Šta je novo?

i5 - 750/760 overclock

na osx-u sam trenutno, temp pri full load 56-60C, mislim da je to ok, picilo je preko 70 ranije.

Za 4GHz full stable ce ti biti problem plocha....taj UD3 je ipak limitiran...imao sam tu plochu i ipak nije to - to...

Nagradno pitanje je kako ce se ploca sa relativno slabom naponskom ponasati pri prilicnom overkloku posle godinu, dve. Ipak, vise faza bi trebalo da omoguci stabilniji i dugorocniji rad (narocito pri full loadu).

@abacus hteo si nesto da me pitas na PP ?

Probah ponovo, sada na 4GHz temp ide do 90C na 1.344V, probao sam nize, ne ide, Lynx prijavljuje gresku, probacu da QPI stavim na normal i da jos malo experimentisem. Verovatno cu morati da ponovo stavim pastu i da pritegnem sam kuler jos malo.

Ima li neko pojma da li je ovaj moj fan mozda limitirajuci faktor, procitao sam negde da Megahalems treba fan sa bar 1600RPM da ohladi oced CPU?

Po onome sto sam ja na net-u saznao, P55 UD3 bez problema treba da izdrzi 200MHZ FSB. Sto se provetravanja u kucistu tice, nije problem, 14cm exhaust i 23cm na vrhu mislim da hlade vrlo pristojno.

Evo i screen-a :) Znaci H50 sa 2 x Sharkoon Silent Eagle push 1900rpm / pull 1400rpm, pasta Noctua NT-H1 :)

Pozdrav jbl!

Ako su ti jos uvek ovakva setovanja u BIOS-u, mozes li da mi kazes koliki ti je napon za QPI/Vtt?
I da li ti masina radi 24/7?

Unapred zahvalan

Jedna informacija vezana za ovu temu.

Intel u najnovijem datasheet-u (jun,2010.) zvanicno povecao vrednosti max. Vcc i Vtt, tj. vcore i qpi/vtt napone na 1.4 v za i5/i7 (P55) procesore.
Vise o tome ovde.

Mozda su poceli da malo vise citaju OC forume ? :D

Prilozi

• Capture.JPG
    Capture.JPG
    41.6 KB · Pregleda: 98
interesuje me sta je rushko uradio sa plocom da li mu je riknula naponska jedinica na ploci za procesor kad se ne javlja
ja mislim da sa Gigabyte GA P55-UD3 ne moze 4GHZ test LinX maksimala test LinX 3,8 jer joj je ogranicena naponska jedinica na 130w
ajmo da cujem jos koji komentar za ovu plocu ako ima

Odustao sam od OC-a jer vecinom koristim OSX. Inace ploca je riknula ali usled strujnog udara, riknuo i UPS:( Ne znam sta da kazem, citao sam dosta reviews na net-u i u vecini slucajeva UD3 je terao i5 na 4GHz bez problema, po savetima i iskustvu ljudi sa foruma, izgleda da nije tako. :(

Jos par informacija, pri testiranju Lynx-om pri full load, iz kucista je dopiralo vrlo neprijatno pistanje i krcanje, verovatno zavojnice na ploci. Novi primerak nema te probleme mada sam probao par puta do 4GHz ali bez uspeha na zalost. Probacu opet ako budem imao vremena.

i meni se cuje pistanje kad je procesor pod opterecenjem od 156w
inace temperature na 4 GHz su dobre 76C s tim da sam smanjio napon na 1.318 i radio je desetak minuta ali cim je poceo da vuce 156w culo se pistanje i prekino sam
zato mislim da je ploca slaba tacka

i meni se cuje pistanje kad je procesor pod opterecenjem od 156w
inace temperature na 4 GHz su dobre 76C s tim da sam smanjio napon na 1.318 i radio je desetak minuta ali cim je poceo da vuce 156w culo se pistanje i prekino sam
zato mislim da je ploca slaba tacka

Kako si merio potrosnju procesora pri loadu ?

voltage setings
load line calibration disable
cpu vcore 138750
qpi/vtt 1210
dram voltage 1600
ostalo sve normal u voltage setings ne auto
20x200 bckl
turbo disable
cpu(c1e) disable
cpu(eist) disable
qpi clock ratio x32
memorija
standard ne turbo x8
eto pa pokusaj

4160

mislim sa ovom plocom sta reci
GFlops 60.0416

Prilozi

• Capture 3.jpg
    Capture 3.jpg
    528.1 KB · Pregleda: 179
Moguce je da te vrednosti se ne ocitavaju korektno, medjutim voltaza za memoriju ti je prevelika (1.74v), pa bolje da smanjis to i fiksiras na 1.6-1.65 v. Koju si voltazu stavio za qpi/imc ? Ne sme razlika izmedju memorije i memorijskog kontrolera da bude veca od +0.5v pri overkloku. Mozda da smanjis i vcore malo ?

EDIT :

Tek sad vidim da si stavio asus turbo v utility. Ocoravio sam :D
Mozda nesto baguje izmedju hw monitora i asus turbo-a.

Poslednja izmena:
Ne kontam; pa voltazu za mem sam stavio ne manje od 1.65!? Vcpu ne moze biti manji na 3.6!

Izvini ako nisam lepo objasnio. ^^ Malo je bilo na brzaka.

Video sam prvo voltazu za memaru u hwmonitoru gde ocitava 1.74v (VIN1) dok u asusovom turbov si namestio na 1.6375 v pa je moguce da se ta dva programa malo "sudaraju".
Sto se tice napona meni je radio na 1.2625v (bios) na 18x200 blck pa zato sam rekao mozda da smanjis za jedan stepen manje, ali ok je i ovo sto si stavio.
Koja je verzija biosa za plocu ? Preporucio bih da sve postavke namestas iz biosa , samim tim sto ima stosta da se poiskljucuje.

Sve sam i namestio iz biosa a bios je poslednji aktuelni sa sajta ;) Napon sam probao za recku manje i puca linx u drugom loopu :(

I pojma nisam imao da je vin1 ddr napon.

Evo mojih rezultata testiranja, mislim da je sve OK, ipak LinX ne greje CPU bar meni vise od Prime95 npr.
Probacu ga uskoro i na 4,2Ghz.

Prilozi

• OC.jpg
    OC.jpg
    383 KB · Pregleda: 111
Pa i nisu ti bas male temperature ;) I stavi memoriju na all

Pa i nisu ti bas male temperature ;) I stavi memoriju na all

Nije ovo AMD da crkne na 70 C. :p

Kako mislis memoriju na all ? Ako nisi voljan da bar malo objasnis bolje nemoj ni nista da pises.... :trust:

pa tu gde ti pishe 772 mb,treba da je otprilike 3200mb,odnosno stisni na ALL(1cm desno od 722 :D). Pa onda izvrti jedan krug da vidis da ce skociti za 7-10 C minimmum ;)Vidis da ti jedan krug vrti za 11 sekudni... Bez 2-3 min po krugu nista... S obzirom da ti je max bila 76,eto docicemo do 85C. Znam da u realnom radu,neces doci do te temp,ali opet kazem,memoriju na max pa onda vrti linx ;)

Poslednja izmena:
@bob marli
da, kao shto reche kolega, mora memorija na all, i temp ce ti skochiti za barem 2-3c, nece bash na 85. ali odmah da ti akzem da od 4.2 sa tim primerkom i na vazduhu nema nishta, jer ako ti za 4.ghz treba 1.35v, za 4.2 ce ti trebati barem 1.45, a za to ce i neka osrednja voda da se pomuchi da ohladi ispod 80c. vidi eventualno da li moze sa nizim naponom da radi na 4ghz, dobrim primercima treba max 1.3v.

:p

Ma necu vise nista da cackam, ako se ikad odlucim na neki H50/70 onda cu se izivljavati, ovako za moje potrebe je vise nego dosta.
Nisam ja ni probao rucno napon, vec je sve na auto.

Prilozi

• OC 2.jpg
    OC 2.jpg
    327 KB · Pregleda: 73
H50 nije nista bolji od megashadowa,cak naprotiv ;)
Aj leba ti stisni na all,bar 2 kruga :D To ti je nekih 3-4 min,zivo me interesuje temp
edit: Nemoj na auto ;) Vec fixiran,na minimalni stabilni,treba malo vremena,testiranja,znam da ume da smori,al smanjices jos koji stepen :)

Poslednja izmena:
^Pa sada sam radio sa all za memoriju ?

Nazad
Vrh Dno