Šta je novo?

Apple’s Next Macintosh OS

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cene ta 2 modela jesu iste, ali Samsung ne pokriva segment od $500, sto je velika prednost za Apple.

Ovde ću samo da citiram Stevea Jobsa (pošto sam već rekao da nije bio u Appleu kada se ovo dešavalo).

"When they should have gone for market share, they went for profits. They had insane profits for several years, but lost out the market share war".

Da, Steva ima neku svoju filozofiju, hoće i market share i ogroman profit po jedinici, i jare i pare.

Kao odličan primer za ovo, samo ću navesti iPad. Sprava ima tako agresivnu cenu, da skoro godinu dana posle puštanja u prodaju, konkurekcija nije ni blizu da pusti u prodaju ekvivalentan proizvod sa sličnom cenom (vidi koliko košta Galaxy Tab). Ćak i da cenu ieraju u $500, opet su u zakašnjenju godinu dana. Blackberry i Motorola imaju vaporware koji upoređuju sa iPadom iz januara prošle godine. Što bi rekli kod nas "kasno Marko..." :)

iPad ima agresivnu cenu? Druže, iPad košta manje od 200 dolara da se napravi, kakva agresivna cena? Razlog zašto ostali takođe drže visoke cene za svoje tablete je u tome što ne očekuju da će tablet tržište značajno rasti (tablet je beskorisna sprava), pa idu na profit umesto na kvantitet. Da tablet tržište ima potencijal, budi siguran da bi drugi cenama sasekli Apple već sada.

Problem je veliki što vi u siromašnoj Srbiji u svojim glavama držite neku fantaziju da Apple kupuje neka elita kojoj želite da pripadate. Da živite malo u ekonomski boljoj sredini, da vidite taj profil ljudi koji kupuju Apple, shvatili biste koliko su ti uređaji... ciganski. Nisam hteo da zvučim kao rasista, jednostavno nisam mogao da smislim bolji izraz.

Mislim da bespredmetno raspravljate pošto je odavno sve kazano. Apple prodaje FOOLPROOF uređaje (misleći prvenstveno na iPad, iPod, Iphone pa i OS X u neku ruku) i to narod voli. Ne ovaj narod na najstarijem kontinentu već narod u USA koji su ciljna grupa i koji su CASH COW za firme u USA. Taj milijonski auditorijum voli da mu radi sve kako treba pa čak i kada su neuki i glupi (a velika većina ljudi i jeste) za nove tehnologije. S toga Apple koncept da ne dozvoljava mnogo slobode korisnicima (nema portova, nema podrške za ovo i ono) je pun pogodak. Nema pritužbi, nema žalbi, nema reklamacija i telefonskih poziva podršci, što po zakonu u USA je prodavac dužan da obezbedi. Znači maksimalna zarada, minimalni troškovi, siguran profit. A zar ne radimo svi za profit? Ja da...

Prema tome ne vidim ništa loše u nameri da se zaradi novac na agresivan i potpuno legalan način. Prosečan učenik u USA između 15 i 19 godina može da zaradi mesečno oko 400-500USD mesečno radeći legalno za bakšiš ili platu tokom praznika i odmora. Prosečan Apple korisnik potroši godišnje 124USD na dodatke za svoje uređaje (futrole, torbice, kabliće i sl.)

Pa šta je onda skupo, šta je mnogo, 600-700USD? Varate se, to je smešno... Cene Apple proizvoda za USA su baš kako treba a za ostatak sveta ko te pita, ionako je to EXTRA profit!!! Čista ekonomija!!!

Poslednja izmena:
Cene ta 2 modela jesu iste, ali Samsung ne pokriva segment od $500, sto je velika prednost za Apple.

Pa sad.... obzirom sta sve na 'klot' iPadu fali a samsungov uredjaj ima, cini mi se da je razlika od 100 dolara potpuno opravdana.

No dobro... po starom dobrom obicaju sve cega danas nema bice lagano dodavano u nadolazecim godinama i modelima iPad-a 2,3,4,5,6....

Sto se mene licno tice poprilicno sam indiferentan i prema jednoj i prema drugom spravi - i dalje imam problem da nadjem upotrebnu vrednost ovoj klasi uredjaja jer savrseno NE odgovaraju poslu kojim se ja bavim.

S toga Apple koncept da ne dozvoljava mnogo slobode korisnicima (nema portova, nema podrške za ovo i ono) je pun pogodak. Nema pritužbi, nema žalbi, nema reklamacija i telefonskih poziva podršci, što po zakonu u USA je prodavac dužan da obezbedi. Znači maksimalna zarada, minimalni troškovi, siguran profit. A zar ne radimo svi za profit? Ja da...

U pravu si za vecinu stvari osim ovog dela 'nema portova, nema podrske za ovo i ono' - portovi i nove stvari se dodaju, ali lagano, svake godine po nesto. Nervira te jer tvoj iPad nema USB i kameru? Nista zato, iPad 2 ce imati i jedno i drugo, a ti ces veselo da kupis nov model i iskesiras jos 500 dolara :) I kao sto si primetio 'Znaci maksimalna zarada, minimalni troskovi, siguran profit. A zar ne radimo svi za profit?'.

A sto se tice tehnicke podrske i reklamacija - o da, toga naravno ima. Da sad opet ne potezem licna iskustva i linkove o baterijama koje eksplodiraju, ekranima koji se tope, i o tome smo pisali 100 puta.

Poslednja izmena:
Razlog zašto ostali takođe drže visoke cene za svoje tablete je u tome što ne očekuju da će tablet tržište značajno rasti (tablet je beskorisna sprava), pa idu na profit umesto na kvantitet. Da tablet tržište ima potencijal, budi siguran da bi drugi cenama sasekli Apple već sada.

Sva sreca pa ima ozbiljnijih ljudi od tebe koji se bave ovakvim analizama :

http://www.mediapost.com/publications/?fa=Articles.showArticle&art_aid=141463
http://www.slashgear.com/tablet-sales-in-business-world-to-double-ipad-right-on-top-15119758/
http://www.dailytimes.com.pk/default.asp?page=2010\12\27\story_27-12-2010_pg9_7

Ali ok verovatno su ti izvori informacija isti kao i onomad kada si pricao da se Nokia 5800 pravi od F1 materijala i slicno.

Taj sajt liči kao da je sa pokojnog Geocitiesa. Izgleda kao da se dete igralo i nabacalo sličice. Ovo *nimalo* nije kvalitetna usluga, ovo je anti-usluga muzičarima, od ovoga će se teško leba najesti.

Znači, krnji proizvod autorskog rada je dobra usluga?

Koji je razlog zašto ne nude muziku u drugim, PCM/lossless formatima? Zbog toga što je prosečan consumer ima niske standarde i zadovoljan je s time, usled "no brain, no pain" filozofije ekstremne jednostavnosti, da se slučajno ne zbuni da li će njegov iDevice pustiti bilo šta drugo osim ponuđenog i da ne mora ništa da konvertuje? I/ili kao posledica uspešne kampanje gde marketing bulletpoint postaje što veći broj pesama?

Interesantna i jako smislena izjava. Mene kopka sledece - u kojoj je trenutno fazi Apple glede prodaje njihovih PC-jeva? :)

Rekao bih odličnoj. Prodaju Macova kao nikada pre i cifra stalno raste, min 50% u svakom kvartalu se prodaje novim Mac userima. No, taj deo je manje bitan, jer Apple je fokusiran na iPhone/iPad/iPod. Kada se gleda zarada, 2/3 dolazi od proizvoda koje su izbacili u poslednje 3-4 godine, a tek 1/3 od Maca.
Zbog toga su i Apple akcije toliko na ceni. Microsoft recimo ima sjajnu prodaju Windowsa 7 i Officea, ali im se akcije ne mrdaju uopšte jer je to jedan te isti biz koji oni odlično vrte par decenija. Apple s druge strane je majstor u širenju kompanije na nova tržišta a to je ono što berza voli.
Meni to (vrednovanje na berzi) baš suludo, ali šta se ja razumem u berzu... :)

Hmmm mislim da si uporedjivao pogresne modele Galaxy Taba i iPad-a. Ukoliko zelis fer poredjenje onda bi trebao da poredis Galaxy Tab sa iPad 3g modelom. U tom slucaju videces da su im cene skoro pa identicne - oko 600 dolara.

U pravu si, moja greška. Je l' ima Galaxy Taba bez 3G-a..? Google-fu me nešto izdao jutros...

A Akcije Google skoro pa vrede 2x vise nego akcije Apple-a, a cena akcija im je tako visoka zbog??? :d

iPad ima agresivnu cenu? Druže, iPad košta manje od 200 dolara da se napravi, kakva agresivna cena?

Cena izrade je tek jedna stavka u ceni proizvoda, iSupply promo stuntovi su odavno prežvakana tema. Zabava za dokone. Jedino validno je šta piše u radnji, šta piše kod drugih i koliko tebi lično ono što se nudi za te pare vredi. A kliko vredi Appleu, Samsungu i ostalima je nebitno za bilo koga, sem za vlasnike akcija. :)

A uzdrži se molim te od tumačenja psiho (šic!) razoga zašto neko kupuje bilo koji proizvod. Smanjuje kredibilitet svega što napišeš.

Ja tek sada vidim da je tema postovana u Apple sobi gde sam svečano obećao da neću zalaziti ni mrtav. Mislio sam da je Kovacm još jednom pokrenuo temu u sobi Nove tehnologije gde ima običaj da drobi o tome kako je Apple revolucionarno ponovo izmislio toplu vodu.

U skladu s tim povlačim se iz svake dalje rasprave i ostavljam vas u vašoj Trollandiji da nastavite da se i dalje slažete u svemu, držite za ruke i gledate mazno.

Rekao bih odličnoj. Prodaju Macova kao nikada pre i cifra stalno raste, min 50% u svakom kvartalu se prodaje novim Mac userima. No, taj deo je manje bitan, jer Apple je fokusiran na iPhone/iPad/iPod. Kada se gleda zarada, 2/3 dolazi od proizvoda koje su izbacili u poslednje 3-4 godine, a tek 1/3 od Maca.
Zbog toga su i Apple akcije toliko na ceni. Microsoft recimo ima sjajnu prodaju Windowsa 7 i Officea, ali im se akcije ne mrdaju uopšte jer je to jedan te isti biz koji oni odlično vrte par decenija. Apple s druge strane je majstor u širenju kompanije na nova tržišta a to je ono što berza voli.
Meni to (vrednovanje na berzi) baš suludo, ali šta se ja razumem u berzu... :)

U stvari svi beleze rast prodaje racunara, neki cak i jeziv (Acer u par kvartala sulude brojke od preko 100% prodaje).

Mozemo da pricamo o akcijama i o tome zasto su toliko na ceni, mada priznajem da stvarno ne razumem kako se tacno vrednost akcije odredjuje (pretpostavljam da ima veze sa trzisnim rezultatima, kao i potraznjom, pretpostavljam u nekoj meri i ocekivanjima/hajpom).

Nije me mrzelo da na netu iskopam koliko koja kompanija u stvari pravi profita (to mi je lakse da razumem nego vrednost akcija) - MS profit je 18.8 milijardi dolara, IBM 13.5, HP 10, Apple 8.2, Google 6.5 itd. Apple je bez pogovora velika IT kompanija ali MS je (na zalost) i dalje daleko ispred svih po profitu.

U pravu si, moja greška. Je l' ima Galaxy Taba bez 3G-a..? Google-fu me nešto izdao jutros...

A jel ti uzimas iPad 2? Vec rece da ce u novoj reviziji da se pojave te zezalice koje samsung ima vec sada? Napr. kamera, usb, mozda i taj 3g po defaultu? Ili ce 2012. da se pojavi iPad 2 3g(s) pa ce eplov tablet recimo u trecoj inkarnaciji iz cuga da ima ovu opciju?

A samsungovci ce da instaliraju novi android, zavalice se i zlobno smejati likovima koji svoj tablet apgrejduju tako sto moraju da kupe potpuno novo gvozdje.

Poslednja izmena:
Nije me mrzelo da na netu iskopam koliko koja kompanija u stvari pravi profita (to mi je lakse da razumem nego vrednost akcija) - MS profit je 18.8 milijardi dolara, IBM 13.5, HP 10, Apple 8.2, Google 6.5 itd. Apple je bez pogovora velika IT kompanija ali MS je (na zalost) i dalje daleko ispred svih po profitu.

O tom ti pričam - izuzetni rezulatati, ali berza je svet za sebe sa posebnim predatorskim pravilima. Moraš stalno da jedeš više nego što misle da hoćeš i to tuđe hrane. Ako jedeš kod kuće, nebitno koliko si pojeo, berzanske hijene će samo podignuti obrve i nastaviti da prate ovog novog tigra što ti viri u teritoriju.
Ili tako već nešto. :)

A jel ti uzimas iPad 2? Vec rece da ce u novoj reviziji da se pojave te zezalice koje samsung ima vec sada? Napr. kamera, usb, mozda i taj 3g po defaultu? Ili ce 2012. da se pojavi iPad 2 3g(s) pa ce eplov tablet recimo u trecoj inkarnaciji iz cuga da ima ovu opciju?

"Već reče" ko? Špekulacija uvek ima, pitanje je šta će biti na kraju, Appleu ne bi bilo prvi put da u poslednji čas izbaci neki feature na proizvodu.
3G po defaultu? Šta ti uopšte to znači..? iPada ima sa i bez 3G-a, kupi šta ti volja. Po defaultu, šic...

Ova zloba i zajedljivost prema korisnicima Apple uređaja je fenomen za posmatranje, verujem da bi moglo par disertacija da se tu napiše. :) Ova neka usiljena nadmenost i stav "svi ste bre vi ispranih mozgova i budale" mi liči na ljubomoru likova u školi koji bi hteli da budu cool ali eto, ne da im se, pa zavide drugima kojima se dalo.
Koristi ti Samsung, Android i šta već, uopšte me se ne dotiče, ne znam što tebe tangira šta i kako će kupci Applea da plate i koriste. Doduše, kako na Androidu razne firme "regularno" izbacuju updatee, možda Tab zastari pre nego se pojavi recimo Gingerbread za isti.

iPad 2 ću svakako kupiti ako hardverski bude značajno različit od prvog iPada te budem pisao aplikacije kojima to treba. Inače, nemam potrebe. Ionako iPad slabo koristim, klinac ga je preuzeo pod svoje. Kad on zaspe, ponekad i ja odigram nešto tipa Real Racing, Need for Speed: Hot Pursuit i slično.

(šala mala) Uz Galaxy Tab verovatno daju i neki PC džabe, da se nađe za igrice, je l' da? Nije valjda da se to kupuje posebno..? ;) (/šala mala)

Znači, krnji proizvod autorskog rada je dobra usluga?

A je l' neko muzičare puškom tera da idu na iTunes Store? Sve se plašim, biće da ipak ima veze s tim što se tamo najviše prodaje. Dobra usluga je dobra usluga ako je kupac srećan. Onaj ko nije, ode u drugu radnju. Neverovatna kriva rasta prodaje pesama na iTunes Storeu govori samo jednu stvar - da je to odlična radnja gde ljudi vole da dođu i da ostave pare. U prodajnom biznisu - a muzička distribucija to jeste - to je jedino relevantno. Oni koima je to bljak i ispod časti se potpišu ispod rubrike "neshvaćeni pesnici/umetnici".

Koji je razlog zašto ne nude muziku u drugim, PCM/lossless formatima?

Možda zato što ogroman broj ljudi nema ni uvo niti tehniku da razazna razliku između 256bit MP3 fajla i 16/24bit FLACa? Te stoga neće hteti da skidaju 25MB fajl za pesmu od 3-4 minuta kada "to isto" ima i za 3-4MB. Tjah, sumnjam da 90% ume da napravi razliku između 128 i 256 MP3-a, ali dobro, sad je 256bit default, pa je nebitno.

iPodi ni iOS uređaji ne puštaju FLAC, no puštaju ništa manje dobar Apple lossless codec (.m4a). Već danima slušam albume sa Society of Sound na iPhoneu. Zamisli, nisam ih kupio na iTunesu - u stvari, tamo skoro ništa nisam kupio, većinu sam kupio na Amazonu, jer ovi imaju akcije svakog dana - i mogu da ih slušam na iDeviceu.

Čudo jedno ovaj zatvoreni Apple sistem.
Šic.

U pravu si za vecinu stvari osim ovog dela 'nema portova, nema podrske za ovo i ono' - portovi i nove stvari se dodaju, ali lagano, svake godine po nesto. Nervira te jer tvoj iPad nema USB i kameru? Nista zato, iPad 2 ce imati i jedno i drugo,

Na žalost, ovo uopšte nije slučaj. Apple ne dodaje portove, već ih oduzima, gde god može. Mrze ljudi te razne otvore pa to ti je. Čekam da Intel napravi chipset sa LightPeakom, garant će Apple prvi da ga ugradi tako što će izbaciti sve to i ostaviti jedan USB i jedan LP na Macbookovima. I vozdra. Posle 1-2 generacije, umreće i taj jedan USB.

Poslednja izmena od urednika:
Ova neka usiljena nadmenost i stav "svi ste bre vi ispranih mozgova i budale" mi liči na ljubomoru likova u školi koji bi hteli da budu cool ali eto, ne da im se, pa zavide drugima kojima se dalo.

Mali problem: niko od "ljubomornih" ne misli da su Apple korisnici "cool" :) A jos manje zeli da bude "cool" na taj isti nacin.

P.S. Da li neko moze da nas podseti sta je smisao ove teme? Kovac, ima te li? Ja vidim samo mac-no-mac-shic prepucavanje koje vodi ka zakljucavanju teme.

Poslednja izmena:
+1 za lock ;)
Samo niko da mi odgovori zasto su akcije Google-a skoro pa duplo vece nego Apple-a, cini mi se da te berze imaju "strucnjake" koji prognoziraju buducnost i neku buducu ekspanziju??? :D

@bata: Ukratko i skroz pojednostavljeno: posedovanjem akcija imas pravo na deo dobiti koju kompanija ostvaruje. Vrednost akcija zavisi od te dobiti kao i emisije akcija koju je kompanija pustila u opticaj. Trenutna vrednost akcija nije dobar pokazatelj kvaliteta, buduce ekspanzije, tehnologija i svega sto kompanija poseduje...

Poslednja izmena:
hvala Milane :)
E sad bi mogli da ohladimo malo glave i uvideti realnost: iOS i Android su odlicni proizvodi i samo neka se Apple i Google utrkuju, ja navijam i za jedne i za druge jer od toga samo mozemo imati koristi ;) kada bi se sve svelo na jednu kompaniju...

@bata: Ukratko i skroz pojednostavljeno: posedovanjem akcija imas pravo na deo dobiti koju kompanija ostvaruje. Vrednost akcija zavisi od te dobiti kao i emisije akcija koju je kompanija pustila u opticaj. Trenutna vrednost akcija nije dobar pokazatelj kvaliteta, buduce ekspanzije, tehnologija i svega sto kompanija poseduje...

Eh jos kad bi Apple isplacivao dividende.... :)

A sad ozbiljno - znam da Apple i Google stvarno izbegavaju da isplacuju dividende akcionarima, dok napr Microsoft i IBM to rade svake godine. Tako da, obrni-okreni, meni tu nista nije jasno :)

"Već reče" ko? Špekulacija uvek ima, pitanje je šta će biti na kraju, Appleu ne bi bilo prvi put da u poslednji čas izbaci neki feature na proizvodu.
3G po defaultu? Šta ti uopšte to znači..? iPada ima sa i bez 3G-a, kupi šta ti volja. Po defaultu, šic...

Prelistaj malo svoje postove - zar nisi u ovoj temi izjavio da ce sasvim sigurno da ce iPad 2 da bude izuzetno ozbiljna sprava i nova carolija, cim se isprave trenutne hardverske falinke?

Mene uopste ne tangira tablet trziste. Zaista. Nimalo. Ni mrvicu. Lepo sam ti dao argument zasto samsung moze da zaceni svoju igracku na 600 dolara - zato sto je hardverski za generaciju ispred iPada, odnosno ono sto samsung ima danas, iPad ce dobiti sledece godine, a mozda ni tada. Hardverski najpriblizniji iPad, sa 3g-om, kosta cak i nesto vise od 600 $, a opet je zakinut u hardveru kada se poredi sa samsungom. Evo budi slobodan pa daj procenu - sta ti mislis, koliko bi iPad kostao da ima i USB i 2 kamere i BT 3 i telefon i slot za mem. karticu? Ili kad si vec tu, deder daj mi model iPad-a koji sve ovo ima, pa da napravimo fer poredjenje ;) Ovako tvoje rezonovanje deluje neozbiljno i krajnje navijacki.

Ova zloba i zajedljivost prema korisnicima Apple uređaja je fenomen za posmatranje, verujem da bi moglo par disertacija da se tu napiše. :) Ova neka usiljena nadmenost i stav "svi ste bre vi ispranih mozgova i budale" mi liči na ljubomoru likova u školi koji bi hteli da budu cool ali eto, ne da im se, pa zavide drugima kojima se dalo.

Uf uf pocele su da padaju i teske reci :) Ja imam apple racunar, i sta cemo sad? Gde ja to spadam? U izrode, otpadnike, skeptike, nevernike? :) Ne igram kozaracko kolo sa Dzobsom i kompanijom i ne treskam glavom u istom ritmu - verovatno ces da mi namenis neku dodatnu, posebnu kategoriju? Mozda kupertino inkvizicija i spaljivanje na lomaci? :)

Ali pazi samo - ljubomora, mi 'cool' a oni zavidni ? :D Pa nije valjda da se osecas 'cool' zato sto imas par eplovih igracki? :D

Koristi ti Samsung, Android i šta već, uopšte me se ne dotiče, ne znam što tebe tangira šta i kako će kupci Applea da plate i koriste. Doduše, kako na Androidu razne firme "regularno" izbacuju updatee, možda Tab zastari pre nego se pojavi recimo Gingerbread za isti.

Sto se tice raznih oficijelnih i neoficijelnih update-ova, pravo da ti kazem meni je pre prednost nego mana da uredjaj koji kupis mozes da update-ujes ovim ili onim firmverom ili cak da menjas operativne sisteme po volji. Pa kome nije tesko i avanturisticki je raspolozen - sto da ne, neka se ljudi igraju do mile volje. Ko to ne voli, neka koristi stock OS i ceka regularni update. I svi srecni, i svi zadovoljni....

Uostalom, koliko ja znam vecina vas sto imate iPhone svoj uredjaj crackuje bez imalo ustezanja, a ako ne gresim vecina to radi da bi telefon uopste bio funkcionalan na nasoj mrezi? Ni to nije bas do kraja oficijelno i fabricki.

iPad 2 ću svakako kupiti ako hardverski bude značajno različit od prvog iPada te budem pisao aplikacije kojima to treba. Inače, nemam potrebe. Ionako iPad slabo koristim, klinac ga je preuzeo pod svoje. Kad on zaspe, ponekad i ja odigram nešto tipa Real Racing, Need for Speed: Hot Pursuit i slično.

(šala mala) Uz Galaxy Tab verovatno daju i neki PC džabe, da se nađe za igrice, je l' da? Nije valjda da se to kupuje posebno..? ;) (/šala mala)

Ocito ce da bude 'dovoljno' hardverski razlicit da ih kupi i vecina starih musterija kojima su pojedina ogranicenja isla na zivce. Sta ja znam, recimo pomenuti USB i kamera, pa sto da ne i HDMI - sasvim dovoljno da barem 80% kupaca iPad-a kupi i iPad 2.

Uf a ja sam mislio da ti ozbiljno koristis iPad, kad ono ispade da sluzu klincu i tebi za igranje :) Salim se ofc, neka ga mali koristi u zdravlju i veselju isto kao i ti.
A za android igrice se ne sekiraj, ima toga koliko ti dusa zeli, i za tebe i za malog po nesto :)

Link -> http://www.youtube.com/watch?v=lqZ4nqzr45E

Poslednja izmena:
@salac: Evo budi slobodan pa daj procenu - sta ti mislis, koliko bi iPad kostao da ima i USB i 2 kamere i BT 3 i telefon i slot za mem. karticu?

Citat sam samo iskoristio kao navod često navedenih nedostataka.
Ajde da neko objasni potrebu da iPad ima:
1) USB
2) dve kamere
3) BT 3
4) SD slot

Kolika je opravdanost i neophodnost istih, koliko bi se realno koristile dodatne opcije, šta je to što USB nudi a ne možeš putem WiFi da prebaciš (ili kablom), šta će kamere na tolikom uređaju po gabaritu koji je to kvalitet slike (i što bi iPad imao kameru ili dve kada ima iPhone a ima i bilo koji drugi moderan telefon) i čemu bi služila, šta će SD slot kada postoji camera adapter, performanse takvog uređaja (smanjenje autonomije baterije)?

Opravdanost istih podrazumeva intezivno korišćenje, dnevno nekoliko puta ili nedeljno. Opravdanost nije "zlu ne trebalo". Interesuje me vaše mišljenje. Objasnite...

@jopopo:
To sto ti ne vidis upotrebljivost navedenih uredjaja, ne znaci da su nepotrebni.
- USB. Zelim da zakacim flash memoriju i prebacim dokumenta, slike, stampam, skeniram, ....
- Dve kamere... Skype i video pozivi iz fotelje. Drzati 0.7kg, 10" ispred glave nije bas lako, ali 0.380kg 7" je dosta lakse
- BT3. Za adhoc transfer podataka kada si na terenu sa drugim uredjajima.
- SD slot... Memorije nikad dovoljno.

Sve u svemu GalaxyTab je veoma upotrebljiva i korisna sprava, dok je iPad namenjen iskljucivo konzumiranju fart-apps sa AppStorea, citanju knjiga i gledanju pod specijalnim uslovima osvetljenja, i osakaceni web browsing.

@salac: Evo budi slobodan pa daj procenu - sta ti mislis, koliko bi iPad kostao da ima i USB i 2 kamere i BT 3 i telefon i slot za mem. karticu?

Citat sam samo iskoristio kao navod često navedenih nedostataka.
Ajde da neko objasni potrebu da iPad ima:
1) USB
2) dve kamere
3) BT 3
4) SD slot

Kolika je opravdanost i neophodnost istih, koliko bi se realno koristile dodatne opcije, šta je to što USB nudi a ne možeš putem WiFi da prebaciš (ili kablom), šta će kamere na tolikom uređaju po gabaritu koji je to kvalitet slike (i što bi iPad imao kameru ili dve kada ima iPhone a ima i bilo koji drugi moderan telefon) i čemu bi služila, šta će SD slot kada postoji camera adapter, performanse takvog uređaja (smanjenje autonomije baterije)?

Opravdanost istih podrazumeva intezivno korišćenje, dnevno nekoliko puta ili nedeljno. Opravdanost nije "zlu ne trebalo". Interesuje me vaše mišljenje. Objasnite...

najbanalniji primer, na odmoru si, i poneo si samo fotoaparat i ipad, i recimo hoces par slika da uploadujes na facebook ili da posaljes nekom na mejl
kako ces to da uradis?

@Joopo

Vec si dobio par objasnjenja, a evo malog dodatka zasto ljudi toliko potenciraju USB.

Vidi koliko ti je vremena potrebno da prebacis gigabajt-dva preko wifija, a zatim to isto uradi preko USB-a (dakle, da recimo snimis 2-3 filma koje bi gledao na nekom dosadnom putovanju i sl). Cak i na 802.11n access pointima to ide mnogo sporije, a ako si jedan od nesrecnika sa 802.11g AP-om u kuci samo na transferu ces da izgubis nekoliko sati.

Od svih navedenih stvari verovatno je telefon najbeskorisniji (posto, jelda, svi mi nosimo fon sa sobom), mada ce vrlo verovatno nekome i to da bude odlican feature.

najbanalniji primer, na odmoru si, i poneo si samo fotoaparat i ipad, i recimo hoces par slika da uploadujes na facebook ili da posaljes nekom na mejl
kako ces to da uradis?

Ne bih nosio iPad a da ne ponesem telefon. Prema tome, uradio bih telefonom (slikao i poslao mail) ako bih uopšte to radio na odmoru. A lično se FB ne bih bavio jer sam na odmoru :) ili bih uradio kada se vratim kući. Uzgred rečeno, koristim Android telefon i iPad i to mi je savršena kombinacija. Glupo bi bilo da imam iPhone i iPad jer mu dođu redundantni uređaji.

Što se tiče filmova i nekoliko GB transfera, to obavljam kablom sa računara na kome su mi filmovi, naravno da ne radim preko WiFi. WiFi koristim za dokumenta tj Bonjour radi svoj posao u aplkacijama gde je podržan.

Hoću da kažem da su retki trenuci kada trebaju ove stvari. Niko, recimo, ne pominje GPS koji ja intezivno koristim jer često putujem van Srbije i mnogo mi bolje odradi posao (pričam kada sam na ulici a ne u kolima) nego bilo koja navigacija na telefonu. Nađem ulicu, neki restoran, park, šta hoću za par sekundi. A to je slučaj sa dosta ljudi u USA. Ali opet, to sam ja i moji prohtevi i potrebe, ne mogu da se poredim sa većinom u Srbiji koji ne mrdaju iz rodnog grada pa im ništa ne znači ova opcija.

Poslednja izmena:
Kada pogledam sve mane iUredjaja, resenje je fenomenalno: "drzi ga na drugi nacin" ;)

Poslednja izmena:
iPodi ni iOS uređaji ne puštaju FLAC, no puštaju ništa manje dobar Apple lossless codec (.m4a). Već danima slušam albume sa Society of Sound na iPhoneu. Zamisli, nisam ih kupio na iTunesu - u stvari, tamo skoro ništa nisam kupio, većinu sam kupio na Amazonu, jer ovi imaju akcije svakog dana - i mogu da ih slušam na iDeviceu.

Pa da, to je moja poenta, nisi kupio na iTunes-u zato što si našao bolju uslugu (za sebe, ne zbog toga gde drugi kupuju) negde drugde, je l' tako?

Nisam ja rekao da je Apple zatvoren, mene samo interesuje zašto ne ponude izbor, u formatima koje njihovi uređaji mogu da puštaju. Razlog da većina ne može da čuje razliku ili nema potrebu za boljim nije neki izgovor. Ne bi trebalo da se vrti oko najnižeg zajedničkog sadržaoca.

Poslednja izmena:
Samo niko da mi odgovori zasto su akcije Google-a skoro pa duplo vece nego Apple-a, cini mi se da te berze imaju "strucnjake" koji prognoziraju buducnost i neku buducu ekspanziju??? :D

Verovatno iz istog razloga zašto i Appleove - Google sa Android koji deli džaba kreira sebi kompletno novo tržište za reklame. Jedini Googleov biznis su reklame i sve što rade ima za cilj otvaranje novih tržišta za plasiranje istih.

Inače, ne gledaš podatke kako treba. Vrednost pojedinačne akcije ne znači ništa sama za sebe, već broj akcija * cena akcije.

http://finance.yahoo.com/q?s=GOOG
Market Cap: 192.63B
http://finance.yahoo.com/q?s=AAPL
Market Cap: 297.83B

Dobar sajt za market, product i slične analize vezane za Apple je Asymco

Poslednja izmena:
Nisam ja rekao da je Apple zatvoren, mene samo interesuje zašto ne ponude izbor, u formatima koje njihovi uređaji mogu da puštaju. Razlog da većina ne može da čuje razliku ili nema potrebu za boljim nije neki izgovor. Ne bi trebalo da se vrti oko najnižeg zajedničkog sadržaoca.

Zašto bi morali? Pravo je prodavca da nudi ono što nudi, pa kome se sviđa. Ako se svidi velikom broju ljudi, imaće veliki biznis. Ako se ne svidi, neće, imaće neki sitan kutak, za ljubitelje...nečega već.
Činjenica da je iTunes #1 music store znači da ne moraju da menjaju ništa. To što nemaju sve formate u ponudi nikako ne umanjuje kvalitet usluge, već lepezu proizvoda.

Stvarno ne razumem gde ti tu vidiš problem. iTunes Music Store je radnja kao i svaka druga - vlasnici su odlučili šta i kako žele da prodaju i to je to. Nešto tipa - u svakoj piljari možeš da kupiš čokolade od 100dinara za 100g. Ako hoćeš nešto bolje, odeš u specijalizovanu prodavnicu gde kupiš znatno bolji kvalitet za 400din (100g).

Da iTunes sada drži i lossless formate čisto da bi rekli da ih imaju? Nema svrhe, nisu u tom poslu.

aleck, vezano za zatvorenost
da li na mac mozes da stavis blueray drive? da
da li sa njega mozes da pustis film? :)
zasto?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno