Šta je novo?

BenQ G2420HD

Pun sam nekog blurrovanja i ghostinga ili cega vec ne znam... kako ga umanjiti???

Moze preporuka za neki kvalitetni DVI kabl ???
I nadam se da ce pomoci oko blurovanja...

Poslednja izmena:
Nedavno sam kupio ovaj monitor i skroz mi je OK za te pare. Imam jedno pitanje: povezao sam ga preko vga kabla, slika mi deluje odlicna ,ali posle dugog citanja oci mi se umore. Da li mi vredi da uzimam dvi kabl ili ne ,jer meni i sad slika deluje savrseno ostro. Cleartype text mi je ukljucen.

Hvala

pre ce da bidne od tn panela

Kupih pre 10-ak dana G2420HDBL pa ako nekoga zanimaju impresije, moze pitati :d

Neka mi neko objasni zasto na t240 imam vise ghostinga od 2420hd na Pes-u? Imam oba monitora i ovo me uzasno nervira, probacu nesto na t240 da sredim al ovako na default sto se tice tog ghostinga, mnogo vise ga ima na t240. Slika je bolja na samsungu, i naravno po meni bolja srazmera stranica :), panel je samsung takodje...

Nedavno sam kupio ovaj monitor i skroz mi je OK za te pare. Imam jedno pitanje: povezao sam ga preko vga kabla, slika mi deluje odlicna ,ali posle dugog citanja oci mi se umore. Da li mi vredi da uzimam dvi kabl ili ne ,jer meni i sad slika deluje savrseno ostro. Cleartype text mi je ukljucen.

Hvala

Smanji brajtnes na 30% ili na 0%

Smanji brajtnes na 30% ili na 0%

Naravn oako je do intenziteta svetlosti, upali neku lampu, jer kontrast 40000:1 utice i te kako na oci. Mislim da nema veze sa DVI, sa kojim bi slika jako cistija. Svaka preporuka. D-sub je prevazidjena stvar definitivno.

40000:1 ajde me nasmej jos malo

Svakom koga bole oci od bljestanja monitora toplo preporucujem da kalibrise monitor (koji god bio)

(mada bih kalibraciju preporucio generalno svima :) )

Ima li uopste vajde od kalibrisanja TN panela, tj. kolika razlika moze da bude, iskustva?

Ima li uopste vajde od kalibrisanja TN panela, tj. kolika razlika moze da bude, iskustva?

Naravno da ima. Iskustva su subjektivna tako da...kolika razlika moze da bude niko ne moze oceniti.
Jedino tvrdim da fabrichka podeshavanja ne mogu biti dobra, za bilo kog korisnika.
Trenutno kod mene je svetlost 25, contrast 55, oshtrina 3, boje 94,95,95 standard
Koristim za svakodnevnu upotrebu, dok surfujem i sedim ispred monitora, da ne ubija ochi. Veza je DVI tako da nema potrebe za chachkanjem pixel clocka, phase.
Namestio sam i mod za film i samo jednim tasterom promenim a podeshavanja su sa vishe svetla, kontrasta...

Stavio sam Win7, zvanichno, i velika je razlika u odnosu na XP kod velichine fontova i kompletnog vizuelnog dozivljaja na 1920x1080 rezoluciji. Win7 ce ostati iako sam ga probao dok je bio u beta fazi i vratio se na XP.

Poslednja izmena:
Zavisi od monitora, al' uglavnom ima, a cesto je razlika veoma znacajna, al' da bi se izvukli najbolji rezultati treba da se kalibrise nekim hardverom predvidjenim za to.
Recimo moj stari monitor LG L1919s ima ocajnu sliku sa fabrickim podesavanjima, a kalibracijom sa Spyder2Pro dobija se odlican prikaz boja, bas sam se bio prijatno iznenadio.
Posto imam kalibrator, kalibrisao sam monitore svim drugarima, fotografima uglavnom, i uvek je razlika bila vredna kalibracije.

Koji SW preporucujete za kalibraciju? I da li mozeda se poboljsa crna time? Iskustva?

Edit: dupla poruka

Ja mislim da nema leba od softverske kalibracije samo. Ima ovde na forumu ljudi koji vrse usluzno kalibrisanje monitora za 10e, to je daleko daleko bolja stvar.

Ok, da li je SW ili HW kalibracija, nebitno. Samo se pitam da li bi imalo smisla raditi to na ovom monitoru? Imam HDBL, tj led varijantu. Ako se isplati, uvek sam raspolozen za upgrade.

Pa prikaz boja bi sigurno bio verniji, al' pitanje je da l' bi ti bio zadovoljan time u toj meri da opravda troskove, jer to niko ne moze da ti garantuje dok ne uradi :)

Pa sta ti je smesno? To je dinamicki a ne staticki parametar kontrasta. Pogledaj specifikacije monitora pa se smej onda..
hajde mi definisi taj "dinamicki" kontrast molim te , a za specifikacije cu reci sam HAHA i na "tarabi " pise... papri trpi svasta:wave:

El ti uopste znas sta je "kontrast" kad vec delis savete , samo nemoj da mi lepis linkove sa wikija to zna i moj komsija od 10godina...jedini ko ide u off si ti, bole ga oci od velikog dinamickog kontrasta, daj molim te... a itekako ima proizvodjaca koji ne lupaju cifre i nekakav imaginarni "dinamicki" kontrast, posto je to fizicka velicina koja je merljiva :wave:

Poslednja izmena:
Ok profesore, u pravu si. :)

Proizvodjaci se ne razumeju u parametre, a jedan lik iz Srbije zna hvala bogu. Sam si sebi odgovorio na pitanje.

Nazad
Vrh Dno