Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Isto kao meni što tražili dozvolu za uvoz- Neverovatni su. Vratili i mojje .....

Dozvola za uvoz za takvu glupost, strašno. :)

Razmisljam se da kuim preko eBay-a 2 sata cene oko 2x400$, da li bi trebalo da me opauce na carini. :)
Nemam iskustva s kupovinom online.

Procitah celu temu, prava lutrija s kupovinom i carinjenjem, al tako je u srbistanu.
Znaci najbolje da zamolim prodavca da upakuje kao poklon napise kineski krsh replike 20$ :)
I onda da se nadam da to neki lopov (carinik) nece otvoriti i naplatiti mi papreno.

Moze lako da ti se desi i da se jedan "izgubi" negde ako se cariniku svidi. A mozda izgube i ceo paket. Onda ides da se zalis upravi vodovoda ali obavezno da pribavis obrazac FT1P.

Obavezno made in china da stavi i da se satovi zvanicno na fakturi zovu Chinese Replica Watch. Najbolje bi bilo da upakuje u paket nesto sto ce da lici na zvanicnu fakturu, onda je veca sansa da ce carinici da "zagrizu" i poveruju da je to bas to. Ako krenu sami da proveravaju po netu, obrao si bostan. Za svaki slucaj budi spreman da platis bar 30% (10 carina + 18 pdv). Ako te oderu i procene satove na recimo 1000$ po komadu vrati ih prodavcu. Moze da se desi i da carinik popusti, kad vidi da ces da vratis paket i da se negde "nadjete". Napravi prethodno dogovor sa prodavcem za vracanje (mnogi vec imaju napisano da prihvataju povracaj). U tom slucaju snosices samo troskove postarine.

Zar stvarno mislis da carinike boli uvo hoce li on da plati ili ne? Mislis da je njima u interesu da naplate bilo sta i da pune drzavnu kasu? Ja taj utisak nisam stekao :)

Zakljucio sam da sa njima nema pogadjanja, ili platis koliko oni traze (non negotiable) ili se roba vraca.

Zar stvarno mislis da carinike boli uvo hoce li on da plati ili ne? Mislis da je njima u interesu da naplate bilo sta i da pune drzavnu kasu? Ja taj utisak nisam stekao :)

Zakljucio sam da sa njima nema pogadjanja, ili platis koliko oni traze (non negotiable) ili se roba vraca.

Naravno da ih zanima da sto vise robe ocarine, i oni imaju parametre koji se mere. Sto vise naplati, to bolji carinik. On uvek moze da se pokrije i da proceni robu na nize da bi naplatio carinu, a ako ne naplati nego se roba vrati, on gubi, ne direktno nego indirektno. Naravno, ima onih koje boli uvo kao u svakoj drzavnoj birokratskoj ustanovi. Ja bih uvek nesto vratio ako ne zelim da platim (nerealnu) carinu. Samo kazem coveku da bude spreman na sve i da unapred odluci dokle zeli (moze) da ide. Inace, poslom sam usko vezan za carinski postupak i carinu pa pricam iz licnog iskustva. Takodje, raspravljanje i svadjanje sa carinikom nece nikad dati pozitivan rezultat, ali razne vrste "dogovora" mogu da prodju. Ovo sve pricam pod uslovom da uopste dodje u dodir sa carinikom direktno. Ne vazi za slucaj da mu postar donese na vrata sa vec unapred odredjenim carinskim racunom, onda nema sa kim da se "dogovara", moze samo da vrati posiljku.

Jedino pravilo je da nema pravila. Poslednji biser je da sam narucivao furminatore (cetke za pse). Narucim 3 komada, prodje bez carine. Sledeci put 2 komada mi ocarine iako je stvarna vrednost ispod 20e. Treci put narucim 3 komada i dobijem pismo od carine da dostavim dozvolu za uvoz, jer predmet ne moze biti koriscen u domacinstvu...
Par dana posle toga mi stigne paket sa 6 furminatora bez dinara carine...

Sine, sta ti to radis sa tolikim furminatorima? :d Koliko si krenuo da ih narucujes, ne cudi me sto to smatraju uvozom. :D

Ja mislim da sam milion puta ponovio shta ne treba naruchivati, a medju najgorim stvarima su bash satovi. Odeca, obuca, pogotovo poznatih brendova, satovi, naochare, telefoni, su stvari koje treba izbegavati, i naruchivati ih samo ako su ovde 2.5x skuplji ili ako ih nema uopshte a bash vam trebaju i ne zalite pare za njih.

Dobro bre cika driver, pa jel ostade ista da se moze naruciti a da nisu knjige i diskovi? :)

Procitah celu temu, prava lutrija s kupovinom i carinjenjem, al tako je u srbistanu.
Znaci najbolje da zamolim prodavca da upakuje kao poklon napise kineski krsh replike 20$ :)
I onda da se nadam da to neki lopov (carinik) nece otvoriti i naplatiti mi papreno.

Hoces da kupis dva sata ukupne vrednosti 800$ da ne zelis da platis carinu :trust:

Lopovi su kada naplacuju carinu na nesto nasta se carina ne treba naplacivati ili ne u tom iznosu. Ali ocekivati da za cifru od 800$ ne treba da ti naplate carinu je vrlo cudno.

Meni to inace zvuci kao vrlo riskatan potez. Npr. napise da su kineske replike i cak sredi fakturu da lici na to. I sta ces ako stvarno u kutiji zateknes kineske replike? Ili te je prodavac zeznuo ili je neko zamenio satove.

Poslednja izmena:
Ci Posta, uuh, teska prica.. bilo koju koju vrednost da stavis npr. za te satove, velika je verovatnoca da ce ti carina traziti i neki dodatni dokaz opravoj vrednosti. Katalog npr., ne daj boze i kupoprodajni ugovor. A znam slucaj kad su liku ,(zlatar), stigli dijamanti za nakit i to pravo na ruke,bez carine! A onda, jer covek uvozi legalno,na firmu, za dalju prodaju, kad je hteo naknadno da ih prijavi kako bi zapoceo proceduru (redovan uvoz), nije moglo! Onda je roba morala da se vrati posiljaocu pa posiljalac da salje ponovo pa prijava itd. ***. satovi su ipak carinska roba, drzava se finansira preko carina,akciza, i raznoraznih taksi i ostalih dranja tako da...Ne znam koliko al mozda je dobra stvar sto Joca skener nije vise kod Ci Posta.

Meni pre godinu i po prosao sat od 800e bez problema, nisu ga cak ni pregledali. Jedino sto je stigao u koverti, ali u originalnoj kutiji.

Na deklaraciji je pisala cena od 15$

sa blica : Kupovina se obavlja odlaskom na sajt „E-dućana“, nakon čega treba slediti uputstva.

xaxaxaxaxa

Hvala svima na savetima, ipak mi je rizicno da se mlatim s time, a i nije "mala" lova, tako da odustajem.
Trebao bi u novembru da idem za Cirih pa cu videti tamo.Inace ponuda satova kod nas je dobra, nema bas puno brendova ali popularne marke su prisutne, lageri su mali ali moze da se poruci.
Samo ja genijalac uvek hocu nesto sto nema kod nas :)

BTW, rece mi jedna od carinica da je limit ovaj od 20e podignut na 45e od skoro.

BTW, rece mi jedna od carinica da je limit ovaj od 20e podignut na 45e od skoro.

Ma vazi sto je podignut, sto su mi onda pre nekoliko dana naplatili carinu na dva cd-a ukupne vrednosti 2000din... Nekad davno je postojao limit od 100$ za fizicka lica. To su ukinuli zahvaljujuci neckermanu i posle toga vise nema nikakav limit, sve moze da podlegne carinjenju.

Postoji limit od 100e kada robu unosis licno u zemlju.
Postoji limit od 45e kada ti prijatelj/rodjak/bilo ko ne-komercijalno posalje nesto.
Postoji limit od 1e kada ti neko komercijalno posalje bilo sta i to ce ti biti ocarinjeno. U prevodu, sve sto platis i kupis bice ocarinjeno, a sami smo svedoci da nije uvek tako...

Tako mi rekose...

meni su ocarinili pre neki dan tri knjige sa amazona koje su bile ispod 25e...

meni su ocarinili pre neki dan tri knjige sa amazona koje su bile ispod 25e...

Sto je i ok s obzirom da je po zakonu da ako pravno lice salje placas carinu i ako je ispod 20e... To je razlog sto se sa amazona carine i knjige i cdi i slicne sitnice...

Evo i moje iskustvo...

Odem pre 15tak dana da posaljem rodjaku (koji je u BG) , koji se isto preziva kao i ja, dual layer dvd sa snimkom neke svadbe. Ajde reko, lakse mi poslati nego da postavljam negde pa da skida. Posaljem iz nase poste, platim 3.x KM (oko 150tak dinara).

Kad proslo nekoliko dana i zove on mene. Kaze sta si mi toliko poslao, dosao postar i treba da se plati 780 dinara.

Reko, obican dvd u kutijici. Ode on da vidi sta je i prvo je se raspravljao kako je u pitanju posiljka od rodbine. Dzaba joj je govorio i pokazivao da je isto prezime osobe koja salje i koja prima.

Ona, moguce da je ta ozloglasena u BG :), mu je rekla da je provjerila cijenu ovog dvd -a na internetu i da kada se sve obracuna sa svim cudesima izadje 780 dinara.

Znaci nisam ni ja a ni on nije mogao da vjeruje. Na kraju je odbio da primi posiljku jer je se iznervirao i sve im pobrojao...

Posle 6 dana , posiljka se vratila. Sjeo sam u auto,presao granicu,otisao 2 kilometara do nekog sela u Srbiji gde ima posta i poslao za 80tak dinara. Doslo mu odmah sutradan.

Stvarno nisu normalni.

A ovi ovde kod nas u Rep. Srpskoj tek kada dodje nesto preko 100 tinjak maraka posalju poziv za carinjenje. Nazoves telefonom, ispricas se s covjekom, on ti kaze, da je neki limit 50tak maraka sedmicno i pusti i ovo od 100... Njemu ni u dzep ni iz dzepa.. :D

Ovo još ludja priča nego moja .... Dakle, kao da smo pod sankcijama ..... imaš utisak da ništa ne može ni unutra ni van ......

Drugar zeli da kupi nesto u Apple prodavnici u USA, shipping je free, ali koliko ce ovi da ga oderu na carini, koliko % od cene tog proizvoda, ja negde procitah 30% ?????

Drugar zeli da kupi nesto u Apple prodavnici u USA, shipping je free, ali koliko ce ovi da ga oderu na carini, koliko % od cene tog proizvoda, ja negde procitah 30% ?????

10% carina + 8%pdv ako je kompjuter, 18% pdv ako nije kompjuter (iphone, ipod i sl.)

@Leksa: Jesi li siguran da bi PDV bio 8%? Carinici pricaju da to vazi samo za pravna lica, i to po dugackom carinskom procesu. Za 'skraceni' carinski postupak koji dobijaju fizicka lica se sve placa 18%.

Makar su to meni rekli zadnji put kada sam ih pitao zasto su mi stavili 18% PDV na racunarske komponente. :D A ne isplati mi se gubiti vreme za 500-1000 din.

Ma može i super kratka carinska procedura sa carinom manjom od 5%, ali funkcioniše samo kod uvoza većih količina. Nađeš parvog carinika pitaš može 5% da ovo ne prođe kroz papire. On ti lepo kaže budi na prelazu tad i tad...

Ima ona anegdota kad carinici krenuli na svadbu kod kolege i dogovaraju se oko poklona,
- Da mu kupimo najsavremeniji LCD televizor?
- Maloooo!

- A da mu kupimo Auto?
- Malo!

- Da mi njega pustimo da radi jednu smenu sam?
- Mnogo!

Uopšte mi nije čudno ponašanje Evice i Biljane i sličnih službenika. Na neki način čak i razumem njihove frustracije. Dok je većina kolega u direktnom kontaktu sa uvoznicima, švercerima, građanima i dnevno zaradi ne manje od 100€ preko plate, one su osuđene na carinjenje pošiljaka ljudi čije oči nikada neće videti.

Nazad
Vrh Dno