Šta je novo?

NO SMOKING u PC igraonicama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I treba da zabrane pusenje u kaficima, kada god za vikend izadjem u grad padne mi mrak na oci od duvanskog dima i usmrdi mi se garderoba koja posle bazdi jos dva dana

Potpuno podržavam ovu priču, zaista sam čekao dan kada će doneti zakon o zabrani pušenja. Gde god da odeš gde god se pojaviš bilo u gradu ili kućnoj varijanti svi cigare drže,tako da hteo nehteo pušač si pasivni, a o usmrdenoj odeći i da ne govorimo koja posle toga momentalno završi u veš mašini.

Pa baš u tome i jeste stvar, zamisli da staviš ogromne akcize na cigare koliko bi država mogla para da ubere od toga... Doduše, kad su hteli da ih povećaju odmah se pobunili ovi iz Filip Morisa, al' to je već neka druga tema koja nema veze sa IT, kao ni cigare.

Vec su ogromne akcize na sve na sta je imalo smisla stalvjati akcizu

Ok, nisu po tebi ali po zakonu jesu. Prosto je.

Jasno pise i procitaj ako treba i deset puta. Gde se jede i pije - nema pusenja. Nadji igraonicu koja ne nudi bilo kakav vid osvezenja i to je ta zlatna igraonica koja moze biti raj za pusace, u suprotnom - njet.

Ako te deo jede/pije buni, onda procitaj kako treba da izgleda prostorija u kojoj jeste dozvoljeno pusenje i bice ti jasno. Evo sada sam se vratio iz prodavnice [ kupovao sam pogodi shta ] i prosao pored kladionice na kojoj je zalepljen znak da jeste dozvoljeno pusenje.

Ako ti zelis da nadjesh rupu u zakonu, samo napred. Vec vidim sledece pitanje - kako je onda kladionica proglasena za smoke safety area ako se prodaju sokovi. Moj odgovor je - ne znam. Ima nalepnicu i cao.

Primetices da se dosta puta u navodima nalazi u nabrajanju i dr. E pa to " i dr." su upravo rupetine. Meni i tebi to dr [ drugo ] nije isto npr...

Nemoj da se ljutis sto te ne razumemo. Daj da razjasnimo situaciju.
Znaci, ako igraonica ne sluzi pice onda moze da bude pusacka, ako sluzi pice onda ne?

Ocito nisu cim se za cigare ima para koliko hoces :)
Akciza je porez. Porez placa i prodavac i kupac(indirekno) ;)
Narod mozes da j.... kolko oces i da im dizes akcize jer vidis da ce da placaju...
Al philip morris , BAT, Japan Tobaccu ne mozes , jer ce lepo : nema vise investica u sribji , neam vise radnih mesta ... pa onda veca steta nego korist

Zvao sam upravo 2 igraonice nije me mrzelo

Kgb svi znamo gde je i ko su da ne pravim reklamu - moze da se pushi jer kao sto rekoh ima izdvojen deo josh od ranije.

Arena Net - za sada moze da se pusi, pricao sam sa gazdom preko telefona rekao je da ce odluciti da ce moci da se pusi.

E sada, dosao sam do saznanja da su "igraonice" objekti koji se vode kao Salon za privredjivanje zabave. U slucaju da se taj salon za privredjivanje zabave nalazi u okviru trznog centra - nije omoguceno pusenje, a ako je on izmesten van - tipa u kuci nekoj ili shta god - onda je moguce ali uz postovanje zakona [ deo kvadrature ]

Nadam se da je to to i zaista mislim da nisam mogao bolje da doprinesem u demistifikaciji tvog pitanja. Znaci u svakom sluchaju telefon u ruke i proveriti.

Dodatak - za arenu mi je gazda malopre rekao u slucaju da se gazda odluci da prodaje pice/hranu on mora u nazivu firme nositi ime BAR [ bar/caffe] i tu je situacija opet u skladu sa zakonom - moze/ne moze zbog kvadrature..

Rekoh ja lepo "i dr." je upravo ogromna rupetina.

Aj sad zdravo ostajte i cuvajte zdravlje i novchanik :wave:

Neam predstavu ali verujem da google moze da ti pomogne ;)

Pa posto si pomenuo, mislio sam da znas neke preciznije podatke. My bad.
Ja se secam da sam pre cuo neke cifre i da se tu radilo o hiljadama zaposleniih.
Kada se to uporedi sa porastom obolelih od raka i ostalih bolesti koje uzrokuju/pospesuju cigare, ipak ispada da je bolje i zatvoriti industriju smrti u Srbiji nego brinuti o nekoliko hiljada radnih mesta.

Ja sam samo obajsnio zasto ne smeju da povecaju akcize mnogo...

Poslednja izmena:
Kapiram sta kazes, ok je to. Mozda se plase i politicko-ekonomskih posledica vise nego cisto finansijskih.
Ipak, nekad su drasticne mere bolje na dugi rok.

Pa upravo je poenta u tome što je Filip Moris tražio od SAD da našoj vladi skrenu pažnju da to ne rade... I naravno naši odustali... banana država, tj. kvazi država... sprdnja.

Sinoc u jednom beogradskom popularnom klubu mi prilazi momak iz obezbedjenja i kaze mi da je zabranjeno pusenje i da ne smem da pusim u hodniku, ali mogu u bilo kojoj prostoriji. A ceo hodnik je mozda 4m i povezuje sve ostale sobe i wc :)
Tako da im je ovaj zakon fejlovo u startu sto se klubova bar tice.

H3pSe.jpg

Aj batalite offtopicovanje, bas me briga za Filip Morisa, BAT i ostale, ruinirate mi thread.
Weasel ti kao moderator trebalo bi da sprecavas offtopic a ne da u njemu ucestvujes.

@Oki
Ne znam, mislim da cu ostaviti zabranjeno pusenje u mom lokalu. Smatram da je veoma riskantan potez ali neko mora da bude prvi. Ostale igraonice su vec okacile znakove za dozvoljeno pusenje i mozda ce deo igraca da ode kod njih ali isto tako ocekujem da deo njihovih nepusaca dodje kod mene. Znam da ima dosta klinaca koji ne zele da ih roditelji svako vece pretrisaju jer mirisu na cigarete. Bicu jedini sa zabranjenim pusenjem pa se nadam uspehu. Primetio sam, takodje, da sadasnji klinci procentualno mnogo manje puse nego mi koji smo bili klinci 90-ih.
Ja sam inace okoreli pusac (pusim dve pakle dnevno) i ne mogu da zamislim da sedim za kompom a da mi dim cigarete ne plese po displayu ali je ovo cisto poslovna odluka. *** biznis je biznis a ako sve ispadne lepo mozda predjem na Davidof ili tako nesto :p.

Nisam procitao sve jako sam umoram pa palim u krevet... nisam pusac i smeta mi dim al nisam od sekapersa koje kukumacu kad sam u drustvu :D al moram priznati da me je duvan odvikao od svakodnevne kocke :D jer je nepostojeca ventilacija u texas clubu kod ortaka i postalo je nepodnosljivo. Udrogiram se od duvana. Sto se tice zakona malo sam skeptican. Ipak je ovo srbistan i zakoni se "postuju". U igraonice nisam zalazio 7+ godina [niti radio niti se sigrao].
Svatam da ko neko rece klinci ne mogu da puse kuci ni u skoli pa gde ce nego u igraonici :-devil-:
Nikad nisam shvatao to kad se klinci kriju od roditelja da puse. Ae ako su roditelji okoreli nepusaci ali ako oni puse pa ne da nemaju prava meni da zabrane nego bolje da cute.

@Oki vracaj avatar ne mogu ovako da te prepoznam :smoke:

Svi znamo kome je po zakonu zabranjemo prodavati cigare, a posto se u igraonicama u velikom procentu pojavljuju takve osobe, zar nije logicno onda da se i pusenje zabrani tu?

Sad sam razgovarao sa trzisnim inspektorom, koji je inace potvrdio moju tvrdnju da je zakon sav nikakav, i receno mi je da igraonice, poput kafica, mogu se opredeliti za pusacke ili nepusacke, ukoliko su manje od 80m2, ukoliko su vece moraju imati odvojene delove.

Ja sam od donosenja zakona bio par puta do sad u igraonici 3D u kojoj jako puno starijih i mladjih posetilaca pusi, i vidim da su odredili tipa 2-3 reda do prozora i ventilacije da bude pusacka zona, a ovamo ka sredini i sanku da ne sme da se pusi tu.

Inace, nemam ja nista protiv pusenja u igraonicama, ali da to ne bude bahato od strane musterija. Pomagao sam prijatelju proletos da renovira igraonicu Deus, i kad je doslo na red krecenje / ciscenje, ne dao bog to da se nekom desi. Na zid je potroseno 3 puta vise farbe nego sto bi na obican zid koji nije krecen tipa 10 godina. Otvorim kuciste, a na komponentama slojevi pepela. Dim ok, moze i da se izluftira, ali koliko sam samo puta cistio od pepela nakon sto ustane neki klinac koji naravno istresa cigaru na sve strane, pa i u tastaturu, preko podloge, na pod i slicno. To je ono sto mene najvise nervira, uzasno je posle sesti iza takvih ljudi, ne mozes ni ruku da prislonis normalno na sto.

Ma divno... bitno da to komponentama ne smeta, a to sto ima 1.5% umesto barem 15% kiseonika u vazduhu i sto te truje nikotin, nema veze :D

Sad sam razgovarao sa trzisnim inspektorom, koji je inace potvrdio moju tvrdnju da je zakon sav nikakav, i receno mi je da igraonice, poput kafica, mogu se opredeliti za pusacke ili nepusacke, ukoliko su manje od 80m2, ukoliko su vece moraju imati odvojene delove.

To je upravo ono sto sam ja napisao.

Malte ne od reci do reci..

To je ono sto pise u zakonu i o cemu vec nekolko dana smaraju u svi medijima . Ne znam kako drugacije moze da se napise ;)

Ma divno... bitno da to komponentama ne smeta, a to sto ima 1.5% umesto barem 15% kiseonika u vazduhu i sto te truje nikotin, nema veze :D

U Deusu su neke komponente drzane godinama, cetiri, pet ako ne i sest, da li ce se promeniti zbog sistemskih zahteva novijih igara ili zbog toga sto ce crci zbog nedostatka kiseonika, nije ni bitno. A izdrzale su toliko da rade, pored tolike zagadjenosti dimom, pre ce biti da su menjane zato sto su zastarele i zato sto nove igre ne mogu da se poteraju na tim masinama a ne zbog dima. **** se meni za dim ako ja moram da umocim ruku u kilo pepela da bih pokrenuo neku igru.

Banana drzava bila i ostala. Samo pročitajte komentare u Blicu pa njih 85% nisu za ovaj zakon koji važi u svim normalnim zemljama. Mi smo jednostavno banane i tačka.
Nisam već tu 7 godina ali kada dodjem ne mogu da saperem je.... stvari koliko purnjaju na svakom koraku. Zabrana i tačka!

Pa pusaci tesko da mogu da budu za ovaj zakon ;)
Slazem se sa tobom, ali zbog cega ovaj topik ima 6 strana :d
I ja se pitam zasto topic postoji. Pise lepo svako javno zatvoreno mesto.. Ne pise nigde svkao mesto gde toce coca colu i peku cevape :D

Poslednja izmena:
Banana drzava bila i ostala. Samo pročitajte komentare u Blicu pa njih 85% nisu za ovaj zakon koji važi u svim normalnim zemljama. Mi smo jednostavno banane i tačka.
Nisam već tu 7 godina ali kada dodjem ne mogu da saperem je.... stvari koliko purnjaju na svakom koraku. Zabrana i tačka!

Prvo, dajem ruku da ovaj nas zakon nije kao u svim normalnim zemljama jer normalne zemlje ne donose ovakve skaradne zakone. Kakav nam je to zakon gde stoji nabrajanje i na kraju i "dr.", zakon bre mora da bude explicitan do detalja a ne ovakav busan. Stvarno ne znam sto nisu mogli da nabroje sve na sta se odnosi, to sigurno nema u tim drugim zemljama koje pominjes ti. Da ceo zakon nije jedna velika rupa mogo bi mirne duse da kazem da je pun rupa a ovako...
Nemam ja nista protiv poente zakona ali dajte to malo konkretnije. Vidis da ni inspektori ne razumeju a kamo li mi koji treba da ga postujemo.
A to da smo banana drzava to je tacno, i tih 85% su sigurno pusaci (kao i ja) koji ce da se bune kakav god da je zakon jer njih ugrozava, nepusacima je svejedno jer oni nista ne dobijaju ovim zakonom. Zapravo ni mi pusaci nista ne gubimo, gde sam pusio ranije pusim i sad, na radnom mestu nisam, u javnim ustanovama nisam, a nisam ni u ostalim objetima koji se pominju u zakonu, to je jednostavno stvar kulture.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno