Šta je novo?

ebay pomoc

Ako izaberete srbiju kao zemlju nikakve rezultate necete dobiti. Tacnije, dobicete rezultate bez racunatog shippinga... Najbolje je staviti Sloveniju pri search-u.

Taj advanced search uopste ne funkcionise. Milion puta sam pokusavao i da mi rezultate koji nisu tacni. Mislim na lokaciju.
Hm, meni uvek radi, tj. izbacuje mi samo artikle koji se šalju u Srbiju, ali mora da se izabere baš opcija Available to... Serbia. Tek onda treba da se poređa po ceni, gde u principu može da se upiše i Slovenija što kaže Duke. Tako neće da vam izbacuje proizvode koji se ne šalju u Srbiju.

Jedno pitanje. Nashao sam jedan rucni sat na ebay-u po veoma povoljnoj ceni i hteo bih da ga uzmem. Pocetni bid je 80$ i shipping do Srbije 30$. Koje josh troshkove mogu da ochekujem i koliko bi iznosili? (carina, porez?)....citao sam malo na nashem svetsatova forumu proceduru oko kupovine novih satova preko online retailers-a i uglavnom na cenu sata+dostava ide x 1,1 carina x 1,18 porez....medjutim poshto ovo ide preko ebay-a da li ce mi isto obrachunavati ili nece uopshte? Sat je inache nov, u kutiji zapakovan....Na netu se moze naci za oko 200-230eur....Na osnovu koje vrednosti bi ovi nashi rachunali carinu i porez?

Ako moze odgovor shto pre, bio bih vam zahvalan :D

Poslednja izmena:
To sa ovim nasima nikad ne mozes da znas. Mozda prodje bez carine, mozda prodje da ti ocarine na vrednost koju si platio, a mozda i vrednost koju nadju na internetu. Ali 99% sam siguran da ce ti naplatiti carinu, da je nesto sitno pa ajde, ali sat carine sigurno.

Kupio sam 2 apsolutno ista sata od 2 razlicita prodavca, kostali su oko 80$ po komadu sa shippingom.
Prvi sat stigao bez ikakvih troskova, a na drugi sam platio 3500 din carine, poreza i taksi... Na carinskom papiru je pisala osnovica 150e. a ja sat platio 80$

Logika? Nema je...

Aha ok. E interesuje me to na koju cenu bi oni carinili. Kao sto sam rekao, sat je na ebay-u 80$ (ciscenje zaliha, vise nece predstavljati tog proizvodjaca bla bla) dok je na ostalim (evropskim) shopping sajtovima oko 200-250eur (negde i skuplje). Do sada sam sa ebay-a narucivao samo neke sitnice koje su mi stizale u obicnoj koverti tako da nije bilo potrebe za carinjenjem. Da li ce meni stici u ovom slucaju u paketu i neki racun, faktura ili sta vec sto bi prikazalo vrednost sata? Pitam ovo jer bi onda mozda mogao da smutim nesto pa da prodavac napise i jos nizu vrednost, mozda uz neko "opravdanje" zasto je tako niska, ako to moze tako uopste, i ako bi proslo kod ovih nasih, pa da mi carine na neku smesnu cifru. Ima neko iskustva sa ovim?

Pazi, ako pretpostavis da ce da carine robu, oni imaju pravo da ti robu ocarine po carinskoj stopi (na primer 10% je nesto, 0% je za knjige...) onda se uzima cena robe I TROSKOVI TRANSPORTA za osnovicu za PDV i onda se zaracuna 18%. Na to mislim da idu i neki manipulativni troskovi obrade carinjenja (to je so su ucukali par tastera i oteli ti pare :) kao i sot krvnicki pocepaju omot posiljke )
Pa se ti spremi na najgoru varijantu, a ako prodjes bez carine ekstra.

Hvala na odgovoru, razumem sve to nego mene druga stvar interesuje :) .... zanima me ukoliko dodje do carinjenja, na koju vrednost ce oni to racunati? Na vrednost sa ebay-a (u ovom slucaju bi trebao neki racun biti u paketu zar ne?) ili tipa ukucaju model sata na gugl, odu na prvi sajt koji prodaje isti model i zveknu carinu na osnovu te cene....

Hvala na odgovoru, razumem sve to nego mene druga stvar interesuje :) .... zanima me ukoliko dodje do carinjenja, na koju vrednost ce oni to racunati? Na vrednost sa ebay-a (u ovom slucaju bi trebao neki racun biti u paketu zar ne?) ili tipa ukucaju model sata na gugl, odu na prvi sajt koji prodaje isti model i zveknu carinu na osnovu te cene....

Posto tebi carine u NS, za osnovicu ce ti uzeti iznos na racunu, ako je prilozen. Ako nije, trazice da ga doneses.
Mozes da im odneses i paypal izvestaj o uplati, ne prave problem.
Ja sam uzeo sebi i klincima 3 sata (ne u jednom paketu) i nisam platio nista.

Ima li nacina da se stupi u kontakt sa prodavcem osim onih glupih pitanja ?
Hteo bi da ga pitam da posaljem drugom postom, jer mi igre za PS3 salje Royal Mailom unsigned za 2,5f, a za njegovu igru pise 6f za Royal signed.

@djsasha...tnx za odgovor, nazalost prodavac je zatovrio aukciju za sat koji sam hteo ali nebitno ionako me je interesovala ova procedura, sigurno ce uleteti neka druga stvar pa da znam sta me ceka.

@bob m....mozes prodavca kontaktirati tako sto kod tih "pitanja" izaberes "other" i onda ti se otvori polje gde mozes kucati svoju poruku i pitati ga sta hoces.

Video sam posle da ima opcija za slanje poruke prodavcu u okviru ebay naloga.

Jel moguce prodavati na ebay iz Srbije i kako to ide ? Cisto informativno me zanima.

Niko da kaze jel moze da prodaje iz Srbije na Paypal-u ?

Nego jel prodavac obavezan da me obavesti da je poslao paket iz UK ? Firme su me obavestile bukvalno sledeci dan da su poslali neke kablove, a privatna lica jos nista ?
Treba li da se brinem ili nece ni okaciti da su poslali paket ? Poslao sam im poruke na ebay nalogu.

Kada odes na Won/purchased imas sa desne strane nacrtan kao neki paketic. Kada predjes kursorom preko njega pise ti da li je Shipped ili Not shipped.

Znam za to, ali ovi privatni prodavci ni posle 6 dana nisu poslali paket ? Da ih prijavim ebay da su prevaranti ili da cekam jos ?
Kog vraga prodaju nesto ako nece da posalju ?

Pa pazi, meni u principu posalju ili isti dan ili sutradan. Nisam imao nikada slucaj da mi neko posalje nesto posle 7 dana.

Kako znas da ti nisu poslali? Ja recimo cesto zaboravim da cekiram tu kutijicu a roibu posaljem. Cesto se desi da porucim iz UK nesto, roba stigne za 3-4 dana a prodavac nije ni cekirao tu kutijicu da je kao poslao...

Ok hvala, nadam se da ce biti korektni.

Posto se pre dosta pricalo o tome kako nasi carinici vole da sami odlucuju o tome koliko ste vi platili nesto(ne priznaju racun, cak i kada odee do njih i sve im date od papira) i samim tim povecaju carinu, hteo sam da postavim da vidite kako je to reseno u Hrvatskoj:

.............................................................................

Carinski dug i carinska vrijednost robe

U postupku carinjenja robe, neovisno da li se isto obavlja putem poštansko-carinske deklaracije ili jedinstvene carinske deklaracije, utvrđuje se carinski dug koji je potrebno platiti.

Carinski dug čine carina, poseban porez u slučaju ako se radi o robi koja podliježe tom porezu i porez na dodanu vrijednost

Propisana stopa carine obračunava se na carinsku vrijednost robe. Carinsku vrijednost robe čini njezina transakcijska vrijednost odnosno stvarno plaćena ili plativa cijena za robu koja je predmet postupka carinjenja, ali uz prilagodbu troškova iz članka 38. i 39. istog Zakona. To podrazumijeva da se svi troškovi koji su vezani uz tu robu uključuju u carinsku vrijednost, kao npr. troškovi prijevoza i osiguranja robe ( u poštanskom prometu dakle, u pravilu, troškovi poštarine).

Osnovna isprava kojom se dokazuje transakcijska vrijednost robe je račun.

U slučaju ako poštansku pošiljku ne prati račun, carinski djelatnik će primatelju uputiti poziv za dostavu računa ili druge isprave kojom se dokazuje plaćanje te robe.

Kada je u pitanju kupovina putem ebay-a, kao isprava u postupku carinjenja može se priložiti i račun ebay-a, ali samo uz uvjet da isti sadrži sve osnovne elemente računa (naznaka kupca i prodavatelja, opis robe, plaćena cijena, način plaćanja i dr.). Također, u poštanskom prometu česti su slučajevi da prilikom Internet kupovine nema računa te, s obzirom da je riječ o kupoprodaji između fizičkih osoba, mogu biti priložene različite isprave (to uključuje i računalni ispis online plaćanja i međunarodnu poštansku deklaraciju). U oba slučaja, ukoliko ne postoji sumnja u vjerodostojnost podataka naznačenih na računu i na drugim ispravama koje su priložene (ocjenjujući jesu li odnosne isprave dovoljan dokaz o tome koliko je izvršeno plaćanje), carinska služba će utvrditi carinsku vrijednost temeljem cijene stvarno plaćene ili plative za robu.

Porezna osnovica za obračun posebnog poreza propisana je svakim posebnim Zakonom o posebnom porezu na određenu robu. Tako je npr. za kavu propisana osnovica za obračun kilogram neto težine kave, za luksuzne proizvode to je prodajna vrijednost proizvoda itd.

Poreznu osnovicu za obračun poreza na dodanu vrijednost čini carinska osnovica, dakle carinska vrijednost robe uvećana za carinu i posebne poreze ako roba podliježe naplati posebnih poreza.

Prigovor na utvrđenu carinsku vrijednost

Međutim, ako primatelj pošiljke nije podnio nikakav dokaz o izvršenom plaćanju ili ga carinarnica nije prihvatila, carinski djelatnik će utvrditi carinsku vrijednost temeljem ostalih metoda za utvrđivanje carinske vrijednosti u skladu sa člancima 32. do 37. Carinskog zakona (npr. na temelju transakcijske vrijednosti istovjetne ili slične robe koja je prodana za izvoz u Republiku Hrvatsku i izvezena u isto ili približno isto vrijeme), te izvršiti obračun carinskog duga.

U tom slučaju ako se primatelj poštanske pošiljke ne slaže sa carinskom vrijednošću robe utvrđenom od strane carinske službe ima pravo zahtijevati od nadležne carinarnice dostavu obrazložene odluke o načinu određivanja carinske vrijednosti robe. Tada je primatelj pošiljke, prilikom uručenja pošiljke i naloga za plaćanje, dužan neotvorenu pošiljku vratiti djelatniku pošte, radi njezinog podnošenja na ponovnu carinsku provjeru, zajedno sa svim priloženim ispravama i dokumentima, te dokazima o transakcijskoj vrijednosti robe.

Na pisani zahtjev primatelja pošiljke carinarnica je dužna donijeti obrazloženo rješenje o načinu određivanja carinske vrijednosti robe odnosno pravilno utvrditi carinski dug.

Na rješenje carinarnice primatelj pošiljke ima pravo žalbe. Žalba se podnosi u roku od 15 dana, pri čemu žalba ne odgađa ovrhu rješenja.

.............................................

izvor: http://www.carina.hr/Putnici/Postupak.aspx

Koja je procedura posle pokretanja resoulution centra za prevaranta prodavca koji je uzeo pare preko Paypala, a nije poslao item ?
Vidim da vise nije clan ebay, ali vidim da je posle moje kupovine prevario u zadnjih par dana 10tak ljudi, prodao im nesto sto nema.
Kontam da to ne moze tek tako proci u UK ? Ima li sanse da ja tih 12f opet vidim na svom PP nalogu ?
Jel ste imali ovakva iskustva ?

Nekoliko puta i sve reseno u moju korist.
Imas "Resolve a problem" sa desne strane te stavke koju si kupio.
I onda samo odgovaras na pitanja.

Ok hvala, lepo je znati da je ebay stvarno ozbiljna firma i ne dozvoljava zayebavanje sa drugim clanovima.

Vec sam uradio resolve case. Nego sto je lik nestao sa ebay-a, to me brine, mada oni imaju sve njegove podatke.

Koliko obicno traje ta procedura ?

Ok hvala, lepo je znati da je ebay stvarno ozbiljna firma i ne dozvoljava zayebavanje sa drugim clanovima.

Vec sam uradio resolve case. Nego sto je lik nestao sa ebay-a, to me brine, mada oni imaju sve njegove podatke.

Koliko obicno traje ta procedura ?

Ako jos nije ugasio paypal, nema frke. Mada mislim da i u tom slucaju ima resenja.
Paypal je tipu u USA kojeg sam tuzio, blokirao racun, nije mogao nista da plati.
Nekoliko dana, ne secam se tacno.

Pa na to sam i mislio, blokada racuna, tuzba, ko zna na sta su sve spremni, ali tako i treba i mora.
Nista moram da cekam da jave nesto

Kako se otkaciti placanja ako kupac ne zeli ili ne moze da posalje za Srbiju ?
Neke sitnice sam hteo da uzmem i nece da prodje placanje jer nema shiping zaSrbiju i sad me ebay upozorava ?
Odgovorio sam prodavcima da ne mogu da platim da mi izbrisu tu kupovinu. Jel to dovoljno ?

Kako se otkaciti placanja ako kupac ne zeli ili ne moze da posalje za Srbiju ?
Neke sitnice sam hteo da uzmem i nece da prodje placanje jer nema shiping zaSrbiju i sad me ebay upozorava ?
Odgovorio sam prodavcima da ne mogu da platim da mi izbrisu tu kupovinu. Jel to dovoljno ?

Ako ne zeli, znaci da nije ni zeleo i verovatno pise Shipping to: United States ili nesto slicno
Tvoja je greska sto si to kupovao, a njegova sto nije zabranio kupovinu ostalim kupcima.

Ako pise worldwide, a kasnije se ispostavi da ne mozes da platis jer neki od servisa za naplatu nema Srbiju,
to je vec druga stvar.

U svakom slucaju dogovor sa prodavcem resava stvar, budi ljubazan, mozda se i nadje neko resenje.

Znam da je obostrana greska, kontam da on moze da povuce da ne moram da platim, uglavnom za sva 3 itema sam poslao message prodavcu i cekam neki odgovor.
Pa nece me valjda blokirati jer kupac ne moze da primi moju upaltu, a pisalo je da ima shiping za Srbiju za 1f.
Pa naravno da sam ljubazan, necu da se svadjam, treba mi ebay nalog.

Jedno pitanje. Kupovao sam prosle godine od jednog prodavca iz Kine nesto i bio sam prezadovoljan sada ga ponovo trazim da kupim jos nesto od njega ali ebay kaze da taj korisnik vise ne postoji. Imao je 263 prodaje sa 99% feedbackom. Zanima me koji razlog moze da bude pa da je taj korisnik obrisan, s obzirom da mislim da nije prevarant, jer sam poslovao sa njim? Ne vidim razlog da sam sebi izbrise profil.

Pa ja sam kupio nesto od lika sa 125 feedback-a i misteriozno je nestao. Prevario gomilu ljudi i sad je na ebay da ga juri da nam vrati pare.

Nazad
Vrh Dno