Šta je novo?

HTC Android - Magic, Hero, Tattoo

ne samo to, htc je obecao da ce od verzije 3.0 androida(koji stize krajem godine) svi njihovi telefoni redovno biti updatovani na poslednju verziju OSa. ako je ovo tacno postoje velike sanse da ce ovladati trzistem ne samo kao firma, nego ce se i mnogo brzi primiti android kod naroda koga vise nece sputavati verzije pri kupovini telefona

ne samo to, htc je obecao da ce od verzije 3.0 androida(koji stize krajem godine) svi njihovi telefoni redovno biti updatovani na poslednju verziju OSa. ako je ovo tacno postoje velike sanse da ce ovladati trzistem ne samo kao firma, nego ce se i mnogo brzi primiti android kod naroda koga vise nece sputavati verzije pri kupovini telefona

Malo su me razocarali kao firma, bas zbog svoje "redovnosti"... razmislicu dobro kad sledeci put budem kupovao telefon, da li cu da uzmem ponovo HTC. Sve mi se cini da cu da uzmem Google Nexus(neki)... znam da ga HTC pravi, ali ga zato Google updateuje :)

da li ima ovde neko ko je koristio i Magic i Hero. Interesuje me da li izmedju njih postoji neka razlika (po spec nesto nisam primetio da ima nekih razlika) ili je samo razlika kozmeticke prirode :) Inace od oficijalnog update-a za Magic mislim da nema nista, znajuci HTC... Google i Motorola su mi nekako sigurniji sto se tice podrske, ali ce za Magic sigurno izaci custom 2.2 posto mi se cini da nekako ima najvecu zajdenicu (sudeci po broju kvalitetnih custom Rom-ova)

Poslednja izmena:
Kamera i kuciste. A 2.2 ce izaci, Google je najavio jos pre xx dana, a i TMobile je preneo htc-ovu najavu. Dakle bice bez SenseUI-ja (pre) i sa (kasnije)

Poslednja izmena:
Malo su me razocarali kao firma, bas zbog svoje "redovnosti"... razmislicu dobro kad sledeci put budem kupovao telefon, da li cu da uzmem ponovo HTC. Sve mi se cini da cu da uzmem Google Nexus(neki)... znam da ga HTC pravi, ali ga zato Google updateuje :)

kada sam rekao redovno mislio sam na redovan update koji se nece odnositi na pola godine kasnjenja....znaci kako je htc to naglasio - bice redovnog updatea za sve njihove telefone, znaci ako desire dobije 3.0 android dobice ga ubrzo ako ne i odmah svi ostali telefoni. mislim da je to tacno, bili su prilicno precizni sa tom informacijom

jel neko primetio memory leak na telefonima? imam htc legend, i bez obzira na taskkiller, sto mi je duze mob upaljen ima sve manje rama. sa ~160mb se posle 3 dana smanjio na 40mb max nakon ubijanja svih aplikacija. nakon restarta su se vratili megabajti, ali se opet smanjuju...

kod mene isto al sam kontala da to tako treba jer imam tattoo :d

jel neko primetio memory leak na telefonima? imam htc legend, i bez obzira na taskkiller, sto mi je duze mob upaljen ima sve manje rama. sa ~160mb se posle 3 dana smanjio na 40mb max nakon ubijanja svih aplikacija. nakon restarta su se vratili megabajti, ali se opet smanjuju...

Najverovatnije da ti neka 3rd party aplikacija (koju nije pravio google) leakuje. Pogledaj koliko koja aplikacija uzima rama. U nekim task managerima možda nećeš ni moći da vidiš tu aplikaciju jer ona ne mora da ima svoj proces, može da bude servis.

Tako je na svim Android telefonima (samo što meni na legendu nikada ne padne ispod 120), restaruj ga posle jednog dana i gotovo.

moguce da je ovo sto je dakis rekao, ovo nisam primetio u pocetku dok mob nisam natrpao aplikacijama, samo nemam ideju koja bi aplikacija mogla da guta ovoliko

Lično ne koristim task menadžere i ne zanima me koliko koja aplikacija troši resursa, a ne bi trebalo ni vas da interesuje osim ako ne primetite da telefon usporava.

Da objasnim: android pušta sve aplikacije da se pokrenu i rade u pozadini dok ne smatra da je ostalo premalo rama za normalan rad telefona. Tada, on gasi programe koji su nepotrebni po prioritetu. Zbog ovog principa rada ne treba da vas brine što imate mizernu količinu slobodnog rama, jer kad ram zatreba, recimo pri pokretanju nove aplikacije, sistem će ugasiti neku nepotrebnu aplikaciju i napraviti mesta.

Prednost ovog principa je da kada pokrenete aplikaciju koja već stoji u pozadini, ona će se pojaviti na ekranu mnogo brže jer je već pokrenuta i sistem nastoji da potrpa što više aplikacija u ram da bi one bile brže dostupne. Ubijanjem svih aplikacija task killerom dobijete gomilu slobodnog rama koji bleji neiskorišćen.

Po meni, jedina situacija u kojoj ima smisla ručno ubijati aplikaciju je ako je ona loše napisana. Na primer, aplikacija može da zatraži od sistema da je ne gasi. Sada recimo da je pored toga ova aplikacija loše napisana, možda čak ima i memory leak, sistem neće moći da je ugasi jer je aplikacija to tražila od sistema. I sad ako vam je ova aplikacija baš bitna i nema alternative iako je loše napisana, ima smisla ručno je ubijati kada završite posao sa njom. Mada ja lično je ne bi ni koristio.

Naravno, uzrok "sporog sistema" može biti i loš nezvanični ROM u kom slučaju je najbolje da promenite isti :)

Meni je neki od programa ubio Magic, na noć kad se pomerao časovnik. Sumnjam na Fring, koji sam u tom momentu koristio, a pretpostavljam da je napunio RAM telefona do poslednjeg bajta nekim logovima.

Nisam mogao da upalim telefon i morao je da radi factory reset. Posle ovog iskustva ga redovno bekapujem. :)

Mnoštvo aplikacija i vendora svakako povećava mogućnost da se instalira neka glupost.

@dakis

E jednom da vidim da neko razume kako radi Android :) Ja ne verujem da imam preko 40MB slobodno, pa opet nema nikakvih usporenja ni problema, ali ljudi povlače pogrešne analogije sa Windowsom pa postaju opsednuti memorijom i ubijanjem svega živog.

Što se zlih aplikacija tiče, to je već problem kontrole kvaliteta, valjda u želji da se u Market nagruva što više.

Astro file manager moze da pozove aplikaciju "Process Manager" ((hard Menu->Tools)) (ne znam da li su je oni napisali, ili to vec postoji u Androidu pa je Astro samo poziva).
Uglavnom, tu moze da se vidi koja aplikacija/servis koliko RAM memorije zauzima. To moze da pomogne da se odredi da li negde curi memorija - proverite vise puta nakon koriscenja, bez ubijanja aplikacije; ako raste, postoji verovatnoca da memorija curi negde.

Pozdrav!

Da objasnim: android pušta sve aplikacije da se pokrenu i rade u pozadini dok ne smatra da je ostalo premalo rama za normalan rad telefona. Tada, on gasi programe koji su nepotrebni po prioritetu. Zbog ovog principa rada ne treba da vas brine što imate mizernu količinu slobodnog rama, jer kad ram zatreba, recimo pri pokretanju nove aplikacije, sistem će ugasiti neku nepotrebnu aplikaciju i napraviti mesta.

Prednost ovog principa je da kada pokrenete aplikaciju koja već stoji u pozadini, ona će se pojaviti na ekranu mnogo brže jer je već pokrenuta i sistem nastoji da potrpa što više aplikacija u ram da bi one bile brže dostupne. Ubijanjem svih aplikacija task killerom dobijete gomilu slobodnog rama koji bleji neiskorišćen.
Zasto se onda ljudi zale sto im pozadinske aplikacije ubijaju bateriju?

Nisam gledao kod Androida, ali kontam da su procesi zablokirani na nekom semaforu (ili nekoj strukturi slicne primene). Ako su zablokirani, zasto se onda bude ( => uposljavaju CPU => trose bateriju)?

Zasto se onda ljudi zale sto im pozadinske aplikacije ubijaju bateriju?

Nisam gledao kod Androida, ali kontam da su procesi zablokirani na nekom semaforu (ili nekoj strukturi slicne primene). Ako su zablokirani, zasto se onda bude ( => uposljavaju CPU => trose bateriju)?

Pa to sam napisao u delu posta koji nisi uključio u citat, ali pojasniću bolje. U suštini, to se dešava kada je aplikacija loše napisana. Glavni uzrok "srkanja" baterije je nepravilno i bahato korišćenje resursa što je na Androidu vrlo lako zloupotrebiti i što lenji developeri često rade.

Konkretan krivac u velikom broju slučajeva je takozvani "wakelock". Programer može da zatraži wakelock od sistema, što u suštini znači "nemoj da ubijaš moju aplikaciju, radim nešto bitno". Programer je zatim dužan da kaže sistemu da je završio sa ovom važnom operacijom i otpusti (release) wakelock. Ako programer zaboravi da otpusti wakelock, sistem nikada neće ubiti aplikaciju i ona će neprestano raditi što znači da sistem neće moći da "spava" (sleep mode - neka vrsta hibernacije koja mnogo utiče na štednju baterije - za samo par sati može da se desi da nestane 50% baterije ako neka aplikacija konstantno ima wakelock).

Ovo se uklapa u priču o principu rada Androida jer kao što sam napisao u prethodnom postu, Android nastoji da potrpa što više aplikacija u RAM da bi se one brže pokrenule. Ovo zahteva mehanizam koji će omogućiti aplikacijama da rade važne poslove bez bojazni da će ih sistem ubiti. Za sada, wakelock predstavlja rešenje.

E sad, ovo nije najsrećnije rešenje čak je i problematično jer se trenutno od developera očekuje da budu pažljivi i ne budu bahati sa wakelock-ovima. Jednostavno, mnogo je lako "*****ati se" i zato mnogo loše napisanih aplikacija ima ovaj problem.

Anyway, problem se već rešava - u novijim verzijama androida za neke stvari postoje novi mehanizmi koji zamenjuju wakelock, kao što je window manager koji vodi računa o wakelockovima za tebe i tako dalje ali pitanje je da li si uopšte želeo da čitaš gomilu tehničkih detalja tako da ću prestati da smaram :D Poenta je da Google uglavnom zna šta radi i iako još uvek ima smisla koristiti task killere i sl. u određenim slučajevima, oni će sve manje biti potrebni kako se Android bude razvijao.

Hvala na opsirnom odgovoru. Ne smara me da citam, posto sam u struci (ETF, smer za racunare). Kad se zavrsi ispitni rok, ako ne ugrabim neku praksu preko leta, potrudicu se da napisem neku aplikaciju za Android, naravno pod GPL-om :)

gde si ti to procitao?
da se razumemo, ja bih to voleo, ali sam zbog krsh podrske koju nam daju trnutno za Magic i HERO, malo skeptican po tom pitanju!

Kad dolazi vise wildfire kod nas dal zna neko?
A Aria?
htc-aria-1.jpg

aria je samo za americko trziste....
a wildfire, nisam siguran da je jos pocela prodaja tog fona, trebalo bi uskoro ako se ne varam

Da zvanicna prodaja i isporuka wildfire-a je pocela krajem maja, pocetkom juna. Medjutim jos uvek ga nema na Evropskom trzistu-najvise zbog operatera (oni vrse prilagodjavanje uredjaja svojoj mrezi i dok Tattoo ne isprazi police :) ). Inace telefon je koliko znam vec sada moguce naruciti u mnogim Evropskim drzavama (postavio sam negde prethodno link ka firmi koja vrsi prodaju u velikom broju zemalja, prethodno sam stavio da je vec u prodaji (nisam razumeo Grcka slova-jer sam naisao na grcku verziju sajta te firme :) ), ali je isporuka 31. jula-1. avgusta, pa racunam da tad stize kod nas)...
Link: http://www.expansys.com/group pa izaberite zemlju i vidite cenu (naravno telefon ce biti prikazan ako jos ima slobodnih primeraka, kad sam ovo gledao imalo je slobodnih primeraka u Grckoj, Sloveniji)

Poslednja izmena:
Da li neko moze da mi preporuci software za navigaciju kod HTC Magic telefona? Sta vi koristite?

Hvala. :)

Ja korisim Igo i skroz mi je ok... imas i NDrive koji ima contrastove mape (Plan Plus)...

Ima li neko da zna gde mogu uzeti novu kompletnu masku za HTC Touch HD? Kao i kako mogu ubaciti neku navigaciju u njega....
Pozdrav!!!

Hvalaaaaa :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno