Šta je novo?

Apple’s Next Macintosh OS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
jako lep tekst Jean-Louis Gassée: covek je na tri strane teksta lepo sumirao trenutno stanje ITa i dao svoju viziju buducnosti i naravno 99% se slazem sa njim.

da ne prepricavam tekst, vredi ga procitati: Apple’s Next Macintosh OS
http://www.mondaynote.com/2010/10/31/apple’s-next-macintosh-os/

- objasnjava zasto je MacStore potreban i koja je njegova uloga
spominje zasto je krshware x86 i zasto ce intel izgubiti bitku sa ARMom

i josh mnogo, mnogo "radikalnih" stvari na koje ce ljubitelji DOSa odmahnuti glavom i reci "smesni ste, nemate pojma".

ali nema veze; kako rece Jean-Louis Gassée: "Surprisingly, we have yet to hear a pundit declare 2011 ‘The Year of The Tablet’. It’ll come." ;)

Poslednja izmena:
Meni je sjajno na tom linku sto imas postere super-heroja odmah na prvoj stranici.

Lepo je to, mahati prstom, igrati se tablicom, ali bolje da gospon. Jean-Louis-Kakovec ne prognozira takve radikalne stvari jer samo daje osnova ljubiteljima DOS-a da odmahnu glavom i kazu "smesni ste, nemate pojma"...

Ali cisto zabave radi :)... bas me interesuje - koju to bitku ce Intel da izgubi od ARM-a? U snabdevanju procesorima kuhinjskih aparata? Pa Intel je vec potucen do nogu u segmentu automotive/embedded sistema od strane Freescale-a, ne znam kako ce izdrzati jos jedan takav udar :)))

Mislim da je kovac aludirao na to da ce u skoroj buducnosti biti prodavano vise consumer elektronike koju pogoni neki ARM nego sto ce Intel napuniti desktopa i laptopa. Ali, Apple ce spasiti Intel jer bez desktop/laptop masine ne mozes korisiti iUredjaje. :)

Sve u svemu, desice se ono sto sam odavno govorio, PC ce nestati.. Personal ce da se smanji i ide u dzep, a Computer postaje workstation na poslu.

Inace OSX-u ozbiljno treba neki lift-up.

Standardne gluposti koje kovacm ponavlja u nedogled, valjda misli ako ih dovoljno puta ponovi, postaće istina.

Desktop računari ne mogu nestati u ovo doba jeftinih ogromnih ekrana. Laptopi ih polako zamenjuju godinama, ali sada kada se ogromne dijagonale mogu dobiti za male pare, zašto ljudi u komforu svog doma da bulje u ekrane male ko dupe? Desktop je sasvim sigurno bezbedan, jedino verujem da će popularnost SFF kućišta nastaviti da raste na štetu klasičnog midi-tower formata.

Budućnost leži u modularnom softveru koji treba da isprati modularni hardver. Visoko integrisani CE uređaji će imati svoje mesto, kao što ga imaju i danas, ali neće moći da ugroze svet klasičnih računara ništa više nego IPTV ili Playstation 3.

Ah, zapravo se 100% slažem sa Morbijem ;)

- objasnjava zasto je MacStore potreban i koja je njegova uloga

Objasnjenje za MacStore sa linka:

The App Store has received the expected “walled garden” critique, but having seen how difficult it is for small Mac software developers to get retail shelf space or to make money selling their wares on line, I like the idea. A few days ago, I downloaded a neat little utility to silence the startup sound on my new 11” MacBook Air. How much did the developer make? Zero, it’s freeware; the programmer didn’t want to spend the time and money to set up a commercial site. How much would I have paid for it from a Mac App Store? Less than $5, more than 99 cents.

Ocito je da autora clanka niko nije obavestio da ovakvi appovi, sudeci po onome sto se vidi u telefonskom aka iphone repozitorijumu, odnosno programcici koji zabadaju nos u dubinu OS-a, nece biti dobrodosli na MacStore-u.

Standardne gluposti koje kovacm ponavlja u nedogled, valjda misli ako ih dovoljno puta ponovi, postaće istina.
:)

stvarno sjajna ekipa ovde ;)
morbiuse evo moram da priznam da te volim :d koliko ti u klin, ja u plocu :D

videcemo u svakom slucaju ko je u pravu za godinu ili dve... btw iPad like uredjaj ces lako povezati na veliki ekran kod kuce ;)

@yooyo na to sam mislio: intel se polomi da napravi dovoljno efikasan mobilni procesor koji ce imati smisli u non-wintel svetu ali ne ide. dok je windows bitan, racunarska industrija ce koristiti x86. kad windows prestane da bude bitan (za vecinu korisnika)... intel nece imati odgovor ;)

@salac sve sto bezi van propisanih Apple APIja ce biti banovano.

vec sam video... sto bi rekli: "History? One normally does not look to history to predict computing trends. Nevertheless, knowing history sometimes works wonders for understanding the present. Several industry leaders once faced the exact same dilemma Microsoft faces today. Their stories are instructional." link

elem, 1993. je dosao preemptive multitasking na Atari ali samo software koji je koristio TOS pozive mogao je da radi u multitaskingu.

