Ovde ću samo da citiram Stevea Jobsa (pošto sam već rekao da nije bio u Appleu kada se ovo dešavalo).
"When they should have gone for market share, they went for profits. They had insane profits for several years, but lost out the market share war".
Kao odličan primer za ovo, samo ću navesti iPad. Sprava ima tako agresivnu cenu, da skoro godinu dana posle puštanja u prodaju, konkurekcija nije ni blizu da pusti u prodaju ekvivalentan proizvod sa sličnom cenom (vidi koliko košta Galaxy Tab). Ćak i da cenu ieraju u $500, opet su u zakašnjenju godinu dana. Blackberry i Motorola imaju vaporware koji upoređuju sa iPadom iz januara prošle godine. Što bi rekli kod nas "kasno Marko..."![]()
Cene ta 2 modela jesu iste, ali Samsung ne pokriva segment od $500, sto je velika prednost za Apple.
S toga Apple koncept da ne dozvoljava mnogo slobode korisnicima (nema portova, nema podrške za ovo i ono) je pun pogodak. Nema pritužbi, nema žalbi, nema reklamacija i telefonskih poziva podršci, što po zakonu u USA je prodavac dužan da obezbedi. Znači maksimalna zarada, minimalni troškovi, siguran profit. A zar ne radimo svi za profit? Ja da...
Razlog zašto ostali takođe drže visoke cene za svoje tablete je u tome što ne očekuju da će tablet tržište značajno rasti (tablet je beskorisna sprava), pa idu na profit umesto na kvantitet. Da tablet tržište ima potencijal, budi siguran da bi drugi cenama sasekli Apple već sada.
Taj sajt liči kao da je sa pokojnog Geocitiesa. Izgleda kao da se dete igralo i nabacalo sličice. Ovo *nimalo* nije kvalitetna usluga, ovo je anti-usluga muzičarima, od ovoga će se teško leba najesti.
Interesantna i jako smislena izjava. Mene kopka sledece - u kojoj je trenutno fazi Apple glede prodaje njihovih PC-jeva?![]()
Hmmm mislim da si uporedjivao pogresne modele Galaxy Taba i iPad-a. Ukoliko zelis fer poredjenje onda bi trebao da poredis Galaxy Tab sa iPad 3g modelom. U tom slucaju videces da su im cene skoro pa identicne - oko 600 dolara.
iPad ima agresivnu cenu? Druže, iPad košta manje od 200 dolara da se napravi, kakva agresivna cena?
Rekao bih odličnoj. Prodaju Macova kao nikada pre i cifra stalno raste, min 50% u svakom kvartalu se prodaje novim Mac userima. No, taj deo je manje bitan, jer Apple je fokusiran na iPhone/iPad/iPod. Kada se gleda zarada, 2/3 dolazi od proizvoda koje su izbacili u poslednje 3-4 godine, a tek 1/3 od Maca.
Zbog toga su i Apple akcije toliko na ceni. Microsoft recimo ima sjajnu prodaju Windowsa 7 i Officea, ali im se akcije ne mrdaju uopšte jer je to jedan te isti biz koji oni odlično vrte par decenija. Apple s druge strane je majstor u širenju kompanije na nova tržišta a to je ono što berza voli.
Meni to (vrednovanje na berzi) baš suludo, ali šta se ja razumem u berzu...![]()
U pravu si, moja greška. Je l' ima Galaxy Taba bez 3G-a..? Google-fu me nešto izdao jutros...
Nije me mrzelo da na netu iskopam koliko koja kompanija u stvari pravi profita (to mi je lakse da razumem nego vrednost akcija) - MS profit je 18.8 milijardi dolara, IBM 13.5, HP 10, Apple 8.2, Google 6.5 itd. Apple je bez pogovora velika IT kompanija ali MS je (na zalost) i dalje daleko ispred svih po profitu.
A jel ti uzimas iPad 2? Vec rece da ce u novoj reviziji da se pojave te zezalice koje samsung ima vec sada? Napr. kamera, usb, mozda i taj 3g po defaultu? Ili ce 2012. da se pojavi iPad 2 3g(s) pa ce eplov tablet recimo u trecoj inkarnaciji iz cuga da ima ovu opciju?
Znači, krnji proizvod autorskog rada je dobra usluga?
Koji je razlog zašto ne nude muziku u drugim, PCM/lossless formatima?
U pravu si za vecinu stvari osim ovog dela 'nema portova, nema podrske za ovo i ono' - portovi i nove stvari se dodaju, ali lagano, svake godine po nesto. Nervira te jer tvoj iPad nema USB i kameru? Nista zato, iPad 2 ce imati i jedno i drugo,
Ova neka usiljena nadmenost i stav "svi ste bre vi ispranih mozgova i budale" mi liči na ljubomoru likova u školi koji bi hteli da budu cool ali eto, ne da im se, pa zavide drugima kojima se dalo.
@bata: Ukratko i skroz pojednostavljeno: posedovanjem akcija imas pravo na deo dobiti koju kompanija ostvaruje. Vrednost akcija zavisi od te dobiti kao i emisije akcija koju je kompanija pustila u opticaj. Trenutna vrednost akcija nije dobar pokazatelj kvaliteta, buduce ekspanzije, tehnologija i svega sto kompanija poseduje...
"Već reče" ko? Špekulacija uvek ima, pitanje je šta će biti na kraju, Appleu ne bi bilo prvi put da u poslednji čas izbaci neki feature na proizvodu.
3G po defaultu? Šta ti uopšte to znači..? iPada ima sa i bez 3G-a, kupi šta ti volja. Po defaultu, šic...
Ova zloba i zajedljivost prema korisnicima Apple uređaja je fenomen za posmatranje, verujem da bi moglo par disertacija da se tu napiše.Ova neka usiljena nadmenost i stav "svi ste bre vi ispranih mozgova i budale" mi liči na ljubomoru likova u školi koji bi hteli da budu cool ali eto, ne da im se, pa zavide drugima kojima se dalo.
Koristi ti Samsung, Android i šta već, uopšte me se ne dotiče, ne znam što tebe tangira šta i kako će kupci Applea da plate i koriste. Doduše, kako na Androidu razne firme "regularno" izbacuju updatee, možda Tab zastari pre nego se pojavi recimo Gingerbread za isti.
iPad 2 ću svakako kupiti ako hardverski bude značajno različit od prvog iPada te budem pisao aplikacije kojima to treba. Inače, nemam potrebe. Ionako iPad slabo koristim, klinac ga je preuzeo pod svoje. Kad on zaspe, ponekad i ja odigram nešto tipa Real Racing, Need for Speed: Hot Pursuit i slično.
(šala mala) Uz Galaxy Tab verovatno daju i neki PC džabe, da se nađe za igrice, je l' da? Nije valjda da se to kupuje posebno..?(/šala mala)
@salac: Evo budi slobodan pa daj procenu - sta ti mislis, koliko bi iPad kostao da ima i USB i 2 kamere i BT 3 i telefon i slot za mem. karticu?
Citat sam samo iskoristio kao navod često navedenih nedostataka.
Ajde da neko objasni potrebu da iPad ima:
1) USB
2) dve kamere
3) BT 3
4) SD slot
Kolika je opravdanost i neophodnost istih, koliko bi se realno koristile dodatne opcije, šta je to što USB nudi a ne možeš putem WiFi da prebaciš (ili kablom), šta će kamere na tolikom uređaju po gabaritu koji je to kvalitet slike (i što bi iPad imao kameru ili dve kada ima iPhone a ima i bilo koji drugi moderan telefon) i čemu bi služila, šta će SD slot kada postoji camera adapter, performanse takvog uređaja (smanjenje autonomije baterije)?
Opravdanost istih podrazumeva intezivno korišćenje, dnevno nekoliko puta ili nedeljno. Opravdanost nije "zlu ne trebalo". Interesuje me vaše mišljenje. Objasnite...
najbanalniji primer, na odmoru si, i poneo si samo fotoaparat i ipad, i recimo hoces par slika da uploadujes na facebook ili da posaljes nekom na mejl
kako ces to da uradis?
...A to je slučaj sa dosta ljudi u USA. Ali opet, to sam ja i moji prohtevi i potrebe, ne mogu da se poredim sa većinom u Srbiji koji ne mrdaju iz rodnog grada pa im ništa ne znači ova opcija.
iPodi ni iOS uređaji ne puštaju FLAC, no puštaju ništa manje dobar Apple lossless codec (.m4a). Već danima slušam albume sa Society of Sound na iPhoneu. Zamisli, nisam ih kupio na iTunesu - u stvari, tamo skoro ništa nisam kupio, većinu sam kupio na Amazonu, jer ovi imaju akcije svakog dana - i mogu da ih slušam na iDeviceu.
Samo niko da mi odgovori zasto su akcije Google-a skoro pa duplo vece nego Apple-a, cini mi se da te berze imaju "strucnjake" koji prognoziraju buducnost i neku buducu ekspanziju???![]()
Nisam ja rekao da je Apple zatvoren, mene samo interesuje zašto ne ponude izbor, u formatima koje njihovi uređaji mogu da puštaju. Razlog da većina ne može da čuje razliku ili nema potrebu za boljim nije neki izgovor. Ne bi trebalo da se vrti oko najnižeg zajedničkog sadržaoca.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari