Šta je novo?

[N5800] Zvanična tema

Koji Android telefon je dostojna zamena za 5800, a narocito u domenu navigacije posebno za Srbiju. da bar priblizno dobro radi kao Garmin v.50 ?
Hvala.

Tesko pitanje...preporucena cena Nokie na pojavljivanju je bila oko 280 eura + takse...ako to zaokruzimo dakle na 300 eura onda naslednika treba traziti u toj cenovnoj kategoriji :)

Tesko pitanje...preporucena cena Nokie na pojavljivanju je bila oko 280 eura + takse...ako to zaokruzimo dakle na 300 eura onda naslednika treba traziti u toj cenovnoj kategoriji :)

280 + "takse" što ne znači samo pdv (18%) = 330.04e ;) realnije bi bilo da se zaokruži na 350e i kad uzmemo vreme kad se tel. pojavio + današnje standarde smartphone-a,znači realan stepenik iznadu odnosu na 5800 bi danas bio amoled od 3.5 ili 3.7 ,bar 512 Mb RAM i neka mc od 16 ili bolje 32 gb.što nas dovodi do: Desire ili Nexus One (Android),htc HD2 (win.mob),X6 ili N8 (Symbian)...ajd. i N900 (MeeGO) pošto reč na "i" ne volim ni da napišem ,)

namerno sam izostavio Galaxy i ostale Sams. modele, da bih izbegao kritike protivnika ove firme, koja je inače izbacila amoled displey , htc je samo kupio ograničenu seriju,pa se zato desire danas radi sa lcd ekranima,:p ali se iskreno nadam da će i Samsung uskoro ući u ovu "vip" grupu jer je u interesu svih nas da konkurencije ima što više.

Poslednja izmena:
Hvala. Ima li svrhe kupovati Desire ili Nexusa, za prepaid ?
Verovatno ne.

Malo čudno pitanje. Možda misliš zbog interneta? Osim što Android drži stalnu vezu sa Google (a što može da se zaobidje, kako prijavljuju), upotreba zavisi isključivo od tebe.

Zasto da ne, tel. ko tel. Iskljuci mu izlaz na net ako jede puno MB ili aktiviraj neki tarifni dodatak za net

Hvala. Ima li svrhe kupovati Desire ili Nexusa, za prepaid ?
Verovatno ne.

pa ako ti finansije to dozvoljavaju, poželjno je "osloboditi" se 5800ice dok još nešto vredi i kupiti noviji smartphone...kao što kaže Zechs uvek možeš da uplatiš Mb po potrebi, bez vezivanja ugovorom na 1 ili 2 god.(u tvom sl. ovo 2. ako sam dobro zapamtio ti si kod mts-a,a jedino Telen. daje ug.na 12 meseci)

Ortak ima X6 i smara me za neki Media Player koji može da mu pušta XviD/DivX i ostale popularne kodeke u .avi kontejneru. Ja sam potražio po netu i nisam uspeo da nađem media plejer za te Nokije. Core Player nije kompatibilan u tekućoj verziji sa ovim telefonima, a nisam našao nijedan drugi.

Kako ne koristim te nove Nokije, nisam u toku, pa rekoh da pitam da li postoji neki media plejer ili mora da se konvertuje na PC-u i koji konverter je najbolji? Neki Nokia Video Manager ili šta već?

Molim za savet :)

Poslednja izmena:
U ovom trenutku samo SmartMovie 4.15. CorePlayer je najbolji, ali, kako si napisao, ne radi na S60 5th, što je ogromna šteta. SM nema širok dijapazon podržanih formata i tipova fajlova, ali DivX/XviD rade dobro. Nisam probao sa fajlovima sa većom rezolucijom od ekranske.

Druga, mnogo loša varijante je rekompresija svakog filma u .mp4. FormatFactory ima profil za N97/5800XM (isti je i za X6 i ostale).

Poslednja izmena od urednika:
Ovaj telefon je nemoguć! Sad sam pokušavao da mu instaliram taj SmartMovie 4.15 i ne može. Ili je sertifikat istekao, ili još ne važi. Menjao sam datume dok nisam odustao. I uopšte bilo koju aplikaciju da pokušamo da instaliramo (osim sa Ovi Store) - ne može. Ili nema sertifikat (obratite se proizvođaču softvera), ili je istekao ili još uvek ne važi. Smorčina! Na Nokijama koje sam ja koristio ( tipa N95), promeniš godinu i radi. Ovde neće.

Odakle da skinem taj SmartMovie 4.15 a da ne zeza sa tim sertifikatima? Ovaj što nije hteo sam skinuo sa nekog sajta koji mi je izašao u Google search. Toliko me smorila ta X6 da sam mu rekao da je proda i kupi neki normalan telefon, pošto on nema pojma ništa oko tih sertifikata, potpisivanja itd. Ma ne ume maltene ni sa OVI Store da instalira. A ja nemam ni vremena ni živaca da se bakćem sa njegovim telefonom.

Jeste... telefon je kriv što on ne zna, pa neka ga proda, a onda neka kupi iPhone 4, pa da ne zna ni tu da uradi jailbreak svaki put kad dodje novi firmver. Ili da rutuje Android.

Poslednjih 5 godina se na Symbian potpisuju aplikacije ili hakuje telefon. Ako program nema nikakav sertifikat, možeš da nameštaš koji god datum hoćeš, ali nema instalacije. Isto važi ako potpis ne dodeli sve potrebne sertifikate programu, tu već pomaže samo hakovanje uredjaja. X6 se nimalo ne razlikuje po tom pitanju od bilo kog Simbijan 9.x telefona, pa ni od tog N95 koji si spomenuo.

Za SmartMovie ćeš morati da se snadješ, postavljanje "specijalno doteranih" aplikacija i linkova ka sajtovima sa takvim sadržajem je zabranjeno. Program se, inače, plaća.

Ortak ima X6 i smara me za neki Media Player koji može da mu pušta XviD/DivX i ostale popularne kodeke u .avi kontejneru. Ja sam potražio po netu i nisam uspeo da nađem media plejer za te Nokije. Core Player nije kompatibilan u tekućoj verziji sa ovim telefonima, a nisam našao nijedan drugi.

Kako ne koristim te nove Nokije, nisam u toku, pa rekoh da pitam da li postoji neki media plejer ili mora da se konvertuje na PC-u i koji konverter je najbolji? Neki Nokia Video Manager ili šta već?

Molim za savet :)

skini stari RealPlayer Gold (sa sve konvertorom), naravno neku verziju sa sajtova koje "ne volimo ali nam trebaju", ako već nema adekvatan player za taj fon...ili koristi već preporučeni FormatFactory.

pošto Razbojnik reče da je postavljanje linkova zabranjeno, nije zabranjeno da kažem prvih 5 od 6 slova sajta na kome će ga naći : Ipmar* ;)

Poslednja izmena:
Jeste... telefon je kriv što on ne zna, pa neka ga proda, a onda neka kupi iPhone 4, pa da ne zna ni tu da uradi jailbreak svaki put kad dodje novi firmver. Ili da rutuje Android.

Poslednjih 5 godina se na Symbian potpisuju aplikacije ili hakuje telefon. Ako program nema nikakav sertifikat, možeš da nameštaš koji god datum hoćeš, ali nema instalacije. Isto važi ako potpis ne dodeli sve potrebne sertifikate programu, tu već pomaže samo hakovanje uredjaja. X6 se nimalo ne razlikuje po tom pitanju od bilo kog Simbijan 9.x telefona, pa ni od tog N95 koji si spomenuo.

Za SmartMovie ćeš morati da se snadješ, postavljanje "specijalno doteranih" aplikacija i linkova ka sajtovima sa takvim sadržajem je zabranjeno. Program se, inače, plaća.
Ovo baš i nije istina. Poslednje Symbian Nokije s kojima sam se zezao (imao ih) su bile N82 i N95 i tu nije bilo problema ni sa kakvim sertifikatima. Nekad je bio potreban "potpis", to sam sredio tako što sam ga nabavio generisanog. Sa sertifikatima nikad nisam imao nikakvih problema. Ako je istekao, vratim godinu-dve i radi. Nikad mi se nije desilo da "uređaj nema potreban sertifikat, obratite se softver supplieru". Ovde em gomila aplikacija nije kompatibilna, ili sertifikati ne postoje/istekli/itd, a do potpisivanja nismo ni stigli. Znači nemoj da mi pričaš da su iste sve Nokije u "zadnjih 5 godina".

Što se tiče Ajfona, tu uopšte ne moraš da apgrejduješ OS. To je čista egzibicija za one koji vole da se time bave. Znam ljude koji i dan danas koriste OS 2.2.x i ne boli ih glava.

Ovo baš i nije istina. Poslednje Symbian Nokije s kojima sam se zezao (imao ih) su bile N82 i N95 i tu nije bilo problema ni sa kakvim sertifikatima. Nekad je bio potreban "potpis", to sam sredio tako što sam ga nabavio generisanog. Sa sertifikatima nikad nisam imao nikakvih problema. Ako je istekao, vratim godinu-dve i radi. Nikad mi se nije desilo da "uređaj nema potreban sertifikat, obratite se softver supplieru". Ovde em gomila aplikacija nije kompatibilna, ili sertifikati ne postoje/istekli/itd, a do potpisivanja nismo ni stigli. Znači nemoj da mi pričaš da su iste sve Nokije u "zadnjih 5 godina".
Važi, brate, vidim da ti znaš najbolje, zato i pitaš na forumu i ne uspeva ti da odradiš što si naumio. Čitaj šta sam ti napisao. Ili hakovanje telefona putem flešovanja ili potpisivanje svake aplikacije pre instaliranja. Slučajno imam baš X6, ali mora da je magičan, pa sve radi sam od sebe...

Srećno u zamislima, baš me zanima da li će na kraju da bude ovako kako sam neznalački rekao.

E slušaj, hvala ti na savetu za SmartMovie ili šta već. Na sreću nemam tu Nokiu niti imam nameru da ih kupujem. Hebeš telefon na koji je teže instalirati aplikaciju nego na komp. Ovaj lik nek se bakće sam ja imam pametnija posla.

Da li neko od clanova ove zajednice instalirao C6 firmware na 5800 i kako ide procedura.
Kakvi su utisci.
Da li je pre ove gimnastike potreban format kartice ?

nemoj se zamaraš s tim! kažu da i pored 2 update (za toliko bar znam, možda ih ima i više!) koje su izbacili za portovan C6 fw i dalje ima bagova, jede mnogo rama + brije bateriju....što se postupka tiče manje više ista kao za svaki cfw...ako već hoćeš widgets na 5800 instaliraj Widgetizer, neku noviju ver.ako si na orig.fw51 samo je potpiši i to je to, mnogo jednostavnije i sigurnije ;)

Da li neko od clanova ove zajednice instalirao C6 firmware na 5800 i kako ide procedura.
Kakvi su utisci.
Da li je pre ove gimnastike potreban format kartice ?

Ja sam probao firmware C6 reborn, i utisci su sledeci: Posto nisam znao za program spb mobile shell, a video sam desktop od C6-ice sa mnostvom ikona, zeleo sam da imam isti fazon, i instalirao sam C6. Dobio sam neznatno brzi telefon, ali mi je baterija jedva izdrzavala 1 dan, sto je bas bilo preterano. S obzirom da koristim samo nekoliko programa (nimbuzz, skype, accuweather, garmin... i idem na net), to ubrzanje mi nije znacilo nista, tako da sam se lepo vratio na zvanicni fw 51, i trajanje baterije se vratilo na 2 dana sa istim koriscenjem. Instalirao sam taj mobile shell, dobio ono sto mi je trebalo i to je to.
Jednostavno mislim da nije vredno truda, na papiru se dobija mnogo toga (ako ne lazu na dotsys), a realno nista spec (barem za mene).
Nije potreban format kartice, cak je meni i radilo 'backup restore' sa zvanicnog 51 na reborn (poruke, podesavanja... iako su na dotsys-u pricali da nece lepo da radi, tj da 'restore-uje') jedino sam morao da ponovo pokrenem garmin sa kartice i proradio je. Kasnije je opet sve lepo radilo kada sam uradio backup restore sa kartice (dok sam imao reborn) na fw 51.

Ja sam probao firmware C6 reborn, i utisci su sledeci: Posto nisam znao za program spb mobile shell, a video sam desktop od C6-ice sa mnostvom ikona, zeleo sam da imam isti fazon, i instalirao sam C6. Dobio sam neznatno brzi telefon, ali mi je baterija jedva izdrzavala 1 dan, sto je bas bilo preterano. S obzirom da koristim samo nekoliko programa (nimbuzz, skype, accuweather, garmin... i idem na net), to ubrzanje mi nije znacilo nista, tako da sam se lepo vratio na zvanicni fw 51, i trajanje baterije se vratilo na 2 dana sa istim koriscenjem. Instalirao sam taj mobile shell, dobio ono sto mi je trebalo i to je to.
Jednostavno mislim da nije vredno truda, na papiru se dobija mnogo toga (ako ne lazu na dotsys), a realno nista spec (barem za mene).
Nije potreban format kartice, cak je meni i radilo 'backup restore' sa zvanicnog 51 na reborn (poruke, podesavanja... iako su na dotsys-u pricali da nece lepo da radi, tj da 'restore-uje') jedino sam morao da ponovo pokrenem garmin sa kartice i proradio je. Kasnije je opet sve lepo radilo kada sam uradio backup restore sa kartice (dok sam imao reborn) na fw 51.

Hvala, odustajem od c6 na 5800.

Još jedna preporuka za spb, kao da imam drugi phone :) Hvala Stormbringeru.

Još jedna preporuka za spb, kao da imam drugi phone :) Hvala Stormbringeru.

Nasao sam i skinuo taj spb shell i tu ima jedan direktorijum sa puno fajlova i jednim .xml fajlom i posebno jedan .cab fajl... e sad nigde ne mogu da nadjem uputstvo sta treba tu da se radi... zna li neko ili da me uputi na lokaciju gde pise nesto o tome.

Pozz

KAd bih znao kako da potpisem Widgetizer 1.04 bas bi se obradovao.

Poslednja izmena:
Nasao sam i skinuo taj spb shell i tu ima jedan direktorijum sa puno fajlova i jednim .xml fajlom i posebno jedan .cab fajl... e sad nigde ne mogu da nadjem uputstvo sta treba tu da se radi... zna li neko ili da me uputi na lokaciju gde pise nesto o tome.

Pozz

Ti si nasao verziju za Windows Mobile :D

hs 45 standardne nokia 3,5mm bubice, jel moze neko da da par reci o njima,narocito me interesuje bas kod ovih sluski,i to da li negde mogu naci onaj daljinac za nokiu posebno pa nakaciti neki drugi model slusalica ?

hs 45 standardne nokia 3,5mm bubice, jel moze neko da da par reci o njima,narocito me interesuje bas kod ovih sluski,i to da li negde mogu naci onaj daljinac za nokiu posebno pa nakaciti neki drugi model slusalica ?

sluške ko sluške, ne znam šta bih mogao da napišem o njima...prvenstveno služe za radio, a daljinac teško da ćeš naći (ako mislimo na isto) pošto je na kablu od sluš. ...jedino ako od nekog drugog modela može da posluži

Pitas za AD-54 + HS-45 koji se dobija uz 5800XM?
AD-54 je daljinac sa mikrofonom i na njega mozes da prikljucis slusalice po zelji...

Registrovao sam se na opda sajt,poslao im sis koji sam zeleo da potpisem i oni mi poslali potpisan. Instalirao sam Widgetizer normalno ?

Nazad
Vrh Dno