravama koje su priložene (ocjenjujući jesu li odnosne isprave dovoljan dokaz o tome koliko je izvršeno plaćanje), carinska služba će utvrditi carinsku vrijednost temeljem cijene stvarno plaćene ili plative za robu.
Porezna osnovica za obračun posebnog poreza propisana je svakim posebnim Zakonom o posebnom porezu na određenu robu. Tako je npr. za kavu propisana osnovica za obračun kilogram neto težine kave, za luksuzne proizvode to je prodajna vrijednost proizvoda itd.
Poreznu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost čini carinska osnovica, dakle carinska vrijednost robe uvećana za carinu i posebne poreze ako roba podliježe naplati posebnih poreza.
Prigovor na utvrđenu carinsku vrijednost
Međutim, ako primatelj pošiljke nije podnio nikakav dokaz o izvršenom plaćanju ili ga carinarnica nije prihvatila, carinski djelatnik će utvrditi carinsku vrijednost temeljem ostalih metoda za utvrđivanje carinske vrijednosti u skladu sa člancima 32. do 37. Carinskog zakona (npr. na temelju transakcijske vrijednosti istovjetne ili slične robe koja je prodana za izvoz u Republiku Hrvatsku i izvezena u isto ili približno isto vrijeme), te izvršiti obračun carinskog duga.
U tom slučaju ako se primatelj poštanske pošiljke ne slaže sa carinskom vrijednošću robe utvrđenom od strane carinske službe ima pravo zahtijevati od nadležne carinarnice dostavu obrazložene odluke o načinu određivanja carinske vrijednosti robe. Tada je primatelj pošiljke, prilikom uručenja pošiljke i naloga za plaćanje, dužan neotvorenu pošiljku vratiti djelatniku pošte, radi njezinog podnošenja na ponovnu carinsku provjeru, zajedno sa svim priloženim ispravama i dokumentima, te dokazima o transakcijskoj vrijednosti robe.
Na pisani zahtjev primatelja pošiljke carinarnica je dužna donijeti obrazloženo rješenje o načinu određivanja carinske vrijednosti robe odnosno pravilno utvrditi carinski dug.
Na rješenje carinarnice primatelj pošiljke ima pravo žalbe. Žalba se podnosi u roku od 15 dana, pri čemu žalba ne odgađa ovrhu rješenja.
.............................................
Ok hvala, lepo je znati da je ebay stvarno ozbiljna firma i ne dozvoljava zayebavanje sa drugim clanovima.
Vec sam uradio resolve case. Nego sto je lik nestao sa ebay-a, to me brine, mada oni imaju sve njegove podatke.
Koliko obicno traje ta procedura ?
Kako se otkaciti placanja ako kupac ne zeli ili ne moze da posalje za Srbiju ?
Neke sitnice sam hteo da uzmem i nece da prodje placanje jer nema shiping zaSrbiju i sad me ebay upozorava ?
Odgovorio sam prodavcima da ne mogu da platim da mi izbrisu tu kupovinu. Jel to dovoljno ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari