Šta je novo?

Monitor Audio RX2 i NAD C 355 BEE

• Začetnik teme Začetnik teme Ljanmi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ne mozes da uzmes da odneses kuci da probas i vidis kako se to cuje kod tebe i da vratis ako ti se ne svidja, pogotovo ne mozes polovne komponente. Cujes, svidja ti se ili ne i nosis kuci ili ne nosis, nema tu neke filozofije...

Sta, prodao si vec RX2? Ne hvalis se... U pravu si da u takvom prostoru ne mogu da disu. I ovi Gvladini traze jos prostora, ali sta je tu je, jedno su zelje, drugo mogucnosti.
Pilot nije moj, niti sam ga ja prvi pomenuo kao neko poredjenje. Rekao sam samo sta bih izabrao izmedju ta dva.
Konstatacija da je RX2 obozavan u svetu, da im na sajtu pise ovo ili ono (sto je uzgred cist makreting za slepe kupce), i sl.... sta s tim? I onaj klinac u pokusaju Justin Bieber i raznorazne Lady Gage su poznate po ovom sumornom propalom svetu, pa jel to znaci da su objektivno neki muzicari? A isto imaju na milione tutubana koji ih verno slusaju, postuju i brane. Onda dodje neki pravi muzicar i kaze sta s ovim sundom? Mase su slepe i pod raznim manipulacijama, ne samo u hi-fiju, vec u svim oblastima zivota. Takvi i treba da budu u danasnje vreme, iskontrolisani i sa ispranim mozgom.

Nemojte pogresno da me shvatite, ne pokusavam da ocrnim RX2, vec da ukazem da previse usko i slepo gledate na trendove koji vam se namecu i kao jedini logicni izbor. Ja protiv tog zvucnika nemam nista. Znam samo da za te pare (540e) ne bih kupio njega. Za neke manje pare (znaci polovan ili nov na crno) mozda bih ga i preporucio nekome ko treba da sastavi neki sistemcic ispod 1000e a zapeo bas u tom pravcu, i ima uslove za njega.

Trziste novih stvari u svakoj klasi pojedinacno je toliko jadno i pusto, da mi nije ni cudno sto se taj zvucnik izdvojio. Ionako je brojcani odnos u zastupljenosti na trzistu novo VS polovno recimo 1:30 u korist polovnog (jer novi zvucnici izlaze u malom broju i ne svake godine od strane svakog brenda). Nemojte mi reci da s tom proporcijom sve novo predstavlja logican izbor, pored mora onog sto je malo ili vise starije i kome je ubijena ona najgora lopovska cena koju svaki ima u startu.

Imam muziku koju slusam i nosim je sa sobom kada idem da slusam neki setup ali mislim da drasticnu razliku necu da cujem ni na jednom sistemu, mozda suptilnu ali drasticnu(osetnu) razliku ne verujem...

Ma hoces... videces i sam kad dodje taj trenutak. Samo manje veruj u ono sto procitas i slusaj sto raznovrsnije sisteme i razlike ce same isplivati jasne kao dan.

Na zalost (ili srecu) HiFi tehnika nije univerzalana i ne slaze se sve sa svime. Mozes isabrati jeftinije komponetne koje se slazu i to ce zvucati mnogo bolje nego skuplje koje se ne slazu. RX2 su sasvim solidni zvucnici koji odlicno zvuce za svoje pare. Uskoro (da cuknem vo drvo) prostor nece biti problem pa zovem CIvija da sa Nikkom svrate da uporedimo sisteme (uz pivo i dobru atmosferu jer Nikk sam zna da bez obzira na forum prepucavanje u realnom zivotu nema neprijatnosti).

Poslednja izmena:
Imam muziku koju slusam i nosim je sa sobom kada idem da slusam neki setup ali mislim da drasticnu razliku necu da cujem ni na jednom sistemu, mozda suptilnu ali drasticnu(osetnu) razliku ne verujem...

Oces cuces i to kakvu razliku! Dobro je da si se otarasio toga. Cim tebi altec ima bolji bas, pisi propalo. Ja sam isto arcio iskljucivo racunarske zvucnike, pa skupio 600E misleci da kupim neki all in one 5.1 sony, lg, sta vec, pa mi u prodavnici prodavac rece: vidim da si normalan lik, nemoj da si lud da bacas pare 🙂, te krenuh u potragu za necim ozbiljnijim. U medjuvremenu, intezivno slusah dynaudio air i odlepih. Mozda je i bolje sto sam laicki usao u svet hifi-ja, tacno sam znao kakav zuk hocu, te sam bio potpuno operisan od prodavanje magle i specifikacija. Razmazih guzicu u startu, merilo su mi bili dynaudio air serija (3500$ po kutiji). Ja sam tu cuo "ono". I krenuh put playera, 4audia, Koratoa, itd. Naoruzan sa 1200E za kutije misleci nema greske. Nepogresivo sam se hvatao za sve sto je skuplje od 4k eura 🙂. Izgleda da je stvar kriterijuma vrlo subjektivna kategorija. Ja sam popizdeo kakva se smeca valjaju i to za kakve novce. Pa bose 301 V je 550E + stalci 150-200E. I da odes na net, ko ih poseduje, branice ih maximalno kako je to opravdana investicija. Aj da nisam cuo rodjenim usima pa i da poverujem. Posto shvatih da ni hifi nije operisan od "svaki ciga svoga konja hvali", a da se sa 1200E necu usreciti novim kutijama, krenuh putem slusanja polovnih varijanti. Odma je sve bilo drugacije. Prvi neki jbl matori koji sam slusao je iz moje glave momentalno izbio i zadnju 4audio, player, korato varijantu. To je jednostavno bilo to. I dok sam ja kalkulisao, prodade se sutradan. Onda sam naleteo na Civija i Pilot, koje uzeh kao rear zbog gabarita i sub-a. Trazih intezivno front i pojacalo i dalje, i slusah gomile varijanti. Kad je konacno legao sony ES, i kad ga cuh na pilotu, kakav crni rear! Odma front ko vrata. Sto je najcrnje, sad mi je 5.1 koncepcija obesmislena. Kunem se, kad prebacim na 5.1 samo se shebe zvuk i cak je i uzi soundstage. Dok sam imao racunarske zvucnike, bio sam spreman da se raspravljam do smrti kako nista ne moze da bude sire od 5.1. Sad vidim da sam bio vuna, koja je dzabe downloadovala gigabajte i gigabajte dts muzike. Kad se potrefe kvalitetne komponente koje se lepo slazu, ne moze da izostane wow efekat, jednostavno ne moze...

Poslednja izmena:
El sam ti lepo rekao da ces pilote da stavis na front i toko vrata i da ces da zaboravis 5.1 7.1 i ostala cuda muda, e sad ti piloti su vrh al veruj mi da zvuce jos bolje sa drugim satelitima , uzmi neke monitorske kutije koje nisu bas jake u basu i ostavi taj sub posto je to jedan od najboljih subova za muziku koji sam ja cuo u zivotu a cuo sam ih jedno 50ak komada

Pa ako stereo zvuk preko PL II teras preko 5.1 naravno da ne zvuci kao na stereo sistemu ali ako 5.1 zvuk pustis na 5.1 sistemu sasvim je druga prica. 5.1 nema samo pozorinicu vec 3D zvuk oko tebe. Zavisi ste volis ali ne mozes reci da nesto ne valja ako ne umes da pustis kako treba.

El sam ti lepo rekao da ces pilote da stavis na front i toko vrata i da ces da zaboravis 5.1 7.1 i ostala cuda muda, e sad ti piloti su vrh al veruj mi da zvuce jos bolje sa drugim satelitima , uzmi neke monitorske kutije koje nisu bas jake u basu i ostavi taj sub posto je to jedan od najboljih subova za muziku koji sam ja cuo u zivotu a cuo sam ih jedno 50ak komada

Forumas, koji je govorio sve suprotno od onoga u sta sam ja bio do koske ubedjen, a bio 100% je Civi 🙂. Ja ne vidim kako moze bolje, ali ako ti tako kazes, ne sumnjam! Ovo svira tako, da su cak neki moji drugari, operisani od hifi-ja: "altec zakon, svi hifijevci su budale koje bacaju novac, sve je to isto, itd." poceli da me smaraju da im iskopam negde takav sistem. Ako bi to moglo jos bolje, extra...

Pa ako stereo zvuk preko PL II teras preko 5.1 naravno da ne zvuci kao na stereo sistemu ali ako 5.1 zvuk pustis na 5.1 sistemu sasvim je druga prica. 5.1 nema samo pozorinicu vec 3D zvuk oko tebe. Zavisi ste volis ali ne mozes reci da nesto ne valja ako ne umes da pustis kako treba.

Znam tacno o cemu govoris. Obican stereo samo da prebacim u 5.1, katastrofa. Onda uzmem flac Queen stereo i oficijano dts izdanje, ne nesto custom mixano, vec oficijano. I ti ladno imas precizniji 3D soundstage u stereu nego u 5.1 u koji sam se kleo. Kako je to moguce, meni nije jasno. Neverovatno je siroko u stereu iz samo 2 zvucnika. Kad prebacim u 5.1 sve postane smuljano, nisu ti reverbi tako lepo postavljeni, siroko jeste, ali nije to to. Ne znam kako da objasnim... Kad bih laiku totalnom pustio stereo ili 5.1 on bi mislio da je stereo 5.1. To ranije na racunarskim zvucnicima je bilo apsolutno nezamislivo. Cak sam ponovo povezao staru varijantu, ma kakvi, mozda sam dzabe provlacio kablove. Mozda jedino za fimove i igre, a to tek testiram...

Poslednja izmena:
Opa novi momenti! 🙂 Ovo ja zovem krajnje iskrenim misljenjem i iskustvom. Za kriterijume se slazem, nisu svima isti i tu se onda javi problem.
Stereo i surround, stara prica sto se tice soundstage-a... ne vredi ulaziti opet u nepotrebne diskusije.

PC zvucnike i HiFi ne treba mesati jer su razliciti svetovi u pitanju. Koji to 5.1 imas, koji stereo i sa kojim podesavanjima? Bez rasprave, cisto pitam jer me interesuje.

Nazad
Vrh Dno