Šta je novo?

Gde odoše ljudi sa limunda?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
недостају људи, такође већина аукција креће од високих цена, тако да алегро више дође као сајт са огласима...
то је само моје виђење

Allegro ima sve predispozicije da bude kakav je oduvek trebao da bude u stvari Limundo. Ne treba podcenjivati nas srpski inat, dosta ljudi ukljucujuci i mene iz principa nece vise da posluje na Limundu. Sada situacija stvarno izgleda konfuzna jer su se ljudi rastrkali na nekoliko strana, ali prirodno je da ce posle nove godine kada se Kupindo mogu slobodno da kazem ugasi svi skupiti na jednom mestu a to ce najverovatnije biti bas Allegro.

Ljudi su otisli na
-Kupindo (do 31. 12. fraj)
-Allegro
-Prodajlako
-Kupujemprodajem
i jos par manjih mesta. IT prodavci su oduvek bili na pcberzi, neki su samo malo povecali svoju ponudu, to se vidi po broju oglasa u rubrici komponente.

Limundo je rasterao ljude, neki su pokusali da se prilagode i da pristanu da poklanjaju svoju robu, ali vecina ipak nije. Ako je kriza ne znaci da treba da se roba prodaje ispod cene. Postoje ljudi koji zive na ovaj nacin, a ima ljudi koji jednostavno povremeno ponesto kupe/prodaju i takvima novi limundo ne odgovara. Ranije su sve sekcije bile aktivne, sada se aktivno samo ono sto se ultra brzo proda, IT komponente, stripovi, mobilni, i odeca.

Produžili besplatno na kupindu do njihovog rodjendana, e sad, dal beše mart ili april .....

Au a jedan clan me onda ladno zeznuo. Da mu uplatim jos 100 din. za neku proviziiju,
da ne objasnjavam sta sad tacno...neverovatno.
(Poverovao sam jer mi se neki drugi prodavac zalio kako ne sme
da stavi stvar na Kupindo zbog provizije pa smo odradili transkaciju van sajta...)

Eto, to je stoga sto stalno menjaju pravila : /

Sto se tiche slanja robe, neverovatan mi je i POST Ekspress.
Roba mi je uglavnom slicne tezine i jedno vreme je isla po 240 - 250 din.
E onda to bi smanjeno , pa su mi trazili pet puta 150 din.
I ja sad racunam , toliko je i uplatim danas prodavcu
i toliko kao dodatak na cenu. On mi se pozali da je platio 240 din : /

Poslednja izmena:
Eto, to je stoga sto stalno menjaju pravila : /

Ja sam se ispisao sa Limunda zbog novih pravila koje su uveli na mala vrata 26.10. bez da su ikog obavestili o tome, a automatski si saglasan sa njima kada se logujes.

Bas si ukinuo nalog?

Ja nemam pojma ni sta su tacno menjali, osim da su povecali proviziju
sa valjda 1 na 3 posto.

Da za svako pokretanje aukcije koja ne počinje od 10 dinara naplaćuju 10 dinara.

Bas si ukinuo nalog?

Ja nemam pojma ni sta su tacno menjali, osim da su povecali proviziju
sa valjda 1 na 3 posto.

Da, ukinuo dok je jos dzabe ukidanje naloga :D

Ne zbog provizija, ili 10din dzabe, to su stare prica.
Zato sto su samo promenili pravila na mala vrata, a na sajtu i dalje u zaglavlju u uslovima koriscenja pise 18.11(2009).
Nigde nisam video da pise otprilike: evo nova pravila su od sada i sada i vazice od tada i tada - ovde su vam stara pravila pa mozete da vidite sami razlike, a ako Vas mrzi novine su to i to.

Koliko sam video - ali me nemoj drzati za rec posto nisam nigde mogao naci stara pravila:
- skratili su rok za primenu novih pravila od 7 dana (po starim pravilima koji nisu ispostovali) na 3 dana,
- pokusali definisati i ubrzati izvrsenja ugovora, - zbirni rok za oboje 14 dana bez nepotrebnog odugovlacenja - sto mi je potpuno nejasno ko je sta duzan.
- dodatno se oprali tipa po ugovoru prodajna cena obuhvata sve takse za recikliranje i slicno.

Racunaju da niko to ne cita, pa daju pravnicima da napisu svasta, a prilikom svakog logovanja ti si saglasan sa pravilima.

I mene le limundo razocarao sto se tice novi pravila. Da je nastavio kako je radio, verujem da bih se klao sa ebay.rs jednog dana. E sad sta je taj gazda limunda uradio neznam i ako je mislio da zaradi velike pare na srpskom narodu tesko. To me podsetih jedne price stare nekih desetak godina koja se desila u Francuskoj. Naime postojao je sajt slican limundu, koji se reklamirao svuda redom (tv, novine...). Elem kad je Ebay dosao na Francusko trziste jednostavno nije mogao nikakve rezultate da ostvari zbog ovog prvog sajta, jer su svi francuzi navikli na taj jel te francuski limundo. Da bih ebay onda odresio kesu i platio neznam koliko 100 miliona dolara ili cega vec tom vlasniku. Tako da svako ko je kucao tu adresu bio redirektovan na ebay.fr dok ljudi definitvno nisu zaboravili na njega.

Ti znaš da su na ebay-u provizije veće nego na limundu, kao i naknade za počinjanje prodaje po većoj ceni od osnovne? :)

Na ebay-u je provizija ~9%, ako je cena fiskna onda ide i do 15% u zavisnosti od proizvoda. A pokretanje aukcije na vrednosti većoj od 1$ se plaće od 0.25$ do 2$ u zavisnosti od početne cene...

Poslednja izmena:
Hvala

Da, ukinuo dok je jos dzabe ukidanje naloga :D

Ne zbog provizija, ili 10din dzabe, to su stare prica.
Zato sto su samo promenili pravila na mala vrata, a na sajtu i dalje u zaglavlju u uslovima koriscenja pise 18.11(2009).
Nigde nisam video da pise otprilike: evo nova pravila su od sada i sada i vazice od tada i tada - ovde su vam stara pravila pa mozete da vidite sami razlike, a ako Vas mrzi novine su to i to.

U PDF-u stoji tačan datum, preskočili smo naslov na samoj stranici.
Hvala na javljanju, izmenili.

Što se tiče promene, jeste mnogo je pametnije da se tačno vidi promena.
Mi kod nas vidimo, ali je potrebno da i Limundovci na lak način primete razlike.
Koliko god male promene, treba lako da se vidi.

Do skoro smo imali sistem da je u novom pravilniku u PDF-u žutom bojom označena promena u odnosu na prethodni pravilnik.

Ideja je da to opet uvedemo, ili još elegantnije:
da se na vrhu pravilnika vidi sekcija:
Dodato:
pravilo 39 i 40

Izmenjeno:
pravilo 37 (sa prikazom kako je pre bilo i kako je sada):
Pre: Moguće je postaviti nož ne duži od 10cm.
Sada: Moguće je postaviti nože ne duži od 12cm.

Izbrisano:
Pravilo 12 (sa prikazom celog pravila koji više ne važi):

----------

Hvala na skretanju pažnje na taj propust.
Brzo rastemo i znači nam svako ukazivanje greške,
kako bi što pre ispravili.

Vlada
Limundo tim

Ti znaš da su na ebay-u provizije veće nego na limundu, kao i naknade za počinjanje prodaje po većoj ceni od osnovne? :)

Na ebay-u je provizija ~9%, ako je cena fiskna onda ide i do 15% u zavisnosti od proizvoda. A pokretanje aukcije na vrednosti većoj od 1$ se plaće od 0.25$ do 2$ u zavisnosti od početne cene...

Ovo i ja htedoh reći ..... a i smanjili su provizije na kupindu ..... za pohvalu ....

A evo i zvaničnika Limunda ... lepo, znači da neko prati dešavanja ....

Da li su poskupeli i Post Ekspress i AKS (Zbog pomoci Kraljevu?)

Poslednja izmena:
U PDF-u stoji tačan datum, preskočili smo naslov na samoj stranici.

Nikad nije kasno :)

btw: Sve sto sam napisao ovde, sam bio pitao/'javio' i na forumu Limunda - oko 30 oktobra otprilike kad sam slucajno primetio da postoje nova pravila - samo sto je bilo expresno obrisano.

Do skoro smo imali sistem da je u novom pravilniku u PDF-u žutom bojom označena promena u odnosu na prethodni pravilnik.
Ideja je da to opet uvedemo, ili još elegantnije:

Dovoljno je imati online arhivu verzija pravilnika, da svako ko pozeli moze uporediti i videti razlike.

Poslednja izmena:
ja sam tek sam primetio da nam se prikljucio predstavnik velike Limundo porodice
(Limundo, Kupindo, Aburrido : ])

Dobro dosao !

Kratak odgovor:
Na Limundu su sve kazne po pravilima Limunda.
Ako je negde po tebi učinjeno drugačije, molim te javi nam da vidimo da li smo pogrešili.

Duži odgovor:
Od kada smo pokrenuli Limundo,
kvalitet nam je vrlo važan.

Izbegavali smo da se ponašamo kao drugi.
To se videlo u detaljima (n.pr. da smo osnovali firmu i pre nego što smo počeli da razvijamo Limundo stranicu).

Da smo ulagali kao prvi u jaku proveru korisnika.
Da smo ulagali u tehniku i ako nismo bili profitabilni.
Limundo i danas nije profitabilan, naš pristup je da stvorimo najbolji mogući doživljaj.
Zato velika ulaganja u razvoj Limundo tima (inače, uskoro ponovo zapošljavamo),
odlične radne uslove i bezbedne sisteme (recimo infrastruktura samih servera).

I jedna od tih stavki je i takođe pravilnik.
Koji jeste strog, i uvek ima ljudi koji su protiv toga.
Ali kada se malo zagrebe, sazna se da njihovi razlozi i nisu toliko dobronamerni.
Njima više odgovara da je Limundo posećen ali bez strogih pravila, kako bi imali koristi od toga
na štetu dobrih i savesnih članova.

Zbog toga imamo pravila koja verujem da nekome deluju preterano.
A razlog je zašto imamo takva pravila je teorija razbijenih stakla.
U knjizi Tipping Point - Malcolm Gladwell je dobro objašnjena (ako je neko nema, neka mi javi - rado ćemo poslati primerak).
Ukratko: Kako suzbiti kriminal se pitao gradonačenilk New York-a 90ih.
Rešenje: kaznio vožnju bez markice, komunalna policija je imala veća ovlašćenja.
I najinteresantnije:
ako je neko švrljao grafiti, on je odmah uklonjen.
Posle dva dana se opet pojavi.
Odmah ga prefarbaju
Sada se pojavi grafiti nakon 7 dana.
Odmah ga prefarbaju.
I tako par puta dok ne odustanu od nedozvoljenog žvrljanja.

Zaključak: Male stavke čine razliku, i utiču na visok nivo bezbednosti.
A naziv je dobio po tome da ako stoji napuštena zgrada ali su sva stakla OK,
ništa se neće desiti.
Čim se razbije prvo staklo (nije bitno kako je razbijeno) očekuj da će ubrzo i sva ostala biti razbijena.

U tome je vrlo bitno biti uporan i izdržljiv, što verujem da može da deluje kao pametovanja ili preterivanje.

Limundo nije profitabilan, a uloženo je mnogo u tehniku i bezbednost i još uvek se ulaže? Ko ste vi ljudi? Odakle vam bre pare :)?

^Па кад кажу "непрофитни", то значи да не генеришу профит. И даље могу да обрћу паре (приходи/расходи), само су увек на "нули" (по њиховим речима).
:)

Pa i banke su neprofitabilne, mnoge su zvanicno i u minusu , iako imaju najvece kamate i najvecu stopu naplate u evropi....

Limundo ima prihode od provizije,
koji ne pokrivaju sve troškove.

Koje postoje zato što ulažemo u razvoj (tehniku, veličina Limunda tima, nove projekte kao Limundo Cash).

Izvor finansiranja:
jedan deo pokrivamo sa našim prihodima.
Drugi deo kroz dobijene investicije (do sada je uloženo oko 750.000 EUR)

Limundovac

Korisnik sam limundo portala, i iskreno imam potrebu da stanem na njihovu stranu.

Limundo nije profitabilan, a uloženo je mnogo u tehniku i bezbednost i još uvek se ulaže? Ko ste vi ljudi? Odakle vam bre pare :)?

Ne vidim kako je to tvoj problem :trust: neko ima ideju i pare da investira, mozda sam to i ja ;) ali kakve to veze ima. Firma je registrovana na sajtu agencije za privredne registre http://www.apr.gov.rs/ mozes da nadjes sve podatke o firmi, kao i o svakoj drugoj.

Па кад кажу "непрофитни", то значи да не генеришу профит. И даље могу да обрћу паре (приходи/расходи), само су увек на "нули" (по њиховим речима).

Zasto su u srbiji svi po "deafult setovanjima" zajedljivi. Cemu navodnici na nuli , opaska na kraju? Zasto je tesko poverovati da ima firmi sa dobrom idejom i dobrim planom koja je uspesna a nije neka prevara?

s' postovanjem JA:smoke:

Mnogo je to para za naše uslove, priojatelju .... doduše, kod nas ne smeš ni u šta da ih uložiš .... sve je suviše rizično .... osim da šuruješ sa vlašću, kao neki ..... i nemoj da se rezbacuješ toliko ciframa, pokucaće neko na vrata da traži "nadokandu za zaštitu... " :) :) :)

Ma jeste a onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.

1. nasi kriminalci nisu dovoljno inteligentni.
2. policija je josh pametnija a oni su najveca organizovana kriminalna grupa u srbiji
3. politicari ne znaju ni shta je internet.

Dakle nema ko da ih dira. A i da ima. Shta ce da ima urade. On moze da radi ovaj posao odakle god oce. Moze da sedi na plazi u zambiji, satelitski net i limundo.com ce da radi. Sem ako ce da placaju nekog da obara taj sajt... ushta cisto sumnjam jer nema finansijske koristi. Finansijsku koristi bi imao da ima svoj sajt pa da mu je ovaj konkurencija ali to je za nekog krimosa/pandura/politicara visa matematika.

Ja primjecujem manje stvari na limundo, ali ni pod raznoo na alegro.rs nema ljudi, koliko je bilo na limuno u najbolje vrijeme.

Ma jeste a onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.

1. nasi kriminalci nisu dovoljno inteligentni.
2. policija je josh pametnija a oni su najveca organizovana kriminalna grupa u srbiji
3. politicari ne znaju ni shta je internet.

Dakle nema ko da ih dira. A i da ima. Shta ce da ima urade. On moze da radi ovaj posao odakle god oce. Moze da sedi na plazi u zambiji, satelitski net i limundo.com ce da radi. Sem ako ce da placaju nekog da obara taj sajt... ushta cisto sumnjam jer nema finansijske koristi. Finansijsku koristi bi imao da ima svoj sajt pa da mu je ovaj konkurencija ali to je za nekog krimosa/pandura/politicara visa matematika.

I drgi su imali i obezbedjenje, pa im kidnapovali decu, njih same, krali automobile .... tako da .... uvek ima načina .....

Ajmo o necemu sto vecinu ljudi tisti na Limundu.

Najvise smetaju ljudi sa desetostrukim nalozima i to sto se nista ali nista ne radi da se oni sklone.
Ne znam koliko puta sam ja i ne samo ja prijavljivao takve licitacije i ni jedna nije uklonjena. Prosto da ne verujes.
Jos jedna stvar koja izaziva bes kod vecine ljudi je to sto dalje ucestvuju ljudi koji imaju 5 i vise negativnih ocena. Pa zar ne moze da se odradi da automatski covek sa 3 negatine ocene bude suspendovan?

Ja znam da je zarada ispred svega i da najvise stitite svoje interese a sta je sa nasim interesima.

1. Predmeta ima manje na Limundu, zato što želimo da bude pravi aukcijski sajt.
Zbog toga postoji Kupindo, koji je za prodaju po fiksnoj ceni.
A bilo je mnogo predmeta na Limundu koji nisu prava aukcija.
Tako da je broj uspešnih aukcija bio minimalan, oko 2%.
Sada je preko 40%, što je odličan rezultat u ovoj oblasti

2.Provera korisnika.
Zbog velikih provera duplih naloga nema na Limundu.
Ono što ti misliš su nalozi sa kojima jedan član upravlja.
Na primer dogovor između dva člana da veštački dižu cenu.
Tome je dosta teže ući u trag.
Imamo komplikovanu proceduru koja prati sumnjiva ponašanja po tom pitanju
i ako se pređu neke granice član se suspenduje.
Kako ne bi došlo do zloupotrebe tog sistema, ne možemo da dajemo detalje koja je tačna procedura.

Verujem da stekneš utisak da na tom polju malo radimo.
Dnevno dobijamo prijave gde je nego 100% siguran da je veštačko dizanje.
A ispostavi se da je član samo zainteresovan za taj predmet ili voli da nudi na aukcijama tog člana.
Tako su nam se javljali prodavci i rekli:
"Šta da radim, imam jednog dobrog kupca i redovno me prati.
Odličnu saradnju imam sa njim. A zbog toga dobijam poruke od ostalih članova da je to
moj nalog."

Svaku prijavu detaljno proveravamo.
1. Ako je jasno da nije došlo do zloupotrebe: slučaj rešen.
2. Ako je jasno da je zloupotreba u pitanju: zatvaranje naloga
3. Ako se vidi veći stepen mogućnosti: član se prati na duži period i gleda
se da li se trend održava
4. Sistem provere kroz te dobijene informacije prilagođavamo kako bi preciznije otkrio
zloupotrebu.

3. Negativne ocene
Broj negativnih ocena ne može da se posmatra posebno.
Član koji ima preko 300 pozitivnih ocena nije loš član ako ima 3 negativne.

Druga stvar je ako član ima mahom negativne ocene, on se svakako suspenduje.
I to po nekoliko principa:
Ukupna ocena -2 > suspendovanje automatsko
3x negativna ocena iz istog razloga > kažnjenje po sistemu 4 nivoa kazni
veliki broj negativnih ocena u zadnje vreme (i ako je pre toga imao veliki broj pozitivnih ocena,
na primer 200 pozitivnih ocena ali u zadnjih 20 dana preko 20 negativnih)
> zovemo člana da vidimo šta se dešava. Ako je razlog da je član bio na odmoru, bolestan u bolnici, imao drugih obaveza ili problema (sve je to već bilo), obaveštavamo Limundovce koje je stanje i tog člana
da čim pre stupi takođe u kontakt sa njima.
U 99% slučajeva oni posle toga povuku negativnu ocenu u neutralnu ili čak pozitivnu (lep znak da ljudi imaju razumevanja).
Ako se ispostavi da član nema dobre namere ili da nisu gore navedeni razlozi, član se suspenduje. Taj proces se ručno odvija i zbog svih tih provera može duže da potraje (oko 10-20 dana).

pf.. daleko od toga da nema duplih nalog. evo ja ih imam nekoliko. cak je i vecina vec godinama u minusu, pa bi trebalo i da su suspendovani.

ali ih nikada nisam zloupotrebljavao, jednostavno nisam hteo da placam proviziju pa sam otvarao nove naloge (u vreme kada se za nov nalog dobijalo 100din).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno