Šta je novo?

Say goodbye to your monthly cable bill

problem je sto je Apple napravio i hardware i software - to je paket. nije kao u slucaju microsofta. ovde ako ti se ne svidja kako funckionise iPod i iTunes onda idi kod drugog. niko ti ne brani. Apple nudi kompletan proizvod a ne samo deo proizvoda - proizvod je software+hardware i naravno da imaju apsolutno pravo da odredjuju kako ce raditi i jedna i druga komponenta.

A ovamo napadaš Google što uz svoje internet servise hoće da ponudi i internet provajding. Pljuješ Google zbog nečega što bi mogao da zloupotrebi, a braniš Stevu Pohlepu zbog nečega što već uveliko radi na kvarnjaka. Kakav ti je to "paket" da uz novi televizor možeš da gledaš samo određene kanale? Kakav ti je to "paket" da svoj automobil možeš da voziš po samo određenim putevima? Samo tebi tako nešto zvuči ispravno.

aj, aj... ajde citaj - rekao sam da je ok. ne napadam google, samo se malo brinem :)

pa kupi drugi tv uz koji mozes da gledas druge kanale - to je ok analogija.
ovo za kola je cista glupost.

@salac lepo si sve obrazlosio u postu #50! ali najbolji (najkvalitetniji) kombo jeste saoftware+hardware i ne vidim tu prostora nekoj diskusiji uopste (jedino cena moze biti na strani druge varijante).

problem razdvajanja software i hardwarea je u tome sto se otvaraju vrata za favorizovanje pojedinaca od strane najaceg u kombinaciji software i hardware kompanija.

ovo sa Googleom isto je kao i sa Appleom - ako ti se ne svidjaju uslovi, idi kod drugog. sto je po meni sasvim posteno i ok.

Pogresio sam i izvinjavam se, podjednako tretiras gugl i apple.

Isto ih tretiram i ja samo su nam stavovi dijametralno suprotni - ja se jezim od same pomisli da neko u najavi moze da ima toliku moc da odredjuje sta ce neko da gleda/skida sa interneta :)

Apple je daleko od hermeticki zatvorenog. Sta je tu hermeticki zatvoreno??

Prakticno sve - hardver, operativni sistem (OSX, iOS), usluge i servisi.

....

Mozda bi bilo interesantno da se uporedi apple i google TV. Go ahead, neko ko je pratio materiju :)

Poslednja izmena:
Па колико сам укапирао, Google претендује да замени кабловске провајдере, а Apple да их надомести. Google ће имати неку IPTV 2.0, са подршком за Netflix, YouTube, и сличне сервисе, имаће апликације, и гомилу додатака. Моћиће сваки произвођач хардвера да прави компатабилне уређаје.

А Apple има везу само са својом продавницом. Значи, нема апликација, додатних опција и stream-а са других сервиса. Преко њих се изнајмљује (чини ми се да куповина није могућа) музика, филмови, серије, и све остало. Нешто као модерна верзија видео клуба.

Apple има једног кеца у рукаву, за сада, бар како се мени чини... AppleTV ће моћи да пушта садржај са iOS уређаја, тако да ће свако моћи бежично, без по муке да своје снимке/слике/музику пусти на ТВ-у.

oce neko na pivo :p cheers

btw i ja se jezim od toga da GSM provajderi valjaju MMS pored emaila ;)
a radujem se tome da se ne pravi razlika u tome sta se prenosi TCP/IPom :)

i radujem se Apple uredjajima koji pomeraju granice i inspirisu ostale ;) :p

btw trenje, i prethodni Apple TV je radio isto to sto si naveo.

Prepucavanje na stranu, ali nije mi jasan naslov teme:

"Say goodbye to your monthly cable bill"

Pa cijena jednog filma će biti kao kompletan račun kablovske. "Say hello to iTV bill".

Prepucavanje na stranu, ali nije mi jasan naslov teme:

"Say goodbye to your monthly cable bill"

Pa cijena jednog filma će biti kao kompletan račun kablovske. "Say hello to iTV bill".

To se zove marketing pitch. Ne mora da ima veze sa realnošću. Kao njihove ranije izjave da je G5 Mac najbrži kućni kompjuter na svetu ili da iPad pruža najbolje iskustvo gledanja HD filmova.

Da iznajmiš i pogledaš samo dva filma preko iTV-a košta koliko i mesec dana pretplate na Netfix sa gledanjem neograničenog broja filmova i serija. Vrhunski porez na glupost.

umm THIS
Zasto da citas postove iznad? Pa da (nemoj da se uvredis), 'ne bi ispao glup u drustvu'.

Za one sa jeftinijim ulaznicama (u ovom slucaju onima koje mrzi da procitaju par redova teksta), evo i konkretnog objasnjenja - pecnuo sam kovaca tvrdnjom da mu sigurno nece smetati neki buduci monopol gugla jer po njegovim recima najbolji kombo koji kompanija moze da iznedri je hardver+softver; u slucaju apple-a to je recimo PC+OSX, u slucaju gugla to je FTTH(fibre to the home)+internet servisi/sadrzaj.

Posto sam tvrdis da volis da analiziras pojave u drustvu, analajz dis - kako to da kovacu i tebi (a zatim i svim ostalim zaljubljenicima u korporaciju iz Kupertina) ne smeta hermeticka zatvorenost apple-a, cak racionalizujete i nalazite sve moguce razloge i opravdanja, a izrazito ste protiv (pazi sad dobro!) POTPUNO ISTOG obrasca ponasanja koju ce po svemu sudeci probati da uspostavi gugl?

Ja priznajem, eto naivan sam, meni uzasno smeta i jedno i drugo.
AND THIS
Kao što recimo dozvoljavaju drugima da prodaju aplikacije, filmove i muziku iPhone korisnicima, na primer? Pa su onda malo rešili i da ucenjuju izdavače elektronskih knjiga koji sarađuju i sa konkurencijom.

AND THIS

Pogresio sam i izvinjavam se, podjednako tretiras gugl i apple.

Isto ih tretiram i ja samo su nam stavovi dijametralno suprotni - ja se jezim od same pomisli da neko u najavi moze da ima toliku moc da odredjuje sta ce neko da gleda/skida sa interneta :)

Prakticno sve - hardver, operativni sistem (OSX, iOS), usluge i servisi.

....

Mozda bi bilo interesantno da se uporedi apple i google TV. Go ahead, neko ko je pratio materiju :)

AND THIS IS XD

E ne nego je Apple dobra kompanija. :laugh:

10$ te kosta komletan racun? :) Daj ime operatera molim te!

Vas dvojica lepo me nasmejaste XDDD Istina :)) Shto vishe chitam shta pishe kovachm to vishe, mislim da radi kao PR Apple-a XD i sve manje uzimam za ozbiljno njegove postove :-D Takvu pristrasnost, kao kad konju stave da samo gleda u jednom pravcu nisam skorije video u takvom obliku :D
kovachm ima znanja, ali mu postovi "smrde" do neba, na partijsko jednoumlje :D

Ni Google, ni Apple nisu dobrotvorne organizacije, niti je naivno ono shto rade. Razlika je jedino shto google to radi na perfidniji nachin, a apple na otvoren/drzak.

Poslednja izmena:
Apple je bezobrazan, a Google perfidan, ali opet daje neke "slobode i pogodnosti" kojima chini ljude zavisnim od sebe, Apple je tu drzak, ali ima perfidnosti u tome shto pretezno ide na ljude koji ne zele da razmishljaju i da se trude( "oslobadja ih briga, i razmishlja umesto njih"), oko nekih stvari.Nisam fan ni MS-a ali mi se josh manje svidja ono shto radi Apple.
Dodao bih da je simptomatichno da te dve kompanije pokushavaju da nas zatvore u svoj krug iz dva razlichita pravca, Apple kroz home aproach, a Google kroz internet aproach varijantu.Obe pri tome pokushavaju da uspostave monopol, i apsolutnu dominaciju, uz efekat unishtavanja konkurencije, i apsolutne kontrole SVEGA.

Poslednja izmena:
Dobro ljudi, hajde sada da vidimo šta je to stvarno Google uradio loše, pa da vidimo čemu cela ta prozivka protiv njih. Hajde da nabrojimo sve grehove Googla, sve poslovne poteze koji se mogu oceniti kao kvarni po bilo kom osnovu. Meni lično samo dva padaju na pamet:

1. Jedno vreme su pristajali da filtriraju sadržaje u Kini u skladu sa željama kineske vlade, ali to nije nikakva retkost, kineski firewall su ionako napravile američke kompanije.

2. Posle nekog vremena su prestali da štite trademark imena. Ranije ako ukucaš recimo BMW, prvi link koji će ti Google ponuditi na vrhu liste je BMW-ov zvanični sajt, danas više nije tako, da bi osigurao da se tvoj trademark nalazi na vrhu liste pretrage za njim, moraš da platiš izvesnu sumu.

Ako neko zna bilo šta drugo, neka iznese ovde.

Dobro ljudi, hajde sada da vidimo šta je to stvarno Google uradio loše, pa da vidimo čemu cela ta prozivka protiv njih. Hajde da nabrojimo sve grehove Googla, sve poslovne poteze koji se mogu oceniti kao kvarni po bilo kom osnovu. Meni lično samo dva padaju na pamet:

1. Jedno vreme su pristajali da filtriraju sadržaje u Kini u skladu sa željama kineske vlade, ali to nije nikakva retkost, kineski firewall su ionako napravile američke kompanije.

2. Posle nekog vremena su prestali da štite trademark imena. Ranije ako ukucaš recimo BMW, prvi link koji će ti Google ponuditi na vrhu liste je BMW-ov zvanični sajt, danas više nije tako, da bi osigurao da se tvoj trademark nalazi na vrhu liste pretrage za njim, moraš da platiš izvesnu sumu.

Ako neko zna bilo šta drugo, neka iznese ovde.

Radili su spijuniranje aka gathering informacija sa public wireless AP-ova (SSID, MAC) klasicnom cracking tehnikom car driving-a i skeniranja etra. Takodje rade analizu pretraga i prate na koje sajtove idu njihovi korisnici, 'citaju' mailove na gmail-u i sl.

Prakticno su jako vesti u spijuniranju svojih korisnika a da li ce sakupljene informacije da zloupotrebe ili nece niko ne zna. Mozda sam pomalo paranoican ali nisam sklon da 100% verujem bilo kojoj kompaniji koja otprilike kaze - 'necemo bre, mi smo dobri, majke mi mile' :)

Radili su spijuniranje aka gathering informacija sa public wireless AP-ova (SSID, MAC) klasicnom cracking tehnikom car driving-a i skeniranja etra.

Razlikuj losu nameru i tehnicku gresku. Onaj ko je opremao te automobile sa kompovima je instalirao sofware (ne secam se tacno mislim da je NetStumbler u pitanju) koji po default-u ima ukljuceno "spijuniranje" svega. Daljom analizom se doslo do toga da tip koji je pravio "golden image" za kompove u tim kolima je sve ostavio po default-u.

Uostalom sta bi radio sa wifi podacima koje snifujes random 15-30 sec dok si u dometu tog wifi predajnika? To je totalno neupotrebljiv sadrzaj.

Poslednja izmena:
Takodje rade analizu pretraga i prate na koje sajtove idu njihovi korisnici, 'citaju' mailove na gmail-u i sl.

To se radi automatski i bez ljudskog upliva. Program detektuje ključne reči i po njima poziva reklame za koje smatra da bi mogao biti zainteresovan. Bolje i za oglašivače i za korisnike, umesto da te bombarduju nasumičnim reklamama.

Pojedini na netu pokušavaju da stvore aferu oko toga, kao da ti Google službenici gledaju lične stvari i smeju se oko toga po kancelarijama. Googlov način "pregledanja" zapravo ne uključuje prikazivanje podataka nikom živom.

Apple je bezobrazan, a Google perfidan, ali opet daje neke "slobode i pogodnosti" kojima chini ljude zavisnim od sebe, Apple je tu drzak, ali ima perfidnosti u tome shto pretezno ide na ljude koji ne zele da razmishljaju i da se trude( "oslobadja ih briga, i razmishlja umesto njih"), oko nekih stvari.Nisam fan ni MS-a ali mi se josh manje svidja ono shto radi Apple.
Dodao bih da je simptomatichno da te dve kompanije pokushavaju da nas zatvore u svoj krug iz dva razlichita pravca, Apple kroz home aproach, a Google kroz internet aproach varijantu.Obe pri tome pokushavaju da uspostave monopol, i apsolutnu dominaciju, uz efekat unishtavanja konkurencije, i apsolutne kontrole SVEGA.

ja stvarno nemam nesto preterano zivaca da se nastavljam pa cu probati ukratko:

Apple kontrola "svega" se sa vase tacke gledista ogleda u tome da npr. kontrolise AppStore i software za svoj iPhone (isto kao i Sony ili Nintendo za svoje konzole).

right?

posledica toga je da korisnici imaju AppStore (jedno mesto, ultra pregledno, jeftino, jednostavno...) u sustini nebitno - bitno je da su pristali svojevoljno da ga koriste jer, nagadjam, im vise odgovara ovaj pristup neko decentralizovan kakav je npr. na Windowsu Mobile (bio pre nego sto je i Microsoft, kao i Google, prihvatio AppStore koncept za svoje mobilnu platformu).

Sta hocu da kazem, Apple proizvode ljudi prihvataju svojevoljno, moglo bi se reci da su isto tako ljudi prihvatili i Windows, jedina razlika sto je u tome sto je u vreme Windowsa postojalo tehnicki daleko boljih resenja. Apple je u ovom slucaju lider, postavlja trendove koji drugi slede (za razliku od Microsofta koji je kopirao druge sa 5 godina zakasnjenja i to onda nudio svojim korisnicima a.k.a. sirokim narodnim masama).

dalje, Microsoft je koristio sve moguce nacine da veze korisnika za sebe jer nije imao ono osnovno: KVALITET zbog kojeg bi korisnici ostali uz njega. Nesto sto Apple ima, ljudi kupuju Apple jer ima kvalitet (pre svega mislim u funkcionalnom smislu, i u smislu predstavljanja novih, naprednih, tehnologija).

sto se naslova teme tice, prepisan je sa appleinsidera, odakle sam i quotova deo teksta...

sto se tice Googla - mislim da je sjajan, koristim dosta njihovih servisa ali one vesti oko Googla kao ISPa mi se ni malo ne svidjaju... jednostavno internet ovakav kakav jeste daje sjajne mogucnosti svakom pojedincu globalno, bilo bi steta da se to izgubi. ne kazem da ce Google bilo sta da uradi ali eventualno bi mogao da dodje u poziciju da moze i sama ta cinjenica mi se ne svidja.

To se radi automatski i bez ljudskog upliva. Program detektuje ključne reči i po njima poziva reklame za koje smatra da bi mogao biti zainteresovan. Bolje i za oglašivače i za korisnike, umesto da te bombarduju nasumičnim reklamama.

Pojedini na netu pokušavaju da stvore aferu oko toga, kao da ti Google službenici gledaju lične stvari i smeju se oko toga po kancelarijama. Googlov način "pregledanja" zapravo ne uključuje prikazivanje podataka nikom živom.

Ama reci ti meni da li oni imaju mogucnost da isprate, ako tako pozele, tvoju mail korespodenciju na gmailu i sajtove koje gadjas na netu? :)

Da ili ne?

Razlikuj losu nameru i tehnicku gresku. Onaj ko je opremao te automobile sa kompovima je instalirao sofware (ne secam se tacno mislim da je NetStumbler u pitanju) koji po default-u ima ukljuceno "spijuniranje" svega. Daljom analizom se doslo do toga da tip koji je pravio "golden image" za kompove u tim kolima je sve ostavio po default-u.

Uostalom sta bi radio sa wifi podacima koje snifujes random 15-30 sec dok si u dometu tog wifi predajnika? To je totalno neupotrebljiv sadrzaj.

E pa zato treba biti pazljiv extra pazljiv kad se krece u takve akcije, narocito ako si kompanija koju upravo prozivaju zato sto spijunira ili 'spijunira' korisnike. Ni ja ne verujem da su to uradili namerno (mada ne mogu da budem siguran), ali eto, ostace zabelezeno da su skenirali etar.

@kovacm

E kovace kovace, ipak pravis razliku izmedju gugla i apple-a te shodno tome povlacim izvinjenje iz jednog od prethodnih postova :)

Poslednja izmena:
Ama reci ti meni da li oni imaju mogucnost da isprate, ako tako pozele, tvoju mail korespodenciju na gmailu i sajtove koje gadjas na netu? :)

Da ili ne?

Verujem da ne, ali to ne mogu znati sigurno. U principu, bilo koji webmail provajder može da čita poštu korisnika.

ja stvarno nemam nesto preterano zivaca da se nastavljam pa cu probati ukratko:

Apple kontrola "svega" se sa vase tacke gledista ogleda u tome da npr. kontrolise AppStore i software za svoj iPhone (isto kao i Sony ili Nintendo za svoje konzole).

right?

posledica toga je da korisnici imaju AppStore (jedno mesto, ultra pregledno, jeftino, jednostavno...) u sustini nebitno - bitno je da su pristali svojevoljno da ga koriste jer, nagadjam, im vise odgovara ovaj pristup neko decentralizovan kakav je npr. na Windowsu Mobile (bio pre nego sto je i Microsoft, kao i Google, prihvatio AppStore koncept za svoje mobilnu platformu).

Sta hocu da kazem, Apple proizvode ljudi prihvataju svojevoljno, moglo bi se reci da su isto tako ljudi prihvatili i Windows, jedina razlika sto je u tome sto je u vreme Windowsa postojalo tehnicki daleko boljih resenja. Apple je u ovom slucaju lider, postavlja trendove koji drugi slede (za razliku od Microsofta koji je kopirao druge sa 5 godina zakasnjenja i to onda nudio svojim korisnicima a.k.a. sirokim narodnim masama).

dalje, Microsoft je koristio sve moguce nacine da veze korisnika za sebe jer nije imao ono osnovno: KVALITET zbog kojeg bi korisnici ostali uz njega. Nesto sto Apple ima, ljudi kupuju Apple jer ima kvalitet (pre svega mislim u funkcionalnom smislu, i u smislu predstavljanja novih, naprednih, tehnologija).

sto se naslova teme tice, prepisan je sa appleinsidera, odakle sam i quotova deo teksta...

sto se tice Googla - mislim da je sjajan, koristim dosta njihovih servisa ali one vesti oko Googla kao ISPa mi se ni malo ne svidjaju... jednostavno internet ovakav kakav jeste daje sjajne mogucnosti svakom pojedincu globalno, bilo bi steta da se to izgubi. ne kazem da ce Google bilo sta da uradi ali eventualno bi mogao da dodje u poziciju da moze i sama ta cinjenica mi se ne svidja.

Izvini, bez uvrede, bez obzira shto imam debelu sumnju da radish u/za Apple, to shto si napisao je 50%-50%(+-10%) istina-laz(debelo prikriveno reklamiranje Apple-a), i to si vrlo lepo izmeshao, i slozio. ALI tih 50%(+-10%) chisto =navodjenje vode na svoju vodenicu= i ne stoji vrlo veshto eskivirash chinjenicu da NEMA nishta van App store-a, bilo kakav program, je onemgucen, i sl. ako se apple-u ne "uchini" i da ubija slobodu programiranja, samo tako, itd. i tako blize. Mrzi me da kucam i da podsecam na sve shto apple "dozvoljava" i "shtiti".
A ne pada mi na pamet da zaboravim svnjarije, i podmetanja noge od strane MS-a, ali TO NE ZNACHI da moze da se zanemari ono shto je Apple uradio, i shto radi sada.
"Apple ce se pobrinuti za sve vashe potrebe, a vi chak ne morate ni da razmishljate." filozofija Apple je vrlo iritirajuca, i opasna. Kvalitet ?......... Ima ga Apple, ali ne onoliko koliko naplacuje, ili bi hteo da naplati. Skoro SVE mane Apple-a su se pokazale, zajedno sa prednostima, onog trenutka, kada se priblizio mainstream-u(i nastavljaju da se pokazuju, i otkrivaju se nove).
Necu da porichem da je Apple bio i ostao jedno od imena koje je znachajno uticalo/utiche na svet IT-a, ali da je ishlo onako kako je Apple zamislio, jos bi preko 70% sveta(koji je sada koliko toliko osposobljen za IT) bilo u kamenom dobu shto se tiche IT-a.
Konkurencija je DIVNA stvar, zar ne ? :D ,)
Firmama je cilj ostvarivanje, i maximiziranje profita, a ne dobrotvoran rad. I pri tome retko da misle na "FAIR PLAY" tako da navijanje za jednu firmu, a ne za svoj dzep moze da ima shtetne posledice, a kao razloge za to u 95% vidim:
1) sopstvena materijalna korist
ili 2) neobaveshtenost/neznanje, i povodljivost/lakovernost u ono shto te firme serviraju ljudima(marketing) :d:smoke::whip::eyebrows:
ostalih 5% otpada na kojerazne "dodatne" razloge koji su tim drugim ljudima primarni.
Ono shto si napisao u postovima, posle pochetnog posta, nije bio copy/paste, zar ne?

Ja sam fan svog dzepa, i kupicu ono shto je najbolje za mene(i moj dzep), pa bilo to od Nvidia-e,ATI-AMD-a, VIA-a,Apple-a, Nokia-e,...... ili koga vec. Napredak, i brzinu u tom napredovanju tehnike(hardware/software) donosi kao i u drugim stvarima, nove ideje, i konkurencija.

za iPhone postoji Cydia sa aplikacijama koje nisu pod nikakvom kontrolom Applea i nemaju veze sa Apple AppStoreom.

jailbreaking je legalan.

tako da tvoja prica ne pije vodu…

a u krajnjem slucaju: niko te ne primorava da koristis Apple uredjaje ;) - idi setaj Android, WM7, Symbian… konkurencija jeste divna stvar ,)

inace post ti je prazna prica za medalju… hvala sto si potrosio mojih 5 minuta za nista :(

Ok. A koliko bi Apple izgubio ako bi dozvolio da se na telefon instaliraju aplikacije koje nisu sa AppStorea?

idi pogledaj one grafikone oko zarade koje sam kacio... ako se ne varam, AppStore im donosi oko 10% profita ili manje... ne bi puno izgubili ali sa druge...

nemam Andorid pa ne znam koliko Fart aplikacija* postoji za njega. *beskorisnih aplikacija

bilo bi super, a mislim da je to i primarno za Apple, da sredi AppStore i da podigne kriterijume na visi nivo. vreme je da odvoji zito od kukolja. i da ostavi Androidu da bude playground za hackere i meka za fart aplikacije... :)

Nadam se samo da neće da zabrane aplikacije koje simuliraju razno vatreno oružje. To je mnogo zabavnije od fart-a.

Android je otvorena platforma i ima mnogo veci procenat korisnih aplikacija nego AppStore... Alternativni SMS klijenti, razni keyboard layouti i inputi, ... Sve ovo je zabranjeno kod Applea.

Ako samo pogledas npr Android takmicenje u Srbiji, sve aplikacije za placanje parkinga, i aplikacija koja modifikuje keyboard layout ne bi mogle da prodju AppStore validaciju. A te aplikacije nisu fart.
Ogranicenja i pravila igre koje je postavio Apple prakticno forsiraju proizvodju fart aplikacija.

Jos nesto... AppStore ne dozvoljava try before buy, tako da developeri komercijalnih app prave besplatne lite verzije koje samo pokazuju mogucnosti pune verzije programa. Skoro sve igre imaju lite verziju koja sadrzi par demo nivoa. Apple sve te aplikacije broji, tako da cifra od 250k uopste nije realna.
Klasicni primeri fart aplikacija su 1000 verzija torch-a u raznim bojama, desetine turn my iPhone to mirror (ugasi ekran i stavi crnu boju)...
Nedostatak deljenog foldera izmedju aplikacija i pristup tom folderu sa racunara, primorala je programere da isporucuju web server uz aplikaciju pomocu koje bi mogao da ubacis podatke sa racunara koje aplikacija koristi (npr. Stanza za citanje epub knjiga). Takve aplikacije su potencijalno sigurnosne rupe.

za iPhone postoji Cydia sa aplikacijama koje nisu pod nikakvom kontrolom Applea i nemaju veze sa Apple AppStoreom.

jailbreaking je legalan.

tako da tvoja prica ne pije vodu…

a u krajnjem slucaju: niko te ne primorava da koristis Apple uredjaje ;) - idi setaj Android, WM7, Symbian… konkurencija jeste divna stvar ,)

inace post ti je prazna prica za medalju… hvala sto si potrosio mojih 5 minuta za nista :(

postoji Cydia ? ti to pominjesh kao ozbiljno ?

jailbreaking je LEGALAN ? :d da da zato se apple skoro PUNOM snagom upire da onemoguci, i shto *******ije zakomplikuje jailbreak-ovanje, i upotrebu programa na istim XD i brojne objave o ilegalnosti, i "pogreshnosti" jailbreak-a :d stvarno si "krvav":d
bar se slazemo u tome da je konkurencija DIVNA stvar ^___^
tvoji postovi su vecinom prazna(reklamna) pricha(troshenje vremena) + rage ako te neko i uzme toliko za ozbiljno:d

a vidim da te ni ostali ne ostavljaju bez krpljenja:d
Apple ima dobre proizvode, ali nije sve shto izadje sa zadnje strane Apple fabrika, i iz Jobs-ovih usta sjajna stvar :d,)

kapiram ja da mozda drzava kaze "mogu da rade shta hoce sa svojom spravom" ali se koliko znam gubi garancija, na proizvod samim postupkom, i apple agresivno propagira da to bude proglasheno krivichnim delom, da se tako izrazim(mrzi me opshirnije)+shto pravi dodatne komplikacije koje bi trebalo da "obeshrabre" takav postupak.

Vrh Dno