Šta je novo?

iPhone vs. sPhone AKA Samsung Galaxy S: Ultimate fight!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
google nexus one , vrhunski android jos pravljen by google se bas lepo prodavao, naravno samo zato sto mu je os superioran u odnosu na sve sto postoji 😀

Nexus se nije sjajno prodavao i ima dosta razloga zašto je to tako a jedan je sigurno taj što su ljudi bili skeptični prema telefonu koji izlazi pod imenom Google (koji se bavi softverom a ne hardverom). Drugi razlog sigurno ima veze sa paketima uz koji je nuđen u USA. Na primer Motorola Droid se fenomenalno prodavala u to vreme, koliko i iPhone ali Motorola je u US sinonim za mobilni telefon kao što je Nokia kod nas (plus je Motorola US firma zaslužna za mnogo toga).

vecina korisnicke baze androida kao i symbiana ima najjeftinije primerke , ovi koji zele top model u mnogo vecoj meri kupuju nesto drugo 😉

Jel imaš link da potkrepiš tvrdnju da je broj prodatih jeftinih powered by Android telefona veći od očekivanog? Isto važi za drugu tvrdnju?

Ljudi mahom kupuju ono što im provajder nudi, kao što je kod nas od skora krenulo. Retki su oni koji uzimaju zasebno pretplatu i telefon. Kada bi svi provajderi nudili kvalitetne smartfon uređaje, koje pokreće novi OS koje bi proizvodili u kineskim fabrikama pod svojim brendom, Apple, Google, Samsung, HTC i ostala ekipa bi se našli u problemu. Ja sam poprilično ubeđen u to i voleo bi da se to desi čisto da bi mogao da gledam kako sam bio u pravu a ne profi analitičar Rob Enderle koji je namlatio pare radeći taj posao koje ja neću videti za života.

Rob Enderle je napisao(la):
ROFL Orange, Vodafone, Deutsche Telekom and Telefonica want to create a new mobile OS to compete with Android and iOS. *****s. They lost it.
11:32 PM Sep 17th via Seesmic twhirl

to da li je os open source ili nije krajnjeg korisnika u principu ne zanima

Pa nisam ni rekao da treba da ih zanima. Ali im daje do znanja da nije sva kontrola u rukama jedne firme što je dobro po njih.

taktiku ukidanja odredjenih opcija pa naknadnog dodavanja su koristile mnoge firme vise ili manje uspesno to je nebitno za ovu temu jer iphone 4 najzad ima maltene sve zivo

Jesu, ali nije Apple bilo koja firma i to štetilo korisnicima inače fenomenalnog proizvoda kakav bi bio prvi iPhone da se nisu štekali za budućnost. Nema ni iP4 baš sve živo, imaće kad normalizuju zakonik za developere.

ovo sa free aplikacijama je delimicno tacno, potrebno je 10-20 dolara da se telefon opremi ako ti je mnogo ***

Naravno da nije mnogo, cene aplikacija i igara su jako povoljne i pristupačne. Nisam ja to rekao zbog toga što mi smeta takav pristup (mada više pravih free aplikacija ne bi bilo na odmet) već zato što sam hteo da pokažem da Android nema toliku potrebu za sajtovom kakav je apptrack. Appltrack je upravo nastao jer ima ljudi koji neće da plate ni tih 20 dolara za 10 programa, ti isti ljudi nemaju potrebu za njim na Androidu zato što od tih neophodnih programa bude dosta besplatnih.

google nije nista brze bolje sklepao, dugo se radilo na tome, problem je sto napredan android korisnik mnogo vise muti pa ga je i mnogo lakse ******* ( citaj: moram da fleshujem telefon jer ne radi/sporije radi/krace traje baterija)

Da pogodim, počeli su sa radom na Androidu početkom 1998. godine? 😛

Ako imaš informaciju kada su počeli sa projktom onda je podeli sa nama. Ja ne znam to ali sam siguran da je Apple mnogo pre njih krenuo sa iPhone projektom.

Android korisnik muti onoliko koliko on želi. Ništa se ne mora flešovati, sve radi out of the box. Flešovanjem samo činiš telefon boljim nego što jeste. Iz istog razloga Apple korisnici jailbreak-uju svoje telefone, zar ne? 🙂

edit: naravno da postoje sajtovi odakle mogu da se skinu warez android aplikacije 😉

Znam da postoje ali nijedan nije kvalitetan kao apptrack. Apptrack je jako brz , pregledan i ukusno dizajniran sajt koji je mnogo prijemčiviji od zvaničnog store-a. Apple treba da se ugleda na kreatore tog sajta (ne pričam o piratima već o načinu na koji sajt funkcioniše). Kao što rekoh na Androidu ne postoji tolika potreba za jednom tako kvalitetnom bazom aplikacija pa je i nema baš na tom nivou,

Poslednja izmena:
Hahahhaahahhaha upravo sam otisao na taj link da te ispostujem i nasao sam advantages i DISadvantages... U prednostima je par stvari tipa:
-mnogi korisnici lakse podnose obradu slika i koriscenje interfejsa na touch ekranu nego na mishu i tastaturi xD
-manja gramazha (laksi)
-i lakse.ga je postaviti u odredjenim situacijama,npr kad lezite u krevetu (e bas tako pise...ja ne verujem)

To su prednosti u odnosu na lap top,ima mozda jos koja...a mane su mnogo bitnije...tipa cene i performansi itd...dao si link s kojim si sebe pokopao...
I ta prica za 499$ pije vodu samo ako ti dolazi tetka iz usa pa ti nece ni dinara uzeti za donet iPad,isto kao sto ces i iphone4 za 599$ naci... Malo morgen.

Tesko da sam sebe bilo cime pokopao posto bar pisem o stvarima koje posedujem a ne o stvarima koje sam kao ti samo gledao na net-u i prozivam ljude koji ih imaju. Mane tipa cene i performanse ? Koji to TS laptop mogu da kupim za te pare a da je dimenzija ipad-a i da ima performanse ipad-a? Ne znam odakle ti da pricas o performansama uredjaja koji nisi ni video, na iPadu sve savrseno glatko ide.. I zasto tebe briga koliko sam ja platio iPad i kako sam ga dobio? Klasican srpski sindrom zabijanja nosa u tudje poslove. I jos das sebi za pravo nekome da govoris da ga je previse platio a nit znas koliko ga je platio, nit da li njemu savrseno odgovara.

I na kraju,prica se svodi na to da bas i nije za posao (da na njemu kucas romane)nego za tako koju igricu,odgovor na forumu i po koji mail...i za to normalan covek treba da plati grdne pare... ;/ ????
waste of money kao sto sam vec jednom napisao...sasvim bolju spravu ces,realno,naci za tu lovu, i za to sve sto ces mi navesti da radis na Pad-u,definitvno bolje mozes na lap topu( u tom opsegu cena)..

Opet sudis o tome kolike je ko pare za sta dao i da li se to njemu isplati. Ko si ti da sudis? Sto su za tebe grdne pare za nekog drugog nisu i spreman je da ih plati za komformizam koji sa iPad-om dobija. Eto vidis za mene ni laptop nije za posao(a imam ga ali otkako sam kupio iPad prakticno ga ne palim) ali razumem isto tako da je nekome dovoljan i da mu zavrsava posao a ne idem po forumu i nazivam ljude retardima zbog toga kao ti.

ajde da ima npr kao sto sam napisao nesto sto je ZAISTA drugacije osim nacina unosa podatak(koji se odlikuje da sve komande prima preko ekrana a ne perifernih komponenti) npr da farba ogradu i radi nesto sto lap top ne moze pa da kazes da mu je TO BAS prednost...ovako nije prednost kad je skuplji. Da je jevtiniji bila bi svakako prednost,tad bih osakacenom laptopu skinuo kapu...

A zaboravljas na prednosti tezine, autonomije baterije i lakse prenosivosti? A da ne zaboravljas nego pricas o uredjaju koji si video samo na net-u.
Dzabe... Ti ces i dalje misliti kako si dobro potrosio pare,tj BOLJE NISI MOGAO PROCI xD jer drugi tableti ne mogu da mu prismrde...

Naravno da sam dobro potrosio SVOJE pare, nece mi neki random internet lik koji sva iskustva crpi iskkjucivo sa neta pricati o tome da li sam dobro uradio ili ne. I jos jednom te pitam koji je to tablet bolji od iPad-a, pitam ovo cisto reda radi posto znam da cu dobiti odgovor koji se bazira na iskustvu drugih ljudi sa neta.

Eto,i ja sam prvi u svetu napravio NESTO sto lici na tanjir,samo...NIJE tanjir....moze da se koristi kao tanjir al malo losije jer je od papira,mnogo je skuplji od obicnog tanjira,al nema veze jer konkurencije nema i u toj sferi je najbolji i svi ce kupovati!!!!! imace najbolji NETANJIR ko sto ti imas najbolji NELAPTOP.

Super nadam se da ces se obogatiti na svom izumu, zaraditi dovoljno para da kupis kola od 100 000 evra i konacno shvatiti da nisu ista kao i ona od 40 000, ma sta ljudi na netu rekli o tome.

Poslednja izmena:
Da li Desire, Evo 4G, Droid, Droid X, Droid 2, Droid Incredible, X10, sve verzije Galaxy S-a spadaju u jeftine telefone, ako je tako onda većina ljudi ima jeftine Android telefone (pošto su to ubedljivo najpopularniji Android telefoni). Hero i Magic su bili srednja klasa.

Poslednja izmena:
Da li Desire, Evo 4G, Droid, Droid X, Droid 2, Droid Incredible, X10, sve verzije Galaxy S-a spadaju u jeftine telefone, ako je tako onda većina ljudi ima jeftine Android telefone (pošto su to ubedljivo najpopularniji Android telefoni). Hero i Magic su bili srednja klasa.
Razum ne pomaže.

http://www.youtube.com/watch?v=FL7yD-0pqZg

They could put out a fucking brick and call it a iPhone if they wanted, too.
:laugh::bottle:

Da, ali kao što jedan od komentara kaže...
I like my iPhone 4 much more than my friend likes his HTC Evo is all I know.
Ovim je sve rečeno. 🙂

Genijalan klip! Sumira ponasanje svakog prosecnog amerikanca ( i sire ) , sa previse para u novcaniku a premalo mozga. iPhone ili nista hahahahah.

Mislim da je svaka dalja rasprava bespotrebna, it is an iPhone. :d

@bymax:
u backgroundu aplikacijevsu smrznute. Samo poneke mogu da rade ako koriste neki od 7 servisa (audio playback, i jos ponesto). Jedina razlika je sto smrznuta app nastavlja tamo gde je stala ili mora da snimi state pa se pokrene ponovo i nastavi gde je bila smrznuta. Sorry, ali ovo je i dalje rescently used apps lista.

Sto se brige o memoriji tice, ios ce smrznute aplikacije ukloniti iz memorije ako mu zatreba, ali ce pre toga da im da sansu da snime state. Zato se ponekad oseti usporenje kada ios vrsi premetacinu. Bilo bi lepse kada bi ios koristio virtuelnu memoriju.

Genijalan klip! Sumira ponasanje svakog prosecnog amerikanca ( i sire ) , sa previse para u novcaniku a premalo mozga. iPhone ili nista hahahahah.

Mislim da je svaka dalja rasprava bespotrebna, it is an iPhone. :d
Pa pazi... Kada je izašao prvi iPhone? Ima jedno 3 godine od kako je u prodaji. A kada je konkurencija počela da ga pristiže? Tek sada... Za to vreme iPhone je stekao ugled i prepoznatljivost. Ne možeš zamerati svima što nisu informisani i ne drže u malom prstu kompletnu tržišnu ponudu.

To ti je fazon: "Hoću kul telefon kao i moj prijatelj XXXXX. Ništa... idem da kupim iPhone". Pa bre godinama posle izlaska Atlona mogao si po negde da čuješ: "ma da uzmem ja Intel, brži je" - jer je to ljudima ostalo usađeno još iz K5-K6 ere.

Nego... šta kupuje naš gastarbajter čim dođe do para? Pa Mercedesa. 😀 Ni Jaguara, ni Porše, ni Ferari, ni BMW... nego Mercedesa! :d A koliko pogreši? 🙂

Poslednja izmena:
Tesko da sam sebe bilo cime pokopao posto bar pisem o stvarima koje posedujem a ne o stvarima koje sam kao ti samo gledao na net-u i prozivam ljude koji ih imaju. Mane tipa cene i performanse ? Koji to TS laptop mogu da kupim za te pare a da je dimenzija ipad-a i da ima performanse ipad-a? Ne znam odakle ti da pricas o performansama uredjaja koji nisi ni video, na iPadu sve savrseno glatko ide.. I zasto tebe briga koliko sam ja platio iPad i kako sam ga dobio? Klasican srpski sindrom zabijanja nosa u tudje poslove. I jos das sebi za pravo nekome da govoris da ga je previse platio a nit znas koliko ga je platio, nit da li njemu savrseno odgovara.

Opet sudis o tome kolike je ko pare za sta dao i da li se to njemu isplati. Ko si ti da sudis? Sto su za tebe grdne pare za nekog drugog nisu i spreman je da ih plati za komformizam koji sa iPad-om dobija. Eto vidis za mene ni laptop nije za posao(a imam ga ali otkako sam kupio iPad prakticno ga ne palim) ali razumem isto tako da je nekome dovoljan i da mu zavrsava posao a ne idem po forumu i nazivam ljude retardima zbog toga kao ti.

A zaboravljas na prednosti tezine, autonomije baterije i lakse prenosivosti? A da ne zaboravljas nego pricas o uredjaju koji si video samo na net-u.

Naravno da sam dobro potrosio SVOJE pare, nece mi neki random internet lik koji sva iskustva crpi iskkjucivo sa neta pricati o tome da li sam dobro uradio ili ne. I jos jednom te pitam koji je to tablet bolji od iPad-a, pitam ovo cisto reda radi posto znam da cu dobiti odgovor koji se bazira na iskustvu drugih ljudi sa neta.

Super nadam se da ces se obogatiti na svom izumu, zaraditi dovoljno para da kupis kola od 100 000 evra i konacno shvatiti da nisu ista kao i ona od 40 000, ma sta ljudi na netu rekli o tome.

pod broj 1) pogresio si u tome da guram nos u to kolko je ko platio sta. Samo gledam kolko je potrosio para za mini spravu na kojoj moze da radi manje stvari i koja je ogranicenija nego normalan lap top.

2)Neka si lepo pogresio sto si potrosio pare na to,umesto da si ustedeo,ali ne znam zato bih morao imati to cudo da bih znao kako funkcionise?pored milion youtube klipova,ti kazes da kad uzmem to u ruke kao vlasnik da cu nesto novo otkriti?sve sto treba da se zna o tom preskupom cudu,upravu si,jesam saznao preko neta,ali ne znam zta bih to vise mogao uzivo saznati? KAKO SVE KLIZI?to sam imao i na 3GS-u i sad na galaxy-u... Nema nekih vecih stvari koje bih naucio o njemu, koristeci ga...taki da to tvoje:"pricam,a nisam ga ni koristio" je glupo,jer osim u velicini i par stvari,prakticno je isti samo malo zumiran iphone...isti iOs,isto izgleda...veci ekran i malo drugacija namena..WOOOUUUU toliko komplikovano,da moram da ga zapravo IMAM,da bih smeo da govorim o njemu...hahahahahha deb..ilno receno.

3)Ne sudim ja sta je skupo i da li si trebao kupiti ili ne. Istari,nije ti poenta na mestu da mislis da je to za mene skupo,pa sam zato protiv toga..omg.. Cak bih mozda lakse od vecine na forumu mogao kupiti ovo cudo. Nije poenta u tome da li smatram da je neko trebao ili NIJE trebao kupiti...nego sudim o tome kakvu on to zabavu pruza za te pare...pa za 650 eura koliko kosta po nasim oglasima imas za 250e ps3 i za 400 vec jako dobar lap top...a ta dva zajedno,toliko ce ti vise uzivanja pruziti da to ne moze da se poredi.... Mislim dati 600e da bi lakse surfovao(uz bolju autonomiju i ergonomiju)i po koju igricu odigrao itd...JAO....
Ja ne kazem da si ti ***** sto si kupio,nego da je bolje da si nesto drugo kupio ili jasnije:da si u pogledu odnosa CENE i onog sto si mogao npr dobiti za para(naveo sam ps3 i lap top) mnogo losije prosao.
To je objektivno,ni ja ne bih ta 2 u kombinaciji uzeo,i ja se uvek za****m,ali.bar sam realan da priznam da sam mogao bolje. (U pogledu iPad-a uvek moze mnogo bolje...jedino u toj sferi da imas neku spravicu za "kolence i krevetu" ne moze bolje,al onda nisam ja taj koji sudi da je to preskupo nego trziste)

Ovo za moj izum je bio sarkazam,znam da si ukapirao da je sarkazam i poredjenje sa iPad-om,al samim aktom pretvaranja da SAM JA ZAISTA NESTO IZUMEO I DA MI ZELIS SE OBOGATIM,
izgledas kao ona decica u zabavistu koja na svaki napad kazu:i ja tebi!!

Pa nista gari,zelim ti slatko surfovanje, i da ne budes kivan na druge koji s razlogom smatraju da si puno para dao za to. Isto kao sto su i drugi za iphone4 dali. Imate dobre sprave,al cenovno precenjene,zbog toga mi drugi smatramo da ste *****ali.

To je ono,kako bi se reklo,ljudsko sto u sebi imamo. Moj drug kad kupi npr bicikli za mnogo para,ja napravim cudnu grimasu i kazem:zar ne mislis da te malo *****ao? kao i vas apple kompanija. Ne kazem to jer vas ne volim,nego prosto ne verujem da bi ljudi dali tolke pare za tako nesto. Onda drug odgovori,jb, MOZDA I JESTE SKUPLJI,MOZDA SAM MOGAO DA DOPLATIM 300e,I DA KUPIM MOTOR DA NE MORAM DA PEDALAM,ALI JA SAM BAS HTEO OVO... kaze mi jos na sve to: VIDI,IMA I DISK KOCNICE...a ja misleci u sebi,zae.bi disk kocnice,kad si puko na bajs 800e (a ima i skupljih) ***,kad voli to kao sto vi volite apple,iako za te pare moze i bolje.I niko ne brani ili sudi,al druga objektivna strana uvek treba da se poslusa....

Pa pazi... Kada je izašao prvi iPhone? Ima jedno 3 godine od kako je u prodaji. A kada je konkurencija počela da ga pristiže? Tek sada... Za to vreme iPhone je stekao ugled i prepoznatljivost. Ne možeš zamerati svima što nisu informisani i ne drže u malom prstu kompletnu tržišnu ponudu.

To ti je fazon: "Hoću kul telefon kao i moj prijatelj XXXXX. Ništa... idem da kupim iPhone". Pa bre godinama posle izlaska Atlona mogao si po negde da čuješ: "ma da uzmem ja Intel, brži je" - jer je to ljudima ostalo usađeno još iz K5-K6 ere.

Nego... šta kupuje naš gastarbajter čim dođe do para? Pa Mercedesa. 😀 Ni Jaguara, ni Porše, ni Ferari, ni BMW... nego Mercedesa! :d A koliko pogreši? 🙂

Slazem se. Ja bih to nazvao "kupovina napamet".

Koliko je danas tesko biti informisan o necemu? Dovoljan ti je internet, par ociju, par ruku i tastatura. U zivotu nisam otisao da kupim nesto a da prethodno ne provedem najmanje par dana citajuci utiske o proizvodu koji nameravam da kupim.

Kapiram coveka koji ili nema internet ili ne zeli da provodi previse vremena na njemu trazeci nesto sto bi mu najvise odgovaralo. Sta ce on da uradi u tom slucaju? Kupice ono sto svi kupuju, u ovom slucaju iPhone, jer ne moze da omane jel tako?

Lep primer sa Mercedesom. Kupice ga jer je to u narodu "dobar auto za bogatase" . Nema veze sto nije razmotrio druge opcije koje bi mu mozda i bolje lezale u istom cenovnom rangu, kupio je Mercedesa i nije pogresio, barem to tako izgleda u njegovim ocima. Hvalice se komsijama "Gledaj sto sam kupio makinu" , a komsije ce klimati glavom podrzavajuci ga i tapsati po ledjima "Svaka ti cast komsija". Nece se oni pitati da li je mogao da uzme nesto bolje, kupio je "dobar" auto i to je njima najvise bitno.

Drugi slucaj je, koliko god vi pokusavali da opravdate da ste kupili iPhone zbog toga sto je "bolji" od ostalih telefona, nesvesno ce se deo vas osecati vazno kada izvadite telefon u kaficu i kada ga stavite na sto. A zasto je tako? Pa prosto, iPhone je statusni simbol isto koliko je i Mercedes koliko god vi pokusavali to da poreknete. Da li sam u pravu?

Vec znam sta ce sledeci odgovori biti, kako je neko kupio iPhone sto mu on bas najvise odgovara, a veoma mali procenat ce biti iskren kada to kaze.

Ajmo dalje, sta je sa Galaxy S telefonom? Da li je on isplativija opcija za ono sto nudi i da li je pristupacniji ljudima? Vec znate ovaj odgovor.

Da li je Galaxy S statusni simbol isto kao i iPhone? Moram reci da jeste. Da li je poznat ljudima toliko kao iPhone? Nije. Izvadis Galaxy S pred prosecno informisanim drustvom i pitace te koji je to telefon. Izvadis iPhone za koji svi znaju i reakcija ce biti "Uuu iPhone, jel mogu da ga vidim?". Da li i ovde gresim?

Koliko je danas tesko biti informisan o necemu? Dovoljan ti je internet, par ociju, par ruku i tastatura. U zivotu nisam otisao da kupim nesto a da prethodno ne provedem najmanje par dana citajuci utiske o proizvodu koji nameravam da kupim.
I ja se "informišem" koliko god mogu, ali to smo mi... Neko će pitati prijatelja, neko prosto verovati prodavcu u "proverenoj" radnji itd... Međutim, znaš kako kaže ona poslovica, kada ne znaš šta je dobro pitaj šta je skupo. I zaista... ne možeš mnogo pogrešiti (osim kada su u pitanju konfekcija i ugostiteljstvo).

Kapiram coveka koji ili nema internet ili ne zeli da provodi previse vremena na njemu trazeci nesto sto bi mu najvise odgovaralo. Sta ce on da uradi u tom slucaju? Kupice ono sto svi kupuju, u ovom slucaju iPhone, jer ne moze da omane jel tako?
Pa da. 🙂 I zaista... neće baš previše omanuti. 🙂 Mislim, sigurno mu to neće biti "najgluplji potez u životu", ako već ima para i ako je hteo lepu igračku. 🙂

Lep primer sa Mercedesom. Kupice ga jer je to u narodu "dobar auto za bogatase" . Nema veze sto nije razmotrio druge opcije koje bi mu mozda i bolje lezale u istom cenovnom rangu, kupio je Mercedesa i nije pogresio, barem to tako izgleda u njegovim ocima. Hvalice se komsijama "Gledaj sto sam kupio makinu" , a komsije ce klimati glavom podrzavajuci ga i tapsati po ledjima "Svaka ti cast komsija". Nece se oni pitati da li je mogao da uzme nesto bolje, kupio je "dobar" auto i to je njima najvise bitno.
Pa i neće pogrešiti. Mislim, dobar je to auto. Mene samo tuga hvata kada vidim kako tovare džakove krompira i/ili đubriva u neku Mečku S klase. :S:

Drugi slucaj je, koliko god vi pokusavali da opravdate da ste kupili iPhone zbog toga sto je "bolji" od ostalih telefona, nesvesno ce se deo vas osecati vazno kada izvadite telefon u kaficu i kada ga stavite na sto. A zasto je tako? Pa prosto, iPhone je statusni simbol isto koliko je i Mercedes koliko god vi pokusavali to da poreknete. Da li sam u pravu?
Svaki Epl proizvod je vizuelno i estetski jedinstven i to je činjenica. Jako mnogo dizajnerskog truda je uloženo u svaki njegov deo, od spoljašnjosti uređaja pa do korisničkog interfejsa... ikonica, menija, dijaloga... (ne pričam samo o iPhone-u).

Sesti za Mek je uvek bilo posebno iskustvo. Bilo ono dobro ili loše, u svakom slučaju je jedinstveno. Ni sa Ajfonom situacija nije mnogo drugačija. Mi sada možemo da razglabamo da li to vredi 20 ili 200-300 € doplate, odnosno ko bi koliko izdvojio za tu "vožnju", ali se mora priznati da svi Epl proizvodi imaju nešto što svojoj reputaciji nisu uspeli da pridodaju ni Dell, ni HP, ni IBM, ni MS...

Ako bi imali dva, po funkcionalnosti i specifikacijama identična IT uređaja, jedan Epl a drugi Huawei koji bi ti uzeo? 🙂 A ako je Epl 20€ skuplji? A ako je +60? A +120€? Stvar je samo u tome što svako tu granicu povlači na različitim iznosima, tj drugačije vrednuje brend i ono što on sa sobom nosi. A koliku ulogu u tom vrednovanju ima "društvena prihvaćenost" to je već posebna priča i nije za ovaj tred, a ni forum.

Vec znam sta ce sledeci odgovori biti, kako je neko kupio iPhone sto mu on bas najvise odgovara, a veoma mali procenat ce biti iskren kada to kaze.
Pa da li mora da mu "odgovara" samo po fičerima i specifikaciji ili tu sme da uvrsti i dopadljiviji dizajn, konzistentniji interfejs ili ne_daj_bože "društvenu prihvatljivost"? 🙂

Ajmo dalje, sta je sa Galaxy S telefonom? Da li je on isplativija opcija za ono sto nudi i da li je pristupacniji ljudima? Vec znate ovaj odgovor.
Pa rekao sam već... Moja žena je dobila Vejv za džabe! Znači pobeda "hands down". 🙂

Da li je Galaxy S statusni simbol isto kao i iPhone? Moram reci da jeste. Da li je poznat ljudima toliko kao iPhone? Nije. Izvadis Galaxy S pred prosecno informisanim drustvom i pitace te koji je to telefon. Izvadis iPhone za koji svi znaju i reakcija ce biti "Uuu iPhone, jel mogu da ga vidim?". Da li i ovde gresim?
Ko god vidi telefon sa ogromnom ekrančinom i lepim bojama znaće da je skup, ali iPhone je iPhone. 🙂 Mislim, ja nikada nisam previše polagao na te stvari, ali mogu da zamislim da je ove klince danas blam da izvade na sto Galaxy S. :d Ma šta znam... suviše mi je ova tema strana i "bolesna" da bi' o tome razglabao. 🙂

Poslednja izmena:
@Gizmor:
Ne gresis ni malo,jeste bilo tako kad sam imao 3G...svi znaju da je skup,svi bi da se igraju,a onda kad okrenu fon(poledjinu)ugase me s prostim: kolka je kamera i zasto nema blic (***,tad su uveliko postojale 5mpx kamere i xenon blicevi,al apple misli da ne treba to....iako zaista ne treba,al bilo bi lepo imati u sklopu te cene koju placam)
a sto se tice mercedesa,(posto sam puno u svetu automobila i matorci mi se time bave i znam SKORO SVE o kolima sem da ih popravim ) moram reci da je primer boli glava.
Mercedes je do 1990ih bio statusni simbol.posle toga ide na staru slavu sve do skoro dok nisu predstavili koncept nove E klase i priznali na jednoj prezentaciji da su malo vodili racuna o kvalitetu (Ta nova E klasa vec uveliko u prodaji) i da ce se potruditi da povrate nivo pouzdanosti svojih automobila (stalno su se kvarili,sitnice tipa skripa plasticnih delova u kabini itd..sto nekada nije bilo)
Al ne,mecka je bila mecka...pa kad stavis kljuceve na sto,to sto ti je brisach riknuo jer je mercedes sklopio dil sa slabijom firmom koja pravi elektromotore za brisace,nisa u tom trenutku nije bitno,jer eto...imas mercedesa

Svaka ti je Njegoševa 😀
To je potpuno tačno da većina ljudi kupuje iPhone samo zato jer je to iPhone, kupuju statusni simbol kao što gastarbajteri kupuju Mercedes. I puno im je lakše da kupe iPhone jer ne moraju puno informacija da prikupe prije kupovine. Pričaju svi o tom iPhonu pa ajde kupiću ga i ja. Ja da sam ga kupio na taj način za te pare i onda shvatio da nema obični BT osjećao bih se kao ovca. Većina ljudi koji imaju iPhone pa i ljudi koji ga brane u ovoj temi zažmuriće na ovakav propust (ne samo ovaj, tu je i problem sa signalom) i kompenzovaće to time što je to iPhone, stvar koja će izazvati pažnju ljudi oko tebe

Većina ljudi ne razmišlja u kategorijama karakteristika i specifikacija određenog proizvoda, posebno bogatiji sloj...
Najveći deo skupih i luksuznih automobila, na primer, je kupljen samo zato što se nekome svideo (iz ko zna kojih pobuda i razloga) konkretno taj auto. I znaš koliko takve ljude zabole što neko misli da Opel Insignia koja košta tri puta manje ima isto što i njegov skupi auto.

Ljudi najčešće ne kalkulišu na taj način, niti 10 dana na internetu uopređuju specifkacije pre kupovine. Prosto, ode i kupi to što mu se dopada. Naravno, osim onih ljudi koje tehnički detalji zanimaju (kao većinu nas ovde), ili onih opreznijih koje samo hoće pouzdan proizvod.
Otprilike se tako kupuju i telefoni.

magick, respect za objektivno sagledavanje stvari. 🙂

Poslednja izmena:
Eh kako bih ja voleo telefon iPhone 4 dizajna sa Androidom, to bi bilo savrsenstvo.
Koliko god meni Desire i novi Desire HD bili brilijantni telefoni, cinjenica je da su malo ruznjikavi. Ovo i meni smeta, a mogu samo da zamislim neku devojku koja se dvoumi izmedju desire i iPhone...
Samsung je mozda malo lepsi, ali nekako ne mirisem Samsung u kombinaciju sa Androidom, tako da ja razmatram samo HTC telefone.

Većina ljudi ne razmišlja u kategorijama karakteristika i specifikacija određenog proizvoda, posebno bogatiji sloj...
Najveći deo skupih i luksuznih automobila, na primer, je kupljen samo zato što se nekome svideo (iz ko zna kojih pobuda i razloga) konkretno taj auto. I znaš koliko takve ljude zabole što neko misli da Opel Insignia koja košta tri puta manje ima isto što i njegov skupi auto.

Ljudi najčešće ne kalkulišu na taj način, niti 10 dana na internetu uopređuju specifkacije pre kupovine. Prosto, ode i kupi to što mu se dopada. Naravno, osim onih ljudi koje tehnički detalji zanimaju (kao većinu nas ovde), ili onih opreznijih koje samo hoće pouzdan proizvod.
Otprilike se tako kupuju i telefoni.

magick, respect za objektivno sagledavanje stvari. 🙂

Pa dobro,jesi upravu u vezi sa svm tim sto si napisao,ali to ne umanjuje cinjenicu da se neko zaebao sto je kupio to skupo jer je mogao bolje ili isto za nesrazmerno manje para.
Znam da se uz skup auto odredjena svota izdvaja ne samo za materijal i tehnologiju,nego i za status...al ja statusni znak ne zelim da platim,realno,al sad ne lazem niti se proseravam,da imam milion € radije bih kupio najnabudzeniju insigniju ili npr VW pheaton-a nego nekog bmw-a,porsea ili ferarija..ja volim da ne budem u centru paznje.

Mislim da ova diskusija uopste ne bi trebala da se vodi oko para i cene kostanja.
Recimo meni je Android bolji od iOS potpuno ne vezano za cenu.
A sa VW Pheaton si nasao primer ubilo se 🙂 Recimo meni je smesno spucati pare na Phetona pored zive BMW serije 7, a i cena je ta 🙂 I hteo ti to ili ne i sa Pheatonom bi bio u centru paznje 🙂

koliko kosta phaeton? a koliko bmw 7 🙂
btw, bio bi u centru paznje zbog velicine,ali kad bi stao bmw 7 pored ( o tome ti pricam..ne bi bio...tj nikad ne bih imao najskuplje u klasi)

Poslednja izmena:
Svi kazu jedno te isto, a to je da je glavni krivac zasto iphone ne valja, cena. Ali ako to kaze neko ko brani iphone svi ce se osecati uvredjeni.

Pogledajte samo kada se pojavio iphone 4, bila je velika tisina jer skoro svi su ostali bez reci, i onda pogledajte koliko su ljudi odusevljeno docekali problem sa antenom, upravo zbog toga sto se pojavio jedan izgovor zasto ga nece kupiti, to je bio kao dar s'neba 🙂

Jeste iphone ima preteranu cenu, narocito kod nas, ali ako neko moze da ga kupi po neku njemu prihvatljivoj ceni, nema sta da se razmislja, telefon je stvarno dobar i nece zazaliti, narocito ljudi koji vole da cackaju mobilne telefone. Za iPhone imas najveci izbor programa i igrica, i svakog dana mozes da pronadjes nesto novo i interesantno za njega.
Meni se mnogo svidja ono sto nudi iOS, i ja bih pre uzeo 3GS nego bilo koji android.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odem juče da platim ADSL u Vero kod Buvljaka, dečko koji radi drži iPhone pored, rekao bih 3G/s. Odmah sam u glavi napravio vezu sa njegovom platom 🙁

Jeste iphone ima preteranu cenu,arocito kod nas, ali ako neko moze da ga kupi po neku njemu prihvatljivoj ceni, nema sta da se razmislja, telefon je stvarno dobar i nece zazaliti, narocito ljudi koji vole da cackaju mobilne telefone.

pa ovo se nikad nije dovodilo u pitanje.... to je sve na mestu,al kao sto prvi deo ovog kvota kaze: Jeste iPhone ima preteranu cenu.... e zbog toga ja smatram da nije normalno dati. znas da je nesto,ajde, u najmanju ruku receno PRECENJENO, i ipak das(ne ti, ne neko s foruma, nego bilo ko..da ne kazem za one sto su za 900-1000e kupovali)...to je poenta svih ovih rasprava.

Svi kazu jedno te isto, a to je da je glavni krivac zasto iphone ne valja, cena. Ali ako to kaze neko ko brani iphone svi ce se osecati uvredjeni.

Pogledajte samo kada se pojavio iphone 4, bila je velika tisina jer skoro svi su ostali bez reci, i onda pogledajte koliko su ljudi odusevljeno docekali problem sa antenom, upravo zbog toga sto se pojavio jedan izgovor zasto ga nece kupiti, to je bio kao dar s'neba 🙂

Jeste iphone ima preteranu cenu, narocito kod nas, ali ako neko moze da ga kupi po neku njemu prihvatljivoj ceni, nema sta da se razmislja, telefon je stvarno dobar i nece zazaliti, narocito ljudi koji vole da cackaju mobilne telefone. Za iPhone imas najveci izbor programa i igrica, i svakog dana mozes da pronadjes nesto novo i interesantno za njega.
Meni se mnogo svidja ono sto nudi iOS, i ja bih pre uzeo 3GS nego bilo koji android.

nije glavni krivac cena, nego zatvoreni OS, znaci imas ono sto ti da Apple i to je to. ako razmisljas drugacije od Apple jeli to znaci... nemoj da kupis iPhone?

Pa mene recimo isto kosta iPhone kao i Desire, pa opet nikad ne bih uzeo iPhone...

nije glavni krivac cena, nego zatvoreni OS, znaci imas ono sto ti da Apple i to je to. ako razmisljas drugacije od Apple jeli to znaci... nemoj da kupis iPhone?

Ne!
Ako razmisljas drugacije od Apple-a onda uradis JB i uzivas.

koliko kosta phaeton? a koliko bmw 7 🙂
btw, bio bi u centru paznje zbog velicine,ali kad bi stao bmw 7 pored ( o tome ti pricam..ne bi bio...tj nikad ne bih imao najskuplje u klasi)

Uff, pa to je jako tesko porediti, posto cene istog modela jedne marke jako osciluju (2-3x) u zavisnosti od motora i opreme. Al siguran sam da Pheaton nije jefitniji (mozda par %) ili je mozda cak i skuplji od konkuretnog BMW 7. Naravno nije ovo mesto za ovudiskusiju, treba neko i da obrise ovo, ali prosto ne mogu da progutam da se nesto od VW daje kao primer za ekonomsku isplativost posto je po meni upravo VW nesto najprecenjenije sto postoji u auto svetu (premium na silu), BMW jeste premium u to nema sumnje i treba da kosta puno a VW pocev vec sa golfovima...

sorry za off topic, jace je od mene 🙂

Ljudi prilikom kupovine ovakvih stvari (telefoni, automobili...) ne kupuju stvar već zadovoljenje odredjene emocionalne potrebe.
Medjutim, ova paralela sa automobilima i nije potpuno tačna. Mercedes je dosta skuplji od Insignie ali Mercedes nema nedostatke.
Sve radi isto ili bolje nego u Insigniji. Kod ova dva telefona to nije slučaj. iPhone je dosta skuplji i sigurno u nekim stvarima bolji od
Samsunga ali ima i takvih nedostataka koji se nikako ne mogu zanemariti (vraćam se opet na problem sa signalom, nedostatak BT, zatvorenost sistema...).
Ja na primer ne mogu da predjem preko ovakvih stvari a čini mi se da je to i glavni argument ljudi koji su u ovoj diskusiji protiv iPhona

Pa dobro,jesi upravu u vezi sa svm tim sto si napisao,ali to ne umanjuje cinjenicu da se neko zaebao sto je kupio to skupo jer je mogao bolje ili isto za nesrazmerno manje para.
A šta je "bolje"? Je l' ovo neko nadmetanje ko će da ima više fičera i munja na svom gadžetu? :trust: I šta, neko kupi Galaxy S pa ispadne da se zaj€b'o jer je za iste pare mogao da uzme i neki HTC koji ima sve to + merač plime i oseke?!?! :sceptic:

Legitimno je postaviti pitanje zašto telefon od >$500 nema tako neku banalnu stvar kao što je BT ili blic (to važi i za Galaxy S), ali onda jednostavno ne kupuješ taj telefon ako nisi spreman na takav kompromis. Nema tu mnogo filozofije i svakako nema razloga za tolikom galamom (kakvu smo ovde digli). E sad'... posebna je stvar što ljudi od iPhone-a očekuju da sa takvom cenom bude apsolutno beskompromisan u svakom pogledu.

Znam da se uz skup auto odredjena svota izdvaja ne samo za materijal i tehnologiju,nego i za status...
Grešiš. U auto industriji ponajmanje plaćaš "ime", pa čak i kada su najeksluzivnija vozila u pitanju. Ono što se kod takvih vozila plaća je cena male serije jer se tu mnogo više oseti svaki $ potrošen na R&D. Pa bre retrovizor za F1 bolid košta >5.000 € i to ne zbog "imena" već zato što to realno toliko košta kada neko treba samo za tebe da napravi poseban alat (kalup) kojim će da izradi to g0vance od kevlara i ugradi u njega beskompromisno kvalitetno ogledalo (ne ono iz Staklopana).

Ne, nego zato što je živa sprdnja da telefon od >$600 radi sve živo i kuva kafu samo ne možeš baš uvek da telefoniraš sa njega. :S:

Ja npr nikada ne bih rekao (ni za jedan) iPhone da je sr@nje, ali je činjenica da danas ima sve jaču konkurenciju i da mu je sve teže da opravda svoju cenu. Tu potpuno zanemariti dizajn, ispoliranost interfejsa i ono što zovemo imidžom jednostavno više ne ide. Da imam sve pare ovoga sveta iPhone bih prevashodno kupio zbog te upeglanosti UI-a (po kojoj je jedinstven, kao i svaki Apple proizvod), a ne zbog WiFi-a, GPS-a ili nekog drugog fičera.

Je l' ovo neko nadmetanje ko će da ima više fičera i munja na svom gadžetu? :trust:

Čudno mi je da postavljaš takvo pitanje. Pa sami proizvođači tih gedžeta (smartfona) se takmiče ko ima više mogućnosti. To rade upravo zato što korisnici očekuju to od njih, neki da bi se pokazivali a drugi zato što ima to baš treba (žele). Pa šta misliš zašto pokušavaju da smeste projektor u mobilni. Jel to treba telefonu? Naravno da ne. Ali to će premostiti razliku između velikih i malih kompjutera (smartfona).

Izbaci smartfon u skoro svim aspektima jednako dobar kao trenutno najbolji modeli samo nemoj staviti kameru. Bićeš popljuvan i doživećeš katastrofu. Čak i da zaboraviš nešto sitno, opet ćeš završiti na stubu srama.

To jeste najveća zamerka koju mu upućuje tehnofilski deo populacije, a možda oni i jesu najveće tržište smart telefona. Međutim, postoji veliki broj žena (i po koji mušlarac) koji nemaju problema sa tim. 🙂

Uostalom... da takav kakav je staje 100€ ne bi mogli da ih naprave dovoljno i svako ko zine nešto da kaže protiv bio bi :smackbum: 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno