Šta je novo?

PlaySeat Evo replika

Switch

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2008
Poena
350
Pošto bi carina i svi putni troškovi za playseat-ova sedište izašlo nekih 400e, odustali smo od kupovine i odlučili da pravimo repliku njihovog EVO sedišta.
Zadatak je bio da se napravi nešto ovako:
1.jpg

Sve je naravno počelo sa vađanjem proporcija i dimenzija prema fotografijama sa zvaničnog sajta. Zatim smo se upustili u nabavku potrebnih delova. Prva stvar na spisku je, naravno, bilo sedište, jer je cela dalja konstrukcija zavisila od oblika i veličine sedišta. Započelo je potraga po raznoraznim otpadima na putu za Veternik. Iako sam imao zamisao da pronađem neko sportsko sedište ( i to po mogućstvu belo :) ), posle dva otpada ne da sam odustao od te zamisli, nego se postavilo pitanje da li ćemo uopšte pronaći neko normalno "solo" sedište. Epilog prve etape " Pronalaženje sedišta" bio je kao u nekoj diskaveri emisiji (rešenje kada naizgled rešenja nema)- na poslednjem otpadu u nizu smo pronašli pristojno sedište koje se nije prodavalo u paru. Cena sedišta: 2.500 RSD.

Nismo mogli da pronađemo zaobljena željeza kakva su na originalnom Evo, ali smo zato pronašli dva profila kutijastih željeza, jedan malo manje dijagonale, taman da ulazi u veće željezo. Pošto "prečnici" nisu idealni, ipak je bilo malo lufta izmedju i to se moralo nekako rešiti kako se ne bi gubilo na stabilnosti cele konstrukcije jer se na tri mesta javljaju spojevi pomoću kojih se može podešavati visina volana, udaljenost papučica i udaljenost menjača od sedišta. Cena cevi: 3.339 RSD (iako nije sve iskorišćeno).

Treći problem u nabavci bio je pronalaženje zavrtanja pomoću kojih bih se pričvrstili pomenuti spojevi. To smo na kraju kupili kao delove za kancelarijske stolice.
Čevrtrti i možda i najveći problem bio je pronalaženja metalnih ploča. Na stovarištu cevi i ostale gvožđurije se prodaju samo ploče 2x2 m, što je ipak previše za jedno ovakvo delo. Potraga na pijaci se završila neuspešno, i onda je jedan tatin prijatelj nekako pronašao manju čeličnu ploču. Sprejevi i prajmeri za farbanje su kupljeni pre par dana, kada je cela konstrukcija već bila napravljena.
Svi potrebni delovi su bili nabavljeni i izgradnja je mogla da počne. Na početku radova iskrojene su i izvarene cevi za podnožje sedišta i noseći deo cele konstrukcije.

Onda je smo odluči da se zbog prenosivosti odvoji konstrukcija podnožja sedišta od ostatka, odnosno da se ta dva dela ne spajaju varom već da budu "pod šraf".

Pipljiviji radovi bili su oko postolja za menjač. Za to su iskorišćeni raznorazni delovi (nije upotrebljena ona čelična ploča).
Onda su iskrojeni i ukrasni elementi za spojeve koji su i perforinani i sve ostalo od čelične ploče. Noseća ploča za papučice je iskrojena tačno po obliku g27 papučica, kao i za volan po obliku volana g27.

Kada su iskrojene sve cevi i ploče, počelo je varenje. Prvo su izvareni delovi oko sedista i volana, dok su delovi za papučice izvareni na samom kraju (danas pred farbanje), kako bi se lakše moglo manipulisati sa tim delom konstrukcije. Izvareni su svi delovi i matice na navojke. Posle finog šmirglanja nanet prajmer za metal i sivu boju, a danas prepodne je sve ofarbano metalik sivom bojom. Uže cevi su obavijene izolacionom gumom koja se inače koristi za kablove kako bi se povećao prečnik i smanjio prostor između užih i širi.

Poslednja izmena:
Jako lepo.. sad mozes da ugasis Skid Recovery :d ;) Jel moze da se pomera sediste napred nazad i koliko je izaslo na kraju?

Moze da se pomera napred-nazad, moze i naslon da se spusta, a moze i onaj deo za ledja da se uvlaci-izvlaci (ako znas na sta mislim). Sediste je iz nekog forda. Izaslo je negde oko 8000 din.

Poslednja izmena:
Primamljivo, moram priznati. Ali mnogo je ovo cimanja za mene i nisam baš vičan radovima kakve jedan ovakav proizvod zahteva. Čekam nekoga da unajmi majstora da mu napravi ovako nešto da vidim koliko izađe u tom slučaju.

Koliko je vremena potroseno na sve ovo? Takodje, da li mozes da izbacis velicine svih delova za ostale koji bi sastavljali...

Extra, i ja planiram nesto slicno, samo mi nije jasna jedna stvar na ovom setu....
Zar ti ne smeta ovaj drzac za volan dok stiskas pedale?
Po nekom mom planu, taj nosac ce ici iza pedala (jeste duza cevka, ali nece smetati....)

Svaka cast... :bottle::bottle:
Vrhunski odradjeno.

Samo mi se cini da je nekako daleko sediste od papucica?

Extra, i ja planiram nesto slicno, samo mi nije jasna jedna stvar na ovom setu....
Po nekom mom planu, taj nosac ce ici iza pedala (jeste duza cevka, ali nece smetati....)

Duza cev ce se uvijati, volan ce bezati levo-desno. I sa ovim resenjem izmedju nogu dolazi do toga ali u znatno manjoj meri.

Evo npr. gorepomenuti Playseat samo je drugi model - WRC:

http://www.youtube.com/watch?v=6_vfowqpXXs

Ako uspes da gledas u volan i njegovo postolje :D videces to bezanje i uvijanje iako je cev na kojoj postolje jako kratka.
BTW Ja sam morao jedno 3x da pogledam video da uopste primetim volan. :angel:

Nemogu da verujem da drajver nije našao neku manu (mora da još nije video post):smash::smash::smash:

Nemogu da verujem da drajver nije našao neku manu (mora da još nije video post):smash::smash::smash:

Ne moze da se pegla ves na ovom kokpitu? :d :d :D

Realno, jedina mana je tezina i nemobilnost. Ko moze sebi da priusti da mu sediste stoji stalno postavljeno ispred TV-a, nema mane.

Cak i ta srednja sipka je predimenzionisana tako da mislim da tu nece biti pomeranja. Jedino sto ima ovo podesavanje duzine i ugla. Bojim se da ce se tu razglaviti ali to se da lako zavariti na neki fiksnu poziciju.

Poslednja izmena:
vampirbg je napisao(la):
Koliko je vremena potroseno na sve ovo? Takodje, da li mozes da izbacis velicine svih delova za ostale koji bi sastavljali...
Od dana kada je kupljeno sediste, do juce kada je montirano u sobu proslo je tacno 3 nedelje. Ako se izuzme sva nabavka, sama izrada je trajala 2 nedelje.
Ja sam sa slike evo-a vadio samo uglove (onog drzaca za volan i za papucice), a ostalo smo radili odokativno i svaki cas smo montirali volan i papucice i probavali, da li je visoko/nisko, blizu/daleko... Mogu sve izmeriti pa ti poslati, ako ti stvarno trebaju dimenzije.
pilac je napisao(la):
Prvo smo namestili drzac za papucice na sredinu, kao sto je kod playseata (ili bar samo tako izgleda). I onda kad sam seo za volan i ispruzio noge, shvatio sam mi ta srednja stangla dosta smeta kod kocenja. Jedino i najbolje resenje bilo je da se taj drzac pomeri nekih 5-10 cm u desno, a to se vidi i na ovoj slici http://img59.imageshack.us/i/img0045tof.jpg/ . Ovako uradjeno, ta srednja cev uopste ne smeta, ni za kocnicu ni za kvacilo. I kao sto je soko rekao, ta dugacka cev je veoma nestabilna i to mi je odmah rekao i BaneR koji je tako napravio. Kaze da njemu ne smeta blago klimanje, ali driver ima zamerke na to. :)
Godzilla je napisao(la):
Samo mi se cini da je nekako daleko sediste od papucica?
Ne znam zasto tako deluje, ali nije uopste daleko.
soko je napisao(la):
Cak i ta srednja sipka je predimenzionisana tako da mislim da tu nece biti pomeranja. Jedino sto ima ovo podesavanje duzine i ugla. Bojim se da ce se tu razglaviti ali to se da lako zavariti na neki fiksnu poziciju.
Unutrasnja cev je prevucena gumom, tako da je veoma malo lufta ostalo izmedju. Nisu izbusene rupe na toj unutrasnjoj cevi, jer odlicno drzi i ovako. Ako bude nekih problema, prvo cemo probusiti rupe, a ako posle bude problema onda cemo zavariti.

Poslednja izmena:
Volan je g27, posto kad sam posao u kupovinu volana g25 je vec bio izbacen iz proizvodnje, a za jednu odlicnu ponudu za polovni sam zakasnio za bukvalno pola sata. g27 je ubedljivo najskuplja stvar u celoj stvari, bio je sve sa popustom i specijalnom cenom 370e.

Poslednja izmena:
Svaka cast, odlicno odradjeno...neka te sluzi do GT-a 10 :D

Znaci da nesto ovako se klima?Bez obzira na velicinu kutija?

280220093151.jpg

Odlicno odradjeno, jedino sto mi bode oci su kablovi. Malo da se sakriju ima da bude kao bombona.

S obzirom da je ochigledno nemoguce da ti rigovi budu dovoljno chvrsti (meni ni moj sto nije dovoljno chvrst shto je masivniji 5x od ovoga), odavno sam odustao od te kombinacije, tako da nema smisla ni komentarisati ovo...

Jedino shto ima smisla raditi je cockpit u koji se ulazi, tako da je to cvhrsto i nema gde da klima, i to mi je u planu, ali kad kupim kutju :d\

A ovo sto se tice daske za peglanje, ja kad sam je koristio, neki nisu ni SAT poceli da gledaju :d:d

odlicno uradjeno samo ste mogli uzeti "trkackiji" seat od toga za iste pare (od nekog CRXa recimo ili slicno)

Jel možeš da kočiš i levom i desnom nogom bez smetnji?

Što bi kočio levom nogom?

Što bi kočio levom nogom?

Sto ne bi? :) Nemaju svi volani 3 pedale pa nema potrebe da ti bleji leva noga.. u dosta trkackih serija gde nema kvacila vozaci koce levom nogom.. A ionako kvacilo ni u jednoj igri jos ne radi kao pravo kvacilo, pa je i pitanje da li ima potrebe cimati se i koristiti ga i kad imas volan sa 3 pedale.. vecina automobila u igri ga ni nema..

Poslednja izmena:
Ja prvi imam volan koji ima 2 pedale, i za to mi je normalno da se koči levom nogom, ali u slučaju G27 koji je upotrebljen za ovu repliku nema smisla.

Vrh Dno