Šta je novo?

Zašto instalirate Hackintosh ?

Tačno, ali to nije big deal. 100 USD je paket Apple Carea na eBayu. Ko da pare za MP, nije mu problem još 100 USD :)

Tačno, ali to nije big deal. 100 USD je paket Apple Carea na eBayu. Ko da pare za MP, nije mu problem još 100 USD :)

Sto na ebay-u, a kolika je zvanicna cena?

Edit: video, zvanicna cifra je $169, ali nigde ne piise da li se period produzi na 2 ili 3god.

Poslednja izmena:
Edit: video, zvanicna cifra je $169, ali nigde ne piise da li se period produzi na 2 ili 3god.

Modearotori, brisite ovaj post molim. :)

Poslednja izmena:
Ne znam. Na eBayu je sve jeftiije, pa što da ne :)

Produži se ZA 2 godine, što sa onom prvobitnom fabričkom od 1 godinu, iznosi ukupno 3 godine.

Hmm... a koliki deo Apple hardvera se pokvari procentualno, a koliki od PC hardvera?

A, smanjuje se nažalost i taj procenat. Ranije je to sve bilo kvalitetnije rađeno. Verujem da se kvare isto tako često/retko kao i Dell ili HP konfiguracije.

ja mogu da kazem da dva bela iMac-a iz 2006 24" koja imam u kuci - na oba su riknule 7300GT graficke karte posle 3 godine. Najverovatnije da je ovo riknulo ili ce da rikne na svakom proizvedenom iMAcu zbog PREGREVANJA.

dalje, prvi alu. 24" 2.4GHz iMac je dobio prasinu na LCD ekranu (izgleda kao da se kondezovala voda ispod stakla) - ovo ajde moze i da se popravi/sredi u kuci...

dva 2.93GHz 24" iMaca su za godinu dana dva puta promenila LCD ekrana jer se usled pregrevanja odvoji jedan deo LCDa sto se manifestuje kao zute mrlje po ekranu. Najbolje se vidi na beloj pozadini.

eto, toliko o (ne)kvalitetu. svako ko planira da kupi iMac neka obavezno uzme i Apple care ili eventualno neko domace osiguranje koje ce da placa fakture za popravku nakon 1 godine ;)

btw i najnoviji 27" iMacovi imaju problema sa ekranom - u nekim slocajevima radi kao stroboskop :D

---

stari iMacovi, pre 2006 i intel verijanti, koliko znam imali su samo problem sa kondezatorima ali to i nije problem, mogu lako da se zamene, plus masa elektronike iz 2005. je imala probleme sa kondezatorima!!! - legenda kaze da su kinezi tada prepravili planetu sa losim kondezatorima, cak je npr. i EpoX propao negde u to vreme - imali su toliko problema sa kondezatorima na maticnim plocama da je to bilo strasno (ja sam promenio dve maticne u roku od dva meseca.)...

btw pored ovih proverenih i opste poznatih problema, ne znam da je iko imao nekih drugih problema (ko da je i to malo :D)

Poslednja izmena:
:DZnači iMac prpa...

Pa ko bi i očekivao da ne dođe do pregrevanja kad su u tako tankom kućištu i procesor i grafika i LCD. Apple bi trebalo da ponudi jedan omanji tower performansi iMac-a koji se ne bi pregrevao i da ponude taj komp u paketu sa LED Cinema Display-em za cenu sličnu iMac-u.

:DZnači iMac prpa...

Pa ko bi i očekivao da ne dođe do pregrevanja kad su u tako tankom kućištu i procesor i grafika i LCD. Apple bi trebalo da ponudi jedan omanji tower performansi iMac-a koji se ne bi pregrevao i da ponude taj komp u paketu sa LED Cinema Display-em za cenu sličnu iMac-u.

Već postoji, zove se Mac mini. :)

Mac Mini nema performanse iMac-a (pogotovo onih sa diskretnom grafikom).

Kovačm mislim da se to žutilo ne javlja samo kod te generacije, jer kod devojke mi je jedan Alu prve generacije, koji je imao problem sa takvim monitorom. Difuzorska plastika je požutela, verovatno od temperature i onda baca cast žute boje.

A rešenje za skoro sve navedene probleme je ubrzanje rada ventilatora i to je to :) Nešto što u PC svetu prestavlja svakodnevicu.

jeste, ali zasto pobogu nisu po defaultu stavili veci RPM?

pa makar su mogli da naprave bolju gradaciju kada ventilatori, i koliko ubrzavaju... :(

za ove alu iMacove nije bio problem jer su bili u garanciji ali za moj beli iMac sam morao da platim 200e. za novu 7600GT!!!

Poslednja izmena:
Mene odavno lozi iMac, cak sam i planirao jednog dana da ga uzmem. Ali sad citam ovo... Jesu li stvarno iMac-ovi nekvalitetni? Koliko godina moze da radi a da mu se nista ne s****?Odprilike, prosek neki, iskustva....

Znaš kako, i Mercedes kad kupiš on se pokvari. Ako imaš razloga (a i para za to), onda svakako kupi. kod ovakvih proizvoda je super što znaš koje su im boljke, pa to možeš u startu otkloniti :)

jeste, ali zasto pobogu nisu po defaultu stavili veci RPM?

pa makar su mogli da naprave bolju gradaciju kada ventilatori, i koliko ubrzavaju... :(

Ma znali su oni za to, jednostavno nisu želeli da im laptopi budu bučni, čak i po ceni da se računari pregrevaju i ranije otkažu.

Što se tiče tvojih otkazalih grafičkih, tu Apple nije ništa kriv, krivicu snosi isključivo nVidia, cele 7 i 8 serije GeForce Go čipova su im defektnio dizajnirane i tu nema leka.

Mene odavno lozi iMac, cak sam i planirao jednog dana da ga uzmem. Ali sad citam ovo... Jesu li stvarno iMac-ovi nekvalitetni? Koliko godina moze da radi a da mu se nista ne s****?Odprilike, prosek neki, iskustva....

Od iMaca je bolje kupiti i Macbook (PRO) i polovan Mac Pro, prvi mozesh da nosish gde hocesh, a drugi mozesh da upgradeujesh koliko hocesh, razlog za postojanje iMaca je samo kada bash nemash uopshte mesta na stolu, a ja ne znam nikoga kome je to takav problem da staje iMac i nishta vishe :)

Znaš kako, i Mercedes kad kupiš on se pokvari. Ako imaš razloga (a i para za to), onda svakako kupi. kod ovakvih proizvoda je super što znaš koje su im boljke, pa to možeš u startu otkloniti :)

Po meni, nije problem kvar. I na najkvalitetnijim proizvodima kvar je moguc.
Mislim da masina koje je ipak malo skuplja ne bi smela da ima kvarove tipa fleke na ekranu koji su cist sistemski propust.
Dalje, meni jako smeta kratak garantni rok. Godinu dana za tu cenu je po meni malo, i trazenje dodatnih 150 dolara za produzetak garancije je po meni malo bezobrazno.
Da ipak ne budem toliko pesimistican, meni licno se Apple jako svidja. Sa Hachintoshem ne zelim da se zezam,.... skupljam pare za original :)

Pozdrav

Neko je bio spomenuo PVA matrice i neznam šta :). Gledao/dirao danas malo izložene iMac-ove u trgovačkom centru. Tako muljave fontove ne prokazuje ni moj Samsung TN. A još glossy ekran velike površine ... majko moja.

A vrsta panela inache ima veze sa muljavim fontovima :d

Ako se ne varam to što ti vidiš mrljave fontove je zato što si tad prvi put video Mac OS X, a dotle si samo gledao Windows, i to verovatno bez uključenog ClearType-a (bez toga su sve mere svih veličina slova u pixelima, pa ti se to čini oštrije u poređenju sa onim što si video na Mac-u), a ClearType niko ne uključuje (ni ja, čak ni u 7-ici) jer fontovi dobiju neku debelu senčinu i generalno poružne.

S druge strane U OS X-u su od početka svi fontovi Anti Aliasirani i nisu ograničeni pixelima da bi bili tačni, to jest da izgledaju isto kao i kada se odštampaju (zato je Mac i poznat kao dizajnerska i publishing platforma).

I meni su fontovi, recimo na Internetu, u početku izgledali gore, ali kad sam se navikao posle nekog vremena sad mi fontovi u web browser-u na Windowsu izgledaju očajno, onako ograničeni i umetnuti u piksele bez trunke AA. A da ne pominjem da je skaliranje fontova po veličinama na Windowsu neravnomerno.

Ako se dobro sećam bilo je ovde reči o razlici u interpretaciji fontova na Mac-u i Windows-u.

Neko je bio spomenuo PVA matrice i neznam šta :). Gledao/dirao danas malo izložene iMac-ove u trgovačkom centru. Tako muljave fontove ne prokazuje ni moj Samsung TN. A još glossy ekran velike površine ... majko moja.

nije PVA nego IPS. ali drago nam je sto si svoje impresije podelio sa nama ;)

btw i meni je licno tekst na Windowsu ultra ruzan.

Poslednja izmena:
Od iMaca je bolje kupiti i Macbook (PRO) i polovan Mac Pro, prvi mozesh da nosish gde hocesh, a drugi mozesh da upgradeujesh koliko hocesh, razlog za postojanje iMaca je samo kada bash nemash uopshte mesta na stolu, a ja ne znam nikoga kome je to takav problem da staje iMac i nishta vishe :)

1.Ne volim laptopove, iako su apple-ovi laptopovi prelepi.Stvarno mi ne treba da ga nosim negde sa sobom.I smatram da je glupo uzimati laptop, ako niste neki poslovni covek ili nesto.To je moje neko misljenje. Kad mi stvarno nesto zatreba, tu je iPhone.

2.Mac Pro je preskup, jos i kad se na to doda neki dobar monitor...

iMac zato sto je prelep, ima perverzija ekran,perverzija dizajn,ceo kompjuter sa jednim kablom, dobar,lep, jednostavan OS...

iMac zato sto je prelep, ima perverzija ekran,perverzija dizajn,ceo kompjuter sa jednim kablom, dobar,lep, jednostavan OS...

Slazem se sa tobom sto se tice jednostavnosti, kompjuter i treba da bude jednostavan i da ne zauzima mnogo mesta, nerviraju me ogromne kutije, mislio sam da ce se vremenom krenuti ka minijaturizaciji komponenti ali izgleda da to nece skoro da se desi. Em sto se komponente ne smanjuje vec gutaju jos vise struje, hlade ih ogromni hladnjaci, itd.

Apple je tu odlicno krenuo sa iMac-om, sto nosi sa sobom i probleme koji su pomenuti. Sto se samog dizajna tice, nisam nesto lud za tim, secam se samo da su me odusevili prvi iMacs (sada izgledaju smesno verovatno), sam koncept mi se dopao, sav hardware spakovan u monitor.

Sto se samog dizajna tice, nisam nesto lud za tim, secam se samo da su me odusevili prvi iMacs (sada izgledaju smesno verovatno), sam koncept mi se dopao, sav hardware spakovan u monitor.

i mene je odusevio taj koncept sve spakovano u jedan monitor :p :)

welcome-to-macintosh.jpg

i mene je odusevio taj koncept sve spakovano u jedan monitor
Nije to loše (mada, laptop deluje bolje).

j9qys5.jpg

Commodore PET 2001 (1977)

@ ivan90BG: kako, bre, niko ne uključuje ClearType? :) Ne sećam se da sam video komp sa XPom ili novijim Win-om, na kome je isključen CT :D

Da, izgleda krzavo i bzvz bez CT.

Poslednja izmena:
@qwertzbre:

:dVidiš, a ja se ne sećam kad sam vido komp sa XP-o sa uključenim ClerType-om. To je verovatno zato što je on po default-u isključen (kolko se ja sećam od desetina istalacija koje sam uradio, a možda sam ga i mahinalno isključivao, ali sigurno znam da ni najednom drugom kompu sa XP-om koji sam video u školi i kod raznih ljudi, drugova i drugarica ClearType nije bio uključen).

Poslednja izmena:
Evo i mog odgovora. Ja sam ga instalirao iz bukavalno primoranosti. Zato sto na faxu su poceli da nas kao uce da radimo na mac-u i final cut-u. Cim zavrsim s tim predmetom brisem ga jer mi netereba za sad.

Nazad
Vrh Dno