Šta je novo?

NO SMOKING u PC igraonicama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa to mi sve proleti kroz glavu kada na svakoj lokaciji gde obitavam [ dva stana i posao], gledam toplane i guste dimove koji kuljaju iz njih...kao i snimak onog kop-a basena u Bor-u..kao i kada uletim u terazijski tunel u guzhvu..kao i kada pomislim na Panchevo, kada odem u Panchevo, kada odem u Zrenjanin i perem ruke sa masnom vodom i uvek se tripujem da ih nisam dobro oprao, kada pogledam da taj isti terazijski tunel "peru par puta godisnje", kada pomislim na ulicu 29og novembra u Beogradu...

mrzi me vishe...

topik je o igraonicama, mislim da je odgovor na njega konachan. manja cje imati izbor da li ce biti pushacka ili ne, veca tipa ex Industrija nikada ne bi mogla da ima status pusacke i od prilike to bi bilo to...

i da zakljucim sa onim sa cime sam upoznat : gazda lokala moze da bira da li ce obezbediti prostoriju koja ce uz odredjene propise ispunjavati norme pushacke prostorije, ili to nece obezbediti. Nama na poslu su "staru pushionicu" vec krenuli da renoviraju jer gotovo 50% zaposlenih su pushachi.

:wave:

Poslednja izmena:
pa da ali sve sto spominjes je open space, gde ima velike cirkulacije vazduha. mi ovde pricamo o zatvorenom prostoru, gde nekad nije dovoljno ni otvoriti prozor da udje "svez vazduh" :)

A zasto ne bih pricao o otvorenom prostoru? U cemu se razlikuje od zatvorenog kada je samo vremenska distanca pomerena??? Da li cu biti pola sata dnevno u zadimljenoj prostoriji ili pola sata dnevno zaglavljen u 29-og novembra ili tunelu nekako "isto mi dodje", ili ne?

Ja kad sam u tunelu obavezno zapalim cigaretu da bi mogo da disem :D

Pusio sam paklo dnevno 15 godina ali ostavio sam pre 2 godine. I sada mogu da kazem samo jedno, pusenje ne treba da bude dozvoljneo na svakom javnom mestu ili prostoru gde se okupljaju ljudi, osim u slucaju da je to posebno naznaceno, ali ne pravno i formalno vec realno - odvojena prostorija 100% fizicki bez mogucnosti da se mesa vazduh sa prostorijom u kojoj nema pusaca.
Dim je ipak atak na druge ljude i to pusaci moraju razumeti i postovati. Sve drugo je nasilje....sto Miki rece "Mi preuzimamo kafanu, radimo sta hocemo" :d
Takav koncept je neprihvatljiv za civilizovanog coveka, ukoliko uopste neko hoce da bue civilizovan. Ako nece onda neka zaboravi na prethodnu pricu.
Sto se tice igraonica, tamo ne treba da postoji ni posebna prostorija za pusnje, vec zabranjeno pusenje u celom objektu. Na sva mesta na kojima se nalaze maloletnici treba zabraniti pusenje bez izuzetka. Znam da je klincima, pa jos i pusacima ( :zgran:) tesko da razumeju ali uveravam vas da kada budete imali svoju decu zelecete da nema pusenja...ustvari tada cete vec mrzeti cigare i razmisljati o tome kako treba da prekinete...
Tek kada prestanes da pusis vidis koliko si bio fizicki inferioran u odnosu na nepusaca. Sve ostalo nije bitno.

Poslednja izmena:
A zasto ne bih pricao o otvorenom prostoru?
Pa zato sto je topic o igraonicama, kao sto si i sam rekao. Nisam cuo, a ni video da neko udje autom u igraonicu pa treba porediti pusenje sa izduvnim gasovima.

Izvukao si iz konteksta jer je prica krenula upravo na tu stranu.

Elem rekao sam svoje i prilozhio zakon tako da imate ispred sebe i mozete da ga procitate a ne "navode iz novina" i ostale gluposti.

Izvinjavam se ako sam pogazio topik tom recenicom, ali svakako tebe to ceka kada izadjesh na ulicu :d Plus sve te tinejdzere i malu decu chekaju "grupice ljudi" kojih naravno sve vishe ima, i koji sta rade - pushe po shtekovima kao da kradu neshto, i oni kao da jedva chekaju da kazhu " e a shta rade one chike i tete, ocju i ja tako"

:d

Da li cu biti pola sata dnevno u zadimljenoj prostoriji ili pola sata dnevno zaglavljen u 29-og novembra ili tunelu nekako "isto mi dodje", ili ne?

Nije isto!!!
Pare se uzimaju samo u prvoj varijanti,a u drugoj zaradjuju!
JA SAM PUSAC!!!Mozda ce nekom ovo zvucati i kao seksualno opredeljenje(da se odmah ogradim,posto ima svakakvih)Ova Drzava ima mnogo precih stvari od ovog zakona i to je osnovna poenta svega.Naravno da Ja ne zelim da TRUJEM bilo koga i podrzavam zabranu pusenja,ali Ja nisam ubica.Daleko vise nas ubijaju mnoge druge stvari koje i ne primecujemo!Najlakse je onog ko ima cigaretu proglasiti za masovnog ubicu,a onog ko je platio da ne ugrozava zivotnu sredinu svetcem.
Hocemo li mi ikad krenuti od broja 1.Posle toga je redosled JASAN 2,3,4,5...Ako krenemo ,kao sto jesmo od 1001,gde cemo stici!!!

Poslednja izmena:
Pa zato sto je topic o igraonicama, kao sto si i sam rekao. Nisam cuo, a ni video da neko udje autom u igraonicu pa treba porediti pusenje sa izduvnim gasovima.

A kada klinci ispred igraonice turiraju svoje vespe i ostale prdavce koji izbacuju ogromne kolichine gnaar-a dok "sumiraju tekmu" to je ok? Samo shto je 2 metra izvan prostorije a nije ushao sa njom unutra... Kada se tera mak na konac onda idemo do kraja : ))))

Sve shto sam imao da kazhem to sam rekao linkom zakona a ne ka nekim "pretpostavkama"... Lepo pise cak sam napisao i koja strana koji clan i molim lepo.

Poslednja izmena:
A kada klinci ispred igraonice turiraju svoje vespe i ostale prdavce koji izbacuju ogromne kolichine gnaar-a dok "sumiraju tekmu" to je ok? Samo shto je 2 metra izvan prostorije a nije ushao sa njom unutra... Kada se tera mak na konac onda idemo do kraja : ))))
Kad krenu da turiraju samo zatvoris vrata :D :p

A i sta vredi zbog maloletnika zabraniti pusenje u igraonicama kad se ne postuje ni zakon o zabrani prodaje cigareta maloletnicima. Pre neko vece u ekskluzivu prikazase neko dete kako bez problema kupi cigare na trafici.

interesantno je kako ostali vidovi zagadjenja koji su zaista vise nego primetni ne upadaju u njuh populaciji kojoj smeta duvanski dim...vise nego interesantno...

koliko sam u toku odredjene igraonice imaju pusacki i nepusacki deo, ne verujem da ce se ista menjati.. eventualno zbog kvadrature samog lokala/igraonice ali i to se da "nastelovati" i opet su svi na svome..treba malo citati zakon a ne zutu stampu i navode iz "pouzdanih izvora"

Лакше је цигаре не куповати (и не пушити), него људе убедити да купују само возила на струју, или обновљиве изворе енергије. :p

realno PRe bih kupio hibrida nego ostavio cigare :D

interesantno je kako ostali vidovi zagadjenja koji su zaista vise nego primetni ne upadaju u njuh populaciji kojoj smeta duvanski dim...vise nego interesantno...

Vise je interesantno koliko ti ne znas razliku izmedju duvanskog dima i smoga i slicnih zagadjenja :(
Da ne pominjem koncentraciju duvanskog dima kod nas (zbog broja pusaca). Meni u Nemackoj ili tek u Finskoj ne smetaju pusaci, jer gde ih ima, ima i odlicne ventilacije (za kakvu se kod nas i ne zna ;)).
Ja sam kesom rekao sta mislim o pusacima ;)

Poslednja izmena:
Samo dokaz da smo neozbiljna drzava. Cak je i Makedonija daleko ozbiljnija. Tamo su inace uveli ovaj zakon oko nove godine, ugositelji strajkovali 7 dana kao opasce promet. Ali mogu vam reci oni su za razliku od nas pravna drzva, zakon je daleko stroziji i postuje se, kao i sve sto ima veze sa kaznjavanjem.

Sto se mene tice, pusenje treba da bude dozvoljeno jedino i iskljucivo u sopstvenoj kuci i van naseljenog mesta.

To i ventilacija i zaista izolovane zone, recimo visoki paravani koji sprecavaju prelazak dima u nepusacki deo... na aerodromima su zone kvadrat metar sa metar gde je gore ogoman aspirator tako da cigara samo od promaje sagori 3x brze :d

Ma batali klinca, odakle igraonici milion dinara?

@Oki
Stvarno ne vidim kako ovaj stav utice na igraonice jer po meni one nisu ugostiteljski objekti, a cak i da se mogu opredeliti za pusacke tesko da mogu ispuniti odredbe iz predhodnog stava.

@alfaunits
U boldiranom delu nisam komentarisao zabranu pusenja nego zakon o zabrani pusenja za koji i dalje tvrdim da ga je pisao neko kome odgovara da bude takav pun rupa.

Ok, nisu po tebi ali po zakonu jesu. Prosto je.

Jasno pise i procitaj ako treba i deset puta. Gde se jede i pije - nema pusenja. Nadji igraonicu koja ne nudi bilo kakav vid osvezenja i to je ta zlatna igraonica koja moze biti raj za pusace, u suprotnom - njet.

Ako te deo jede/pije buni, onda procitaj kako treba da izgleda prostorija u kojoj jeste dozvoljeno pusenje i bice ti jasno. Evo sada sam se vratio iz prodavnice [ kupovao sam pogodi shta ] i prosao pored kladionice na kojoj je zalepljen znak da jeste dozvoljeno pusenje.

Ako ti zelis da nadjesh rupu u zakonu, samo napred. Vec vidim sledece pitanje - kako je onda kladionica proglasena za smoke safety area ako se prodaju sokovi. Moj odgovor je - ne znam. Ima nalepnicu i cao.

Primetices da se dosta puta u navodima nalazi u nabrajanju i dr. E pa to " i dr." su upravo rupetine. Meni i tebi to dr [ drugo ] nije isto npr...

Kada me pušači pitaju zašto mi toliko smeta njihov dim, ja ih uvek pitam da li bi njima smetalo da ja prduckam celo veče njima na uvce :p

Nadji igraonicu koja ne nudi bilo kakav vid osvezenja

Argument ti je do mojkovca. Svaka budala može da kupi sanduk piva ili koka-kole i privlači time mušterije u igraonicu. To ga ne čini ugostiteljskim objektom care:d, naplaćivali oni to ili ne. Po tvom razmišljanju i moj komšija Živorad koji autogeno vari, je ugostitelj jer posluži mušterije pićem.

Ma ja sam lud sto sam uopste bilo sta pisao posle pejstovanog zakona o zabrani upotrebe duvanskog dima.

Po meni nije ni trebalo da ulazim medju trolove... Radite shta god hocete, samo procitajte zakon i naravno postujte ga inace ode kinta...

Pre svega ne mogu da nadjem nigde u sta spada objekat nazvan "igraonica"... uglavnom sam na ES-u nalazio i svuda da su ljudi to ilegalno otvarali...do dushe kao bilo je jedino bitno da software bude originalan, a kako se to zavodi u knjigama ne znam dok ne pitam vlasnika KGB servera koji upravo drzi igraonicu u Kikindi. Ali taj tvoj moze da kupi i 3 gajbe piva, u toj prostoriji ne sme da pushi jer sluzi musterije.

Poslednja izmena:
Kao da nikada nisi bio u igraonici/ćumezu od kafana ili diskoteci.

Letos sam imao zadatak da sa par "poslovnih partnera" sredim igraonicu u Loznici koja radi 5 godina. Znači novi kompovi, mrežna oprema, monitori i slično. Kad se samo setim tog "šmeka" koji je bio u i zidovima, switch-u, monitorima. Stanje u kućištima neću da pominjem, ventilatori kao da su služili da se sa njima melje kafa. Sve je bukvalno "upilo" šmek duvana i nema šanse da se istera. Baš tad sam shvatio da "komponente koristio nepušač" ima određenu težinu i vrednost.

Lično protiv pušača nemam ništa, imam ih par u društvu, kad god odemo u grad oni pale jednu za drugom. Ono što me raduje je što dosta drugara iz mog društva uopšte neće ni da proba cigarete, ako je to za utehu.

A za kraj, mislim da je porediti dim iz vozila, toplana i odžaka na kućama suludo. Računar auto-mehaničara recimo nema taj "šmek", Grid antena koja stoji pored odžaka je recimo sva garava bila, ali nije ispuštala "mirise" i gotovo se prstima mogla izbrisati, dok je komponente iz igraonice gotovo nemoguće "osvežiti" :) .

Samo dokaz da smo neozbiljna drzava. Cak je i Makedonija daleko ozbiljnija. Tamo su inace uveli ovaj zakon oko nove godine, ugositelji strajkovali 7 dana kao opasce promet. Ali mogu vam reci oni su za razliku od nas pravna drzva, zakon je daleko stroziji i postuje se, kao i sve sto ima veze sa kaznjavanjem.

Sto se mene tice, pusenje treba da bude dozvoljeno jedino i iskljucivo u sopstvenoj kuci i van naseljenog mesta.

I MK i SR su banana države... priznali mi to ili ne! Srećna okolnost je samo što su u evropi geografski pa ih donekle oprlji plamen tog "civilizovanog" zapada! Mogao bih o tome podugačko... ali skrenuo bih sa teme!

Dugo sam čekao ovaj zakon... priča o redosledu donošenja zakona po važnosti je tačna, ali ovo je pre svega pozitivna stvar i na to tako treba i gledati! Muka mi je pušačke netolerancije i nebrige za nepušače. Mi njih treba da razumemo a oni nas... Plastično je neko u predhodnom postu opisao odnos pušača i nepušača rečenicom "Kada me pušači pitaju zašto mi toliko smeta njihov dim, ja ih uvek pitam da li bi njima smetalo da ja prduckam celo veče njima na uvce".
Sa druge strane nije toliko teško napraviti gipsane ili staklene paravane unutar igraonica i na taj način fizički odvojiti jedne od drugih. Nije skupo, ne zauzima dodatni prostor... itd.

I vuk sit i ovce na broju... reče vuk jedući čobanina :D

Računar auto-mehaničara recimo nema taj "šmek"

Jeste mali offtopic, ali računar školske zubarke je servis ispunio istim onim mirisom iz njene ordinacije koji svi toliko volimo. Makar imam prednost pri zakazivanju intervencija... :d

Ovde kod mene je jedino moguce pusiti napolju na ulici i u svojoj kuci (mada i to svi izbegavaju i izadju na terasu), ne postoje nigde odredjena mesta za pusenje.Cak i na otvorenim bus cekaonicama ima znak da je zabranjeno pusenje.Velike kazne i narod se navikao.Visoke cene duvana+zabrana pusenja=odvikavanje od pusenja ;) bio sam pusac 10god i evo vec 7god bez duvana...oseti se ogromna razlika na bolje,naravno.

...Cak i na otvorenim bus cekaonicama ima znak da je zabranjeno pusenje...

Ja baš obožavam kad se na stanici neko namesti pored mene pa krene da ga puši, pa sav dim meni u lice ide... Prosto mi čudno kako uspem da iskuliram da im cigare ne ugasim na koži...

Ma batali klinca, odakle igraonici milion dinara?

Ako nema neka onda ne dozvoli pusenje u svojim prostorijama. Mnogo je lakse nista ne uraditi i kukati kako ce promet opasti :)

Da li po zakonu pise koliko prostora mora biti ostavljeno za pusace a koliko za nepusace?

P.S. Ja bih digao cene cigara za 300%, bas me onda zanima kako bi pusili.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno