Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

nije samo 4.1 profil problem , on iako i da je resen nije gotovo
tipa ako vid ima 15 16 ref rejmova onda ati nece moci da deokduje.. TO je problem ...
Sad ako neko pita zasto bi video imao 15-16 ref frejmova ...
Normlanog razloga nema ... zbog vece komrpije za 0.00001 % i kvlaiteta za 0.000000%
Ali ima onih koji encoduju i to ne znaju i stave 16 ref frejm misleci sto vise to je bolje

Sve i da zanemarimo to (Tipa gledamo samo novije i internal ripove koji su svi 4.1 i posto su novi nema x264 bugova ) nvidia je zbog drugih stvari opet bolji izbor od ATI-a
Daleko bila da bacite ATI da bi uzeli nvidiu... ali ako postoji mogucnost izbora a GPU ce sluziti samo za DxVA ja stvarno ne vidim ni jedan razlog za ATI (mozda tipa hladjenje i tkao nesto u sta se ne razumem) a za NVidia vidim 3-4 ne toliko od OGROMNOG znacaja ali kad vec mozete da pravite izbor valjda cete uzeti ono sto je bolje makar malo bilo bolje

I ono najbitnije : Ni jedan jedini hardware ne moze da pusti SVAKI hd video (x264), H264 moze naravno i mora jer je on stalno 4.1 i nema naravno nikakvih bugova

Svaki hardware player i svaka graficka moze da podrzi samo Standard znaci Mpeg4 p10/AVC/H264 a x264 je implemetnacija tog standarda i samim tim ce pustati i x264...
Ali kad taj x264 probije neke restrikcije onda ne moze naravno

MALO OFF nema veze sa ovim ali ....
Player ne podrzava encodere ... i to su marketing ptoezi sto napisu u specifikacijama CODECES: pa tu naredjaju i standarde i encodere...
Evo skoro gledao popcorn lepo napisao koji standard i koji profili mogu ..... TO je ono sto treba ...
MIslim ko kad bi toyota u opremu ubacili da ima i pixlu i svetlo u kabini i svaku pregradu .... Zabranjeno ? nije , naravno da sme da se oglasava ono sto ima to nije obmanjivanje ali suludo je navodoti nesto sto se podrazumeva ... PLus piklsa u autu ne mora da se podrazumeva tako da bolje ko kad bi napisalo microfosdft za windows : koje svi programi rade i krene da nabraja bukvalno sve programe koji rade na widnwosu ...

Dobro razumem ih na neki nacin , mnogi se ne razumeju i kad kupuju player obavezno gledaju dal ima x264 neki i nekupe kad vide : aaaa podrzava samo H264 ... necu moci da pustim ripove...
To im je ostalo od DVD player pa dal podrzavaju i divx ... ali tamo je bila sasvkim druga rpica
naranvo da ce moci x264 je encoder program jedan od milion( dobro ima ih 10ak ne milion ali moze da ih bude i milion) i naravno da ce svaki H264 encoder u ustom proflilu moci ako moze H264 ...

Poenta : Playeri ne podrzavaju x264 nego H264 i njegove profile...
Ne moze player da podržava x264 , jer je x264 obican program ako sto je i total comander ... To je ko kad bi rekli moj kompjuter podržava paint ...Ne , on podrzava windows a samim tim i paint ...Glup primer ... procito sam skroo mngoo dobaaar primer ali ne mogu da se setim ...

nazad na pricu o pustanju :

I ono najbitnije : Ni jedan jedini hardware ne moze da pusti SVAKI hd video (x264)
Posto je kroz istorju x264 imao mnogo bugova koji su narusavali kompitabilnost sa hardwersku aksleracijom
I ripove radjene u tom periodu nece moci da pusti ni jedan hardware ... Dobro moze cpu ali to je softwerski sa koriscenjem CPU-a .

Poslednja izmena:
Meni je najvaznije sto 24p ne radi na Radeonima u 1080p.

Prosto, za mene je to diskvalifikacija. Ono sto je 24p, valja tako i gledati, ako to neka graficka ne moze, ja ne mogu da se nateram da je koristim pa neka je dobijem dzabe.

i 24p ce trajati jos godinu-dve,
znamo dobro da su dz. kameron, buena vista i jos dobar broj mejdzora
pokrenuli prihvatanje 60p standarda, zbog nadolazece 3d pomame, a kojoj je 24 frejma malo.

i tako u krug... kupis meridian dvd plejer iz za par godina mozes da ga bacis :p

Ja imam problem sa HD4670 i 24p u smislu da kada stavim 1920x1080 24p dobijem u stvari 24i i to se baš čudno vidi.

Ono što me buni je to što ne mogu da nađem na google ništa o Ati 1080 24p problemu. Je l' ima neko neki link, nešto...

Ja imam jedno hardversko pitanje: koji dvd uređaj uzeti za htpc? lm, imam neki liteon dvdrw (ne znam tačno oznaku, znam da je bio preporuka prije jedno godinu dana), super čita, ali se čuje kao konkord kad uzleće. Ima li neki koji je (skoro) nečujan kod puštanja diskova?

Za Samsung znam da postoji programčić koji omogućava podešavanje brzine čitanja, pa možeš da ga podesiš da se ne zaleće kao blesav. Ne znam da li postoji nešto slično za LiteOn.

@weasel

Dakle koji je Tvoj predlog za odlican HTPC - MoBo/CPU/RAM/VGA/HDD/PSU/CASE/OPT (decidirano navedeno) koji bi u prvo vreme radio i kao regularan PC sa monitorom 24" - 1900x1200 i koji bi bio povezan i sa HDTV. Hvala.

Ima mnogo iskusnijih koji se bolje razumeju od mene u hardware/cene koji ce ti dati neki idealni predlog

Uzmes 210 a ostalo gledas cenu/potrosnju/tisinu jer brzina cpu-a hdd-a rama nece nista znaciti za playback HD-a

Poslednja izmena:
Poenta je u grafickoj, sve ostalo je prema potrebi, preferencijama i mogucnostima.

@bilo ko

Cena nije problem.

Pazi sve dok je nVidia grafika i recimo neki AMD procesor(ja imam Athlon X2 250 na 3.0),integrisanu 8300 i sve je savršeno....A nije skupo...sve iznad toga je ok ali ništa bolje od navedenog po meni

Treba mi kuciste bez optike koje moze da primi klasicne (m)Atx ploce. Za sad sam nasao samo jedno lc-1300mi ali pristaju mu matx ploce samo sa dva dimma, one od 4 dimma su "prevelike" :(

Trziste (HT)PC delova je kao retardirano. Kucista i ploce se i dalje prave kao u vreme kad je graficka kartica bila velika kao tiganj za palacinke :mad: Dont get it.

Poslednja izmena:
Vidim da neki stalno pitaju koje komponente da uzmu. Dakle, imate dve mogucnosti, sad vec imam dosta htpca iza sebe pa mogu da lajem :):

1. pravi HTPC (i izgledom i funkcijom)

Prva stvar koju za ovo birate je kuciste. Vodite racuna, moze izvuci dosta para iz budzeta, i vodite racuna sta pise u specifikaciji. Uz neka Antec kucista ne dolazi daljinac, uz neki Thermaltake ne dolazi ni daljinac ni ekran, negde nema napajanja i td.
Ocekujte da potrosite bilo gde izmedju 100e koliko je najjeftiniji chieftec koji ima i daljnski i 300w napajanje do 450e za Thermaltake koji ima touchscreen ekran i ko zna sta jos.

Dalji izbor stvari u ovoj opciji je na vama, mozete ici od neke integrisane ploce za AMD i recimo neki X2 cpu, a gornje granice nema, dajte masti i budzetu na volju. Vodite racuna da bas ne uzimate neku graficku koja radi kao avion, posto onda niste nista postigli.

2. HTPC koji izgleda kao obican racunar

Bilo koje kuciste koje vam odgovara... Mozete kupiti Thermaltake Media Lab Kit ako vam treba display i daljinski i pretvoriti bilo koje kuciste u htpc. Pretpostavljam da je ovde akcenat na jeftinoj stvari, dakle integrisana ploca, bilo bi lepo da ima HDMI, i opet neki X2 CPU, u praksi mi je i 3800 radio posao. Moze slobodno HDD na 5400 obrtaja, pozeljno je ubaciti gumu oko njega u kuciste da ne prenosi vibraciju. Sa optikom moze isto da se uradi, plus uzmite software da joj ubijete ono zaletanje da ne radi kao turbina. Ako niste uzeli Media Lab, uzmite bezicnu tastaturu i misa da vam olaksa zivot :)

Krpim neki HTPC a treba mi za HD filmove uglavnom i kao 24/7 torrent mašina.
Ja gledam Asus P5G41T-M ploču pošto hoću da ima HDMI i SPDIF. Jel zna neko neki drugi brend sa integrisanom grafikom, sa HDMI i SPDIF sličnih/boljih performansi i cene??? Ne vidim da postoji srećno rešenje sa AMD platformom, integrisanom nVidia, HDMI i SPDIF a mislim i da će Intel kombinacija biti tiša, zar ne? Ne mogu da se smaram sa AMD i dodatnim hlađenjem jer to unosi više buke a hoću nešto tiše.

U principu imam staro slim kućište i nemam mesta za VGA (može sa PCI-E Riser Card da se ubaci i grafička ali nemam Riser Card), ne bacaju mi se para na ova glomazna a i nemam mesta za njih u polici pa mi treba za postojeće uATX ploča.

A pitanja su:
- Koji CPU je dovoljan a da se ne greje puno tj da CPU ventilator ne radi kao blesav?
- Koliko sam video integrisana Intel X4500 je grafička sa podrškom za DX10 i DXVA. Uglavnom na forumima postoje testovi za nVidia i ATI što je i normalno ali jel' pronašao neko kako radi X4500 sa L4.1 zapisom? Tj jel ova grafička dovoljna za 1080p HD?
- Iskoristio bih i staru DDR2, 2x512MB, to je i više nego dovoljno (za Windows 7 MC), jel da?
- Imam IR prijemnik od SkyStar2 PCI kartice ali je serial priključak, pokušao sam da ga nateram preko RS232-USB adaptera povežem na USB i nateram da radi ali neće. Da li neko zna da li ovo može da radi uopšte? Ako ne, da li postoji USB IR prijemnik ili slično da ga povežem i instaliram? Znam da ova Asus ploča ima COM port ali ipak... ko zna za ubuduće- Imam Logitech daljinski i baš imam pik da upravljam sa HTPC

Poslednja izmena od urednika:
G41 je kanta za HD, ne podrzava hardverski dekoding HD materijala.
Bilo kakav AMD procesor (citaj najslabiji X2 ili slicno) na nVidia ploci ne moze biti bucniji pa i da se potrudis, a radi posao mnogo bolje, izmedju ostalog dekodira HD na grafickom procesoru sto je i najvaznije.

Intel koji dobro radi HD je tek H55.

Ako insistiras na Intelu, ubaci GeForce 210 u G31 plocu sa bilo kakvim Pentiumom ili cak Celeronom E3000.

G41 je kanta za HD, ne podrzava hardverski dekoding HD materijala.
Bilo kakav AMD procesor (citaj najslabiji X2 ili slicno) na nVidia ploci ne moze biti bucniji pa i da se potrudis, a radi posao mnogo bolje, izmedju ostalog dekodira HD na grafickom procesoru sto je i najvaznije.

Intel koji dobro radi HD je tek H55.

Ako insistiras na Intelu, ubaci GeForce 210 u G31 plocu sa bilo kakvim Pentiumom ili cak Celeronom E3000.

Hvala, pa već rekoh, ne mogu da nađem ploču za AMD sa HDMI i SPDIF u rangu 55-65€.

A najverovatnije ću da napravim ovako kako sam opisao pa ću ubaciti za neki mesec GeForce 220.

Vecina ploca to ima kao pinove, samo sto moras posebno da nadjes bracket sa coax/optical izlazima.

Jeste ja sam kupio tu ploču samo sa 8300 grafikom...

Ploča stvarno nije loša što se tiče multimedije,čak sam uspeo da je spakujem u Frontier Operu kućište.Radi sjajno HDMI i prenosi zvuk ako je potrebno na TV,mada koristim 5.1...

ponovo sklopih jedan htpc

Gigabyte GA-G41M-ES2L
c2d 7500
2x1 gb rama
500gb hdd
gf gt 220 512 DDR2
pioneer DVD RW
Chieftec HT-01SL

posebno bih se osvrnuo na kuciste koje dolazi sa napajanjem od 300W, imon daljinskim i kosta 95 evra. Nije doduse "raskosno" ko prethodni chiftec hm-02 (koji kosta oko 170e bez napajanja), ali je i cena neuporedivo manja.

Svaka preporuka za kuciste.

Prilozi

• Fotografija0001.jpg
    Fotografija0001.jpg
    445.2 KB · Pregleda: 265
Prepoznaje li jos neki softver osim fabrickog taj imon daljinac?

Daljinac je MCE kompatibilan, a uvek imaš Girder kao najfleksibilniji softver.

Ja sam prošle godine kupio ACER Aspire 5732ZG-434G50Mn i nemam ama baš nikakvih problema sa njim, pokazao se kao odlično rešenje za HTPC te ga svima preporučujem, a može da se odigra i poneka igrica.

pa gd05 ima rupu za ceo opticki drive - znaci skines celu maskicu i stavis.
kod gd04 sve ostaje tako kako je... a opticka se stavlja iza te maske. to moze da bude dobro (estetski) ali moze i da pravi problema... jer ne uklapa se svaki drive bas... (rupa bas na mestu gde izlazi fioka i dugmence bas tu gde je dugmence na kucistu)

Nazad
Vrh Dno