Šta je novo?

iMac 27 - da li jos uvek imaju problem sa display-om?

Wizz

Čuven
Učlanjen(a)
02.01.2004
Poena
620
Trenutno sam na odmoru u Nemackoj i slucajno u prodavnici spazim iMac 27 inch za 1099 eur - ona osnovna varijanta koja u apple store-u kosta 1515 eur. Posto nisam dugo pratio sta se desavalo, zanima me ako neko zna da li je Apple resio problem sa 27 inch iMacovima na kojima se desavao flickering - ima gomile videa na YouTube-u. Nekima je pomogao update Firmware-a na grafickoj a nekima ne. Imam jos koji dan da se odlucim za kupovinu jer cena je i vise nego povoljna, pa bi mi znacilo ako neko ima informaciju kako stoje stvari oko toga da mi napise. Takodje ako neko zna kako se moze prepoznati serija koja ima probleme...

U pitanju je ova konfiguracija:
http://store.apple.com/de/configure/MB952D/A?mco=MTM3NTgzMzE

Hvala unapred!
Goran.

Trebalo bi da su poslednje problematicne verzije nestale krajem prosle/pocetkom ove godine (one sa lagera).
Otprilike tada sam prestao da pratim, posto sam pre 3-4 meseca uzeo 27cu i nemam nikakvih problema.

Super cena.

A ako možeš da čačkaš taj iMac u prodavnici (ukoliko prodaju baš tog koji je izložen) onda vidi koji mu je serijski broj (preko Spotlighta (lupa u gornjem desnom uglu) otvori System profiler) iskopiraj serijski broj pa ga pejstuj u polje na sajtu http://www.chipmunk.nl/klantenservice/applemodel.html pa ćeš videti kad je proizvden i da li je to možda neki koji je dugo stajao u prodavnici i da li je možda iz te problematične serije.

Ili izaberi "About this Mac", pa klikći na sivi tekst ispod teksta Mac OS X, menjaće se verzija OS-a, koji build i serijski broj računara. Mana je što ne možeš da uradiš copy&paste ovako.

Bas sam ceknuo na ovom sajtu sto si postavio svoj model, ladno se i iMac prozivodi u Kini, jezivo :)

Trenutno sam na odmoru u Nemackoj i slucajno u prodavnici spazim iMac 27 inch za 1099 eur - ona osnovna varijanta koja u apple store-u kosta 1515 eur. Posto nisam dugo pratio sta se desavalo, zanima me ako neko zna da li je Apple resio problem sa 27 inch iMacovima na kojima se desavao flickering - ima gomile videa na YouTube-u. Nekima je pomogao update Firmware-a na grafickoj a nekima ne. Imam jos koji dan da se odlucim za kupovinu jer cena je i vise nego povoljna, pa bi mi znacilo ako neko ima informaciju kako stoje stvari oko toga da mi napise. Takodje ako neko zna kako se moze prepoznati serija koja ima probleme...

U pitanju je ova konfiguracija:
http://store.apple.com/de/configure/MB952D/A?mco=MTM3NTgzMzE

Hvala unapred!
Goran.
jel mozes da kazes u kom gradu, odnosno kojoj radnji??

jel mozes da kazes u kom gradu, odnosno kojoj radnji??

Naravno, idem danas pre podne jos jednom do radnje da proverim, pet puta sam gledao u cenu - ista cena je stajala i za iMac 21 inch koji se nalazio do ovoga od 27 inch - bilo je 3 kutije sa 27icama i na njima cena 1099 eur. Jos jednom cu proveriti (kupiti) ako je tako (nadam se) pa ti javim na PP kako je proslo i gde ga mozes naci.

Hvala svima za savete, puno ste mi pomogli u odluci, bez obzira na to koja je serija mislim da je cena i vise nego OK, uz to ide i standardnih 2 godine garancije kao i 2 nedelje money back rock da ga vratim, tako da ne moram gnjaviti zaposlene da ga tamo ukljucuju...

ajde ako mozes odmah mi baci PM (odnosno email jer mi PM ne radi :)).

dolazi mi buraz za 3-4 dana pa da odmah vidim da li ima sanse da mi donese jedan.

...uz to ide i standardnih 2 godine garancije...

Provjeri ti ovo gore, jer je standardna garancija godinu dana, a Apple Care produžava garanciju za dve godine, dakle na 3 sveukupno... Da ne bude kasnije pisalo, jer ne mogu da ispoštuju to sigurno.

Provjeri ti ovo gore, jer je standardna garancija godinu dana, a Apple Care produžava garanciju za dve godine, dakle na 3 sveukupno... Da ne bude kasnije pisalo, jer ne mogu da ispoštuju to sigurno.

U Nemackoj je standardno garancija 2 godine (po zakonu).

Na zalost bila je greska prodavaca u Media Markt-u koji su tablu sa cenom od iMac-a pored stavili na ovaj od 27 inch - jos uvek je tako stajalo, posle su je vratili :(...

Na desnoj tabli pise da moze na 24 rate bez kamate, dole sitno cena 1099 eur, ali se na zalost ne odnosi na 27ice na kojima inace stoji...

Izvinjavam se svima zbog ne tacne informacije, pogotovo kovacm-u, ipak se takva masina ne moze dobiti 400 eura jeftinije - cena je 1499 eur!

too good to be true

;)

Bas sam ceknuo na ovom sajtu sto si postavio svoj model, ladno se i iMac prozivodi u Kini, jezivo :)

pa dobro.. sto... nije kina bre toliko losa koliko deluje, naprotiv. sve na svetu se pravi u kini, sto me navodi da pomislim da su u stvari sem sto su najjeftiniji i najtehnoloski napredniji.... uostalom zasto bi nesto bilo bolje ako ga zasrafi amerikanac?

pa dobro.. sto... nije kina bre toliko losa koliko deluje, naprotiv. sve na svetu se pravi u kini, sto me navodi da pomislim da su u stvari sem sto su najjeftiniji i najtehnoloski napredniji.... uostalom zasto bi nesto bilo bolje ako ga zasrafi amerikanac?

Naravno!

Ok, slazem se i ja.
Ne bi bio bolji, bio bi samo skuplji.
A vec mi je bio dovoljno skup i ovako, otud i doza iznenadjenja kada sam provalio da mi je iMac sklopljen ili sta vec u Kini.
Plus kako radi masina - nekako mi ne ide uz made in China :)

ponovo se fleke pojavile...nazalost...pet racunara u firmi i jedan moj kod kuce, svi 27ice svi kupljeni pre par meseci... ovo prerasta u agoniju

@mulder: kaži mi da li se previše greju ta čuda. Moj drug evo već neko vreme pizdi jer mu je iMac vreo kada se radi nešto zahtevno recimo cca 2 do 3h? Ovi iz tehničke podrške su mu rekli da na to ne obraća pažnju i da tako treba da bude, ali on već razmišlja da nosi na reklamaciju...

Ako je stvrno pegrevanje srž problema sa svakim iMac-om, to se bar lako može rešiti bez potrebe za stalnim zvanjem servisa.

Skinite smcFanControl program. On stoji stalno u menu bar-u i pokazuje temperaturu i RPM ventilatora i iz njega možete pomoću menija da menjate broj obrtaja. Ja ga koristim na MacBook-u unibody, a bio je apsolutni must na belom plastičnom MacBook-u.

@ivan90BG: ne rešava problem, jer ventilator naravno sa opterećenjem automatski se podigne na najviši nivo. Pošto se radi o obradi video materijala (tip radi veselja (svadbe, ispraćaje...)) pa vrši razne vrste obrade i ta čudesa-iskreno me ne zanima previše to ;) dolazi do stvarnog pregrevanja i kad je kuler na najvišim obrtajima, takođe rečeno mi je da je veoma vruć ( ili vreo ) pri dodiru. E sada ovo je očigledno problem samog dizajna iMac-a tj loše dizajniranog hlađenja komponenti (da li može bolje sa tom koncepcijom stvarno ne znam). Ovo je problem sa kojim se izgleda suočava većina korisnika koji vrše zahtevne poslove na iMac-u i računar im se ugasi kada se pregreje. E sada većina korisnika (po slobodnoj proceni 90%) koristi iMac kao kućni računar pa problem tamo nije toliko izražen (ne opterećuje se procesor, tj ne vrte se zahtevne aplikacije). Ono jeste za zahtevne stvari namenjen Mac Pro, ali... takođe primećujem da se mnogo korisnika žali na te fleke koje se pojavljuju na monitoru (ne znam da li više temperature (da ne kažem pregrevanje) utiče i na to, ali više temperature sasvim sigurno utiču negativno na ostale komponente)

Ako je stvrno pegrevanje srž problema sa svakim iMac-om, to se bar lako može rešiti bez potrebe za stalnim zvanjem servisa.

Skinite smcFanControl program. On stoji stalno u menu bar-u i pokazuje temperaturu i RPM ventilatora i iz njega možete pomoću menija da menjate broj obrtaja. Ja ga koristim na MacBook-u unibody, a bio je apsolutni must na belom plastičnom MacBook-u.

pisah jednom, smcFanControl je zanimljiv na pocetku jer mozes rucno da podesavas minimalni rpm, ali problem ostaje sto automatsko ubrzavanje pocinje tek na 80 stepeni.

da ne ponavljam celu pricu opet, evo ga moj originalni post na tu temu: klik

Ajde neka neko proba pre nego što pokrene zahtevnu operaciju (aplikaciju) da odvrne ventilator do daske i neka radi tako stalno pa posle meseci korišćenja da vidimo da li ima problema.

Ono sto sam primetio je da racunari sa smcom imaju manje fleke posle par meseci nego oni na kojima nije inastaliran ali opet su tu.
@bata87 zavisi. Za posao koji ja radim (PS) nije strasno. Pratio sam na smcfanu, do 38-39 dodje najvise
@doyoo Neces verovati ali i beli iMacovi , doduse ne u ovoj meri, su imali isti problem... ne razumem se u hardver ali izgleda da ide od procesora u gornjem desnom uglu ekrana...uvek se prvo tu pojave.

umesto SMCfanControl ima... http://www.macupdate.com/info.php/id/23137/fan-control

zaboravih kako se zove - tamo moze da se zada proporcijalno RPM vs temperatura.

mislim da ekrani na 24" ne cravaju zbog temperature - vec 100 puta sam pisao: dve identicne 2.93MHz masine, na jednoj je CPU fan 3000RPM konstantno i u najgorem slucaju je mlaka na dodir, druga masina na oko 1000RPM i vruca na dodir / i na jednoj i na drugoj su pocele da se pojavljuju zute fleke posle manje od 10tak meseci (mesec dana je duze izdrzao ovaj mac na 3000RPM). do sada je vec dva puta menjan display, evo sad ce izgleda i trci put.

@mulder_ znaci i najnovije 27"mice imaju taj problem :( :( :( piece of crap!

Poznat Apple kvalitet :( Tako se usijava i MacBook Pro kad se radi nešto ozbiljno. Jednostavno, to su šminkerske mašine koje nisu napravljene da rade dugo 100% opterećene. Dizajn mora da se plati, a u ovom slučaju je plaćen pregrevanjem :(

Ko kupuje laptop da bi mu radio sve vreme pod 100% opterećenjem prvo treba da se zamisli nad svojim rezonom, pa onda nad Appleovim :d

umesto SMCfanControl ima... http://www.macupdate.com/info.php/id/23137/fan-control

zaboravih kako se zove - tamo moze da se zada proporcijalno RPM vs temperatura.

Pisao sam i o tome, ta proporcijalna stvar je još gora od manuelnog podešavanja. Taj program počne da smanjuje broj obrtaja čim temperatura počne i malo da opada. Pravi način je da se zada maksimalna temperatura. Kad toplota poraste preko toga ventilator treba da ubrza dokle treba (ako treba i do kraja) dok ne vrati temperaturu na tu zadatu vrednost. Stvarno ne znam zašto ni jedan program ne radi ovako.

Ta proporcija zvuči lepo u teoriji, ali kad se promisli o tome duže od dva minuta i pogleda kako radi u praksi vidi se da je šuplja.

Ko kupuje laptop da bi mu radio sve vreme pod 100% opterećenjem prvo treba da se zamisli nad svojim rezonom, pa onda nad Appleovim :d
a za cega sluzi MacBook Pro? za surf? koliko ja shvatam pro je za posao ne za surf i muziku. ili se pod posao misli kucanje u wordu?

Nazad
Vrh Dno