Šta je novo?

FUJI Fujifilm FinePix F70 EXR

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Poz,

gledam nešto ovaj aparatić, treba mi za poklon a mogu ga dobiti novog relativno povoljno (~150 evra +-10 evra). Nisam našao neke testove na net-u, valjda je nov model ili šta, ali bih nabavio neki kompaktni UZ aparat. Prije njega sam gledao panasonic TZ6/7. Panasonic ima HD video, što je zgodno, ali Fuji ima manuelne kontrole + bolji CCD, gledao sam neke samplove i može ići do ISO 1600 na nekim manjim formatima. Između ISO 400 i 800 skoro da nema razlike. Veća mana po meni je objektiv koji ima IZRAZEN purple fringing, valjda zbog jako kompaktnog objektiva :( Da li je neko imao dodira sa ovim aparatićem, čisto da se ne pokajem kada kupim.

:wave::wave:

Kog zutog automobila? hehe
Siguran sam da sam fokusirao na bure a zatim pomerio aparat u desno. ***.
Hvala na ostalim savetima.

Iza bureta se vidi deo automobila koji izgleda da je u fokusu (ako pričamo o istoj fotografiji).
Nema veze što si pomerio aparat u desno - nije zbog toga omašio fokus. Fokusiranje, pa pomeranje aparata je normalna operacija pri rekompoziciji i problem je samo kada je DOF vrlo plitak i kada se aparat više rotira oko svoje ose nego kada se translira po istoj ravni.
Fokus je omašio verovatno zato što je bure u debeloj senci, a deo kola dobro osvetljen.

Ti si izgleda zaboravio da on nema 1DmkIV + 85/1.2 :d

Pa dobro, kakve veze - isti principi važe i za kompakte. Jedino što neke lakše može da primeni, a neke teže. :)

Poslednja izmena:
Pa kompakti imaju neupotrebljivi fokus za pokretne objekte i DOF od 10km :d Kada je na kompaktu promashen fokus to znachi da se zbunio i fokusirao na pola metra, sve drugachije od toga, ceo kadar je u fokusu :)

@jaygee

Само да прокоментаришем ону трећу слику, која изгледа као да је без блица. Да ли је ту био можда slow synchro укључен? Ако јесте онда је ово очекиван резултат јер је ту балансиран блиц са позадином, а позадина је мркли мрак :)
Или можда мерење светла у тачку па си онда фокусирао на ове беле плочице? То исто може да буде разлог, да се апарат преварио у мерењу и помислио да је сцена светлија.
Што се тиче проблема када други људи сликају, јел ти се дешава да фотке буду мутне када слика неко ко слика како треба, дакле прво до пола па онда до краја? Ако се не дешава онда је то проблем са фокусом и то ћеш лако да решиш тиме што подесиш AF Mode на Continuous. Тако добијаш да апарат нон стоп фокусира а не само када се притисне окидач.
Али не заборави да вратиш после на неки нормални мод фокусирање, или ће брзо да ти се испразни батерија :)
Генерално скоро сви проблеми када ти је мутна фотка се своде или на лош фокус или на то да си ти померао апарат док сликаш. Она слика са буретом нпр је лош фокусирана, тј фокусирано је на средину слике уместо на буре. Ти си ту требао да подесиш централни фокус, фокусираш са буретом у центру па онда док држиш окидач на пола прекомпонујеш слику и буре би било у фокусу. Или да ставиш на онај мулти фокус па молиш бога да ће да фокусира на страну :)

Још само да се дотакнем проблема подекспонирања. То се деси у ситуацији када не може цела сцена да стане у кадар јер су неки дели пресветли а неки претамни и онда ти треба да кажеш апарату који ти је део битнији. Ако не кажеш онда је добро понашање да апарат да приоритет светлијим деловима јер се тамнији делови могу касније повратити у обради док ако се светлији део спржи њему више нема спаса :)

Ma kako je provia standard :) Valjda postoji neshto shto se zove samo standard, ja to imam na F31 i boje su savrshene. Mogu da budu hladne samo ako je omashen WB...

veruj mi da je provia/standard!

Fokus je omašio verovatno zato što je bure u debeloj senci, a deo kola dobro osvetljen.

da, o istoj fotografiji govorimo. ma meni je samo to cudno bilo jer nisam prvi put rekomponovao fotografiju.

@jaygee

Само да прокоментаришем ону трећу слику, која изгледа као да је без блица. Да ли је ту био можда slow synchro укључен? Ако јесте онда је ово очекиван резултат јер је ту балансиран блиц са позадином, а позадина је мркли мрак :)
Или можда мерење светла у тачку па си онда фокусирао на ове беле плочице? То исто може да буде разлог, да се апарат преварио у мерењу и помислио да је сцена светлија.
Што се тиче проблема када други људи сликају, јел ти се дешава да фотке буду мутне када слика неко ко слика како треба, дакле прво до пола па онда до краја? Ако се не дешава онда је то проблем са фокусом и то ћеш лако да решиш тиме што подесиш AF Mode на Continuous. Тако добијаш да апарат нон стоп фокусира а не само када се притисне окидач.
Али не заборави да вратиш после на неки нормални мод фокусирање, или ће брзо да ти се испразни батерија :)
Генерално скоро сви проблеми када ти је мутна фотка се своде или на лош фокус или на то да си ти померао апарат док сликаш. Она слика са буретом нпр је лош фокусирана, тј фокусирано је на средину слике уместо на буре. Ти си ту требао да подесиш централни фокус, фокусираш са буретом у центру па онда док држиш окидач на пола прекомпонујеш слику и буре би било у фокусу. Или да ставиш на онај мулти фокус па молиш бога да ће да фокусира на страну :)

Још само да се дотакнем проблема подекспонирања. То се деси у ситуацији када не може цела сцена да стане у кадар јер су неки дели пресветли а неки претамни и онда ти треба да кажеш апарату који ти је део битнији. Ако не кажеш онда је добро понашање да апарат да приоритет светлијим деловима јер се тамнији делови могу касније повратити у обради док ако се светлији део спржи њему више нема спаса :)

da, bio je slowsynchro.
ne znam kako da znam da li je neko slikao pravilno ili ne, mada mislim da imam nekoliko primera gde je slikano pravilno (znam da ljudi znaju) a ljudi mutni ispali, tokom dana, na suncu, mozda su ljudi bili u pokretu pa zbog toga, mada nisam siguran. mada, i meni se cini da ja kad slikam nekad ispadaju mutni ljudi, pogotovo napolju. cak sam poredio i sa nekim losijim Lumixom, i cini mi se da su dosta ostriji likovi ispali, a slikano je u isto vreme tj. isti dan na istom mestu.
problem je sto nisam prvi put rekomponovao sliku, vec sam to ranije normalno radio, ovo je samo jedan los primer, mada mi nije jasan, a mozda i jeste bio previse u hladu.

Е па slowsyncro ти је за ситуације када хоћеш да балансираш позадинско осветљење и блиц, то баш и нема смисла када је позадина мрак :)
Ако ти испадне мутно по дану када има доста светла онда је то проблем до фокуса. Овај Фуџи има мало већи сензор од већине компакта тако да му баш није све у фокусу, поготово када се користи зум.
Провери у ком моду ти је фокус. Ако је у оном мулти моду то значи да је апарат грешком изабрао неку другу тачку од оне које си ти желео, што реално увек може да се деси, тако да ја за потпуну контролу користим онај мод где фокусира само централна тачка па онда рекомпонујем.
Ако нпр користиш централну тачку али не рекомпонујеш онда ће ти наравно то што је у центру бити у фокусу, тако да ако су ти у доњем делу слике неки људи а у центру хоризонт онда ће ти људи бити мутни јер је фокус километрима иза њих :)
Тако да ако те мрзи да се цимаш или хоћеш да даш некоме да слика ко не зна да рекомпонује онда лепо ставиш тај мулти фокус, укључиш face detection и блиц на ауто и то ти гарантује да ће људи бити у фокусу и оптимално експонирани. Тако ради 90% идиота с тим што овде имаш могућност да то и промениш па ако не знаш шта си и зашто променио могу да испадну лоше слике :)

Edit:

Ево сада сам пробао и мислим да имам рецепт како треба подесити апарат када те сликају антиталенти :) Дакле овако:

- Face Detection укључен
- Фокус на continuous
- Блиц аутоматски

Остало је све стандардно, једино можда аутоматски ISO треба ставити на 800 или чак на 400 за оне који су много избирљиви по питању шума :) Дакле на овај начин су особе на слици фокусиране и пре него што се притисне окидач тако да је тотално небитно да ли је окидач притиснут правилно или га је неко набио до краја :)

Poslednja izmena:
mislio sam iskreno da je slowsynchro fakticki samo obican anti-red-eye blic...
fokus mi je na Center 90% vremena, nisam se jos igrao sa Continuous, samo sa Spotom.
evo jos par primera, ipak je driver u pravu, bolji je Provia mod mada i dalje mislim da daje malo hladnije boje i da nekad bas ume da "prehladi", a ova Velvija ipak i uglavnom preteruje mada je ponekad korisnija od Provie, evo i poredjenja:

Provia/Standard

Velvia

i jos dva primera full zoom ISO800, kasno popodne:

Nesto ti monitor ne valja, provia ima odlichne boje, Velvia bljeshti ko neonska reklama :d

Konji su ti ovde hladniji ali to je potpuno normalno da AutoWB omashi po oblachnom vremenu, zato uvek treba na to obratiti paznju..

Poslednja izmena:
Provia ima lepše boje, mada mi se čini da malo maši WB.

Ma Velvia na Fujiju je ista godinama, neupotrebljiva :) Isto tako je bilo i na S5500 davno, znam da to nikada nisam koristio. Sa druge strane, Canonov Vivid mod daje neverovatne fotke, pogotovo kada su neki predeli sa jakim bojama, na moru recimo to obavezno ukljuchiti ko ne obradjuje fotke.

Bas i ja htedoh to reci! Inace nije mi jasno sto fotka na iso800 pa slike sve zrnaste majko moja :trust: Jeste da je fuji ali licno bih prelazio 400 samo kada je bas neophodno!

Па *** то је пун зум, дакле заврнута бленда и кратка екпозиција, а то мора нечим да се надомести :) Ево гледам сада ове патке то је f5.5, експозиција 1/160 и ISO800, прилично коректно да ти осигура оштру фотку. Е сада капирам да бих за искусније руке било да боље да је експозиција 1/80 а ISO400, али мора Фуџи да мисли и на мало врљавије кориснике :)

Nesto ti monitor ne valja, provia ima odlichne boje, Velvia bljeshti ko neonska reklama :d
Konji su ti ovde hladniji ali to je potpuno normalno da AutoWB omashi po oblachnom vremenu, zato uvek treba na to obratiti paznju..

joj, covece, vrlo moguce da je do monitora jer su mi 90% vrednosti na minimumu, inace sija kao reflektor u mraku i oci mi ispadnu, zato sam i smanjio sve parametre na najmanju mogucu brojku.....
sto se tice WB, namestam ga, medjutim u toj situaciji nisam...

Е сада капирам да бих за искусније руке било да боље да је експозиција 1/80 а ISO400, али мора Фуџи да мисли и на мало врљавије кориснике :)

vrljavije, kazes? hahahahah neka neka, nek sam vrljav! :d
jednostavno, za sada jos nisam navikao da mi prija da se uvek igram sa podesavanjima, nadam se da ce mi vremenom to preci u rutinu....... do tada ovde i razmenjujemo iskustva i vi struchnjaci dajete nama laicima pametne savete!!! :type::banana::-devil-:

Izvinjavam se ako se ogresim o pravilnik, ali gde je najbolje uzeti ovaj aparat i koja je razlika izmedju F70 i F72 modela? Negde procitah da je razlika samo u boji kucista aparata, ili mozda gresim?

Sta je F72? Mozda neka revizija osnovnog modela. Novi je F80 i koliko vidim rezultate po netu losiji je od F70. Prema tome, ko hoce F70 neka pozuri dok jos ima, da ne bude posle kukanja kao sa F30/31.

ja sam dobio f72, mada mislim da nema razlike u odnosu na f70, mozda je samo oznaka za neko drugo trziste...
da, uglavnom losi utisci o novom f80, ljudi se najvise zale da je dosta losiji u slabim svetlosnim uslovima u odnosu na f70. sto se tice normalnog, dnevnog fotografisanja, kazu da nema mnogo razlike.... sve u svemu, meni je drago sto nisam sacekao f80.

evo jos par primera sa jucherasnjeg tenisa, resize sam samo uradio, malo sam vise eksperimentisao sa zumom jer sam sedeo pri vrhu tribina, i zaista sam zadovoljan rezultatima i detaljima:

Poslednja izmena:
Imam ovaj aparat već dva meseca, ali nisam zadovoljan sveukupnim kvalitetom fotografija. Moj stari Olympus C-750 pravi značajno bolje fotke. Fuji sam kupio nakon silnih preporuka sa foruma, kao i testova sa Trustedreviews i Photography blog, gde je ocenjen najvišim ocenama.
U startu sam odustao od Auto moda, verujući da će EKSR mod u Auto režimu za dnevno ili SN za noćno slikanje dati bolje rezultate. Medjutim, oba režima u slabijim svetlosnim uslovima, u kućnoj atmosferi npr, dižu ISO osetljivost do maksimalnih 1600, iako za tim nema velike potrebe, gotovo da je 400 sasvim dovoljno. A taj senzor su toliko nahvalili, u jednoj recenziji čak savetuju da EKSR auto možete bezbedno da ostavite u 90% situacija.
Previše je buke, a poredjenje sa Olympusovim fotkama gotovo i da nema smisla. Ponekad pomislim da li je aparat uopšte ispravan, čak razmišljam i da ga prodam. Ako je jedino rešenje da se za svaku fotku ručno podešavaju parametri, kako to objasniti ćerki ili supruzi, kad krenu u diskoteku ili na ekskurziju.

Ево како да подесиш апарат па да после не мораш да га дираш и да можеш да даш било коме да слика

- Сликаш увек у P моду
- ISO ставиш по жељи, ја препоручујем ауто 800, мада ако ти је и то зрнасто стави и ауто 400
- Image size M 4:3. Ово је мало теже објаснити онима који гледају квалитет слике само кроз мегапикселе, али је слика у овој величини много боља због природе EXR сензора.
- Image quality Fine
- Dynamic Range DR400
- Film simulation - ја волим Velvia али ако су ти тако прејаке боје онда стави Provia
- White balance auto
- Face detection укључен
- AF mode continuous
- Блиц ставити на auto red eye

Моја мајка, дакле старија жена али да не помињемо године, слика са овим подешавањима, ништа не мења, и супер су јој слике, поготово када се израде.

Imam ovaj aparat već dva meseca, ali nisam zadovoljan sveukupnim kvalitetom fotografija. Moj stari Olympus C-750 pravi značajno bolje fotke. Fuji sam kupio nakon silnih preporuka sa foruma, kao i testova sa Trustedreviews i Photography blog, gde je ocenjen najvišim ocenama.
U startu sam odustao od Auto moda, verujući da će EKSR mod u Auto režimu za dnevno ili SN za noćno slikanje dati bolje rezultate. Medjutim, oba režima u slabijim svetlosnim uslovima, u kućnoj atmosferi npr, dižu ISO osetljivost do maksimalnih 1600, iako za tim nema velike potrebe, gotovo da je 400 sasvim dovoljno. A taj senzor su toliko nahvalili, u jednoj recenziji čak savetuju da EKSR auto možete bezbedno da ostavite u 90% situacija.
Previše je buke, a poredjenje sa Olympusovim fotkama gotovo i da nema smisla. Ponekad pomislim da li je aparat uopšte ispravan, čak razmišljam i da ga prodam. Ako je jedino rešenje da se za svaku fotku ručno podešavaju parametri, kako to objasniti ćerki ili supruzi, kad krenu u diskoteku ili na ekskurziju.

ISO 400 u kucnim uslovima mozes da imas samo u slucaju da ti je osvetljenje jedno 1000W, ali ja takvu kucu jos nisam video :) U kuci je ISO 3200 vrlo cesto potreban, na najvecoj blendi i shirokom uglu. Korishcenje bilo kakvog zuma u zatvorenom prostoru je jednostavno nemoguce, jer tu ce ti lako biti potreban ISO veci od 12800. Mozes ti da koristis i ISO 100 sa blicem, ali takve fotke moze da napravi i najgori fotoaparat, poenta Fujija je u tome shto on moze mnogo bolje.

Ako ti ipak imash puno svetla u kuci i Fuji preteruje sa ISO, jednostavno zakljuchaj ISO na 400 ili 800 i on ce ti izracunati ostalo, to je jedino podeshavanje koje ja radim na mom Fujiju da bi izvukao maksimalni kvalitet iz tog senzora...

Poslednja izmena:
Trebao bi mi neki kvalitetan kompakt za porodicu, a i za mene kada ne zelim da teglim DSLR.

Proslo je neko vreme od kada se pojavio ovaj F70EXR, pa me zanima da li je on i dalje najbolji u klasi ili se pojavilo nesto novo znacajno/dovoljno bolje? Bitno je da je fotoaparat malih dimenzija, kako bi stao u dzep, i da ima, koliko je to moguce za kompakt, dobar "high ISO".

Canon S90 mi se cini kao mozda najbolja varijanta (mogucnost da snima u RAW formatu je svakako dobrodosla), ali je duplo skuplji od F70. Vredi li razliku u ceni kada je kvalitet fotki u pitanju?

Gledam ovih dana fotke na netu, ali me zanima i iskustvo vas koji ste probali oba aparata (ili neke druge aparate iz iste klase).

Mr. driver, da li si mozda probao oba aparata i sta bi bila tvoja preporuka?

Hvala.

Па када све узме у обзир F70 нуди доста више од S90 у смислу цена/квалитет, али опет S90 никада није био предвиђен да буде добар у том смислу :)
Ја што сам нешто поредио примере по нету делује ми да S90 има за нијансу бољу слику на високим ISO од Фуџија када слика у S/N моду, тј моду од 5 мегапиксела. Та разлика је мања од једне бленде, али опет када се на то дода F2.0 и RAW мислим да може доста више да се извуче у тим условима слабог осветљења. Баш бих волео да видим неки лепо развијен RAW ISO 1600 из S90 и све то лепо испеглано у неком добром софтверу за скидање шума, делује ми да би то баш супер испало, па ако неко има такав пример нека шаље :)

Дакле S90 спада међу најбоље што компакти могу да понуде, и *** то мора несразмерно да се плати, а нешто ми не делује да ће та цена да пада у скорије време :)

U apsolutnom smislu S90 je najbolji ultrakompakt trenutno, zato i nije nikakvo chudo shto koshta toliko :) F70 sa druge strane ima najbolji "value for money", uglavnom kao i vecina Fujija poslednjih 5 godina :)

Fuji je zaista genijalan...napravi jedan dobar aparat i onda naredne 2-3 godine izdaje gore modele (kako sa f30/31 sad opet i sa F70)!!

Evo za sve vas koji niste zadovoljni sa F70 (suvise vam komplikovan za tetke strine ujne da slikaju) dacu vam ja canon 860IS i doplatu ;)

evo ja bih malo da ozivim temu i da se posavetujem sa vama, slikao sam malo na koncertu nevernih beba nedavno odrzanom, stajao sam otprilike na 6-7 metara od bine.... evo sta sam dobio, uglavnom sam koristio zum i manual mod.... eksperimentisao sam u svim zivim modovima, ipak manual u ovim uslovima jedini daje pristojne rezultate, ja sam vise nego zadovoljan, mada nisam imao dovoljno strpljenja da vise skljocam i vise razmisljam sta kako bih sta podesio.... ako znate za bolje metode, rado cu prihvatiti svaki savet. pogledajte:

Danas, posle nesto vise od mesec dana nekoriscenja mog F72, uzeh isti i primetih da displej se ponasa cudno. Aparat je stajao u svojoj kutiji sve vreme. Slika govori vise od 1000 reci, pa zakljucite da li imam osnova za reklamaciju?

Prilozi

• DSC00548.JPG
    DSC00548.JPG
    313.8 KB · Pregleda: 217
  • DSC00547.JPG
    DSC00547.JPG
    411.5 KB · Pregleda: 59
  • DSC00551.jpg
    DSC00551.jpg
    502 KB · Pregleda: 66
  • DSC00552.jpg
    DSC00552.jpg