Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

To se dogadja kada kompanija vise brine o dizajnu nego o drugim stvarima koje si jednako bitne ako ne i bitnije od dizajna. Znaci, hteli su da naprave tanak i i tih racunar ali su se malo zaigrali i zaboravili na zagrevanje procesora i eto belaja.
Ali moramo da priznamo da bez Appla zaista stvari ne bi bile iste. Za neke stvari su lideri: imaju jako dobar OS (doduse nije bas 100 % njihov), Iphone je zadao domaci zadatak za konkurenciju...
Pozdrav svima

Slažem se

Misliš iMac 24". 27-ica je izašla u oktobru.

Nije, bas je 27". On je stvarno i stigao jesenas na sto web dizajnera nekom trange-frange firminom kombinacijom pa sam mislio sam da je polovnjak, a ispade da je bio nov :)

Za te pare koliko ste platili iMac, mogli ste zbudžiti Hackintosh koji bi ga pojeo + 3 god. garancija! Ali ono kao "Mac je Mac i nećemo da se cimamo sa Hackintoshima"

Da sam se ja nesto pitao tako bi i bilo.

Pretpostavlja se da ćeš da kačiš na iMac, MacPro uglavnom stoji pored tebe. 80 cm nije mnogo, ali je dovoljno.

Zamisli svetogrđe! Palo mi je na pamet da njegovo veličanstvo MacPro nabijem pod sto!!! PU, PU, PU... posipam se pepelom :D

Zamisli svetogrđe! Palo mi je na pamet da njegovo veličanstvo MacPro nabijem pod sto!!! PU, PU, PU... posipam se pepelom :D

Ako ti je sto šest metara u dubinu, onda teško da i sa dva produžna USBa dobaciš. ,)
80 cm je dovoljno kabela, ako ti se ne sviđa, nude i wireless tastaturu.

Uz iMac se dobija extender u onoj kutiji u kojoj stignu i tastatura, miš, DVD-i i ona krpica za brisanje ekrana.

MacPro nisam nikad kupovao, ali ako se dobija uz iMac, ne vidim zašto ga ne bi spakovali i u kutiju sa MacPro-om.

Sa druge strane, meni je uz iMac dužina od 80cm sasvim dovoljna, višak bi mi smetao.

A ti im veruješ?
Još ako je GlobeNet u pitanju... :wall:

Jeste GlobeNet.

Ali ako MORAŠ kod njih dok si u garanciji, šta ćeš da radiš? Da popravljaš o svom trošku negde drugde? I uostalom, šta mene kao kupca briga zašto ja uslugu nemam. Nemam je i gotovo. Da li je to do servisa ili do Apple-a koji je taj servis proglasio ovlašćenim, kakve veze ima.

Imam loše iskustvo sa time i potpuno je nerazumno zanemarivati činjenicu da ako se nešto desi sa opremom možeš ostati bez nje po mesec i više dana.

Naravno, to može da se desi i sa bilo kojim drugim hardverom, sve se kvari. Ali ako su to biznis mašine, koje pritom treba i dobro da se plate, kompletna usluga mora biti na nivou.

Jeste GlobeNet.

Ali ako MORAŠ kod njih dok si u garanciji, šta ćeš da radiš? Da popravljaš o svom trošku negde drugde? I uostalom, šta mene kao kupca briga zašto ja uslugu nemam. Nemam je i gotovo. Da li je to do servisa ili do Apple-a koji je taj servis proglasio ovlašćenim, kakve veze ima.

Imam loše iskustvo sa time i potpuno je nerazumno zanemarivati činjenicu da ako se nešto desi sa opremom možeš ostati bez nje po mesec i više dana.

Naravno, to može da se desi i sa bilo kojim drugim hardverom, sve se kvari. Ali ako su to biznis mašine, koje pritom treba i dobro da se plate, kompletna usluga mora biti na nivou.

Apple garancija važi svuda u svijetu uz priložen račun. I da se zayebeš i kupiš mašinu u GlobeNet-u, nisi u obavezi da njima nosiš mašinu na reklamaciju/servis, već bilo kom zvaničnom Apple dileru (Galerija12, iStyle, Macola, ...), a dalje se oni brinu za servis.

Ako kvar nije funkcionalne prirode (mislim na to da nije ništa crklo da ne možeš mašinu da koristiš skoro pa normalno), bez mašine možeš da budeš samo dan ili dva, ne mora mašina da stoji kod njih od defektaže, pa do zamijene dijela.

Ajde neka Kovacm napiše ono što je pisao na macserbia.org pre oko godinu dana...
Ako se dobro sećam od 3 iMac-a, svakom je nešto falilo.

pisao sam i ovde... ima negde thread. cak su mi i brisali postove koliko sam bio popizdeo.

ali ajde ukratko da na rovarim po threadovima:

2 x 24" iMac 2.16GHz - crkne ili GPU ili VRAM od pregrevanja posle 3+ godine.
1 x 24" iMac 2.4GHz - zute fleke
2 x 24" iMac 2.93GHz - zute fleke posle 6 meseci (jedan je imao ventilatore na 3000RPM i opet isto)

i mislim da je to to... Air, par MacBookova plasticnim, MBP 17"... rade savrseno. ah, da i jedan MacMini i eMac, AirPortovi Extreme i Express.... sve radi savresno. Dakle za mene su kobni iMacovi... :mad:

intel iMac 27" (nemam ga ja, firmin je :) ), star par godina. Konkretni primerak nije imao drugi poznati problem (treperenje ekrana) ali zato mu se lagano 'topi' lcd.
27" su se pojavile pre manje od godinu dana... one imaju problem sa stroboskopskim ekranima :D
Cekajte ljudi, cinjenica da se Apple kompovi prodaju u daleko manje primeraka nego pojedine serije Lenovo, Toshiba isl. neminovno mora da dovede do toga da se ne istestiraju dovoljno.
tesko. Apple uvek ima 2 ili 3 modela laptopova (za razliku od Lenova, Toshibe...) a prodaju ih oko 3 miliona godisnje (ukupno). morali bi da ih istestiraju bolje ili da bar da standardno daju 3 godine garancije!

Poslednja izmena:
Apple garancija važi svuda u svijetu uz priložen račun. I da se zayebeš i kupiš mašinu u GlobeNet-u, nisi u obavezi da njima nosiš mašinu na reklamaciju/servis, već bilo kom zvaničnom Apple dileru (Galerija12, iStyle, Macola, ...), a dalje se oni brinu za servis.

Ako kvar nije funkcionalne prirode (mislim na to da nije ništa crklo da ne možeš mašinu da koristiš skoro pa normalno), bez mašine možeš da budeš samo dan ili dva, ne mora mašina da stoji kod njih od defektaže, pa do zamijene dijela.

Pa nisam bas siguran. Moj poznanik kupio Ipod u Madjarskoj koji se pokvario. Nosio ga je ovde na popravku ( U TC Usce i u uluicu Maksima Gorkog-znate koje su firme, da ih ne spominjem) ali su mu rekli da "nisu u Apple sisrtemu", tako da je morao popravku da odradi u Madjarskoj.
Pozdrav

Evo, posle nekoliko dana intenzivnog druzenja sa 'fantasticnim' apple tehnologijama mogu da kazem i nekoliko utisaka o istoj.

1. EFI - posle 2 dana koriscenja brand-new MBP uspeo je da dovede racunar u brick stanje. Problem je poprilicno retardiran i nije retka pojava na mac laptopovima, po onome sto sam uspeo da izburgijam preko gugla; naime ukoliko se odradi klasican shutdown i nekim nesrecnim slucajem zaklopi ekran dok shutdown nije izveden do kraja (mada sam ja siguran da nisam uopste zatvorio laptop), hardver toliko pobrljavi da je boot nemoguc. Ovo nije novi problem i postoji x godina unazad. Way to go apple! Resenje je da se comp isteka sa napona i izvuce baterija, sto nas dovodi do tacke 2.

2. Totalni lock-in hardvera - naravno, da bi se resio gorepomenuti problem dovoljno je izvuci bateriju. Ali avaj, to kod MBP-a uopste nije lako i svodi se na skidanje poklopca, plus se ispod nalazi baterija sa 3-krakim srafovima (da bi apple serviseri odmah primetili ukoliko je neko samoinicijativno resavao ovaj problem). Resenje je, za razliku od bilo kog normalnog i krstenog laptopa, gde se baterija skida 'k'o dobar dan', odlazak u zvanican apple servis i cekanje da, jelte, lice sa sertifikatom odvije 10-ak srafova i isteka bateriju.

Dakle, jos jednom se potvrdilo ono sto sam znao i pre ove epizode - apple hardver je isto toliko nepogresiv kao i identicne genericke pc komponente, lock-in je tesko s*anje, i sledeci put cu dobrano da razmislim pre nego se odlucim za bilo kakav rad na apple hardveru.

cekaj - to vazi UVEK, ili nekad? mislim, jel moguce da UVEK ne moze da se butuje???

Pričamo o različitim stvarima. Nije "kriv" Apple što u npr. Burundiju ili Turkmenistanu nekakav lokalni preprodavac nije u stanju da omogući podršku na nivou zvaničnog Apple servisa. To što domoroci moraju da kalkulišu šta im se i kako isplati nema veze niti sa Apple-om, niti sa bilo kojim drugim proizvođačem koji je na tom i takvom tržištu prisutan iz treće ruke.

To jednostavno nije tačno. Apple takođe ne dozvoljava otključavanje i jailbreakovanje iPhone-a, pa opet domaći "ovlašćeni" serviseri neće propustiti priliku da ti uzmu masne pare za tu "uslugu". Kako se tu "pitaju", a kad su "cene delova, rada i vreme čekanja" u pitanju ne?

Nažalost lokalni Apple dileri ne posluju sa Appleom direktno već preko regionalnog distributera.Tako da, sve primedbe na rokove isporuka rezervnih delova, idu na njihovu adresu.

A što se tiče otključavanja iPhona, poslednje mesto gde bi mogao da dobiješ takvu uslugu su upravo Apple dileri....
Tako da se sve svodi na individualno tumačenje.

Ja sam: Authorized Apple Dealer, Apple Solution Expert, Authorized Apple Training Centar, AVID training Partner, Prometric Centar....da se ne hvalim dalje.. :)

Ja ne otključavam telefone kao neki....iz principa.

Ja iz principa jedini imam dozvolu da uvezem legalno iPhone(SIM free).
I za to sam se svojski potrudio....
Koštalo je vremena, novca, nerava....
ali ...na kraju dana, znam da sam uradio nešto dobro...

Ali opet...svetu se ne može udovoljiti...znaš mnogo je skupo i sl....

Pa ....šta da se radi... kupi zaključan telefon....pa idi do "nekog drugog" Apple ovlašćenog dilera i daj mu pare za nešto, što bi po prirodi morao smatrati nedostojnim znaka koji mu stoji ispred radnje...

Da je Apple prisutan direktno, mnoge stvari bi bile: jeftinije, brže, lakše....

Tako da se usluga i iskustvo vezano za Apple u Srbji svodi na to kod koga idete da kupite ili popravite svoj Mac/iPod...

Poslednja izmena:
Nažalost lokalni Apple dileri ne posluju sa Appleom direktno već preko regionalnog distributera.Tako da, sve primedbe na rokove isporuka rezervnih delova, idu na njihovu adresu.

A što se tiče otključavanja iPhona, poslednje mesto gde bi mogao da dobiješ takvu uslugu su upravo Apple dileri....
Tako da se sve svodi na individualno tumačenje.

Ja sam: Authorized Apple Dealer, Apple Solution Expert, Authorized Apple Training Centar, AVID training Partner, Prometric Centar....da se ne hvalim dalje.. :)

Ja ne otključavam telefone kao neki....iz principa.

Ja iz principa jedini imam dozvolu da uvezem legalno iPhone(SIM free).
I za to sam se svojski potrudio....
Koštalo je vremena, novca, nerava....
ali ...na kraju dana, znam da sam uradio nešto dobro...

Ali opet...svetu se ne može udovoljiti...znaš mnogo je skupo i sl....

Pa ....šta da se radi... kupi zaključan telefon....pa idi do "nekog drugog" Apple ovlašćenog dilera i daj mu pare za nešto, što bi po prirodi morao smatrati nedostojnim znaka koji mu stoji ispred radnje...

Da je Apple prisutan direktno, mnoge stvari bi bile: jeftinije, brže, lakše....

Tako da se usluga i iskustvo vezano za Apple u Srbji svodi na to kod koga idete da kupite ili popravite svoj Mac/iPod...
Izvini, da li možeš da se predstaviš, čisto informativno, da bi znali sa kim razgovaramo. Hvala. :)

Jeste GlobeNet.
Izgleda da zaboravljaš gde živiš. Tebe kao kupca mora da bude briga koji je pravi razlog loše usluge, kako razni lokalni prevaranti ne bi mogli da ti prodaju bajke kao izgovor za sopstvenu nesposobnost, aljkavost i neprofesionalizam. Kada bi počeli priču o tome šta sve mora i šta bi sve ovde trebalo, a nije, pisali bi do prekosutra. Uostalom, obrati pažnju na sledeće:
Moj poznanik kupio Ipod u Madjarskoj koji se pokvario. Nosio ga je ovde na popravku ( U TC Usce i u uluicu Maksima Gorkog-znate koje su firme, da ih ne spominjem) ali su mu rekli da "nisu u Apple sisrtemu", tako da je morao popravku da odradi u Madjarskoj.
Kada treba masno da naplate neupućenima svoje usluge, onda se pravdaju time da su tobože "ovlašćeni serviseri", iako ih je "ovlastilo" to što je jedan od njih okačio na zid odštampani pdf kao svedočanstvo da je prošao nekakav Apple trening. Sa druge strane, kada treba da odrade nešto u čemu ne vide direktnu zaradu, onda se naprasno dosete kako "nisu u Apple sistemu"!
Sreća njihova da za ozbiljne firme kao što je Apple ova vuko****na ne postoji na mapi kao iole zanimljivo tržište, pa takvi i dalje mogu da prodaju sopstveni fušeraj neobaveštenima kao "sertifikovan".

kao sto ljudi nikad nece propustiti priliku da pitaju ocigledno..

Kimi, da li ti znaš ko je Peđa? Jesi li se nekada upoznao sa njim, pio kafu, družio? Pustite čoveka da kaže ko je i šta je...

Kada sam ja postavio pitanje, on nije imao avatar macole, ali to je nebitno u celoj priči.

kada sam ja odgovorio takodje nije imao avatar macole.

i da, upoznao sam ga. bio sam u macoli, trazio sam nesto da kupim, pa sam se raspricao sam njim dobrih pola sata, ako ne i ceo sat. nisam znao da se zove pedja, ali po onom postu gore nije mi bilo tesko da pretpostavim o kome se radi.

Ajd da se vratimo na apple tehnologije, jedna korisnicka obzervacija dok vam covek ne odgovori na pitanje.

Macbook Pro i metal case - cini mi se da je metalno kuciste sastavni, ako ne i glavni, deo cooling sistema.

Posledica - MBP se greje ko blesav cim se optereti i jednostavno treba zaboraviti iole zahtevan rad i drzanje laptopa u krilu u isto vreme. Nekome nebitno, ali za one iz zemlje dembelije (gde ja spadam) ni malo prijatna situacija, pogotovo u sred zarkog leta.

Za to vreme kosooki plastikaner sa jacim hardverom i bez sekundardne (stedljive) g. kartice je hladan ko spricer.

ja imam hp 8710w, plasticno kuciste - ali najkvalitetnija hp serija, i vrlo ozbiljan laptop - na koji sam se opekao kad sam dodirnuo podnozije nakon gledanja filma (komp je stajao na krevetu). jak komp = greje se. meni se svidja sto je aluminijumsko kuciste deo rashladnog sistema - bolje se hladi, i manje delova u konstrukciji = jeftiniji komp (realno... kvalitet izrade koji apple postize je nedostizan san svih ostalih. a to kosta, odnosno mora da se bude pametan, da laptop na kraju ne bi bio i po ceni nedostizan :p (na granici je zar ne?))

ja imam hp 8710w, plasticno kuciste - ali najkvalitetnija hp serija, i vrlo ozbiljan laptop - na koji sam se opekao kad sam dodirnuo podnozije nakon gledanja filma (komp je stajao na krevetu). jak komp = greje se. meni se svidja sto je aluminijumsko kuciste deo rashladnog sistema - bolje se hladi, i manje delova u konstrukciji = jeftiniji komp (realno... kvalitet izrade koji apple postize je nedostizan san svih ostalih. a to kosta, odnosno mora da se bude pametan, da laptop na kraju ne bi bio i po ceni nedostizan :p (na granici je zar ne?))

Pa jeste, bolje se hladi metalni laptop, ali o tvoje noge i testise, u tome je vidiš problem. Ispekao sam se i ja na laptop recimo, pičio sam igru po vrelom danu i toliko se uneo da nisam ni primetio da mi prži levu butinu, ostalo je zatamnjeno mesto na koži par nedelja. Plastika je toplotni izolator, metal je provodnik, može gore da te ispeče. I da, korišćenje aluminijuma ne može biti jeftinije, nema teorije. Najzad, metalno kućište blokira i wireless signal, prvi aluminijumski Mac laptopi su zato imali davno zaboravljenu eksternu antenu. Generalno je problem sa Apple-om što u razvoju hardvera daleko više pitaju dizajnere nego inženjere.

Sta tacno nije bilo jasno u mom postu? PC laptop sa JACIM komponentama (brzi CPU, brzi GPU) od ovog MBP na kome kucam greje se jedno 3-4x manje. Ako je tebi normalno da je apple-ov laptop nemoguce drzati u krilu posle 5-10 minuta full opterecenja (pustanje HD filma, igrica, kompajliranje) meni vala nije. Dakle, ponavljam jos jednom - MBP, 5 minuta zahtevnog posla, usija se toliko da ga je neprijatno drzati ga u krilu.

A sto se tice kvaliteta izrade pogledati par stranica postova unazad gde su ljudi pisali (izmedju ostalih i ja) sve failove koje su imali na apple masinama. Topljenje ekrana, eksplodiranje baterija, crkavanje svega i svacega - izem ti ja takav 'vrhunski' kvalitet izrade.

Da budem iskren jedino me je impresionirao touchpad, sve ostalo sam video i ranije. Ah da, tu je i fora sa namagnetisanim ispravljacem, to nisam video van apple-a.

Mada kapiram sta zelis da kazes - estetika >>>> everything else. O kakvo pogresno razmisljanje.....

...............

edit:

Da ne bih otvarao poseban post da se malo dotaknem i OS X-a, tj njegove UNIX zaledjine. Svi oni kojima *nix OS-evi nisu strani verovatno ce, kao i ja, pozeleti da doinstaliraju nesto od alata (slocate, joe, pine, whatever). Jedini paketski manager koji postoji je MacPorts sto je do zla boga ojadjena verzija odlicnog ports sistema sa BSD-a; budite spremni na 'patnju i bol' a ne retko i na pravljenje 'spageti' sistema sa duplim instalacijama.
Napr. ukoliko zelite da instalirate python-mysqldb port ce da povuce apache2, php5, python + gomilu libova i smesti ih u /opt, ne dajuci ni 5 para za vec postojece instalacije svega pomenutog u drugim sistemskim direktorijuma. Takodje nije iskljucena ni mogucnost kompajliranja direktno iz sorsa, nesto sto se prakticno vec godinama ne radi ni na jednom *nixu.

Eh kako odjednom utegnuto deluju 'hobisticki' OS-evi kao sto su linux i BSD-evi.....

Da, znam, sad ce da se javi gomila esteta i dizajnera i da se krsti i levom i desnom jer oni ni u najgorim nocnim morama ne otvaraju terminal, but who cares - Apple je UNIX sistem, zar ne?

Poslednja izmena:
Pa jeste, bolje se hladi metalni laptop, ali o tvoje noge i testise, u tome je vidiš problem. Ispekao sam se i ja na laptop recimo, pičio sam igru po vrelom danu i toliko se uneo da nisam ni primetio da mi prži levu butinu, ostalo je zatamnjeno mesto na koži par nedelja. Plastika je toplotni izolator, metal je provodnik, može gore da te ispeče. I da, korišćenje aluminijuma ne može biti jeftinije, nema teorije. Najzad, metalno kućište blokira i wireless signal, prvi aluminijumski Mac laptopi su zato imali davno zaboravljenu eksternu antenu. Generalno je problem sa Apple-om što u razvoju hardvera daleko više pitaju dizajnere nego inženjere.

meni deluje kao da PITAJU dizajnere, za razliku od svih ostalih firmi, gde zaposljavaju priucene *****e. ne kazem da mi je dizajn ispred inzenjeringa - zapravo - za mene je dobar dizajn onaj koji resava inzenjering probleme (aka iphone 4), i gadim se eye candy dizajna radi eye candy dizajna (aka vista skinovi). zanimljivo je da je mac mnogo vise eye candy - ali radi funkcionalnosti, ne radi estetike. vista je nabudzena da izgleda bruka (kao - za nalozene klince operisane od estetike), a da pritom taj dizajn nema veze sa funkcionalnoscu - ama bas uopste

@salac - nije mi normalno.
@salac2. ti si programer; kompjuteri se ne proizvode zbog programera; kreativna industrija drzi 80% svetskog bogatstva; samim tim oni su ti koji su bitni.

ja sam inace imao JAKU dilemu izmedju ETF - programiranje / arhitektura. otisao sam na arhitekturu, sto samo znaci da razmisljam kao INZENJER sa smislom za estetiku. hocu reci - to sto pricas, mozes da pricas drugarima iz klupe, ostalima je to trabunjanje i lupetanje :) (NHF)

Poslednja izmena:
ja sam inace imao JAKU dilemu izmedju ETF - programiranje / arhitektura. otisao sam na arhitekturu, sto samo znaci da razmisljam kao INZENJER sa smislom za estetiku. hocu reci - to sto pricas, mozes da pricas drugarima iz klupe, ostalima je to trabunjanje i lupetanje :) (NHF)

P'da, trabunjanje i lupetanje je to sto samo persone sa izrazito visokom tolerancijom na bol i superheroji betmen/supermen/bananamen smeju da se usude da odgledaju film drzeci MBP u krilu? :)

Evo probaj i sam, uzmi doticnu masinu, startuj filmce ili igricu, i izmeri koliko si uspeo da izdrzis. Slobodno.

Btw. bolje sto nisi otisao na ETF, bio bi los inzenjer. Inzenjerima je uvek na prvom mestu funkcionalnost, kompromisi su moguci, s'tim da dobrom inzenjeru estetika mora da bude negde na zacelju liste. Kad inzenjeri zavrse posao na red dolaze dizajneri/esteticari koji mogu da naprave ovo sto su cesto radili u Apple-u (jos jednom - topljenje ekrana, eksplodiranje baterija, veliki problemi sa pregrevanjem).

Ti si arhitekta jelda? Sad zamisli da zbog svoje estetske crte i ukusa narusis strukturalni integritet buduce gradjevine. Mislim, zasto stavljati sav taj ruzni beton i celik, lepse je da se stavi fino izbruseni tanki aluminijum, ili lepo uglacana plastika? Ne ide? Hmmm bas cudno, jer to u Apple-u cesto rade.

A to sto ne razumes pricu o internalijama OS X-a, sta da ti radim :) Just for the records, osnove dobrog *nix sistema vazda su bili kernel i paketski manager. Toliko.

-------------------

Evo nasao sam i jedan od razloga zasto se ova jadna masina toliko greje - nvidijina diskretna grafika ukljucena je 100% vremena!

OS X pali nvidijin cip kad se startuju 'zverine' od programa tipa pathfinder, utorrent, toast, skype, firefox, da ne govorimo o ofisu, vlc-u i sl.

Nema sta, mudro inzenjersko/dizajnersko resenje iz Apple-a :) Pa bolje da uopste nisu ni stavljali 2 kartice kad ne znaju kako da implementiraju normalan switching.

Poslednja izmena:
Vrh Dno