Šta je novo?

Visual BASIC

Nelexije

Slavan
Učlanjen(a)
30.04.2007
Poena
320
Moram da naucim VB hitno... Da li neko ima savet za dobru literaturu... Na zalost krecem od nule...

Kol'ko ti je hitno? Jel' za sat-dva ili do sutra? :d

Vidi... da ti objasnim... Ukucaš u google "visual basic" pa dobiješ pregršt linkova na tu temu. MSDN i Vbtutor su svakako među linkovima koje bi trebalo da posetiš.

P.S. Ako ti je stvarno toliko hitno (pretpostavljam za neki ispit) onda najbolje da uzmeš časove. Teško da ćeš samouk, polazeći "od nule" kako sam kažeš, imati neku veliku efikasnost. A programiranje i programski jezici se uče mesecima i godinama kroz praktične primere, a ne za jedno popodne ili "za 21 dan". :S:

magick je apsolutno upravu za te časove. Ne deluješ mi kao neko koga to zanima sem da položi ispit pa shodno tome mislim da ti ni literatura za to nije neophodna.
Međutim, kako je ovo forum čiji su članovi "otvorenog srca i uma" pomoćićemo ti i oko literature samo budi malo precizniji o kom VB-u se radi.

Ne radi se o ispitu. Nije bas da nemam pojma o programiranju, ali davno to bese (jos od vremena Fortrana i Pascala nemadoh potrebe za njim). Ne verujem da ce mi to staro znanje (u tragovima) ista pomoci po pitanju VB-a. Jedino mi mozda bude znacilo to sto sam u to vreme dobro kontao stvari i nije mi bila strana logika programiranja. Da ne duzim. To mi treba za posao i to prvenstveno kao podrska Excelu jer ga dosta koristim i puno bi mi znacilo da ga dopunim znanjem VB-a. Nadam se da sam sada bio malo jasniji. Hvala na brzim odgovorima.

Ne radi se o ispitu. Nije bas da nemam pojma o programiranju, ali davno to bese (jos od vremena Fortrana i Pascala nemadoh potrebe za njim). Ne verujem da ce mi to staro znanje (u tragovima) ista pomoci po pitanju VB-a. Jedino mi mozda bude znacilo to sto sam u to vreme dobro kontao stvari i nije mi bila strana logika programiranja.
Pa svakako da bi ti značilo da razumeš šta su funkcije i procedure, zašto se i kako deklarišu promenljive, koji sve tipovi podataka postoje, te šta su to dinamički tipovi itd. O dijagramima toka i osnovnim petljama da i ne govorim. A koncept objektnog programiranja ćeš morati da skapiraš usput. 🙂

Da ne duzim. To mi treba za posao i to prvenstveno kao podrska Excelu jer ga dosta koristim i puno bi mi znacilo da ga dopunim znanjem VB-a. Nadam se da sam sada bio malo jasniji. Hvala na brzim odgovorima.
Ako je za Excel onda nema dalje priče... Moraš se odmah baciti na praktične primere, jer te ni jedna teorija programiranja neće upoznati sa objektnim modelom ofis dokumenata. 🙂

Tebi daklem treba VBA, ili ti Visual Basic for Applications. Google će ti dati bezbroj rezultata, a evo i par njih koji su bili među prvima i koji ne deluju loše. 🙂

VBA for Excel (Macros)
Anthony's Excel VBA (Macro) Tutorial

Sale, hvala puno. Na brzaka pregledah tvoje linkove i mislim da je ovo prava prica za mene.

Ili jednostavno ako si uclanjen u neku biblioteku, pre par dana sam video bas fine knjizice (dobro, malo su deblje) za programere pocetnike i programere-programere.

Ili jednostavno ako si uclanjen u neku biblioteku, pre par dana sam video bas fine knjizice (dobro, malo su deblje) za programere pocetnike i programere-programere.

Ne bi bilo loše da napišeš čija su to izdanja, gde se može naći ta biblioteka (makar grad), itd. 🙂

Izdanja ne znam, ali to sam video recimo u bilo kom odseku gradske biblioteke (a ima ih po Beogradu dosta).

Pa tih knjiga ima dosta, ali sam ja u drugim oblastima naletao na knjige koje su imale puno strana, a koje su malo toga rekle na tih nekoliko stotina strana. Ako je neko imao konkretnog dodira sa tim knjigama i koristio ih bilo bi dobro da ih preporuci.

Nazad
Vrh Dno