Šta je novo?

GeForce GTX480, GTX470 & GTX465 thread

Poslednja izmena:
Kakav promašaj od karte. :crash:

Jedino sto me buni jeste to sto su oni dobili non referentu kartu sa defaultnim klokom od 800 Mhz!
Nigde nisam procitao jesu li downlockovali kartu ili su koristili test od ranije sa referentnim primerkom!

Meni je sumnjivo da 512SP karta troshi 204W vishe od 480SP karte!!? To je 1,5 puta vishe :d

I dalje problem sa disipacijom,velike temperature ubise kartu.
Razlika izmedju referentne GTX480 sa 480CC i ove sa 512CC je svega 5-6% .
Definitivno i dalje nema nade za GF100 bar u 40nm izvedbi!

Temperature manje, vise, posebno kada buka nije problem, nije to problem ove karte. Performanse su ocekivane, cak i odlicno skalira ;)

Sto se GF100 i nade tice, nadam se da su cak i najveci NV fanboji bili dovoljno razumni da ne ocekuju mnogo od ove karte. :)

Meni je sumnjivo da 512SP karta troshi 204W vishe od 480SP karte!!? To je 1,5 puta vishe :d

I ja mislim da je greska, nema logike. Nema sumnje da trosi znatno vise od 300, mozda i svih 350W, ali po ovome bi trosila ~500 :D.

Moguce da je tamo trebalo da pise 464 a ne 644. To bi bilo daleko realnije.
Ja sam i ocekivao ovakve rezultate. Razlike izmedju GTX480 480 i 512 cuda su skoro iste kao i 5850 i 5870 na istom clocku. To samo govori koliko su arhitekture maximalno iskoristene i da je clock jedino sto bitnije pravi razliku ;)

Ja se opet ne slazem sa konstatcijom da je arhitktura iskoriscena!
Po onim specifikacijama koje nudi GTX480 trebao bi da ima daleko vecu prednost u odnosu na ATI 5870 cak su i u Nvidia-i u to bili sigurni ali koliko vidim ovde i dalje koci proizvodni proces.
Ako jedna arhitketura ima 3 milijarde tranzistora i 384 bit-nu memorijsku magistralu naspram arhitekture koja ima 2.15 milijardi tranzistora i 256 bit-nu magistralu pravi ovako malu razliku u performansama je razocaravajuce!
Ovde nisu u pitanju ocekivanja vec realno stanje u odnosu na same specifikacije chipa!
To me odmah vrati da se podsetimo GF104 koji je po specifikacijama slabiji od Radeona 5830 pa je opet u realnom gaming-u brzi a model 1GB ide za petama ATI 5850.
Moram reci ali ovde kod GF100 nesto ne stima.Ubedjen sam da bi ova arhitektura zivnula kroz 28nm!
@Dusan K
Sa cime da ohladis 90c osim sa vodom?!Sto je mnogo mnogo je ,velika je ovo disipacija za vazdusna resenja.
Cak i ovaj Accelero ne moze da ohladi kartu a da full load ne predje 85 vec ide za 10c preko i ako je za samo 100 Mhz OC-ovana!

Pa ako se doda 6.5% vise CC-a, zar je neko bio toliko lud da poveruje da ce biti vise od 6.5% vece performanse? Glavno pitanje je koliko ce da kloknu karticu. Na 750 Mhz, davala bi otprilike 12-13% vece performanse od gtx480. Iskreno ja se i ne secam da je neki nVidijin fejslifting postigao mnogo bolji rezultat u skorije vreme (8800gtx=>8800ultra, 7800=>7900, gtx280=>gtx285), ili se varam!?

GF100 je na papiru brutalan ali u praksi izgleda major screwup makar u ovom proizvodnom procesu. Postoji mogucnost da bi stvarno zivnuo GF100 u 28nm ali to je tesko ocekivati.
GF104 je sve ono sto je verovatno GF100 trebao biti.
Ne znam samo zasto su toliko cekali sa 512 cuda i sta im sad to treba? Verovatno se oslobadjaju tih chipova pre nego sto krenu sa 475 i 485 od kojih stvarno dosta ocekujem i za koje verujem da ce izuvati :)

Ja se opet ne slazem sa konstatcijom da je arhitktura iskoriscena!

Nisi me razumeo, mislio sam na rezultate 480CC vs 512CC - skaliranje je veoma dobro ;)

Moram reci ali ovde kod GF100 nesto ne stima.Ubedjen sam da bi ova arhitektura zivnula kroz 28nm!

Pa oni su racunali na 32nm, koji je otkazan. Reviziju u 28nm sigurno necemo videti, ne postoji apsolutno ni jedan jedini logican razlog da NV to radi.

@Dusan K
Sa cime da ohladis 90c osim sa vodom?!Sto je mnogo mnogo je ,velika je ovo disipacija za vazdusna resenja.
Cak i ovaj Accelero ne moze da ohladi kartu a da full load ne predje 85 vec ide za 10c preko i ako je za samo 100 Mhz OC-ovana!

Pa sto se mene tice (a verovatno i velike vecine korsinika), buka je mnogo vazniji faktor. Ukoliko su oni planirali da to radi na 90c i da tako radi najmanje 3 godine, a ne proizvodi veliku buku (sto ovaj Accelero ne radi), fine by me.

Pa ako se doda 6.5% vise CC-a, zar je neko bio toliko lud da poveruje da ce biti vise od 6.5% vece performanse?

Pitaj one koji su ovu karticu najavljivali kao veoma bitnu stvar. ;) Klokovi ce biti ograniceni potrosnjom, i GTX480 je vec na realnih 280+, mozda i 300W.

Ne znam samo zasto su toliko cekali sa 512 cuda i sta im sad to treba? Verovatno se oslobadjaju tih chipova pre nego sto krenu sa 475 i 485 od kojih stvarno dosta ocekujem i za koje verujem da ce izuvati :)

Pa pitanje je koliko imaju tih cipova. Uzgred, mogu da se kladim sta ce biti GTX475 (full GF104), ali ne znam sta smatras da ce biti GTX485... po meni bi to mogla da bude ova 512CC GF100 karta, a GTX495 dual GF104, underklokovan da bi potrosnja bila ispod 300W.

@dusan K
e covece sad me razocara. Od tebe sam ocekivao nesto tipa : "underklokovan na 672-674 Mhz, da bi se potrosnja zaustavila na 296-299W:D:d

Ja sam sa svoje referentne gtx 470 skinuo onu plastiku i stavio 12ku ventilator sa kontrolom obrtaja preko speedfan-a.

Temp u idle je spala sa 48 na 39, a pod opterecenjem (Metro 2033) sa 89 na 76 stepeni. U Starcraftu II ne ide preko 66.
Ventilator se prakticno ne cuje, radi na max 1300 obrtaja..

@dusan K
e covece sad me razocara. Od tebe sam ocekivao nesto tipa : "underklokovan na 672-674 Mhz, da bi se potrosnja zaustavila na 296-299W:D:d

Previse je nepoznatih da ti trenutno precizno odgovorim na to pitanje :d:d:d:d:d

Eh,i ja se nisam ovo nadao od Duleta.:pOcekivah neke frekvencije da bih mogao da iskalkulisem odmah koliki mi overclock treba da imam ubedljivo najbrzu kartu na planeti (mislim na tu Dual GPU koja se pojavi):D

Zna li neko sta nedostaje sledecem nizu: 100, 104, 106, 108. Da nije to neko iznenadjenje koje bi nam nV priredila za kraj godine?

GF102 bi mogao biti secret weapon of NV - GPU koji bi trebao da se suochi sa 6xxx serijom. Mada, veoma je chudno shto nema ama bash nikakvih novosti o takvom chipu.

Gledajuci performanse i temperature GF104, mene bi sasvim zadovoljio neki derivat koji bi imao vishe SP-ova i vece frekvencije.

Tu je glavno pitanje sta je uopste moguce proizvesti u TSMC 40nm procesu, a da je ekonomski isplativo. Neke sveze (doduse, neproverene) glasine govore da i ATI, koji ima daleko bolju implementaciju, ima probleme sa najvecim S.I. cipom, da su isli na novi tapeout, i da ce kasniti par meseci. Kakve... performanse, potrosnja ili yield, ne zna se, ali nikako ne bih iskljucio mogucnost da je 350-370mm2 neka gornja granica kada je 40nm u pitanju, i da je sve preko toga prilicna kocka.

Uzgred, navodno je i 28nm u slicnim problemima kao i 40nm :(

Nigde nisam procitao jesu li downlockovali kartu ili su koristili test od ranije sa referentnim primerkom!

downclock-ovali su je da vide da li na istom kloku ima neke razlike.
bogami ono za 204W razlike je strašno, mada da nisu 100% sigurni ne bi ni kačili taj rezultat. eto sad se vidi da ne bi bilo istina što neki tvrde da bi kartica bila znatno bolja sa svih 512CC-a. Ovo je definitivno nVidiin 2900XT

512sp_bn.png

Dusan K je napisao(la):
Pa sto se mene tice (a verovatno i velike vecine korsinika), buka je mnogo vazniji faktor. Ukoliko su oni planirali da to radi na 90c i da tako radi najmanje 3 godine, a ne proizvodi veliku buku (sto ovaj Accelero ne radi), fine by me.
Mislis da je zdravo za ostale komponente imati onoliku grejalicu koja ce se jedva kontrolisati na 90c? Nemoj da zaboravis da ce sav topao vazduh ostati u kucistu i da ti treba djavolski dobro provetreno kuciste da izbaci sve to napolje. Tisina onog coolera je svakako plus ali temp nisu. Sta ces kada je napolju 38c, sta mislis na koliko ce grafika raditi hehe

Dusan K je napisao(la):
Pa pitanje je koliko imaju tih cipova. Uzgred, mogu da se kladim sta ce biti GTX475 (full GF104), ali ne znam sta smatras da ce biti GTX485... po meni bi to mogla da bude ova 512CC GF100 karta, a GTX495 dual GF104, underklokovan da bi potrosnja bila ispod 300W.
To je najveca enigma bila sve vreme, koliko zapravo proizvode 100% ispravnih chipova?
Ja mislim da imaju celih 5o primeraka i da su prinudjeni sad da ih izbace jer ce stati sa proizvodnjom istih a da ih nebi prozivali kako nisu bili u stanju da naprave 512 cuda chip. Eto, zamalo :d
Za 485 sam malo napamet rekao ali zasto iskljucujes mogucnost da naprimer i 485 bude dual GPU? 485 kao 2x460 a 495 kao 2x475, klokovi bi bili prolagodjeni vec kako god. Jeste da nijedna od strana nije imala po 2 dual gpu resenja iste generacije ali nebih nista iskljucio. Ko zna sta ce da iskrsne u medjuvremenu.
Ovo je samo jedna od teorija, nista vise, da se ne zanosimo raspravom u tom pravcu previse ;)

Mislis da je zdravo za ostale komponente imati onoliku grejalicu koja ce se jedva kontrolisati na 90c? Nemoj da zaboravis da ce sav topao vazduh ostati u kucistu i da ti treba djavolski dobro provetreno kuciste da izbaci sve to napolje. Tisina onog coolera je svakako plus ali temp nisu. Sta ces kada je napolju 38c, sta mislis na koliko ce grafika raditi hehe

Heh, ljudi zaboravljaju da oni koji kupuju ovakve kartice nece sedeti na 38 i vishe stepeni i prziti jaja na svom kucishtu :laugh:
Vecina ljudi koja ima da odvoji 2K+ evra za komp, ima vec instaliranu klimu u sobi gde je taj komp. Moj komp se chak i manje grejao ovih dana kada je u Moskvi bilo 40 stepeni, nego u aprilu kada sam kupio kartice :d

BTW, voleo bih da vidim dual GTX460, a josh vishe dual GTX475 - ako bi dual GTX475 bila brza od GTX470 Sli, kupio bih je bez razmishljanja samo zbog buke koju prave dve GTX470.

...ako bi dual GTX475 bila brza od GTX470 Sli, kupio bih je bez razmishljanja samo zbog buke koju prave dve GTX470.

Ovome se ne bih previse nadao :)

Pitanje je koliko ce morati da obaraju klokove da bi ispostovali specifikaciju od 300W. Naravno, uvek mogu da budu kreativni... GTX480 trosi "250W", ali u svim testovima u kojima je poredjena sa GTX460 768 SLI trosi 10-20W vise od te dve (GTX 460 inace valjda trosi ~160 ;)).

Sa redukovanjem klokova nije nemoguce uopste ograniciti se na 300W.

PCBeast je napisao(la):
Pa kako nije?ATI ima trenutno tri verzije karti Daul GPU resenja jos u prosloj 4xxx seriji!
ATI 4670X2/ATI 4850X2 i ATI 4870X2 !Sve je iz iste generacije!
Nisam se ja izrazio nazalost kako treba novas. Pod iste generacije mislio sam na poslednju generaciju. Ati je imao 4870X2 onda a ovi su kasnije izasli koliko sam upoznat. 4670x2 je novi krs. Mozda i gresim, ispravite me.

@zerbah: pa vec sada mozes staviti GTX 460 1GB u SLI - na nekoj ploci koja ima dobar spacing da budu dovoljno razmaknute i milina. Zasto cekati dual GTX 460 - ako ikada i izadje ?

Ako bi kupovao GTX460, to bi bile dve dual GTX460 karte u SLi :p

Nema smisla ici sa GTX470 SLi na GTX460 SLi...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno