Šta je novo?

[CPU cooler] Thermalright HR-01 Plus

Pasta je dobro naneta sigurno, ali uzmi u obzir da je temperatura prostorije bila oko 28 C, kad sam ga testirao i da nemam intake fan sa prednje strane u kucistu. Tako da je moguce da su ti zbog svega toga temperature malo nize.

Pozdrav :wave:

Moguce, moguce... nije tvoja temperatura bila mnogo veca od moje,cak ista u nekim trenutcima... al ovih dana kad je bilo toplo stojao mi idle na 30-32c... sad je ovih dana na 26-27c...

Jeli a moram da te pitam, a otkud nisi uzeo neko "bottom PSU loading" kuciste?

U svakom slucaju, nadam se da si zadovoljan hladnjakom kolko i ja... a to je preterano zadovoljan :banana:

Pa ja imam kuciste Antec P180B. Napajanje je u donjoj komori odvojeno, ploca je u gornjem delu. Pogledaj slike. :d
Inace sam prezadovoljan hladnjakom. :smash:

Hmm, a gledao sam slike.... moguce da sam slep :d
Meni je inace promena kucista smanjila temperature za 2-3 stepena na proc i buku od strane PSU drasticno

Mozda bi dobio koji stepen nize temperature, a mozda i ne bi. Ipak HR-01 Plus nema tako gusto zbijena rebarca kao TRUE, na kome ima razlike sa 2 fan-a u push & pull. Nisam probao, meni je tisina prioritet. ;)

Montaža:
Sistem za montažu je odlično rešen. Back plate sa zadnje strane i opruga sa dva velika šrafa sa prednje tj. gornje strane obezbeđuju sigurnu montažu bez krivljenja ploče. Sistem je po meni bolji nego na TRUE jer omogućuje i više nego dovoljan pritisak tj. naleganje baze hladnjaka na procesor. A u prilog tome je i mali ključ, kojim se nakon zavrtanja šrafcigerom šrafovi mogu dodatno pritegnuti. Dosta ljudi se žalilo na sistem za montažu na TRUE jer ne ostvaruje dovoljan pritisak, pa su primenjivani razni metodi – od većih šrafova do „penny mod-a“. Po meni ovde je to izuzetno dobro rešeno.

Probao sam na kratko ovaj cooler i stvarno je odlican, sasvim blizu bb ocene obzirom na cenu kod nas i performanse koje nudi. Ali imam 2 veeeeelike zamerke na montazu. Prvo, matice nisu pricvrscene za backplate sto dosta otezava i komplikuje montazu nosaca i druga stvar, kada se pricvrste nosaci ne moze da se otvori socket i izvadi proc, vec mora nosac da se skine a to zahtevavadjenje ploce :wall:. Ovo su za mene 2 stvarno velike mane i prosto mi je neverovatno da su posle negativnih iskustava sa montazom TRUE-a napravili jos goru kombinaciju.
Da ne bude sve tako crno:), kada se nosaci namontiraju, pricvrscivanje sa 2 srafa je lepo reseno i pritisak koji se ostvaruje je dobar, bolji nego na TRUE.

Mozda bi dobio koji stepen nize temperature, a mozda i ne bi. Ipak HR-01 Plus nema tako gusto zbijena rebarca kao TRUE, na kome ima razlike sa 2 fan-a u push & pull. Nisam probao, meni je tisina prioritet. ;)

Ja sam probao sa 2 komada u push-pull varijanti i snizilo mi je temperaturu za 1-2 stepena, ali kao sto kaze Stormbringer nije uopste neophodno... Cak u push-pull kombinaciji dolazi do eksponencijalnog povecanja buke zbog strujanja vazduha sa 1. fana direktno na rotirajuce lopatice 2. fana... samim tim sto je HR-01 plus dosta tanak...

Mozda bi se dobilo i vece smanjenje temperature kad ne bih imao 2x 120mm na vr' kucista koji izduvavaju "hot" vazduh, ali u ovo konfiguraciji stvarno mi nije neophodno da imam 2 fana na samom hladnjaku...

Dekara je napisao(la):
Probao sam na kratko ovaj cooler i stvarno je odlican, sasvim blizu bb ocene obzirom na cenu kod nas i performanse koje nudi. Ali imam 2 veeeeelike zamerke na montazu. Prvo, matice nisu pricvrscene za backplate sto dosta otezava i komplikuje montazu nosaca i druga stvar, kada se pricvrste nosaci ne moze da se otvori socket i izvadi proc, vec mora nosac da se skine a to zahtevavadjenje ploce . Ovo su za mene 2 stvarno velike mane i prosto mi je neverovatno da su posle negativnih iskustava sa montazom TRUE-a napravili jos goru kombinaciju.
Da ne bude sve tako crno, kada se nosaci namontiraju, pricvrscivanje sa 2 srafa je lepo reseno i pritisak koji se ostvaruje je dobar, bolji nego na TRUE.

Ovde se slazem u potpunosti (mada ne planiram cesto da vadim proc:d) i jos jedna stvar koja potencijalno moze da ide na zivce je sto pri montazi na AM2 socket postoji samo 1 nacin za montiranje hladnjaka ukoliko se ne isprsite jos za "S" montazni klip za TR hladnjake... Doduse meni ne smeta jer imam CM690 kod kog napajanje ide dole pa nije frka sto ne mogu da okrenem hladnjak prema nazad...

jbl je napisao(la):
Jel zna neko gde ima da se uzme fan clip za ovaj hladnjak? Zvao sam alti oni nemaju
Po meni fan clip je jako lose odradjen i treba biti pazljiv prilikom montaze i nikako ne montirati na krajnje rupice na vrhu hladnjaka... meni se desilo da je gornja ploca hladnjaka pocela da se odvaja zbog defektnog fan clipa...

UPDATE: Resih da vam bachim jednu slikicu, nadam se da vam se svidza :D

Dobre2.jpg

Poslednja izmena:
razmišljao sam se između hr-01 i true i na kraju true black,zadovoljan sam kako ladi ali imam druga koji poseduje hr-01 i jako dobre preformanse ima...

Pala mi je temp za 2 c prvo sam probao sa Noctuam-a pa sam posle stavio 2x CM 12 led i nema razlike,tako da sam ostavio CM lepshe izgleda :) a Noctue ubacio za intake kucista.

Poslednja izmena:
Probao sam na kratko ovaj cooler i stvarno je odlican, sasvim blizu bb ocene obzirom na cenu kod nas i performanse koje nudi. Ali imam 2 veeeeelike zamerke na montazu. Prvo, matice nisu pricvrscene za backplate sto dosta otezava i komplikuje montazu nosaca i druga stvar, kada se pricvrste nosaci ne moze da se otvori socket i izvadi proc, vec mora nosac da se skine a to zahtevavadjenje ploce :wall:. Ovo su za mene 2 stvarno velike mane i prosto mi je neverovatno da su posle negativnih iskustava sa montazom TRUE-a napravili jos goru kombinaciju.
Da ne bude sve tako crno:), kada se nosaci namontiraju, pricvrscivanje sa 2 srafa je lepo reseno i pritisak koji se ostvaruje je dobar, bolji nego na TRUE.

Slazem se sa tobom uglavnom. Kada se montiraju nosaci ne moze da se otvori socket, dok se ne skine jedan nosac. To moze da bude problem ljudima koji cesto menjaju procesore. Ali pojacan je pritisak hladnjaka na procesor. Izgleda je ovo bilo neminovno resenje. :smash: S druge strane svaki sistem za montazu sa backplate-om mi je neuporedivo bolji od push-pin sistema, koji mi lici na plasticne osigurace za igracku.

Poslednja izmena:
Nedostatak kod srba... alavost :(

Naručio sam u jednoj firmi u Nišu HR-01+ (jedino gde ima da se nađe), uzeh ga, ali kad sam došao kući i hteo da ga namontiram vidim da nedostaju one gumice za intela (775 O-rings - za backplate) i termalna pasta. ??? Pa $/(/%# mu mater, zar mora ovako nešto da se događa kod nas :(

Pa sad da pitam, jel dolazi pasta uz ovaj hladnjak i dal su mi ove gumice potrebne?
Vratio sam ga nazad i rekoše mi da dođem u ponedeljak/utorak valjda će da srede sa Altijem. I koja pasta dolazi i koliko otprilike košta da znam da li da se cimam ako je nema? I koliko je kvalitetna?

I koliko vidim neko je to maknuo u Altiju... :( Bad luck...

Potrebne su ti gumice za montažu. A u pakovanju dolazi veliki špric termalne paste „chill factor“. Pasta je srednjeg kvaliteta, bolja od žvake koja dolazi sa box kulerima.
U toj kutiji mora da bude sve što dolazi u pakovanju uz kuler. Insistiraj da ti to reše, ili neka ti daju drugi.

:wave:

Vratio sam ga nazad i rekoše mi da dođem u ponedeljak/utorak valjda će da srede sa Altijem.

I koliko vidim neko je to maknuo u Altiju... :( Bad luck...

nemoj odmah po Altiju drvlje i kamenje.. Moze biti obicno prebacivanje lopte na drugoga.. Naravno da ti nece reci da je neko kod njih maznuo te stvarcice..
Nazovi ti Alti, reci im "Zovem iz firme 'te i te' (gde si uzeo kuler), da li mi mozete reci da li je resena reklamacija kulera 'tog i tog' i kad ga mozemo ocekivati kod nas?"
Pa ces videti da ga nisu ni dobili na reklamaciju a ovi tvoji ce iz Altija naruciti drugi komad a onaj ce probati da utrape nekom AMD-ovcu..:D

Napokon sam uhvatio vremena i ispolirao moj HR-01 Plus. A evo i rezultata. :smoke:

picture13003sm2ey3.jpg

A evo i temperatura posle poliranja. Postavke su:

1 ventilator na hladnjaku na 1200 rpm i 1 ventilator zadnji (izduvni) na 1200 rpm. U pitanju je Noctua NFS12. Termalna pasta je Arctic Silver 5. Temperatura u prostoriji ~ 22-23 C.

Idle:

Average load:

ORTHOS:

Nema potrebe pored core temp-a da pokrece bilo shta drugo !

ali poslednje verzije core temp_a :)

Išao sam sa istim setovanjima i starijom verzijom Core Temp-a, da bi bilo što sličnije podešavanjima iz prvog testa i naravno da bi se što bolje videla razlika u temperaturama posle poliranja. A proteraću Orthos Small FFTs-Stress cpu večeras ako stignem i instaliraću Core Temp 0.99.3 pa ću okačiti rezultate.

Ako ti nije frka probaj i Everest 4.50 bas me zanima sta ce on da ti prijavi...

Al to je otprilike to, kao kod mene... na 1200rpm ga drzi oko 48oC, ali moj CPU je doduse 140W dok tvoj OC-ovan na 3000mhz (1.35V) ima ~100W... na kolko ga drzis pri 3ghz? 1.35V ili 1.264V kako kaze CPU-Z sa slike?

U odnosu na pocetak tvog review-a, ako sam dobro video temperature su pale za oko 8-10oC? Tako je isto bilo i kod mene, jedino mozda da probamo da jos vise istanjimo bazu, pa ce biti manje bakra izmedju heatpipe-ova i CPU-a... to bi jos dodatno pospesilo odvodjenje temperature (barem ja mislim tako)...

Sve u svemu primetna razlika u temperaturama, kao i kod mene

Ako ti nije frka probaj i Everest 4.50 bas me zanima sta ce on da ti prijavi...

Al to je otprilike to, kao kod mene... na 1200rpm ga drzi oko 48oC, ali moj CPU je doduse 140W dok tvoj OC-ovan na 3000mhz (1.35V) ima ~100W... na kolko ga drzis pri 3ghz? 1.35V ili 1.264V kako kaze CPU-Z sa slike?

U odnosu na pocetak tvog review-a, ako sam dobro video temperature su pale za oko 8-10oC? Tako je isto bilo i kod mene, jedino mozda da probamo da jos vise istanjimo bazu, pa ce biti manje bakra izmedju heatpipe-ova i CPU-a... to bi jos dodatno pospesilo odvodjenje temperature (barem ja mislim tako)...

Sve u svemu primetna razlika u temperaturama, kao i kod mene

Procesor držim na 1.30 V, ali verovatno ploča ima Vdrop. CPU-Z bi trebalo da pokazuje tačno. Everest daje otprilike iste temperature kao i Core Temp. A što se tiče daljeg šmirglanja baze ne bi to trebalo da radiš. Mislim da bi samo dobio još više lufta izmedju HS i procesora tako da ne bio dovoljan pritisak. A sa druge strane šta fali bakru, on najbolje odvodi toplotu. Nije ovaj hladnjak zamišljen da bude Direct heat pipe touch kao OCZ Vendetta i sl.

:type:

Nazad
Vrh Dno