jeste, doneo je "novu" JavuJa sam lepo rekao Bell, Motorolla i Apple su doneli NESTO dok Android nije doneo nista sve je preuzeo od drugih. Jasno?
ma jok, bitno je samo da Apple nije doneo nista novo!I šta sada da svi bacimo telefone zato što nisu ništa novo doneli.
Radi sta hoces sa tvojim telefonom ali nemoj ovde da postavljas pitanja kako ti nije jasno da li je apple izmislio telefon...I šta sada da svi bacimo telefone zato što nisu ništa novo doneli.
ma jok, bitno je samo da Apple nije doneo nista novo!![]()
Za Android jeste, apple jeste izmislio telefon.
ja uglavnom slazem sa priestom tako moze slobodno i meni da propada "kredibilitet"...Tebi stvarno ne predstavlja ni najmanji problem da sve kredibiliteta što si uspeo da skupiš na forumu za 6 godina propadne za mesec dana teškog lupanja u ovoj temi? :trust:
Nije ni to bitno. U IT svetu bitno je ono što se dešava sada, što je bilo pre šest meseci i što će se desiti za šest meseci. Nikoga ne zanima šta je bilo pre nekoliko godina i da li je neko nešto izmislio.
egal po čemu? ja mislim da su to dve totalne suprotnosti po svemu. jedino sto imaju zajednicko je fluidan UIOno što je trenutna situacija jeste da Android napreduje mnogo brže i samo je pitanje vremena kada će napraviti veliku razliku.
lol!Google nije Microsoft.
sudeći po onom kineskom tabletu: katastrofalno!Google je pre Apple omogućio multitasking.
Polako.. proci ce ga.. za jedno 3 meseca kad shvati kakvom je Hitl*ru dao pare.
Jel znate sta ce Steve Jobs da vam uradi? Prodace vam File System i jos ce reci da ga je izmislio.
I eto... ja znam da ćeš ti sada da padneš u fras, ali stvarno nemaš pojma o tome što si uzeo da objašnjavaš. Nije vređanje. Nema veze sa Mekom, Džobsom, Ajfonom... Jednostavno se razmećeš nekakvim poluinformacijama i impliciraš stvari koje nemaju veze sa životom.prilikom razvoja Newtona pocetkom 90tih Apple je u saradnji sa Acornom razvio mobilnu varijantu ARMa; danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993.
pre mobilnih telefona ARM se koristio u raznim uredjajima (ili: u svemu sto ne zahteva Windows)
A vidim razumeš se u istu k'o Marica u krivi. :eyebrows:zato me itekako interesuje istorija ITa, ko je šta, kako i kada radio![]()
typo.. lepsi u odnosu na I9000
Pazi, odmah postavljas pricu na drugu stranu. Ne, nisam primetio neku specijalnu ostrinu koja bi kod mene proizvela WOW efekat, ali crna na I9000 je proizvela WOW efekat. Daleko je retina od loseg ekrana ali necu se jos ponavljati...@voodoons
Pa jel moguce da nisi primetio ostrinu slike na iP4 ekranu, nego si se bavio samo sa crnom bojom?
Sto se tice Androida vs iOS, mozda tebi je prednost Android ali meni samo izbor programa i igrica, i push koji nudi apple je dovoljan razlog da ni ne razmisljam o Androidu jos dosta vremena.
HD2 izgleda ruzno iz starta samo zato sto je glomazan, ni ne treba da ides dalje oko dizajna i kvaliteta izrade.
Nije izmislio apple telefon, ali za bar 90% stvari koje koristis na Androidu mozes samo da se zahvalis apple-u jer da nije napravio iPhone, Android ne bi ni postojao.
lepo si se potrudio...I eto... ja znam da ćeš ti sada da padneš u fras, ali stvarno nemaš pojma o tome što si uzeo da objašnjavaš. Nije vređanje. Nema veze sa Mekom, Džobsom, Ajfonom... Jednostavno se razmećeš nekakvim poluinformacijama i impliciraš stvari koje nemaju veze sa životom.
Prvi ARM procesor je razvila britanska kompanija Acorn Computers, osnovana u Kembridžu 1978. Od svog osnivanja, kompanija se konstantno razvijala i imala više komercijalno uspešnih proizvoda, kao i brojne ugovore sa drugim kompanijama. Međutim, pritisnuti jakom konkurencijom od strane IBM-ovog PC-a, Motorole, Komodora i Sinklera, u Ejkornu odlučuju da razviju svoj RISC procesor... Tako je oktobra 1983. startovao projekat pod nazivom Acorn RISC Machine, ili ti skraćeno ARM.
Razvoj tog novog procesora je urađen potpuno i isključivo unutar Ejkorna, sopstvenim resursima, a njegova proizvodanja je poverena kompaniji VLSI Technology, sa kojim su već godinama imali uspešnu saradnju. Tako je aprila meseca 1985. svetlost dana ugledao prvi ARM procesor, tada poznat pod nazivom ARM1. U komercijalnu upotrebu je međutim ušla nešto izmenjena verzija procesora, sa dodatim množiocem, koja je nosila oznaku ARM2. Ejkorn je kasnije razvio još dosta različitih čipova viskoke integracije zasnovanih na tom i nešto unapređenim jezgrima, a poslednji njihov procesor se pojavio 1989. noseći na sebi 4KB keša.
Krajem 1990. Ejkorn i Epl, kao njihov najveći klijent, odlučuju da udruže snage u razvoju nove generacije procesora koje bi Epl mogao da koristi u svojim proizvodima. Ovom savezu se pridružuje i VLSI Technology te ove tri kompanije odlučuju da svoju saradnju realizuju osnivanjem potpuno nove kompanije i tako nastaje Advanced RISC Machines Ltd.
Praktično ceo ARM razvojni tim Ejkorna prelazi u novu kompaniju i otpočinju rad na novoj ARMv3 arhitekturi, koja je poslužila kao osnova za čitav niz procesora koji su prilično konfuznom nomenklaturom svrstani u ARM6 i ARM7 familije (ARM posebno označava verzije arhitekture jezgra, verzije seta instrukcije i generacije procesora, tako da jedna generacija može da ima procesore koji koriste jezgra različitih arhitektura).
Daklem, Eplov i Ejkornov zajednički rad u kompaniji Advanced RISC Machines Ltd rezultuje ARMv3 arhitekturom, odnosno ARM6 generacijom procesora. Za manje od godinu dana rada napravljen je ARM600, a 1993. Epl koristi ARM610 za svoj Newton PDA. Sredinom 1996. tu tehnologiju licencira kompanija DEC i razvija svoju StrongARM porodicu procesora, a kasnije ceo taj posao prepušta Intelu u nekom prebijanju oko patenata.
Krajem 1998. kompanija Ejkron definitivno propada, a njihove poverioce isplaćuje kompanija Advanced RISC Machines Ltd, koja tada i menja ime u ARM Holdings. Ubrzo zatim, početkom 1999., Epl rasprodaje svoje akcije u ARM Holdingu, čime nestaje svaki, čak i formalni, trag Eplovog učešća u razvoju ARM procesora. U međuvremenu (1995.) je razvijena ARMv4T arhitektura, koja čini osnovu ARM-ovog najprodavanijeg jezgra ARM7TDMI, ali je sa jedne strane uloga Eplovih inženjera u tom poduhvatu bila nikakva, a sa druge strane to jezgro takođe nema nikakve veze sa onim što se koristi u današnjim ARM implementacijama.
Prava ekspanzija ARM-a na tržištu mobilnih uređaja počinje 2001. kada je predstavljena ARM9 familija procesora, zasnovanih uglavnom na ARMv5TE i to u Harvard arhitekturi (dotadašnji procesori su uglavnom koristili fon Njumanovu organizaciju), dodatno osnaženi 16-bitnim Thumb i naprednim DSP instrukcijama.
Nokia N95, N97, 6120 Classic, iPhone, Motorola RIZR Z8, Samsung Omnia II i mnogi drugi smartfonovi koriste procesore iz ARM11 familije, koji su zasnovani na ARMv6 arhitekturi, sa kojom Apple ima veze otprilike koliko i ti. Poslednje generacije high-end uređaja (iPrdovi, Galaksije i te munje) koriste neki od Cortex procesora, koji su pak zasnovani na ARMv7 arhitekturi.
Uloga Epla u razvoju ARM arhitelture je daklem minorna, da ne kažem nepostojeća, i nema nikakvog uticaja na ono što danas koristimo u mnogobrojim prenosnim uređajima. Njihov doprinos je smešno mali čak i u razvoju ARMv3 arhitekture... moglo bi se reći više logistički nego kreativni. I nije Stiv Džobs taj koji treba da kupi lovorike zbog ARM arhitekture već Simon Segars, koji je bio šef razvojnog tima praktično svake ARM arhitekture od 1991. pa na ovamo.
I sada mi reci da nisi zilota...![]()
A vidim razumeš se u istu k'o Marica u krivi. :eyebrows:
sudeći po onom kineskom tabletu: katastrofalno!
primer - za sat vremena u memoriji se vrti 30 aplikacija. ako ubijem svih 30 (kad primetim da se sve vuce) ubijem npr. i ToDo aplikaciju. Ako ubijem ToDo aplikaciju, alarmi koje sam podesio u njoj nece se aktivirati.
ili ja radim nesto pogresno ili je ovakav sistem multitaskinga :bottle:
ma vidis da bunare... pogledaj Magicka, nije ga mrzelo da napise (prevede) o ARMu onoliko samo da pokaze kako nemam pojma.Da se kladimo da te niko nece citirati za ovo?![]()
Nisam ništa prevodio. A taj tekst ti je objavljen 1993. i pokriva samo jedan (manji deo) hronologije koju sam ja izneo. On čak uopšte ni ne spominje ARM610 kao jedini i najbitniji Ejkorn-Epl proizvod, zato što je on izašao tek 1995.
Da... Epl je svojom genijalnošću iznedrio zahteve, kakve niko drugi nije mogao ni da zamisli (nekada je samo dovoljno poželeti) i time naterao Ejkornove inženjere da urade dobar posao. :laugh: Ti si bre stvarno neverovatan...poenta je da je Apple pravio zahteve (dao svoje inzinjere ili sta vec) za "mobilnu verziju" ARMa pocetkom 90tih za potrebe Newtona...partnertstvo izmedju Acorna, Apple i VLSIa je donelo mobilni ARM CPU za potrebe Newtona pre svega...
Nemaš ti blage veze sa činjenicama...ti sad dalje mozes da pricas kako se ja ne razumem ili sta vec... ali to je cinjenica.
Wow! :zgran: Stvaaarnooo!?!? Pa oni su totalni svetski mega carevi! Juuuuupiii! :banana:btw mada se prica da je i sam Apple u to vreme radio na svom RISC like CPU (kao i sve ostale kompanije tada: Motorola, Intel, AMD...
Kako ti dečko lupetaš pa to nema nigde. Objasnio sam ti gore šta je i kako bilo...naravno da se ARM usavrsavao narednih 20 godina (bez uplitanja Apple)ali tada, kada se Acorn gasio, Apple je bio taj koji je investirao i trazio konkretne stvari: da se napravi mobilna verzija ARMa
![]()
Da, što je podrazumevalo da ga osakate radi smanjenja potrošnje i da razviju odgovarajući kompajler za C/C++.btw2: evo jos jednog linka o ARMu iz bookmarksa: http://everything2.com/title/ARM6 ovde se i vidi odnosi u ARM Ltd-u: " Acorn Computers Ltd, Apple Computer, and VLSI Technology in shares of 43%, 43%, and 14% respectively. ARM's first major design brief was from Apple, to modify their processor design to suit a planned Personal Digital Assistant."
Pa nisam samo zato, nego i da se zna šta je i kako bilo, a ti da nemaš pojma nemaš. Realno...ma vidis da bunare... pogledaj Magicka, nije ga mrzelo da napise (prevede) o ARMu onoliko samo da pokaze kako nemam pojma.
Pa naravno da sam se uhvatio za:uhvatio si za moje "danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993." (?!?) samo je preskocio cinjenicu da je Apple bio taj koji je imao potrebu za konkretnim CPU kada je uopste prisao Acornu 90tih - mobilnu varijantu ARMa za Newtona, pretecu PocketPCja i Palma![]()
zato što je to čista budalaština koju možeš da odvališ samo ti i tako neki Epl fanboj.danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993.
pa zna se da one aplikacije koje se koriste kao servisi ne smeju da se gase sa task killerom (stave se u tk na ignore). mislim kovacm valjda toliko zna o Android sistemu. Froyo jako lepo rasporedjuje memoriju i aktivne procese, nema potrebe da se koristi nikakav task killerDa se kladimo da te niko nece citirati za ovo?![]()
Sve sto ja vidim je da moram da znam sve i svasta o Androidu sto me uopste ne interesuje kad je mobilni telefon u pitanju. Al' dobro, ja sam iskompleksirani apple fanboy muzicar. Sta ja znam.
A zašto MORAŠ? :trust: Pa ako te ne zanima nemoj da čitaš. Isto kao i kritike na račun Epla i njegovih proizvoda. Jednostavno preskoči... Nema potreba ikoga da "preobrećeš" i "prosvetljuješ".Sve sto ja vidim je da moram da znam sve i svasta o Androidu sto me uopste ne interesuje kad je mobilni telefon u pitanju. Al' dobro, ja sam iskompleksirani apple fanboy muzicar. Sta ja znam.
i ja sam objasnioKako ti dečko lupetaš pa to nema nigde. Objasnio sam ti gore šta je i kako bilo...
Inace Multitasking na Android-u radi super (u verziji 2.2 jos bolje nego na prethodnim-ali je i na prethodnim je radilo stvarno dobro) tako da izjave na ovu temu ne treba shvatati ozbiljno (inace Apple ovo reklamira na IP4, zar ne... wooow multitaskingosecam da je isti osecaj kao sto je moj cale imao pre 20 i kusur godina kada se susreo sa Amigom)
ne znam, gde da uradim to?pa zna se da one aplikacije koje se koriste kao servisi ne smeju da se gase sa task killerom (stave se u tk na ignore). mislim kovacm valjda toliko zna o Android sistemu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari