Šta je novo?

[CPU cooler] Thermalright HR-01 Plus

ima bolji static air pressure, jeftiniji je i crn je (a ne one ruzne noctua boje, nekome su lepe)
meni je on na ~1200rpm tisi od noctue na 1300rpm

ne znam kakva je noctua, ali s-flex je FDB (Fluid Dynamic Bearing)
sfdb.jpg

tako da ima jako dug vek trajanja (150,000 hours of MTBF is measured under the 25C (77F) ambient temperature.)

Noctua ima SSO-Bearing.

SSO-Bearing
Thanks to an optimised principle of operation, the self-stabilising oil-pressure bearing (SSO bearing) surpasses current types of ball, sleeve or liquid bearings in terms of long-term stability and quietness.

SSO compared to coventional sleeve & ball bearings
The sleeve and ball bearings currently predominating the fan market exhibit major drawbacks: While conventional sleeve bearings initially have very low noise emissions, they mostly possess unsatisfying long-term stability, which leads to a short overall lifespan and increasing noise after longer operating times. High grade ball bearings, on the other hand, while providing satisfying long-term stability operate at slightly higher noise levels from the beginning. The SSO bearing not only surpasses the quietness of conventional sleeve bearings but also the long-term stability of current top-of-the-line ball bearings.

MTBF
150000 Hours

E sad boja ventilatora je po meni minorna stvar i bitna je samo ljudima koji imaju providnu stranicu na kućištu. I jedan i drugi fan su bučni na 1200 rpm, ali su na nižim brzinama izuzetno tihi. Ako kupuješ fan za neki hladnjak sa gušćim rebrima npr. za TRUE ja bi kupio Scythe S-Flex, zbog boljeg statičkog vazdušnog pritiska (tu se slažem sa Illidanom), ali ako ti treba fan za Thermalright HR-01+ apsolutno ti je svejedno i Noctua i Scythe će ti savršeno raditi posao.

znao sam da noctua isto ima svoj neki bearing, samo nisam znao kako se zove :)

ima bolji static air pressure, jeftiniji je i crn je (a ne one ruzne noctua boje, nekome su lepe)

sfdb.jpg

tako da ima jako dug vek trajanja (150,000 hours of MTBF is measured under the 25C (77F) ambient temperature.)

kako sam ja video i noctua i ovaj kostaju 10-23eur, ja sam gledao na itsvet.com.
za scythe neznam za noctua nisam cuo nikakvu reklamaciju...

zavisi koji vent 92mm 120mm ili 140mm. imas ovde na forumu nekome je prozujala, pa nisu hteli da mu zamene a noctua daje 6 godina garanciju, i covek pisao noctui i poslali mu iz Austrije novi vent

od ta dva noctua. od ovih 2000rpm nema tisine

U svakom slučaju Noctua je bolja. Moja preporuka: ako nemaš fan controller uzmi NOCTUA
NFS12800 (800rpm), ako imaš uzmi NOCTUA NFS121200 - zbog mogućnosti regulacije brzine fan-a. 800-900 rpm ti je optimum performanse/tišina za hlađenje sa HR01+, osim ako ne planiraš da hladiš neki OC quad core. :p

sfdb.jpg

Ovaj lezaj je konstrukcijski slican onome koji se nalazi u Noctua-i. Oba su FDB, i oba imaju magnet za stabilizaciju rotora. Noctua ga je samo drugacije krstila ;)

Prednost Noctue je garancija, mana joj je cena i nesto slabiji protok vazduha. Scythe je duplo jeftiniji, i po pitanju buke ima u dlaku iste rezultate.

Kao ponosni vlasnik SFlex-a, mogu da potvrdim da je rec o ventilatoru koji radi na granici cujnosti.

Evo jednog velikog testa ventilatora (ima i Noctua i Scythe)

Ovaj lezaj je konstrukcijski slican onome koji se nalazi u Noctua-i. Oba su FDB, i oba imaju magnet za stabilizaciju rotora. Noctua ga je samo drugacije krstila ;)

Prednost Noctue je garancija, mana joj je cena i nesto slabiji protok vazduha. Scythe je duplo jeftiniji, i po pitanju buke ima u dlaku iste rezultate.

Kao ponosni vlasnik SFlex-a, mogu da potvrdim da je rec o ventilatoru koji radi na granici cujnosti.

Evo jednog velikog testa ventilatora (ima i Noctua i Scythe)

http://www.xbitlabs.com/images/coolers/120-140-fans-roundup/15 - Scythe S-FLEX/08_scsflex_res.png

vs

http://www.xbitlabs.com/misc/pictur...ctua NF-S12B ULN, FLX/11_noct_res_big.png&1=1

da...mislimda ove su neprimetne razlike..ala je ruzna ovaj Sc...:whip:

Meni je Noctua neopisivo ruzna, al o ukusima ne vredi raspravljati ;)

Ne svidja se ni meni. Ali,po meni,kad ga gledash u ruci i nije toliko strasan. Tragedija pocinje kad hoces da ga stavish negde a da ne izgleda ocajno...:D

Poslednja izmena:
DULE, DULE, MONTIRAO SMA OVAJ CHUDO NA C2D 6750 bez kulera LJUDI TEMPERATURA NA STOCK mhz je 21c :D a u loadu je 29 :D

mora da se napiej da se proslavi malo :D
a sta ce biti kada malo bolje ispoliram hladnjak, i procesor :D

slip stream na 1200

ok :) nesto mi se bas svideo ovaj ac f12 pro pwm, mislio sam da iskoristim taj pwm i da ce s njim biti ultra tih. bas fino izgleda a cini mi se da ima i podobar protok :) a i malo je jeftiniji :) jel slip stream moze na 4pin da se nakaci? video sam da ima 3pin na 4pin dodatak, ali da li ce bios moci da ga kontollise koa recimo ovog mog trenutnog hyper tx?

ok :) nesto mi se bas svideo ovaj ac f12 pro pwm, mislio sam da iskoristim taj pwm i da ce s njim biti ultra tih. bas fino izgleda a cini mi se da ima i podobar protok :) a i malo je jeftiniji :) jel slip stream moze na 4pin da se nakaci? video sam da ima 3pin na 4pin dodatak, ali da li ce bios moci da ga kontollise koa recimo ovog mog trenutnog hyper tx?
Ne moze. :)
Mada to je tih vent, cak i na 1200.;)

montirao sam i za sada sam stavio neki TT uv vent na 7v. sa prelaskom na hyper txa sam dobio:
36 -> 31 u idle i 53 -> 46 u loadu. ja zadovoljan. nisam ga ni polirao, pogledao sam bazu proverio lenjiron, papirom, nozem i ucinilo mi se da je poprilicno dobra. jedino me zbunila ona dva zavrtnja, zavrnuo sam bez imalo muke do kraja navoja, mozda je navoj mogao biti malo duzi...

..jedino me zbunila ona dva zavrtnja, zavrnuo sam bez imalo muke do kraja navoja, mozda je navoj mogao biti malo duzi...

Tako je to dizajnirano da ne bi ljudi pretezali. Izguglaj "true washer mod" i videces nacin da naprevis veci pritisak ako mislis da je potrebno...

Poslednja izmena:
cool :) ok onda :) ne znam dal cu bas da stavim nesto (mozda onu platnu neku malo vecu) da vise pritegnem, ali nekako ga prelako "uvrcem" na procesoru, pa me i to malo brine... i da, da li kad stavljam pastu da stavim samo zrno paste na sred procesora (kao sto sam i uradio, i to se mislim lepo razmazalo) ili da premazem celu bazu u tankom sloju pa tako da stavim?

zrno paste je dovoljno

Napokon sam uhvatio vremena i ispolirao moj HR-01 Plus. A evo i rezultata. :smoke:

picture13003sm2ey3.jpg

A evo i temperatura posle poliranja. Postavke su:

1 ventilator na hladnjaku na 1200 rpm i 1 ventilator zadnji (izduvni) na 1200 rpm. U pitanju je Noctua NFS12. Termalna pasta je Arctic Silver 5. Temperatura u prostoriji ~ 22-23 C.

Idle:

Average load:

ORTHOS:

Hteo sam da pitam dali je normalno da npr core1 radi na 40c a core2 na43,44...?
Kako si ispolirao hladnjak?

Trenutno imam modovani OCZ vanquisher, solidan je za 3 jezgra ali kad otključam četvrto, zna da se zagreje lepo.
Kontam da bi HR01+ trebao da bude dosta bolji?
Gde uzeti HR01+ i koje su cifre za njega?

Nazad
Vrh Dno