Šta je novo?

Gde odoše ljudi sa limunda?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li vi imate recimo statistiku koliko aukcija u datom trenutku ima pokrenuto pod ovim ?
Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdim da je predmet ove aukcije original.
Svestan sam da je piraterija kažnjiva novčano/zatvorom i spreman sam da prihvatim posledice
i prosleđivanje mojih podataka organima gonjenja ukoliko se dokaže da je predmet
moje aukcije piratska kopija originala.

@mr008

A od koga će se plašiti preprodavci kopiranih robnih marki ? Ako , kao što gospoda sa Limunda kažu, su čak i predstavnici tih kompanija u Srbiji i distributeri nezainteresovani za saradnju .

mr008,
to je tekst o potvrdi originalnosti koji članovi u određenim kategorijama moraju da prihvate.
To su kategorije odeća, CD, software i knjige.

Onda znaci da u tim kategorijama moraju samo da se prodaju orginali, pominjano je da je ulozeno dosta novca u limundo, tako da preptostavljam da bi jedan mali deo mogao da ide i na odeljenje koje bi kontrolisalo ocigledne aukcije koje krse pravilo da je proizvod orginal, jeftina cena bi mogla da bude prvi pokazatelj da je aukcija sumnjiva. Recimo pravilo da moraju da se stave identicne slike proizvoda bi isto moralo da se uvede,mnogi stavljaju slike sa neta i to sve u kategorijama gde postoji tekst o potvrdi originalnosti, gde se recimo ljudi opuste videci taj tekst da je stvar koja se prodaje orginal.
Distributeri znaju da je to mrtva trka i da ne bi dobili nista svojim angazovanjem samo jos dodatne troskove, a limundo ulaganjem u to dobija stabilniju strukturu i poverenje kupaca ...

Lična dokumenta

Evo sad sam prvi put pokušao da se registrujem na Limundo.com, i došao sam do koraka 4 "Pošalji fotografije ili skenirane obe strane lične karte".

@remeo
- Odakle vam pravo da tražite kopije ličnih dokumenata (ličnih karata)?
- Da li je uopšte legalno da jedna privatna firma prikuplja kopije ličnih dokumenata? Formalno, zakonom?
- Na koji način uopšte vršite proveru istih? Privatna firma ima uvid u policijsku arhivu!?

mr008, ulažemo u to.
Skoro pola tima na Limundu je korisnički tim.
Plus trenutno proširujemo tim.
Između ostalog i zbog još intenzivnije provere.

gargoyle:
/ zakonom je dozvoljeno da se traži lična karta
/ Limundo je u društvu poverenika, gde sam zavedeni da vršimo tu proveru
/ provera se ne vrši preko policijske arhive, već mi samo arhiviramo podatke (JMBG i adresu)
iz lične karte. Ti podaci u slučaju zloupotrebe i zahteva državnih organa se prosleđuju njima,
radi efikasnijeg rada (pored ostalih podataka koje imamo kao broj mobilnog, IP adrese, e-mail)

Poslednja izmena:
Naravno, registracija je dobrovoljna tako da nije potrebno slanje ako ne želiš da postaneš član.

Nije ni cudo sto ne zelim.

A reci mi, da te neko zavrne za neke pare ili robu kupljenu preko limunda, da li bi onda bilo:

Kakav vam je to sajt, raznorazne jajare mogu da se registruju, i da varaju pošten narod?

Na svakom sajtu koji se iole malo ozbiljnije bavi tim stvarima, potrebna je registracija ...

mene interesuje jedna stvar.. jel se oduvek trazila licna karta prilikom registracije? od samog pocetka Limunda?

Ja sam tamo 2 godine, i tada se tražila ..... s tim što je provera koda bila ono, na adresu iz lične karte ti pošalju kod, koji ukucaš, i tako si dobijao status "proveren član", jer si stvarno na toj adresi .... Sada ti kod šalju na mobilni, ili te zovu na fiksni.

Član sam nešto manje od 2 god. i ne sećam se da mi je neko tražio ličnu kartu. Dobio sam kod na kućnu adresu, ali ona tad nije bila upisana u ličnu kartu. ;)

pitam jer sam se ja davno registrovao, trazio sam mail sa podacima registracije na svim nalozima sto imam i nista nisam nasao.. znam da nisam sigurno kopirao, skenirao licnu kartu i sl..
u roboformu imam sacuvanu lozinku i username ali ne mogu da se ulogujem sa tim.. takodje, kad pokusam da povratim lozinku (mehanizam na sajtu sto ima) nece da mi prihvati nijednu email adresu koju unesem..

sad jos jedno pitanje:
Jel se brisu stari, neaktivni korisnici ili tako nesto slicno?

@MagicMaster
A reci mi, da te neko zavrne za neke pare ili robu kupljenu preko limunda, da li bi onda bilo:
Kakav vam je to sajt, raznorazne jajare mogu da se registruju, i da varaju pošten narod? Na svakom sajtu koji se iole malo ozbiljnije bavi tim stvarima, potrebna je registracija ...

Da me neko zavrne, da li će mi Limundo doo nadoknaditi štetu? Vratiti novac/robu? Zato što sam ostavio foto kopiju lične karte?
Šta ću onda reći, ako mi ne nadoknadi? A ostavio LK?

@remeo
Naravno, registracija je dobrovoljna tako da nije potrebno slanje ako ne želiš da postaneš član.

Naravno. Ja inače želim da se registrujem. Ali ne želim da obe strane moje lične karte u .jpg formatu cirkulišu po internetu. To je jednostavno suviše delikatno. Potencijalni problemi koji mogu da nastanu u slučaju kompromitovanja i zloupotrebe ličnih podataka koje vi skladištite kod sebe su neviđeno veći od eventualne zloupotrebe u kupoprodaji tamo nekog artikla sa aukcije.

voodoons,
na samom početku je bilo:
e-mail provera

ubrzo posle toga je krenulo:
e-mail + SMS verifikacija

posle toga je bilo:
e-mail + SMS + pismo koje se šalje na kućnu adresu (koja ne mora da bude identična sa podacima iz lične karte, s obzirom da veliki broj nema ažurne podatke u ličnoj karti)

S obzirom da slanje pisma nije bilo dovoljno brzo i pouzdano,
prešli smo na:
e-mail + SMS + provera preko fiksnog

A sada je provera:
e-mail + SMS + sanje lične karte

Dodatno si uvek mogao da pošalješ ličnu kartu kako bi postao proveren član (to je bio poseban status, a sada su svi novi članovi provereni članovi s obzirom da je lična karta uslov).

--------

Stari nalozi se ne brišu.

Ako imaš probleme sa ulazom u svoj nalog, pošalji poruku korisničkom timu da provere šta je u pitanju.

Ja sam se 2006-te registrovao i nisam nista slao, samo preko email-a se verifikovao :D

Mogao sam da bidujem i da postavljam aukcije bez slanja LK. Menjao sam adresu, pa sam zato morao pre mesec dana da posaljem LK...

Ja sam se registrovao tako sto su me zvali na fiksni... A inace bio sam par puta nasamaren od "proverenih" clanova tako da meni to nista ne znaci,gledam samo da li clan nema mnogo negativnih i to mi je uvek bilo bolje merilo,s takvim clanovima nikad nisam imao problema.

voodoons,
na samom početku je bilo:
e-mail provera

ubrzo posle toga je krenulo:
e-mail + SMS verifikacija

posle toga je bilo:
e-mail + SMS + pismo koje se šalje na kućnu adresu (koja ne mora da bude identična sa podacima iz lične karte, s obzirom da veliki broj nema ažurne podatke u ličnoj karti)

S obzirom da slanje pisma nije bilo dovoljno brzo i pouzdano,
prešli smo na:
e-mail + SMS + provera preko fiksnog

A sada je provera:
e-mail + SMS + sanje lične karte

Dodatno si uvek mogao da pošalješ ličnu kartu kako bi postao proveren član (to je bio poseban status, a sada su svi novi članovi provereni članovi s obzirom da je lična karta uslov).

--------

Stari nalozi se ne brišu.

Ako imaš probleme sa ulazom u svoj nalog, pošalji poruku korisničkom timu da provere šta je u pitanju.
Ja sam u prvoj grupi. Samo provera mailom.
Pisao sam vec Limundu timu i receno mi je (posle tri maila) da posaljem kopije stranica iz licne karte i broj telefona kao dokaz o autenticnosti.
Iskreno, mrzelo me sad da ponovo pisem da ja nikad nisam ni slao LK Limundu i da moj br.telefona sigurno nema u bazi jer imam drugi broj i da ne vidim kako mogu da potvrde autenticnost mog naloga. I treca stvar, imam LK sa chipom, da kopiram nju pa posaljem Limundo timu? Na njoj ni nema adrese.

Gurneš karticu u čitač, skineš ČELIK sa sajta MUPa, pa odštampaš ono što je programirano na čipu ....

voodoons,
nije problem što nema adresu.

@romeo previše tražite od korisnika zarad navodne bebednosti prilikom trgovine, a na kraju ispada da nema nikakve bezbednosti. Ako te neko uradi prilikom kupovine to nije briga limundo tima daj mu negativni kometar i to je to! Nije vas briga što ste silnim metodama navodne verifikacije kao i sloganima "kupi bezbedno" itd. doveli u zabludu korisnike da je kupovina na limundu bezbedna tj. da vi garantujete bezbednu kupovinu.

Kada sam trebao da registrujem tj. verifikujem nalog na limundu tražena mi je lična karta. Ja uzmem i slikam LK u makro modu na 7 megapixela bukvalno se vidi struktura papira ko pod mikroskopom! Kad stiže od limunda obaveštenje da podatci nisu čitljivi!? (ko tu koga zaje..va) i da treba da pošaljem kopiju pasoša i vozačke dozvole! Kako to da shvatim nego kao čisto iživljavanje. Verovatno su drugi korisnici slali kvalitetnije fotografije, skenove nije, nego! Na kraju kada sam se registrovao posle više od 10 dana zahvaljujući eskpeditivnosti vaše službe aukcija zbog koje sam se registrovao bila je završena...

U suštini ispalo je da je sigurnost trgovine na limundu za kupca jednaka bilo kojim besplatim malim oglasima. Ako nije čak i manja pošto sa prodavcem iz oglasa možete da se vidite uživo i uverite se u ispravnost predmeta oglasa, kao i to da možete uživo izvršiti transakciju... Ovako limundo je tu posrednik koji ne garantuje ama baš ništa tj. garantuje da će od prodavca uzeti procenat za obavljenu transakciju kao i kupcu pravo na negativan kometar - ocenu.

Podatci iz dokumentata vam služe da trčkarate unaokolo i sami nudite tuđe lične podatke kako bi se dodvorili raznim državnim službama, inspekcijama, proizvođačima čija prava mislite da je neko zloupotrebio ili ti izigravate tužibabe. Umesto da podatke eventualno dostavite tek nakon zvaničnog i validnog zahteva neke državne istitucije, pri tome mislim tek kada se neko pojavi kod vas sa sudskim nalogom za podatke o konkretnom članu.

Ideja vam je bila ok, ali je realizacija nula. No ima vremena shvatićete vi to, samo što će tada već biti prekasno za bilo kakvu reakciju.

Nema na tom Limundu nikakve bezbednosti,a evo vam i ovaj primer,gde je jedan prevarant zeznuo nas nekoliko,a Limundo nije poduzeo nista povodom toga,dakle nema tamo ni trunke bezbednosti.
http://www.limundo.com/Clan/DuleTDI

Ni policija nije mogla da udje u trag tom coveku iako sam podigao krivicnu prijavu protiv njega,zaboravio sam sta su mi i rekli,uglavnom kao,nema dovoljno dokaza da ga se nadje ili sta vec.
A na 988 belim stranama,adresa,ime i prezime tog coveka ne postoje uopste,tako da je on krivotvorio licnu kartu i ostavio neke leve podatke.

Dakle,ponavljam,na Limundu igrate sami na svoju ruku,oni vas nece stititi niti ce vam vratiti pare od ostecenja u slucaju prevare.

A ima i prevaranata koji imaju preko 100 pozitivnih ocena,0 neutralnih i 0 negativnih.
Trgovao sam sa jednim takvim clanom,covek ima 50-55 godina,mislio sam,nema brige,sve su mu pozitivne i ja mu lepo odmah dao pozitivnu.
A na kraju se ispostavilo da je covek obicna prevarantska budala i muljator i sad se kajem sto sam mu ostavio pozitivnu,trebao sam mu zabiberiti lepu crvenu negativnu i napljuvati ga samo tako,da ga se i ostali pripaze.

Uglavnom,radi se o ovom clanu i ovoj aukciji:
http://www.limundo.com/kupovina/KOMP-POVOLJNO-od-10din-/1672312

Pre licitiranja,poslao mi slike svake komponente sa svezim datumom direktno iz Windowsa.
Kad je meni stigao komp,rezac nece da zatvori vratanca,a hdd je prepun bad sektora i stanje je u crvenoj boji,dakle lose stanje prema HDD Sentinelu.
Ja mu pokazem sliku,on kaze,vrati ga,zamenicu ti za drugi,posto mi uskoro stize sledeca tura.
Ja ga pitam,da mu posaljem preko AKS Expressa posto samo s njima saljem jer znam kurira...kaze on,slobodno posalji,izgladio sam probleme s njima i sad smo OK.
Ja posaljem,nema njega,ne javlja se nedelju dana,kad ono meni se vraca nazad paket i morao sam platiti jos 250 dinara za ptt.
Pitam mog kurira da nazove tog kurira koji mu je dostavljao paket,on ga nazove i kaze taj kurir kako je nextorian namerno odbio paket iako su ga nasli.
Nakon toga,uspostavio sam kontakt preko Limundo poruke s njim,rekao mu da mi uplati pare preko post neta i da cu mu vratiti nazad hdd,on je pristao i tako govorio svaki dan,kao uplaticu ti danas/sutra...i tako proslo 20-ak dana i nema nista od toga.
Eto,tipican sitni prevarant,tako da,pazite se njega,nemojte da vas zavaraju njegove pozitivne ocene.

Ima tamo uglavnom jos dosta sitnih prevaranata koji su clanovi i ovde na bencu,recimo postavi covek ovde oglas na bencu i kaze,graficka poluispravna,ne radi to i to,ima neke tackice...nadjem ga pod slicnim nickom tamo,vidim isti grad,ista slika graficke,samo sto je napisao da je potpuno ispravna ;)..ja ga pitam,zasto si napisao tamo da je poluispravna,a ovde na Limundu da je ispravna...a on odgovara,gledaj svoja posla :D...dakle prevarantic

Ima takvih situacija jako puno,sto znaci pazite se dobro,jer Limundo je tu samo da uzme pare,a ne da vas zastiti.

Pa nema limundo milijarde dolara profita od provizija pa da prevarenima refundira novac kao eBay. Nije ni na eBay fantastican sistem zastite, ali bar postoji.

Jedino logicno sto limundo moze je da banuje prevarante i da eventualno pretrazuje aukcije i naloge za slicnost sa prethodnim banovanim user-ima.

Slažem se sa tobom Duke ali oni ni to ne rade, mislim na to da banuju prevarante, pa se ja onda pitam šta će im onda sken moje Lk, pasoša, vozačke dozvole...? Čemu onda te navodne verifikacije, da ne idu ti podatci na black market?

Zašto onda dovode korisnike u zabludu o navodnoj bezbednosti koju oni nude svojim korisnicima, te kupi bezbedno, te limundo zaštita...?

Njima lepo treba jedna kolektivna tužba sa zahtevom za refundaciju novca prevarenih korisnika! Zato što su svojom reklamnomn kampanjom kao i sloganima doveli u zabludu korisnike i time ih oštetili za ne male pare! Pa idući put ako ga bude neka lepo paze šta pišu.

Podatke samo dostavljamo službama nakon pismenog zahteva.
Jedan primer da podatke čuvamo:
Dobijamo pozive od novinara, koji su primetili neku interesantnu aukciju o kojoj bi želeli da pričaju.
Kontaktiraju nas sa molbom da im dostavimo podatke.
Naš odgovor je uvek: "Registruj se, pa onda kontaktiraj prodavca.
ako je on zainteresovan, kontaktiraće te u vezi sa novinskim člankom."
Gde onda često dobijamo: "Pa dobro, ne mora mobilni broj. Nek bude samo e-mail adresa."
I tu je odgovor: "Kontaktiraj prodavca, podatke ne prosleđujemo."
Znači čak i ako je dobra namera, u smislu da žele da napišu članak o prodavcu i njegovoj aukciji, ne odustajemo od naših principa i naših pravila.

Da li je na Limundu bezbednije, o tome govore često članovi koji su i na drugim stranicama trgovali. I vide veću ozbiljnost i profesionalnost kao i daleko manji broj zloupotrebe.

Broj nije na 0, ali je vrlo mali i dalje se trudimo da postane manji.

Provera podataka moraš šire da posmatraš.
Zahvaljujući tome, Limundo uskoro pušta Limundo Cash sistem koji će bezbednost podići na još veću lestvicu. I to je moguće zbog svih provera pre i posle registracija.

@bojanh
Nikad ne ocenjuje člana unapred.
Ocenu je moguće izmeniti.
Dodatno pošalji poruku preko kontakt formulara,
mi ćemo kontaktirati člana.
Ako ne ispuni svoje obaveze, mi njega suspendujemo sve dok ne odradi svoj deo.

Dodatak:
Na Limundu se dnevno registruje preko 800 ljudi, ali od toga samo polovina prođe rigorozne zahteve.
To je prvi nivo zaštite.
Drugi nivo je da sve aktivnosti pratimo, i ako dođe do zloupotrebe on se automatski suspenduje.
Ako su nejasne situacije (kao na primeru člana bojanh koji je dao pozitivnu ocenu),
proveravamo slučaj i člana privremeno suspendujemo dok ne ispuni svoju obavezu.

Dodatno sve podatke beležimo, kako bi i kasnije znali da je bilo problema sa tom aukcijom / tim članom.

Ako je zloupotreba u pitanju, član se kazni po našem sistemu od 4 nivoa kazni.
I na kraju sledi trajno suspendovanje.
U ozbiljnim slučajevima Limundo zadržava pravo da odmah suspenduje člana.
I to dovodi do toga da redovno takve članove suspendujemo.
A zbog rigorozne provere, njima je otežano da se opet registruju.

OK,vise nikome ne ostavljam ocenu unapred makar imao i 1000 pozitivnih jer vidim da u nekim slucajevima,broj ocena nista ne govori dok ne dodjes u situaciju da istrgujes sa tim clanom,pa tek onda vidis kakav je zapravo.

A i vrlo rado bi ja poslao zahtev da se moja pozitivna ocena kod clana nextorian prebaci u negativnu jer je to i zasluzio,ali ja sam nazalost papiric od AKS Expressa bacio (mislim na onaj papiric kada se posiljaocu njegov paket vrati nazad),tako da sad i nemam neke jake dokaze,sem Limundo poruka preko kojih smo se dopisivali...a i dosta razgovora je proteklo preko telefona i ona najbitnija cinjenica kad mi je rekao da mogu opusteno da mu posaljem paket preko AKS-a je isto recena preko telefona.

Diskusija više nema nikakvih dodirnih tačaka sa naslovom teme, kome treba pomoć i objašnjenja u vezi limunda zna gde treba da je potraži

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno