ja stvarno nemam nesto preterano zivaca da se nastavljam pa cu probati ukratko:
Apple kontrola "svega" se sa vase tacke gledista ogleda u tome da npr. kontrolise AppStore i software za svoj iPhone (isto kao i Sony ili Nintendo za svoje konzole).
right?
posledica toga je da korisnici imaju AppStore (jedno mesto, ultra pregledno, jeftino, jednostavno...) u sustini nebitno - bitno je da su pristali svojevoljno da ga koriste jer, nagadjam, im vise odgovara ovaj pristup neko decentralizovan kakav je npr. na Windowsu Mobile (bio pre nego sto je i Microsoft, kao i Google, prihvatio AppStore koncept za svoje mobilnu platformu).
Sta hocu da kazem, Apple proizvode ljudi prihvataju svojevoljno, moglo bi se reci da su isto tako ljudi prihvatili i Windows, jedina razlika sto je u tome sto je u vreme Windowsa postojalo tehnicki daleko boljih resenja. Apple je u ovom slucaju lider, postavlja trendove koji drugi slede (za razliku od Microsofta koji je kopirao druge sa 5 godina zakasnjenja i to onda nudio svojim korisnicima a.k.a. sirokim narodnim masama).
dalje, Microsoft je koristio sve moguce nacine da veze korisnika za sebe jer nije imao ono osnovno: KVALITET zbog kojeg bi korisnici ostali uz njega. Nesto sto Apple ima, ljudi kupuju Apple jer ima kvalitet (pre svega mislim u funkcionalnom smislu, i u smislu predstavljanja novih, naprednih, tehnologija).
sto se naslova teme tice, prepisan je sa appleinsidera, odakle sam i quotova deo teksta...
sto se tice Googla - mislim da je sjajan, koristim dosta njihovih servisa ali one vesti oko Googla kao ISPa mi se ni malo ne svidjaju... jednostavno internet ovakav kakav jeste daje sjajne mogucnosti svakom pojedincu globalno, bilo bi steta da se to izgubi. ne kazem da ce Google bilo sta da uradi ali eventualno bi mogao da dodje u poziciju da moze i sama ta cinjenica mi se ne svidja.
Izvini, bez uvrede, bez obzira shto imam debelu sumnju da radish u/za Apple, to shto si napisao je 50%-50%(+-10%) istina-laz(debelo prikriveno reklamiranje Apple-a), i to si vrlo lepo izmeshao, i slozio. ALI tih 50%(+-10%) chisto =navodjenje vode na svoju vodenicu= i ne stoji vrlo veshto eskivirash chinjenicu da NEMA nishta van App store-a, bilo kakav program, je onemgucen, i sl. ako se apple-u ne "uchini" i da ubija slobodu programiranja, samo tako, itd. i tako blize. Mrzi me da kucam i da podsecam na sve shto apple "dozvoljava" i "shtiti".
A ne pada mi na pamet da zaboravim svnjarije, i podmetanja noge od strane MS-a, ali TO NE ZNACHI da moze da se zanemari ono shto je Apple uradio, i shto radi sada.
"Apple ce se pobrinuti za sve vashe potrebe, a vi chak ne morate ni da razmishljate." filozofija Apple je vrlo iritirajuca, i opasna. Kvalitet ?......... Ima ga Apple, ali ne onoliko koliko naplacuje, ili bi hteo da naplati. Skoro SVE mane Apple-a su se pokazale, zajedno sa prednostima, onog trenutka, kada se priblizio mainstream-u(i nastavljaju da se pokazuju, i otkrivaju se nove).
Necu da porichem da je Apple bio i ostao jedno od imena koje je znachajno uticalo/utiche na svet IT-a, ali da je ishlo onako kako je Apple zamislio, jos bi preko 70% sveta(koji je sada koliko toliko osposobljen za IT) bilo u kamenom dobu shto se tiche IT-a.
Konkurencija je DIVNA stvar, zar ne ?

,)
Firmama je cilj ostvarivanje, i maximiziranje profita, a ne dobrotvoran rad. I pri tome retko da misle na "FAIR PLAY" tako da navijanje za jednu firmu, a ne za svoj dzep moze da ima shtetne posledice, a kao razloge za to u 95% vidim:
1) sopstvena materijalna korist
ili 2) neobaveshtenost/neznanje, i povodljivost/lakovernost u ono shto te firme serviraju ljudima(marketing) :d:smoke::whip::eyebrows:
ostalih 5% otpada na kojerazne "dodatne" razloge koji su tim drugim ljudima primarni.
Ono shto si napisao u postovima, posle pochetnog posta, nije bio copy/paste, zar ne?
Ja sam fan svog dzepa, i kupicu ono shto je najbolje za mene(i moj dzep), pa bilo to od Nvidia-e,ATI-AMD-a, VIA-a,Apple-a, Nokia-e,...... ili koga vec. Napredak, i brzinu u tom napredovanju tehnike(hardware/software) donosi kao i u drugim stvarima, nove ideje, i konkurencija.