Šta je novo?

iPhone vs. sPhone AKA Samsung Galaxy S: Ultimate fight!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I šta sada da svi bacimo telefone zato što nisu ništa novo doneli.

Jeste, ali ti kada bi pričao smislene stvari sve bi bilo drugačije.

Aha, već sam ti rekao da mi je dosadno, vidim ni ti nisi baš zaposlen poslednjih par dana.

ma jok, bitno je samo da Apple nije doneo nista novo! :D

Nije ni to bitno. U IT svetu bitno je ono što se dešava sada, što je bilo pre šest meseci i što će se desiti za šest meseci. Nikoga ne zanima šta je bilo pre nekoliko godina i da li je neko nešto izmislio. To zanima samo američke kompanije jer Vlada te zemlje im je оmogućila da kontrolišu tržište pomoću patenata kada već počnu da posustaju (pošto su sve velike IT firme američke to znači da većina time bavi pogotovo ovi zaslužni od pre dva'es i kusur godina).

Ono što je trenutna situacija jeste da Android napreduje mnogo brže i samo je pitanje vremena kada će napraviti veliku razliku. Trenutno se može reći da su egal sa stanovišta prosečnog korisnika (nešto bolje radi iOS nešto bolje Android, iOS4vsFroyo). Verujem da si i ti svestan ove činjenice iako nemaš poslednji Android na tabletu a i sam Android nije u potpunosti prilagođen tabletima još uvek.

Google nije Microsoft. MS je trebalo više od 25 godina da od Windowsa naprave pristojan i udovan operativni sistem koji običnog korisnika ne dovodi do frustracija. Google je za pola tog vremena razvio veliki broj softverskih rešenja koje sve do jednog rade sjajno. Ideje koje su im propale nisu doživele neuspeh zbog loše tehničke realizacije nego je problem što su ciljale na pogrešne ljude (one koji koriste Facebook kao nenormalni, pogrdni termin po izboru).

Microsoft kopira i to zakašnjenjem jer u 2010. plasira mobilni OS bez multitaskinga. Google je pre Apple omogućio multitasking.

Za Android jeste, apple jeste izmislio telefon.

Tebi stvarno ne predstavlja ni najmanji problem da sve kredibiliteta što si uspeo da skupiš na forumu za 6 godina propadne za mesec dana teškog lupanja u ovoj temi? :trust:

Poslednja izmena:
Tebi stvarno ne predstavlja ni najmanji problem da sve kredibiliteta što si uspeo da skupiš na forumu za 6 godina propadne za mesec dana teškog lupanja u ovoj temi? :trust:
ja uglavnom slazem sa priestom tako moze slobodno i meni da propada "kredibilitet"... :D

Nije ni to bitno. U IT svetu bitno je ono što se dešava sada, što je bilo pre šest meseci i što će se desiti za šest meseci. Nikoga ne zanima šta je bilo pre nekoliko godina i da li je neko nešto izmislio.

beep! wrong! :)

mene interesuje ;) iz prostog razloga jer sam kao klinac imao Atari ST, odrastao uz njega, i gledao kako PC napreduje... brzinom puža :D

zato me itekako interesuje istorija ITa, ko je šta, kako i kada radio ;)

btw inače i ja se slažem da treba ozbiljno poraditi ili ukinuti patentni sistem.

Ono što je trenutna situacija jeste da Android napreduje mnogo brže i samo je pitanje vremena kada će napraviti veliku razliku.
egal po čemu? ja mislim da su to dve totalne suprotnosti po svemu. jedino sto imaju zajednicko je fluidan UI :)

srećom pa Google nije Microsoft tako da Android može tehnički da se meri sa iOS-om. Da će ga značajno prestići na tom planu - sumnjam.

Google nije Microsoft.
lol! :D eto kako isto mislimo :) ...

Google je pre Apple omogućio multitasking.
sudeći po onom kineskom tabletu: katastrofalno!

primer - za sat vremena u memoriji se vrti 30 aplikacija. ako ubijem svih 30 (kad primetim da se sve vuce) ubijem npr. i ToDo aplikaciju. Ako ubijem ToDo aplikaciju, alarmi koje sam podesio u njoj nece se aktivirati.

ili ja radim nesto pogresno ili je ovakav sistem multitaskinga :bottle:

Poslednja izmena:
Polako.. proci ce ga.. za jedno 3 meseca kad shvati kakvom je Hitl*ru dao pare.
Jel znate sta ce Steve Jobs da vam uradi? Prodace vam File System i jos ce reci da ga je izmislio.

prilikom razvoja Newtona pocetkom 90tih Apple je u saradnji sa Acornom razvio mobilnu varijantu ARMa; danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993.
pre mobilnih telefona ARM se koristio u raznim uredjajima (ili: u svemu sto ne zahteva Windows :D)
I eto... ja znam da ćeš ti sada da padneš u fras, ali stvarno nemaš pojma o tome što si uzeo da objašnjavaš. Nije vređanje. Nema veze sa Mekom, Džobsom, Ajfonom... Jednostavno se razmećeš nekakvim poluinformacijama i impliciraš stvari koje nemaju veze sa životom.

Prvi ARM procesor je razvila britanska kompanija Acorn Computers, osnovana u Kembridžu 1978. Od svog osnivanja, kompanija se konstantno razvijala i imala više komercijalno uspešnih proizvoda, kao i brojne ugovore sa drugim kompanijama. Međutim, pritisnuti jakom konkurencijom od strane IBM-ovog PC-a, Motorole, Komodora i Sinklera, u Ejkornu odlučuju da razviju svoj RISC procesor... Tako je oktobra 1983. startovao projekat pod nazivom Acorn RISC Machine, ili ti skraćeno ARM.

Razvoj tog novog procesora je urađen potpuno i isključivo unutar Ejkorna, sopstvenim resursima, a njegova proizvodanja je poverena kompaniji VLSI Technology, sa kojim su već godinama imali uspešnu saradnju. Tako je aprila meseca 1985. svetlost dana ugledao prvi ARM procesor, tada poznat pod nazivom ARM1. U komercijalnu upotrebu je međutim ušla nešto izmenjena verzija procesora, sa dodatim množiocem, koja je nosila oznaku ARM2. Ejkorn je kasnije razvio još dosta različitih čipova viskoke integracije zasnovanih na tom i nešto unapređenim jezgrima, a poslednji njihov procesor se pojavio 1989. noseći na sebi 4KB keša.

Krajem 1990. Ejkorn i Epl, kao njihov najveći klijent, odlučuju da udruže snage u razvoju nove generacije procesora koje bi Epl mogao da koristi u svojim proizvodima. Ovom savezu se pridružuje i VLSI Technology te ove tri kompanije odlučuju da svoju saradnju realizuju osnivanjem potpuno nove kompanije i tako nastaje Advanced RISC Machines Ltd.

Praktično ceo ARM razvojni tim Ejkorna prelazi u novu kompaniju i otpočinju rad na novoj ARMv3 arhitekturi, koja je poslužila kao osnova za čitav niz procesora koji su prilično konfuznom nomenklaturom svrstani u ARM6 i ARM7 familije (ARM posebno označava verzije arhitekture jezgra, verzije seta instrukcije i generacije procesora, tako da jedna generacija može da ima procesore koji koriste jezgra različitih arhitektura).

Daklem, Eplov i Ejkornov zajednički rad u kompaniji Advanced RISC Machines Ltd rezultuje ARMv3 arhitekturom, odnosno ARM6 generacijom procesora. Za manje od godinu dana rada napravljen je ARM600, a 1993. Epl koristi ARM610 za svoj Newton PDA. Sredinom 1996. tu tehnologiju licencira kompanija DEC i razvija svoju StrongARM porodicu procesora, a kasnije ceo taj posao prepušta Intelu u nekom prebijanju oko patenata.

Krajem 1998. kompanija Ejkron definitivno propada, a njihove poverioce isplaćuje kompanija Advanced RISC Machines Ltd, koja tada i menja ime u ARM Holdings. Ubrzo zatim, početkom 1999., Epl rasprodaje svoje akcije u ARM Holdingu, čime nestaje svaki, čak i formalni, trag Eplovog učešća u razvoju ARM procesora. U međuvremenu (1995.) je razvijena ARMv4T arhitektura, koja čini osnovu ARM-ovog najprodavanijeg jezgra ARM7TDMI, ali je sa jedne strane uloga Eplovih inženjera u tom poduhvatu bila nikakva, a sa druge strane to jezgro takođe nema nikakve veze sa onim što se koristi u današnjim ARM implementacijama.

Prava ekspanzija ARM-a na tržištu mobilnih uređaja počinje 2001. kada je predstavljena ARM9 familija procesora, zasnovanih uglavnom na ARMv5TE i to u Harvard arhitekturi (dotadašnji procesori su uglavnom koristili fon Njumanovu organizaciju), dodatno osnaženi 16-bitnim Thumb i naprednim DSP instrukcijama.

Nokia N95, N97, 6120 Classic, iPhone, Motorola RIZR Z8, Samsung Omnia II i mnogi drugi smartfonovi koriste procesore iz ARM11 familije, koji su zasnovani na ARMv6 arhitekturi, sa kojom Apple ima veze otprilike koliko i ti. Poslednje generacije high-end uređaja (iPrdovi, Galaksije i te munje) koriste neki od Cortex procesora, koji su pak zasnovani na ARMv7 arhitekturi.

Uloga Epla u razvoju ARM arhitelture je daklem minorna, da ne kažem nepostojeća, i nema nikakvog uticaja na ono što danas koristimo u mnogobrojim prenosnim uređajima. Njihov doprinos je smešno mali čak i u razvoju ARMv3 arhitekture... moglo bi se reći više logistički nego kreativni. I nije Stiv Džobs taj koji treba da kupi lovorike zbog ARM arhitekture već Simon Segars, koji je bio šef razvojnog tima praktično svake ARM arhitekture od 1991. pa na ovamo.

I sada mi reci da nisi zilota...
rolleye0010.gif

zato me itekako interesuje istorija ITa, ko je šta, kako i kada radio ;)
A vidim razumeš se u istu k'o Marica u krivi. :eyebrows:

Poslednja izmena:
typo.. lepsi u odnosu na I9000 :p
@voodoons

Pa jel moguce da nisi primetio ostrinu slike na iP4 ekranu, nego si se bavio samo sa crnom bojom? :)

Sto se tice Androida vs iOS, mozda tebi je prednost Android ali meni samo izbor programa i igrica, i push koji nudi apple je dovoljan razlog da ni ne razmisljam o Androidu jos dosta vremena.

HD2 izgleda ruzno iz starta samo zato sto je glomazan, ni ne treba da ides dalje oko dizajna i kvaliteta izrade.

Nije izmislio apple telefon, ali za bar 90% stvari koje koristis na Androidu mozes samo da se zahvalis apple-u jer da nije napravio iPhone, Android ne bi ni postojao.
Pazi, odmah postavljas pricu na drugu stranu. Ne, nisam primetio neku specijalnu ostrinu koja bi kod mene proizvela WOW efekat, ali crna na I9000 je proizvela WOW efekat. Daleko je retina od loseg ekrana ali necu se jos ponavljati...

Opet losa postavka, meni ali ne i tebi odgovara vise Android od iOS-a. Na kraju krajeva, ja koristim WM i Android takodje na istom fonu. Ukoliko izadje port iOS-a na WM kao sto sad ima port Androida na WM, budi ubedjen da ga ja necu koristiti :p Ne zato sto je iOS los. Nije los, ali ima boljih :p

I eto... ja znam da ćeš ti sada da padneš u fras, ali stvarno nemaš pojma o tome što si uzeo da objašnjavaš. Nije vređanje. Nema veze sa Mekom, Džobsom, Ajfonom... Jednostavno se razmećeš nekakvim poluinformacijama i impliciraš stvari koje nemaju veze sa životom.

Prvi ARM procesor je razvila britanska kompanija Acorn Computers, osnovana u Kembridžu 1978. Od svog osnivanja, kompanija se konstantno razvijala i imala više komercijalno uspešnih proizvoda, kao i brojne ugovore sa drugim kompanijama. Međutim, pritisnuti jakom konkurencijom od strane IBM-ovog PC-a, Motorole, Komodora i Sinklera, u Ejkornu odlučuju da razviju svoj RISC procesor... Tako je oktobra 1983. startovao projekat pod nazivom Acorn RISC Machine, ili ti skraćeno ARM.

Razvoj tog novog procesora je urađen potpuno i isključivo unutar Ejkorna, sopstvenim resursima, a njegova proizvodanja je poverena kompaniji VLSI Technology, sa kojim su već godinama imali uspešnu saradnju. Tako je aprila meseca 1985. svetlost dana ugledao prvi ARM procesor, tada poznat pod nazivom ARM1. U komercijalnu upotrebu je međutim ušla nešto izmenjena verzija procesora, sa dodatim množiocem, koja je nosila oznaku ARM2. Ejkorn je kasnije razvio još dosta različitih čipova viskoke integracije zasnovanih na tom i nešto unapređenim jezgrima, a poslednji njihov procesor se pojavio 1989. noseći na sebi 4KB keša.

Krajem 1990. Ejkorn i Epl, kao njihov najveći klijent, odlučuju da udruže snage u razvoju nove generacije procesora koje bi Epl mogao da koristi u svojim proizvodima. Ovom savezu se pridružuje i VLSI Technology te ove tri kompanije odlučuju da svoju saradnju realizuju osnivanjem potpuno nove kompanije i tako nastaje Advanced RISC Machines Ltd.

Praktično ceo ARM razvojni tim Ejkorna prelazi u novu kompaniju i otpočinju rad na novoj ARMv3 arhitekturi, koja je poslužila kao osnova za čitav niz procesora koji su prilično konfuznom nomenklaturom svrstani u ARM6 i ARM7 familije (ARM posebno označava verzije arhitekture jezgra, verzije seta instrukcije i generacije procesora, tako da jedna generacija može da ima procesore koji koriste jezgra različitih arhitektura).

Daklem, Eplov i Ejkornov zajednički rad u kompaniji Advanced RISC Machines Ltd rezultuje ARMv3 arhitekturom, odnosno ARM6 generacijom procesora. Za manje od godinu dana rada napravljen je ARM600, a 1993. Epl koristi ARM610 za svoj Newton PDA. Sredinom 1996. tu tehnologiju licencira kompanija DEC i razvija svoju StrongARM porodicu procesora, a kasnije ceo taj posao prepušta Intelu u nekom prebijanju oko patenata.

Krajem 1998. kompanija Ejkron definitivno propada, a njihove poverioce isplaćuje kompanija Advanced RISC Machines Ltd, koja tada i menja ime u ARM Holdings. Ubrzo zatim, početkom 1999., Epl rasprodaje svoje akcije u ARM Holdingu, čime nestaje svaki, čak i formalni, trag Eplovog učešća u razvoju ARM procesora. U međuvremenu (1995.) je razvijena ARMv4T arhitektura, koja čini osnovu ARM-ovog najprodavanijeg jezgra ARM7TDMI, ali je sa jedne strane uloga Eplovih inženjera u tom poduhvatu bila nikakva, a sa druge strane to jezgro takođe nema nikakve veze sa onim što se koristi u današnjim ARM implementacijama.

Prava ekspanzija ARM-a na tržištu mobilnih uređaja počinje 2001. kada je predstavljena ARM9 familija procesora, zasnovanih uglavnom na ARMv5TE i to u Harvard arhitekturi (dotadašnji procesori su uglavnom koristili fon Njumanovu organizaciju), dodatno osnaženi 16-bitnim Thumb i naprednim DSP instrukcijama.

Nokia N95, N97, 6120 Classic, iPhone, Motorola RIZR Z8, Samsung Omnia II i mnogi drugi smartfonovi koriste procesore iz ARM11 familije, koji su zasnovani na ARMv6 arhitekturi, sa kojom Apple ima veze otprilike koliko i ti. Poslednje generacije high-end uređaja (iPrdovi, Galaksije i te munje) koriste neki od Cortex procesora, koji su pak zasnovani na ARMv7 arhitekturi.

Uloga Epla u razvoju ARM arhitelture je daklem minorna, da ne kažem nepostojeća, i nema nikakvog uticaja na ono što danas koristimo u mnogobrojim prenosnim uređajima. Njihov doprinos je smešno mali čak i u razvoju ARMv3 arhitekture... moglo bi se reći više logistički nego kreativni. I nije Stiv Džobs taj koji treba da kupi lovorike zbog ARM arhitekture već Simon Segars, koji je bio šef razvojnog tima praktično svake ARM arhitekture od 1991. pa na ovamo.

I sada mi reci da nisi zilota...
rolleye0010.gif

A vidim razumeš se u istu k'o Marica u krivi. :eyebrows:
lepo si se potrudio...

http://www.ot1.com/arm/armchap1.html

nisi lose preveo, korektno ,)

poenta je da je Apple pravio zahteve (dao svoje inzinjere ili sta vec) za "mobilnu verziju" ARMa pocetkom 90tih za potrebe Newtona... ;) partnertstvo izmedju Acorna, Apple i VLSIa je donelo mobilni ARM CPU za potrebe Newtona pre svega... ;)

ti sad dalje mozes da pricas kako se ja ne razumem ili sta vec... ;) ali to je cinjenica.

btw mada se prica da je i sam Apple u to vreme radio na svom RISC like CPU (kao i sve ostale kompanije tada: Motorola, Intel, AMD... :))

naravno da se ARM usavrsavao narednih 20 godina (bez uplitanja Apple) :D ali tada, kada se Acorn gasio, Apple je bio taj koji je investirao i trazio konkretne stvari: da se napravi mobilna verzija ARMa ;)

...btw isto kao sto je Apple ucestvovao u razvoju AltiVeca (SIMDa u PowerPC procesorima) njegovi inzinjeri su ucestvovali zajedno sa Motorolinim kako bi sto bolje organizovali SIMD i podrzali ga sa softwerske strane, izmedju ostalog, i za kompozitni desktop... misim da je dokaz da su dobro odradili posao taj sto je intelu trebalo 3-4 godine da stigne AltiVec (po mnogima tek sa SSE2). AltiVec nije dugo menjan, IBM ga je prosiri tek za potrebe Xboxa360...

btw2: evo jos jedan link o ARMu iz bookmarksa: http://everything2.com/title/ARM6 ovde se i vide i odnosi u ARM Ltd-u: "Acorn Computers Ltd, Apple Computer, and VLSI Technology in shares of 43%, 43%, and 14% respectively. ARM's first major design brief was from Apple, to modify their processor design to suit a planned Personal Digital Assistant."

Poslednja izmena:
sudeći po onom kineskom tabletu: katastrofalno!

primer - za sat vremena u memoriji se vrti 30 aplikacija. ako ubijem svih 30 (kad primetim da se sve vuce) ubijem npr. i ToDo aplikaciju. Ako ubijem ToDo aplikaciju, alarmi koje sam podesio u njoj nece se aktivirati.

ili ja radim nesto pogresno ili je ovakav sistem multitaskinga :bottle:

Da se kladimo da te niko nece citirati za ovo? :)

ma vidis da bunare... pogledaj Magicka, nije ga mrzelo da napise (prevede) o ARMu onoliko samo da pokaze kako nemam pojma.

uhvatio si za moje "danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993." (?!?) samo je preskocio cinjenicu da je Apple bio taj koji je imao potrebu za konkretnim CPU kada je uopste prisao Acornu 90tih - mobilnu varijantu ARMa za Newtona, pretecu PocketPCja i Palma ;)

Poslednja izmena:
lepo si se potrudio...

http://www.ot1.com/arm/armchap1.html

nisi lose preveo, korektno
Nisam ništa prevodio. A taj tekst ti je objavljen 1993. i pokriva samo jedan (manji deo) hronologije koju sam ja izneo. On čak uopšte ni ne spominje ARM610 kao jedini i najbitniji Ejkorn-Epl proizvod, zato što je on izašao tek 1995.
rolleye0010.gif

poenta je da je Apple pravio zahteve (dao svoje inzinjere ili sta vec) za "mobilnu verziju" ARMa pocetkom 90tih za potrebe Newtona... ;) partnertstvo izmedju Acorna, Apple i VLSIa je donelo mobilni ARM CPU za potrebe Newtona pre svega...
Da... Epl je svojom genijalnošću iznedrio zahteve, kakve niko drugi nije mogao ni da zamisli (nekada je samo dovoljno poželeti) i time naterao Ejkornove inženjere da urade dobar posao. :laugh: Ti si bre stvarno neverovatan...

Opet naklapanja i izvrtanje činjenica.... Najveća razlika između ARM6 i ranijih ARM procesora je u širini program kauntera i procesor status registra koji su u ranijim arhitekturama bili spojeni u jenom (R15) 32-bitnom registru. Proširenje PC-a sa 26 na 32-bita je bilo praćeno i izmenom i dopunom seta instrukcija (i promenljivim režimima rada zbog kompatibilnosti), a ceo paket je bio logična evolucija prethodnog dizajna i ništa više od toga! A sva mobilnost te "mobilne verzije" je poticala od naprednijeg litografskog procesa kompanije VLSI Technology koji je potrošnju smanjio ispod 500mW.

Pridaješ preveliki značaj Eplu i njegovim inžinjerima u razvoju tog procesora. Oni nisu imali i iskustva, a ni znanja za takav poduhvat, zato su i ušli u partnerstvo sa Ejkornom i VLSI-em.

ti sad dalje mozes da pricas kako se ja ne razumem ili sta vec... ali to je cinjenica.
Nemaš ti blage veze sa činjenicama...

btw mada se prica da je i sam Apple u to vreme radio na svom RISC like CPU (kao i sve ostale kompanije tada: Motorola, Intel, AMD...
Wow! :zgran: Stvaaarnooo!?!? Pa oni su totalni svetski mega carevi! Juuuuupiii! :banana::party::cigar:

naravno da se ARM usavrsavao narednih 20 godina (bez uplitanja Apple) :D ali tada, kada se Acorn gasio, Apple je bio taj koji je investirao i trazio konkretne stvari: da se napravi mobilna verzija ARMa ;)
Kako ti dečko lupetaš pa to nema nigde. Objasnio sam ti gore šta je i kako bilo...

btw2: evo jos jednog linka o ARMu iz bookmarksa: http://everything2.com/title/ARM6 ovde se i vidi odnosi u ARM Ltd-u: " Acorn Computers Ltd, Apple Computer, and VLSI Technology in shares of 43%, 43%, and 14% respectively. ARM's first major design brief was from Apple, to modify their processor design to suit a planned Personal Digital Assistant."
Da, što je podrazumevalo da ga osakate radi smanjenja potrošnje i da razviju odgovarajući kompajler za C/C++.

Poslednja izmena:
ma vidis da bunare... pogledaj Magicka, nije ga mrzelo da napise (prevede) o ARMu onoliko samo da pokaze kako nemam pojma.
Pa nisam samo zato, nego i da se zna šta je i kako bilo, a ti da nemaš pojma nemaš. Realno...

uhvatio si za moje "danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993." (?!?) samo je preskocio cinjenicu da je Apple bio taj koji je imao potrebu za konkretnim CPU kada je uopste prisao Acornu 90tih - mobilnu varijantu ARMa za Newtona, pretecu PocketPCja i Palma ;)
Pa naravno da sam se uhvatio za:
danasnji ARM chipovi su potomci tog ARMa iz 1993.
zato što je to čista budalaština koju možeš da odvališ samo ti i tako neki Epl fanboj.

Poslednja izmena:
Ovo za multitasking je istina, ali čak ni moj hero nema problema da se uspori kada mu ram padne na 35-40MB (o legendu da nepričam, nisam ga restartovao 30 dana, niti koristio task manager a radio je potpuno normalno), ja već par meseci ni ne koristim task manager i nemam nikakvih problema.

Poslednja izmena:
Yeap Apple Newton je bio prvi PDA uredjaj ako se ne varam? To je doba dok je Apple CEO bio John Sculley... Ipak najzasluzniji za popularnost PDA uredjaja (pa i samih smartfonova koje danas imamo) je po meni ipak Palm (ne znam da li HP planira da povrati malo Palm!).
Inace Android kao ideja je postojao i pre Google-a (koji je preuzeo 2005.) i ljudi koji su radili na njemu su imali ideju (koju je i Google podrzao) da Android predstavlja mobilnu distribuciju Linux-a (i da ostane opensource)... Google je ulozio novac s' ciljem da napravi platformu (primetili su i oni da ce u buducnosti mobilni uredjaji predstavljati ogroman procenat prisutnih uredjaja na net-u) na kojoj ce uspeti da plasira ono na cemu zaradjuje-a to su reklame :) ovo je svakako bio pun pogodak za Google (i dosao je u pravo vreme jer se ispostavilo da je velike planove za taj segment iamo i sam Apple (iako Apple zaradjuje na uredjajima)). Razlika izmedju Android-a i iOS-a je velika, sami OS-i su totalno drugacije koncipirani i sa skroz drugacijim filozofijama i iako trenutno traje neko rivalstvo (ovo je prvenstevno za USA trziste, gde je velika trka za kupcima), prava bitka ce ustvari biti izmedju M$ OS za mobilne uredjaje (ako uspe M$ nesto sa onim WP7) i Android-a, bar ja tako mislim... Android je ipak uspeo da se za veoma kratko vreme izbori za ogroman deo kolaca, a to je uspeo kvalitetom i svojom politikom

Inace Multitasking na Android-u radi super (u verziji 2.2 jos bolje nego na prethodnim-ali je i na prethodnim je radilo stvarno dobro) tako da izjave na ovu temu ne treba shvatati ozbiljno (inace Apple ovo reklamira na IP4, zar ne... wooow multitasking :) osecam da je isti osecaj kao sto je moj cale imao pre 20 i kusur godina kada se susreo sa Amigom)

I da Android je odlican OS sa odlicnom idejom koju, za sada, Google podrzava...

Poslednja izmena:
pa zna se da one aplikacije koje se koriste kao servisi ne smeju da se gase sa task killerom (stave se u tk na ignore). mislim kovacm valjda toliko zna o Android sistemu. Froyo jako lepo rasporedjuje memoriju i aktivne procese, nema potrebe da se koristi nikakav task killer

Istorija tehnološkog razvoja:

- 1629. Đovani Branka izmislio parnu turbinu
- 1774. prvi električni telegraf
- 1796. otkrivena vakcina protiv velikih boginja
...
- 1901. prvi uspešni radio prenos i izum usisivača
- 1968. prvi kompjuterski miš i random access memorija
...
- 1993. Apple imao potrebu za konkretnim CPU... :eyebrows:

Da, da... fanbojsi postoje samo u americi...
rolleye0010.gif

Kako vas bre nije sramota da se prepucavate oko takvih nebuloza kao "ko je prvi izmislio telefon" ili "čiji je veći tehnološki doprinos"!?!?!? Pa čak i da se prepucavate oko toga... nemate pojma. 'Ajmo malo činjenica:

- 1928. osnovana Galvin Manufacturing Corporation (kasnije Motorola)
- 1903. osnovan Telefunken (mnogo jak igrač na tržištu A/V i radio emisione opreme)
- 1891. osnovan Philips
- 1877. osnovana Bell Telephone Company
- 1876. osnovana Telefonaktiebolaget L. M. Ericsson
- 1847. osnovana Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske

I šta sad'... Pojavim se ja sa Simens telefonom i svi se sklonite u stranu pognutih glava? :laugh:

Sve sto ja vidim je da moram da znam sve i svasta o Androidu sto me uopste ne interesuje kad je mobilni telefon u pitanju. Al' dobro, ja sam iskompleksirani apple fanboy muzicar. Sta ja znam.

A šta još moraš da znaš pored toga? Zato iPhone upališ i nemisliš jel tako......

Sve sto ja vidim je da moram da znam sve i svasta o Androidu sto me uopste ne interesuje kad je mobilni telefon u pitanju. Al' dobro, ja sam iskompleksirani apple fanboy muzicar. Sta ja znam.
A zašto MORAŠ? :trust: Pa ako te ne zanima nemoj da čitaš. Isto kao i kritike na račun Epla i njegovih proizvoda. Jednostavno preskoči... Nema potreba ikoga da "preobrećeš" i "prosvetljuješ".

Kako ti dečko lupetaš pa to nema nigde. Objasnio sam ti gore šta je i kako bilo...
i ja sam objasnio ;)

ocigledno da ti je apple haterski stav totalno pomutio rasudjivanje :D pa ne mozes da priznas da je Apple prisao Acornu i da je zasluzan za nastanak mobilne varijante ARMa. ;)

btw ajd sada malo prekopaj net da vidis koliko % je Apple zasluzan za AltiVec :D ili za prvi kompozitni desktop...

Inace Multitasking na Android-u radi super (u verziji 2.2 jos bolje nego na prethodnim-ali je i na prethodnim je radilo stvarno dobro) tako da izjave na ovu temu ne treba shvatati ozbiljno (inace Apple ovo reklamira na IP4, zar ne... wooow multitasking :) osecam da je isti osecaj kao sto je moj cale imao pre 20 i kusur godina kada se susreo sa Amigom)

ne kazem da multitasking ne radi super ali da li je tako: ako neka aplikacija treba da aktivira alarm u odredjeno vreme, onda i mora da se vrti sve vreme u pozadini?

zar ne postoji na nivou sistema nesto poput pusha kao kod iPhonea?

btw ako mu je Amiga bila prvi racunar onda mu je postojanje multitaskinga najnormalnija stvar :)
i da, Palm je definitivno zasluzan za ekspanziju PDA trzista. Graffiti su mislim bili glavni razlog, napokon upotrebljiv handwriting recognition :)
pa zna se da one aplikacije koje se koriste kao servisi ne smeju da se gase sa task killerom (stave se u tk na ignore). mislim kovacm valjda toliko zna o Android sistemu.
ne znam, gde da uradim to?

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno