Šta je novo?

Pomoć u izboru slušalica

radar

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2001
Poena
619
Hteo bih da kupim neke malo bolje slušalice, ali sam totalni laik po tom pitanju. U 90% slučaja služiće za slušanje muzike sa kompa (mp3 i FLAC) ili sa nekog prenosnog plejera. Isplati li se dati u tu svrhu 40-50 Evra za na primer:

Sennheiser HD 435, Sennheiser EH 250 ili AKG K 77

ili će biti sasvim dovoljno i 20 Evra za Sennheiser EH 150

Kakve su Sony/Panasonic/Pioneer/Philips u odnosu na Sennheiser u približnom cenovnom rangu. Vidim da je raznovrsna ponuda ovih brendova na Tehnomaniji.

npr:
- Panasonic RP-DJ300E-S
- Panasonic RP-DJ120E-W
- Panasonic RP-HT360E-S
- Pioneer SE-M290
- Pioneer SE-M390
- Philips SBCHP 400
- Philips SHP 2700
- Philips SHP 5401

Naravno, sve druge preporuke su dobrodošle. Jako mi je bitno da sluške budu što udobnije jer ću ih u principu nositi u dužim vremenskim intervalima.

Poslednja izmena:
Veoma je važno da nabaviš neku zvučnu kartu (makar Audigy SE/LS polovnu za ~10-15e), razlika u zvuku na slušalicama u odnosu na integrušu je drastična. Uvek sam za kupovinu slušalica od firmi kojima su one prioritet, a ne samo 1 od milion proizvoda, tako da Senn i AKG samo, ostalo ne.

Ako ne možeš da izdvojiš više od 40-50e ukupno, onda bih ja radije išao na EH-150 + neka zvučna, samo te cene na mitrosmusic sajtu uzmi sa rezervom.

Čak bi za ~30e mogao da uzmeš Asus Xonar DG koji ima ugrađeno pojačalo za slušalice, i dalje se uklapaš.:)

Poslednja izmena:
Veoma je važno da nabaviš neku zvučnu kartu (makar Audigy SE/LS polovnu za ~10-15e), razlika u zvuku na slušalicama u odnosu na integrušu je drastična. Uvek sam za kupovinu slušalica od firmi kojima su one prioritet, a ne samo 1 od milion proizvoda, tako da Senn i AKG samo, ostalo ne.

Ako ne možeš da izdvojiš više od 40-50e ukupno, onda bih ja radije išao na EH-150 + neka zvučna, samo te cene na mitrosmusic sajtu uzmi sa rezervom.

Čak bi za ~30e mogao da uzmeš Asus Xonar DG koji ima ugrađeno pojačalo za slušalice, i dalje se uklapaš.:)

U principu, nije mi problem i da izdvojim više para, ali ne bih nešto da se razbacujem ukoliko razliku u kvalitetu zvuka neću ni primetiti, jer mi je veliki deo muzike u mp3 formatu koji je ionako osiromašen. Nisam neki audofil, ali volim da slušam muziku, posebno noću kada žena i deca polegaju, i to je osnovni razlog ove kupovine. Dakle, poslušaću savet i uzeću neku malo bolju zvučnu + slušalice. Ostaje pitanje koliko je u mom slučaju opravdano uzeti skuplje slušalice (npr HD 435, EH 250 ili AKG K 77) u odnosu na jeftinije (HD 150)?

Moj savet ti je da uzmes one koje imaju pun frekventni opseg ljudskog sluha, tj. od 20Hz - 20,000Hz ;)

AKG K77 bez razmisljanja tj sve preporuke za iste. Probao sam ostale u rangu (sennhaiser i sl) sve zuljaju usi vec posle par minuta, sa ovima na glavi provodim i po 5 sati ponekad i kao da ne postoje! Obzirom da uzimas low end znaci nisi audiofil kao ni ja tako da ce ti iste raditi posao extra! Sve najbolje!

AKG K77 bez razmisljanja tj sve preporuke za iste. Probao sam ostale u rangu (sennhaiser i sl) sve zuljaju usi vec posle par minuta, sa ovima na glavi provodim i po 5 sati ponekad i kao da ne postoje! Obzirom da uzimas low end znaci nisi audiofil kao ni ja tako da ce ti iste raditi posao extra! Sve najbolje!

+1

Joj pa sad videh cenu koju imas za K77; 4142 din i jos kao na akciji! Proveri ti to u Mitros Musicu, tamo sam platio 3300din pre par meseci!

Još jedno pitanje. Jel te malo bolje zvučne kartice imaju poseban izlaz za slušalice, to jest, da li mogu istovremeno da priključim i slušalice i zvučnike ili mi je potreban adapter?

U cemu je problem sa 20Hz-20,000Hz? :trust:

U tome što to nije nikakav parametar koji određuje kvalitet zvuka. To verovatno piše i na nekim sluškama od 10e.

20Hz-20Khz ne mogu kako treba skroz linearno da odsviraju ni slusalice koje su 10 puta skuplje, a kamoli neka konfekcija na kojoj to pise. Ne zanosite se time.

da napisu i malim slovima 20hz do 20khz na +-6db , gde ti zivis p anajveci igraci uvek najvise lazu (vecina ima i postenih ali suveoma retki)

Pa ne znam bas da li SONY i PHILIPS smeju da napisu to tek tako. Mislim, konkurencija bi ih razapela, a postoje u svetu valjda i neki standardi koji moraju da se ispune kako bi nesto moglo da se napise.

Od cega onda zavisi "kvalitet" zvuka; koje vrednosti gledati - http://www.p4c.philips.com/files/s/shp2500_00/shp2500_00_pss_eng.pdf ?

Ne budi naivan.:) Svi lažu, kao što reče Dr. House.:p
Ne možeš da oceniš kvalitet zvuka gledajući vrednosti iz neke tabele.

Ne možeš da oceniš kvalitet zvuka gledajući vrednosti iz neke tabele.

Pa ne mozes ni da isprobas sve slusalice u radnji, bar ne kod nas...

Kako se onda odluciti za kupovinu?

Ja sam gledao te Hz vrednosti i zadovoljan sam, ali s druge strane, ja nisam audiofil.

Ali i dalje me zanima - ako se ne gledaju vrednosti i ako nicemu ne sluze, kako onda znati sta kupiti?

Je l' treba verovati "Peri, Miki, Lazi" da se na xy slusalicama najbolje cuje?

:,,:

Pa bolje i njima nego Peri Miki I Ziki koji pisu marketing a nemaju pojma ni sta prodaju.... pogledaj specifikaciju za z5500 i zakljucani tred i sve ce ti biti jasno, a naravno da moras da probas da bi cuo razliku to "zadovoljan sam" a nisam cuo nista drugo je malo otrcana fora .... i ciganima ispod mosta kojima su falsh kineske najke koje su uzgred plsasticne i razlikuje se kalup u istom broju su vrh dok ne uskoce u orginal....

Poslednja izmena:
Po specifikaciji sigurno nista neces saznati o kvalitetu njihovog zvuka. To nije PC pa da brojevi kazuju sta je od cega jace i bolje. Iz nje mozes samo osnovne parametre da vidis (a i to treba da znas kako da tumacis), a to sto gotovo svi lazu, to je normalna stvar, bila i bice. Izmeri opseg svakoj od tih Sony, Philips ili bilo kojih drugih slusalica na kojima pise 20-20 i videces sta je zapravo istina. Peri, Ziki, Miki najmanje veruj. :)

Po meni najbolji izbor za ulozeni novac (25-35e):
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/5306-AKG-K-44/
ili za nesto vise:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/2864-AKG-K-77/
Daju zvuk kao da kostaju duplo vise. Eto vam proizvoda koji su jeftiniji ovde nego u USA.
Ako neko ima iskustva sa ovim modelom neka kaze da li vredi ove razlike u ceni i uopsteno utiske u odnosu na jeftinije modele.
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6319-AKG-K-512/
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/2856-AKG-K-121-Studio-**/
(ove druge su mi veoma interesantne, ali se nisam sretao sa njima, pa ako neko zna nesto o njima neka mi kaze)

Poslednja izmena:
Još jedno pitanje. Jel te malo bolje zvučne kartice imaju poseban izlaz za slušalice, to jest, da li mogu istovremeno da priključim i slušalice i zvučnike ili mi je potreban adapter?

ja na xonaru ne mogu u isto vreme. na integrisanoj sam imao speaker fill opciju sa kojom sam mogao da koristim back i side prikljucke isto kao glavni, ali na xonaru to nemam. znaci da ako ne korisits surround sistem, imas 3 uticnice viska, a zvucnike nemas gde. meni su zvucnici (stara mini linija) trenutno na integrisanoj jer inace kvalitet nije bas vrhunski da bih primetio razliku. problem je sto moram da menjam playback device svaki put kada zelim zvucnike.
nisam siguran na koliko bolje karte mislis. ja imam xonar dg, ali mislim da i ostali xonari nemaju mnogo drugacije opcije. jedino mi izgleda kao da bi stx mogao da radi posao jer ima i 6mm stereo i rca (cinc)

Ja na Mitros sajtu nisam ni video AKG jer su u sekciji "studijske slušalice", a ja gledao samo "hi-fi". Inače, u čemu je razlika u tim klasama.

U principu sam doneo odluku da kupim AKG K-77 + zvučnu kartu od oko 30 Evra. Koliko sam video u tu klasu spadaju Xonar DG i Audigy LE, a ako sam dobro shvatio Xonar je bolja kupovina za te pare. Dajte potvrdu i kupujem.

Da ali gledaj da uzmes xonar sa preampom za sluske...

dg ima hp amp i jedini je je u toj klasi. ostali koji imaju su skuplji.

U principu sam doneo odluku da kupim AKG K-77 + zvučnu kartu od oko 30 Evra. Koliko sam video u tu klasu spadaju Xonar DG i Audigy LE, a ako sam dobro shvatio Xonar je bolja kupovina za te pare. Dajte potvrdu i kupujem.

Prvo kupi slusalice, isprobaj ih na integrusi, pa tek onda odluci da li ti se isplati da kesiras za zvucnu... :,,:

Gluplji predlog u zivotu nisam cuo jer ce definitivno misliti da je bacio pare na sluske...

plus nece znati da treba da kupi kartu jer nece znati kako ona zvuci. svakako mora da uporedi da bi znao da li je bolji zvuk ili ne.
e sad ako mozes da nadjes nekog ko ce da ti pozajmi kartu to bi bilo idealno. u suprotnom moras da slusas savete i da se nadas da su ljudi u pravu.

Nazad
Vrh Dno