Šta je novo?

NOKIA N8 - prvi Symbian^3 telefon

Moze da prica ko sta hoce, ali ako je ovaj fon stvarno tek sad izasao iz kutije, savrseno brzo radi bez dodataka i budzenja,a kad nokia malo jos prepegla sistem bice skoro savrsen.

Bio sam ljubitelj nokie,sad sam na Windows-u...da ne misli neko da sam pristrasan...samo mislim da sam realan. OS mozda nije savrsenstvo,ali ako se sve sa njim moze odraditi, nema potrebe pljuvati toliko po njemu, plus ga niko od nas nije koristio da moze da prica konkretno. To nije isti onaj sistem iz N6600 ili N70...tako da kad budete koristili nesto , onda dajte svoje misljenje, do tad svi mozemo da gledamo klipove i slike ovog telefona

sad pogledah detaljno slike sa engadgeta, ne one na sajtu nego iz zipa, i prosto je neverovatno koliko ti ljudi ne znaju da fotografisu ( ili namerno to rade)... onakav hand shake je ok ako je slikao deda od 70 i kusur leta... ali i povrh toga ladno mozes da zaboravih neki compact digitalac i da ne ostanes uskracen za odlicne slike u prakticno svim uslovima...

uz malo vežbe i osnovno poznavanje fotografije stvarno se mogu napraviti odlične slike...

uh, odlicne slike.. jel bilo samo stisni i slikaj ili si podesavao nesto?

Stisni-i-slikaj ... čista automatika. Uz zoom po potrebi.

Daj još ovih sis-ovaj, slika, nešto mi kvalitet nije baš, treba mi još primeraka za poredjenje.

I ovde je isto bilo stisni-i-slikaj ... www.alo.rs :D

Generalno, ima tu još da se upegla SW to je činjenica, ali kad se setim kako je izgledao Cupcake, ovo je divno.

Ono što (između ostalog) Android, WM i iOS nemaju, a meni treba (eto, volim!) je ŠĐČĆŽ i adekvatan, srpski T9 sa jakim rečnikom + backward/crossplatform compatibility.

Fanboys, obratite pažnju, nema svako vremena da potroši prva tri dana od otvaranja kutije na "utezanje" telefona, podešavanje svih opcija, prebacivanje imenika i slično. Meni treba stvar koja "iz kutije" može da nastavi gde je prethodni uređaj stao, sa što manje gubljenja vremena. Blackberry je tu tata i mama za sve ostale, zajedno, on ti čak migrira i wallpaper i ringtonove, ali mu nedostaje podrška za naša slova ...

To što se tiče posla ... a što se tiče mlatimudije, Xenon blic i kamera sa priloženih fotki - keva! Još da portuju Angry Birds, bio bi najbolji telefon na svetu!

Kakav fanboyizam na delu :p
Posto vidim govoris da je HTC sa Androidom presisao Nokia-u cak i na ovim nasim prostorima, moracu malo da te razocaram sa ovom bench anketom

http://forum.benchmark.rs//showthread.php?t=226179

Dakle Symbian skoro pa duplo vise zastupljen, a jos vecu tezinu ima to sto nemaju samo HTC uredjaji Android (citaj-Samsung) :smoke:
I to kod korisnika Bench foruma koji ne spadaju bas u obicnu kategoriju, a ti se eto ubi da nam pokazes da Symbian i Nokia kod neobavestenih casual usera imaju najvecu prodju, sto naravno uopste nije tacno i vidi se i iz prilozenog ;)
Mogu jos i da ti kazem da sam se po Beogradu nagledao fensi riba koje koriste Tattoo pa cak i Blackberry - mora da su i one odlicno obavesene o prednostima Androida i RIM-a nad konkurencijom :p
BTW kako Nokia-i opada popularnost moze se videti i kroz skoriji podatak sa jednog popularnog mobilnog glasila da se na Ovi store registruje oko 200000 korisnika dnevno, prava sitnica :D

Ma da ja sam ti klasican fanboy Androida i iOS-a :)

To glasanje sto si linkovao je totalno neupotrebljivo za neku procenu iz razloga sto kad kazes na Symbian mislis na celokupan asortiman Nokia-e. Svi znamo da cela Srbija najvise voli "fince". Svako u kuci ima po neku Nokia-u, evo i moj poslovni mobilni je Nokia:)
Uzmi ti pa stavi glasanje koji je OS zastupljen u segmentu smarth-phonova, jer o tome ovde ulgavnom pricamo, a i sama N8 tu pripada.

Ja ti govorim iz cinjenica koje se odnose na to da sam do skoro koristio Symbian i presao na Android. Niko nije rekao da je N8 los telefon, samo kazem da je Symbian u velikom zaostatku za druga dva OS-a sto ne znaci da se nece popraviti i u krajnju ruku ih i prestici u buducnosti...

@telep
Cela poenta s^3 je da koliko god je moguce ocuva kompatibilnost sa s60v5 (s^1) a istovremeno omoguci razvoj Qt aplikacija. Zato je recimo zadrzana malo zastarela rezolucija ekrana.

@Caesar
Kada bi radili anketu namenjenu smart telefonima tek onda bi Symbian do nogu potukao sve ostale, pogotovu u Srbiji.

Ma da ja sam ti klasican fanboy Androida i iOS-a :)

To glasanje sto si linkovao je totalno neupotrebljivo za neku procenu iz razloga sto kad kazes na Symbian mislis na celokupan asortiman Nokia-e. Svi znamo da cela Srbija najvise voli "fince". Svako u kuci ima po neku Nokia-u, evo i moj poslovni mobilni je Nokia:)
Uzmi ti pa stavi glasanje koji je OS zastupljen u segmentu smarth-phonova, jer o tome ovde ulgavnom pricamo, a i sama N8 tu pripada.

Svaki telefon koji ima pravi embedded OS a ne Java softver i virtuelne masine je smartphone, ukapiraj to :d
Hahaha, ne voli samo Srbija Nokia-u, vec cela Evropa i Azija gde je takodje veoma popularna i to i vise nego u Srbiji, informisi se malo bolje ;)

Ja ti govorim iz cinjenica koje se odnose na to da sam do skoro koristio Symbian i presao na Android. Niko nije rekao da je N8 los telefon, samo kazem da je Symbian u velikom zaostatku za druga dva OS-a sto ne znaci da se nece popraviti i u krajnju ruku ih i prestici u buducnosti...

Hahaha, pa onda isto tako mozes da kazes i da je Blackberry RIM u velikom zaostatku za druga dva OS-a, pa po toj logici ispada da taj OS i nije nesto, sto naravno nije uopste tacno :smoke:

Elem

Evo ga i interesantan video demo sa Tracey&Matt bloga, sa Nokia Worlda

http://www.youtube.com/watch?v=WeGCCOLc0hI

Izgleda iskreno do yaya, ne vidim uopste po cemu je to estetski Android toliko bolji, al dzaba ovde objasnjavati nekima

Poslednja izmena:
Da li homescreen radi ovako loše kao na ovom videu (mada i na svakom drugom isto radi), pošto baš baš laguje prilikom skrolovanja?

To sam i ja primetio.. Ne bih rekao da je lag, vec je UI koncipiran tako da obradjuje gotove dogadjaje (flick levo/desno), a ne da prati dogadjaj u toku (pracenje pomeranja prsta). Na iPhone-u je dovoljno samo malo (i brzo) povuci prstom i stranica ce se promeniti. Ovde korisnik nema vizuelni feedback sta se desava, pa vuce prst celom sirinom ekrana.

Primetio sam i da kinietic scroll u browseru lose radi.

Nije lag ali nisam znao kako da nazovem to, više bi mi se sviđalo da može kao u muzičkom plejeru da ga pomeram levo desno, a ne samo da iscrta kada slajdujem.

taman htedoh da napisem o kakvom lagu pricas :)

Yoyo je lepo objasnio, isti slucaj je sa recimo galerijom gde kada otvoris ne dobijas 1 po 1 sliku kako se ucitava nego sacekas sekund/dve i dobijes celu galeriju... drugacije koncipiran OS, sad da li je to prednost ili mana to je diskutabilno ali ono sto je sigurno je da ce korisnicima drugih naprednih telefona delovati cudno dok se ne naviknu...

inace, imao sam prilike da se igram na preproduction modelu nokie i tada je sve bilo jako brzo a od tada su uradili 2 revizije ( bar koliko ja znam) tako da sto se tice toga ne bi trebalo da bude problema...

Evo jedan video gde se vidi da multi tuoch radi prilično glatko http://www.youtube.com/watch?v=HrRr_p6Au4s&feature=related i neću da poredim sa ostalim telefonima...ali neći i da izostavim d po 100ti put kažem da mi se boje (sve sem sive) bukvalno gade :d

@mladenijus, sasvim si u pravu za popularnost Nokie u ostalim zemljama (i kontinentima!),Srbiju je smešno i pominjati jer mi nismo čak ni "rupa na svirali" što se tržišta tiče,a od kada sam vlasnik symb. S60v5, primetih da "najsvežiji" snimci na YT stižu recimo iz indije, UK...a znam da je puno korisnih app. i tema došlo iz Rusije (i okolnih zemalja, čitaj:Azija uopšte!), realno iOS je popularan najviše u Americi,iz nekog razloga Evropa nije nikada prihvatala iPhone kao standard.

Komentar :d

Well you can't survive as homicidal maniac if your phone keeps reporting your location to Apple or if you need to ping Google while navigating for place to hide the body.

^^
Well, it’s a good thing Dexter was using a Nokia N8 – the way he held it (see those 2 pictures) had this been an iPhoney he would have been left disconnected midcall. Now that is what makes you go mental. ;)

a šta vam je odjednom !? ...pa ste počeli i na eng. da se prepucavate, srp. jezik je mnoogo bolji za to, verujte na reč ;) tw. blago nama kad nam ni maternji jezik nije dovoljan za raspravu oko telefona koji čak još nije ni izašao :d

Poslednja izmena:
N8 je izašao juče-prekjuče. :)

A engleski je prvi po broju psovki, madjarski drugi, ovaj naš tek treći :) Bila "vest" skoro.

taman htedoh da napisem o kakvom lagu pricas :)

Yoyo je lepo objasnio, isti slucaj je sa recimo galerijom gde kada otvoris ne dobijas 1 po 1 sliku kako se ucitava nego sacekas sekund/dve i dobijes celu galeriju... drugacije koncipiran OS, sad da li je to prednost ili mana to je diskutabilno ali ono sto je sigurno je da ce korisnicima drugih naprednih telefona delovati cudno dok se ne naviknu...
Ja ne mogu uopste da vidim nijednu prednost to sto touch screen ne prati skoro uopste pokret prstiju po ekranu. Po mome misljenju to moze samo mana da bude.

Sent from my iPhone using Tapatalk

N8 je izašao juče-prekjuče. :)

A engleski je prvi po broju psovki, madjarski drugi, ovaj naš tek treći :) Bila "vest" skoro.

GDe? Ja ne mogu da verujem da mutavi engleski ima manje psovki od srpskog jezika?!

Izaš'o u amerikama, valjda, GSPArena piše da je available, october 2010. Eno na DezinformatorskomSvetu.com ima za 799evra, to je sigurno sa popustom :d

Izaš'o u amerikama, valjda, GSPArena piše da je available, october 2010. Eno na DezinformatorskomSvetu.com ima za 799evra, to je sigurno sa popustom :d

Ima za 500e ;) Spica je na oglasu!!! Jedva čekam da se proda!!!!

As I said, dezinformatorskisvet.com

Odlicne snimke u 720p pravi, to se mora priznati. Uporedjviao sam sa iphone 4 snimcima na youtube, i mogu reci da mi se cini da n8 pravi bolje. Samo je velika steta sto ga symbian pokrece. Ne znam zasto im je toliko tesko sa se oproste od tog symbiana, kad je on prakticno vec 3 godine marginalan phone os i to verovatno i njima jasno. I mnogo ce im vise napora i truda trebati da skpe nesto od njega, nego da naprave skroz novi sistem.

Odlicne snimke u 720p pravi, to se mora priznati. Uporedjviao sam sa iphone 4 snimcima na youtube, i mogu reci da mi se cini da n8 pravi bolje. Samo je velika steta sto ga symbian pokrece. Ne znam zasto im je toliko tesko sa se oproste od tog symbiana, kad je on prakticno vec 3 godine marginalan phone os i to verovatno i njima jasno. I mnogo ce im vise napora i truda trebati da skpe nesto od njega, nego da naprave skroz novi sistem.

Slazem se sa ovim

Nazad
Vrh Dno