Šta je novo?

NGP - Next Generation Portable (PSP2)

Znaci vama su ista stvar thumbstickovi i tasteri na ekranu i pravi thumbstickovi i pravi tasteri. Isti osecaj kod igranja, cim poredite? Ako vecina ne vidi razliku izmedju te dve kombinacije, onda stvarno ne znam sta da kazem...

Da li je moguce da ceo internet poredi iPhone, iPad, 3DS i PSP2, kao da je sve isto?

Ja ih ne poredim u smislu grafike, ja poredim iz ugla sta bi ja pre igrao 's nogu', i tu mi se vise uklapaju igre sa telefona preko akcelerometra/ziroskopa, koje mozes igrati jednom rukom (i to ne znaci da su jednostavne ili nezanimljive, vec da je iskustvo igranja lakse i vise prilagodjenjo takvom uredjaju).. nego PSP koji moras sa dve ruke, koji je specificno napravljen samo za igranje, a telefon ti je uvek u dzepu.. Mislim da nema potrebe da ponavljam da je ovo samo moje misljenje i da ne ubedjujem nikog sta da kupi 🙂

Pa dobro, isto moze da se kaze i za klasicne konzole, nemam vremena ni da zivim, bolje mi je da pogledam nesto 15 minuta na tv-u nego da igram igre i gubim vreme. Neko tako razmislja, ali ne mozemo njega da uzmemo kao merodavnog. Mislim, sve moze da se gleda iz raznih uglova.

Ja nikad nisam imao naviku da bilo sta radim napolju, kad setam - setam, kad cekam u redu - cekam u redu, ne igram nikakve igre. Moze i tako, ali onda ni o cemu ne bismo pricali.

Ako ocenjujemo PSP 2 kao uredjaj za igranje igara, on je nikad bolji, e sad koliko je tebi ili meni do igara on-the-go je druga stvar. Svako ima drugacije navike, a moze i da ih promeni, pritom.

Moze i da ne igra nikad, ali voli da ima tu stvar da povremeno nesto odigra kod kuce i na putovanjima.

Malo potenciras svoje vidjenje, kao da se pojavi neka revolucionarna zimska jakna, a tvoj prvi komentar bude: "Pa ja i ne izlazim iz kuce zimi, kome ovo treba"

Poslednja izmena:
U pravu si, mozda preterujem malo... 😉 Samo mi je i taj ugao bio zanimljiv za diskutovanje.. ali to smo ustanovili, od sad samo pricamo o specifikacijama i sigricama.. 🙂

meni ovo treba definitivno... da mi nije psp-a poludeo bih u metrou za vreme studentskih dana 🙂 a da ne pricam o pauzama u ucenju 🙂

jedino sto me brine je trajanje baterije... kazu u praksi isto kao psp a ja sam ocekivao nesto duze vreme... a drugo, to isto kao psp je poprilicno nedefinisano... nadam se da ce moci da izdrzi bar 3/4 prekookeanskog leta 🙂

Borise, jasno je da necesh nositi PSP svuda sa sobom, tu on nema shta da trazi pored mobilnog. Ali recimo kada znash unapred da cesh negde sedeti dugo na jednom mestu, mobilni se ne moze porediti sa PSPom i zato PSP i postoji. Zato je to naravno individualno, nekome PSP treba svaki dan, nekom jednom mesechno, a nekom mozda jednom godishnje kada putuje negde. Zato je tu samo pitanje da li se to tebi isplati, da li to tebi treba. Meni isto ne treba, ali cu ga uzeti klincu pa cu i ja usput da odigram nesto, na PSPu sam preshao sve najbolje igre, otprilike kao i na PS3, i vecina tih igara nema veze sa onima na PS3..

Handheld gaming uredjaj i mobilni telefon su nebo i zemlja. To sto se poslednjih godina pojavio i neki gaming "za poneti" na mobilnim nema veze sa evolucijom handheld koncepta koji traje jos od Gameboy-a. Ovaj novi PSP kao i Nintendo 3DS su apsolutno jasno definisani uredjaji sa vec postojecim milionskim trzistem. Cak su i ta dva uredjaja (kao i PSP i DS pre njih) prilicno usmereni ka razlicitim publikama, i njih je vrlo cesto besmisleno porediti...

To da su telefoni postali dovoljno jaki i da se neko gejming trziste i tu otvorilo je takodje cinjenica. Jedan deo te casual publike ce se sigurno i sa time zadovoljiti. Bas kao sto ce neko sigurno i reci - sta ce mi foto aparat, imam kamericu na telefonu. To svakako ne znaci da pravi foto aparati vise nemaju svoju publiku...

PSP2 ulazi na vec postojece, svoje trziste. Na kraju krajeva, Sony je cak na svom ultimativnom handheld gejming uredjaju omogucio i te casual igre sa mobilnih (omogucivsi i androud igre). PSP2 je i to, ali i mnogo vise od toga..

Poslednja izmena:
Kakva grehota da ovo ima SIM karticu, a nema mogućnost telefoniranja. Ne mogu sebi da opravdam kupovinu ovako nečeg, a rado bih ga kupio kao sledeći mobilni telefon, makar samo pozive i SMS da ima, ne bi mi ni smetale dimenzije, niti što bih izgledao kao šaban dok razgovaram na tom čudu.

Vrlo malo se igram zadnjih godina, ali provodim dnevno po dva sata u javnom prevozu, vreme koje trenutno prilično neuspešno ubijam radiom i muzikom, na žalost utvrdio sam da je okolna buka prevelika za iole prijatnu konzumaciju audio knjiga i filmova, čitanje na maleckom ekranu uz truckanje je mučenje, tako da se igre nameću kao najbolje rešenje. Na žalost, igranje na mobilnim telefonima je prilično jadno, nema ništa bez hardverskih dugmića.

Sudeci po ovome:
Kaz Hirai mentioned additional details about the NGP, Sony plans to release multiple versions of the hardware, including Wi-Fi only and 3G + Wi-Fi models. The company is currently negotiating with carriers in various territories on rate plans and fees. With regards to phone features, he said it doesn't make sense to use NGP as a phone due to its shape, it would require a headset.
moze se ocekivati slicno resenje kao sa galaxy tab-om. Al moras da shvatis i sony- njima se u stvari ne zuri sa tom mogucnoscu. Prvo, time ugrozavaju prodaju svog novog mob-a a jos gore, svi bi reagovali na psp2 kao na krosplatformu mobilnog i konzole a ne kao na punokrvnu konzolu sto bi samo donelo negativne reakcije (tipa-ahaha koji ce ***** da ovim razgovara, ko ce da drzi ciglu pored glave i sl, kao sa tabom sto je bilo).

Poslednja izmena:
Ako bude vise, dzaba su krecili. PSP go im je to najbolje objasnio.

Suludo bi bilo da ga cene vise od 300e. Mislim da bi vise od 300 e za psp2 dali samo hardcore youtube unboxeri.
Naravno da se mobilni telefoni ne mogu porediti sa ngp-om. Sve dok nema tastera, nema price o nekom pravom igranju. Gaming na mobilnim je vestacka stvar, totalno je neprirodno mlatarati prstima preko ekrana igrajuci neke pucacine.A akcelerometar i gyroskop za takve igre su jos smesnija stvar. Sve komplikovanije od cuttherope nije za touchscreen.

A grafika je inace uvek na prvom mestu, pogotovo za prenosne uredjaje? 🙂 Jeste malo nenormalan ovaj forum.. 🙂 Vec 4 strane o NGP, koga niko nema i nije se ni pojavio, a koliko znam ni nema tema za neki Nintendov prenosni uredjaj 🙂 Jer to su igracke, a PSP i NGP su HC alatke za poslovnu produktivnost :d

Postoji iskrivljena marketing slika da DS i sada 3DS namenjeni "casual" publici i imaju samo casual igre.

Remote play nije omogucen za sve igre... zasada. Barem ne na oficijelnim firmwareovima 😀

neko je cini mi se bio pitao dal ce imati tvout:

Seeing as the NGP is 'as powerful' as the PS3, it would be nice to have a video output feature but NEWP. A Sony rep has reportedly revealed that the NGP in its current form will not support the video output. So its the small screen or nothing!

Thanks Asang

:-/

uf meni je ovo najbolja vest iz gaminga. u poslednjih 5 godina sam jako malo imao vremena za 'pravo' desktop igranje i PSP mi je jedan od omiljenih gedzeta. ne znam, nekako mi je lakse da u toku dana nadjem makar i samo 10ak minuta, pola sata free i odigram nesto, cisto da se razonodim i odrzavam tu igracku crtu, bilo da sam napolju, u kolima, na poslu, itd.
par rundi u SFalpha3 ili nekom SF na emulatoru, poneki krug u GT, malo grajndovanja u Crisis Core, i osecam se bolje.
naravno, "opravdano" dati 300e (nadam se ne i vise) za tako nesto je tesko, tj. nemoguce, ali odrasli smo ljudi, ako cura/zena razume, puna kapa 🙂

Ako razume, sve je na svom mestu, ali fora je da uzmes i kad ne razume 😀

Psp2 nece imati integrisan telefon zato sto kad je Sony napravio joint venture sa Ericssonom stvarajuci Sony Ericsson dogovorili su se da ni Sony ni Ericsson nece praviti telefone van Sony Ericsson brenda.Porediti mobilne telefone sa handheld konzolama je nemoguce.Kao prvo handheld platforme kao sto su psp i ds su mnogo efikasnije od mobilnih telefona tj. one sa mnogo slabijim hardverom imaju mnogo kvalitetnije igrice po pitanju grafike.Procesori i kolicine interne memorije i ostala tehnologija koji se nalaze u ds-u i psp-u nalazili su se u highend telefonima 2005. i 2006, a po kvalitetu ih tek sad polako sustizu highend telefoni 2010. i 2011. godine.Kao drugo touchscreen nikada nece sam moci da se takmici sa fizickim dugmicima a pogotovo sa kombinacijom fizickig dugmica touchscreena koja se nalazi u 3ds-u i ngp-u.Najblize im dolazi takozvani playstation phone koga pokrece android i koji osim touchscreen ekrana ima i slide out playtation kontrole slicne kao psp go ali sa razlikom sto umesto jednog fizickog analognog sticka stavljena su dva okrugla opticka trackpada.

Pa i da ima telefon to ne bi imalo nikakvog smisla isto kao onaj neki Samsung tablet sa 7" ekranom :d Nije poenta u tome da neki uredjaj ima sve opcije koje na svetu postoje, to samo kinezi moraju da rade da bi privukli "obaveshtene" kupce 🙂

Poslednja izmena:
istina za telefoniranje, to uopste ne treba da bude u prvom planu.
s druge strane 3G je odlicno resenje, pa cak i za nase uslove gde bi imali one orion/telenor kartice da ubodemo u PSP.
kako je, pretpostavljam, ponovo japan najvaznije trziste za proboj novog PSPa, njima je potpuno neophodno povezivanje na 3G mrezu jer im je wifi infrastruktura nepostojeca...

Za 3G su ochigledno mislili na ove zaostale zemlje van Japana :d

The boss of Sony Worldwide Studios has told Edge Magazine that porting PS3 games to the NGP is 'simple and quick'. The boss added that the whole purpose of the NGP development environment was to make it 'as easy as possible'.

jel to hoce da kaze da je NGP development = ps3 porting 😀

Ne nego oce da kaze da programeri nemoraju da se pate sa ucenjem rada na novoj ahitekturi [ps2,ps3,psp], vec mogu da iskoriste znanje steceno od ranije na ostalim mobilnim uredjajima.

Sony je objavio da ce igre za NGP biti izdavane na memorijskim karticama. Bice verzije od 2GB i 4GB, s tim da ce 10% kapaciteta biti slobodno za Save-ove, Patch-ove...

Ja ne znam kada ce ljudi ukapirati da samo zato sto neki uredjaj ima SIM karticu to ne znaci da on mora sluziti i kao komunikator. Nije poenta nabacati milijardu razlicitih funkcija u uredjaj od kojih nijedna ne radi kako treba, vec izabrati nekoliko njih i usavrsiti ih i ispolirati do besvesti.

Sent from my X10 Mini Pro

Nazad
Vrh Dno