Šta je novo?

Sve stvari koje ste želeli da znate o Apple-u

Oko Appla se stvorila fama da je nepogresiv, da se ne kvari i sl. Svojevremeo sam se raspitivao da Mac forumu kakav je Apple za servis (da li ima delova), a dobio sam odgovor od nekog lika "bez brige to se ne kvari".
Zato nije cudno da korisnici koji prelaze sa PC-a bas zbog takve reklame bivaju zateceni i na neki nacin razocarani da im se na racunaru koji su platili znatno vise od PC-a dogadjaju stvari koje nisu ocekivali.
Verovatno je deo krivice i do korisnika koji propagiraju Apple (ponekad bez osnova), malo i do samog Appla, jer mi se cini da maju malo podcenjivacki stav prema PC userima, a bogami malo i do lakovernik preletaca sa PC-a na Mac koji veruju bas svakoj reklami , a znamo da stvari nisu bas uvek kako na reklami.

Da me ne shvatite pogresno, mislim da je Mac fantastican racunar (na zalost nemam ga), ali neko je rekao da ko zeli sa PC-a na Mac neka promeni nacin razmisljanja-bice mu mnogo lakse.

Pozdrav

I Mac i PC racunari se proizvode od istih komponenti. Mac se sklapa u Kini, a PC sirom sveta (nasi u Srbiji u preko 99% slucajeva).
Tako da nema nikakvog razloga da se Mac manje kvari od PC-a, jer je i Mac PC, samo sa drugim logoom.

Posle perioda upotrebe Maca, probao sam da koristim PC. Kakav je to bio zamor. Teško je za opisati... Prosto kao da je sve na pogrešnom mestu. Znam da nije, i da na PCu tako treba, ali sve je naopako. Neverovatna lakoća upotrebe Maca dovodi na pitanje, zašto se toga "ovi" nisu setili?

Govorim o laptopovima.

Poslednja izmena:
nemanja, aj daj neke primere zbog kojih si došao do tog zaključka...

Touchapd mi je bio neverovatno mali. Prosto nisam mogao da "manverišem". Upotreba prečica je bila kobna, Cmd+Q i Cmd+W su jako nedostajali, Copy, Cut i Paste takođe. Kvalitet ekrana, nije za poređenje uopšte. Kvalitet mreže (lokalne) i povezivanje + pregled fajlova. Kvalitet tasature, eto to je jedna od stvari koja nije toliko bila bitna, ali mi je ostala u sećanju. Na PCu žvaće i utanja. Baš ružan osećaj.

Opet nisu to bila dva slična laptopa po klasi kvaliteta, već po ceni koju danas imaju na tržištu.

Oba laptopa su 15".

nemanja, aj daj neke primere zbog kojih si došao do tog zaključka...

evo ti jedan: system preferences (iliti control panel).

windows koristim 15 godina, a bolje se snalazim da podesim mac os posle nepuna 2 meseca nego win posle 15 godina :). u control panel kad trebam da udjem, ko kevu da si mi opsovao.

jos kad dodamo da neki programi ne stavljaju uninstall u meni, vec moras preko kontrol panela -> install/unintsall programs, pa cekas da se to opasulji i upali.. ma katastrofa. kad samo pomislim kolko ima da se zezam i da cekam i klikcem da nesto obrisem, smorim se u najavi pa ga uopste i ne diram. i onda mi se tako posle izvesnog vremena nagomila milijardu gluposti na komp..

a imas i desnoklik na aplikaciju -> move to trash :)

edit:
dobro jutro kolumbo, tek sad vidim da se prica o hardveru :)

u tom slucaju, definitivno touchpad. do sad svaki lap koji sam imao/koristio, uvek sam gledao da ustekam misa cim imam prilike. sa mac-om mi se desava suprotno, iako mi mis radi ja cesto se potpomazem touchpad-om :) : skrol/zoom/rotiranje/saltanje slika..

Poslednja izmena:
sa mac-om mi se desava suprotno, iako mi mis radi ja cesto se potpomazem touchpad-om :) : skrol/zoom/rotiranje/saltanje slika..

to može i moj 2 godine stari Acer Aspire...ali slažem se da je na MacBook-u touchpad udobniji za rad.. ne znam zbog čega, možda zato što je veći, u svakom slučaju definitivno je bolji.

Za ekipu koja je resila da me brze-bolje optuzi da zbog jednog 'minornog' incidenta zelim da posto-poto pobegnem od apple-a:

Ovo nije prvi put. Dok ovo kucam sa moje leve strane cuci iMac, ugasen, gde se lepo vidi 'izjeden' deo ekrana - u gornjem desnom uglu od konstantnog grejanja(pregrevanja?) stvorile su se primetne fleke. Dakle, po mom iskustvu, apple hardver fail-uje 2/2, ili ako vise volite procente - 100%. Ko ne veruje moze slobodno da mi se javi na PM te ce biti u mogucnosti i da se licno uveri u ovo o cemu pricam.

Da li vi stvarno mislite da ce tek tako, posle ovakvih iskustava, a zahvaljujuci storijama pojedinaca kako je na njihovim apple-ovima sve sjajno i bajno, biti popravljen los utisak?

Evo i ostalih zapazanja o hardveru:
1.za trajanje baterije i touchpad veliki plus.
2. ekran - dobar, uporediv sa kvalitetnim proizvodima drugih proizvodjaca i naravno mnogo bolji nego LCD-ovi zabodeni na uboge laptopove od 300-400e (sto je sasvim normalno i ocekivano).
3. mouse - bt mis 'zaplenjen' sa iMac-a je potpuno razocarenje; ergonomski los i spor do zla boga; posle par sati koriscenja izgubio sam bilo kakvu volju da ikada vise radim sa njim.
4. USB - unibody MBP 15 ima samo 2 USB-a i na moje veliko razocarenje nemoguce je nastekati wireless logitech mish i USB hard u isto vreme (jednostavno su konektori preblizu); na bilo kom PC laptopu ovo prolazi bez problema.

Toliko za sada :)

Za ekipu koja je resila da me brze-bolje optuzi da zbog jednog 'minornog' incidenta zelim da posto-poto pobegnem od apple-a:

Dok ovo kucam sa moje leve strane cuci iMac, ugasen, gde se lepo vidi 'izjeden' deo ekrana - u gornjem desnom uglu od konstantnog grejanja(pregrevanja?) stvorile su se primetne fleke.

Cuo sam za ovaj problem. Navodno je resen sa novijim Mekovima. Koji Mac imas ?

Ima toga još. Npr, pregrevanje PowerBook Ti, kome kad se pregreje prestane optika da radi, pa crkavanje napajanja u MDD powerMac-ovima, jer kada se ugasi, deo ispravljača i dalje daje 28v, pa se pregreje i crkne :), pa pregrevanje novih i5 MacBook, pa žute fleke na iMac, pa paljevina iPhoneta, sve se to izdešavalo u mojoj familiji. Pouzdanost im je jača strana :), a cena ubija.

Zato hackintosh rulez!:) Nisam fan Apple proizvoda ali OS im je odlican.

Ovo nije prvi put. Dok ovo kucam sa moje leve strane cuci iMac, ugasen, gde se lepo vidi 'izjeden' deo ekrana - u gornjem desnom uglu od konstantnog grejanja(pregrevanja?) stvorile su se primetne fleke. Dakle, po mom iskustvu, apple hardver fail-uje 2/2, ili ako vise volite procente - 100%. Ko ne veruje moze slobodno da mi se javi na PM te ce biti u mogucnosti i da se licno uveri u ovo o cemu pricam.

Da li vi stvarno mislite da ce tek tako, posle ovakvih iskustava, a zahvaljujuci storijama pojedinaca kako je na njihovim apple-ovima sve sjajno i bajno, biti popravljen los utisak?

Evo i ostalih zapazanja o hardveru:
1.za trajanje baterije i touchpad veliki plus.
2. ekran - dobar, uporediv sa kvalitetnim proizvodima drugih proizvodjaca i naravno mnogo bolji nego LCD-ovi zabodeni na uboge laptopove od 300-400e (sto je sasvim normalno i ocekivano).
3. mouse - bt mis 'zaplenjen' sa iMac-a je potpuno razocarenje; ergonomski los i spor do zla boga; posle par sati koriscenja izgubio sam bilo kakvu volju da ikada vise radim sa njim.
4. USB - unibody MBP 15 ima samo 2 USB-a i na moje veliko razocarenje nemoguce je nastekati wireless logitech mish i USB hard u isto vreme (jednostavno su konektori preblizu); na bilo kom PC laptopu ovo prolazi bez problema.

Toliko za sada :)

Ja stvarno ne mogu da kažem da sam imao problema sa svojim iMac G5 i sa MacBook-om. Radila su, oba, po dve godine kod mene, savršeno, štucnuli nisu, a i dalje rade kod novih vlasnika. Ali se zato drugu na istom takvom MB istopila baterija, a drugom drugaru je istrunuo ekran na iMac-u od 24" (neki Intel, ne znam koji je tačno). A prošle godine kada sam hteo da kupim iMac i čuo kakvih sve problema ima... Jednostavno ne želim da razmišljam da li će naka glupost da crkne na mašini koja košta 1000+ €. Lepo sam sklopio Hackintosh koji izgleda neuporedivo lošije nego iMac, ali me je izašao duplo jeftinije, a radi potpuno isto.

Ajde neka Kovacm napiše ono što je pisao na macserbia.org pre oko godinu dana...
Ako se dobro sećam od 3 iMac-a, svakom je nešto falilo.

Touchapd mi je bio neverovatno mali. Prosto nisam mogao da "manverišem". Upotreba prečica je bila kobna, Cmd+Q i Cmd+W su jako nedostajali, Copy, Cut i Paste takođe. Kvalitet ekrana, nije za poređenje uopšte. Kvalitet mreže (lokalne) i povezivanje + pregled fajlova. Kvalitet tasature, eto to je jedna od stvari koja nije toliko bila bitna, ali mi je ostala u sećanju. Na PCu žvaće i utanja. Baš ružan osećaj.

Opet nisu to bila dva slična laptopa po klasi kvaliteta, već po ceni koju danas imaju na tržištu.

Oba laptopa su 15".

To je tačno... Što se tiče udobnosti u radu, tu je Mac zakon. Sve je na svom mestu, sve radi onako kako treba da radi + sve izgleda extra, ali ako nešto zataji posle isteka garancije... Mnogo € će da košta popravka, skoro pa neisplativo za popravljanje. Mislim da je Apple pionir u propustima, ne znam ni jednu kompaniju koja je napravila toliko s****a sa svojim proizvodima.
Skoro sam našao u oglasima polovan PowerMac G5 ali sa neispravnom matičnom i čisto iz radoznalosti sam nazvao jedan Apple servis kod nas da pitam koliko bi koštala zamena ploče... Lik, opušteno kaže oko 400-500€ !
Malo je mnogo, složiće te se.

Skoro sam našao u oglasima polovan PowerMac G5 ali sa neispravnom matičnom i čisto iz radoznalosti sam nazvao jedan Apple servis kod nas da pitam koliko bi koštala zamena ploče... Lik, opušteno kaže oko 400-500€ !
Ne treba uzimati domaće lešinare kao primer kad je Apple u pitanju.
Btw, problemi sa pregrevanjem (majkom svih problema) kod starijih iMac-ova su bili lako rešivi softverskim ubrzavanjem kulera koji je fabrički bio podešen na niži broj obrtaja.

Ne treba uzimati domaće lešinare kao primer kad je Apple u pitanju.

Potpuno je pogrešno ne uzimati to u obzir. Ako živiš u Srbiji, gde ćeš da tražiš delove i servis za nešto? Može neki brend da bude ekstra, ali ako ja nemam ovde gde živim podršku za njega, šta mi vredi.

I još jedna stvar, cene delova, rada i vreme čekanja na servis su politika Apple-a, a ne servisa u Srbiji. Oni se tu ništa ne pitaju. Nosio sam Air na popravku coolera, bio je u garanciji. Procedura je da se poruči deo (običan cooler, ne matična ploča), jer im Apple NE DOZVOLJAVA da imaju sopstveni lager bilo čega. Kada deo stigne, zamenjeni se pakuje i vraća Apple-u. Vreme čekanja je mesec dana. Ko to može da zanemari svaka mu čast na "pameti".

Cuo sam za ovaj problem. Navodno je resen sa novijim Mekovima. Koji Mac imas ?

intel iMac 27" (nemam ga ja, firmin je :) ), star par godina. Konkretni primerak nije imao drugi poznati problem (treperenje ekrana) ali zato mu se lagano 'topi' lcd.

To jeste najskuplji element za zamenu na bilo kom Macu.

To je najskuplje za bilo koji laptop. Deo košta negde 150$ u zemlji gde je centralni magacin, dok dođe dovde, carina i poštarina, bude duplo. Usluga servisa bar 150$ i eto povelike cifre. Moglo bi to jeftinije, ali kako bi onda terali ljude da kupuju nove laptopove. Ako se pokvari u garanciji, popravlja se. Van garancije, jeftinije je uzeti novi.

Potpuno je pogrešno ne uzimati to u obzir. Ako živiš u Srbiji, gde ćeš da tražiš delove i servis za nešto? Može neki brend da bude ekstra, ali ako ja nemam ovde gde živim podršku za njega, šta mi vredi.
Pričamo o različitim stvarima. Nije "kriv" Apple što u npr. Burundiju ili Turkmenistanu nekakav lokalni preprodavac nije u stanju da omogući podršku na nivou zvaničnog Apple servisa. To što domoroci moraju da kalkulišu šta im se i kako isplati nema veze niti sa Apple-om, niti sa bilo kojim drugim proizvođačem koji je na tom i takvom tržištu prisutan iz treće ruke.

I još jedna stvar, cene delova, rada i vreme čekanja na servis su politika Apple-a, a ne servisa u Srbiji. Oni se tu ništa ne pitaju. Nosio sam Air na popravku coolera, bio je u garanciji. Procedura je da se poruči deo (običan cooler, ne matična ploča), jer im Apple NE DOZVOLJAVA da imaju sopstveni lager bilo čega. Kada deo stigne, zamenjeni se pakuje i vraća Apple-u. Vreme čekanja je mesec dana. Ko to može da zanemari svaka mu čast na "pameti".
To jednostavno nije tačno. Apple takođe ne dozvoljava otključavanje i jailbreakovanje iPhone-a, pa opet domaći "ovlašćeni" serviseri neće propustiti priliku da ti uzmu masne pare za tu "uslugu". Kako se tu "pitaju", a kad su "cene delova, rada i vreme čekanja" u pitanju ne?

+1
apple misevi su ... krajnja suprotnost u realizaciji i lakoci upotrebe u odnosu na sve ostalo sto izlazi iz njihove fabrike. Katastrofa nad katastrofama!

USB - fail. I to iz 2 razloga: preblizu su i malo ih ima. Zaista ne razumem zasto su to osmislili na takav nacin.
S'druge strane meni je potpuno retardirano da usb flash-evi, kablovi i sl. periferije budu deblje od sirine samog usb porta. Kad vidim one PQI diskove sa 1cm debelim kucistem sa svake strane, pozelenim.

:) Ogromna dužina, 80cm ili nešto manje, kabla na Mac tastaturi.

Btw, problemi sa pregrevanjem (majkom svih problema) kod starijih iMac-ova su bili lako rešivi softverskim ubrzavanjem kulera koji je fabrički bio podešen na niži broj obrtaja.

Aha softverskim ubrzavanjem smanjuješ temperaturu u "leru", ali ako ga dobro uposliš ništa ga neće dovoljno ohladiti. Softverski povećavaš minimalni broj obrtaja, ali NE i maximalni, pa je tako moj MacBook kada pustim nešto što ga zakuca na 100% (VideoRender npr.) išao i preko 95 stepeni, dok je na leru bio hladniji nego na default. Slično je i kod iMac-a.

Sve je to lepo, ali dajte ljudi priznajte da problem postoji i nađite neko rešenje, a jedino što su oni uradili je bilo cooliranje ljudi koji su se žalili.

Pa negde sam pročitao da je čovek na iMac-u tri puta u garanciji menjao ekran ! ! !

Šta je bilo posle isteka garancije ? ? ?

intel iMac 27" (nemam ga ja, firmin je :) ), star par godina. Konkretni primerak nije imao drugi poznati problem (treperenje ekrana) ali zato mu se lagano 'topi' lcd.

A koštao je brdo para! Ne kažem da ne vredi toliko! Vredi, ali da se ne dešavaju takve stvari. Koliko ja znam problem sa ekranima postoji još od prvih Intel belih iMac-ova, znači već 4 godine!

Za te pare koliko ste platili iMac, mogli ste zbudžiti Hackintosh koji bi ga pojeo + 3 god. garancija! Ali ono kao "Mac je Mac i nećemo da se cimamo sa Hackintoshima"

Mada da mi opet treba laptop... Sigurno bi to bio MacBook Pro 15"

Poslednja izmena:
Cekajte ljudi, cinjenica da se Apple kompovi prodaju u daleko manje primeraka nego pojedine serije Lenovo, Toshiba isl. neminovno mora da dovede do toga da se ne istestiraju dovoljno. Pa ne prave te appleove neki vanzemaljci, vec ljudi... logicno je skroz.

Pa i BMW je imao problema sto sa menjacem, sto sa limarijom do skoro, bas zato sto pravi daleko manje kola...

Misliš iMac 24". 27-ica je izašla u oktobru.

To je najskuplje za bilo koji laptop. Deo košta negde 150$ u zemlji gde je centralni magacin, dok dođe dovde, carina i poštarina, bude duplo. Usluga servisa bar 150$ i eto povelike cifre. Moglo bi to jeftinije, ali kako bi onda terali ljude da kupuju nove laptopove. Ako se pokvari u garanciji, popravlja se. Van garancije, jeftinije je uzeti novi.

Reč je o Power Mac-u G5, ne o laptopu. 400-450 je stoga razumljiva cena za ploču workstation klase, pogotovo što je Mac i PowerPC ploča i što smo mi u Srbiji.

EDIT: Kako objašnjavate ova poređenja Apple-a sa BMW-om ili Mercedes-om, a istvremeno niko ne pljuje BMW ili Merdžu, svima se sviđa i svi bi ih želeli, dok ima kolko oćete Apple hejter-a i pljuvača.

Poslednja izmena:
A koštao je brdo para! Ne kažem da ne vredi toliko! Vredi, ali da se ne dešavaju takve stvari. Koliko ja znam problem sa ekranima postoji još od prvih Intel belih iMac-ova, znači već 4 godine!

To se dogadja kada kompanija vise brine o dizajnu nego o drugim stvarima koje si jednako bitne ako ne i bitnije od dizajna. Znaci, hteli su da naprave tanak i i tih racunar ali su se malo zaigrali i zaboravili na zagrevanje procesora i eto belaja.
Ali moramo da priznamo da bez Appla zaista stvari ne bi bile iste. Za neke stvari su lideri: imaju jako dobar OS (doduse nije bas 100 % njihov), Iphone je zadao domaci zadatak za konkurenciju...
Pozdrav svima

To se dogadja kada kompanija vise brine o dizajnu nego o drugim stvarima koje si jednako bitne ako ne i bitnije od dizajna. Znaci, hteli su da naprave tanak i i tih racunar ali su se malo zaigrali i zaboravili na zagrevanje procesora i eto belaja.
Ali moramo da priznamo da bez Appla zaista stvari ne bi bile iste. Za neke stvari su lideri: imaju jako dobar OS (doduse nije bas 100 % njihov), Iphone je zadao domaci zadatak za konkurenciju...
Pozdrav svima

Ja recimo ne mogu da "progutam" takavo objasnjenje. Mislim, apple nije kompanija koja je juce skrpila tim dizajnera i inzenjera i rekla "e, ajmo sad da napravimo tanko i fensi". Zato mi nije jasno kako su im ovakve stvari promakle? Jedini proizvodi sa kojima se "utrkuju" je ipod/iphone linija. iMac, macbook i ostale propratne periferije rade "na tenane" tako da mi nikako ne ide u glavu zasto im se propusti gomilaju? Apple mozes da volis ili mrzis ali ne moze niko da kaze da su kompanija koja ima "valjda ce sve biti ok" stav kada dizajnira svoje proizvode.

Vrh Dno