Ako Apple misli da napravi sledecu veliku tranziciju MORA da obezbedi da niko ne bezi van Cocoa kako bi tranzicija bila maksimalno bezbolna!

Apple je vec jednom iskusio sta znaci da developeri nece/nemaju motiva/nemaju interesa... da predju na novi API sa Mac OSom i Next like Carbonom. vreme je da se to presece. danas su vise nego dovoljno jaki.

I sta kad povezemo ?
Gledacemo na screen ipada malo dok klikecemo pa opet malo na veliki ekran ...
Ili cemo povezati usb i tastuturu i stapac i zvucnike(dobro necemo povezati sve to na ipad jer nema usb:D haahahha ali priemra radi ) i onda ne vidim razliku od desktop pc-a koji sve to radi mnogo bolje

@kovac:
Intel ce sigurno izbaciti neki low-power x86 CPU pogodan za tablete. Microsoft vec sprema Windoze za ARM. Sve u svemu imaju ogronmu bazu korisnika koje nece tek tako ispustiti. Suludo bi bilo pomisliti da je ovo kraj za Intel i Microsoft, iako bi ti to zeleo.
Verujem da ce Microsoftu trebati cca 2 godine da napravi Windows za ARM i novi touch UI. Intel ce za to vreme da napravi low-powered x86.. i imacemo na trzistu x86 i ARM tablete, oba furaju neki windows, samo se cene razlikuju.
Pitanje je samo koliki deo populacije ce prihvatiti ovo resenje, jer google i Apple grabe punom parom napred.
iOS je ok za telefone (samo kada bi bio otvoreniji), ali je bzvz za iPad. Tabletima treba nesto izmeju desktopa OS-a i iOS. Ovo sto se trenutno vozi na iPadu je tuga i plakanje.

:)
videcemo u svakom slucaju ko je u pravu za godinu ili dve... btw iPad like uredjaj ces lako povezati na veliki ekran kod kuce ;)

Pa izvoli, dokupi šta ti treba i poveži ga. Baš da vidim koliko će ti biti udobno da koristiš takvu budževinu koja po tebi treba da zameni desktop.

Već sam jednom rekao, smrt desktopa će nastupiti onog dana kada budemo dobili jeftinu point-to-point wireless konekciju sposobnu za ogroman prenos na veliku daljinu uz nisku latenciju i minimalnu potrošnju. Sve do tada desktop je nedodirljiv.

I sta kad povezemo ?
Gledacemo na screen ipada malo dok klikecemo pa opet malo na veliki ekran ...
Ili cemo povezati usb i tastuturu i stapac i zvucnike(dobro necemo povezati sve to na ipad jer nema usb:D haahahha ali priemra radi ) i onda ne vidim razliku od desktop pc-a koji sve to radi mnogo bolje

Nećeš ništa da povezuješ. Oni kojima to treba imaju Google TV (kandidat za promašaj decenije). VGA out koji iPad podržava preko posebnog kabla je samo privremena zezalica.

Budućnost je AirPlay, preko AppleTV 2 (ili 3, 4 itd). Jeftina stvar sa HDMI izlazom koja ide na TV ili A/V receiver a upravlja se daljinski sa iOS uređaja i na koji se strimuje sa iOS uređaja. Sve to bez ikakvog setupa, sve radi samo od sebe.
Geekovi će se naravno i dalje upinjati da objasne da alternative mogu više kodeka i ne znam šta - običan svet će kupovati ovo što radi sa par klikova. A pogotovo običan svet sa malom decom - moj klinac od 3 godine bez problema šparta po iOS-u, gleda video, slike, igra igrice. Sa AirPlayom, pustiti film ili slike na TV-u je samo jedan dodir daleko.
Kakav crni desktop u dnevnoj sobi...

Kod nas će sve to naravno kasniti koju deceniju, pošto Applea ovde ni nema a DIVx divljaci ne rade u iTunesu. Ništa novo.

Pa sad, appleTV u drugoj inkarnaciji i nije nesto slavno prosao. U stvari je endemska pojava, iz raznoraznih razloga (politika cena i zatvorenost pre svega). Hteo to apple da prizna ili ne, postoje sadrzaji i izvan itunes store-a, i drugi formati osim quicktime-a. Mi smo poslovicno potpuno posebna kategorija koja ce dobiti pristup itunesu ko zna kada (i ne samo mi, vec i veliki broj ostalih zemalja). Do duse, filmske i muzicke kompanije navijaju za appletv, to je njima san snova.

Obican svet ce pre svega kupovati ono sto je jeftinije i gde moze da pogleda gomilu divx filmova na svojim hard diskovima. Google je to shvatio, apple ocito ne. I naravno, android fon radi kao dajinski, i sve radi na par klikova. Nema tu nikakve razlike.

edit: sad se setih jos jedne interesantne stvari vezani za google tv - poceli su po Americi da razvlace sopstveni FTTH (fiber-to-the-home) za ultra brzo strimovanje sadrzaja korisnicima i po jako povoljnim cenama. Jos jedan dokaz koliko je google ozbiljan dok apple to radi nekako hobisticki, tek da su tu.

Poslednja izmena:
Nećeš ništa da povezuješ. Oni kojima to treba imaju Google TV (kandidat za promašaj decenije). VGA out koji iPad podržava preko posebnog kabla je samo privremena zezalica.

Budućnost je AirPlay, preko AppleTV 2 (ili 3, 4 itd). Jeftina stvar sa HDMI izlazom koja ide na TV ili A/V receiver a upravlja se daljinski sa iOS uređaja i na koji se strimuje sa iOS uređaja. Sve to bez ikakvog setupa, sve radi samo od sebe.
Geekovi će se naravno i dalje upinjati da objasne da alternative mogu više kodeka i ne znam šta - običan svet će kupovati ovo što radi sa par klikova. A pogotovo običan svet sa malom decom - moj klinac od 3 godine bez problema šparta po iOS-u, gleda video, slike, igra igrice. Sa AirPlayom, pustiti film ili slike na TV-u je samo jedan dodir daleko.

Kod nas će sve to naravno kasniti koju deceniju, pošto Applea ovde ni nema a DIVx divljaci ne rade u iTunesu. Ništa novo.

Upravo si približno opisao Microsoft TV, servis koji je Microsoft ponudio pre deset godina! Servis je bio krajnje jednostavan, funkcionalan i neslavno je propao, pošto nije mogao da se nosi sa ogromnom internet piraterijom, ljudi nisu bili spremni da plaćaju malo kada su mogli da ne plaćaju ništa. E sad dođe Apple, ponudi isti servis, samo sa osakaćenim mogućnostima i većim cenama i to je revolucija, fantazija, neverovatno dostignuće! I to iz drugog pokušaja, pošto je prvi AppleTV propao jer nije bio dovoljno izhajpovan.

Ista fora kao sa tabletom, Microsoft izumeo tablet i to je bilo njesra, onda dođe Apple i ponudi tablet sa manje mogućnosti i većom cenom i to je revolucija! Neverovatno koliko mnogo ima ljudi bez mozga.

Poslednja izmena:
Upravo si približno opisao Microsoft TV, servis koji je Microsoft ponudio pre deset godina! Servis je bio krajnje jednostavan, funkcionalan i neslavno je propao,
Ista fora kao sa tabletom, Microsoft izumeo tablet i to je bilo njesra, onda dođe Apple i ponudi tablet sa manje mogućnosti i većom cenom i to je revolucija! Neverovatno koliko mnogo ima ljudi bez mozga.

Propalo jer je bilo neupotrebljivo, nije bilo infrastrukture niti sadržaja, interfejs bio njesra itd. Kakav crni funkcionalan servis ovog tipa pre 10 godina, wireless bio u začetku, DVD tek uhvatio zamah. O Windows tabletima neću ni da trošim reči, to je za mazohiste.

Evo sad čitam na torrent freaku, Avatar skinut skoro 17M puta. Wow, kakav fantastičan uticaj piraterije na filmsku industriju, mora da su mnogo para na tome izgubili.

Ima mnogo ljudi sa mozgom, ali ne vide dalje od nosa. No vreme će pokazati.
Moj tip: AppleTV servis je budućnost - već sada košta 99$, za koju godinu će biti $19 ili $29 dodatak, kao što se sada kupuje TV-out kabl. A ovajdiće se i uređaji slične namene, Roku ekipa recimo trlja ruke jer im je prodaja skočila 2x od momenta kada je Apple ušao u tu priču.
Ostaće ove poruke zapisane, pa se čitamo za 5 ili 10 godina.

Propalo jer je bilo neupotrebljivo, nije bilo infrastrukture niti sadržaja, interfejs bio njesra itd. Kakav crni funkcionalan servis ovog tipa pre 10 godina, wireless bio u začetku, DVD tek uhvatio zamah. O Windows tabletima neću ni da trošim reči, to je za mazohiste.

Mda, to je bilo plavo, nije ni čudo što je propalo, ovo je sada crveno, to je toliko bolja boja, svakako treba da uspe.

Isto ******, drugo pakovanje. Jedina prava razlika je što sada ima jabuku na sebi. I što može manje, a košta više.

Evo sad čitam na torrent freaku, Avatar skinut skoro 17M puta. Wow, kakav fantastičan uticaj piraterije na filmsku industriju, mora da su mnogo para na tome izgubili.

Koliko sam video, to je samo na trekerima koje oni prate. Pa onda dođu ostali trekeri, pa P2P, pa news mreže, pa Rapidshare, pa ulična prodaja diskova, itd. Mnogi ljudi naivno veruju da piraterije skoro i nema u bogatijim zemljama, međutim đavola je tako.

Moj tip: AppleTV servis je budućnost - već sada košta 99$, za koju godinu će biti $19 ili $29 dodatak, kao što se sada kupuje TV-out kabl. A ovajdiće se i uređaji slične namene, Roku ekipa recimo trlja ruke jer im je prodaja skočila 2x od momenta kada je Apple ušao u tu priču.
Ostaće ove poruke zapisane, pa se čitamo za 5 ili 10 godina.

Pa Netfix već daje koliko god hoćeš da gledaš filmova i serija za 8 dolara mesečno, takođe nema potrebe za računarom, a imaju i veću ponudu! Problem što Apple fanboji jednostavno nemaju pojma ni o čemu i primaju se na svaku glupost koju im Steva kaže. Steva odvali: "Dodali smo fantastičnu novu tehnologiju na iPhone 4, video pozive!", a oni mu aplaudiraju, retardi.

Ključni dokaz da ni ti uopšte ne razumeš šta je potrebno da neki proizvod uspe na consumer tržištu. Onako, nimalo ne razumeš.

"Napravi uređaj koji i idi0t može da koristi, pa će ga samo idi0t i koristiti".
Marfijev zakon, treća knjiga.

U sveopštoj klimi zaglupljivanja populacije i njenog pretvaranja u *****e koji samo znaju da rade i troše jasno je meni da nešto treba da bude prosto i da šljašti da bi privuklo pažnju, ali oprosti, meni lično se to ne dopada.

Geekovi zato sto oce bolji kvalitet ?
Mi koji cenimo kvalitet nismo obican svet , extra i ne zelim da budem obican svet kojem je bitnije da kliknje manje 5 puta od mene a to sto gleda nizi kvlaitet nije mu bitno.
Apple TV buducnost u kojim to snovima ?

meni moja zastava 101 buducnost bre ...
Geekovi ce mi objasnjvati kako nesto kod nje navlja ... a mene bre zanima da okrenem kljuc da pustim "Udata je ona Majko " ili "GAs gas" da dam gas i da uzivammm. sve na par klika ...
A geekovi nek se prepiru oko specifikacija i kvaliteta toyote, ja i moje dete uzivamo u jednostavnoscu ... Nema da ucim gde mi je taster za prozore, gde gasim klimu , imam 4 dugmeta 2 rucice volan menjac radio gde fatam Pink i dostaaa mi. A ovi geekovi nek se muce da mi objane kako je toyota sa 40 dugmica bolja ...
Ja i obican svet cemo kupujemo zastavu 101 radi sa par klika .. Gurnem svoj cd sa buvljaka i svira...
Necu da trazim muziku , pa da je konvertujem u loosles , da je presnimavam na usb ili cd, pa da je pustam ...
ocu gurnem cd i da mi peva- tako rade obicni ljudi.

Mada ja pisem mnogo, a lepo je reko covek u jednoj recenici :
Geekovi će se naravno i dalje upinjati da objasne da alternative mogu više kodeka i ne znam šta - običan svet će kupovati ovo što radi sa par klikova.

"Napravi uređaj koji i idi0t može da koristi, pa će ga samo idi0t i koristiti".
Marfijev zakon, treća knjiga.

Poslednja izmena:

Piraterija naravno ima uticaj, problem je što se ne zna tačno koliki i trenutno ne postoji način da se sazna. Može da ima i pozitivan for all they know. I da su razlozi zašto postoji u meri kojoj postoji krivica samih content industrija, ne samo korisnika koji žele stvari besplatno jer nema posledica.
http://gizmodo.com/5539417/why-i-steal-movies-even-ones-im-in
http://arstechnica.com/tech-policy/...ous-to-expect-drmed-music-to-work-forever.ars
https://www.eff.org/deeplinks/2009/11/dvd-customers-are-not-dvd-pirates
http://www.eff.org/issues/drm
http://www.defectivebydesign.org/what_is_drm

Piraterija i 2nd hand tržište postaju scapegoat za dosta stvari, između ostalog pokušati ubediti investitore da postojeći menadžement nije kriv za loše rezultate - sile van njihove kontrole utiču na njih.

Poslednja izmena:
Intel ce za to vreme da napravi low-powered x86..
kako intel, makar teoretski (?!?) (stvarno steta sto audiofreak nije ovde :(), moze da napravi *efikasniji* CPU nego ARM na istom proizvodnom procesu? - to je jednostavno _NEMOGUCE_!
intel ce uvek morati da vuce teret x86 = gomilu tranzistora za transkodiranje x86 u micro-ops...

zasto Microsoft uopste onda paravi Windows za ARM?

i imacemo na trzistu x86 i ARM tablete, oba furaju neki windows, samo se cene razlikuju.
ne, necemo imati windows tablete jer dok microsoft napravi tablet svi ce... (kao sto si rekao):
Pitanje je samo koliki deo populacije ce prihvatiti ovo resenje, jer google i Apple grabe punom parom napred.

iOS je ok za telefone (samo kada bi bio otvoreniji), ali je bzvz za iPad. Tabletima treba nesto izmeju desktopa OS-a i iOS. Ovo sto se trenutno vozi na iPadu je tuga i plakanje.
da, Android nudi mnogo vise za tablete nego iOS :D

btw aleck je lepo objasnio: "A pogotovo običan svet sa malom decom - moj klinac od 3 godine bez problema šparta po iOS-u, gleda video, slike, igra igrice. Sa AirPlayom, pustiti film ili slike na TV-u je samo jedan dodir daleko." ;)

Poslednja izmena:
Do duse, filmske i muzicke kompanije navijaju za appletv, to je njima san snova.

ne navijaju! jer ih Apple tera da prodaju serije za 0.99$ i blockbustere za 2.99$ na sta ni jedan filmski studio nece da pristane! ...za sada ;)

Obican svet ce pre svega kupovati ono sto je jeftinije i gde moze da pogleda gomilu divx filmova na svojim hard diskovima. Google je to shvatio, apple ocito ne. I naravno, android fon radi kao dajinski, i sve radi na par klikova. Nema tu nikakve razlike.
mislis na pirateriju?

zar da ponovo navodim primer www.mp3.ru ???

sajt no kome si moga da pronadjes gotovo sve od muzike ali samo ako se potrudis - sve je bilo totalno neorganizovano a muzika je bila upitnog kvaliteta. ali zato je sve bilo besplatno!!!
vremenom su se na sajtu pojavile kategorije, zatim i tekstovi pesama, pa omoti, pa preview... i na kraju je sajt SA ILEGALNIM MATERIJALOM poceo da naplacuje download mp3-a jer se neko pomucio da ponudi KVALITETNU USLUGU.

kvalitetna usluga je iTunes.

tacno znas koji kvalitet usluge dobijas za xx$. to je apsolutna prednost Applea u odnosu na bilo koju drugu firmu. kako je muzicka industrija stala iza Appleovog iTunesa tako ce i filmska industrija morati da stane i da prihvati EKONOMSKE cene za svoje proizvode.

edit: sad se setih jos jedne interesantne stvari vezani za google tv - poceli su po Americi da razvlace sopstveni FTTH (fiber-to-the-home) za ultra brzo strimovanje sadrzaja korisnicima i po jako povoljnim cenama. Jos jedan dokaz koliko je google ozbiljan dok apple to radi nekako hobisticki, tek da su tu.
lol! ROFL...

ti bese neki zagovornik OPENa ?

da... cek da nadjem vest gde se kaze da ce Google poceti da naplacuje firmama koje zele da se njihov sajt BRZE ucita! - ja sam pitao tada: "kako je to moguce?? zar je Google sklopio gomile ugovora sa hosting provajderim, ISPovima... ... ... i na kraju mi neko rece: pa Google je posumio Ameriku sa optikom - 30% optike je NJIHOVO!"

i sta sad? sad treba da bude kao sa ICANNom: evo ovih 70 sejatova cemo uzeti danas: http://www.osnews.com/story/24074/US_Government_Censors_70_Websites OMG ... OPEN :wall: ako kontrolu kakvu Google pravi Apple nece videti ni za 300 godina!

Upravo si približno opisao Microsoft TV, servis koji je Microsoft ponudio pre deset godina! Servis je bio krajnje jednostavan, funkcionalan i neslavno je propao

mislis servis koji je Microsoft kupio i uspeo da ga upropasti kao 1000 drugih stvari? :D

pošto nije mogao da se nosi sa ogromnom internet piraterijom, ljudi nisu bili spremni da plaćaju malo kada su mogli da ne plaćaju ništa
poenta je upravo pronaci pravu cenu za sadrzaj - da ne kosta previse a da je kvalitetnije/udobnije od piraterije a Apple se tu vec dokazao sa iTunesom.

mislim mrzi me vise da pisem istim ljudima o jednoj te istoj stvari, cekajte i videcete ;)

E sad dođe Apple, ponudi isti servis, samo sa osakaćenim mogućnostima i većim cenama i to je revolucija, fantazija, neverovatno dostignuće! I to iz drugog pokušaja
ne, nego ponudi po pravoj ceni.

filmski studiji jos nisu skapirali da moraju da spuste svoje cene na pravu meru, a prava mera je ona koju su ljudi spremni da plate da se ne drndaju sa piraterijom.

vidi, da mogu, NACRTAO bih ti! ...posto vidim da ne kapiras... Microsoft je na tablet stavio FULL DESKTOP OS koji je totalno neupotrebljiv na tabletu. Apple je napravio OS OPTIMIZOVAN za koriscenje sa prstima. MALA RAZLIKA.

Amin.

Poslednja izmena:
ne navijaju! jer ih Apple tera da prodaju serije za 0.99$ i blockbustere za 2.99$ na sta ni jedan filmski studio nece da pristane! ...za sada ;)

Vala navijaju, jer sa potpuno zatvorenom platformom dobijace bar nesto, a sa onom koja daje mogucnost slobodnog pustanja torrent filmova i muzike nece da dobiju nista.

Da li ce korisnici da se odluce za pirateriju ili ne? Pojma nemam. Ali jedno je sigurno - apple ce da se potrudi da im ne ponudi nikakav izbor.

zar da ponovo navodim primer www.mp3.ru ???

Ja za ove nikad nisam ni cuo :D Bejase nekad napster, pa posle njega emule, danas uglavnom torrenti. Nikakvi ruski, kineski, korejanski i ostali sajtovi mi nikad nisu bili potrebni. A nije mi potreban ni iTunes niti vidim sto bi mi ikada bio potreban :) Ukoliko dogori do nokata vec vidim sta cu i kako cu - Netfix kao hardverski 'neutralan' servis, koji cu moci da gledam na bilo kom OS-u i na bilo kom smartphone-u.

lol! ROFL...

ti bese neki zagovornik OPENa ?

da... cek da nadjem vest gde se kaze da ce Google poceti da naplacuje firmama koje zele da se njihov sajt BRZE ucita! - ja sam pitao tada: "kako je to moguce?? zar je Google sklopio gomile ugovora sa hosting provajderim, ISPovima... ... ... i na kraju mi neko rece: pa Google je posumio Ameriku sa optikom - 30% optike je NJIHOVO!"

Nista ti tu nisi razumeo - to je bio odgovor na to da ce Google TV da bude promasaj decenije a da je vaskrsli AppleTV nekakva buducnost. Kakva bre buducnost? Pa google ce da ih pojede za dorucak, rucak i veceru, i to upravo oruzjem koje sam pomenuo - FTTH. Da li je tebi logicno da ce na svom fiberu Google servisi da lete a ostali ce da budu zakoceni, ukljucujuci tu napr AppleTV? Meni bogami jeste. Zloupotreba polozaja? Monopol? Zatvorenost? O da.... isto kao sto to radi MS, isto kao sto to radi Apple.

Uzgred brojka od 30% koju pominjes se odnosi na to da postoje procene da vec sada 30% internet saobracaja prolazi kroz google intranet.

i sta sad? sad treba da bude kao sa ICANNom: evo ovih 70 sejatova cemo uzeti danas: http://www.osnews.com/story/24074/US_Government_Censors_70_Websites OMG ... OPEN :wall: ako kontrolu kakvu Google pravi Apple nece videti ni za 300 godina!

Vidim da si otkrio zli ICANN :)

Bravo, ja ih pratim vec skoro deceniju, od trenutka kada sam se prvi put zapitao 'Cek bre, ko ustvari vlada internetom? Gde idu sve te silne pare od registracije domena i za internet pretplatu?'

Do duse malo su se popravili zadnjih godina (nekada su svi, ama bas svi root dns serveri bili u USA i postojalo je tek nekoliko domen registratora a ICANN je bio jedna od agencija americke vlade dok su danas navodno neprofitabilna ustanova). Zanimljiva tema koja zahteva poseban thread.

A Google? Za sada su oni jako, jako daleko od nivoa kontrole koji ima Apple. Za sada.

Poslednja izmena:
iTunes nije kvalitetna sluga. HDtracks, sa druge strane, jeste.

Taj sajt liči kao da je sa pokojnog Geocitiesa. Izgleda kao da se dete igralo i nabacalo sličice. Ovo *nimalo* nije kvalitetna usluga, ovo je anti-usluga muzičarima, od ovoga će se teško leba najesti.

iTunes Music Store je najveća prodavnica muzike na svetu zato što nudi najbolju uslugu za krajnjeg kupca. Ima osoblje koje redovno osvežava izlog, nema skoro nikad downtime a sva muzika je na 1 klik daleko od kupovine. 150M+ accounta sa parama - ne sa karticama, već sa parama, spremnim da se potroše.
Zato je i App Store fantastičan za developere, zbog tih miliona ljudi koji su iTunesu već dali pare. Da ne pričam o gift cardovima za klince koji nemaju pravo na kartice.

Apple je sahranio sve ostale zato što nudi najbolje, najlepše i najjednostavnije. Ni zbog čega drugog, nema tu vudu magije. Upinjaše se velike muzičke kuće da ih sjebu kako znaju i umeju i na kraju kapitulirali. Evo, baš da ti dam primer, pošto ovom hdtracks "no DRM" stoji kao jedan od 4 main featurea. Sve 4 najveće kuće su Amazonu dali non-drm muziku, Apple je imao samo EMI. Ovi ostali su ih *****avali, _upravo_ da bi dali priliku Amazonu da poveća market share i time muzički lihvari dobiju nešto čime mogu da ucenjuju Apple.
Posle nekoliko meseci su odustali, pokazalo se da ljude boli ćoše za DRM. Appleov DRM omogućava da se muzika deli u okviru porodice, a to je ono što ogromnoj većini treba.

Ako će iko rešiti digitalnu zagonetku zvanu dnevna soba, to će biti Apple. Još nije tu, ali Apple TV 2 je veliki korak u tom pravcu u odnosu na originalni Apple TV. A svi ostali će morati biti kompatibilni s Appleom ili ih neće biti.

Taj sajt liči kao da je sa pokojnog Geocitiesa. Izgleda kao da se dete igralo i nabacalo sličice. Ovo *nimalo* nije kvalitetna usluga, ovo je anti-usluga muzičarima, od ovoga će se teško leba najesti.

Kolega pretera ga :) Evo bas gledam itunes sajt gde me docekuju Bitlsi koji tu vec stoje par meseci. Zaista mi izmice sta si ti nasao informativno na tom sajtu - nigde ne pise sta je itunes tako da prosecni bolid koji je prespavao zadnjih 10 god i ne zna sta je ovaj servis kad prvi put otvori sajt, niti (sem Bitlsa i par drugih) stoje nekakvi izvodjaci. Tek se rovarenjem po linkovima dobija odgovor.

Ovi sa hdtracks-a su ipak malo drugaciji. Ne bih rekao da im sajt odise vrhunskom estetikom, ali barem po izgledu prve stranice covek moze da zakljuci iz cuga cime se bave.

iTunes Music Store je najveća prodavnica muzike na svetu zato što nudi najbolju uslugu za krajnjeg kupca. Ima osoblje koje redovno osvežava izlog, nema skoro nikad downtime a sva muzika je na 1 klik daleko od kupovine. 150M+ accounta sa parama ne sa karticama, već sa parama, spremnim da se potroše.
Zato je i App Store fantastičan za developere, zbog tih miliona ljudi koji su iTunesu već dali pare. Da ne pričam o gift cardovima za klince koji nemaju pravo na kartice.

Dobro, ajd ti lepo idi na itunes store i nakupuj par pesama? Ne moze? E ***.... pa kako je to onda 'najbolja usluga za krajnjeg kupca'? Svaka pesma ima zaboden DRM sto ce reci da si vezan za svoj ljubljeni iQRATZPALATZ, bitske brzine su jadne sto za muziku, sto za filmove.

Jedan klik daleko od pesme za prosecnu dijabolu VS sve ostalo - mozda sam naivan, ali ja ipak biram sve ostalo.

Apple je sahranio sve ostale zato što nudi najbolje, najlepše i najjednostavnije. Ni zbog čega drugog, nema tu vudu magije. Upinjaše se velike muzičke kuće da ih sjebu kako znaju i umeju i na kraju kapitulirali. Evo, baš da ti dam primer, pošto ovom hdtracks "no DRM" stoji kao jedan od 4 main featurea. Sve 4 najveće kuće su Amazonu dali non-drm muziku, Apple je imao samo EMI. Ovi ostali su ih *****avali, _upravo_ da bi dali priliku Amazonu da poveća market share i time muzički lihvari dobiju nešto čime mogu da ucenjuju Apple.
Posle nekoliko meseci su odustali, pokazalo se da ljude boli ćoše za DRM. Appleov DRM omogućava da se muzika deli u okviru porodice, a to je ono što ogromnoj većini treba.

Sad ispade da je amazon u propasti i rasulu sto je daleko od istine. Amazon je 4x povecao svoj trzisni udeo za 2 godine, jesu jako daleko od Apple-a ali tesko da se moze reci da su sahranjeni. Slucajnost ili ne, amazonov uspon se poklapa sa pojavom androida koji ce, sto je vrlo ocito, da postane dominantna platforma za male uredjaje u skoroj buducnosti. I sta ce onda biti sa itunes-om? Ili ce da se prilagodi situaciji, ili ce lagano da odumire.

Slicno se desilo i pocetkom PC revolucije i desice se ponovo - zatvoreni sistemi nemaju nikakve sanse, cela industrija prirodno radi protiv njih. Apple pod Jobs-om nije naucio nista iz gresaka u proslosti.

Ako će iko rešiti digitalnu zagonetku zvanu dnevna soba, to će biti Apple. Još nije tu, ali Apple TV 2 je veliki korak u tom pravcu u odnosu na originalni Apple TV. A svi ostali će morati biti kompatibilni s Appleom ili ih neće biti.

AppleTV je, kao sto rekoh, hobisticki apple projekat. Niti je Apple posebno zagrejan za celu pricu, niti se konzumenti tuku da kupe appletv boxove. Slusajuci tebe ostaje nam da cekamo buducnost koja se nikad nece desiti.

mislis servis koji je Microsoft kupio i uspeo da ga upropasti kao 1000 drugih stvari? :D

Microsoft TV su sami razvili. Kasnije su kupili odlični Web TV koji je vrlo fino poslovao, ništa posebno mu nisu menjali, samo su dodali dosta novih sadržaja, ali upravo su tom kupovinom uspeli da ga unište, probudio se u ljudima standardni otpor prema Microsoft-u koji postojano tinja u svima nama, niko ih više ne voli ni kada imaju dobar proizvod. Apple nema takav problem, fanboji ih vole i kada prodaju *****.

poenta je upravo pronaci pravu cenu za sadrzaj - da ne kosta previse a da je kvalitetnije/udobnije od piraterije a Apple se tu vec dokazao sa iTunesom.

Bogami, i piraterija je postala krajnje udobna. Samo ukucaš šta želiš, program sam pronađe, odabere najbolji traker, iztorentuje i samo ti ostaje da klikneš da otvoriš, a ne košta ništa. Ne kažem da to treba raditi, samo kažem da je sasvim udobno.

Gledao sam malo procene, skoro pola zarade od iTunes-a dolazi od ljudi koji mesečno na njega troše preko 200 dolara. 200 dolara, ej! Što vi fanboji jednostavno ne prepišete celu platu Stevi Pohlepi, da ne mora da vam je uzima komad po komad?

vidi, da mogu, NACRTAO bih ti! ...posto vidim da ne kapiras... Microsoft je na tablet stavio FULL DESKTOP OS koji je totalno neupotrebljiv na tabletu. Apple je napravio OS OPTIMIZOVAN za koriscenje sa prstima.

POTPUNO NEBITNO. Imao sam prilike da koristim old-school tablete sa punim OS-om i imao sam prilike da koristim ove nove igračke sa osakaćenim OS-om. Ne bih kupio ni jedan ni drugi, ali ako bi mi neko ponudio da mi pokloni jedan od ta dva, RADIJE bih uzeo onaj sa punim OS-om. Iz zezanja smo instalirali Ubuntu netbook remix na jedan Android tablet koji nam se mota ovuda na poslu i uređaj je postao pa jedno pet puta upotrebljiviji.

brate mili kakvog ovde hejta ima na temi :D

+1 za Apple i njihov koncept iTunes-a i upotrebljivosti OS-a

progledao sam od kada sam preshao sa Win platforme.

bicu kratak, na Mac OS-u sve RADI kako treba, da ne pominjem da vremenom se sistem ne zaglup od instalacija bilo kakve vrste... na Win-u sam svaki 6 meseci do godinu dana neshto optimizovao deinstalirao, chistio, iskljuchivao, pa ukljuchivao gomilu nepotrebnih servisa, pa registry koji vuche svakojako djubre od ne znam vishe ni chega, pa virusi, pa defragmentacija diska kako bi sve bilo brze, ma kupus...

Poslednja izmena:
Cek cek... zasto je po automatizmu hejt sve sto se ne poklapa sa svetlom buducnoscu koju prezentuju apple entuzijasti? :) Dozvolices valjda da moja (nasa) vizija odudara od one koje prezentuju u Kupertinu (i Redmondu) a koja znaci tretiranje musterija kao 'brainless' nepregledne mase kojoj se potura sve i svasta a u cilju sto vece zarade.

Vec sam rekao nekoliko puta - iako se ne tapsemo po ramenu dan i noc to po automatizmu ne znaci da se troluje i hejtuje; ovo je forum sto znaci da je mesto gde se iznose razlicita misljenja. Za 'ljubav i harmoniju' postoje pure Apple forumi.

tacno znas koji kvalitet usluge dobijas za xx$. to je apsolutna prednost Applea u odnosu na bilo koju drugu firmu. kako je muzicka industrija stala iza Appleovog iTunesa tako ce i filmska industrija morati da stane i da prihvati EKONOMSKE cene za svoje proizvode.
Filma industrija da stane ? Evo ja ti kazem koji znam oko toga dosta . NECE
zasto nece ?
Apple ima kvalitetnu uslugu ali nema kvalitetan proizvod.(na itunes webshop mislim)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno