Hocesh da kazesh da kupci koji koriste iskljuchivo AUTO (a to je vecina tih kupaca) odredjuju koji je fotoaparat dobar time shto ce ga kupiti u najvecem broju ?
I zar se ovde prichalo o tome da su kompakti i prosumeri loshi i neupotrebljivi ? Ja samo vidim 3 strane chudjenja gomile ljudi onome shto ima-li-koga-tu govori, a to je da osim u lowlightu, razlika izmedju kompakta i DSLRa ne postoji (ili je mala ?!)

Realnost je ta da je razlika toliko drastichna da ne mozesh da verujesh, u bilo chemu, osim naravno u gabaritima, i to je jedino shto gomila ljudi ovde hoce da kaze. Za prosumere, a pogotovo za kompakte naravno da ima gomiletina kupaca, i ja sam uvek za to da ne treba da kupujesh DSLR ako ti ne treba, i ja sam imam jedan dzepni aparat koji nosim kada je dva ranca opreme previshe, ti aparati imaju svoju primenu.
Jedino shto ne mogu da opravdam je kupovina prosumera od 400+ evra, jer za te pare vec mozesh da kupish DSLR iste velichine koji pravi 3x bolje fotke i bolji je u svemu ostalom. A pogotovo ko nema psiholoshki problem polovnog, ti vec za 300e imash varijantu sa kojom bukvalno mozesh da radish neke ozbiljnije poslove shto bilo kakav ne-DSLR ne moze ni da zamisli...
- kolika je razlika izmedju dslra i malog po danu? velika?
po meni nije. a ti mi nabroj situacije gde jeste? ajmo opet na moje procente i zapravo 70% zavrsava fotic sa dobrim burstom? auto trke, sta?
- sta je veliki cip? kocka sa velikim kofama za primanje fotona i vecim magistralama da prenesu napon do analog to digital konvertora. OK, i to mu dodje na low light i citanje bayera. ili ti na kolicinu shuma koji se proizvodi zbog nemogucnosti tako finog citanja - hm...za 15 godina cip ce se drasticno smanjiti, jer ce se preciznije citati neke vrednosti koje odredjuju kvalitet slike, zar ne? meni je logicno?!
a fizika i hemija koji neki PhDovi ovde spominju se svodi na subjetivan utisak slike sociva koje daje manju ili vecu dubinsku ostrinu. i OK, lepse je sire socivo sa manjom dubnskom ostrinom. ali opet kao sto sam i ranije postovao tako su kukali i istomisljenici tranzicije formata pre 70ak godina kada je lajka format udarila na srednji i veliki format.
pa je manje lepsi blur pobedio.
- kazes da je razlika drastica, u cemu? u kvalitetu slike??? kvalitet slike je toliko dobar, za primenjenu upotrebu da je tu besmileno trositi reci.
da ne pricam o ziznim daljina preko recimo 200mm, gde moj sx200is staje rame uz rame po danu sa bilo kojim objektivom koji je ljudska ruka napravila a da kosta manje od 1500E.
- svi ovde imaju 300f2.8, naravno, jel tako??? pa da se kvalitet slike moze porediti. mojih 360mm na sx200is je EXTRAAAAA? za sve sto ljudima treba da kupe od fotografa.
- za po danu imaju slike ovde na forumu slikane sa nikon d3 i 24-70f28, i `nistavnim` kanonom a630. koga ne mrzi neka nadje!
i priznajem uz pixel pipovanje svih clanova foruma i nadjenjog purple fringinga kod kamencica > taj deo je bolji - ima manjeg PFa...ALI zato sto heavy duty socivo 24-70 f2.8 je malo off ballance (kao i 80% svih sociva za 35mm formate) pa ima jedno30% fotografije u bluru. to nije bitno??? ja sam sve to platio cc 7000 evra i tu nema - reko japanac da to tako treba, i to tako treba

nisam ja dzabe toliko platio da bi me pobedio aparat od 200e - NIKAKO
kada sledeci put budu bile trke na avali, ili sta god for that matter a da je po danu ja se nadam da cu imatu full burts mali aparat, pa cemo da vidimo - ko kosi, a ko vodu nosi
mozemo mi ovde da pricamo sta hocemi, prirodna je ljudska potreba da stvari ucine manjim i laksim (makar koliko sam ja provalio bitistvovanjem na ovoj planeti.....osim rusa, naravno

) i ne vidim nacin na koji ce dslr da opstane kada kvalitet citanja signala sa cipa bude bio usavrsen da sociva budu brza i manja - kada ce 24-360mm f2.8 biti kao sada canon a630.
prosumer kao malo veci aparati koji naravno ni jedan dslr ne moze da isprati kvalitetom slike, a da mu optika staje u manje od yugica sa spustenim sedistima, su isto extra stvar - i svaka prica kao `kada je vec toliko glomazno kao dslr...,uzmi dslr` - pada u vodu. pa sta dobijesh sa nekim DSLR kanonom od 450e? objektivom koji nista nije brzi od ovog kanona sa 35x zoomom! ili ti KIT objektiv. da se okitish sa njim. to je sve sto mozesh. da ga zadenesh i igrash.