Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Ja moram da se uključim, ponovo. Znam da sam rekao do sada 10 puta, ali moram ponovo.

StarGate, kako je neki nazivaju, franšiza (a da pri tom nemaju pojma o značenju reči) ne može da postoji bez dva glumca (prema mom skromnom mišljenju) koji tumače glavne uloge. Džejms Spejder i Kurt Rasel. U prevodu, Miki Maus serija.

Ja sam navikao da protagonisti u SF filmovima/serijama, ako su živi i zdravi, moraju da repriziraju svoje uloge do smrti (ebe mi se da'l mogu da ih plate ili ne). Sve ostalo je second best i mazanje očiju, replika, kopija, fušeraj...

Posle onako dobrog filma da naprave onu StarGate WalkAbout seriju... :(

Ja moram da se uključim, ponovo. Znam da sam rekao do sada 10 puta, ali moram ponovo.

StarGate, kako je neki nazivaju, franšiza (a da pri tom nemaju pojma o značenju reči) ne može da postoji bez dva glumca (prema mom skromnom mišljenju) koji tumače glavne uloge. Džejms Spejder i Kurt Rasel. U prevodu, Miki Maus serija.

brate, a ja da se ponovim tebi, po milioniti put - RDA je gospodar glume, televizije, pojave, humora, i svega ostalog, sto ima veze sa akcijom, dramom i bilo cime sto ukljucuje kameru i zvuk u odnosu na kurt rasela. NE MOZES da pricas protiv SG-1, ako ga nisi odgledao, sve komplet od epizode do epizode.

a ni spajder nije nista bolji, chak po mom mishljenju losiji glumac od Majkl shenksa.

a i kakva ti je ovo prica o franshizi ? ta dva glumca koja spominjesh su imali SG pojavu od sat ipo, dok se RDA i shenks pojavljuju 214 epizoda puta 42 minuta, tako da ako NEKO definise franshizu, onda su to oni koji su u njoj aktuelni.

Pa dobro bre, ja te shvatio ozbiljno... :d
Pa rekao si:
Nešto što se događa u svemiru, sa svemirskim brodovima, alienima itd.
:d

Da ponovim.
Alex je napisao(la):
za koliko toliko kvalitetnim ozbiljnim SF-om.
Ni toliko. :trust:

Posle onako dobrog filma(
Film nije bio bash toliko dobar (narocito mu je science deo bio nikakav). Tipican Emmerich-ov holivudski blockbuster.

Hmm SGU opada gledanost, oni izbacuju tupavu filler epizodu sa elementima oću-neću a svi znamo šta će se desiti jer je u pitnaju glavni lik. :wall:
Jedini highlight epizode su oni Spine Crawler-i :)

I Caprica je zvanicno otkazana :) hahaha finally

Te obe serije o kojima ovde razglabate su krs zivi...uzimanje kinte "na ime", sve to sto se "pravi" po uzoru na filmove istog imena.

ja još čekam epizodu sa rodnijem i više neću ni gledati, baš je raspad od serije.
kakvi im to idjoti smišljaju priču, pa ja da sam pravio seriju bila bi najgledanija.

^

DHewlett i RPicardo treba da se pojave u ep 2.15 Seizure. Buduci da sa ep 2.10 SGU ide u uobicajeni midseason hiatus ima da se nacekas do Rodney-a, bio SGU otkazan ili ne.

Hundred Year Starship

NASAje objavila planove za put na Mars u jednom pravcu. Preskupo je da se vracaju sto ima logike. Planira se i adaptacija mutacijom gena na novu sredinu...verovatno nista drasticno, nece pretviriti ljude u insekte ali verovatno poradice na uticaju gravitacije na kostani sitem kao i prilagodjavanje metabolizma novim uslovima...sve to verujem nece moci bez nekog nuklearnog reaktora....Sledece godine objavljuju vise detalja...u svakom slucaju bravo za NASU :d

"Zvaničnica NASA-e potvrdili su da su u toku testovi kako bi se ustanovili da li bi astronauti mogli da budu trajno poslati na crvenu planetu ili njene mesece, gde bi osnovali ljudske kolonije.
Misiju vrednu više milijardi funti, nazvana "Stogodišnji svemirski brod" (Hundred Years Starship), pokrenuo je jedan od glavnih istraživačkih centara NASA-e "Ejms", baziran u Mofet fildu u Kaliforniji.
Zvaničnici Agencije za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA) u Pentagonu takođe su umešani u ovaj projekat kolonizacije. Portparol DARPA rekao je da će polovinom 2011. biti izneto više detalja o misiji."

O svemu vise ovde

Poslednja izmena:
A cemu kolonizacija marsa kad tamo nema nicega ?

Osim cele planete koja raspolaže ko zna kakvim resursima koje još uvek nismo ni procenili?
Uostalom, negde moramo da počnemo sa kolonizacijom, a Mars je savršen kandidat.

ovo je neko lozenje naroda. oni mogu da odu tamo, i jedino da bleje u kabinicama nekim, jer nema govora o zivotu na marsu, mi smo bar 200 godina kratki za tako nesto. naravno da ne moze da se zivi tamo, zbog sledecih stvari:

nema atmosfere (ima je ali je jako bedna)
to za sobom povlaci vodu - ne moze da postoji na marsu u tecnom stanju, usled niske atmosfere
ima trecinu zemljine gravitacije, na sta ljudski organizam nije naviknut, niti moze da se navikne
prekriven je rdjom, te nema govora o bilo kakvoj atmoferizaciji, dok ne uzmes metlom, i bukvalno ocistis ceo mars.
ono malo atmosfere je otrov - ugljen dioksid

i tako dalje, e sad - teraformacija:

1. vodu bi morao da doneses sa saturna ili jupitera, ili tako negde i to nekim uzasno komlikovanim transport metodama. nema je na marsu, a ono sto je zaledjeno na polovima nije dovoljno. postoji neki satelit, koji orbitira oko marsa, kazu da ima vode, ali se pretpostavlja da bi proces spustanja celog meseca na mars, bio dovoljan ne da ga zavodni - nego da ga raznese, jer se za sad nema ideje kako da se spusti.

2. morao bi da istopis gomilu ledenog ugljen dioksida kojeg zaista ima na marsu i onda da doneses bukvalno trecinu planktona sa zemlje, da obrade co2 u kiseonik.

3. temperatura - nema je dovoljno, jer je ladan mars. dalje je od zemlje, a hemisjki procesi zagrevanja planete (manipulacija materije na marsu) bi zahtevali uzasno komplikovan proces, koji bi izazvao shitstorme i shta sve ne.

4. najveci problem - dok odradjujes sve to, solarna + kosmicka radijacija te ubije 300 puta. mars nema magnetosferu, i sve dok proces ne bude zapravo gotov - sunce ubija.

dakle - izem ti ja zivot na marsu. em ce da umres brze em si se zakopo u zemlju. (tako se smatra da je jedini nacin zastite od raznoraznih radijacija). ti sto idu na tu misiju, mogu lagano da se ili odma ubiju, il da se prijave u neki zlotvorski zatvor.

Ili da odu tamo i pocnu da rade sve neophodno, pa za 200+ godina kad sve bude gotovo, zemlja samo spakuje kofere i preseli se.

Pod uslovom da prezivimo najavljenu zamenu polova, ako je to uopste tacno, koliko sam skapirao magnetosfera je ostecena, i zemljin odbrambeni sistem je ustvari zamena polova tj. deo magnetosfere koji je sada iza zemlje, posle zamene, bice ispred i opet imamo zastitu od sunca.
Igore molim te pojasni :D

Poslednja izmena:
E, al biti prvi pokopan na Marsu, e to je vec nesto:D

Pa šta misliš kako je bilo pionirima prilikom raznih kolonizacija na Zemlji?
To jeste one way trip, ali kapiram da bi bilo ljudi spremnih na tako nešto.

Nije bas 200 godina...osnovni koncept je da ce biti poslani ljudi u 50-tim godinama. Njima ce zivotni vek biti skracen za otprilike 8 godina zbog uticaja sredine sto znaci da bio mogli da funkcionisu tamo do 70-75 godine zivota. Pre misije sa posadom krecu automatske stanice za proizvodnju metana od ugljen dioksida koji ce se koristiti kao pogonsko gorivo i energetski izvor...tamo vode ima ionako dosta , sto na polovima, sto po celom Marsu na relativno niskoj dubini sve u obliku leda (ako se secate fotografija Spirit-a o ledu ispod zagrebane povrsine) . Voda, vazduh nece biti problem...skloniste i baza ce verovatno biti izabrani na pogodnom mestu gde je prirodno okruzenje povoljno i gde samo po sebi pruza zastitu od Marsovskih oluja koje stvarno znaju biti 300-500 km/h vetrovi...Jedini problem moze biti hrana ali svakako ce i to biti reseno nekim bioreaktorima a malo i suply sa zemlje...
I sta ce raditi tamo? Pa, sustinski, eksperimente kao i razvijanje daljnje infrastrukture i pripremu za trenutak kada ce i prvi covek biti rodjen na Marsu sto ce otvoriti put u genomsko prilagodjavanje. Ono sto je sigurno da nema osvajanja drugih svetova bez promene genetske strukture ljudi i prilagodjavanja.Teraforming je daleka buducnost i bice moguc tek kada se na Marsu uspostavi zivot i proizvodnaj a do tada je stalna baza na Marsu mnogo blize....naravno, ako sve bude po planu, a sa ljudima se nikada ne zna...1989 godine nisam mogao ni pretpostaviti da ce 2010 godine zivot ovde biti gori nego tada a ipak...

Poslednja izmena:
pa i jeste oko minimum 150 godina. jer u razmatranje nisi uzeo neizbeni kolaps civilizacije, ljudima je izgleda tako svejedno sto nas se u zadnjih 50 godina namnozilo vise nego u poslednjih 10.000 kolko ima civilizacije. vodio sam tu polemiku sa staljinom - jednostavno zemajlska kugla ne moze da izdrzi neizbeznih 30 milijardi, kolko ce da bude vec 2030 - sa ratom porasta koji se ne menja, geometrijska progresija.

elem - kad budu leteli spejshipovi nalik na onaj u filmu - Pandorum, onda cemo da govorimo o teraformaciji marsa, a za takvu letelicu treba nova vrsta propulzije - koju nemamo, nit imamo ni najmanju ideju kako da poteramo spejship brze od 10.000 km/h

Hundred Year Starship
...
Budalastina. :mad: Kao kad bi neki domaci ":guitar:" (chitaj: samozvani ekspert za sve i svasta) uradio 'studiju izvodljivosti' ponovnog pokretanja proizvodnje domacih kola, i tu 'studiju' naplatio $100000 znajuci da je niko nikad nece ni procitati a kamoli je uzeti za ozbiljno...

Ovu 'inicijativu' vishe vidim kao NASA-inu packu americkoj administraciji zbog otkazivanja CxP-a...

Osim cele planete koja raspolaže ko zna kakvim resursima koje još uvek nismo ni procenili?
Na Zemlji ima dovoljno svih nama potrebnih resursa i za 2-3 puta vecu populaciju. Nisu resursi problem, vec to sto se ljudi i dalje ponasaju na osnovu starih lovno-skupljackih drustvenih modela, koji ne mogu podmiriti potrebe ovoliko uvecane populacije...

Uostalom, negde moramo da počnemo sa kolonizacijom, a Mars je savršen kandidat.
Wrong. Mnogo bolji izbor po svakom osnovu su svemirski habitati.

1. vodu bi morao da doneses sa saturna ili jupitera, ili tako negde i to nekim uzasno komlikovanim transport metodama. nema je na marsu, a ono sto je zaledjeno na polovima nije dovoljno. postoji neki satelit, koji orbitira oko marsa, kazu da ima vode, ali se pretpostavlja da bi proces spustanja celog meseca na mars, bio dovoljan ne da ga zavodni - nego da ga raznese, jer se za sad nema ideje kako da se spusti.
Na Marsu ima dovoljno vode. U stvari, Mars je posle Zemlje planeta sa najvise povrsinske vode. Samo na Juznom polu ima vode dovoljno da se pokrije ceo Mars vodenim slojem debljine 11m, a na severnom jos za nekih dodatnih 5-6m.

Ne znam o kakvom Marsovom mesecu pricas. Oba Marsova meseca su veoma male kamenite stencuge i potpuno bezvodne...

Apropo 'inicijative', koja nije nista novo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_Direct
http://en.wikipedia.org/wiki/Mars_to_Stay

Poslednja izmena:
Na zemlji 2030 ce biti oko 10 milijardi ljudi a o kakvih 30 milijardi pricas nemam pojma...

Na Zemlji ima dovoljno svih nama potrebnih resursa i za 2-3 puta vecu populaciju.
Ima resursa ali nema tehnologije za eksploataciju. Pri tome mislim i na ljude kao deo tehnologije. Zar mislis da je moguce ziveti u Africi kao u Nemackoj? Tesko dok se ljudi ne budu mogli da iznesu sistem na ledjima. A to su ekoloske zgrade, rad na tehnologijama, korisnost i samoodrzivost. Ljudi bi trebalo da imaju visok nivo znanja i vestina i svesti o sistemu da bi mogli pricati o bilo kakvom sredjivanju stanja i samoodrzivosti na planeti koja funkcionise u miru. Ratovi i jesu zbog resursa jer nisu dostupni zbog nivoa svesti.

oh izvini - vadio sam iz glave, u pitanju je patuljasta planeta - Ceres. 950kilometra u dijametru, uglavnom cela povrsina je voda.

elem - jeste da ima, ali bi abruptno topljenje izazvalo krdo drugih problema, te bi onda napravio veci racun nego sto mozes da platis.

Na zemlji 2030 ce biti oko 10 milijardi ljudi a o kakvih 30 milijardi pricas nemam pojma...

do the math:

34et8ux.jpg

Poslednja izmena:
"War, war never changes" kao da ste zaboravili na rat. Pa dovoljno je samo jedan treci svjetski i da se populacija prepolovi, a mozda i unisti citava zemaljska kugla. Zar stvarno mislite da ce civilizacija mirnim putem nastaviti da se razvija, cisto sumnjam u to.;) Mozda nikad ne napustimo nasu lepu planeticu, mozda nas udari kamen iz kosmosa, mozda... :D

Salim se dosta pesimizma, najbolja bi fora bila da dodju vanzemaljci malo do nas u posjetu, pa da nas nauce novim tehnologijama... da se ne mucimo bezveze, lakse bi nam bilo. :D

Poslednja izmena:
Salim se dosta pesimizma, najbolja bi fora bila da dodju vanzemaljci malo do nas u posjetu, pa da nas nauce novim tehnologijama... da se ne mucimo bezveze, lakse bi nam bilo. :D

Ja mislim kada bi vanzemaljci dali nama tehnologiju da bi se samo lakse poubijali... tehnologija nije losa sama po sebi nego kako se iskoristi...

Ono sto je sigurno da nema osvajanja drugih svetova bez promene genetske strukture ljudi i prilagodjavanja.

Sacekajmo da nam se pojavi Emperor of Mankind pa cemo da kolonizujemo sve !

OT7b2.jpg

Ima da ih odvalimo kad navalimo...:d

Salu na stranu ali stvari zaista leze u svesti. A da bi svest mogla da bude na tom nivou ne moze biti zauzeta borbom za egzistenciju. U tome je kvaka, prvo mora doci do oslobadjanja od egzistencijalnog pitanja kako ne bi na druge ljude gledali kao na pretnju. Takav model funkcionise danas. Pogledajte odnose medju drzavama pa i medju ljudima samim. Interes je dominantan a osnovni razlog je obezbedjenje egzistencije. Za ogromnu vecinu je tako, samo zanemarljiv broj ljudi ne razmisla o egzistenciji. Ona dominira i oblikuje ljudsku licnost i poimanje obitavanja. Sve je oko love, cak i kad imas dovoljno o potomstvu opet razmisljas i delujes u smisli njegove egzistencije, non stop gde god da se okrenes tu je gomila formiranih licnosti koji cirkulisu i deluju iz osnova borbe za egzistenciju. I nije samo lova = egzistencija, tu je i nestabilnost sistema sama po sebi, nikada nisi siguran cak iako imas dosta para sta donosi sutra, na jednoj strani krah berze na drugoj strani odmah beda...sve je uvezano i motivisano borbom za egzistenciju.Pandemije, pobune, prodori na trzista, preuzimanja, varijacije valuta, krediti...haos na okupu koji kao posledicu ima relativnu stabilnot ali ne ostavlja prostor nizasta drugo.
E sada zamislite svet kojem nemas potrebu da juris za egzistencijom kao ni svi tvoji oko tebe. Od rodjenja pa dokle bude. Takav sistem zahteva materijalno obezbedjenje u potpunosti. Dostupno svugde u svako vreme. Da li je to nuklearna energija ili neka druga? Mozda na Marsu otkrijemo kljuc za oslobadjanje. Redak materijal ili mozda nova ideja kako pripremiti potion...ko zna sta moze ispasti.
Evo npr nuklearna energija je prljava samo zato sto ljudi nisu uspeli da je iskoriste cistom. Usled nedostatka tehnologije koja zadovoljava imamo ovakve elektrane i sistem odlaganja otpada. Da ne zaboravimo i ostale cinioce zasto je nuklearna energija prljava a to je zbog prljavih ljudi. Opasnost od teroizma ili neke sumanuta akcija idealiste, nedostatak strucnog kadra u samim elektranama, sistemima za distribuciji, dobavljacima...svugde moze nastati greska a to je prevelik broj za takvu tehnologiju. I zbog ljudi ova tehnologija nije sigurna...

I sta cemo sad?

Kako resiti materijalnu slagalicu za duhovno podizanje?

Jedini nacin je opet duhovnim putem. Razumevanjem i micro samonagradjivanje svaki dan vise puta. Tezak put ali vredi!

i za kraj malo motivacije :d

http://www.youtube.com/watch?v=wrh_l-BuFtI&feature=related

Poslednja izmena:
u pitanju je patuljasta planeta - Ceres. 950kilometra u dijametru, uglavnom cela povrsina je voda.
Pomeranje celih nebeskih objekata je posao za civilizaciju II tipa, ne za nas. Najvise sto bi mi mogli u tehnoloskom smislu jeste da postavimo mass driver na Ceres i gadjamo Mars 100-tonskim paketima leda.
Ali ne vidim svrhu toga.

najbolja bi fora bila da dodju vanzemaljci malo do nas u posjetu, pa da nas nauce novim tehnologijama
Ako u ovoj nasoj galaksiji postoji civilizacija naprednija od nase, postoje dve mogucnosti:
1. uopste nisu zainteresovani za istrazivanje svemira, ili nisu zainteresovani za nerazvijene, varvarske 'civilizacije'...
2. vec su ovde i prate razvoj dogadjaja na Zemlji vec veoma dugo, bez namere da stupe u kontakt s nama dok se sami dovoljno ne razvijemo.

Kako resiti materijalnu slagalicu za duhovno podizanje?

Jedini nacin je opet duhovnim putem. Razumevanjem i micro samonagradjivanje svaki dan vise puta.
Nije tako prosto. Vecina ljudi je iracionalno zato sto je to zapisano u njihovim genima. I kad ih obrazujes, oni i dalje ostaju iracionalni u vecini stvari.

Ako u ovoj nasoj galaksiji postoji civilizacija naprednija od nase, postoje dve mogucnosti:
1. uopste nisu zainteresovani za istrazivanje svemira, ili nisu zainteresovani za nerazvijene, varvarske 'civilizacije'...
2. vec su ovde i prate razvoj dogadjaja na Zemlji vec veoma dugo, bez namere da stupe u kontakt s nama dok se sami dovoljno ne razvijemo.
Zasto bi bili bas u nasoj galaksiji pored onoliko galaksija ?
Mozda su oni nerazvijeniji od nas, tipa jos se peglaju mocugama.
Zasto bi vanzemaljci bili samo "jedni vanzemaljci" ? Mozda ih ima xzy civilizacija u razlicitim stupnjevima razvoja ?
Pa poneki banu kod nas u fensi "letecim diskovima", a neki u krsevima :)
Cenim da uopste nece da se petljaju s nama dok se malo ne "prosvetlimo"

Zasto bi bili bas u nasoj galaksiji pored onoliko galaksija ?

Pronaći Zemlju za vanzemaljsku civilizaciju u našoj galaksiji dovoljno razvijenu da istražuje daleke svetove je kao traženje igle u plastu sena a ponaći Zemlju za nekoga ko je izvan naše galaksije je skoro pa nemoguće.

Nazad
Vrh Dno