Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Vidi u Moja mašina... čak i A64 single core na 1.8 pušta 1080p bez problema preko MediaPlayerClassic+CoreAVC uz GT210 grafiku. Za sad sam samo onaj BBC PlanetEarth test klip našao da mi ne radi kako treba, tj. ne ide preko grafike pa secka, mada će verovatno bilo koji dualcore celeron kloknut na 3GHz da ti završi posao, ali to već nisam probao pa da ne pričam napamet.

Vidi u Moja mašina... čak i A64 single core na 1.8 pušta 1080p bez problema preko MediaPlayerClassic+CoreAVC uz GT210 grafiku. Za sad sam samo onaj BBC PlanetEarth test klip našao da mi ne radi kako treba, tj. ne ide preko grafike pa secka, mada će verovatno bilo koji dualcore celeron kloknut na 3GHz da ti završi posao, ali to već nisam probao pa da ne pričam napamet.

I ja sam našao taj clip i mogu da kažem da mislim da je to neki bug...secka mi i na AMD X2 250-ici na 3.0 i na C2D 6550 na 3.0 sa grafikama 4850,4870,9800GT,8300....

kriza...

U al se oseca kriza od 3.7.2010 nema ni jednog posta, ne igramo se i ne eksperimentisemo vise, niko ne pravi HTPC izgleda. Ko je napravio napravio je:)

Pa znaš kako, čini me se da su ovi plejeri tipa wd i popcorn ubili htpc. Mi što smo nparavili htpc ostaje mo đe jesmo i to je to. btw, jedno dobro htpc kućište tipa antec fusion ili neki silverstone košta skoro koliko cijeli player pa ti viđi

To jeste, mada ja i dalje prednost dajem HTPC-u u odnosu na plejere.

Razlozi:
1. modularan; u plejer ne možeš da ubaciš kvalitetniju zvučnu. Daje i on zvuk ali ako imaš iole bolji audio/HT sistem zvuk je očaj i to se čuje.
2. ni jedan plejer za sada nema PVR mogućnosti i moraš kupiti poseban rekorder ako želiš da snimaš TV program.
3. plejer nema web browser i ne možeš na njega nakačiti tastaturu i miša :)
4. probaj nešto da odigraš na plejeru :p

Sve u svemu, kvalitetan HTPC se može skockati već za nekih 300-350 EUR. Po meni se razlika svakako isplati.

i da se nadovezem na saleta, da bi wd ili pop korn sa hdd-om radili moras odnegde da svuces filmove a za to i dalje treba komp, pa kad vec treba za dl onda moze da radi i ko player. :)

Pa znaš kako, čini me se da su ovi plejeri tipa wd i popcorn ubili htpc. Mi što smo nparavili htpc ostaje mo đe jesmo i to je to. btw, jedno dobro htpc kućište tipa antec fusion ili neki silverstone košta skoro koliko cijeli player pa ti viđi

pa pazi popcorn ovaj novi kosta 27000 za te pare mozes da sklopis htpc sa sve htpc kucistem i daljincem ne bas antec fusion ali ovo moze (chiftec HT-01SL sa sve imon daljincem kosta 100e) pa em lepo izgleda imas sve funkcije popcorna i wd-a a uz sve to imas i komp:)

Prilozi

• HT-01SL_300w.jpg
    HT-01SL_300w.jpg
    127 KB · Pregleda: 85
Poslednja izmena:
Ako koristimo htpc iskljucivo za glednje filmova opet je bolji od stanalone

+Koriscenje gomila filtera tipa relock
+KOriscenje mnogo kvalitenijih rendera tima MAdVR samim tim i bolja slika
+Veci opseg pustanja fajlova... 99% posto playera moze samo L4.1 da pusta
+1000 mogucnosti i podesavanja ( to je nekome mana kao mora da podesava, meni samo moze da bude veliki plus)

E sad naravno cena je uvek problem... Ali ne mozemo reci da je yugo bolji od yarisa jer je jefitniji....

Poslednja izmena:
Što bre od Yarisa? Moj HTPC ima 4 jezgra i 2 giga RAM-a. To je bre Ferrari u odnosu na WD i Popcorn :d

Ma sve to stoji, i ja sam zbog toga napravio sebi htpc. Namjerno kažem "sebi" jer moja žena i sestra kad krenemo da gledamo film pitaju "jesi namjestio onu svoju Rubikovu kocku da krenemo na miru da gledamo film" ;)

Ovo je i mene nerviralo pre perioda mašine za filmove aka HTPCa - comp na kojem radim se stalno nešto menja, dal imam ili nemam kodeke, plejer, imam jedan, nemam, daj drugi... dok pustiš film, smoriš se. A sa HTPCom, em se sve svlači direktno na njega (čak stižem i da seedujem :d), em je sve podešeno i film kreće posle 3 klika.

Šteta jedino što ne može ona mala Lenovo tastatura da se poruči u Srb, tako bi lepo čučnula...

HTPC svakako jeste najbolje i nešto skuplje rešenje, bilo da je lično sklopljen ili neki već gotov nettop na bazi ION-a ili sl. platformi. ALI, na tržištu se (ne našem naravno, a i da ih ima, ko zna koliko bi drali :wall:) mogu naći i ovakve mašine koje znaju da koštaju i manje od dobrog HTPC-a. Da, imaju i manje mogućnosti, osim u par segmenata. HD audio je svakako jedan od tih segmenata. Ja koliko znam, mora da se nabavlja posebna zvučna kartica koja ne radi downmix sa recimo 96kHz na 48čime se HD zvuk svodi na ne baš HD zvuk. Valjda ove najnovije serije grafičkih ispravljaju to, ali nisam siguran.

Evo nekih (tek u oktobru izgleda počinje prodaja u Evropi):
- HDI Dune Smart B1 - 309 EUR
- HDI Dune Smart D1 - 265 EUR
- HDI Dune Smart H1 - 249 EUR

Imaju oni i par starijih modela u rangu sa Popcorn Hour C-200, ali skuplji su. Ovo uopšte nije loše rešenje, ali uopšte.

Apropo kvaliteta video prikaza, WDTV Live Plus (koji je potpuno isti kao onaj bez plusa) nije se baš proslavio rezultatom na HQV 2.0 Benchmarku. Navodno, Sigma čip ima implementiran kvalitetan deinterlacing i ostale funkcije za poboljšanje slike, ali WD to u svom firmware-u uopšte ne koristi kako treba.

hdi dune smart

o kakvom 3du oni pricaju kad ima hdmi1.3.... stvarno strasno sto ni jedan proizcodjac ne zna osnovne stvari pri pisanju specifikacija uredjaja

Navodno, i Popcorn A-200 podržava 3D sliku kao paralelni prikaz 2 x 960x1080 slike (mislim da je to bilo u nekom hrvatskom testu, ali ne znam gde sam to čitao, davno bilo), iako ima HDMI 1.3. Pojma nemam. A kako PS3 može da ima podršku za 3D preko novog firmvera. Valjda i on ima 1.3 standard, a ne 1.4!?

Da, prema ovom PlayStation 3 može da prosledi 3D, ali ne kao kod 1.4 HDMI standarda (2 x 1080p), nego "samo" 2 x 1080i.

To znači da je i većina blu-ray plejera sa 1.3 HDMI priključkom sposobna za isto ovo, samo kada bi se omogućilo u firmveru. Zašto imam osećaj da se to nikada neće desiti...:-devil-:

Poslednja izmena od urednika:
1.3 i 1.4 su 2 sveta razlicita, i od babe se ne pravi devojka sa firmwareom ;)
Pa pisao sam onoliku sticky o tome, 1.3 ni problizno nema dovoljnu propusnu moc za 2 simualtivna 1080p signala

Firmwareom ce samo da dele jedan signal a razlika u kvaltietu u odnosu na full 3d bice ogromna...

I ne podrzava popcorn 2*960 niti jedan .
Vec 1080 i to se deli na 2 a toj e 540....
Znaci sta da biram izmedju HD i 3D-a pa naravno da cu uvek odabrati HD .
Tako da 1.3 moze da pusta SD 3D , HD 3D nikako ;)

Poslednja izmena:
PS3 može da prosledi preko 1.3 priključka 2x1080 interlaced, jeste da je prepletena umesto progresivna ali i to je HD slika, zar ne? Tako barem piše. Nisam ni tvrdio da je Sony firmverom obezbedio potpunu 3D podršku (svakom oku se "isporučuje" po jedan FullHD signal 1080p). Za to je potreban HDMI 1.4 standard, naravno. Sa sajta:
While HDMI 1.4 cables and devices will be capable of shooting out 3D pictures in full 1080p, HDMI 1.3 just can’t handle it.

The problem is that for a 3D picture, two images have to be shown nearly simultaneously. Since HDMI 1.3 can’t handle two 1080p pictures at that speed, you’ll get two 1080i pictures. It’s not a huge downgrade when all is said and done. The real clincher comes with TV signals.

Since cable boxes normally show a 1080i image, they’ll be stepped down to 540i to handle 3D. With HDMI 1.3 cable boxes, you’ll have the choice between HD and 3D, but not both.

Što se Popcorna tiče, izvini na nesporazumu, to je samo distant memory. Inače, ovde (pasus "MKV 3D reprodukcija (720p i 1080p)") sam našao to o 3D "podršci" (naravno, opet se radi o krnjoj i sklepanoj podršci).

Poslednja izmena:
Pa to mu dodje je da isporcuju 1x1080p pa deli na dva :)
1080i se sastoji od frejmova a svaki frejm od 2 fileda koji je svaki upola 1080 rezolucije :) i onda se ta 2 fielda spoje i nastaje frejm :)
Interlaced zahteva duplo manje bandwidtha i to mu je jedina prednost i zato ce i moci da prodje kroz hdmi 1.3

Poslednja izmena:
Da, da, to sam prevideo. :)

A inače marketing skoro uvek odradi svoje. Isto kao što su korisnici PS3 (bar većina) uvereni da imaju 3D blu-ray plejer, tako će se i korisnici ovog novog Dune-a pecati masovno. Ali kome 3D nije bitan, vrlo interesantan i kompletan uređaj.

HD audio je svakako jedan od tih segmenata. Ja koliko znam, mora da se nabavlja posebna zvučna kartica koja ne radi downmix sa recimo 96kHz na 48čime se HD zvuk svodi na ne baš HD zvuk. Valjda ove najnovije serije grafičkih ispravljaju to, ali nisam siguran...

Zar nije logičnije da onaj ko već nabavlja/sklapa HTPC i da uživa u Audio/Video komponentama nekog sadržaja izvodi zvuk sa S/PDIF ili Optical Out na poseban audio dekoder a ne da koristi HDMI (bilo sa ploče ili sa VGA)?

Koja je logika imati veliki TV, i veliku sliku, moćan HTPC a slušati stereo zvuk preko TV-a?

DTS i Dolby Digital možeš da bitstream-uješ putem S/PDIF-a (i optical i coaxial su S/PDIF), ali to su stari i iznad svega lossy formati i nemaju veze sa HD audiom o kome sam ja pričao.

HD audio su Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio. Ima i multichannel LPCM, ali on se ređe koristi (nekompresovan je pa nepotrebno zauzima više mesta od prva dva nabrojana). HD audio je lossless, dobijaš ga na disku u onom kvalitetu u kakvom ga imaju u filmskom studiju, daleko bolji od DTS-a ili DD. HD audio može da se bitstrimuje samo putem HDMI kabla do AV risivera koji ima Dolby TrueHD i DTS-HD MA dekoder. Mnogi stariji risiveri nemaju ove dekodere, ali zato mogu da prime takođe samo preko HDMI-ja multichannel PCM. U tom slučaju treba podesiti plejer ne da bitstrimuje (prosleđuje) već da dekoduje u multichannel PCM i pošalje ga risiveru.

S/PDIF je sposoban da prenese ili DD ili DTS ili stereo PCM. Nema dovoljan protok za HD audio signal. Zato mora da se ima HDMI risiver, sa ili bez TrueHD i HD MA dekodera.

Većina grafičkih kartica nema podržan Protected Audio Path (koji je obavezan kod blu-ray plejera), pa ako nemaš risiver sa Dolby TrueHD i DTS-HD dekoderom, onda moraš da namestiš PC da dekoduje sam u Multichannel PCM i takav signal da šalje risiveru. E tu je ova kvaka sa zaštićenom audio putanjom. Ako je tvoja grafička nema (a većina nema) onda će se multichannel PCM downmixovati sa recimo 96kHz na 48 i onda gubiš sve čari HD audio snimka. O tome pričam.

Nisam video da pričaš o HD audiu, moj previd... Sorry...

U pravu si, naravno, sve što si naveo i skoro sam imao priliku da u jednoj demo sobi (ili bolje reći sobetini) u Berlinu i gledam HD video i čujem kako zvuči HD Audio (DTS-HD). Naravno, fenomenalno je ali kada sam krenuo da se raspitujem za okvirne cene hteo sam da padnem u nesvest. Sve je još uvek skupo a trenutno nema dovoljno video materijala na tržištu. Kad kažem nema, 99% aktuelnih filmova i serija se mogu naći sa DTS ili DD zapisom (i to uglavnom džabe!).

Po meni previše ulaganja u datom momentu. Trenutno je meni DTS i DD sasvim dovoljan za dnevnu sobu od 22m2 sa 5.1 35W sinusne snage:)

Pitanje je i da li ću moći ikada u datim ambijetalnim uslovima osetiti čari HD audia ali to je već druga tema.

Thx.

Ma da, ja sam više brbljao sa tehničkog aspekta. Subjektivno, zadovoljio bih se i DTS-om pošto je za nijansu bolji od DD-a. Daleko mi je važnija HD slika nego HD zvuk, kada pričamo o filmovima. Za stereo sadržaje, druga priča.

Možda da nabaviš kućni bioskop sa HD audiom, ali preskupo je i to. Evo onaj LG koji su na Benchu testirali pre koji dan kod nas košta oko 700 EUR, a trebalo bi da je oko 450 GBP ili oko 550 EUR.

Što se risivera tiče, stariji HDMI risiver bez HD audio dekodera bi završio posao. Mislim da nisu mnogo skupi. Ali onda moraš da brineš o multichannel PCM-u.:wall:

Inače dobro je to tržište filmova kad je sve džabe. :-devil-:

Većina grafičkih kartica nema podržan Protected Audio Path (koji je obavezan kod blu-ray plejera), pa ako nemaš risiver sa Dolby TrueHD i DTS-HD dekoderom, onda moraš da namestiš PC da dekoduje sam u Multichannel PCM i takav signal da šalje risiveru. E tu je ova kvaka sa zaštićenom audio putanjom. Ako je tvoja grafička nema (a većina nema) onda će se multichannel PCM downmixovati sa recimo 96kHz na 48 i onda gubiš sve čari HD audio snimka. O tome pričam.
Ovde moram da se ispravim. Nažalost, kod većine grafičkih kartica zbog nedostatka zaštićene audio putanje nije moguć čak ni bitstream TrueHD i HD MA formata, samo dekodovanje u multi PCM uz obavezno downsamplovanje na 16 bita 48kHz.

Teoretski, ovo limitiranje može da se zaobiđe konverzijom zvuka u multichannel FLAC (koji će se dekodovati u multichannel PCM bez downsample-a) koji je besplatan i za njega nisu potrebne bilo kakve licence i protected audio path-ovi i sl. budalaštine. U praksi, ovo zavisi od plejera (softver) koji se koristi. XBMC može da pušta MKV sa multichannel FLAC zvukom.

Anyway, ovo ne treba da brine nikoga ko nema HDMI risiver i/ili ne pušta filmove sa HD audiom sa svog HTPC-a. Kako vreme odmiče ova zezancija sa audio putanjom biće rešena kroz sve veći broj novih modela grafičkih kartica/ploča/zvučnih, koje se već pojavljuju tu i tamo nekoliko meseci unazad.

Izvinjavam se ako sam nekoga udavio od dosade, ali mislim da ovo neće biti offtopic za jedno 6 meseci, godinu, koliko već :) kada polako HD audio počne da se pojavljuje u našoj kolekciji filmova da zameni DTS i DD koji su zaslužili penziju za ovih 15-ak godina.

Poslednja izmena od urednika:
Zar nije logičnije da onaj ko već nabavlja/sklapa HTPC i da uživa u Audio/Video komponentama nekog sadržaja izvodi zvuk sa S/PDIF ili Optical Out na poseban audio dekoder a ne da koristi HDMI (bilo sa ploče ili sa VGA)?

Koja je logika imati veliki TV, i veliku sliku, moćan HTPC a slušati stereo zvuk preko TV-a?

To se podrazumeva zar ne:) HTPC mi je obicnim vga kablom povezan na lg 42LD450 a optikom na onkyo 606 risiver. skinuo sam dosad 8 (i recima osam):) blu-ray filmova, slika 1080p, zvuk true HD ili koji je vec i uzivas do daske, imam PS3 i sony BD350 ali nemam jos BD rezac a i da imam mediji su jos uvek skupi pa stoga disk od 1 tb i skladisti i cuvaj ono sto mi se svidja dok se "trziste ne dovede u red":)

A što bi slušao stereo zvuk preko TV-a kad svi moderni AV risiveri imaju HDMI ulaze? Znači iz HTPC-a HDMI kablom sliku i zvuk vodiš u AV risiver, odatle zvuk na zvučnike a drugim HDMI kablom sliku dalje na TV.

Možda da nabaviš kućni bioskop sa HD audiom, ali preskupo je i to. Evo onaj LG koji su na Benchu testirali pre koji dan kod nas košta oko 700 EUR, a trebalo bi da je oko 450 GBP ili oko 550 EUR.

To je najgora vrsta potrošačke elektronike... Za te pare (a i veće) je uvek bolje da se juri polovan sistem iz kompoenenti. Čak i takav osakaćeni 16bit PCM i "običan" DD/DTS će zvučati mnogo mnogo bolje nego na takvom tipu uređaja.

Što se risivera tiče, stariji HDMI risiver bez HD audio dekodera bi završio posao. Mislim da nisu mnogo skupi. Ali onda moraš da brineš o multichannel PCM-u.:wall:

Ne samo da će se uštedeti, već će se dobiti i dosta bolji zvuk. :)

A što bi slušao stereo zvuk preko TV-a kad svi moderni AV risiveri imaju HDMI ulaze? Znači iz HTPC-a HDMI kablom sliku i zvuk vodiš u AV risiver, odatle zvuk na zvučnike a drugim HDMI kablom sliku dalje na TV.

Ja ne slušam preko TV zvuk, ne znam iz koje moje rečenice se stiče utisak? Ali nema veze...

Moj risiver/dekoder je 4 godine star, jako kvalitetan i jako skupo plaćen i ne mislim da menjam dok ne rikne (znači još jedno 5-6 godina :) )

Nemam HDMI ulaz već samo nekoliko optičkih, digitalnih ulaza (RCA - činč) i analognih ulaza tako da moram da koristim optički kabl od računara.

Jel može pomoć oko izbora kućišta? :)

Dakle, potrebno mi je kućište u koje staje full ATX napajanje i koje ima dubinu max 38cm, a da pri tom solidno izgleda i da nije skupo. Bilo bi poželjno da može da stane i ATX ploča, ali mislim da je to neizvodljivo zbog ove ograničene dubine, tako da može i microATX.

Pregledao sam dosa linkova i ovo mi je zapalo za oko:
Silverstone SST-GD05B Grandia - full size slike

Deluje da ispunjava sve moje zahteve, čak mu je i cena kod nas fina. E sad pitanje kako to kućište izgleda uživo, a kontam da u Srbiji ne može ni da se vidi nego da ide po narudžbini na komad-dva.

Osim ovog Silverston kućišta, nisam našao ništa što mi se uklapa u koncepciju, ali ako neko ima ideju... :)

Poslednja izmena:
Moglo je da se vidi, bilo u magacinu/na lageru, pisao ja malo o kućištu ovde - jedina zamerka za sad je plastični front, ipak su mogli da se otvore za pravi aluminijum iako i ovo izgleda jako dobro sve dok ga ne pipneš. :d

Inače, da ponovim već toliko prežvakani savet u vezi HTPCa, posle trodnevnog zezanja sa nameštanjem dxva na ATI 785G - uzmite nV, najjeftiniji neki 8400 ili novije. Ubodeš karticu, instaliraš drajver i CoreAVC, štikliraš CUDA opciju i zdravo. ***** ti tri dana čitanja, kliktanja, reinstalacija... i ne radi i dalje.

Nazad
Vrh Dno