citam
ovu temu i Wahadovo pitanje da li sam nekad nesto administrirao me podseti na moj posao sistem administratora & inzenjera za komunikacije...
elem, usred dana odjednom se zagusuju linkovi ka vecini ekspozitura. telefoni krecu da zvone, frka&panika, sve po protokolu.
skeniram mrezu i vidim da pristupaju jednom fajlu na FileServeru.
odem na FileServer, rename-ujem fajl, mreza prodise i ja odlazim da spremim kafu i da se posvetim detektivskom radu - tj. da vidim sta se tacno desilo.
samo sto sam ubacio "zeton" za
espresso, opet krecu telefoni - opet ista situacija.
opet ja na FileServer i utvrdim da se opet pojavio novi/stari fajl od cirka 1GB... pored onog starog koji je jos tu
da ne nagadjate, u pitanju je bio neki video snimak od 12min kamerom sa malog fudbala u nekomprimovanom zapisu. znaci, nista Divx, vec klasican copy/paste.
preko
Properties utvrdim
Owner-a i krecem da okrecem telefon (razgovor je potpuno veran):
"Dobar dan, ovde kolega iz
Ajs-Ti sektora. Posto ste danas u 14:07 i opet u 14:13 okacili video zapis u nekomprimovanom formatu, da li znate da ste time izazvali zagusenje mreze ka skoro svim ekspoziturama?"
... muk ...
"Paaaa... ovaj... jeste, stavio sam" - i sada nastupa drcno - "... ali to nije problem, pa samo 3 minuta mi je prebacivao na
FileServer. To je promotivni materijal, pa sam javio da bi se radnici upoznali. Uostalom, to zagusenje je samo 3 minuta. Inace, mene su odmah zvali da je neko uklonio to sa servera. Ko Vam je to dozvolio?!?"
Pokusavam diplomatski pristup - "Ali kolega, da li Vi znate da se Vi nalazite u centrali i da koristite LAN mrezu za pristup serveru i da je zato Vama trajalo 3 minuta, dok su sve ekspoziture na 256kbps vezi sa centralom i da bi to zagusenje - da nije prekinuto - trajalo nekoliko sati?!?"
(zbunjeno) "Kako mislite nekoliko sati?!?"
"Da ste nam se obratili u Ajs-Ti sektoru, mogli smo da komprimujemo snimak i da ga posle radnog vremena prebacimo na lokalne servere ekspozitura. Ovako su Vase kolege iz ekspozitura krenule da kopiraju video i potpuno zagusile celu mrezu..."
"Koji ****i !!!
Pa ja sam im rekao samo da pogledaju snimak, nisam im rekao da ga kopiraju!!! Sad cu da ih zovem da im se mile majke!!! Oni mene da dovode u neprijatnu situaciju!!!
Hvala kolega, sad cu ja da ih nazovem i da im kazem da ovaj put pokrenu, a ne da kopiraju..."
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
I kako objasniti coveku da ce to isto da bude?!?
Ostalo mi je samo da ugasim mobilni, uzemem kafu i izadjem na svoju zakonom zagarantovanu pauzu...