Šta je novo?

iPad desetkovao prodaju netbook-ova

@MAD_MUzzY: Logic i ... ?

Opet isto🙁
Dokle više prepucavanje, stvarno mi nije jasno, kao da će se nešto promeniti.
Nekome odgovara PC, nekome Mac, ukusi/potrebe/mogućnosti su različiti i to je to.
Obe koncepcije imaju svoje prednosti, svako bira prema svojim afinitetima.
Ja sam npr. na Mac-u i ostaću na njemu, Win koristim samo zato što moram (korporativni lap). Zašto?
Zato što MENI bolje radi posao, ne zato što je bolji (po meni ne postoji bolje, tj. ne vredi porediti babe i žabe).
MENI je bitna i funkcionalnost, i estetika, i kvalitet, sveukupno, dok mi cena nije toliki problem, tj. ni meni ne rastu pare na drvetu, ali mogu da zaradim i daću ako mi to obezbeđuje gorepomenuto.
iPad sam probao, nije ono što mi treba.
iPhone koristim, bolji business smartphone do sada nisam koristio.
iMac koristim već oko godinu dana (od skoro i5 27") i nemam ama baš nikakve zamerke, sve radi onako kako i treba.
MacBook koristi moja supruga i do skoro ga je koristila i kao business dok slepci u njenoj kompaniji nisu odlučili da joj kupe neku krš Toshibu satelit samo zato što njihov kvazi-IT nije umeo da ga umreži sa ostatkom Win mašina - svaki put kad startuje Toshibu čujem je kako psuje

Dakle, ovo sam ja i moje okruženje. Poenta je da svako koristi nešto na osnovu ličnih afiniteta i da nema potrebe za hejtovanjem ili glorifikovanjem nečega, obe stvari su krajnost i ne doprinose ničemu.

Mi pričamo ovde o činjenicama. iPad je ograničen proizvod kada se uporedi sa netbukom. Da li je nekom netbuk upotrebljiv ili ne, to je njegova stvar. Za ljude koji nisu u stanju da iskoriste neki proizvod ako on nije ispoliran do kraja se može reći da su nesposobni i nezainteresovani a sa takvima nema smisla polemisati.

Poenta je da svako koristi nešto na osnovu ličnih afiniteta i da nema potrebe za hejtovanjem ili glorifikovanjem nečega, obe stvari su krajnost i ne doprinose ničemu.

U pravu si. Problem je što određeni ljudi iznošenje objektivne mane nekog proizvoda doživljavaju kao ličnu uvredu i uzvraćaju istom merom.

PS. Ovo nikako nije Apple tema niti je svaka tema u kojoj se pomene neki Apple proizvod Apple tema.

Poslednja izmena:
Mislim da o ukusima i potrebama pojedinaca ne treba raspravljati... Evo ja i dalje ne razumem zasto pojedini ljudi kupuju ferari u zemlji Srbiji (a i sire), kupuju ljudi ferari za gradsku voznju a njegov potencijal nikada nece moci da iskoriste, a na kom putu da isprobas sve potencijale takvog auta (jos ti isti ljudi polagali voznju na jugicima-nisu osposobljeni uopste za voznju kakvu nudi ferari)??
Mac ima svoje prednosti i te prednosti vecinom vaze u onoj po meni u zadnje vreme zaboravljenom segmentu obicnih racunara (Mac ima odlican OS, pre 5 god sam koristio powerBook G4 ) i stvarno je divan osecaj rad na njemu bio, Medjutim moje potrebe su se malo promenile (Oracle programiranje i td.. za koje Mac jednostavno nije bio od neke velike koristi)...pa je kasnije doslo odusevljenje sa Linux-om koji je najbolji u ovim stvarima koje mi trebaju i tako dalje i tako dalje...
Iskreno meni se licno ne svidja iPad ali ocigledno ima ljudi koji vole takve stvari (da li su to ljudi koji su opsednuti ili kojima stvarno treba u to ne zelim da zalazim, bitno da meni ne treba)..
Stavrno ostajem pri misljenu da Mac ima veliki broj prednosti u segmentu obicnih racunara (zadovoljava sve najcesce potrebe obicnih korisnika racunara (izuzimajuci gejmere), a takvih su najvise, zato sto pruza stvarno cool osecaj rada i ko je spreman da plati tu cenu samo napred), u ostalim segmentima i nema bas prednosti a u nekim segmentima Mac nije ni prisutan, i tako dalje i tako dalje 😀

Poslednja izmena:
Ponoviću ono što sam već rekao u ovoj temi. Očigledno da ljudima koji umesto Macbook-a kupuju iPad sva funkcionalnost Macbook-a nije bila ni potrebna već su ga kupovali jer je to bio jedini izbor koji su mogli da naprave (žele Apple i prenosni uređaj). Ali to nikako ne može da se koristi kao argument za iPad protiv laptopova/netbukova.

Argumenata za iPad protiv Laptopova definitivno nema, tablet ne moze (bar ne jos uvek i u doglednoj buducnosti) da zameni laptop i namenjeni su drugacijim stvarima u odnosu na laptop... Ali za netbukove ne delim to misljenje, vec upravo mislim da ce tableti zameniti netbukove (elem i jedni i drugi ciljaju na isti deo trzista, a to je pregled internet stranica da kazem "u pokretu" mada nije najbolji termin), netbukove nikad nisam kapirao i uvek sam se pitao kom to treba uopste 🙂 kao sto ne kapiram ni tablete, ali ocigledno nekim ljudima dobro dodju...

Mi pričamo ovde o činjenicama. iPad je ograničen proizvod kada se uporedi sa netbukom. Da li je nekom netbuk upotrebljiv ili ne, to je njegova stvar. Za ljude koji nisu u stanju da iskoriste neki proizvod ako on nije ispoliran do kraja se može reći da su nesposobni i nezainteresovani a sa takvima nema smisla polemisati.

ne, nego jednostavno nisu mazohisti 😉
i pre netbooka su postojali normalni 13" laptopovi, sa normalnom tastaturom, koji su neuporedivo upotrebljiviji od netbook igrackica.

hvala Appleu sto se pojavio iPad i pokrenuo lavinu tableta.

btw nemoj ovo moje misljenje da shvatis licno 😀

Ali za netbukove ne delim to misljenje, vec upravo mislim da ce tableti zameniti netbukove
takodje 😉

Poslednja izmena:
Kako je nestao sa lica zemlje Mac book air kad je ispusio na trzistu. Osakaceni netbuk sa astronomskom cenom. Sa iPadom su se opametili pa su nahajpovali kampanju i narod podlegao. 500 evra covece, za digitalni ram za slike. Neka vam se svidja do besvesti, ali je puko bacanje para.
Ja proglasavam Nuendo i Reason za dva najbolja programa za audio produkciju.

Kako je nestao sa lica zemlje Mac book air kad je ispusio na trzistu. Osakaceni netbuk sa astronomskom cenom. Sa iPadom su se opametili pa su nahajpovali kampanju i narod podlegao. 500 evra covece, za digitalni ram za slike. Neka vam se svidja do besvesti, ali je puko bacanje para.
Ja proglasavam Nuendo i Reason za dva najbolja programa za audio produkciju.

Nuendo je odlican softwer. Ali zna se zasto je PT u svakom ozbiljnom studiju.

Evo ja cu izloziti moj sablon koristenja netbuka i zasto po mom misljenju iPad ne moze da ga zameni 🙂
Koristim netbook iskljucivo kad nisam kod kuce - tu je iPad u prednosti jer je laksi, pa ga je lakse poneti...
Surf - Blaga prednost netbuka zbog flasha, mada ipad ima svojih prednosti, pretpostavljam da je renderovanje strana fluidnije. Ekran osetljiv na dodir - hm, Treba stalno drzati ruku u vazduhu, ali ima i prednosti... Ne znam, izjednaceno?
U autobusu/hotelu ili sl, cesto pogledam neki filmic - netbook je u blagoj prednosti zbog ekrana i zato sto ga mogu staviti na krilo/sto/krevet. Takodje ti filmovi mi se cesto nalaze na prenosnom disku jer na njega cesto presnimim nesto od prijatelja, a ne nosim netbuk stalno sa sobom. To daje jos malo prednosti, zbog usb porta i veceg kapaciteta (znam da je i 16GB dovoljno, ali ja retko koristim ovaj uredjaj i nemam vremena da izbacujem nepotrebno/ubacujem nepregledane filmove i sl).
Na letovanju sam ga koristio da prebacim visak slika sa SD kartice - iPad ovo ne moze uopste, veliki minus.
Chat - prednost netbuka zbog tastature i kamerice (mada kamericu mozemo i izbaciti jer je jako retko koristim).
Moja devojka voli da se zeza sa sredjivanjem slika na njemu - pretpostavljam da su ovde egal.
Prirucni racunar kad treba nesto hitno da zavrsim na poslu - iPad nema ssh clijent? Ako i ima, verujem da je netbuk u prednosti zbog tastature.
Cena: platio netbuk 250e odavno, ipad je mnogo skuplji i morao bih ga cekati do sad. 🙂
Baterija: Netbuk izdrzi oko 5 sati, iPad valjda 6+ - iPad je u prednosti.

Najveca mana netbuka je atom, tako da ja polazem nade u ontario 🙂
By d vej na netbuku je slackware 13.1, ako nekog interesuje, iako je stigao sa legalnim windowsom (nazalost morao sam tako kupiti).
Namerno nisam pomenuo neko programiranje i sl na njemu, jer to retko radim.

Poslednja izmena:
Nuendo je odlican softwer. Ali zna se zasto je PT u svakom ozbiljnom studiju.
PT je mac i windows softver.

Apple je vrhunska kompanija sa nizom great proizvoda ali dizete je u nebesa kad izbaci bilo sta i taj proizvod isto dizete u nebesa uprkos ociglednim manama. Jedino sto Applu cesto uspe je da ubaci u glavu ideju da je nesto sto nude neizbezno i najbolji izbor.
Tabletpc postoji odavno, sa i bez tastature, moze da se gleda film,da se surfuje, kuca, radi puno toga na vrlo pristojnoj razini, a nikome nije palo na pamet da kupi jeddan dok Apple nije svecano nahajpovao iPad. Sad je svima neophodan. Multitouch sreen je vrlo neophodan dok gledam film ili slusam muziku, hau jes nou.

Poslednja izmena:
@tehnichar - kako me nervira taj RDF stav... kao Apple napravi s*ranje i onda hajpuje i onda svi kupe to s*ranje. neverovatno, zar ne? 😀

nikako ne primecujete da Apple donosi novitete u svaki proizvod. ne bavi se: daj vise, daj brze, nego donosi sustinske, cesto radikalne, promene.

no nije ni bitno... imate svoje misljenje, sve je to ok osim onog spominjanja polnog organa.

Poslednja izmena:
Jedino sto apple radi je pravljenje uredjaja koji odlicno rade posao za koji su namenjeni i nista vise od toga. To lepo upakuju naprave da radi bez greski i plavih ekrana i to je to. Nije tu nista radikalno 😉
Kada imas platformu koja je orjentisana na rad sa svim i svacim naravno da ce imati probleme i mane. Normalno je da kad imas usko strucnu platformu, ona obavlja posao za koji je namenjena bez greske 🙂

Jedino sto apple radi je pravljenje uredjaja koji odlicno rade posao za koji su namenjeni i nista vise od toga. To lepo upakuju naprave da radi bez greski i plavih ekrana i to je to. Nije tu nista radikalno 😉

radikalno je kad ne stave USB port 😀 MMS ili slanje fajlova preko BT (bar za vecinu high end usera 😀)

Zasto sad tako? Mac racunari, iPhone, Ipod su odlicni aparati. Neki su vrh, neki su u vrhu, neki su osrednji, pricam iz licnog iskustva. IPad je skroz prosecan uredjaj kad mu odmeris prednosti i mane. Priznajem da ga nisam ideo i drzao u rukama, ne interesuje me tablet sektor uopste jer mi ne radi posao, ali ne pisem negativno o njemu zato sto meni ne radi posao nego zato sto mane koje ima vuku na negativnu stranu. Nije '******', nije ni najbolji proizvod u toj klasi. Kupio sam iPhone onaj prvi za 700 evra kod nas zato sto je kruzilo od usta do usta kako je najbolji telefon ikad. Preskoci sam N95, dao mnogo vise para i posle 3 meseca se pokajao kad mi se ohladila glava. Power G4 mi je na drugoj strani odlicno radio posao. Ne vezujem se slepo za marku. Imam vrlo dobro iskustvo sa Logitec misevima i slusalicama ali uvek pogledam sta ostali nude i ne kupujem samo zato sto je Logitech. Za Ipod shuffle mogu da kazem da je los izbor u kategoriji u kojoj se prodaje.

A to je... dobro?

za USB se zezam, to ima kroz dongle.
nedostatak file sistema prema korisniku ima svojih prednosti i mana... to je npr. radikalno - posle 30 godina je napokon neko izbacio file sistem i desktop.

za MMS - izmisljotina mobilnih provajdera zarad dodatnih prihoda. cemu MMS pored emaila?

BT - namenjen za periferije, WiFi i TCP/IP za transfer fajlova.

a sledeca stvar je zaobilazenje voice usluge mobilnih operatera sa FaceTimeom.

za MMS - izmisljotina mobilnih provajdera zarad dodatnih prihoda. cemu MMS pored emaila?

Ne slazem se, sta ce nam onda tek sms?
MMS stigne skoro odmah, sa zvucnim obavestenjem, cak i ako nema mail sa pop3/imap mogucnostima (dosta ljudi ima yahoo npr) i ako ne zna da podesi telefon za to... Krace receno MMS je dosta udobniji za mobilni, istina naplacuje se, ali kome je skupo ne mora da ga koristi.

Da li si ti video i jedan studio sa PT HD sistemom i win platformi? Apooge i ostale stvari i da ne spominjem.

Ono sto postaje starno dosadno je to sto se na kraju svake price provlaci cena. Kad vise nema argumenata onda se uvek uzvikne "ma to je skupo".
U Srbiji sam video svasta, i u Madjarskoj i stvarno nikad windows i protools jer se koriste PCijevi, a izbor programa je tu siri. Ne sviram sest godina , ne znam kakvo je stanje po studijima. Apogee nisam video nigde, tacno. Pogadjam da je preskupo i neisplativo za nas standard. Ako imas Mackie nalepnicu na zidu, postajes bog. Mac radi dobro, mozda bolje. Daleko bilo da PC i windows softver ne uradi isto. Niko ne bi snimio nista.

Mora da se gleda i cena. Ne biramo za dz uredjaje, zato je vazan faktor.

U Srbiji sam video svasta, i u Madjarskoj i stvarno nikad windows i protools jer se koriste PCijevi, a izbor programa je tu siri. Ne sviram sest godina , ne znam kakvo je stanje po studijima. Apogee nisam video nigde, tacno. Pogadjam da je preskupo i neisplativo za nas standard. Ako imas Mackie nalepnicu na zidu, postajes bog. Mac radi dobro, mozda bolje. Daleko bilo da PC i windows softver ne uradi isto. Niko ne bi snimio nista.

Mora da se gleda i cena. Ne biramo za dz uredjaje, zato je vazan faktor.

kod nas u Srbiji se i dalje uglavnom koriste STe.... 😀 :wave:

isto vazi i za ipad.

🙂
Naravno! Ja se i zalazem da kome treba tako nesto treba da plati.
Ko ima para kupice Samsung galaxy tab, ko ima malo manje morace da se odrekne usb-a i kamerice i da kupi iPad, ali svako nek odlucuje o svojim parama 😛

Mene samo u celoj toj prici nervira stav, da se svi oni kojima se to ne svidja ili kazu objektivne mane nekog uredjaja pokusavaju (narednim postovima) prebaciti na sirotinju koja u stvari to prica jer ne moze to da kupi. To dodje kao neki kontra argument, a nekima se taj uredjaj stvarno ne svidja 🙂
Od apple uredjaja mi se najvise svidja iPhone. Ovaj novi je stvarno dobar i imao bih malo primedbi na njega, iPad bi se verovatno nasao na kraju moje shoping liste. Na vrhu bi bili iPhone i MacBook Pro. Iako je MacBook Pro mnogo skuplji od iPada 😛

PS.
Ja razumem one kojima iPad stvarno pomaze u tome sto rade i takvih sigurno ima dosta. Ali priznajte vecina je kupila ovaj uredjaj jer je cool 😉

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno